Zprávy středa, 20. května 1998

Zprávy 20.5.98

Vážení posluchači, u zpráv Radia Praha vás vítá Renata Prátová.

A nyní podrobněji:

Lékařské konzilium doporučilo operovat prezidenta Havla až v červenci

Lékařské konzilium v úterý doporučilo odložit plánovanou operaci prezidenta Václava Havla až na druhou polovinu července. Během zákroku má být uzavřen vývod, který mu voperovali rakouští chirurgové. Podle koordinátora konzilia Miroslava Čerbáka lékaři o odkladu operace rozhodli po důkladném posouzení všech rizik s ní spojených.

Prezident Havel se nyní zotavuje na zámku v Lánech na Rakovnicku, kam byl převezen z pražské Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích minulou středu. Václavu Havlovi se podle Miroslava Čerbáka v Lánech daří dobře a rehabilitace pokračuje úspěšně. S prezidentem je v Lánech lékař a zdravotní sestra a třikrát týdně ho navštěvuje některý z členů konzilia a rehabilitační sestra.

Poslanecká sněmovna pokračuje v květnové schůzi

Případem bývalého ministra financí Ivana Kočárníka, kterého chce policie stíhat za to, že v roce 1995 bez souhlasu vlády poskytl České spořitelně několikamiliardové státní záruky na krytí finančních ztrát, se v úterý bezvýsledně zabýval sněmovní mandátový a imunitní výbor. Jeho členové se nedokázali shodnout na tom, zda mají sněmovně souhlas s Kočárníkovým stíháním doporučit či nedoporučit.

Poslanecká sněmovna v úterý vzala na vědomí stanovisko předsedy vlády Josefa Tošovského ke garancím poskytnutých bývalým ministrem financí Ivanem Kočárníkem České spořitelně a České pojišťovně. Premiér Tošovský je přitom přesvědčen o věcné správnosti Kočárníkovy záruky. Poslancům ČSSD se přitom poměrně těsným poměrem hlasů nepodařilo prosadit doprovodné usnesení, kdy sněmovna vyslovuje vážné znepokojení nad skutečností, že členové dřívější vlády porušovali zákonné postupy poskytováním garancí státu bez souhlasu vlády jako orgánu a bez vědomí orgánů Poslanecké sněmovny. Stanovisko sněmovny tak neovlivní další postup vlády v problematice závazku státu vůči České spořitelně. Platí tedy pondělní rozhodnutí vlády, podle kterého by měl ministr financí Ivan Pilip do 31. května tohoto roku předložit vládě nový způsob pokrytí závazků státu k České spořitelně.

Poslanecká sněmovna odmítla vydat poslance a bývalého ministra zdravotnictví Jana Stráského k trestnímu stíhání. Vyšetřovatelé o jeho vydání požádali kvůli podezření ze spáchání trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele. Toho se měl Stráský dopustit při loňském výběrovém řízení na provozovatele západočeské letecké záchranné služby, které vyhrála mladoboleslavská společnost Aerocentrum.

Poslanci schválili senátní verzi novely zdravotních, pojišťovacích a bankovních zákonů, mezi jejíž důležité cíle patří zlepšení výběru pojistného. Schválení senátní verze předlohy znamená, že nebude platit kontroverzní návrh předsedy sněmovního výboru pro sociální politiku a zdravotnictví Vladimíra Špidly z ČSSD. Ten chtěl, aby stát uhradil státním rozpočtem takový schodek v systému veřejného pojištění, který by způsobila vláda.

Sněmovna dále schválila vládní návrh novely zákona o prodeji a vývozu předmětů kulturní hodnoty. Ten mimo jiné předpokládá, že uvedené předměty bude možné vyvážet pouze s příslušným osvědčením od odborné organizace či ministerstva kultury.

Poslanci ČSSD budou žádat hlavu ministra financí Ivana Pilipa

Poslanecký klub sociální demokracie ještě tento týden navrhne sněmovně, aby doporučila premiérovi Josefu Tošovskému iniciovat odvolání ministra financí Ivana Pilipa. Důvodem k odvolání ministra financí by měly být jeho postoje k deregulacím cen energií a nájemného a k privatizaci a také jeho přístup k usnesení sněmovny, aby vláda přerušila další privatizační kroky ve strategických podnicích. "Pan ministr Pilip usneseními sněmovny naprosto evidentně pohrdá," uvedl v úterý šéf poslanců ČSSD Stanislav Gross.

