Zprávy středa, 19. ledna 2000

A nyní zprávy podrobné:

Prvním čtením návrhu rozpočtu se bude sněmovna zabývat 26.ledna

Prvnímu čtení v pořadí již třetí verze vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na tento rok se bude Poslanecká sněmovna věnovat ve středu 26.ledna. Poslanci o tom rozhodli na návrh předsedy zákonodárců ČSSD Stanislava Grosse v úvodu své úterní řádné schůze. Návrh rozpočtu bude patřit mezi klíčové body zahájeného sněmovního jednání. Podle ministra financí Pavla Mertlíka bude rozpočet pravděpodobně schválen v prvním čtení. Ministr to uvedl po úterní schůzce s předsedou poslanců ODS Vlastimilem Tlustým. Podle něj se ODS a ČSSD přiblížily k dohodě o jeho schválení. Oba vyjednavači ale zdůraznili, že ve stanoviscích obou stran přetrvávají některé sporné body. Týkají se zejména rozdílných názorů na budoucí vývoj daňových sazeb a celkové daňové zátěže. Jednání se podle Tlustého týkají mimo jiné také vývoje mandatorních výdajů a rozpočtových deficitů.

Z dalšího jednání sněmovny:

Poslanecká sněmovna v úterý v prvním čtení podpořila vládní návrh zákona, který má zajistit alespoň částečné uspokojení mzdových nároků zaměstnanců, kterým jejich zaměstnavatel nevyplácí mzdu. Podle této legislativní úpravy by člověk, který nedostává plat, mohl od státu dostat náhradu mzdy až za tři měsíce. Zaměstnanci by mohli o vyplacení svých pohledávek žádat u kteréhokoli úřadu práce. Podmínkou pro vyplacení mzdy má být, že na příslušný podnik je podán návrh na konkurs. Úřad práce má přitom vyplácet maximálně 1,5 násobek průměrné mzdy v národním hospodářství. Předlohou zákona o ochraně zaměstnanců insolventních podniků se budou v příštích týdnech zabývat parlamentní výbory. Úterní jednání naznačilo, že zákon má velkou šanci na celkové schválení.

Poslanecká sněmovna v úterý dále schválila návrh novely zákona o drahách, který předpokládá určitou decentralizaci ve financování železniční dopravy. Přijala také návrh nového zákona o poštovních službách. Ten by měl nahradit dosud platný zákon z roku 1946. Nová legislativní úprava má přizpůsobit podmínky pro poskytování poštovních služeb současnému stavu, kdy v oboru už nepůsobí jen státní podnik Česká pošta. Těsnou většinou byl také přijata novela zákona o odpadech. Podle ní by byli občané povinni využívat systém sběru, třídění a zneškodňování odpadu, který by obce stanovily vyhláškou.

Někteří autoři výzvy "Děkujeme, odejděte!" uvažují o nové straně

Jako nejzazší možnost označil v úterý jeden ze signatářů výzvy "Děkujeme, odejděte!" Martin Mejstřík variantu, že autoři apelu založí politickou stranu. Nevyloučil ji ale; politici, kterým byla výzva především určena - Miloš Zeman a Václav Klaus - si ji totiž podle jejích signatářů nevzali k srdci a nehodlají zrušit opoziční smlouvu a pojmout politiku jako službu veřejnosti, a nikoli technologii moci. Mejstřík novinářům řekl, že hodlá udělat vše pro to, aby politické strany tohoto typu odešly z politické scény.

VZP: Poskytnutí sponzorského daru lékařům je věcí etiky

Poskytnutí sponzorského daru lékařům je podle mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Kateřiny Zamastilové věcí etiky. "Každý jistě cítí rozdíl mezi darem, který dává zdravý člověk či instituce, a darem, který by dal člověk nemocný, odkázaný na lékaře, když již při vstupu do čekárny je plakátem vyzýván k daru," řekla Zamastilová v reakci na fakt, že Česká lékařská komora (ČLK) vydala pro lékaře plakáty žádající od pacientů sponzorské příspěvky. Zamastilová připomněla, že lékař nesmí vybírat za péči hrazenou z pojištění, hrozí mu ztráta smlouvy s pojišťovnou. O postupu vůči lékařům, kteří budou sponzorské dary od pacientů vybírat v souvislosti se zdravotní péčí, se v úterý s ředitelkou VZP Jiřinou Musílkovou radil předseda Svazu pacientů Luboš Olejár, který s vybíráním peněz zásadně nesouhlasí.

