Zprávy středa, 18. února 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská. Na úvod jsou připraveny zprávy.

Nyní podrobněji

Prezident Václav Havel Skalického demisi nepřijal

Prezident Václav Havel vyzval vicepremiéra a ministra životního prostředí Jiřího Skalického, jehož demisi obdržel od premiéra Josefa Tošovského, aby prozatím stáhl žádost o odvolání z vládních funkcí. Prezident dal ODA týden na věrohodné objasnění skandálu kolem utajovaných sponzorů a nastrčené společnosti TMC z Panenských ostrovů, která alianci zaslala bezmála šest miliónů korun. Václav Havel chce vysvětlit, proč ODA použila k zaslání sponzorského daru prostřednictví společnosti TMC, nenechala si peníze poslat přímo a proč přislíbila dárcům utajení jejich totožnosti. ODA podle prezidenta musí vyvrátit podezření, že šlo o pokus o daňový únik. Havel dále požaduje vysvětlení, zda celá transakce byla dílem jednotlivce, anebo se udála z pověření orgánů ODA. Vicepremiér a ministr životního prostředí Jiří Skalický požádal prezidenta o čas na rozhodnutí, zda svou demisi stáhne či nikoli. Skalický by měl odpovědět prezidentovi do pondělí.

ODA je podezřívána, že zasláním peněz přes nastrčenou společnost připravila stát o značnou sumu na daních. Policie již toto podezření prověřuje. Skalický však čelí i sponzorské aféře s podnikatelem Kamilem Kolkem, o jejíž vysvětlení ho ale prezident nepožádal. Kolek obvinil alianci, že si na něm sponzorský dar vynutila.

ODA zatím nepodala informace o jednom z nejštědřejších loňských sponzorů z amerického Madisonu a sám "neznámý" Gregory McGee si zřejmě identitu také chrání. Přestože není ve veřejném telefonním seznamu, ani nemá e-mailovou adresu, podařilo se ČTK získat jeho telefonní číslo. Je k němu však připojen jen záznamník, na němž McGee slibuje, že na zanechané číslo odpoví. Přes opakované vzkazy však zřejmě nemá chuť hovořit s českými médii. Mluvčí ODA Mojmír Hampl nedávno také prohlásil, že McGee z amerického Středozápadu si nepřeje zveřejnit v ČR své darovací dopisy. Je asi jen prostředníkem mezi ODA a skutečnými dárci. Muž z Wisconsinu, který svým jménem daroval ODA ve dvou částkách 5,5 miliónu korun, se angažuje jako koordinátor "Sítě přímé demokracie".

Lux (KDU-ČSL): Prezident se pokusil Skalickému rozšířit prostor

Ministr zemědělství Josef Lux (KDU-ČSL) chápe rozhodnutí prezidenta jako pokus o rozšíření prostoru pro další objasnění finančního skandálu ODA. "Jako člen vlády musím říci, že případný odchod ministra Skalického by byl pro vládu citelnou ztrátou," uvedl Lux s tím, že vláda vznikla ve velmi složité politické situaci a zbývá jí vládnout pouhé čtyři měsíce. Pokud by vláda nevydržela, pak by podle Luxe vyvstaly otazníky i nad předčasnými parlamentními volbami, které už dnes většina lidí podle něj vidí jako nutnost.

ODS: Bylo by logičtější, kdyby Havel demisi Skalického přijal

Občanská demokratická strana uznala právo prezidenta Václava Havla nepřijmout demisi Jiřího Skalického, ale podle jejího mluvčího by považovala za logičtější, kdyby demisi přijal. Mluvčí ODS Václav Musílek zdůraznil, že jde o záležitost premiéra, prezidenta a příslušného ministra, a hodnotí ji jako nečlen vlády jen z povzdálí.

Gross: ODA nic nevysvětlí; Ransdorf: Havel krizi nevyřeší

Na sponzorování ODA se podle předsedy poslaneckého klubu České strany sociálně demokratické Stanislava Grosse moc vysvětlovat nedá. Gross trvá na stanovisku, že by se mělo všem měřit stejným metrem, a že by proto měl vládu opustit nejen Skalický, ale i všichni ministři ODA a Unie svobody, protože i oni měli velký podíl na finančních problémech ODS. Místopředseda Komunistické strany Čech a Moravy Miloslav Ransdorf nevěří, že by mohl prezident Václav Havel přispět k řešení nynější politické krize, protože je příliš spjat s politickou elitou, než aby byl schopen dohlédnout k příčinám současné nespokojeností obyvatel s politickou reprezentací, k níž ostatně sám patří.