Odbory vyhlásily hodinovou výstražnou stávku

Odborové svazy rozpočtové a příspěvkové sféry vyhlásily na 8. června hodinovou výstražnou stávku, která by měla začít v 09:00. Svazy se rozhodly k tomuto kroku na podporu svého požadavku valorizace mezd. Pouze Odborový svaz hasičů a nezávislý odborový svaz policie do stávky nevstoupí s ohledem na povinnosti hasičů a policistů, ale plně podporují protestní akce ostatních svazů. Akce odborářů je reakcí na úterní odmítnutí valorizace mezd premiérem Josefem Tošovským. Ten odmítl valorizaci platů v rozpočtové a příspěvkové sféře od července proto, že na ni nelze v letošním státním rozpočtu nalézt peníze. Odborům vyšel vstříc pouze v tom, že budou mít možnost podílet se na sestavování návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Devět obviněných ze sobotní demonstrace bylo vzato do vazby

Devět obviněných účastníků sobotní demonstrace ekologických aktivistů v Praze bylo vzato do vazby. Policisté po zásahu proti účastníkům nepovoleného pochodu centrem hlavního města předvedli celkem 64 lidí. 25 z nich bylo obviněno z trestných činů výtržnictví, útoku na veřejného činitele a poškozování cizí věci.

Ohlašovaným demonstracím bude věnováno více pozornosti

Obvodní úřad Prahy 1 chce věnovat mnohem více pozornosti ohlašovaným akcím a demonstracím. Podle starosty této městské části Jana Brgermeistera je k tomu vedou zkušenosti se sobotním setkáním mladých Global Street Party 98, které se zvrhlo v řádění a demolování obchodů v centru metropole.

Policejní prezident navrhne zřídit útvar schopný zásahu proti útočícímu davu

Policejní prezident Oldřich Tomášek chce mít jednotku schopnou zásahu proti útočícímu davu. V nejbližší době proto navrhne ministrovi vnitra Cyrilu Svobodovi zřízení zvláštního policejního útvaru o zhruba 500 mužích. Zatím není jasné, zda by si vznik zmíněného útvaru vyžádal přijetí nových policistů, nebo zda by se jeho členy stali příslušníci jiných, už existujících jednotek. Policisté z tohoto útvaru byli využíváni kromě velkých zákroků i k běžné hlídkové službě.

Ostravští Romové žádají zákaz hnutí skinheads v ČR

Zákaz působení extrémistických skupin na území České republiky, především hnutí skinheads, žádají ve svém úterním prohlášení vládě představitelé Romské občanské iniciativy v Ostravě v souvislosti s víkendovým napadením a úmrtím čtyřicetiletého Roma v Orlové na Karvinsku. Rovněž žádají vládu, aby mohl jeden romský představitel vystoupit na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny a přednést své požadavky vůči celé vládě a sněmovně.

Forenzní audit pro ODS zatím neovlivnil policejní šetření

Výsledky nedávno zveřejněného forenzního auditu, který pro Občanskou demokratickou stranu vypracovala firma Deloitte & Touche, zatím neovlivnily vyšetřování, které ohledně financování ODS vede policie. ČTK to v úterý řekla mluvčí české policie Ivana Moosová. Podle ní je případ stále ve fázi shromažďování informací a nikdo zatím nebyl obviněn z trestného činu.

Forenzní šetření financí ODS zjistilo závažné nedostatky a chyby ve stranickém účetnictví. Podle výsledků několikaměsíčního šetření porušovala ODS zákon o účetnictví, při pravidelných auditech svého hospodaření jednou ročně podváděla a systematicky legalizovala své černé fondy mimořádnými členskými příspěvky. Existence údajného tajného konta, jež přispělo k rozštěpení strany a pádu vlády Václava Klause, se však auditem neprokázala.

ODA nezaplatí volební kauci, ale mediální kampaně se zúčastní

Občanské demokratické alianci nedává podle jejího místopředsedy Michaela Žantovského volební zákon v této chvíli jinou možnost, jak nekandidovat v červnových volbách, než nezaplatit volební kauci. ODA proto nebudou vytištěny volební lístky. Místopředseda ODA však v úterý ČTK současně potvrdil, že aliance zřejmě využije vysílacího času pro kandidující strany ve veřejnoprávních médiích, aby zde podpořila u voličů alianci blízké strany.

