Zprávy středa, 20. září 2000

Evelina Himalová

Jaroslav Bašta se ujal řízení zastupitelského úřadu České republiky v Ruské federaci

Nový český velvyslanec v Rusku Jaroslav Bašta se v úterý ujal řízení zastupitelského úřadu ČR v Ruské federaci. Nastoupil po více než sedmi měsících od odchodu bývalého velvyslance Luboše Dobrovského, jenž tuto funkci opustil po roztržce s vedením ministerstva zahraničí. Oficiálně se Bašta ujme funkce po předání pověřovacích listin.

Velvyslanec sdělil, že při svém působení v Rusku chce především pomoci českým firmám v návratu na ruský trh. "Je pro nás tradiční a jeden z mála volných, nebo relativně volný," uvedl. Nemyslí si přitom, že jeho práci v Rusku zkomplikuje skutečnost, že téměř osm měsíců česká ambasáda v Moskvě působila bez vedení. Sdělil dále, že pro diplomatickou práci v Rusku se rozhodl "možná proto, že je to složité". Na otázku, co je nezbytné pro vylepšení česko-ruských vztahů, které jsou v současné době poměrně složité, Bašta uvedl, že "je třeba si vyjasnit některé věci a začít komunikovat o všech otázkách, které se mohly zdát sporné". Nemyslí si, že nynější dramatické procesy v Rusku by se mohly bezprostředně odrazit na situaci v České republice. Ve věci vydávání víz pro ruské občany uvedl, že je třeba přijmout opatření, aby zmizely fronty na ně před zastupitelským úřadem v Moskvě. Chystá prý proto určitá organizační opatření. Podle Bašty by určité usnadnění vízové práce mohlo přinést otevření konzulátu v Jekatěrinburgu. Agentura ITAR-TASS v úterý uvedla, že pozorovatelé v Praze považují jmenování Bašty velvyslancem v Rusku za "zdůraznění zájmu Prahy na dobrých sousedských vztazích s Moskvou".

Sněmovna odložila debatu o snížení cen benzínu a nafty

Poslanecká sněmovna na návrh předsedy poslaneckého klubu ODS Vlastimila Tlustého vrátila sněmovnímu rozpočtovému výboru novelu zákona o spotřební dani. V rámci této novely chtěli poslanci snížit spotřební daň u benzínu a nafty. Poslanci ODS, Unie svobody a KSČM navrhli ve třech klíčových verzích snížení cen benzínu a nafty o zhruba deset procent, tedy o dvě až tři koruny na litr. Předseda vlády Miloš Zeman přitom prohlásil, že snížení spotřební daně by zcela jistě zabránilo schválení státního rozpočtu na rok 2001. Snížení spotřební daně vyloučil s tím, že růst cen ropy je dlouhodobou záležitostí, kdy autodopravci budou muset hledat jiné alternativní zdroje (například elektřinu z temelínské jaderné elektrárny) nebo více využívat železniční přepravu.

Spory o snížení spotřební daně u benzínu a nafty rozdělují Poslaneckou sněmovnu na dva tábory. Protestům autodopravců, kteří pod hrozbou dopravních blokád vysoké ceny pohonných kritizují, hodlají vyhovět komunisté, lidovci, unionisté a část klubu ODS. Proti se staví poslanci vládní strany, kteří by byli ochotni o spotřebních daních jednat až po prvním čtení vládního návrhu zákona o státním rozpočtu na rok 2001, a křídlo ODS v čele s místopředsedou rozpočtového výboru Martinem Kocourkem. Autodopravci přitom v těchto dnech o cenách pohonných hmot jednají s předsedou vlády Milošem Zemanem.

Poslanci Unie svobody vládní návrh státního rozpočtu nepodpoří

Vládní návrh státního rozpočtu na příští rok Unie svobody nepodpoří. Předseda této strany Karel Kühnl ČTK řekl, že návrh kabinetu nevypovídá o skutečné výši rozpočtového deficitu. Předloha rozpočtu, kterou ministři schválili v pondělí, předpokládá příjmy 630,7 miliardy korun, výdaje na úrovni 650,7 miliardy korun a schodek 20 miliard korun. Šéf unie však soudí, že skutečný deficit bude daleko vyšší, protože řada položek je "ukryta" například ve státní Konsolidační bance.

