Zprávy středa, 19. července 2000

Zasedala Bezpečnostní rada státu

Modernizace tanků T-72 bude zřejmě záviset na harmonogramu nákupu lehkých podzvukových letounů L-159 českou armádou. Ministr obrany Vladimír Vetchý po úterním jednání Bezpečnostní rady státu připustil, že větší část projektu modernizace tanků T-72 bude spuštěna teprve poté, co armáda letouny L-159 z domácí zbrojovky Aero Vodochody nakoupí. Modernizace tanků má sice podle některých odhadů více než dvouleté zpoždění, splátky za L- 159 však budou zřejmě ještě dva roky vyčerpávat armádní rozpočet. Dodávky a splátky za 72 letounů L-159 jsou naplánovány do roku 2002. Ministerstvo obrany se však s Aerem Vodochody, konsorciem bank a ministerstvem financí snaží vyjednat rozložení harmonogramu dodávek kvůli jeho finanční náročnosti na delší dobu. Podle informací ČTK by mohla být jednání o dodávkách L-159 uzavřena na přelomu července a srpna.

Česká strana se nebude vracet k otázce části archívů bývalé československé armády, která se po rozdělení československé federace ocitla na Slovensku. Po jednání Bezpečnostní rady státu to uvedl vládní mluvčí Libor Rouček. Podotkl, že tento problém bylo možné řešit v době, kdy se federace dělila. Ve vojenském archívu ve slovenské Trnavě jsou uloženy osobní spisy všech mužů z bývalého Československa, kteří do roku 1992 absolvovali základní vojenskou službu, nebo jí byli ze zdravotních důvodů zproštěni. V Praze oproti tomu zůstaly archívy bývalých federálních vojenských tajných služeb - vojenského obranného zpravodajství, vojenské kontrarozvědky a zpravodajské správy generálního štábu československé armády. První náměstek ministra obrany Jaromír Novotný v pondělí na dotaz ČTK zdůraznil, že na Slovensku zůstala po dělení federace "méně citlivá" část archívů československé armády.

Ústavní stížnost na volební novelu podají i lidovečtí senátoři

Vedle prezidenta Václava Havla podá ústavní stížnost na kontroverzní novelu volebního zákona i klub lidoveckých senátorů. Jak po úterním jednání klubu řekl ČTK jeho místopředseda Jaroslav Šula, senátní stížnost se bude od prezidentovy lišit; neupřesnil však v jakých částech. "Naše verze bude vycházet z debaty při projednávání zákona na senátním plénu," uvedl pouze Šula. Volební novele, kterou po Havlově vetu znovu před týdnem přijala Poslanecká sněmovna, její kritici vyčítají, že je v rozporu s Ústavou a omezuje soutěž politických stran a rovnost šancí politických subjektů na úspěch.

Novela o ČNB může podle senátora Žantovského ohrozit vstup České republiky do Evropské unie

Vejde-li v platnost novela zákona o České národní bance (ČNB) v podobě přijaté Poslaneckou sněmovnou, pak to podle předsedy senátního zahraničního výboru Michaela Žantovského může vést dokonce i k tomu, že Česká republika bude vyřazena z první skupiny zemí kandidujících na členství v Evropské unii. Žantovský upozornil, že vládní návrh novely, který minulý týden schválila sněmovna, obsahuje vedle racionálních a pozitivních prvků "naprosto nepřijatelná ustanovení v podobě některých pozměňovacích návrhů poslanců Občanské demokratické strany". "Tyto návrhy se snaží obejít fakt, že strany opoziční smlouvy nemají dostatečnou sílu ke změně Ústavy, a znovu dokazují, že respekt k Ústavě a právnímu řádu je současné ODS zcela cizí," prohlásil Žantovský. Osobně soudí, že se senátoři při projednávání novely v horní parlamentní komoře zasadí o odstranění nepřijatelných ustanovení. Nepodaří-li se to, je podle něj velmi pravděpodobné, že se zákonodárci či prezident republiky obrátí na Ústavní soud.

O spuštění Temelína by podle ministra Grégra nemělo rozhodovat referendum

O spuštění jihočeské jaderné elektrárny v Temelíně by podle ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra nemělo rozhodovat referendum. "Lidé nejsou o tomto problému dost informovaní, hlasování by proto musela předcházet obrovská informační kampaň," řekl ČTK Grégr u příležitosti zahájení 56. Libereckých výstavních trhů. "Musím přiznat, že stejně jako předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus doufám, že budou všechny další kroky v Temelíně úspěšné a že elektrárna brzy spustí svůj provoz," poznamenal Grégr. Spuštění Temelína podle něj nelze odvrátit. Ve stadiu v jakém dnes elektrárna je, nelze udělat nic jiného, zdůraznil Grégr. Dodal, že pokud by jaderná elektrárna do provozu uvedena nebyla, jeden z finančně nejsilnějších podniků v České republice - ČEZ (České energetické závody), by se "položil". Výrazně by to však podle něho postihlo i finanční situaci státu.

