Zprávy středa, 22. března 2000

Ministr Kavan promluvil před Komisí OSN pro lidská práva

Česká republika podporuje každé úsilí mezinárodního společenství směřující k trvalé stabilitě a demokratizaci celého Balkánu, což je jeden z imperativů dnešní Evropy. Ve svém úterním vystoupení na 56. zasedání Komise OSN pro lidská práva v Ženevě to řekl český ministr zahraničí Jan Kavan, jenž také podtrhl, že "humanitární krize v Čečensku je alarmující". Kavan zdůraznil, že ochrana lidských práv je jedním ze základních principů české zahraniční politiky, a připomněl romskou otázku, jíž "česká vláda věnuje mimořádnou pozornost". Dosáhla při jejím řešení přinejmenším částečného úspěchu v řadě oblastí, i když mnohé zbývá udělat, dodal ministr Kavan.

Především o Čečensku a také o řešení romské otázky v České republice hovořil v Ženevě ministr Kavan s Vysokou komisařkou OSN pro lidská práva Mary Robinsonovou. Ta podpořila argument, že je třeba dát romské otázce evropský a mezinárodní rozměr, který Kavan zmínil ve svém vystoupení. Neznamená to odstupování od národní odpovědnosti za řešení situace romských spoluobčanů, ale je nutné, aby si vedoucí evropští představitelé uvědomili, že tu jde o celoevropský problém, a tak je nutno k němu přistupovat, řekl Kavan po schůzce.

Češi podle generála Clarka na Balkáně pracují dobře, ale armáda se musí měnit

Práci českých vojáků v misích SFOR v Bosně a Hercegovině a KFOR v Kosovu vysoce ohodnotil vrchní velitel sil NATO v Evropě Wesley Clark, který je na návštěvě České republiky. Clark však na tiskové konferenci po jednání s náčelníkem generálního štábu Jiřím Šedivým upozornil, že jednotky na Balkáně jsou jen malou částí českých ozbrojených sil a armáda bude muset dokončit svou transformaci. Další její přeměna vyžaduje podle Clarka soustavné a stabilní financování, rozvoj schopností velitelů, včetně jejich znalosti angličtiny, posílení organizační struktury armády a zajištění potřebné vojenské techniky. Clark připomněl, že ČR nyní na obranu vynakládá 2,2 procenta hrubého domácího produktu. Za jeho osobní přínos k integraci České republiky do NATO udělil ministr obrany Vladimír Vetchý generálu Clarkovi Čestný kříž ministra obrany prvního stupně.

Vedení NATO bude mít do několika týdnů k dispozici studii, na jejímž základě rozhodne o dalším posílení mnohonárodnostních vojenských jednotek v jihosrbské provincii Kosovo, řekl Wesley Clark po jednání s Jiřím Šedivým. Ministr Vetchý sdělil, že ministři zahraničí, obrany a vnitra připraví do měsíce pro českou vládu analýzu situace na Balkáně. Kabinet by se měl podle Vetchého otázkou setrvání českých vojáků v misi KFOR zabývat nejdříve v polovině dubna, spíše však v květnu. Česká armáda chtěla původně ukončit účast v misi KFOR a soustředit se výhradně na vojenskou přítomnost v misi SFOR v Bosně a Hercegovině, složitá bezpečnostní situace v Kosovu však tento cíl zkomplikovala.

Zájem na dalším rozšiřování NATO zejména o Slovensko a pobaltské země projevil premiér Miloš Zeman při jednání s Wesleym Clarkem. Ten se v Praze setkal i s předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem, s nímž hovořil mimo jiné o českém vojenském rozpočtu.

Jiří Dienstbier varoval před podceňováním jugoslávského prezidenta

Mezinárodní společenství musí začít skutečně plnit to, co si v Kosovu předsevzalo, tedy vytvořit podmínky pro bezpečnost a pro vytvoření multietnické demokratické společnosti. ČTK to řekl zvláštní zpravodaj OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii Jiří Dienstbier, který zároveň varoval před podceňováním jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče. Splnění závazků mezinárodního společenství je podle Dienstbiera také jedna ze dvou základních podmínek pro demokratizaci v Jugoslávské svazové republice (JSR). Druhou podmínkou je zrušení sankcí vůči JSR, které dvojnásobně doléhají na Černou Horu, jejíž reformní vedení v čele s prezidentem Milem Djukanovičem již demokratizaci zahájilo.