Státní zástupci by měli věznice kontrolovat jednou měsíčně

Zpravidla jednou měsíčně by měli pověření státní zástupci z jednotlivých krajských státních zastupitelství kontrolovat ve věznicích dodržování právních předpisů o výkonu trestu. Tuto povinnost jim ukládá pokyn, který v úterý podepsala nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová. Nejvyšší státní zastupitelství ho připravilo ještě před nepokoji, které vypukly na počátku minulého týdne. Vězni protestovali zejména proti novému zákonu o výkonu trestu a vyjadřovali také nesouhlas s přeplněností věznic a hygienickými podmínkami, které v nich panují.

Celkem 672 vězňů v šesti věznicích pokračovalo v úterý v hladovce zahájené minulý týden. Celkový počet hladovkářů tak proti pondělku mírně klesl: V pondělí nepřišlo snídat 874 vězňů v 11 věznicích. ČTK o tom informoval mluvčí Generálního ředitelství Vězeňské služby České republiky Eduard Vacek. Ve středu 26.ledna se sejdou ředitelé všech věznic na celorepublikové poradě. "Předmětem této porady bude mimo jiné vytvoření ubytovacích kapacit v co nejkratší době formami dílčích úprav nemovitostí v majetku Vězeňské služby ČR," uvedl Vacek.

Ředitelé 15 věznic, v nichž se bouřili vězňové, se v úterý shodli na tom, že požadavky vězňů, které mohly být uspokojeny ihned, již byly splněny. Podle náměstka generální ředitelky vězeňské služby Bohuslava Burkiewicze to ale neznamená, že požadavky, které budou vyžadovat dlouhodobější řešení, nechá vězeňská služba zapadnout. "Nechceme žádnou z našich vstřícností brát zpět a zahrát cokoli do autu," řekl ČTK Burkiewicz.

Jařab: Loni se počet rasově motivovaných deliktů zvýšil

V prvním pololetí loňského roku bylo v ČR z rasově motivovaných trestných činů obviněno 266 lidí, 238 jich bylo obžalováno a 81 odsouzeno, z toho sedm nepodmíněně. S odkazem na statistické údaje ministerstva spravedlnosti to novinářům řekl Jan Jařab z odboru pro lidská práva Úřadu vlády. Podle něj lze předpokládat, že se celkový počet registrovaných rasově motivovaných trestných činů loni proti roku 1998 zvýšil. Předloni bylo pro rasové delikty podle údajů ministerstva vnitra stíháno 535 a obžalováno 439 osob. Zvýšený počet případů rasisticky motivované kriminality podle Jařaba odráží i lepší práci orgánů činných v trestním řízení, které však na druhé straně zmíněný druh deliktů někdy bagatelizují.

Nečas považuje postavení šéfa FNM Stiesse za neudržitelné

Postavení předsedy Fondu národního majetku (FNM) Jana Stiesse, který čelí aféře s falešným lustračním osvědčením, považuje šéf sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost a místopředseda Občanské demokratické strany Petr Nečas za neudržitelné. "Je absolutně nepřijatelné, aby se vůbec spekulovalo o tom, že šéf tak významné instituce, jakou je FNM, nepotřebuje lustraci," řekl Nečas ČTK. Soudí, že předseda FNM ji potřebuje, a že to musí být lustrace negativní a na platném lustračním osvědčení. "Pokud nemá negativní lustrační osvědčení, měl by ze své funkce okamžitě odejít," prohlásil poslanec. Nečas také nesouhlasí se záměrem, podle něhož by se Stiess měl podrobit prověrce Národním bezpečnostním úřadem (NBÚ). Ten zkoumá mimo jiné to, zda lidé mohou přicházet do styku s tajnými informacemi. Nečas se domnívá, že za snahou o prověrku se skrývá záměr získat čas a zahrát Stiessovu kauzu "na nějakou dobu pod koberec".

