Zprávy středa, 20. října 1999

A nyní podrobněji:

Poslanecká sněmovna bude hlasovat o státním rozpočtu na rok 2000

Hlasování o vládním návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2000 bude hlavním bodem středečního jednání Poslanecké sněmovny. Poslanci by měli rozhodnout o tom, zda schválí navržené příjmy, výdaje a deficit tohoto klíčového zákona. Spekuluje se, že sněmovna předlohu těsným poměrem hlasů vrátí vládě k přepracování.

Zatímco Občanská demokratická strana, Křesťanská a demokratická unie - Československá strana lidová a Unie svobody je proti němu, Česká strana sociálně demokratická ho jako jediná podporuje. Pouze komunisté své stanovisko zatím oficiálně neoznámili. Rozpočet na rok 2000 počítá s celkovými příjmy 594 miliard korun, výdaji 633,8 miliardy a schodkem 39,8 miliardy korun.

Podle premiéra Zemana čeká ČR velká nezaměstnanost

Premiér Miloš Zeman v úterý naznačil, že Česká republika se bude muset potýkat s velkou nezaměstnaností. Uvedl to v rámci sněmovní rozpravy k vládnímu návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2000. Zeman dále poznamenal, že se sice nedaří nezaměstnanost snižovat, ale alespoň brzdit její růst. Před růstem počtu lidí bez práce varoval i ministr financí Pavel Mertlík. Podle něj nezaměstnanost vzroste v příštím roce ze současných devíti procent na 11 procent.

ČSÚ: Míra nezaměstnanosti ve 3. čtvrtletí byla 9,0 procenta

Obecná míra nezaměstnanosti činila za letošní třetí čtvrtletí 9,0 procenta, což je o 2,2 bodu více než ve stejném období loňského roku, v porovnání s předchozím čtvrtletím se zvýšila o 0,5 bodu. Počet nezaměstnaných vymezený podle mezinárodní definice ILO činil 469.200 osob, z toho bylo 258.600, tj. 55,1 procenta, žen. Vyplývá to z předběžných výsledků pravidelného výběrového šetření Českého statistického úřadu.

Strany čtyřkoalice nechtějí dále jednat o nové vládě a zůstavají v opozici

Čtyřkoalice v úterý oznámila, že se nechce podílet na rozhovorech o sestavení nové většinové vlády a je rozhodnuta setrvat do voleb v opozici. Představitelé ODS však stále trvají na své představě široké koaliční vlády demokratických stran zastoupených v Poslanecké sněmovně. Na rozdíl od čtyřkoalice striktně odmítají možnost předčasných voleb, které by podle nich ohrozily přijetí České republiky do Evropské unie v první vlně uchazečů. Václav Klaus v pondělí večer představil vyjednavačům ČSSD plán k takzvané superkoalici parlamentních stran s vyjímkou komunistů. Premiér Zeman ale prohlásil, že jeho strana na dodržení smlouvy trvá. Přesto je připravena přestoupit na některé změny.

ODS postoj čtyřkoalice k vládě zklamal, na superkoalici ale trvá

Představitelé ODS jsou zklamáni zveřejněným rozhodnutím čtyřkoalice dále nejednat o sestavení nové většinové vlády nekomunistických parlamentních stran a zůstat až do voleb v opozici. ODS i přesto na svém návrhu takzvané superkoalice trvá a je ochotna i nadále o této variantě nového politického uspořádání vyjednávat. Za nezodpovědné však považuje volání po předčasných volbách.

Ukvapené a nerozumné je podle předsedy ODS Václava Klause rozhodnutí čtyřkoalice zůstat v opozici a už nejednat o sestavení většinové vlády. Šéf ODS však zároveň věří, že tento postoj není definitivní. "Doufám, že z hlediska čtyřkoalice to není poslední krok, naše podaná ruka trvá," řekl v úterý Klaus novinářům.