Rozpočet sice nebude mít ve sněmovně jednoznačnou podporu, z pondělních vyjádření poslanců ČSSD a ODS ale vyplývá, že by především kvůli předem dohodnutému dvacetimiliardovému schodku mohl být přijatelný. ODS a ČSSD, které spojuje opoziční smlouva, mají ve sněmovně velkou většinu hlasů.

Kavan: Francie je připravena poskytnout ČR scénář kroků vedoucích k hladkému rozšíření EU směrem na východ

Francie, která nyní předsedá Evropské unii, je připravena po prosincovém summitu v Nice poskytnout České republice scénář kroků, jež by vedly k hladkému rozšíření EU směrem na východ. Slova francouzského ministra zahraničí Huberta Védrina novinářům tlumočil jeho český protějšek Jan Kavan, který se s ním sešel před úterní schůzí Rady přidružení EU-ČR. "Védrine mi řekl, že Francie pro to udělá vše," řekl šéf české diplomacie. Kavan chápe, že rozšíření mohou zpozdit vnější elementy, jako například reforma instituci EU, bez které se unie nemůže rozšířit. "Doufáme však, že je stále ještě šance, že dohody bude dosaženo," zdůraznil Kavan. "Francie," jak citoval dále, "chce na konci roku jasně říci každé kandidátské zemi, kde v plnění podmínek pro členství v EU přetrvávají problémy a v jakých oblastech je naopak vše v pořádku, aby kandidáti věděli, na čem jsou. Vedrin řekl, že si váží české role ve středoevropském regionu a naši schopnost vytvářet ovzduší spolupráce v rámci střední Evropy a že je to dobrá deviza pro náš vstup do EU," dodal Kavan.

Ministři dále projednávali i otázky přístupu ČR k rodící se společné obranné a bezpečnostní politice EU. ČR se podle Kavana chce účastnit listopadové konference o sestavení vojenských sil, které budou k dispozici pro operace unie. "Zatím jsme se bohužel nedozvěděli žádná konkrétní data, ani jakou formou bychom se mohli této konference účastnit," dodal. Kavan navrhuje, aby ČR byla v pozici pozorovatele spolu s dalšími pěti státy, které již jsou členy NATO, ale nejsou ještě členy EU (Turecko, Norsko, Island, Polsko a Maďarsko). "Byl jsem ujištěn ministrem Védrinem, že tento požadavek chápe a že Francie udělá vše pro to, abychom se mohli dohodnout," zopakoval Kavan.

Kritika reformy justice od EU vyvolala mezi poslanci polemiku

Nejnovější kritika Evropské unie na adresu reformy českého soudnictví a státní správy v úterý mezi poslanci, které oslovila ČTK, vyvolala rozdílné ohlasy. Poslanec ODS Marek Benda ji považuje za "trošku nefér", neboť řada evropských zemí má se soudnictvím velké problémy. Předseda Unie svobody Karel Kühnl je přesvědčen, že kritika za neúspěch reformy padá jednoznačně na hlavu vlády. Naopak místopředsedkyně sněmovny Petra Buzková (ČSSD) stejně jako mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Voráček soudí, že kritiku stavu české justice by EU měla adresovat spíš parlamentu než ministerstvu spravedlnosti a vládě. Země Evropské unie na problémy s reformou justice v České republice upozornily ve stanovisku k úternímu zasedání Rady přidružení EU-ČR. V této souvislosti unie Česko kritizovala již poněkolikáté. Ve stanovisku ale také ocenila vesměs dobré výsledky ČR za minulý rok v politice, ekonomice i při slaďování práva s EU.

