Zprávy středa, 19. dubna 2000

Při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Evelina Himalová. Krátce k některým tématům...

A nyní zprávy podrobné:

Stávkující horníci dolu Kohinoor nevyfárali, vytvoří krizový štáb

Stávkující horníci hlubinného hnědouhelného dolu Kohinoor v Mariánských Radčicích na Mostecku do 02:20 nevyfárali, a smlouva předpokládající prodej dolu společnosti SHD-Peel proto pozbyla platnosti. Horníci označili text smlouvy s SHD-Peel za podraz ze strany MUS. Nelíbilo se jim, že kromě hlavní podmínky, kterou je prodej dolu jinému vlastníkovi, nezmiňovala smlouva další požadavky. Odboráři dolu vytvoří krizový štáb v čele s hornickým odborovým předákem Cyrilem Zapletalem. Ten by měl neprodleně začít jednat s vlastníkem dolu Mosteckou uhelnou společností (MUS) i s vládou. MUS podepsala v úterý časně ráno smlouvu o smlouvě budoucí se společností SHD-Peel o odprodeji všech akcií své dceřiné společnosti Důl Kohinoor. Smlouva byla ale podmíněna tím, že horníci do 24 hodin od jejího podpisu ukončí okupační stávku a vyfárají. Jednateli SHD-Peel Ladislavu Pletichovi se nepodařilo stávkující přesvědčit. V hloubce 365 metrů tedy již dvacátý den zůstává 46 horníků.

Z obavy o uzavření dolu a ztrátu zaměstnání zůstává 46 horníků hlubinného hnědouhelného dolu Kohinoor v Mariánských Radčicích na Mostecku od 31. března v hloubce 365 metrů pod zemí. Jejich kolegové na povrchu se k okupační stávce připojili 4. dubna. Těžba na dole se tak zcela zastavila. Hlavní podmínkou ukončení stávky je prodej Kohinooru jinému majiteli. Důl Kohinoor zařadila vláda loni v září do státního programu útlumu. Po loňské prosincové okupační stávce horníků uzavřeli představitelé vlády, vedení MUS a odborů Kohinooru dohodu o technické likvidaci dolu rozložené do pěti let. Slíbených zhruba 600 miliónů korun v tomto roce však vláda nakonec drasticky omezila na 161,8 miliónu korun. MUS se proto vrátila k původní rychlé variantě útlumu, schválené valnou hromadou společnosti v srpnu 1999. MUS je první soukromou těžební společností v České republice, její základní jmění činí 8,835 miliardy korun. Majoritním akcionářem firmy je s 96,37 procenta švýcarská společnost Investenergy SA, která v Evropě zastupuje americkou Appian Group.

Sněmovna přes odpor ODS schválila novelu Zákoníku práce

Poslanecká sněmovna v úterý přes odpor ODS schválila vládní návrh rozsáhlé novely Zákoníku práce, který posiluje postavení zaměstnanců a harmonizuje českou legislativu s právem Evropské unie. Novela mimo jiné prodlužuje základní dovolenou ze současných tří na čtyři týdny, zaměstnavatelům ukládá povinnost projednávat hromadné propouštění se zástupci zaměstnanců a stanoví limity přesčasů a pracovní pohotovosti. Předlohu, kterou nyní posoudí ještě Senát a prezident, v úterý v rozhodujícím hlasování podpořilo 122 ze 181 přítomných poslanců. Novela má ve své většině vstoupit v platnost 1. ledna 2001.

Premiér Zeman požádal prezidenta Havla o výměnu ministrů Peltráma a Císaře

Premiér Miloš Zeman v úterý požádal dopisem prezidenta Václava Havla, aby odvolal ministra dopravy a spojů Antonína Peltráma a ministra pro místní rozvoj Jaromíra Císaře. Současně požádal Havla, aby Peltrámovým nástupcem jmenoval poslance ČSSD Jaromíra Schlinga a Císaře nahradil místopředsedou ČSSD Petrem Lachnitem. Prezident, který tráví svou dovolenou v Itálii, už byl s obsahem Zemanova dopisu seznámen, ale zatím se k němu nevyjádřil, řekl ČTK mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl.