Nový ministr Březina bude jmenován ve čtvrtek

Nový ministr bez portfeje Karel Březina bude jmenován tento čtvrtek v Lánech. Dohodl se na tom prezident Václav Havel s premiérem Milošem Zemanem na schůzce v lánském zámku, kde se prezident zotavuje po týdenní hospitalizaci. Tentýž den bude také z ministerské funkce oficiálně odvolán dosavadní ministr Jaroslav Bašta.

Mluvčí prezidenta Ladislav Špaček rovněž sdělil, že Havel předal premiérovi dopis, kde mu oznamuje, že v nejbližších dnech vyhoví návrhu vlády a odvolá z funkce předsedy Komise pro cenné papíry (KCP) Jana Müllera. V prezídiu KCP zatím zůstane Tomáš Ježek, kterého chtěl kabinet rovněž odvolat. Neshody mezi Müllerem a ostatními členy prezídia panují v komisi již dlouho.

Prezident Havel a premiér Zeman se neshodli na nejúčinnějším způsobu boje s mafiemi

Prezident Václav Havel se v úterý neshodl s premiérem Milošem Zemanem na některých krocích, které by vedly k co nejefektivnějšímu odhalování ekonomické kriminality a organizovaného zločinu. Vládní mluvčí Libor Rouček ČTK řekl, že šlo opět o rozdílné hodnocení policejních složek Útvaru pro boj s organizovaným zločinem a Služby pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti. Kvůli nim se prezident i premiér nepohodli již dříve. Zatímco Havel práci obou speciálních složek ocenil, podle premiéra nejsou příliš výkonné. O schůzku usiloval prezident kvůli nedávné Zemanově kritice. Premiérovi se totiž nelíbilo, že Havel zveřejnil informaci, že zadal tajný úkol Bezpečnostní informační službě (BIS). Zadání dostala BIS od prezidenta po jeho návštěvách Útvaru pro boj s organizovaným zločinem a Služby pro odhalování korupce a závažné hospodářské trestné činnosti. Havel totiž nabyl dojmu, že "v zemi existují síly, které mají zájem na destabilizaci těchto dvou policejních složek". Informaci o zadání úkolu BIS zveřejnil Havel úmyslně.

Poslanci kritizují, že se ústavní činitelé přou v médiích

Sněmovní komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby (BIS) nepovažuje za vhodné, aby nejvyšší čeští ústavní činitelé prezentovali své rozdílné názory na činnost zpravodajských služeb a bezpečnostních složek státu prostřednictvím médií. Komise tak reagovala na fakt, že prezident Václav Havel, premiér Miloš Zeman a ministr vnitra Václav Grulich veřejně protikladně hodnotí práci speciálních policejních útvarů. Šéf BIS Jiří Růžek komisi informoval o úkolu, který tajné službě zadal prezident Havel a který se týká právě rozdílného hodnocení práce policejních útvarů. Komise konstatovala, že téma úkolu není v rozporu se zákonem o BIS. Poslanci ale odmítli sdělit, co je předmětem tohoto úkolu.

Schodek obchodní bilance ČR za únor byl 7,1 miliardy korun

Schodek 7,1 miliardy korun, z toho 5,1 miliardy ve skupině nerostných paliv, vykázala za únor 2000 obchodní bilance zahraničního obchodu České republiky. V únoru 1999 činilo pasívní saldo 3,8 miliardy korun. Údaje ČTK poskytl tiskový mluvčí Českého statistického úřadu (ČSÚ) Ladislav Pištora. Pasívum obchodní bilance od počátku roku 14,3 miliardy korun bylo o 8,3 miliardy vyšší než ve stejném období minulého roku. Dovoz v běžných cenách vzrostl v letošním únoru meziročně o 43,5 procenta a vývoz o 41,0 procenta. Únorový růst dovozu byl ovlivněn hlavně zvýšenými dovozy nerostných paliv, jejichž hodnota byla 2,1krát vyšší než v únoru 1999. Na zvýšení dovozu se tedy opět významně podílel růst cen ropy na světových trzích.