ČSSD není jednotná v názorech na řešení současné situace

Sociální demokraty nepřekvapilo rozhodnutí čtyřkoalice KDU-ČSL, Unie svobody, ODA a DEU nejednat o vládě nekomunistických parlamentních stran a setrvat do konce nynějšího volebního období v opozici. Z jejich reakcí však vyplývá, že se neshodují v názorech na řešení nynější politické situace, zrušení povolební smlouvy ODS a ČSSD nechce žádný z nich. S myšlenkou ODS na vznik nekomunistické koalice by musely podle předsedy ČSSD Miloše Zemana souhlasit všechny parlamentní strany, které by v ní měly být. Protože tomu tak není, návrh pozbývá na významu, dodal s úsměvem

Předseda ODS pozval šéfa Unie svobody na schůzku, ten zatím neví, zda nabídku přijme

Předseda ODS Václav Klaus v úterý pozval na schůzku šéfa Unie svobody Jana Rumla. Setkání by se podle Klause mělo uskutečnit co nejdříve, nejlépe ve čtvrtek. Cílem setkání by mělo být vyjasnění stanovisek obou stran na poslední vývoj a na možná řešení vzniklé situace. Ruml zatím není rozhodnut, zda se jednání zúčastní.

STEM: Čtyřkoalice je nejsilnějším subjektem na politické scéně

Čtyřkoalice Unie svobody, KDU-ČSL, ODA a Demokratické unie je podle průzkumů Střediska empirických výzkumů nejsilnějším subjektem na politické scéně. Kdyby strany čtyřkoalice kandidovaly ve volbách spolu, získaly by podle říjnového průzkumu STEM 23,6 procenta hlasů. To je téměř o tři procenta více, než činí preference těchto stran, pokud by kandidovaly samostatně. ODS by podle průzkumu získala necelých 22 procenta hlasů a KSČM 20 procent. Pro sociální demokraty by hlasovalo 11,2 procenta lidí.

Irská prezidentka zahájila návštěvu Prahy

Irsko, které v posledních letech zaznamenává mimořádný ekonomický růst, je podle jeho prezidentky Mary McAleeseové připraveno předat České republice veškeré své zkušenosti získané během čtvrtstoletí stráveného v Evropské unii. Irská prezidentka to řekla v úterý po schůzce s prezidentem Václavem Havlem, s nímž se sešla na začátku své státní návštěvy naší republiky. Oba nejvyšší představitelé států označili dvoustranné vztahy za dobré a podtrhli společnou keltskou minulost.

Poté se prezidentka McAleeseová sešla s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem. Ten po setkání uvedl, že hovořili především o irské zkušenosti se vstupem do EU, která je podle něj mimořádně úspěšná. Jak dodal, věří, že Irsko bude podporovat vstup naší republiky do Evropské unie.

Senátorka Moserová zvolena předsedkyní nadcházející Generální konference Unesco

Předsedkyní nadcházející Generální konference Unesco byla v Paříži zvolena česká senátorka Jaroslava Moserová. Moserová je druhou ženou, která bude předsedat Generální konferenci. Tou minulou byla v roce 1974 Maďarka Magda Jóborúová. Generální konference je vrcholným orgánem UNESCO a schází se každé dva roky. Jejím úkolem je určovat hlavní směry práce UNESCO, schvalovat rozpočet a program pro příští dva roky. Volí také na čtyři roky polovinu Výkonné rady a tentokrát bude volit i nového generálního tajemníka.

Ministr Kavan návštívil Estonsko

Určitou dávku znepokojení se záměry Evropské unie, které se týkají jednání s kandidátskými zeměmi na členství v unii, vyjádřil v úterý při své jednodenní návštěvě Estonska český ministr zahraničí Jan Kavan. Při jednání se svým estonským protějškem Toomasem Ilvesem uvedl, že Evropská unie by neměla opětovně otevírat některé otázky, o nichž se chystá jednat s druhou šesticí kandidátů včetně Estonska, i pro ty země, s nimiž už byla jednání v tomto smyslu ukončena.