Vláda se bude zabývat možností zavést evropskou tísňovou linku

Vláda se bude ve středu zabývat návrhem na zavedení jednotného evropského čísla tísňového volání 112 v České republice. Mluvčí Hasičského záchranného sboru Zdeněk Ráž v úterý na dotaz ČTK vysvětlil, že příslušný materiál předpokládá postupné zavádění linky 112 v ČR od roku 2001 do roku 2003, a to paralelně s již fungujícími tísňovými linkami, jimiž jsou například čísla 155 či 158. Linka 112 je podle mluvčího nyní zavedena souběžně s národními tísňovými linkami již ve 13 evropských zemích a její další rozšiřování souvisí s evropskou integrací. V rámci ní se totiž zvyšuje i počet služebních a soukromých cest po sjednocující se Evropě. "Cizinci potřebují komunikovat na všeobecně známém čísle ve všech zemích jednotně; národní čísla se liší," podotkl Ráž. Linka 112 by měla podle něj začít v ČR fungovat od roku 2003, a to v šesti operačních střediscích. Operátoři budou jazykově vybaveni tak, aby mohli přijímat tísňová volání i v cizí řeči.

Slovensko a ČR uzavřely smlouvu o výměně překladů norem EU

Česko-slovenskou smlouvu o spolupráci při harmonizaci právních řádů s právem Evropské unie podepsal v Bratislavě místopředseda české vlády Pavel Rychetský se svým slovenským protějškem Ĺubomírem Fogašem. Dohoda by měla urychlit probírání evropské legislativy výměnou českých a slovenských pracovních překladů mezi oběma zeměmi. "Podstatou smlouvy, pokud se týče překladů acquis communautaire je výměna takzvaných pracovních překladů," řekl po podpisu dohody na dotaz ČTK Rychetský. Podle něj je výměna těchto překladů potřebná, protože ani jedna z našich zemí nemá čas čekat na oficiální revidované překlady a musí proces harmonizace výrazným způsobem akcelerovat, a proto musí používat překladů pracovních. Počet stran společné evropské legislativy je přibližně 80.000, úředně revidovaných překladů však mají obě země relativně málo - kolem 20 procent, řekl vicepremiér s tím, že co se týče pracovních překladů, dostali se Češi i Slováci zatím přibližně k polovině. Dohodou se také obě strany zavazují ke spolupráci při rekodifikaci svých civilněprávních a trestněprávních kodexů.

ČR a Švédsko uzavřely dohodu o ochraně tajných vojenských údajů

Český ministr obrany Vladimír Vetchý v úterý na závěr třídenní oficiální návštěvy Švédska podepsal se svým švédským resortním protějškem Björnem von Sydowem dohodu o ochraně utajovaných skutečností ve vojenské oblasti. Tato smlouva umožní kromě jiného zesílení spolupráce obou zemí v obranném průmyslu, řekl na tiskové konferenci Vetchý. Společně s ním absolvovala návštěvu Švédska také skupina představitelů významných českých zbrojařských a obchodních společností. Ti především jednali s představiteli firmy SAAB, která v rámci britsko-švédské konsorcia BAe/SAAB nabízí do případného tendru na nové nadzvukové letouny pro českou armádu stíhačku Jas-39 Gripen. Vetchý uvedl, že další spolupráce českého a švédského obranného průmyslu by se mohla týkat například radarů nebo munice.

Ministr průmyslu a obchodu Grégr jednal o vyrovnání alžírského dluhu 58,6 miliónu USD

Alžírská strana je připravena jednat o vyrovnání minulých závazků vůči České republice. "Alžírský dluh je zhruba 58,6 miliónu USD," řekl v úterý v Alžíru ČTK ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr po jednání s alžírským premiérem Ahmadem Benbitúrem. Dluh vznikl v důsledku "vyšší moci" na obou stranách, když Strojimport a Technoplyn byly za minulé vlády donuceny opustit staveniště závodů na výrobu ručního nářadí a keramických hmot a Pragoinvest zase zkrachoval. Dluh by měly podle dřívějších jednání řešit splátky a dodávky zboží. Česká strana obdržela seznam dostupných produktů, který zahrnuje například potraviny. Problémem však je, že exportovat v rámci dluhu mohou pouze státní podniky, což tento okruh zboží sužuje.