Běžný účet za rok 1999 se schodkem 36,6 miliardy korun

Běžný účet platební bilance České republiky skončil za rok 1999 předběžně se schodkem 36,615 miliardy Kč (zhruba 1,058 miliardy dolarů), zatímco v roce 1998 podle zpřesněných údajů schodek činil 43,101 miliardy Kč (téměř 1,336 miliardy dolarů). Vyplývá to z předběžných údajů o platební bilanci za leden až prosinec 1999, které zveřejnila Česká národní banka.

Zdravotnické odbory se shodly na společných platových požadavcích

Na společném požadavku desetiprocentního zvýšení platových tarifů pro všechny zaměstnance a k tomu pětadvacetiprocentního zvýšení pro lékaře a sestry se v úterý shodli představitelé čtyř odborových organizací ve zdravotnictví. Patří k nim Lékařský odborový klub (LOK), Svaz českých lékařů, Profesní odborová unie zdravotnických pracovníků a Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče. Dohromady zastupují zájmy asi 80.000 zaměstnanců. "Průměrný plat lékaře byl loni 23.692 korun; při průměrném tarifu 10.000 korun činí desetiprocentní navýšení 1000 korun, pětadvacetiprocentní navýšení pro sestru 2230 korun a pro lékaře 3030 až 3460 korun," upřesnil předseda LOK Milan Kubek s tím, že vyšší platy chtějí odboráři od 1. července. "Tři miliardy, které by na to byly ročně zapotřebí, lze získat lepším hospodařením zdravotnických zařízení, státní rozpočet to nezatíží," vysvětlil Kubek.

Bývalý komunistický funkcionář Hoffmann byl obžalován

Městské státní zastupitelství v Praze podalo v úterý obžalobu na vysokého předlistopadového komunistického funkcionáře Karla Hoffmanna. Zastupitelství ho viní z vlastizrady spáchané formou sabotáže v souvislosti se vstupem vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. Na dotaz ČTK to řekl mluvčí státního zastupitelství Martin Omelka. Hoffmann se podle státního zastupitelství dopustil vlastizrady tím, že jako ředitel Ústřední správy spojů vydal v noci 21. srpna 1968, kdy na československé území vnikly armády Varšavské smlouvy, pokyny k zastavení televizního a rozhlasového vysílání. Chtěl tak údajně zabránit šíření stanovisek tehdejších legálních orgánů odsuzujících intervenci. Současně podle žalobce nařídil, aby bylo odvysíláno stanovisko těch politických představitelů, kteří se snažili okupaci Československa před obyvateli ospravedlnit.

Problémy rasismu chce ČR řešit výchovou a legislativou

Přetrvávající problémy české společnosti s rasismem, netolerancí a xenofobií chtějí odpovědné úřady řešit prostřednictvím dlouhodobých vzdělávacích a výchovných projektů, zřízením instituce pro etnickou rovnost i zpřesněním příslušné legislativy. V reakci na zprávu Evropské komise proti rasismu a netoleranci (ECRI), která působí v rámci Rady Evropy, to ČTK řekl pracovník sekretariátu vládní Rady pro lidská práva Jan Jařab. Zpráva tvrdí, že i přes mnohá zlepšení přetrvávají v ČR násilné rasistické činy, především proti Romům, a diskriminace romské komunity ve všech oblastech společenského života, zejména v oblasti vzdělávání a práce. Jařab připomněl, že koncepce romské integrace, kterou kabinetu předkládá vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl, obsahuje i návrh na zřízení Úřadu pro etnickou rovnost a integraci. Tato nová instituce by projevy diskriminace monitorovala a posuzovala.

Akademici: Benešovy dekrety neodporovaly mezinárodnímu právu

Na Benešovy dekrety je podle českých akademiků třeba pohlížet v mezinárodním měřítku a jejich význam porovnávat s podobnou situací zejména v Polsku. Benešovy dekrety byly mimořádným opatřením vůči zločinnému nacistickému Německu, ve své době neodporovaly mezinárodnímu právu a tudíž není důvodu je rušit či odvolávat, uvedl při úterní besedě na téma Benešovy dekrety historik, proděkan Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jan Kuklík. Historici a právníci Akademie Věd a Univerzity Karlovy při debatě zdůraznili, že se odsun německých menšin dotkl prakticky všech německých území střední a jihovýchodní Evropy, přičemž nejmohutnější byl v Polsku. Transfer německého obyvatelstva po válce se týkal území, kde před rokem 1939 žilo na deset miliónů lidí. Poválečné Československo muselo opustit kolem 2,5 miliónu Němců. Politickým důvodem vydání dekretů bylo podle Kuklíka znemožnit do budoucna v zájmu evropské bezpečnosti zneužití menšin třetím státem.