Temelín je už dlouho pod mezinárodním dohledem

V jaderné elektrárně Temelín se od roku 1990 vystřídalo 12 rozsáhlých misí Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) se sídlem ve Vídni a celá řada dalších mezinárodních analytických skupin. Mluvčí společnosti ČEZ (České energetické závody) Ladislav Kříž ČTK řekl, že opakovaný požadavek Rakouska na prověrku jaderné bezpečnosti Temelína na mezinárodní úrovni je proto dobýváním se do otevřených dveří. "Výsledkem mnoha tisíc hodin práce odborníků mezinárodních misí v Temelíně byla doporučení ke zlepšení projektu jaderné elektrárny. Společnost ČEZ tato doporučení postupně zapracovala do projektu a realizovala. Samozřejmě, že doporučení měla dopad do posunu termínů a zvýšení nákladů stavby," uvedl Kříž. Zdůraznil přitom, že konečné hodnocení jaderné bezpečnosti Temelína a vydání licence k jejímu provozu ve smyslu atomového zákona přísluší pouze českému Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) a dosud nikde ve světě nebyl uplatněn jiný postup.

V Temelíně pokračuje kompletace prvního reaktoru elektrárny

Kompletace reaktoru prvního bloku jihočeské jaderné elektrárny Temelín, v němž je od pátečního večera uloženo 163 palivových souborů o celkové váze 92 tun, pokračuje podle harmonogramu. Václav Brom z útvaru mluvčího elektrárny ČTK řekl, že v úterý v časných ranních hodinách uložila obsluha na tlakovou nádobu reaktoru osmapadesátitunové víko. "Do večera pracovníci společnosti Škoda - Jaderné strojírenství do tlakové nádoby instalovali všech 54 šroubů. Pak po nezbytné technologické přestávce začne utahování matic na víku reaktoru. Kompletace reaktoru prvního bloku by pak v souladu s harmonogramem měla skončit v příštím týdnu," dodal Brom.

Jazykové zkoušky podle normy NATO má v armádě bezmála 7000 lidí

Téměř 7000 vojáků a občanských zaměstnanců resortu obrany složilo do konce května zkoušku z některého z cizích jazyků podle normy Severoatlantické aliance STANAG 6001. Nejvíce, 5488 z nich, absolvovalo tuto zkoušku z angličtiny. Od poloviny loňského února, kdy Česká republika ještě nebyla členem NATO, se počet držitelů jazykové zkoušky STANAG zvýšil o bezmála 1700. Vyplývá to z materiálů, které ČTK poskytla tisková služba ministerstva obrany. Němčinu ovládá v armádě podle norem NATO 669, ruštinu 333, francouzštinu 193 a maďarštinu 181 Čechů. Z polštiny složilo zkoušku STANAG 54 a ze španělštiny 37 pracovníků armády. Tři zaměstnanci resortu obrany se mohou pochlubit i zkouškou z italštiny na úrovni 2. stupně STANAG.

Vojenské letiště v Náměšti zahájilo provoz leteckého simulátoru

Vojenské letiště v Náměšti nad Oslavou oficiálně zahájilo provoz nového leteckého simulátoru stíhacího bombardéru Su-22. Jde o novou generaci simulátorů pro nácvik všech operací, který zlevní a zefektivní výcvik pilotů a hlavně zlepší bezpečnost výcviku, řekl velitel vzdušných sil Ladislav Klíma. "Na zařízení je možné simulovat jakoukoliv letovou situaci včetně nouzových stavů, kdy pilot musí za letu řešit a odstraňovat různé poruchy. Umožňuje nastavit cíle, zvolit výzbroj nebo simulovat let za ztížených meteorologických podmínek," popsal možnosti zařízení inspektor techniky pilotáže Petr Chovanec. Simulátor bude používán i pro nácvik konkrétních misí. Nyní je k dispozici digitální mapa okolí letiště do 25 kilometrů. Časem bude zahrnovat území celého státu. Simulátor je rekonfigurovatelný, takže v budoucnu umožní modifikaci na lehké bojové letouny L-159 nebo stíhací letouny, o jejichž nákupu se uvažuje, doplnil mluvčí velitele vzdušných sil Petr Fajl.