Česko-slovinské vztahy jsou dobré, shodli se šéfové diplomacií obou zemí

Spolupráci České republiky a Slovinska v úterý chválili ministři zahraničí obou zemí Jan Kavan a Dimitrij Rupel, který přijel do Prahy na jednodenní pracovní návštěvu. Kavan potvrdil český zájem pokračovat v dodávkách pro slovinskou armádu včetně vývozu českých bojových letounů L-159 i zájem na spolupráci v oblasti dopravy. "Vyjádřil jsem zájem o českou účast na dostavbě trati spojující přístav Koper se slovinským vnitrozemím," řekl český ministr zahraničí novinářům. Slovinsko by podle Rupela chtělo, aby Česká republika považovala Koper i za svůj přístav, a chválil jeho výhodnou pozici, kterou by mohly využít i další středoevropské státy.

Slovinská vláda rozhodla o udělení poloviny smlouvy na dostavbu tratí spojujících Maďarsko a Slovinsko českému podniku Moravia Steel, což ministr zahraničí Jan Kavan rovněž ocenil. Zmínil se i uvažované koupi pražského Parkhotelu slovinským investorem. "Došlo k dalším investicím do výstavby terminálového překladiště slovinského přístavu Koper, k rozvoji činnosti továrny společnosti Gorenje na výrobu kompletovaných kuchyní v České republice," vypočítával Kavan výsledky česko-slovinské obchodní spolupráce. Podle Rupela by ale mohl stoupnout český vývoz do Slovinska. "Slovinsko stojí o česká auta, české pivo," řekl Rupel. Podle slovinského diplomata zvýšení vývozu by mohla pomoci i možná dohoda o kvótách vývozu a dovozu českého piva a slovinského vína.

Kavan lituje, že v deklaraci ke Kubě chybí nesouhlas se sankcemi

Rezoluce o porušování lidských práv na Kubě, kterou v úterý v Ženevě přijala Komise OSN o lidských právech, měla obsahovat i pasáž o neúčinnosti ekonomických sankcí na změnu kubánského komunistického režimu, soudí ministr zahraničí Jan Kavan. Na tiskové konferenci po jednání se slovinským ministrem zahraničí Dimitrijem Rupelem vyjádřil lítost nad tím, že se tuto pasáž nepodařilo do rezoluce prosadit. Česká republika předložila rezoluci společně s Polskem. Přijetí rezoluce vyvolalo v Havaně protesty proti ČR, která podobnou rezoluci předložila i loni. Česká diplomacie ale doufá, že česko-kubánské vztahy se nezhorší, ač Kavan uvedl, že dopad rezoluce na ně je těžké odhadnout. "Z hlediska České republiky se nic nemění. Máme nadále zájem o dobré, korektní vztahy s Kubou s důrazem na dobré hospodářské vztahy," řekl ministr. ČR by uvítala i povýšení českého zastoupení v Havaně na úroveň velvyslanectví. Kuba ale českého velvyslance odmítá i kvůli české podpoře kubánských disidentů.

Absolventi VŠ mohou v USA využít odbornost na pracovních stážích

Pracovní stáže absolventů vysokých škol ve Spojených státech jsou jedinou možností, jak mohou mladí lidé legálně získat v USA práci odpovídající jejich odbornosti. Při otevření nové pobočky agentury Student Agency v Plzni, která mimo jiné tyto pracovní stáže zprostředkovává, to uvedl její ředitel Radim Jančura. "Je to nejlepší způsob, jak získat práci v oboru, zdokonalit se v jazyce, nabrat zkušenosti a také si dobře vydělat. Mám však pocit, že mnoho absolventů vysokých škol ještě stále projevuje málo aktivity v hledání svého uplatnění v zahraničí," řekl Jančura.

Program pracovních stáží pro zahraniční absolventy podporuje vláda USA. Nejlepší vyhlídky na uplatnění mají absolventi technických a ekonomických oborů. Pro získání stáže je třeba investovat asi 1000 dolarů (zhruba 38.000 korun). Jak uvedl dále ředitel Jančura, agentura má velké zkušenosti i se zajišťováním au pair programů, kdy mladí lidé v zahraničí pomáhají rodinám s péčí o děti. Loni zprostředkovala agentura asi 2500 pobytů, z toho 1500 ve Velké Británii, 400 v USA a zbytek v jiných evropských zemích. K zajímavým nabídkám patří i pracovní program pro studenty v USA Work and Travel, během něhož mladí lidé čtyři měsíce studují a jeden měsíc pracují. Mimo to agentura zajišťuje jazykové pobyty v zahraničí pro děti a mládež, podnikatelka, školní skupiny a učitele.