Ministr Kuhnl v Ženevě podepsal obchodní dohodu s Ekvádorem

Ministr průmyslu a obchodu České republiky Karel Kuhnl a ekvádorský ministr průmyslu, obchodu a rybolovu Benigno Sotomayor podepsali v úterý v Ženevě během zasedání WTO obchodní dohodu mezi oběma zeměmi. ČTK to potvrdil Kuhnlův mluvčí Daniel Častvaj. Podle jeho slov ministr Kuhnl absolvoval celou řadu dalších dvoustranných jednání s ministry členských států WTO, například z Filipín, Vietnamu, Kazachstánu či Bulharska.

OECD nezměnila názor na pomalý růst v ČR

Nízký ekonomický růst v České republice nadále předpokládá Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Sděluje to zpráva o české ekonomice, kterou OECD vydala v úterý v Paříži. Vyplývá z ní, že nezměnila projekce českého hospodářského růstu, s nimiž přišla začátkem dubna v pravidelné pololetní zprávě Economic Outlook (Hospodářské vyhlídky). OECD předpokládá pro letošek růst hrubého domácího produktu (HDP) o 0,9 procenta a pro rok 1999 o 1,2 procenta.

Zpráva OECD také vyzývá k urychlení privatizace bank, k revizi zákona o bankrotech, jasnějšímu vymezení úlohy bank a k vyšší regulaci trhu s cennými papíry. Poměrně příznivě hodnotí měnovou politiku České národní banky, která naopak pochybuje o dodržení plánovaného rozpočtu pro letošní rok. Zpráva OECD o české ekonomice dále uvádí, že český trh pracovních sil v posledních několika letech fungoval příkladně, avšak v důsledku zpomalení ekonomiky nezaměstnanost v roce 1997 začala růst a očekává se, že tato tendence bude pokračovat v důsledku nízkého růstu a nezbytnosti restrukturalizací podniků.

KCP zavedla nucenou správu v IS EVBAK

Komise pro cenné papíry zavedla nucenou správu v investiční společnosti EVBAK. Toto rozhodnutí se týká i všech podílových fondů, které společnost spravuje. Protože k porušení zákona došlo opakovaně, dostala investiční společnost EVBAK zároveň pokutu deset miliónů korun. Zákon o investičních společnostech a fondech byl porušen především tím, že z majetku fondu byly poskytovány EVBAKu i jiným právnickým osobám, které nejsou obchodníky s cennými papíry, zálohy na nákup cenných papírů.

MDS navrhne zdvojnásobit dotaci pro nákup osobních vozů ČD

Ministerstvo dopravy a spojů (MDS) navrhne ještě současné vládě zvýšit dotaci do obnovy osobního vozového parku Českých drah (ČD) z letošní půl miliardy na zhruba dvojnásobek ročně. Na konferenci při Středoevropských veletrzích logistiky to v úterý uvedl náměstek ministra dopravy Karel Sellner. Jak pro ČTK doplnil, ministerstvo navrhuje poskytovat dotace do roku 2002.

Rumunští senátoři se zajímali o zkušenosti ČR při vstupu do NATO

O zkušenostech České republiky při vstupu do Severoatlantické aliance jednali v úterý v Praze čeští senátoři se svými rumunskými kolegy. Podle předsedy senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Michaela Žantovského hovořili naši senátoři s delegáty rumunského Senátu také o boji proti organizovanému zločinu a terorismu. Třídenní návštěva rumunských senátorů vedená předsedou výboru pro obranu, veřejný pořádek a národní bezpečnost Nicolaem Alexandrem je reciproční na pozvání Michaela Žantovského, jehož výbor byl v Rumunsku loni v březnu.

V květnu vzrostla důvěra lidí v prezidenta a Senát

Důvěra občanů v prezidenta Václava Havla výrazně vzrostla. V květnu mu důvěřovalo 71 procent občanů, což je o 11 procent více než v dubnu. Oběma komorám parlamentu Sněmovně i Senátu shodně důvěřuje necelá pětina obyvatel republiky. Z šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění dále vyplývá, že podpora vládě se ustálila na 42 procentech. Kladná vyjádření jsou všeobecně závislá na životní úrovni respondentů. Lidé s dobrou životní úrovní domácnosti projevují vyšší důvěru, naopak dotázaní se špatnou životní úrovní volí spíše negativní výrok.

K ODS se podle agentury STEM vracejí její bývalý voliči

K Občanské demokratické straně se začínají vracet její bývalí voliči, kteří se k ní ještě na přelomu loňského a letošního roku stavěli zády. Dnes by ODS volilo 46 procent těch, kteří jí svůj hlas dali v posledních volbách do Poslanecké sněmovny v roce 1996. V únoru jich bylo jen 37 procent. ODS o největší část voličů připravila Unie svobody. Konstatuje to v úterý zveřejněný průzkum Střediska empirických výzkumů (STEM).