Jak uvedla Česká televize, předseda Fondu národního majetku požádá ministerstvo vnitra o opis svého pravého lustračního osvědčení z roku 1992 a o to, aby se sám mohl podívat do všech svých svazků. Stiess tak hodlá učinit poté, co ministerstvo vnitra potvrdilo, že negativní lustrační osvědčení, kterým se prokazoval, je padělek.

Rusko žádá o úpravu podmínek pro vstup Rusů do ČR

Ruské ministerstvo zahraničí v úterý oficiálně požádalo Českou republiku o úpravu podmínek pro vstup cizích občanů na území České republiky. Vedoucí konzulárního oddělení českého velvyslanectví v Moskvě Ondrej Morávek řekl, že ministerstvo vyzvalo českou stranu, aby nové podmínky zatím nebyly aplikovány na občany Ruské federace a začaly pro ně platit teprve od 1.března letošního roku. Morávek připustil, že ruská strana se ohradila proti tomu, že obdržela opožděně informace z České republiky o nových opatřeních, která se týkají vstupu cizinců, včetně Rusů, na české území. Ministerstvo upozornilo, že podobné jednání nepovažuje za "dobrý krok v rámci utužování vztahů mezi oběma státy" a že se domnívá, že to komplikuje bilaterální vztahy.

Nový český cizinecký zákon začal platit od 1.ledna letošního roku. Opatření, která česká strana zavedla, aniž o tom předem informovala zahraniční ambasády v České republice, způsobilo jisté komplikace na hraničních přechodech. Cizí návštěvníci nevěděli, že musí při vstupu na české území předložit potvrzení o zdravotním pojištění, dvě fotografie, vyplnit tzv. hraniční průvodku atd.

MZV: Kromě Ruska reagovaly na hraniční omezení i další státy

Na nedostatečně připravené zpřísňující podmínky pro pobyt cizinců v ČR negativně reagovalo již několik států. Oficiálně tlumočilo nespokojenost ministerstvu zahraničí jen Rusko, řekl mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil, jenž zároveň připustil "projevy jisté míry překvapení" z dalších nejmenovaných zemí. Pospíšil zdůraznil, že jeho resort se nepodílel na tvorbě seznamů, podle kterých je vůči různým státům postupováno rozdílně, ani na většině prvků obsažených v příslušné prováděcí vyhlášce. Problémy se zpřísněným předpisem, platným od 1. ledna, mají především občané zemí bývalého východního bloku. Mluvčí vlády Libor Rouček přiznal, že problémy s opožděnou informovaností o lednovém zpřísnění podmínek pro vstup cizinců na české území se již musela v pondělí zabývat i vláda. Resorty vnitra a zahraničí mají podle Roučka nyní vyhodnotit dosavadní zkušenosti s novou úpravou, k níž se vláda bude v budoucnu zřejmě muset vrátit.

Náměstek Kmoníček: Do Iráku jsme kontrakty podepisovat ani nejeli

Během poněkud překvapivé české diplomatické a obchodní mise do Iráku nebyl podepsán žádný kontrakt, což ale podle náměstka ministra zahraničí Hynka Kmoníčka nebylo ani plánováno. Kmoníček to v úterý řekl novinářům, přičemž odmítl zahraniční hodnocení cesty jako neúspěšné. Představitelům režimu Saddáma Husajna prý náměstek řekl, že Česká republika nemá vliv na irácké vysílání Rádia Svoboda Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL), které Bagdád kritizuje. Potvrdil, že Irák částečně podmiňuje rozvoj vzájemné spolupráce, na níž má ČR zájem, ukončením působení irácké redakce RFE/RL na českém území.

