Zprávy středa, 19. srpna 1998

Zprávy 19.8.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

Nyní podrobněji:

Premiér Zeman vyzval sněmovnu, aby k jeho vládě přistupovala věcně

Menšinová sociálnědemokratická vláda premiéra Zemana by si přála, aby návrhy zákonů, které předloží Poslanecké sněmovně, byly posuzovány podle obsahu a nikoli podle jejich autorů. Zeman to řekl před poslanci při projednávání žádosti jeho kabinetu o vyslovení důvěry. Vyjádřil naději, že kritici předkládaných návrhů ČSSD budou navrhovat i pozitivní alternativy. Připomněl, že vláda považuje za jednu ze svých priorit investice do vzdělávání a jeho rozvoj. Hodlá bojovat proti ekonomické kriminalitě a reformovat veřejnou správu. Ekonomický růst se pokusí oživit osvědčenými metodami.

Předseda Občanské demokratické strany a Poslanecké sněmovny Václav Klaus se domnívá, že cíle, které si stanovil Zemanův kabinet, nemyslí vláda vážně. Zároveň však znovu potvrdil, že ODS se neúčastní při hlasování o důvěře a umožní tak kabinetu Miloše Zemana existenci. Silou svých hlasů však nedovolí, aby se zcela nepřijatelné pasáže programového prohlášení realizovaly. Ve svém projevu Klaus znovu kritizoval obsah samotného programového prohlášení. Domnívá, že vláda v něm neříká, jak konkrétně chce svých cílů dosáhnout. "Jen se slibují nové instituce a nové orgány, které mají někdy v budoucnu věci vyřešit," prohlásil Klaus. ODS podle něj vnímá toleranci vlády jako "hořkou nutnost".

Sociálnědemokratická vláda nebude podle Unie svobody dobrá. Unie soudí, že vláda má neproveditelný a nedůvěryhodný program, zemi bude předávat v horším stavu, než v jakém ji přijala, a její vytvoření nepřinese stabilitu. S tímto stanoviskem seznámil sněmovnu šéf poslanců unie Vladimír Mlynář. Potvrdil také, že vyslovení důvěry kabinetu unionisté nepodpoří.

Také křesťanští demokraté nepodpoří podle jejich předsedy Josefa Luxe vládu premiéra Miloše Zemana. Lux toto již dříve zveřejněné stanovisko zopakoval v Poslanecké sněmovně při projednávání žádosti vlády o vyslovení parlamentní důvěry. Prohlášení je podle lidovců věcně špatné, protože ale nemají důvody skrze podporu vlády usilovat o její znemožnění, jsou připraveni vyslovit se proti ní.

Nová vláda premiéra Miloše Zemana již podle předsedy KSČM Miroslava Grebeníčka v některých svých krocích ukázala, že opatrnost vůči ní je zcela na místě. Současně ale upozornil, že komunisté se předem nechtějí stavět proti středolevé vládě ČSSD a fakticky tak nahrávat pravici a pomáhat tříštit levici. Grebeníček upozornil, že samotné programové prohlášení příliš neznamená a teprve příští měsíce ukáží, do jaké míry jde jen o snůšku slibů.

Výrazný nesouhlas získal v Poslanecké sněmovně návrh komunistických poslanců, aby byla schůze rozšířena o projednání usnesení k současnému stavu česko-německých vztahů. Návrh KSČM podpořilo místo potřebných alespoň 99 poslanců jen 26 ze 197 přítomných, zatímco opačný postoj zaujalo 134 zákonodárců a 37 nehlasovalo. Komunisté usilovali o to, aby sněmovna zaujala stanovisko ke květnovému usnesení německého Spolkového sněmu, jež vyzývá budoucí nové členské státy Evropské unie, aby německým vyhnancům přiznaly právo na volnost stěhování a usídlování.

Prezident Havel si přeje, aby sněmovna dobře plnila svoji funkci

Svůj pozdrav a přání, aby Poslanecká sněmovna dobře plnila svoji funkci, adresoval dolní parlamentní komoře prezident republiky Václav Havel. Prezident v dopise uvedl, že nemá radost z toho, že nemůže z důvodů rekonvalescence v pooperačním období dodržet zavedený zvyk navštívit a oslovit sněmovnu na počátku jejího funkčního období a uvést novou vládu.