Politolog Doležal o demisi Skalického: Havel měří dvojím metrem

Postup prezidenta Václava Havla dokazuje podle politologa Bohumila Doležala, že se "tady zjevně měří dvojím metrem". Doležal to uvedl v rozhovoru pro televizi Nova. Politolog se domnívá, že stejné otázky, které Havel položil Skalickému, a stejný "benevolentní" postup, který k němu zvolil, mohl totiž použít i v případě rezignace premiéra Václava Klause, který podal demisi z obdobných důvodů. Doležal rovněž podotkl, že prezidentův postup "posiluje pocit", že je "zapleten do jakýchsi zákulisních politických čachrů".

Žantovský není pro odchod Skalického z funkce šéfa ODA

Místopředseda ODA Michael Žantovský se rozhodně postavil proti odchodu Jiřího Skalického z funkce šéfa aliance. Současně řekl, že osobně také souhlasí se stanoviskem politické rady ODA, která v úterý vyjádřila podporu všem svým ministrům ve vládě Josefa Tošovského. Žantovský řekl, že se obává průtahů při řešení otázek kolem financování strany.

Skalického demise není podle Výborného odrazem dobrého vývoje

Rezignaci na funkci vicepremiéra a ministra životního prostředí, kterou v pondělí oznámil předseda ODA Jiří Skalický, nevnímá ministr Miloslav Výborný (KDU-ČSL) jako dobrý signál. Výborný by za logičtější považoval Skalického rezignaci na funkci předsedy aliance. "Je pro mne překvapivé, že chce odejít z vlády a zůstává v čele ODA," dodal.

Mluvčí ODS odmítl tvrzení tisku o dalších utajených darech

Občanská demokratická strana odmítla informace tisku, že utajila další miliónové sponzorské dary. Mluvčí ODS Václav Musílek ČTK řekl, že jeho strana prověřila ve svých účetních knihách všechny dárce, o nichž se tisk zmínil. ODS podle mluvčího sice přijala od CS International, s.r.o., darem pět miliónů korun, ale v roce 1997, a nikoli v roce 1995, jak uvedly Lidové noviny. Tuto částku ODS vykáže v přehledu sponzorských darů a už za ni zaplatila řádnou darovací daň. Mluvčí upozornil, že v čele společnosti stojí Albín Sybera, a nikoli Juraj Pavlačka, který oprávněně v deníku popírá své dárcovství. Mluvčí také popřel informace o údajně nevykázaném daru 400 tisíc korun od Oděvního podniku Prostějov. "Nešlo o dar, ale o to, že jsme s podnikem uzavřeli smlouvu na pronájem našeho reklamního panelu, který podnik využíval a zaplatil za to 400 tisíc," řekl Musílek. Doplnil, že ODS z této částky zaplatila daň z příjmu 39 procent. K tvrzení, že ODS přijala od firmy Kapitálová společnost 400 tisíc korun, mluvčí uvedl, že nešlo o tuto společnost, ale o člena jejího představenstva Marka Štanzela. ODS podle mluvčího zaplatila darovací daň a částku uvedla v přehledu sponzorských darů, předaném parlamentu. Mluvčí pouze připustil, že v březnu 1995 poskytla jeho straně plzeňská Škodovka pětimiliónovou půjčku, kterou strana s osmiprocentním úrokem splatila v březnu 1996.

Spolupráci US s KDU-ČSL vylučuje uzavření koalice lidovců s ČSSD

Unie svobody je připravena před volbami programově spolupracovat se všemi pravicovými stranami a přeje si, aby nadcházející volební kampaň byla vzájemně slušná a korektní. S pravicovými stranami chce unie spolupracovat i po volbách, neboť chce být významným prvkem integrace pravice "v delší budoucnosti". Spolupráci s KDU-ČSL podmiňuje ale tím, že lidová strana nevytvoří koalici se sociální demokracií.