KB nepředpokládá poskytnutí dalšího úvěru brněnskému Zetoru

Komerční banka (KB) v současné době nepředpokládá, že by brněnskému Zetoru půjčila další prostředky. Nemá totiž dostatečné záruky, že by Zetor mohl kvůli své špatné finanční situaci úvěr ve výši 350ti milionů korun splatit. Uvedl to mluvčí banky Ivo Polišenský. Reagoval tak na slova generálního ředitele Motokovu René Krause, který prohlásil, že Motokov vlastnící přibližně polovinu akcií Zetoru, s bankou jedná o poskytnutí úvěru kolem 350 miliónů na výrobu dalších zhruba 1000 traktorů. Výroba by se přitom podle něj měla rozeběhnout v první polovině února. Zástupci Motokovu, podle Polišenského, předložili Komerční bance pouze návrh na financování Zetoru. Podobný záměr však už banka ze stejných důvodů v nedávné minulosti několikrát odmítla.

Erste Bank Sparkassen věří v ukončení jednání s českou stranou do konce ledna

Zástupci rakouské Erste Bank Sparkassen stále věří, že jednání s českou stranou o koupi České spořitelny skončí do konce ledna. Řekl to v úterý mluvčí rakouské banky Michael Mauritz. Nyní podle něj probíhají další jednání o nabídce, kterou Erste předložila před Vánoci. Bližší podrobnosti nechtěl specifikovat. Náměstek ministra financí Jan Mládek přitom na úterní bankovní konferenci ve Vídni prohlásil, že česká strana dává jednoznačnou preferenci nabídce rakouské Erste Bank na získání většiny v České spořitelně. Pokud by však nedošlo do konce ledna k zásadnímu sjednocení názorů, konalo by se další kolo za účasti tří bank, avšak pravděpodobně již bez Erste Bank. Kromě konkurenční nabídky Nomury, resp. IPB jsou ještě další dva zájemci, uvedl Mládek. Dodal však, že druhá nabídka Erste je "pravděpodobně přijatelná". Preference pro Erste Bank jako strategického partnera vyplývá podle něj kromě jiného z toho, že je to spořitelna a že hodlá nadále provozovat retailové bankovnictví České spořitelny.

SŽS: Transformace ČD je pomalá a ovlivněná parciálními zájmy

Sdružení železničních společností (SŽS), které zastřešuje soukromé železniční dopravce a provozovatele tratí, je nespokojeno s pomalou transformací Českých drah na akciovou společnost, která je ovlivňována parciálními zájmy vedení drah, odborů a ministerstva dopravy a spojů (MDS). V otevřeném dopise adresovaném premiéru Miloši Zemanovi to uvedl předseda sdružení Jiří Mužík. Dodal, že současný postup transformace ohrožuje vývoj železniční dopravy v České republice a může komplikovat vstup země do Evropské unie (EU). Názor sdružení na formu transformace je blízký vedení MDS, ale preferuje variantu úplného oddělení dopravní cesty včetně řízení provozu od dopravních služeb, uvedl Mužík. SŽS podle jeho slov připravuje vlastní koncepci železniční dopravy. Mužík rovněž v dopise vyjádřil znepokojení nad poklesem zejména nákladní dopravy a jejím přesunem na silnici.

STEM: Podle třetiny lidí jde česká společnost špatnou cestou

Spíše pesimismus převládá v názoru občanů, zda se česká společnost ubírá správným směrem a zda vývoj naplňuje jejich polistopadová očekávání. Podle každého třetího občana se situace v České republice vyvíjí nesprávným směrem a podle 42 procent nesměřuje nikam. Uvádí se to v šetření Střediska empirických výzkumů (STEM). Pochybnosti o směřování české společnosti a nesplněná očekávání nicméně neotřásly vírou většiny občanů v to, že změna režimu v listopadu 1989 dává větší šance příští generaci, uvedli autoři lednového průzkumu.

Do první třídy nastoupí na podzim zhruba 112.000 dětí

Letos na podzim nastoupí do prvních tříd pravděpodobně 111.000 až 112.000 žáků. Počet prvňáčků v posledních letech trvale klesá. Od roku 1990 se snížil zhruba o 36.000 dětí a podle předpokladů by se měl v příštích třech letech snížit téměř o čtvrtinu. Letos bude mezi prvňáčky asi 23,5 procenta dětí, které oslavily sedmé narozeniny. Vyplývá to z údajů Ústavu pro informace ve vzdělávání. Vývoj počtu prvňáčků vykazuje poměrně značné regionální rozdíly. Zatímco v celé ČR je jich stále méně, v jižních Čechách a na severní Moravě jejich počet narůstá.