Ministr Fencl požádá vládu o 7,2 miliardy korun na náhradu škod zemědělcům

Ministr zemědělství Jan Fencl požádá ve středu vládu, aby poskytla 7,2 miliardy korun na náhradu škod, které zemědělcům způsobila jarní sucha. Odhad celkových škod přitom činí 10,7 miliardy korun. Náhrada by tak měla být poskytnuta maximálně ze 70 procent, zbytek škod ponesou podle Fencla "v rámci spoluzodpovědnosti sami zemědělci". Zemědělcům postiženým suchem bude podle předpokládaného harmonogramu pomoci vyplacena první záloha z 200 miliónů korun poskytnutých ministerstvem zemědělství (MZe). Na hektar zaoraných porostů MZe poskytne 3000 korun, na hektar porostů poškozených z více než 70 procent 1176 korun. Druhá záloha by měla být vyplacena buď z 5,2 miliardy korun navržených Poslaneckou sněmovnou, nebo z vyšší částky, pokud ji vláda ve středu schválí a posléze uvolní. Záloha by měla být opět poskytnuta na hektar zaoraných a z více než 70 procent poškozených porostů.

Zástupci ROI pozvali Václava Klause na kongres Mezinárodní romské unie

O aktuálních problémech romské komunity v České republice a 5. kongresu Mezinárodní romské unie (IRU), který se bude konat příští týden v Praze, jednal v úterý předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus s předsedou a místopředsedou Romské občanské iniciativy Emilem Ščukou a Ivanem Veselým. Veselý ČTK řekl, že Klaus přijal jejich pozvání k účasti na kongres IRU. Hlavními tématy kongresu, který se poprvé ve třicetileté historii IRU uskuteční v České republice od 25. do 28. července, bude situace Romů v jugoslávské provincii Kosovo, restituce pro romské oběti holocaustu, migrace Romů ze střední a východní Evropy a standardizace romského jazyka. Do Prahy má přijet více než 250 delegátů ze 35 zemí světa. Kongres také zvolí nové vedení IRU. Veselý ČTK řekl, že s Klausem diskutovali rovněž o národnostním vysílání v rozhlase a v televizi a o dosavadní práci meziresortní komise pro romské záležitosti, která působí jako poradní orgán vlády a pro její jednání připravuje podklady.

Slovensko požádalo o pomoc při pátrání po Lexovi český Interpol

O spolupráci při pátrání po bývalém šéfovi slovenské tajné služby (SIS) a opozičním poslanci Ivanu Lexovi požádaly slovenské policejní orgány asi před týdnem Českou národní ústřednu Interpolu. Ačkoli její pracovníci okamžitě vložili Lexovo jméno do pátracího systému policie, jeho pohyb na území České republiky dosud nezaznamenali. Na dotaz ČTK to řekl zástupce vedoucího ústředny Vratislav Grégr. Po Lexovi, který je podezřelý ze sabotáže, neúspěšně pátrá slovenská policie asi dva týdny. Jeho zmizení znemožňuje uzavřít také vyšetřování únosu syna bývalého prezidenta Michala Kováče. Sabotáže se podle policie dopustil před pěti lety, kdy se SIS podle dostupných informací zabývala možnostmi odstranění tehdejšího prezidenta Michala Kováče.

Nad halou pro hokejové MS v roce 2003 bude bdít vládní zmocněnec

Zvláštní vládní zmocněnec bude dohlížet na koordinaci výstavby a výběr investora nové víceúčelové haly, která by měla vyrůst v Praze na Hagiboru a hostit účastníky hokejového mistrovství světa v roce 2003. Dohodli se o tom na úterní schůzce premiér Miloš Zeman, předseda Českého svazu ledního hokeje Karel Gut a pražský primátor Jan Kasl. Ministerstvo financí navíc vyřeší nároky související s vlastnictvím pozemků v lokalitě Hagiboru s Bohemians a ostatními restituenty. "S výsledkem jednání jsem velice spokojen. Věřím, že budu moci v září na kongresu Mezinárodní hokejové federace předstoupit před jeho členy a potvrdit, že za tři roky budeme na pořádání mistrovství světa dobře připraveni," neskrýval Gut potěšení po zhruba půlhodinové schůzce.

Stát přispěje na organizaci mistrovství světa v ledním hokeji v roce 2003 a poskytne peníze na úpravy hal v Plzni a v Ostravě, výstavbu nové haly v Praze ale financovat nebude. Po schůzce to řekl primátor Jan Kasl. Pražský primátor soudí, že pokud se vyřeší majetkové vztahy a vybere se investor, mohlo by se začít stavět v druhé polovině příštího roku.