Politici i právníci považují vydání Hitlerovy knihy za sporné

Úplný a nekomentovaný český překlad Hitlerovy knihy Mein Kampf (Můj boj), který vydalo pražské nakladatelství Otakar II., vyvolal většinou zápornou odezvu. Zatímco ředitel nakladatelství Michal Zítko tvrdí, že knihu vydal jako historický dokument, a prezentuje ji jako určité preventivní opatření proti zhoubné ideologii, někteří politici považují vydání Hitlerova díla za sporné. Naznačují přitom, že by mohlo jít o trestný čin. Za zásadní ediční chybu označil vydání knihy Michal Horák z Hnutí občanské solidarity a tolerance (HOST). Předseda Občanské demokratické aliance Daniel Kroupa se domnívá, že jde o typický případ, který spadá pod příslušný paragraf trestního zákona o šíření nacistické a komunistické ideologie. Na druhou stranu je však podle něj pochopitelné, že by tato kniha měla být dostupná jako studijní materiál studentům.

Vydání knihy vůdce fašistického Německa pokládá předseda Českého svazu bojovníků za svobodu Jakub Čermín za propagaci fašismu. Svaz podle něho chce reagovat a případně podat trestní oznámení až poté, co kniha bude k dostání. Také Federace židovských obcí podle svého tajemníka Tomáše Krause zvažuje podání trestního oznámení.

Masarykova socha se vydala na cestu z Prahy do Mexika

Socha prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka (1850 až 1937) se vydala na cestu z Prahy do hlavního města Mexika. Třímetrová socha je darem pražského magistrátu. V Mexiku by měla být odhalena v říjnu při návštěvě premiéra Miloše Zemana, řekl ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař. "Socha bude poselstvím jedné demokracie druhé," uvedl senátor Jaroslav Musial. Autoři projektu mimo jiné očekávají, že instalace díla přispěje k prohloubení spolupráce mezi oběma státy. Jihoamerické město dostane stejnou sochu, která od 7. března stojí na Hradčanském náměstí. O daru rozhodli pražští zastupitelé koncem října. Projekt podpořili soukromí sponzoři a česká a slovenská menšina v Jižní Americe. Téměř 700 kilogramů těžká socha se nejprve vydala kamiónem do Paříže, odkud poletí přímo do Mexiko City. Tam by měla dorazit ve čtvrtek.

Masaryk je v Mexiku známou osobností. V mexickém hlavním městě je po něm pojmenováno náměstí a jeden z bulvárů. Bulvár nese jméno zakladatele novodobého československého státu již od roku 1936 a nyní patří k jedné z nejrušnějších a obchodně nejčilejších částí více než desetimiliónové metropole. V současnosti Masaryka ve městě připomíná pamětní deska.

Prezident Havel převzal cenu Cechu amerických spisovatelů

Spisovatel Arnošt Lustig předal na zámku v Lánech na Rakovnicku prezidentu Václavu Havlovi cenu Evelyny Burkeyové, kterou mu začátkem března v New Yorku udělil Cech amerických spisovatelů - východ. Cech tak ocenil Havlovo dílo, které pozvedá úroveň a prestiž spisovatelů na celém světě. Cena je udělována jednou za čtyři roky a rozhoduje o ní na pět stovek autorů východní části cechu, řekl ČTK mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl. Jménem letošního laureáta cenu převzal spisovatel Arnošt Lustig. Mimo literárních uznání je Václav Havel držitelem několika desítek čestných doktorátů a cen, kterými svět vzdává hold jeho činnosti na poli humanity.

