Zprávy středa, 21. července 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přehled zpráv:

A nyní podrobněji:

Ministr Svoboda byl odvolán kvůli trestnímu stíhání

Novým ministrem financí je od středy 21. července osmatřicetiletý místopředseda vlády pro ekonomiku Pavel Mertlík. Vystřídal dosavadního šéfa státní pokladny jednapadesátiletého Iva Svobodu, kterého v úterý po ročním působení ve vládě odvolal na žádost premiéra Miloše Zemana prezident Václav Havel. Důvodem Svobodova odchodu nejsou špatné pracovní výsledky, ale stíhání v případě mělnického podniku Liberta. Výměna Mertlíka za Svobodu byla podle Zemana jedinou z ohlašovaných personálních změn v jeho kabinetu. "Důvody tohoto odvolání jsou všeobecně známé, totiž je jím určité policejní obvinění," řekl Havel, který Svobodovi poděkoval za práci, již za dobu působení v resortu vykonal. Svobodovu činnost ocenil i premiér.

0hlasy na změnu ve vládě

Nezatížená minulost, schopnost koncepčního myšlení a politický pragmatismus patří ke kladům nově jmenovaného ministra financí, dosavadního vicepremiéra pro ekonomiku Pavla Mertlíka. V tomto smyslu se vyjadřovali analytici pro ČTK ke zprávě o Mertlíkově jmenování ministrem financí po odvolaném Ivo Svobodovi. Projevili však i obavy, zda není na šéfa státní pokladny příliš mladý a zda své názory bude schopen prosazovat v parlamentu.

"Zda uspěje v nové funkci, lze těžko předem odhadnout. Na rozdíl od koncepční a koordinační činnosti, která v jeho práci doposud převládala, bude nová pozice znamenat výrazný posun k manažerské činnosti," řekl Pavel Sobíšek z Bank Austria Creditanstalt.

Richard Podpiera ze společnosti Atlantik FT považuje nového ministra financí za ekonoma, který má rozhled a je rozumný. "Jeho keynesiánské názory jsou ovšem do jisté míry překonané," míní. K Mertlíkovu "keynesiánství" má výhrady i Petr Zahradník z Conseq Finance, který nesdílí jeho kladný postoj k deficitnímu financování, vytýká mu mj. neochotu k razantnějšímu snižování daňového zatížení.

S tím koresponduje také názor ředitele Liberálního institutu Miroslava Ševčíka, podle kterého by měl Mertlík provést radikální reformy, zejména v oblasti daní a ve způsobu sestavování státního rozpočtu, a zrychlit privatizaci. Obává se však, že nebude mít dost silnou politickou podporu pro prosazení nepříliš populárních opatření.

Jednoznačně kladně reagoval na Mertlíkovo jmenování ředitel britské společnosti Baring Asset Management Martin Taylor, když je označil za velmi dobrou zprávou. "Mertlík je zdaleka nejvíce reformně smýšlející člen současné vlády. Jeho postoj ke strukturálním reformám a privatizaci, zejména bankovního sektoru, je velmi oceňován," řekl Taylor, který doufá, že Mertlík urychlí privatizaci Komerční banky a České spořitelny.

Předseda senátorského klubu Občanské demokratické strany Mirek Topolánek nepovažuje výměnu ministra financí Iva Svobody za vyhodnocení roční činnosti kabinetu. Za nezvládnuté považuje Topolánek také resorty dopravy a spojů, průmyslu a obchodu a zdravotnictví. "Ta změna je vynucená. Je to víceméně odchod ministra, který je obviněn. Není to změna ve smyslu vyhodnocení činnosti či nečinnosti jednotlivých ministrů," řekl ČTK Topolánek po jednání svého senátorského klubu.