EK dolaďuje hodnotící zprávu o ČR, která má být příznivější než v minulých letech

Pravidelná hodnotící zpráva Evropské komise (EK) o pokroku České republiky bude letos příznivější než ve dvou minulých letech. Poskytne také komplexnější obrázek o ČR, soustředí se tedy nejen na meziroční srovnání, ale také na popsání celkového stavu v té které oblasti, řekl ČTK vrchní ředitel v ministerstvu zahraničí Petr Kubernát. V úterý s vysokými úředníky komise rokoval o obsahu zprávy naposledy před 8. listopadem, kdy budou posudky na 13 kandidátů členství schváleny kolegiem EK a zveřejněny. Za problematické budou podle Kubernáta označeny reforma veřejné správy, reforma soudnictví a boj proti korupci a proti organizovanému zločinu. "Naše odpovědi pomohou zprávu dál upřesnit. Měli jsme možnost na místě reagovat a poskytnout doplňující informace, které následně písemně potvrdíme," uvedl diplomat. Připomněl, že česká strana poskytla komisi už v červenci a začátkem září odpovědi na spoustu otázek pro zpracování posudku. Mimo jiné v úterý komisi požádal, aby se konečně vyjádřila k zákonu o telekomunikacích, který vstoupil v platnost od 1. července. EK se nelíbilo, že zákon prodloužil faktický monopol SPT Telecomu na pevné spojení o dva roky oproti závazku, který ČR učinila při jednání s EU o této kapitole. Oficiálně se však zatím nevyslovila. Hlavní novinkou letošní zprávy bude podrobné zkoumání, jak ČR nejen harmonizuje své právo s unijním, ale jak nové předpisy používá a v případě neplnění vynucuje. Komise popíše, zda existují úřady a instituce, jež měly být zřízeny či posíleny, jak fungují, jaké mají pravomoce a postavení. "Potvrdí se, že slaďování práva je důležité, ještě důležitější se však stává schopnost tuto legislativu provádět."

Senátoři ČSSD navrhnou řadu kandidátů na obmudsmana

Klub senátorů ČSSD předloží senátní volební komisi hned několik návrhů na obsazení funkce ombudsmana - veřejného ochránce práv. Kromě stranických kolegů - poslankyně Hany Orgoníkové a poslance Stanislava Křečka, senátorů Ivana Havlíčka a Jiřího Vyvadila - navrhnou Danu Hrabcovou z brněnské právnické fakulty a pracovníka Nejvyššího kontrolního úřadu Jana Holečka. ČTK to řekl šéf senátorů ČSSD Zdeněk Vojíř.

Společný klub senátorů Unie svobody a ODA zváží podnět předsedy ODA Daniela Kroupy navrhnout do této funkce historika a publicistu Františka Schidbergera, který přednáší na několika vysokých školách, sdělila ČTK předsedkyně klubu Jitka Seitlová. Návrhy na obsazení funkce ombudsmana by měli senátoři či jejich kluby odevzdat do 30. září.

V Senátu se možná uskuteční veřejné slyšení o Temelínu

Senátoři ODA doporučí Senátu vyjít vstříc volání z rakouské strany a uspořádat veřejné slyšení Senátu o bezpečnosti jaderné elektrárny Temelín za účasti všech zainteresovaných stran. Na úterní stranické tiskové konferenci to oznámil předseda ODA Daniel Kroupa. Iniciativu přímo neodmítli ani představitelé ostatních stran zastoupených v Senátu. Předsedkyně Senátu Libuše Benešová pro ČTK uvedla, že proti slyšení nic nenamítá, ale neví, jaké stanovisko zaujmou k iniciativě ODA jednotliví senátoři a jejich kluby. Podle ní by však mohlo proběhnout pravděpodobně až po spuštění temelínské elektrárny, protože organizace skutečně reprezentativního slyšení si vždy vyžádá určitý čas.

Senátní klub ČSSD je proti veřejnému slyšení Senátu o Temelínu

Senátoři společného klubu Unie svobody a ODA v úterý všemi hlasy podpořili návrh ODA uspořádat veřejné slyšení Senátu o bezpečnostních aspektech jaderné elektrárny Temelín za účasti všech zainteresovaných stran. ČTK to po jednání klubu řekla předsedkyně klubu Jitka Seitlová. Senátní klub ČSSD pochybuje o smyslu slyšení, a proto ho nepodpoří, informoval ČTK šéf senátorů ČSSD Zdeněk Vojíř s tím, že slyšení na dané téma není v souladu s jednacím řádem Senátu. Další senátní kluby nejednaly. Jednací řád podle Vojíře mimo jiné říká, že veřejné slyšení je určeno k projednání určité otázky v působnosti Senátu, což ale zahájení provozu Temelína není. "S ohledem na to, že by to bylo pouze gesto, které by nemělo praktický výsledek, a které navíc není zcela v souladu s jednacím řádem, návrh nebudeme podporovat," zdůvodnil postoj senátorů ČSSD Vojíř.