Zahraniční investory láká na Moravu levná pracovní síla

Zahraniční investory lákají na jih Moravy nejen nízké náklady na pracovní sílu, ale také tradice ve strojírenství. "Dlouhodobě však region nemůže uspět jen nabídkou levné pracovní síly, protože zaměstnavatelé požadují lidi odborně i jazykově vzdělané," řekl v úterý na 1.průmyslovém kolokviu Střední průmyslové školy (SPŠ) Edvarda Beneše v Břeclavi ředitel břeclavského úřadu práce Jaroslav Valný. Podle ředitele SPŠ Josefa Roučka patří mezi největší problémy břeclavského školství především přizpůsobení vzdělávacího programu potřebám regionu. Na Břeclavsku nyní působí 20 zahraničních investorů, kteří zaměstnávají 2663 pracovníků.

Karel Gott vystoupí na EXPO 2000 v Hannoveru

Zpěvák Karel Gott se definitivně rozhodl, že přes původní prohlášení bude 7.června reprezentovat Českou republiku na světové výstavě EXPO 2000 v Hannoveru. Novinářům po úterní schůzce s ministrem kultury Pavlem Dostálem také řekl, že patrně ani neukončí koncertování ve vlasti, aby netrestal své příznivce, a aby nepřátelům naopak odpověděl úspěchem. S Dostálem se Gott dohodl, že v Hannoveru také pomůže představit v rámci svého vystoupení několik českých umělců, kteří jsou zajímaví a výjimeční a budou dobrými reprezentanty, ale nemají takovou popularitu jako on.

Pražská expozice "Paradoxy 20.století" mapuje život Fedora Petrikovského

Dokumenty o životě a díle českého karikaturisty a výtvarníka ruského původu Fedora Petrikovského přináší výstava "Paradoxy 20.století", kterou v úterý v pražském Klementinu otevřeli pracovníci Slovanské knihovny. Petrikovský opustil Rusko v roce 1919 a jeho další cesty se podobaly osudům řady dalších utečenců: Jako čtrnáctiletý odešel z revolučního Ruska se svým otcem, po středoškolských studiích v Bulharsku přišel roku 1924 do Československa, které opustil před okupací v roce 1938 a pobýval v Pobaltí. Následujících deset let prožil v internačních táborech Sovětského svazu. Výstava připravená Anastázií Kopřivovou přibližuje Petrikovského prvorepublikové karikatury a hlavně obrázky, které si přivezl z Gulagu, když se mohl v roce 1948 vrátit do Československa. Většinu z nich tvoří portréty spoluvězňů. Zaznamenána jsou i léta následující, v nichž výtvarník spolupracoval s časopisem Roháč, až po Petrikovského smrt v červenci 1968.

Výstava "Pocta Jiřímu Kolářovi" bude zahájena 20.ledna ve Stockholmu

Ve výstavním sále Českého centra ve Stockholmu bude 20.ledna zahájena výstava Pocta Jiřímu Kolářovi s podtitulem Česká koláž 80. a 90. let. ČTK to sdělil ředitel centra Zdeněk Lyčka. Návštěvníci si na výstavě budou moci prohlédnout 29 drobných koláží Jiřího Koláře, kromě toho se seznámí i s ukázkami papírových koláží Pavly Aubrechtové, Josefa Hampla, Ivana Komárka, Jaroslava Králíka, Miloše Nolla, Květy Pacovské, Jaroslava Vožniaka a Karla Vysušila. Přehlídka českého výtvarného umění, na jejíž přípravě se výraznou měrou podílel odbor kulturních a krajanských vztahů Ministerstva zahraničních věcí ČR, potrvá ve švédské metropoli do 15.února. Pak bude instalována v Kodani, Vídni, Dublinu, Římě, Drážďanech, Mnichově a Bratislavě.