Názory politologů na důvody odvolání Ivo Svobody

Za záminku považuje většina politologů dnešní odvolání Iva Svobody z funkce ministra financí. Politolog Jiří Pehe soudí, že Zemanova neochota vůči výměnám ministrů, kterou sliboval po roce vládnutí, mu uškodí v očích veřejnosti. "Byla šance pro předsedu vlády říct: Ano, čekal jsem rok, čtyři ministři nepracují dobře a teď je nahrazuji novými lidmi. To by zřejmě dalo vládě novou energii, ale pokud zůstane pouze u ministra Svobody, ještě k tomu za těchto okolností, tak si myslím, že to bude veřejnost vnímat úplně naopak a ještě to vládě přitíží," řekl Pehe ČTK. Svobodovo odvolání může podle něj veřejnost vnímat jen jako součást vnitrostranických půtek.

Politolog Jiří Doležal tvrdí, že rozhodnutí premiéra ukazuje, že Zeman není schopen zhodnotit roční vládnutí ČSSD, a Svobodu nazval obětním beránkem. "Zeman sice ostatní ministry kritizoval, ale bylo zřejmé, že je kritizuje proto, že je nechce odvolat," řekl ČTK Doležal. Sociální demokracie současně Svobodova stíhání využila k tomu, aby ukázala, že v akci Čisté ruce nehledí na stranickou příslušnost, soudí Doležal. Vláda by ale podle něj měla především změnit styl a obsah vládnutí, jinak jí nepomohou ani personální změny.

Deficit rozpočtu v roce 2000 nad 30 mld. Kč a bez reálného růstu

Navrhovaný schodek státního rozpočtu pro příští rok nebude nižší než třicet miliard korun. V rozhovoru pro ČTK to uvedl Pavel Mertlík, který byl prezidentem jmenován novým ministrem financí místo odvolaného Ivo Svobody. "Výše deficitu by měla odpovídat změněné makroekonomické situaci České republiky, z čehož vyplývá, že deficit by neměl významně reálně růst," řekl Mertlík. Letos by měl státní rozpočet skončit podle odhadu ministerstva financí s reálným schodkem nejméně 47 miliard korun oproti původně naplánovaným 31 miliardám. Ekonomové však nevylučují, že bude ještě vyšší.

ČR může z nových forem pomoci EU získat až 100 miliónů eur ročně

Až 100 miliónů eur ročně bude Česká republika moci vytěžit z nových programů předvstupní pomoci ISPA a Sapard, které Evropská unie dává k dispozici kandidátským zemím na období let 2000-2006. Vyplývá to z tabulek, které na úterním zasedání ve Štrasburku schválila Evropská komise.

Program ISPA 'Instrument Structurel de Préadhésion - předvstupní strukturální nástroj) nabízí ročně 10 zemím střední a východní Evropy 1,04 miliardy eur. Nárok na financování projektů výlučně v oblasti infrastruktur pro dopravu a ochranu životního prostředí rozdělila komise podle počtu obyvatel kandidátských zemí, jejich rozlohy a hrubého domácího produktu na hlavu. České republice na základě těchto hledisek přisoudila mezi 5,5 a osmi procenty celkové sumy, tedy od 57,2 po 83,2 miliónu eur '2,16 až 3,15 miliardy Kč).

Na dalších 22,063 miliónu eur '860 miliónů Kč) má ČR nárok z programu Sapard určeného výlučně na podporu zemědělství a rozvoje venkova, který disponuje ročně sumou 520 miliónů eur pro stejný počet zemí. Rozdělena byla podle počtu zemědělců v té které zemi, rozlohy obdělávané půdy, hrubého národního produktu na hlavu a specifických územních hledisek.

Prezident Havel odletěl na dovolenou na Island

Až do konce července bude prezidenta Václava Havla hostit Island. Prezident s chotí Dagmar a lékařským doprovodem odletěl do ostrovního státu v úterý bezprostředně poté, co odvolal z funkce ministra financí Iva Svobodu a jeho nástupcem jmenoval vicepremiéra pro ekonomiku Pavla Mertlíka. ČTK to sdělil Havlův mluvčí Ladislav Špaček. Po krátkém uvítání na letišti odcestoval prezidentský pár na schůzku s islandským prezidentem Olafurem Ragnarem Grímssonem a předsedou vlády Davídem Oddssonem. Prezident Havel, jemuž byla v prosinci 1996 operativně odebrána polovina pravé plíce, trpí chronickou bronchitidou a má trvalé dýchací obtíže. Proto by pro něj mohlo být příznivé chladnější podnebí a ostrovní termální prameny s léčivými účinky.