Pražští radní schválili vyhlášku proti žebrání

Pražští radní v úterý schválili návrh vyhlášky, která má kvůli možnému porušování veřejného pořádku omezit žebrání. Novinářům to řekl radní pro bezpečnost Rudolf Blažek (ODS). Vyhlášku ještě musejí koncem dubna projednat zastupitelé. Žebrání by podle textu vyhlášky bylo zakázáno v prostorách metra, ve vozidlech městské hromadné dopravy, na železničních stanicích a zastávkách a na zastávkách osobní linkové dopravy. Žebráci by se neměli objevovat také u škol, na letištích a u zastupitelských úřadů. V návrhu vyhlášky bylo původně zahrnuto i celé území Prahy 1. Na žádost tamní radnice obsahuje 34 ulic a náměstí, většinou turisticky atraktivních míst, kde by tito lidé nesměli působit. Postihem za překročení vyhlášky má být vykázání na jiné místo nebo pokuta. "Podstatná není sankce, ale oprávnění strážníků a policistů žebráky vykázat na jiné místo. Jde o vyvíjení tlaku," řekl Blažek. Míní, že případná pokuta by měla činit 100 až 200 korun, s případnými pohledávkami si hlavu neláme. "Pokuty neplatí ani bohatí lidé," podotkl. Na vyhláškou vymezených místech, pokud ji zastupitelé schválí, nebudou moci žebrat ani tělesně či zrakově postižení lidé. "Není to jejich životní nutnost," prohlásil radní s poukazem na sociální systém. Žebráním bude prý i vysedávání na chodníku s kloboukem, naopak takto nemají být klasifikovány veřejné hudební produkce spojené s vybíráním příspěvků.

Odbory považují legální zaměstnávání cizinců za přínos

Odboráři považují legální zaměstnávání cizinců za přínos pro českou ekonomiku. Cizinci nevytěsňují domácí pracovní sílu a neexistuje jednoduchá vazba mezi počtem cizinců na pracovním trhu a úrovní nezaměstnanosti. Problémem je nelegální zaměstnávání zahraničních pracovníků, které narušuje podmínky rovné soutěže na trhu práce. Uvádí se to v materiálu, který v úterý projednali účastníci sněmu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS).

K 30.červnu loňského roku tvořili občané Slovenské republiky 41 procent cizinců zaměstnaných v ČR, Ukrajinci 21 procent a Vietnamci 12 procent. Místopředseda konfederace Milan Štěch uvedl, že vzhledem k velmi nízké porodnosti se bude muset Česká republika se zaměstnáváním cizinců smířit, jinak se jí v budoucnosti nepodaří zajistit vyplácení důchodů. Podle Štěcha se potvrzuje předpoklad, že ani růst hrubého domácího produktu (HDP) neznamená snížení míry nezaměstnanosti. Příčinou vyššího HDP jsou vyšší investice, pořizování moderního vybavení, které však snižuje počet zaměstnanců. Ti by měli sice přecházet do sféry služeb, ale zatím se to neděje, protože kupní síla obyvatelstva není dostatečně velká. Štěch odhaduje, že letos míra nezaměstnanosti trochu klesne, protože střední školy budou mít méně absolventů, kteří v jiných letech počet nezaměstnaných zvyšují.

Podle odborové centrály je základním předpokladem překonání negativní tendence na trhu práce zabezpečení podmínek vedoucích k akceleraci ekonomického růstu a zavádění nových technologií, zejména takových, které přinášejí nová pracovní místa a zároveň vytvářejí základ pro ekonomický rozvoj, jako je například rozvoj informačních systémů.