Výstava Schola Nova v Praze

Již posedmé se v pražském Veletržním paláci otevřely brány mezinárodní prodejní a kontraktační výstavy Schola Nova 2000 - škola, vzdělávání a vybavení. Inspirace a novinky, které mohou zpříjemnit výuku a přispět ke zvýšení efektivity vzdělávacích procesů, bude do 23. března prezentovat téměř stovka českých a zahraničních firem. Mezi vystavovateli nechybějí instituce zajišťující pomůcky pro handicapovanou mládež a nabízející počítačové vybavení pro školy. Návštěvníci se ve stáncích pedagogických nakladatelství seznámí s novými učebnicemi. Velká pozornost je věnována internetovým novinkám. Výstava se totiž koná v rámci třetího ročníku celostátní akce Březen - měsíc Internetu.

Kühnův dětský sbor zpíval v Singapuru

Kühnův dětský sbor, který je na třítýdenním turné v Asii, koncertoval s úspěchem v Národním divadle v malajské metropoli Kuala Lumpur. Po koncertech v dalších městech na západním pobřeží Malajsie se těleso vrátí domů 29. března, řekl v Praze ČTK jeho ředitel Jan Maršálek. Sbor po léta vedený sbormistrem Jiřím Chválou už má za sebou sérii vystoupení v Singapuru, kde zpíval při dvou matiné, dvou večerních koncertech a dvou nočních galaprogramech. "Přes obávanou konzervativnost a zdrženlivost místního publika byl závěr vždy stejný. Vyprodané a přeplněné sály odměnily mladé pražské zpěváky mnohaminutovými ovacemi vstoje," uvedl Maršálek. Vedle koncertů uspořádal sbor s Jiřím Chválou na žádost singapurských hudebních kruhů také šest sbormistrovských seminářů.

Do Prahy přicestovala vnučka slavného komika Kiera Chaplinová

Do Prahy přicestovala vnučka nejslavnější hvězdy němého filmu Kiera Chaplinová. Sedmnáctiletá dívka je dcerou jednoho ze synů Charlese Chaplina a živí se jako modelka. Svého dědečka však osobně nepoznala, neboť se narodila šest let po jeho smrti. Kiera v Praze usedne v porotě soutěže Ria modelka roku. Soutěž se koná na regionálních úrovních v ČR i na Slovensku. Vyvrcholí 27. května zábavným pořadem. Chaplinová si prohlédne pražské památky, do New Yorku se vrátí ve čtvrtek. Loni byla hostem karlovarského festivalu další Chaplinova vnučka Dolores, která je herečkou.

Lidé si mohou dopřát porcelán, s jakým stoluje prezident Havel

Stolování po vzoru prezidenta Václava Havla, jeho manželky Dagmar nebo řady státních návštěv si může dopřát široká veřejnost doma i za hranicemi České republiky. Manufaktura Ateliér Lesov totiž v těchto dnech uvedla na trh kolekci porcelánu tvaru Prezident, který vyvinula v loňském roce pro potřeby Pražského hradu. "Jde o totožný tvar, který jsme loni vyrobili na zakázku Hradu, kam jsme dodali 2100 kusů porcelánu. Pouze dekor, jemuž dominuje státní znak, byl nahrazen jiným. Stále však jde o pravý lept čtyřiadvacetikarátovým zlatem v kombinaci s kobaltem," řekl ČTK ředitel ateliéru Pavel Holý. Jídelní, čajové, kávové a moka soupravy jsou vyrobené ručně asi 150 let starou technologií, čemuž podle Holého odpovídá i jejich vyšší cena v porovnání s běžným sortimentem. Václav Havel před časem na vývoji porcelánové soupravy sám spolupracoval a firma na jeho přání vyvinula zcela nový design.

Ze sportu:

Ve třetím čtvrtfinálovém utkání play off hokejové extraligy rozdrtila Plzeň hráče Třince 9:0. Západočeši se v sérii ujali vedení 2:1 na zápasy a k postupu do semifinále, jejich prvnímu v extraligové historii, jim chybí už jen jedno vítězství. Čtvrtý souboj je na programu ve čtvrtek opět v Plzni. Hokejisté Českých Budějovic prohráli ve třetím čtvrtfinálovém utkání 0:3 se Vsetínem, který si zajistil postup do semifinále.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Většinou polojasno. Teploty 10 až 14 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.