Básník a výtvarník Jiří Kolář (85) byl členem proslulé Skupiny 42 a Umělecké besedy. V období 70. let patřil k okruhu nezávislých umělců, kteří nesměli vystavovat a působit na veřejnosti. Od roku 1980 žil a pracoval v pařížském exilu, odkud se po roce 1989 do Prahy pravidelně vrací.

Fuková vystavuje své fotografie z 50.a 60.let v New Yorku

Několik desítek starších fotografií včetně známého snímku " Čas se zastavil" z roku 1957 vystavuje od úterý v newyorském Českém centru Eva Fuková, která byla jednou z nejznámějších českých poválečných fotografek. Kvůli umělecké nesvobodě emigrovala v roce 1967 s již zesnulým manželem, výtvarníkem Vladimírem Fukou do Spojených států. Nyní žije ve státě Connecticut nedaleko New Yorku a nadále se věnuje fotografické tvorbě. Po druhé světové válce se jako jediná žena prosadila do uměleckého kruhu kolem Jiřího Koláře a spolu s dalšími se navzdory politickým represím podílela na vydávání vlastního samizdatového časopisu Magáč (lidový výraz pro magazín), v němž současně zveřejňovala své fotografie. V letech 1961, 1963 a 1967 uspořádala v ČR výstavy. Po své emigraci do USA pracovala v newyorském Metropolitním muzeu umění.

Ze sportu:

V dohrávaném zápase 15.kola hokejové extraligy porazil Třinec 4:2 pražskou Spartu, která ale navzdory porážce zůstala v čele tabulky. Druhý pražský tým, Slavia, také neuspěla a v odloženém zápase 30. kola si odvezla z Kladna prohru 3:4.

Fotbalisté Baníku Ostrava porazili ve svém prvním přípravném utkání na jarní část nejvyšší soutěže třetiligový Biocel Vratimov 6:0 po poločase 3:0.

První velkou pouštní etapu, v pořadí dvanáctou, absolvovali závodníci na africké rallye Paříž-Dakar- Káhira. Mezi libyjskými městy Vaú al-Kabír a Vahát etapu s 657 kilometry speciálních zkoušek zvládl nejlépe Francouz Jean-Louis Schlesser a dostal se do čela hodnocení automobilů. V kategorii motocyklů stále vede Španěl Joan Roma na KTM, v úterý šestý. Závod kamiónů potřetí za sebou vyhrál Rus Firdaus Kabirov na kamazu, Náš Karel Loprais dojel s tatrou dojel třetí. V čele zůstal další Rus Vladimir Čagujin před Tomášem Tomečkem, který v úterý skončil čtvrtý.

Fotbalový klub Mnichov 1860 prodloužil v úterý smlouvu s českým záložníkem Romanem Týcem o dva roky. Původně měl kapitánovi výběru do jednadvaceti let vypršet předloni podepsaný kontrakt v roce 2001, ale mnichovský celek si ho pojistil na další dva roky. Žádné podrobnosti o nové smlouvě představitelé Mnichova 1860 veřejnosti neposkytli, ale Týce v rozhovoru pro ČTK přiznal, že kontrakt mu zajišťuje lepší podmínky než ten dosavadní.

Ivan Hlinka, český hokejový trenér, který přivedl národní tým ke zlaté medaili na olympijských hrách v Naganu, může být prvním Evropanem, který se ujme funkce hlavního kouče v NHL. Napsal to v úterý kanadský deník The National Post. Hlinka přijel na týden sondovat půdu do Pittsburghu, kde hraje pět českých hokejistů, ale už před odletem v pondělí českým novinářům popřel, že by v zámořské soutěži měl zájem o angažmá.

Trio českých tenistů v úterý postoupilo do druhého kola Australian Open v Melbourne. Daniel Vacek zvítězil nad Bulharem Stanojčevem, Denisa Chládková porazila Francouzku Razzanovou a Jiří Vaněk přešel přes Belgičana Wesselse. Nedařilo se naopak Zíbovi, Tabarovi a Kleinové.

Stručně o počasí:

Na území České republiky bude ve středu oblačno až zataženo. Očekávány jsou sněhové přeháňky, silný vítr a teploty od minus tří do jednoho stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.