Češi hodnotí svou situaci lépe než Poláci a Maďaři

Porovnání příjmů vlastních domácností s průměrným příjmem ostatních domácností se v České republice, Polsku a Maďarsku sice výrazně neliší, ale finanční situaci domácností relativně nejlépe hodnotí Češi. Vyplynulo to z mezinárodního šetření v těchto třech zemích na téma příjmů domácností a chudoby, jehož výsledky ČTK poskytl Institut pro výzkum veřejného mínění. V Česku považuje příjmy vlastní domácnosti za vyšší než průměrné 13 procent dotázaných, zatímco v Polsku a Maďarsku má tento dojem shodně 11 procent respondentů. Příjmy vlastní domácnosti při porovnání s průměrem označilo za přibližně stejné 38 procent maďarských respondentů, stejný pocit mělo 36 procent dotázaných Čechů a 27 procent Poláků.

Do České republiky přijelo za pět měsíců roku o 5,9 procenta více cizinců

Počet zahraničních návštěvníků České republiky vzrostl za prvních pět měsíců letošního roku o 5,9 procenta ve srovnání se stejným obdobím 1999. Českou republiku od začátku ledna do konce května tak navštívilo 38,73 miliónu zahraničních hostů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. V samotném květnu přitom počet zahraničních návštěvníků klesl meziročně o 2,5 procenta a činil 8,76 miliónu osob. Růst zaznamenaly příjezdy cizinců ze sousedních zemí. Přicestovalo jich zhruba 30,59 miliónu, což bylo meziročně o 6,3 procenta více. Ze států s vízovou povinností přijelo 124 tisíc osob, což představuje růst o 13,8 procenta. Ze zemí bez vízové povinnosti přijelo 8,01 miliónu osob, což je o 4,4 procenta více než ve stejném období 1999.

Hranice České republiky dosud nedovoleně překročilo zhruba 213.000 osob

Za sedm let existence samostatné České republiky překročilo nelegálně její hranice nebo se o to pokusilo zhruba 213.000 lidí, z nichž drtivá většina, přibližně 200.000, byli cizinci. Loni bylo při nedovoleném překročení hranice zajištěno 32.325 osob, tedy o 12.000 méně než o rok dříve. I v roce 1999 mezi nimi byli hlavně cizinci, zejména z Rumunska, Afghánistánu, Srí Lanky a Bulharska. Uvádí se to v podkladech, které poslancům poskytly vládní orgány. Ze 32.325 lidí, kteří loni nelegálně překročili státní hranici České republiky, bylo 30.377 cizinců. V porovnání s rokem 1998 to bylo o necelých 13.000 méně. Loni bylo mezi nelegálními běženci 5796 občanů Rumunska. Znatelně se zvýšilo také "zastoupení" osob z asijských zemí. Jejichž podíl na celkovém počtu lidí, kteří nedovoleně překročili hranici České republiky, dosáhl v roce 1999 rekordních 41 procent.

Znojemská charita chce pomoci mladým sirotkům na Ukrajině

Pomoc pro mladé ukrajinské sirotky chtějí zorganizovat pracovníci Oblastní charity ve Znojmě spolu s řeholními sestrami řádu sv. Františka z Assisi ze Slovenska a belgickými odborníky. Sestry zřídily na Ukrajině dětský domov a rády by založily i dílnu na výrobu svíček pro mladé lidi, kteří po dosažení plnoletosti nemohou zůstat v dětském domově a ocitají se na ulici, řekl ČTK ředitel znojemské oblastní charity Evžen Adámek. Připomněl, že podobné chráněné dílny pro lidi s různým postižením fungují už dva roky ve Znojmě; nyní zaměstnávají 26 lidí se změněnou pracovní schopností. Postižení tam vyrábějí například svíčky, proutěné zboží a papírové dekorativní předměty. Chráněné dílny ve Znojmě vznikly díky dlouhodobé spolupráci s belgickým institutem Tordale a podobně by měli belgičtí odborníci pomáhat i při budování dílen na Ukrajině.