Ferrerová vyzvala MAAE zajistit bezpečnost Temelína

Rakouská ministryně zahraničí Benita Ferrerová-Waldnerová vyzvala v úterý Mezinárodní agenturu pro atomovou energii (MAAE), aby pomohla zajistit bezpečnost české jaderné elektrárny Temelín. Ministryně výzvu přednesla během svého vystoupení na 44. plenárním zasedání MAAE, které v těchto dnech probíhá ve Vídni. "Žádám o pomoc pro dosažení co nejvyšších bezpečnostních standardů v české jaderné elektrárně Temelín," řekla Ferrerová-Waldnerová. "Je všeobecně známo, že tyto standardy ještě nejsou na náležité úrovni a zdaleka není z hlediska bezpečnosti zajištěno vše tak, jak by bylo třeba," dodala. V dalším vystoupení pak připustila, že jaderná bezpečnost je především národní zodpovědností každého státu provozujícího atomové zařízení, ale podotkla, že MAAE by měla přispět k řešení této bezpečnosti. Stávající mezinárodní konvence pro tuto oblast "zdaleka nejsou uspokojivé", uvedla Ferrerová-Waldnerová.

Podle předsedkyně SÚJB Dany Drábové JET vykazuje vysoké standardy jaderné bezpečnosti

Česká jaderná elektrárna Temelín vykazuje vysoké standardy jaderné bezpečnosti, což potvrzují zkoušky uskutečněné na národní i mezinárodní úrovni. ČR přitom plně respektuje legitimní zájmy svých sousedů na plnou informovanost a konzultace o této bezpečnosti. Prohlásila to v úterý ve svém vystoupení na 44. plenárním zasedání Mezinárodní agentury pro atomovou energii, které se koná ve Vídni, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. Reagovala tak na tvrzení rakouské ministryně zahraničí Benity Ferrerové-Waldnerové, která krátce předtím označila Temelín za elektrárnu nedosahující náležité úrovně bezpečnostních standardů a požádala MAAE o pomoc při jejich dosažení.

FNM podá trestní oznámení v kauze zkrachované Pragobanky Trestní oznámení v případu zkrachované Pragobanky podá do konce září Fond národního majetku (FNM). Rozhodl o tom Výkonný výbor FNM po projednání odborných analýz, které nechal vypracovat. "Oznámení o skutečnostech nasvědčujících možnému spáchání trestných činů podá FNM příslušnému orgánu činnému v trestním řízení prostřednictvím advokátní kanceláře," sdělila v úterý ČTK mluvčí fondu Jana Víšková. Pražský advokát Bronislav Šerák ČTK potvrdil, že formulace Víškové je obsahově totožná s pojmem "trestní oznámení".

Oznámení fondu není podle Víškové namířené proti konkrétní osobě, ani se netýká konkrétního trestného činu. FNM zároveň požádá advokátní kancelář o právní posouzení a doporučení dalšího postupu pro případné soukromoprávní žaloby o náhrady škod. Pražské státní zastupitelství minulý týden oznámilo, že zadalo vyšetřovatelům prověřit v případu Pragobanky trestní odpovědnost bývalého šéfa FNM Romana Češky, exministra financí Ivana Pilipa a guvernéra centrální banky Josefa Tošovského. Tvořili totiž takzvanou bankovní trojku a údajně na její pokyn vložil FNM do Pragobanky částku, která měla vylepšit finanční situaci banky, jíž hrozilo odebrání licence.

Klidné obchodování s korunou končilo v úterý u 35,50 Kč/EUR a 41,60 Kč/USD

Česká měna v úterý zažila po minulých hektických dnech klidné obchodování bez výraznějších výkyvů. Vůči euru se po zahájení na 35,50 Kč/EUR celý den pohybovala v úzkém rozmezí 35,50 až 35,70 Kč/EUR a den uzavřela na otevírací hodnotě 35,50 koruny za euro, což odpovídá 18,17 Kč/DEM. ČTK to řekl dealer Raiffeisenbank Tomáš Baginský.