STEM: ČSSD může získat až 35 procent své podpory mezi váhajícími

Velký podíl váhajících příznivců má podle Střediska empirických výzkumů Česká strana sociálně demokratická. Mezi váhajícími voliči by mohla získat až 35 procent svých hlasů. ČSSD, kterou by podle únorového výzkumu STEM mohlo volit 29,3 procenta respondentů, může tedy do budoucna svou podporu zvýšit i snížit, komentuje agentura. ODS nemá naopak mezi váhavými voliči a nevoliči v podstatě žádný další potenciál. "V současné době se ODS opírá výhradně o rozhodnuté voliče, kde by měla šanci získat až 16 procent hlasů," uvádí STEM. Podobně jako Občanská demokratická strana je na tom Unie svobody, která vznikla z názorové platformy ODS. Svůj výsledek by prý naopak mohla zlepšit KDU-ČSL, pokud se zaměří na současnou skupinu nevoličů a lidí s velmi nízkou motivací k volební účasti.

Lobkowicz neprozradil šance Švédska na prodej stíhaček do ČR

Ani po návštěvě švédského ministra obrany Bj”rna von Sydowa v ČR není jasné, jaké má britsko-švédské konsorcium British Aerospace/Saab šance uspět v zakázce na nákup stíhacích letounů pro českou armádu. Lobkowicz v úterý po setkání se svým švédských protějškem novinářům řekl, že je zatím těžké předvídat, která firma uspěje v připravovaném kontraktu. Britsko-švédské konsorcium nabízí české armádě nové stíhačky Jas-39 Gripen. Dalšími kandidáty na přezbrojení českého vojenského letectva jsou francouzská společnost Dassault Aviation s letounem Mirage 2000, americká společnost McDonnell Douglas s letounem F/A-18 a další americká firma Lockheed Martin s letounem F-16.

Mnohonárodní síly by v Bosně a Hercegovině měly podle Prahy i Stockholmu zůstat i po červnovém ukončení mandátu nynějších jednotek SFOR. Během setkání se na tom v Praze shodl šéf české diplomacie Jaroslav Šedivý se švédským ministrem obrany Bj”rnem von Sydowem.

Šedivý: ČR chce nahradit dovozní kvóty na jablka celními kvótami

Česká republika ustoupila po dvou kolech jednání v Bruselu od kvót na dovoz jablek z Evropské unie. Zavede ale celní kvóty. Oznámil to ministr zahraničních věcí Jaroslav Šedivý. Náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Dvořák k tomu dodal, že vláda opustila myšlenku, že by nad stanovenou kvótu nebyl import možný. "Určité množství bude možné dovézt za preferenční celní sazbu a první následující kilogram nad kvótou bude zatížen vyšším clem.

Černý podepsal s Haarem memorandum o grantu 340 miliónů korun

Finanční memorandum o poskytnutí grantu ve výši zhruba 340 miliónů korun (devět miliónů ECU) na podporu česko-rakouské přeshraniční spolupráce v Praze podepsal ministr pro místní rozvoj Jan Černý a velvyslanec Evropské komise v Praze Joannes ter Haar. Vybraných projektů je 12, mezi nimi například rekonstrukce čistírny odpadních vod, výstavba kanalizační sítě a dokončení teplovodu ve městech a obcích podél hranice s Rakouskem.

Přísun peněz do zdravotnictví je vítán, ale s regulacemi

Přísun peněz do zdravotnictví zvýšením pojistného o půl procenta, jak to navrhl místopředseda ČSSD a předseda parlamentního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Vladimír Špidla, by mohl být resortu ku prospěchu, musel by však být doprovázen regulacemi, aby prostředky nebyly promrhány. Shodli se na tom účastníci ankety ČTK. Zatímco však prezident České lékařské komory Bohuslav Svoboda a předseda Lékařského odborového klubu David Rath zvýšení pojistného vítají a počítají i se spoluúčastí pacienta, místopředseda Asociace nemocnic Zdeněk Bašný zdůrazňuje nutnost hledání vnitřních rezerv. Místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Jana Dvořáková varuje před dalším daňovým zatížením zaměstnanců a výkonný ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček dává přednost vyššímu zatížení osob daňově výdělečně činných.