Předsedkyně Senátu Benešová jednala v Mexiku o vízech a hospodářské spolupráci

O brzkém zrušení vízové povinnosti a o hospodářské spolupráci mezi ČR a Mexikem jednala v pondělí v Mexiku předsedkyně českého Senátu Libuše Benešová. Ta se mimo jiné setkala s ministrem vnitra Diódorem Carraskem a ministryní zahraničí Rosario Greenovou. Při jednání na ministerstvu zahraničí obě strany vyjádřily přání podepsat dohodu o bezvízovém styku mezi ČR a Mexikem už letos v listopadu, kdy Mexiko navštíví ministr zahraničí ČR Jan Kavan.

Vojáci procvičují, jak spolu s partnery zasahovat v Evropě

První velké cvičení na mapách od vstupu České republiky do NATO zahájili v úterý generálové z velitelství pozemního vojska a štábu nově se tvořící mechanizované divize spolu se studenty vojenských škol ve Vyškově a Brně. Během cvičení mají velitelé přesunout jednotku pozemního vojska na velkou vzdálenost a předat ji pod velení Severoatlantické aliance.

Martin Palouš věří, že zeď v Matiční ulici v krátké době nebude stát

Náměstek českého ministra zahraničí Martin Palouš je přesvědčen, že v krátké době zeď v Matiční ulici v Ústí nad Labem nebude stát. Zástupce české vlády to uvedl v úterý v Praze na první mezinárodní konferenci v České republice, věnované roli médií v přístupu k menšinám. Soukromě si prý Palouš k likvidaci zdi vytyčil termín 17. listopadu. Palouš, který v minulosti jednal v Kanadě i v Británii o problematice romského exodu z ČR a z toho vyplývající vízové politiky těchto zemí vůči ČR, přiznal, že existence zdi v Matiční ulici je do jisté míry "porážkou" současné vlády. Vláda však podle něj učiní v rámci svých kompetencí vše, aby problém vyřešila.

Představitelé Fondu budoucnosti uvažují o jeho zachování

O zachování Fondu budoucnosti uvažují jeho představitelé. Ti v úterý hovořili o možnosti působení fondu v další dekádě s poslanci německé sociální demokracie. Fond budoucnosti byl založen v roce 1997 a má přispívat rozvoji česko-německých vztahů. Prostředky z jeho účtu jsou určeny například na setkání mladých nebo na obnovu památek, loni směřovaly k dosud žijícím českým obětem nacismu.

Do revitalizačního programu průmyslu jde podle Kamila Zieglera devět podniků

Do revitalizačního programu bylo zařazeno devět průmyslových podniků. Uvedl to generální ředitel Konsolidační banky Kamil Ziegler. Uvádět jejich jména ovšem zatím nepovažuje za vhodné. Dodal, že tři společnosti jsou prioritní a na jejich restrukturalizaci začne Revitalizační agentura pracovat co nejdříve.

STEM: Preference ODS stále rostou, komunisté jsou druzí, ČSSD ztrácí

Preference ODS stále rostou, komunisté jsou druzí. V tom se shodují říjnové průzkumy dvou agentur - Sofres Factumu a Střediska empirických výzkumů. Preference ODS přesáhly v obou případech dvacet procent, komunisté se pohybují mezi 17 a 19 procenty. Třetí sociální demokracie zaostává za ODS o 8 procent. Jak potvrdil ředitel STEMu Jan Hartl, výsledky potvrzují postavení nejsilnějších stran na konci července. KSČM svou pozici stabilizovala, ČSSD pokračuje v sestupu.

Pouze necelá pětina lidí je podle průzkumu STEMu spokojena s prací vlády

Spokojenost občanů s vládou sociálních demokratů klesá. Podle říjnového průzkumu Střediska empirických výzkumů (STEM) bylo s prací vlády spokojeno pouze 17 procent z 1673 dotázaných, tedy o tři procenta méně než minulý měsíc. V září minulého roku přitom práci kabinetu oceňovalo 51 procent lidí.