Prezident Václav Havel se po více než třech týdnech od operace, při níž mu v pražské Ústřední vojenské nemocnici zacelil rakouský chirurg Ernst Bodner vývod střev, přestěhoval z jednotky intenzivní péče na normální pokoj. ČTK to řekl prezidentův osobní lékař Ilja Kotík a potvrdil, že uzdravování prezidenta pokračuje nadále dobře.

Prezident Václav Havel poděkoval Švýcarům za solidaritu

Český prezident Václav Havel v úterý prostřednictvím televizního záznamu promluvil k účastníkům slavnostního otevření nového Kulturního a kongresového centra ve švýcarském Luzernu. V předvečer 30.výročí pražského jara poděkoval občanům města, kantonu a helvétské konfederace za tehdejší obětavou pomoc. Luzern je podle jeho slov "zapsán do české paměti a do dějin české kultury zvlášť významným způsobem". Havel připomněl, že "ani po ochabnutí zájmu o okupované Československo nepřestávali zdejší veřejní a kulturní pracovníci organizovat pomoc našemu exilu i ve vlasti pronásledované opozici". Slavnostního večera, v jehož průběhu byl promítnut videozáznam s Havlovým poselstvím, se zúčastnila manželka českého prezidenta Dagmar Havlová.

Česká biskupská konference k vládě sociální demokracie

Vládě sociální demokracie podle České biskupské konference nevadí, že by mohla být pokládána za příliš poplatnou minulému režimu a že by v Evropě mohla vzbudit dojem určitého pohrdání některými zásadami demokracie nebo i směry vývoje. Ve stanovisku k vládnímu prohlášení biskupská konference upozorňuje, že kabinet podle svého programového prohlášení "nehodlá pokračovat v exekutivním převodu státního majetku na církve". Prohlášení jako by uznávalo správnost a přijatelnost převodu církevního majetku na komunistický stát, uvádí se v prohlášení, které ČTK poskytl mluvčí Daniel Herman. "To může budit - v souvislosti s jinými částmi textu - jisté obavy. Církev však chce doufat, že lidská práva, včetně práva na majetek, nejsou pro ČSSD směšná," uvádí prohlášení.

Přechodná doba při vstupu do Evropské unie může řešit migraci i prodej nemovitostí

Místopředseda vlády pro zahraniční vztahy Egon Lánský naznačil, že by ČR po vstupu do Evropské unie mohla přistoupit na zavedení přechodné lhůty při uvolňování některých choulostivých oblastí, jako je například pohyb osob či pracovní síly. Obdobná lhůta by však podle něj na české straně musela platit například pro uvolnění trhu s nemovitostmi. Státní tajemník německého ministra vnitra Kurt Schelter se vyjádřil pro to, aby po rozšíření Unie platilo období 12 až 15 let, kdy se pracovníci z nových členských zemí nebudou moci usídlovat v dosavadních státech EU. Lánský poukázal na to, že podobné požadavky zaznívají často z Rakouska, které se obává, že po uvolnění hranic by jeho pohraničí zaplavila levná pracovní síla z ČR. Lánský poznamenal, že pro Českou republiku by naopak znamenalo velký problém rychlé uvolnění trhu s nemovistostmi pro občany z Evropské unie. Podle jeho slov by pak hrozilo, že "nesmírně ekonomicky silní občané členských zemí tady vykoupí všechno". "Přechodná doba je něco, co by mohlo, zdůrazňuji mohlo, tuto věc řešit," uvedl Lánský.

Místopředseda vlády Egon Lánský je pro dobré vztahy s každou slovenskou vládou

Místopředseda vlády pro zahraniční vztahy Egon Lánský vyjádřil zájem na tom, aby Česká republika měla dobré vztahy s jakoukoli slovenskou vládou. Řekl to ČTK po rozhovoru s místopředsedou Slovenské demokratické koalice a šéfem její sociálnědemokratické platformy Jaroslavem Volfem. Podle Lánského je třeba ve vzájemných vztazích napravit některé dluhy. "Máme třeba platný zákon, že slovenští studenti budou moci studovat tady a naši na Slovensku za stejných podmínek, penzisté budou mít slevy, že se lidé budou moci léčit a pracovat ve druhém státě. Toto všechno je dohodnuto, a nenaplněno," konstatoval Lánský.