Praha podle EK vysoce přesahuje průměrnou životní úroveň v EU

O celých 19 procent přesahuje životní úroveň v Praze průměr Evropské unie, napsala v úterý Evropská komise (EK) na základě údajů Eurostatu za období 1995-97. Spolu s Bratislavským krajem je tak Praha jediným regionem v kandidátských zemích, který by dnes nesplňoval podmínky pro přidělení pomoci EU z regionálních fondů. Hrubý domácí produkt na hlavu korigovaný tzv. standardy koupěschopnosti byl v Praze v uvedeném období ve srovnání s EU na úrovni 119 procent, v Bratislavě 96 procent. Další dva regiony - centrální Maďarsko (Közép Magyarország) a celé území Slovinska, by při použití dat ze zmíněných let nedostaly nárok na podporu v případě přijetí všech nynějších 10 kandidátských zemí. Jsou dnes v pořadí na úrovni 69 a 66 procent průměru EU.

Podle takzvaného cíle jedna, na který se spotřebovává lví podíl regionální pomoci, vzniká nárok tehdy, pokud v daném regionu nepřesahuje HDP na hlavu (s korekcí pro koupěschopnost) 75 procent průměru EU. Tento průměr logicky poklesne, jakmile budou přijaty země, které jsou všechny chudší, než dnešní unie. Většina regionů z nynější "patnáctky", kde Brusel spolufinancuje projekty, pak o tuto podporu přijde, což se jim nelíbí. Podle tabulky sestavené Eurostatem následují za zmíněnými čtyřmi nejbohatšími regiony v přidružených zemích v rozmezí od 51 do 54 procent průměru EU výlučně české kraje. Nejchudší z nich jsou paradoxně Střední Čechy (49) - komise poukazuje na kontrast s Prahou a uvádí, že se rozdíl prohlubuje; HDP na hlavu v Praze je už dnes dvojnásobný než v bezprostředním okolí. ČR je dále jedinou zemí, kde se HDP na hlavu ve sledovaném období nevylepšoval.

Zpráva EK nevysvětluje, proč Eurostat operuje s tak zastaralými daty. EU při nedávném jednání s kandidáty "první skupiny" o kapitole "regionální politika" dávala najevo, že nemá z těchto zemí dostatečné a spolehlivé údaje, jež by bezpečně posloužily k výpočtu přesného nároku na regionální pomoc. Pouze čtvrtinové životní úrovně ve srovnání s průměrem EU dosahují dvě polská vojvodství - Lubelskie a Podlaskie, dále bulharské kraje Severna Bulgaria a Južna Bulgaria a celé Lotyšsko. Nejchudší, s 24 procenty, je polské vojvodství Swietokrzyskie. Česká republika celkově dosahuje 64 procent průměru EU, Slovinsko 66 procent, Slovensko 44 procent. Průměrný HDP na hlavu v Maďarsku představuje (s korekcí) 47 procent průměru EU, v Polsku 34 procent, v Rumunsku 32 procent, v Bulharsku 25 procent, v Estonsku 34 procent, v Litvě 29 a v Lotyšsku 25 procent.

Policie zadržela údajné členy mezinárodního gangu převáděčů

Více než 2000 cizinců převedl podle policistů přes české hranice od loňského léta mezinárodní gang převáděčů. Jeho 20 údajných členů zadrželi policisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) v pěti českých městech. Policejní mluvčí Ivana Zelenáková ČTK řekla, že vzhledem k ceně za převedení jednoho cizince, která dosahovala až 1100 amerických dolarů, což je zhruba 41.800 korun, mohl výdělek této organizace přesahovat 60 miliónů korun. Mluvčí připustila, že převáděčská organizace mohla působit v ČR déle než od loňského léta, a tak "počet převedených cizinců bude pravděpodobně nesrovnatelně vyšší". Podle mluvčí zadržení lidé organizovali nelegální migraci cizinců ze zemí Dálného východu přes území bývalého Sovětského svazu, Slovenska do České republiky a dále do Německa a dalších zemí Evropské unie. Nejčastějšími klienty této skupiny prý byli obyvatelé Afghánistánu, Pakistánu a Indie. Policisté z ÚOOZ pracovali na tomto případu 18 měsíců. Spolupracovali se svými kolegy zejména z Velké Británie, Slovenka a Německa.

Trvale dobré vztahy mají občané ČR k Francii a Británii

Trvale dobré vztahy mají občané České republiky zejména k Francii a Velké Británii. Výrazně negativní názor mají Češi a Moravané na Rusko, Ukrajinu a na Čínu. Dokládá to dubnový výzkum agentury STEM, která již šestým rokem pravidelně sleduje vztah občanů ČR k jiným zemím. Stále dobré, i když až do roku 1999 se mírně horšící, je hodnocení Spojených států amerických. Naopak vztahy k Rakousku, které byly do roku 1999 bezproblémové, se od loňska citelně zhoršily. Podle STEM to lze přisoudit vstupu ultranacionalistické strany Svobodných do nové rakouské vlády, ale i sporům o dostavbu a spuštění jaderné elektrárny Temelín.