Jednala Bezpečnostní rada státu

Zřízení Národního koordinačního centra pro řízení a koordinaci pohybu vojsk NATO po území České republiky, které navrhuje ministr obrany Vladimír Vetchý, odsunula v úterý Bezpečnostní rada státu na září. Centrum je podle Vetchého potřeba. "Je to v souladu i s podobnými národními centry v jiných státech NATO," řekl ministr Vetchý. Národní centrum by mělo být součástí ministerstva obrany a mělo by umožnit pružnější řešení situací spojených s přejezdy vojsk NATO přes české území.

Vetchý s ministrem zahraničí Janem Kavanem také předložil radě poprvé zprávu o stavu zajištění obrany státu. "Předpokládáme, že stejnou zprávu budeme připravovat každý lichý rok," řekl Vetchý.

Rada se zabývala materiálem Vetchého o realizaci požadavků NATO na výstavbu ozbrojených sil v letech 2001 až 2006. Vetchý sdělil, že ze strany NATO bylo navrženo 127 cílů. "My samozřejmě budeme vycházet při jednáních z našich možností, ať už finančních nebo lidských zdrojů. Předpokládá se v této fázi, že budeme plně akceptovat 24 procent těchto cílů, částečně 63 a u 13 procent cílů se bude míra akceptace zvažovat," řekl Vetchý. Podle něj se jedná především o komunikační systémy, infrastukturu a letectvo.

Čeští a britští výsadkáři seskočili nad Boleticemi

Seskok 123 britských a 88 českých výsadkářů do vojenského výcvikového prostoru Boletice byl v úterý součástí finále česko-britského cvičení Horizont '99. Vojáci obou armád tak v terénu zahájili společnou akci na záchranu a přepravu osob z ohroženého objektu, jež je tématem závěrečného třídenního cvičení Wild Cat 'Divoká kočka). Zvláštností jinak běžného seskoku však byla "výměna" padáků. Britové ze záložního průzkumného výsadkového praporu totiž použili české padáky OVP-80 a vrtulníky Mi-17, jejich kolegové ze 43. výsadkového mechanizovaného praporu české armády pak britské padáky a letoun C-130 Hercules. "Český padák je skvělý, takové bychom brali," shrnul své dojmy po seskoku podplukovník Tomas Edward Pollak. Stejného názoru byl i řídící cvičení Wild Cat britský podplukovník Hugo Fletcher, podle nějž si Britové seskoky na padácích OVP-80 "pěkně užili".

Vlastní cvičení Horizont '99, které se za účasti 200 Britů a 300 vojáků české armády koná ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice od 12. července, oficiálně skončí ve čtvrtek. Jeho epilogem však bude až páteční fotbalové utkání mužstev obou jednotek, v němž podle účastníků cvičení "půjde opravdu o všechno".

Česko-rakouská smlouva přispěje k zajištění sociálních jistot

Česko-rakouská smlouva o sociálním zabezpečení by v budoucnu mimo jiné měla umožnit českým emigrantům žijícím v Rakousku, aby dostávali ze své vlasti poměrnou část starobního důchodu, a měla by zajistit neodkladnou zdravotní péči pro občany nacházející na území druhého státu. Smlouvu, jejíž text vznikal devět let, podepsala v úterý v Praze rakouská ministryně práce, sociální péče a zdravotnictví Eleonora Hostaschová a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla. Ten uvedl, že smlouva přispěje k tomu, aby občané České republiky a Rakouska při pobytu na území druhého státu neztratili svá zdravotní a sociální práva.