Jörg Haider: ČR musí zrušit Benešovy dekrety

Šéf rakouské krajně pravicové strany Svobodných Jörg Haider přitvrdil své argumenty proti rozšíření Evropské unie na východ. List Die Presse cituje z Haiderova televizního interview, že začlenění východoevropských zemí by mělo být o 20 let odloženo, protože liberalizací pracovního trhu vznikne obrovská nekalá konkurence. Haider uvedl, že předpokladem pro vstup České republiky do Unie je zrušení takzvaných Benešových dekretů, které se staly základem pro vyvlastnění a vyhnání Němců z poválečného Československa.

Patria zmírnila odhad poklesu kursu koruny na konci roku

Společnost Patria Finance zmírnila svou předpověď relativně prudkého oslabování koruny. Patria podle své srpnové analýzy změnila prognózu z původních 20,50 Kč/DEM na 19,00 Kč za marku na konci letošního roku. Patria změnila předpověď vzhledem k poslednímu ekonomickému a politickému vývoji ČR a díky velké atraktivitě koruny.

Dvě české banky v první polovině světového žebříčku "Top 1000"

V první polovině vyhlašovaného světového žebříčku největších bank "Top 1000" za rok 1997 se podle kapitálové síly umístily dvě české banky - Komerční banka a Česká spořitelna. Celkem ve světovém pořadí zabodovaly pouze čtyři nejsilnější domácí banky, píše časopis Bankovnictví s odvoláním na mezinárodní časopis The Banker.

Zemřel Profesor Otto Wichterle

V úterý ráno zemřel čtyřiaosmdesátiletý Otto Wichterle, jeden z nejvýznamnějších a světově nejproslulejších českých vědců. Již před rokem 1945 vynalezl způsob polymerace epsilon-kaprolaktamu, který se stal podkladem pro výrobu silonu. Později působil řadu let na Vysoké škole chemicko-technologické v Praze, kde založil vědní obor makromolekulární chemie. Tuto činnost pak dále rozvíjel jako zakladatel a ředitel Ústavu makromolekulární chemie, který se stal předním světovým centrem tohoto vědního oboru. Zde Wichterle vyvinul aplikaci hydrofilních metakrylátových gelů pro kontaktní čočky. Byl autorem zhruba 150 patentů a více než 200 publikací.

Každý měsíc bude ODS kontrolovat stav stranického účetnictví

Minimálně jednou měsíčně budou muset účetní ODS předkládat grémiu strany informace o hospodaření, stavu hlavních účtů a pohybech na těchto účtech. ODS chce také stanovit maximální výši členského příspěvku, například 20.000 korun, aby byly zcela odstraněny pochybnosti o tom, co je ještě členský příspěvek a co je nutno považovat za dar. Vyplývá to ze závěrečné zprávy o výsledcích forenzního auditu financování ODS. Audit, jenž si ODS objednala poté, co se loni na podzim objevilo podezření, že má přístup k zahraničnímu kontu, totiž prokázal řadu pochybení v jejím hospodaření, například daňové úniky či falšování jmen sponzorů.

Petr Pithart: Pražské jaro bylo především občanskou záležitostí

Události roku 1968, pro něž se vžil název Pražské jaro, byly podle předsedy Senátu Petra Pitharta především záležitostí občanskou, ačkoliv v poslední době občané České republiky vnímají tento rok jako záležitost Komunistické strany Československa. "Komunistická strana se sice také měnila, ale byla celou dobu beznadějně 'za vozem'," uvedl Pithart u příležitosti 30.výročí invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa. "Reforma nereformovatelného", tedy demokratický socialismus, podle něj jako problém vzrušovala jen stranické ideology - lidem šlo o prostší, tedy důležitější věci. Pražské jaro by mělo podle Pitharta velkou naději na úspěch, kdyby bylo možné odmyslet mezinárodněpolitickou konstelaci.

Oběti vpádu vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 si při příležitosti blížícího se 30.výročí této události připomněl senátorský klub ODS. "Rok 1968 a následně i 1969 hodnotíme jako zmařený pokus o odstranění totalitního systému. Za hlavního viníka pokládáme KSČ," píší senátoři ve svém prohlášení. Před třiceti lety, v noci z 20.na 21.srpna, obsadila Československo vojska pěti států Varšavské smlouvy. Jejich vpád byl označován jako "internacionální pomoc" proti "kontrarevoluci" v ČSSR. Do 28.září 1968 bylo v důsledku invaze usmrceno 82 československých občanů a dalších téměř 300 zraněno těžce a přes 500 lehce.