Novou mluvčí ODS bude Miss ČSFR z roku 1991 Michaela Maláčová

Novou mluvčí Občanské demokratické strany bude Miss ČSFR z roku 1991 Michaela Maláčová. Rozhodlo o tom grémium strany, jak v úterý ČTK oznámil hlavní manažer ODS Václav Mencl. Devětadvacetiletá Maláčová nahradí dosavadního mluvčího Lukáše Herolda, který funkci opustil začátkem dubna kvůli své nominaci do Rady České televize. Předseda senátorského klubu ODS Mirek Topolánek, který osobně s Maláčovou o funkci jednal, ČTK řekl, že bývalá královna krásy splňuje v podstatě všechny představy a požadavky, které ODS klade na mluvčího strany. Absolventka FAMU, která dosud pracovala jako tisková mluvčí Motokovu, spolupracovala s ODS už v roce 1998. S tehdejším tiskovým mluvčím strany Václavem Musílkem se podílela na volební kampani ODS. Senátor Topolánek nechtěl říci, jak velký byl zájem o funkci mluvčího ODS a z kolika uchazečů vedení strany mohlo vybírat. Zdůraznil, že jde o vnitřní stranickou záležitost.

ODS nechystá, jak v úterý potvrdilo její tiskové oddělení, žádné zvláštní oslavy devátého výročí vzniku strany. Olomoucký ustavující kongres z 20. až 21.dubna 1991 a další významné okamžiky z historie strany připomene předseda ODS Václav Klaus v pátek jen v rámci slavnostní tiskové konference, informovalo tiskové oddělení.

Letošní výstavy květin Flora se zúčastní 71 vystavovatelů

Celkem 71 vystavovatelů se zúčastní 21.ročníku mezinárodní zahradnické výstavy a veletrhu Flora Olomouc 2000. Akce se uskuteční v areálu olomouckého Výstaviště Flora od 27.dubna do 1.května. Marcela Smrčková z Výstaviště Flora v úterý novinářům řekla, že souběžně s letošním ročníkem výstavy květin se na olomouckém výstavišti uskuteční i 7.ročník veletrhu zahradní mechanizace, pomůcek a potřeb pro zahradníky a zahrádkáře Hortifarm a 10.ročník Jarních zahradnických trhů. Trojlístku výstav se podle Smrčkové v pavilonech A, E, G a H a na venkovních plochách zúčastní celkem 439 tuzemských i zahraničních vystavovatelů. Součástí výstavy Flora bude tradičně i soutěž v aranžování chrámových prostor, vystavovatelé se utkají i o cenu za nejlepší novinku výstavy květin Novitas Olomucensis a za nejlépe řešenou expozici.

Ze sportu:

Český tenista Daniel Vacek vypadl v prvním kole turnaje v Monte Carlu. Nestačil na nasazenou jedničku - Rusa Kafelnikova a prohrál dvakrát 3:6.

Korfbalisté České republiky vstoupili úspěšně do turnaje Mistrovství Evropy v belgickém Gentu. V úvodním zápase porazili ve skupině A Slovensko 19:9, ve druhém si poradili s Polskem v poměru 18:5. Čtyři hráči ze zámořské Národní hokejové ligy (NHL) nastoupí za ruskou reprezentaci v zápasech proti České republice, které se hrají ve středu od 17:00 v Mladé Boleslavi a o den později v 17:30 v Praze. Tým pořadatele mistrovství světa posílili ze zámoří zatím obránci Maxim Galanov z Atlanty, Andrej Skopincev z Tampy Bay a útočníci Andrej Kovalenko z Caroliny a Valerij Kamenskij z New York Rangers. Jinak je tým trenéra Alexandra Jakuševa složen výhradně z hráčů ruské ligy.

Předpověď počasí:

Na území České republiky očekáváme ve středu oblačno až zataženo, místy déšť, nejvyšší teploty 19 až 23 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.