Hlavním problémem při přípravě smlouvy byla obava z nákladů na poskytování zdravotní péče vzhledem ke značnému počtu lidí, kteří navštěvují druhou zemi. Podle dohody bude hrazena neodkladná zdravotní péče, a to z prostředků zdravotních pojišťoven, které se mezi sebou vyrovnají. Smlouva upravuje i dávky v nezaměstnanosti a umožňuje sčítání dob nezaměstnanosti a stanoví podmínky, za nichž bude podpora vyplacena.

Na obnovitelné zdroje energie stát letos dá 300 miliónů korun

Pouze 40 miliónů korun vyčerpaly obce od počátku roku na dotacích pro vybudování trvale udržitelných zdrojů energie ze Státního fondu životního prostředí, který na zlepšení energetického hospodářství letos vyčlenil 300 miliónů korun. Uvedl to v úterý ministr životního prostředí Miloš Kužvart na tiskové konferenci v Božím Daru na Karlovarsku, kde zhlédl ukázku užívání alternativních zdrojů energie. Pro lepší využívání finančních prostředků na podporu šetření energie připravuje ministerstvo životního prostředí úpravu parametrů, které musí žadatelé splnit. Podle Kužvarta půjde především o školy, kterým by měl investice do ekologických energetických programů hradit stát. Ten by měl rovněž podporovat udělování úvěrů pro vytápění rodinných domků. "Na rozdíl od škol zde bude podíl státu daleko nižší," podotkl Kužvart.

V Senátu byla odhalena busta T. G. Masaryka

Busta prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, kterou vytvořil ve dvacátých letech jeden z nejvýznamnějších českých sochařů Josef Mařatka, byla v úterý odhalena v prostorách Senátu. Odhalení busty, která je obecně považována za nejzdařilejší Masarykův portrét, se zúčastnil vedle předních představitelů horní komory také sochařův syn Zdeněk Mařatka. Místopředseda Senátu Jaroslav Musial připomněl, že to byl právě Masaryk, který už padesát dní před vznikem samostatného československého státu předvídal, že nový stát bude mít svého prezidenta, dvoukomorový parlament a samosprávu. Busta z carrarského mramoru je umístěna v prostorách klasicistního schodiště Senátu.

Ministr Dostál podpoří výzvu umělců odtajnit seznamy spolupracovníků StB

Výzvu mezinárodní umělecké obce k odtajnění seznamů bývalých spolupracovníků Státní bezpečnosti 'StB) ministr kultury Pavel Dostál předá vládě. Na dotaz ČTK v úterý řekl, že ji i on osobně považuje za legitimní a potřebnou a že ji podpoří. Účastníci mezinárodního sochařského sympozia ve Vejprtech na Chomutovsku adresovali kabinetu výzvu, v níž umělci žádají úplné zveřejnění seznamů bývalých příslušníků StB. Ministr Dostál ji z místa setkání výtvarníků přivezl do Prahy. Pavel Dostál připomněl, že takový postup prosazoval v ČR již dříve jako novinář i jako poslanec; někdejší ministr vnitra Jan Ruml měl však podle něj opačný názor. Dokument, který kromě vlády obdrží i zastupitelské úřady zemí, jejichž občané se k výzvě připojili, upozorňuje, že problém bývalých spolupracovníků StB dosud nejvyšší orgány země odsouvaly. Činnost těchto lidí, kteří za mzdu nebo jiné výhody s StB spolupracovali, nebyla podle signatářů ani morálně odsouzena.

Na zámku Lednice se sešli odborníci na památkovou péči

Možnosti dalšího využití, obnovy a zpřístupnění památek, zejména areálu zámku v Lednici na Břeclavsku, patří k hlavním tématům mezinárodního setkání odborníků na památkovou péči. Památkáři z Velké Británie, Maďarska, Finska a České republiky se v rámci Evropského výměnného programu sešli právě na lednickém zámku. Iniciátorem a koordinátorem programu je britská nevládní organizace The National Trust. Posláním více než sto let staré organizace, která je největší svého druhu na světě, je ochrana přírody, krajiny a památek. Areál zámku v Lednici byl podle Váchy vybrán jako místo setkání zejména proto, že je tam soustředěno vše, co může být zajímavé z hlediska managementu využívání památky.