Rovněž proti dolaru se v úterý téměř nic nedělo, klid byl totiž i na eurodolarovém trhu. Koruna vůči dolaru tak zahájila na 41,60 Kč/USD a přes den se pohybovala v rozmezí 41,46 až 41,76 koruny za dolar. Stejně jako proti euru pak koruna vůči dolaru končila na zahajovací hodnotě. Euro vůči dolaru sice ráno dosáhlo nového minima 0,85 USD/EUR, bylo to však ještě před zahájením obchodování v Evropě, později tuto ztrátu mírně korigovalo. Baginský se domnívá, že po pondělním oslabení až k 35,72 Kč/EUR by česká měna neměla již více oslabovat a naopak by se postupně měla vrátit zpět k úrovním kolem 35,30 koruny za euro. Do konce týdne by se přitom měla koruna pohybovat v rozmezí 35,37 až 35,55 Kč/EUR, dodal s tím, že čtvrteční údaje o srpnovém vývoji zahraničního obchodu by kurs neměly výrazněji ovlivnit. Analytici očekávají schodek od pěti do jedenácti miliard korun.

MMF: Světová ekonomika letos vzroste nejvíce za posledních 10 let

Letošní růst světové ekonomiky o 4,7 procenta, zatímco ještě v květnu to bylo o 4,2 procenta, prognózuje v nejnovějším ekonomickém výhledu Mezinárodní měnový fond. Ze zprávy MMF, kterou v úterý u příležitosti prvního pracovního dne výročního zasedání MMF a Světové banky v Praze na tiskové konferenci komentoval hlavní ekonom MMF Michael Mussa, přitom vyplývá, že růst HDP by měl zrychlit ve všech hlavních regionech světa. V České republice by měl reálný růst hrubého domácího produktu podle MMF letos dosáhnout 2,3 procenta, pro příští rok očekává MMF v České republice růst HDP o 3,2 procenta. "Světová ekonomika letos poroste nejvýraznějším tempem za posledních deset let a inflace zůstává i přes nárůst cen ropy pod kontrolou," komentoval predikci Mussa. Podle něj bude silný růst dosažen ve všech regionech.

Policisté z celé ČR přijíždějí do Prahy posílit své kolegy v rámci bezpečnostních opatření při zasedání MMF a SB

V Praze pokračuje druhým dnem zasednání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Do hlavního města přijíždějí policisté z celé republiky, aby pomohli svým kolegům při udržování pořádku v ulicích. Ráno například přijela do Prahy stovka policistů ze Zlína, zhruba 500 severomoravských policistů a přesunují se tam i strážníci ze západních Čech. Do metropole ale přijíždějí také odpůrci globalizace. Česko-německý hraniční přechod v Cínovci má v podvečer překročit početná skupina těchto aktivistů.

Ministr Dostál doporučil kulturním organizacím zvýšení ostrahy Ministr Pavel Dostál doporučil příspěvkovým kulturním organizacím na území Prahy přijetí dostatečných opatření během zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. "Není to doporučení, aby se zavíralo či nehrálo, je to spíše upozornění, že je nutno počítat se zvýšenou ostrahou či s možnostmi narušení provozu," řekla v úterý ČTK mluvčí ministerstva kultury Dita Fuchsová. Některá pražská divadla již dříve oznámila, že na dny jednání světových finančníků ruší představení, a to zejména kvůli očekávaným protestním akcím v ulicích a s tím souvisejícímu, již nyní patrnému menšímu zájmu o vstupenky.

"Připravujeme se zejména z hlediska bezpečnostních opatření, bude posílena ostraha, uzavíraly se zvláštní pojistné smlouvy," řekla v úterý ČTK Hana Mašková zastupující ředitele České filharmonie. Galerie Rudolfinum má být podle ní od 23. do 26. září uzavřena, koncerty se sopranistkou Barbarou Bonney 28. a 29. září se však v Rudolfinu neruší. Orchestr s šéfdirigentem Vladimirem Ashkenazym bude 25. září hrát přímo pro účastníky zasedání. Veřejnosti uzavřený program se ovšem koná za zvláštního režimu ministerstva vnitra. Pro finančníky má hrát také Státní opera. Národní divadlo neoznámilo, že by rušilo některá představení. Dostálovo doporučení se kromě filharmonie a obou operních domů týká například Národního muzea, Národní galerie, Památníku národního písemnictví či Národního technického muzea. Ministr poukázal na nutnost zabezpečení ochrany státního majetku a zároveň "co nejlepší prezentace" návštěvníkům.