Čeští hasiči získali na sportovních hrách v Paříži 41 medailí

Historicky nejpočetnější výprava 150 českých hasičů získala v konkurenci 42 států na šestých Světových hasičských hrách v Paříži celkem 41 medailí. Čeští sportovci z řad hasičů vybojovali 13 zlatých, 15 stříbrných a 13 bronzových medailí. S odvoláním na oficiální výsledky her o tom ČTK informoval sekretář České sportovní federace hasičů Stanislav Krejčí. Letošní výprava hasičů do Francie se podle něj stala nejúspěšnější českou reprezentací v dosavadní historii her. Deset z 16 Čechů navíc získalo certifikát za úspěšné dokončení nejtěžší a nejpopulárnější disciplíny v silovém čtyřboji TFA (Toughest Firefighter Alive) o nejzdatnějšího hasiče na světě.

Česko-peruánská expedice potvrdila Amazonku jako nejdelší řeku

Česko-peruánská expedice potvrdila, že Amazonka je nejen nejvodnatější, ale také nejdelší řeka světa. Závěry expedice po jihoamerických Andách k pramenům Amazonky tak ukončily dlouhotrvající diskuse o délce tohoto veletoku. Oznámila to agentura ITAR-TASS. Geografové z limské univerzity San Carlos a z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy určili za nejzazší zdrojnici této největší řeky světa malou říčku v peruánském departementu Arequipa. "Zjistili jsme, že Amazonka je skoro o 500 kilometrů delší než Nil," řekl český hydrolog a vedoucí expedice Bohumír Jánský. Délka Amazonky od pramene k ústí je podle nejnovějších výsledků 7062 kilometrů. Údaje vědců musí být ještě prověřeny záběry z vesmíru. Vědci však předpokládají, že jejich závěry jen potvrdí, píše ITAR-TASS.

Divadelní loď bratří Formanů připluje ve středu do Prahy

Až ve středu připluje do Prahy divadelní loď bratří Formanů, na níž se bude od 20. července nejméně čtyřicetkrát hrát pohádková féerie Nachové plachty podle předlohy Alexandra Grina. ČTK to řekla mluvčí divadla Blanka Borůvková. "Posádka nezahálí a v rytmu čardáše cikánské kapely tvrdě pracuje. Nálada neklesá a na lodi se tančí," charakterizovala přípravy originálního divadelního projektu, jehož dějištěm bude 70 metrů dlouhý nákladní člun, tlačený remorkérem. Na cestu po Vltavě se vydá vždy ve 21:00 hodin od nábřeží Ludvíka Svobody z prostoru mezi Štefánikovým mostem a botelem Albatros. Loď pojme asi 170 diváků. Zatím kotví ve Štěchovicích v okrese Praha-západ, kde bratři Formanovi pilně zkoušejí. V budoucnu se hodlají se svým představením vydat nejen dále na řeku Labe, ale i na moře. Podle dramaturga společnosti Praha - Evropské město kultury roku 2000 Ladislava Kantora jde o originální a patrně nejviditelnější část letního projektu Praha - město na řece.

Archoelogové našli v Brně část barokního opevnění

Část barokního opevnění Brna odkryli v těchto dnech pracovníci občanského sdružení Archaia při záchranném archeologickém výzkumu na stavbě nové budovy Všeobecné zdravotní pojišťovny. Jde o cihlovou zeď, která dosahuje délky 30 metrů a výšky sedm metrů, informoval ČTK archeolog společnosti Peter Kováčik. Opevnění vznikalo od 60. let 17. století na základě zkušeností získaných při švédském obléhání Brna v roce 1645. Opevnění se osvědčilo při obléhání Brna Prusy roku 1742, kdy město jako jediné na Moravě pruské armádě odolalo, upozornil Kováčik. Městské opevnění bylo likvidováno od 40. let 19. století. V místě budovy Všeobecné zdravotní pojišťovny vznikl v roce 1875 dům stavitele Moritze Kauflera, který byl zničen při náletu na Brno v listopadu 1944.

Ze sportu:

Čeští tenisté Martin Damm a Bohdan Ulihrach postoupili na turnaji v Umagu do druhého kola. Sedmý nasazený Damm porazil Němce Dennise Peschecka 6:2, 6:1 a předloňský vítěz turnaje Ulihrach zdolal v prvním kole Rakušana Markuse Hipfla 6:4, 7:5.

Český tenista Jiří Novák porazil v prvním kole turnaje ve Stuttgartu, dotovaného miliónem dolarů, osmého nasazeného Dominika Hrbatého ze Slovenska 6:3, 7:5. Novák zdolal Hrbatého poprvé v kariéře, předešlé dva vzájemné souboje v roce 1998 prohrál.

A ještě krátce o středečním počasí v České republice:

Většinou oblačno až polojasno, na severu a východě území s možností přeháněk. Teploty 16 až 20 stupňů Celsia.