Příslušník StB Kafka zaplatí 50.000 korun za týrání Třešňáka

K peněžitému trestu 50.000 korun odsoudil Městský soud v Praze bývalého agenta StB a nynějšího podnikatele Josefa Kafku za to, že v roce 1981 při výsleších fyzicky týral disidenta a zpěváka Vlastimila Třešňáka. Soud dále rozhodl, že pokud Kafka odmítne částku zaplatit, bude muset nastoupit na tři měsíce do vězení.

Střídání českého praporu SFOR v Bosně

Již více než polovina z 503 vojáků 7.mechanizovaného praporu české armády se přesunula do Bosny. Jednotka bude, stejně jako její předchůdkyně, působit v součinnosti s jednotkami Kanady a Velké Británie v britském sektoru. Podle psychologa Luďka Lávičky jsou příslušníci praporu po psychické stránce dobře připraveni a mají všechny předpoklady úkoly v misi bez problémů zvládnout. Do úkolů střídajícího českého praporu SFOR bude patřit i dohled nad klidným a hladkým průběhem voleb v Bosně a Hercegovině 11.a 12.září.

Diecézní charita poslala na Slovensko dodávku humanitární pomoci

Ostravsko-opavská diecézní charita vypravila do zaplavených obcí na východě Slovenska humanitární pomoc za bezmála 420.000 korun. Nejvíce poškozeným rodinám se rozhodla darovat dvacet kondenzačních vysoušečů, které donedávna sloužily lidem, jež postihly loňské povodně na Moravě. Součástí zásilky je i deset pytlů dek a přikrývek, které poskytla Romská občanská iniciativa.

Na povodňovém kontě rychnovského úřadu je přes 3,7 miliónu korun

Na povodňové konto, které po ničivých záplavách na Rychnovsku před téměř čtyřmi týdny zřídil tamní okresní úřad, přišlo do současné doby 3,774.304 korun. ČTK to řekli pracovníci kanceláře přednosty okresního úřadu s tím, že na konto přispívají jednotlivci, firmy i obecní a městské úřady z celé republiky. Řada dárců posílá peníze přímo do konkrétních obcí.

Středoškolské kluby z ČR se zúčastní přehlídky v Portugalsku

Do Portugalska na Evropskou přehlídku vědeckotechnické činnosti mládeže ESE 98 (European Science Expo) ve městě Coimbra odcestovala desetičlenná delegace Asociace středoškolských klubů České republiky. Mezi pěti českými exponáty na výstavě budou například počítačem řízené modely, kódovaný zámek a dětská židlička pro tělesně postižené.

Pražská komorní filharmonie vystoupí v bazilice ve Waldsassenu

Pražská komorní filharmonie s šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem vystoupí 23.srpna v klášterní bazilice v bavorském Waldsassenu nedaleko českých hranic. Program je součástí sedmého ročníku bavorsko-sasko-českého festivalu Uprostřed Evropy, který se koná ve 40 českých i německých městech a obcích chebského euroregionu od 12.července do 30.srpna.

Zraněný český turista se vráti do vlasti

Český turista Ivan Dekař, který byl minulý pátek postřelen v Albánii poblíž hranic s Kosovem, se vrátil do republiky. Přivezlo ho speciální letadlo společnosti ABA-Air, které pro něj s lékařský týmem vypravila Česká pojišťovna. Tiskový mluvčí pojišťovny Michal Urban uvedl, že na organizaci akce se podílela rovněž ministerstva obrany a zahraničních věcí. Čtyřiadvacetiletý Dekař prodělal v tiranské vojenské nemocnici náročnou operaci, při níž mu byla odebrána jedna ledvina. Pacient měl prostřelené plíce, střeva a játra. Vojenská nemocnice v Tiraně se specializuje na těžké úrazy. Události uplynulých týdnů však způsobily, že je doslova zaplavena pacienty, a proto se jí nedostává základních léků. Dekař sice není klientem České pojišťovny, ta však uhradí náklady na vyslání letadla a zdravotní péči z konta na mimořádné humanitární akce. Česká diplomacie nyní prověřuje informace, podle nichž byl Dekař zasažen střelou z jugoslávského území. Ministerstvo zahraničí v této souvislosti opětovně důrazně varovalo občany ČR před cestami do této oblasti.