Přísnější kontroly na hranicích související se zasedáním poznamenaly úterní zahájení festivalu Akční Praha II - do republiky nebyl podle Ireny Perclové z pořádající Linhartovy nadace vpuštěn nizozemský soubor Subtheater. Důvodem bylo zřejmě vzezření původem chorvatského umělce Duro Tomata, uvedla Perclová na tiskové konferenci.

Policie v západních Čechách nevpustila do ČR přes 600 cizinců

Více než šest stovek lidí nevpustila policie do ČR od 8. září na západočeských hranicích při zpřísněných kontrolách, které souvisejí se zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze. Téměř polovina z nich byla vrácena kvůli neodpovídajícímu technickému stavu vozidla, řekla v úterý ČTK mluvčí západočeské policie Milada Suchá. K dalším příčinám nevpuštění cizinců do země patřilo podle ní dovážení nebezpečných předmětů, absence platných dokladů či nesplnění některé z dalších podmínek vstupu. Jak uvedla dále mluvčí , v pondělí například nevpustila policie na všech západočeských přechodech do ČR 15 osob a v neděli vrátila v Rozvadově dva italské aktivisty, kteří se podíleli na srpnových přípravách protestních akcí organizovaných Iniciativou proti ekonomické globalizaci (INPEG).

Mluvčí Celního ředitelství v Plzni Jitka Blahutová ČTK řekla, že po dobu zpřísněných kontrol vrátili celníci pouze v jednom případě dva Němce, kteří se pokoušeli provézt přes přechod Boží Dar na Karlovarsku ocelovou propisovací tužku a tři náboje do samopalu. "Zpřísněné kontroly však pomohly zjistit řadu drobnějších přestupků. Například na hraničním přechodu v Aši odhalili celníci několik cizinců, kteří vyváželi do ČR domovní odpad. V tomto případě je v kompetenci celníků cizince vrátit," uvedla Blahutová. Zpřísněné kontroly cizinecké policie a celníků zvyšují čekací doby na hraničních přechodech na vstupu do ČR. Ty se v úterý pohybovaly na většině přechodů od jedné do dvou hodin. Nejkratší čekací doby - kolem půl hodiny - byly na Rozvadově.

V centru INPEG už hledaly informace desítky odpůrců politiky MMF

Zatím desítky mladých odpůrců globalizace, kteří mají v Praze demonstrovat proti politice Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB), navštívily od pondělí otevřené středisko Iniciativy proti ekonomické globalizaci (INPEG) v Pařížské ulici. Pro informace o programu protestů a o praktických záležitostech pobytu v české metropoli míří podle mluvčího INPEG Viktora Pioreckého jak lidé, kteří přijeli protestovat ze západních zemí, tak lidé z Východu. Větší množství odpůrců globalizace lze v české metropoli očekávat o nadcházejícím víkendu, na který INPEG připravil diskusní Kontrasummit 2000 a kulturní Festival umění a odporu. V neděli chystá INPEG party na Letné a pochod do centra města. Na úterý 26. září plánuje hlavní demonstraci.

Ze sportu:

Čeští fotbalisté remizovali ve svém závěrečném utkání ve skupině C na olympijském turnaji s Kamerunem 1:1 a ukončili tak svoje účinkování na turnaji.

O třetí českou bronzovou medaili se na olympijských hrách v Sydney postarali vodní slalomáři Marek Jiras s Tomášem Máderem v závodě deblkanoí. Závod vyhráli slovenští bratři Hochschornerové. Druhá česká dvojice Volf, Štěpánek skončila pátá.

A na závěr zpráv ještě informace o středečním počasí v České republice.

Většinou polojasno a oblačno, nejvyšší denní teploty 16 až 20 stupňů Celsia.