VZP nepodporuje zvyšování daňového zatížení obyvatel

Ústřední ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Jiří Němec je proti zvyšování daňového zatížení obyvatel, pokud lze získat prostředky do zdravotnictví cestami, které daňoví poplatníci tolik nepocítí. Němec tak pro ČTK reagoval na záměr místopředsedy ČSSD a předsedy parlamentního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Vladimíra Špidly zvýšit zdravotní pojištění o půl procenta. Resort tak má získat sedm miliard korun, které údajně budou letos zdravotnictví chybět. Špidla počítá se zvýšením plateb státu za děti a důchodce, a pokud to nebude stačit, chce o půl procenta, průměrně o 50 korun, zvýšit i platby obyvatel. Podobně jako Němec jsou proti plošnému zvýšení pojistného i ředitelé pojišťoven sdružených ve Svazu zdravotních pojišťoven, podle nichž by stát měl zvýšit příspěvek za děti a důchodce a pojistné by mělo stoupnout také osobám samostatně výdělečně činným, které dosud i při vysokých příjmech platí minimum.

STEM: Spokojenost lidí s ekonomickou transformací klesá

Současnou ekonomickou situaci považuje za lepší než v předlistopadovém období jen mírně nadpoloviční většina českých občanů. Podle údajů z lednového šetření Střediska empirických výzkumů má skeptický až negativní názor na vývoj ekonomiky v polistopadové společnosti 45 procent obyvatel, v roce 1994 vyjadřovalo tento názor o 11 procent méně respondentů. Pesimisticky vidí lidé i další vývoj ekonomiky a s ní související životní úrovně.

Čerbák: Účast na politickém dění Havlovi neškodí

Prezident Václav Havel byl vtažen do politického dění dříve, než by si to možná přál tým lékařů, kteří ho ve střešovické Ústřední vojenské nemocnici ošetřují. Koordinátor lékařského konzilia Miroslav Čerbák však v úterý na dotaz ČTK, zda prezidenta v léčení tyto aktivity nezatěžují, řekl: "Nevadí to panu prezidentovi a nevadí to ani mně." Čerbák podotkl, že lékařům by se samozřejmě nelíbilo, aby za prezidentem chodili političtí činitelé na zdvořilostní návštěvy. Ale věcné návštěvy premiéra Josefa Tošovského či ministra životního prostředí Jiřího Skalického, který hodlá odstoupit z vlády, to jsou záležitosti, které je potřeba řešit v zájmu státu okamžitě a konzilium nemá žádné námitky.

První dům stavěný po povodni načerno bude zbourán

První dům, který po loňských povodních na Moravě začal majitel v Citově na Přerovsku stavět načerno a neodborně, bude srovnán se zemí. Rozhodl o tom přerovský stavební úřad. Úředníci totiž odmítli vydat na černou stavbu v Citově dodatečné stavební povolení, protože majitelka začala poničený dům, na který dostala po povodni demoliční výměr, přestavovat natolik neodborně, že novou stavbu by nebylo možné legalizovat ani po případných dalších stavebních úpravách. V Citově na Přerovsku dosud úřady objevily čtyři černé stavby. Dvěma stavebníkům už vydaly dodatečné stavební povolení, protože objekty odpovídají předpisům.

Čeští hokejisté porazili USA 4:1

Čeští hokejisté ve čtvrtfinálovém zápase olympijského turnaje porazili Spojené státy americké 4:1. Poslední branku vstřelil ve třetí třetině Jiří Dopita. O předešlé góly vítězů se postarali Vladimír Růžička, Jaromír Jágr a Martin Ručinský, kteří ve druhé části hry otočili vedení Američanů po gólu Mike Modana. Fantastickým výkonem se prezentoval český brankář Dominik Hašek, jenž zlikvidoval 37 střel soupeře.

Akrobat Valenta skončil čtvrtý v nejkvalitnějším závodě historie

Český skokan Aleš Valenta obsadil čtvrté místo v nejkvalitnějším závodě historie akrobatického lyžování. Vítězný Američan Eric Bergoust v něm vytvořil světový rekord a nikdo z odborníků napamatuje, že by v jednom závodě viděl tolik bezchybných skoků. Na cestu ke světové špičce vykročil v patnácti letech doma v Šumperku, když místní gymnastický oddíl, jehož byl členem, začínal zkomírat. Gymnastická průprava mu dnes v orientaci ve vzduchu při neuvěřitelných saltech hodně pomáhá, stejně jako zkušenosti ze skoků o tyči.

A na závěr zpráv informace o počasí na území České republiky

Dnes bude polojasno, až oblačno, ojediněle slabý déšť, na horách sněžení. Nejvyšší denní teploty 4 až 8 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.