Zprávy středa, 20. září 1995

Vazeni posluchaci, u vysilani Radia Praha vas vita Renata Pratova. Na uvod prinasim zpravy.

Prezident Vaclav Havel jednal s premierem Vaclavem Klausem

Prezident republiky Vaclav Havel se v utery vecer sesel s premierem Vaclavem Klausem. Podle informaci Ceske televize spolu meli hovorit predevsim o situaci uvnitr vladni koalice a o pozvani bosenskeho prezidenta Aliji Izetbegovice do Ceske republiky.

Vlada o statnim rozpoctu, krmivech a ochrane verejneho zdravi

Ceska vlada dnes projednava rozpocet na pristi rok. Ministri se zabyvaji predevsim jeho prijmovou strankou. Na programu maji take navrh zakona o ochrane verejneho zdravi a zakona o krmivech.

William Perry ujistil o spoluzodpovednosti USA za bezpecnost v Evrope

Americky ministr obrany William Perry dnes ujistil ceske poslance, ze spoluzodpovednost Spojenych statu za bezpecnost v Evrope trva. Po schuzce to novinarum rekl predseda Poslanecke snemovny Milan Uhde. Jednani o nabidce, podle ktere by mohla ceska armada ziskat americke vojenske letouny F-16, budou pokracovat, avsak v soucasne dobe nelze v zadnem pripade mluvit o tom, ze by o teto nabidce bylo rozhodnuto. Po setkani s americkym ministrem obrany to rekli predseda a mistopredseda parlamentniho branneho a bezpecnostniho vyboru Vladimir Suman a Tomas Fejfar. William Pery se rovnez setkal s prezidentem Ceske republiky Vaclavem Havlem. Oba politici se shodli na opatrnem optimistickem hodnoceni situace v balkanskem konfliktu. Hovorili take o perspektivach Severoatlanticke aliance.

Odborari zvazuji ulohu odboru ve volbach

Jednanim o ramcovem navrhu rozpoctu Ceskomoravske komory odborovych svazu na pristi rok zacal dnes druhy den zasedani snemu komory. Nejdulezitejsim bodem uzavreneho jednani bude diskuse delegatu o prime ucasti ci neucasti funkcionaru komory a svazu v parlamentnich volbach a o uloze odboru ve volebni kampani. Mistopredseda komory Milan Stech se vyslovil pro to, aby alespon spicky odboru nehraly ve volbach aktivni roli.

Prezident Havel se dnes sejde s bosenskymi spisovateli

V ramci probihajiciho Mesice Bosny a Hercegoviny v Ceske republice se dnes na Prazskem hrade setka prezident Vaclav Havel se zastupci literarnich a vedeckych kruhu Bosny a Hercegoviny. Spolecenskemu setkani budou pritomni take predstavitele ceske kultury a ceske obce spisovatelu.

Vevoda z Kentu v Praze

Do Prahy dnes pricestoval v cele skupiny vyznamnych britskych obchodniku vevoda z Kentu. Jde o jeho prvni oficialni navstevu Ceske republiky. Odpoledne polozi vence na hroby padlych prislusniku britskych ozbrojenych sil na Olsanskych hrbitovech a vecer se v Rudolfinu zucastni prazskeho podzimniho hudebniho festivalu.

Kratce o pocasi

Na uzemi Ceske republiky je dnes oblacno az zatazeno, misty dest nebo mrholeni. Nejvyssi odpoledni teploty 16 az 20 stupnu Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha. A jeste dulezite upozorneni: Na zaver relace uslysite prehled novych vysilacich casu a frekvenci na zimni obdobi. Slovo predavam Eve Petrzilkove, ktera pro vas pripravila dalsi informace.