Téměř dvě třetiny lidí podporují vstup do NATO

Téměř dvě třetiny lidí považují za správné rozhodnutí Poslanecké sněmovny, která podpořila vstup do Severoatlantické aliance. Jak vyplývá z výzkumu Střediska empirických výzkumů, proti jsou zejména stoupenci komunistů a republikánů. Konkurenční Institut pro výzkum veřejného mínění v posledním šetření uvádí, že pro vstup do NATO je 55 procent občanů této země.

Josef Tošovský je znovu oblíbenější než Stanislav Gross, ale stále vede Petra Buzková

Nejlépe hodnocenými osobnostmi v očích české veřejnosti z hlediska jejich prospěšnosti jsou podle agentury Sofres-Factum sociální demokratka Petra Buzková a premiér Josef Tošovský. Ten po měsíci vystřídal dalšího ze sociálních demokratů Stanislava Grosse, který klesl na třetí místo. Nemoc paradoxně pomohla u občanů prezidentu Václavu Havlovi. Ten se opět ocitl na čtvrté příčce a těsně předstihl ministryni spravedlnosti Vlastu Parkanovou. Na úterní tiskové konferenci to uvedl ředitel agentury Jan Herzmann. Společnosti podle názorů veřejnosti nejvíce škodí předseda SPR-RSČ Miroslav Sládek a místopředseda ODS Miroslav Macek.

Admirál Abbot podporuje spolupráci s českou armádou v Bosně

Podporu další spolupráci českých a britských jednotek v Bosně vyjádřil zástupce náčelníka generálního štábu Velké Británie admirál Peter Abbot při úterní návštěvě 4. základny taktického letectva v Čáslavi. "Přimlouval bych se nasměrovat pozornost hlavně do Bosny, protože to je skutečná operace, kde máme skutečné problémy a lidé tam získávají skutečné zkušenosti," řekl Peter Abbot novinářům v souvislosti s úvahami o možném vytvoření společné česko-britské vojenské jednotky, která by měla usnadnit vstup ČR do NATO.

Bezdomovců v České republice přibývá

Počet bezdomovců v České republice pomalu ale neustále přibývá. Řekl to v úterý ředitel občanského sdružení Naděje Ilja Hradecký, který odhadl, že do zařízení Naděje přichází každým rokem asi o deset procent více lidí. Není to rychlý proces, ale volný nárůst, uvedl Ilja Hradecký, který se v Helsinkách účastnil mezinárodní konference o sociálních problémech pořádané Radou Evropy. Podle něj je prakticky nemožné bezdomovce přesněji spočítat, ale v Praze jich je podle jeho hrubého odhadu mezi 5000 až 8000.

Cena hotelových dopravců v Praze patří v Evropě k nejvyšším

Cena hotelových dopravců v luxusních pražských hotelech patří k nejvyšším v Evropě. Podle průzkumu kurýrní služby DHL totiž průměrná cena hotelového taxi činí 9,60 USD za přistavení a pětikilometrovou jízdu po centru města. Průzkum DHL prováděla na základě poptávky v třech pražských pětihvězdičkových hotelech, sdělila ČTK agentura Interel, která mediálně zastupuje DHL.

Vychází průvodce po vybraných českých lokálech

Kvalitu piva a obsluhy v nejrůznějších českých restauracích a hospodách zkoumali v posledních třech letech redaktoři deníku Mladá fronta Dnes. Závěry "inspekčních cest", nyní vycházejí ve vydavatelství Apsida knižně pod názvem První český hospodář. Pivaři se mohou v brožuře dočíst o 113 českých lokálech nejrůznějších kvalit. Popsány jsou zde jak neznámé špeluňky, které vyhledávají převážně romantické duše, tak hostince proslulých jmen.

Ze sportu:

Čeští horolezci Josef Šimůnek a Soňa Vomáčková v úterý vystoupili na pátý nejvyšší vrchol světa Makalu v Nepálu vysoký 8.463 metrů. Oba dosáhli vrcholu bez pomoci kyslíkových přístrojů, Soňa Vomáčková navíc svým výkonem vytvořila český výškový horolezecký rekord mezi ženami.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes jasno až polojasno, ojediněle možnost přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 19 až 23 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.