Téměř dvě pětiny lidí se obávají velké hospodářské krize

Téměř dvě pětiny obyvatel se domnívají, že by v České republice mohla nastat hospodářská krize podobná té, která postihla svět na počátku 30. let. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který uskutečnila agentura Sofres-Factum. Možnost rozsáhlé a hluboké hospodářské krize připouští 34 procent občanů, čtyři procenta lidí míní, že by mohla nastat zcela jistě. Naopak za nepravděpodobný pokládá hospodářský kolaps 35 procent respondentů; šest procent obyvatel se domnívá, že taková krize nastat nemůže.

"Zprávou století" se stalo přistání člověka na Měsíci

Přistání amerických kosmonautů na Měsíci před 30 lety se stalo absolutně nejdůležitější zprávou 20. století. V anketě tak rozhodlo skoro osm tisíc čtenářů internetových Českých novin, kteří vybírali ze sta novinových zpráv tohoto století. Za druhou nejdůležitější považují čtenáři depeši o bolševickém převratu v Rusku v roce 1917 a za třetí vyhlášení Československé republiky o rok později. Následuje zpráva o bombardování Hirošimy v roce 1945 a poté informace o Einsteinově speciální teorii relativity z roku 1905.

Pražský Karlův most bude o silvestrovské noci uzavřen

Radnice Prahy 1 nechá o silvestrovské noci na základě požadavku policie uzavřít pro veřejnost Karlův most. Hlavním důvodem je ochrana historické památky a zajištění bezpečnosti lidí, kteří budou slavit příchod roku 2000, informoval novináře starosta Prahy 1 Jan Bürgermeister.

Festival české kultury v Japonsku zahájilo představení Rusalky

Manželka prezidenta Dagmar Havlová zahájila v úterý v Tokiu festival české kultury. Ten bude dvouměsíční přehlídkou toho nejlepšího, co Česká republika má v oblasti umění. Festival s názvem Tradice a proměny otevřelo představení Rusalky v podání souboru Opery Národního divadla v Praze v Novém národním divadle v Tokiu. Před slavnostním večerem přijal manželku českého prezidenta japonský císař Akihito a jeho choť.

Britský dirigent Mackerras získal cenu za nahrávku Rusalky

Proslulý britský dirigent a dlouholetý propagátor české hudby sir Charles Mackerras obdržel za snímek Dvořákovy Rusalky cenu za nejlepší gramofonovou nahrávku roku, nejprestižnější britské ocenění v oblasti vážné hudby. Mackerras ČTK sdělil, že se při udělování cen časopisu Gramophone Rusalka stala i nejlepší operní nahrávkou. Pod jeho vedením se na natočení CD podílela loni v Praze kromě České filharmonie i vynikající americká sopranistka Renée Flemingová.

Nový český rekord v čištění zubů padl v Ústí nad Labem

Ústečtí studenti vytvořili nový český rekord v čištění zubů. Po dobu sedmi a půl minuty si čistilo zuby na Mírovém náměstí v Ústí nad Labem 750 studentů. Překonali tak dosavadní rekord z letošního 1. června, kdy se ústní hygienou bavilo během tří minut 303 lidí.

Ze sportu:

Ve 14. kole hokejové extraligy porazil v předehrávce Vsetín Slavii 4:3. Další zápasy skončily těmito výsledky:

České Budějovice - Pardubice 3:2 Litvínov - Třinec 6:2 Sparta Praha - Zlín 4:2 Havířov - Vítkovice 5:2 Znojmo - Kladno 1:3 Plzeň - Karlovy Vary 4:2

Tabulku vede Plzeň, druhý je Zlín a třetí Vsetín. Poslední příčka patří stále Havířovu.

Český tenista Daniel Vacek skončil už v prvním kole na turnaji v Lyonu. Ve svém úvodním vystoupení nestačil na Švýcara Federera a prohrál 3:6, 4:6.

Naše tenistka Sandra Kleinová postoupila do druhého kola turnaje v Bratislavě po výhře nad Tuljaganovovou z Uzbekistánu 6:4 a 7:6. Neuspěla naopak další česká hráčka Radka Pelikánová, která v prvním kole podlehla Blackové ze Zimbabwe 2:6 a 1:6.

A ještě krátce o středečním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno s teplotami 4 až 8 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.