Skály v Hřensku nejsou již kvůli nedostatku peněz pod kontrolou

Skalní masivy v Hřensku na Děčínsku přestala tento měsíc firma IG Ateliér monitorovat přesto, že její pracovníci odhadují na tomto území přes 1000 nestabilních objektů. Tajemník hřenského obecního úřadu Jan Švehla uvedl, že rozpočet obce s 218 obyvateli neumožňuje platit měsíčně 68.000 korun za "hlídání" skal. Od loňského roku podle něj monitorovala firma IG Ateliér hřenské skály bez toho, že by jí obecní úřad řádně platil. Radnice tak dluží za tyto služby zhruba 600.000 korun a nyní se rozhodla pro nedostatek peněz od monitorování zcela upustit. Letos v květnu se přitom v Hřensku utrhl pískovcový blok o váze zhruba 2,5 tuny a dopadl na zahradu jednoho z místních domků, přičemž původně směřoval na hostinec U raka.

Studenti pracují na obnově Schwarzenberského plavebního kanálu

Práce na rekonstrukci zhruba čtyřsetmetrového úseku Schwarzenberského plavebního kanálu na státní hranici mezi rakouským Iglbachem a českou Ježovou zahájila skupina studentů oboru krajinné inženýrství lesnické fakulty. Plavební kanál využívaný k dopravě dřeva z nepřístupných šumavských lesů, je považován za jednu z nejpozoruhodnějších vodních staveb z přelomu 18.a 19.století. Turistům umožňují nepřerušené putování podél kanálu dva nové sezónní hraniční přechody s Rakouskem, Ježová (okres Český Krumlov) - Iglbach a Koranda - St.Oswald bei Haslach, určené pouze pro pěší a cyklisty. Oba jsou otevřeny od 15.června do 31.října denně od 08:00 do 20:00.

Archeologové odkryli v Prostějově hrob s pohřbem vampýra

Archeologický výzkum v presbytáři kaple Nejsvětější Trojice v Prostějově přinesl mezi několika odkrytými hroby i nečekaný nález pohřbu vampýra. Objev takto identifikoval vedoucí výzkumu Miroslav Šmíd podle kosterních pozůstatků uložených v rakvi zdobené kováním. Na dolních končetinách zemřelého byly navrstveny kameny a horní polovina těla byla odseknutá. Nález je datován do 16.až 17.století a dotvrzuje v té době známé obavy z vampýrismu. Vampýr byl v mytologii četných národů Evropy nebožtíkem, který vstával v noci z hrobu, aby vysával krev z těl spících lidí.

Srníček bude hájit branku Baníku Ostrava

Po sedmiletém angažmá v Newcastlu United se vrací brankář Pavel Srníček zpět do Baníku Ostrava. Zkušený gólman sice zatím nepodepsal s ostravským klubem smlouvu, ale s největší pravděpodobností již bude chytat v utkání třetího kola ligy v pondělí v Teplicích. "Byl jsem příjemně překvapen profesionálním přístupem nového vedení Baníku při jednáních o přestupu, a proto věřím, že se určitě ještě před zápasem v Teplicích dohodneme na všech záležitostech smlouvy," řekl reprezentační brankář. V Newcastlu byl Srníček v posledním roce svého působení zklamán chováním některých funkcionářů klubu ke své osobě, proto přivítal nabídku trenéra Wernera Ličky a rozhodl se vrátit do Baníku.

Evropská rekordmanka v tyči Bártová vyhořela v kvalifikaci

Nečekaný výpadek postihl na evropském atletickém šampionátu v Budapešti českou výpravu v kvalifikaci tyčkařek, v níž ztroskotala jedna z největších favoritek na zisk zlaté medaile, evropská rekordmanka Daniela Bártová. Čtyřiadvacetiletá závodnice překonala až na třetí pokus základní výšku 400 cm a to nakonec na postup do dvanáctičlenného finále nestačilo. V něm se naopak překvapivě objeví druhá česká reprezentantka Pavla Hamáčková, jež se přes stejně vysoko položenou laťku přehoupla s rezervou hned napoprvé. Limit visel ve výšce 415 cm.

Počasí

A ještě informace o počasí. Dnes je polojasno, teploty se pohybují od 24 do 28 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.