Lednický zámek, který současnou podobu získal při novogotické přestavbě v polovině 19. století, je obklopen rozsáhlým anglickým parkem s řadou vzácných dřevin a romantických staveb, mezi nimiž je i známý minaret. Lednicko-valtický areál je od roku 1996 součástí světového kulturního dědictví UNESCO.

Harfový kongres

Premiéra Concertina pro harfu a smyčce od českého umělce Jiřího Gemrota zazněla v úterý v Praze při sedmém světovém harfovém kongresu. S Talichovým komorním orchestrem byla interpretkou nové skladby Hana Müllerová-Jouzová, která si ji od autora vyžádala. Gemrot má podle vlastních slov za cíl přispět k obnově kontaktů mezi soudobými skladateli a posluchači a podřizuje tomu svůj kompoziční styl.

Jednou z protagonistek programu třetího dne týdenního mezinárodního harfového setkání byla také Elizabeth Woosterová, dcera a žačka prezidentky neziskové organizace Světový harfový kongres, Američanky Patricie Woosterové. Mladá umělkyně působí na prestižním místě v Singapurském symfonickém orchestru.

Na kongresu je v Praze do neděle na 300 harfistek a harfistů a několik set dalších zástupců odborné veřejnosti - interpretů, pedagogů, manažerů, obchodníků a výrobců harf.

V Jágrově baru budou sportovní přenosy i sázky

Svůj první sportovní bar otevřel v úterý český hokejový útočník, hvězda Pittsburghu Penguins a zámořské NHL Jaromír Jágr. Pro návštěvníky Jágr's sport baru v Praze na Václavském náměstí budou od středy připravena čtyři velkoplošná plátna a 35 televizorů, na nichž budou moci sledovat sportovní přenosy z celého světa. Hlavním sportem bude samozřejmě hokej, ale návštěvníci se mohou těšit například i na fotbal a atletiku. Atraktivnost přenosů z NHL by měl zvýšit i fakt, že komentátoři majitele licence pro Českou republiku, televize Galaxie, budou komentovat všechny zápasy přímo z tohoto baru. V baru bude i Síň slávy českých sportovců, do níž vstoupí dvanáct výrazných osobností domácího sportu. Výzdobu baru vylepšují hokejové dresy, hokejky, ale také skleněná maketa Stanleyova poháru ve skutečné velikosti. Návštěvníci si budou moci přímo v baru vsadit na jednotlivá utkání v nové pobočce sázkové kanceláře Tipsport, a to dokonce i v průběhu zápasu.

Ze sportu:

Čeští reprezentanti vybojovali na mistrovství Evropy v cyklistice handicapovaných čtyři medaile. V dráhové disciplíně na jeden kilometr s pevným startem získal na oválu nedaleko francouzského Blois titul evropského šampióna Petr Plíhal. V další divizi spastiků, 3, skončil Michal Rzounek třetí. Zlato získal v kategorii LC1 Jiří Ježek, který vyhrál závod na jeden kilometr s pevným startem. Stříbrnou medaili potom vybojovalo družstvo ve složení Ježek, Michal Stark a Jiří Kalousek ve stíhacím závodu na čtyři kilometry.

Čeští kadeti do patnácti let vybojovali na mistrovství Evropy stolních tenistů první medaili pro Českou republiku. Na šampionátu ve Frýdku-Místku postoupili po výhře nad Švédskem 3:0 do semifinále, v něm pak prohráli s Německem 2:3 a spolu s Ruskem získali bronz.

Jen několik hodin po definitivním potvrzení přestupu představenstvem Viktorie Plzeň se bratři Lukáš a Tomáš Doškové poprvé objevili na tréninku svého nového klubu Slavie Praha. Nadějní fotbalisté, členové reprezentačního celku ČR do 21 let, podepsali v úterý v Edenu smlouvu na pět let.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy přeháňky nebo bouřky, ojediněle i krupobití. Teploty 25 až 28 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.