Zprávy středa, 22. dubna 1998

Zprávy 22.4.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Petržílková. Začínáme zprávami.

A nyní podrobněji:

Zdravotní stav prezidenta Václava Havla

Po dalším chirurgickém zákroku, kdy byl v noci na úterý prezidentovi odstraněn absces u operační rány, je Václav Havel stále napojen na podpůrné dýchání a udržován v mělkém umělém spánku. Podle informací lékařů z dnešního dopoledne je prezident v uspokojivém zdravotním stavu. Nenastanou-li nečekané komplikace, může být Václav Havel do "několika dní" odpojen od umělého dýchání a vyveden z umělého spánku.

Úterní tomografické vyšetření sice neprokázalo další zánětlivé ložisko, ale čeští lékaři v Innsbrucku Ilja Kotík a Bohumil Limberk nevylučují, že se takový zánět nebo jiná komplikace nemohou objevit. Infekce a zánětů se lékaři bojí nejvíce, protože by dodatečně zatížily organismus Václava Havla, který je vyčerpán dlouhodobě neuspokojivým zdravotním stavem a především nedávnou operací.

Letecký převoz prezidenta z innsbrucké Univerzitní nemocnice do České republiky lékaři zatím nepřipravují. Novinářům to řekl v úterý jeho osobní lékař Ilja Kotík. Reagoval tak na zprávy, že k leteckému transportu je připraven upravený sanitní letoun tyrolské letecké společnosti.

Prezidentův mluvčí k výkonu pravomocí prezidenta

Hospitalizace prezidenta Václava Havla vyvolala spekulace o narušení výkonu jeho pravomocí. Prezidentův mluvčí Ladislav Špaček je v úterý odmítl jako neopodstatněné. Jak uvedl, v našem parlamentním systému musí být prezident osobně přítomen prakticky jen jmenování vlády. Všechny ostatní ústavní úkoly mohou být řešeny korespondenčně, v zastoupení či odloženy. Podle Špačka není současnou nepřítomností Václav Havla v republice ohroženo ani přijímání zákonů.

Poslanci k setrvání Václava Havla ve funkci

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jaroslav Zvěřina (ODS) se domnívá, že prezident Václav Havel by měl, až se zotaví ze své nynější nemoci, zvážit, zda předčasně neukončí své funkční období a úřad hlavy státu neuvolní. Zvěřina, který je civilním zaměstnáním lékař, to uvedl v úterý s tím, že podle něj bylo ze zdravotního hlediska chybou už to, že Havel na prezidenta znovu kandidoval.

Občanská demokratická strana považuje vyjádření Jaroslava Zvěřiny za poslancovo osobní stanovisko. Tiskový mluvčí strany Václav Musílek uvedl, že věří, že zdravotní stav Havla, kterému přeje brzké uzdravení, se zlepší natolik, že bude moci zůstat v úřadě po celé funkční období.

Názor místopředsedy Poslanecké sněmovny Jaroslava Zvěřiny vyvolal mezi poslanci většinou zdrženlivé až odmítavé reakce. Například místopředseda KDU-ČSL Jan Kasal označil Zvěřinův výrok za nepřípadný. Je přesvědčen, že jakékoli rozhodnutí o dalším setrvání ve funkci je především věcí prezidenta. Šéf Unie svobody Jan Ruml soudí, že svůj případný odchod z funkce si musí rozhodnout sám Václav Havel, případně po poradě s lékaři. Podobně se vyjádřil také místopředseda poslanců sociální demokracie Václav Grulich. "Každý sám za sebe musíme zvážit, jestli jsme schopni určitou funkci vykonávat nebo ne, a v této situaci, kdy je Havel nemocný,..., vyslovovat soudy, co by měl nebo neměl, nepokládám za vhodné," řekl. Naopak poslanec KSČM Dalibor Matulka se domnívá, že prezident by vzhledem ke svému zdravotnímu stavu rezignovat měl.

Ministr Šedivý ukončil návštěvu Litvy

Dvoudenní oficiální návštěvu Litvy ukončil v úterý ve Vilniusu ministr zahraničí Jaroslav Šedivý. Litvu označil za významnou jako součást pobaltského prostoru, který bude v budoucnu oddělovat rozšířené NATO od Ruska. Uvedl dále, že Litva je mimořádně zajímavá také jako trh, který má zájem o české výrobky a jemuž má Česká republika co nabídnout. "Moje návštěva v Litvě odpovídá naší zahraniční politice, to znamená neuzavírat se pouze do usilování České republiky o vstup do Evropské unie a Severoatlantické aliance. Náš zájem je také o prostor, který vzniká mezi příští hranicí aliance a Ruskem. Tento prostor je pro nás specifický," shrnul ministr Šedivý pobyt ve Vilniusu po úterním setkání s litevským premiérem Gediminasem Vagnoriusem a s poslanci litevského Sejmu v čele s prvním místopředsedou Andriusem Kubiliusem.

Ministr Mlynář ke zprávě Helsinského výboru

Ministr a mluvčí vlády Vladimír Mlynář respektuje Český helsinský výbor jako nevládní organizaci monitorující dodržování lidských práv, která z principu tohoto vymezení kritizuje stát. Ke kritické zprávě výboru vůči postoji české vlády k lidským právům se ministr však vyjádří až po jejím přečtení. Česká republika nedodržuje podle zprávy Mezinárodní úmluvu o odstranění všech forem rasové diskriminace. Podle předsedy výboru Martina Palouše např. laxnost vlády mimo jiné způsobuje, že stát nemůže potrestat podnikatele, který odmítne zaměstnat Romy.

Vláda projedná vstup strategického partnera do Letu Kunovice

Vláda bude na svém dnešním zasedání projednávat návrh závěrečného účtu ČR za rok 1997 a má se dále mj.věnovat vstupu strategického partnera do akciové společnosti Let Kunovice, která je největším českým výrobcem civilních letadel. Podle Františka Petráška, generálního ředitele největšího akcionáře Letu Kunovice, akciové společnosti Aero Holding Praha, je největším favoritem z pěti zájemců o vstup do Letu Kunovice americká firma Ayres Corporation, s níž jednání o odkup akcií postoupilo nejdále.

Ministři Khnl a Bursík jednali o surovinové a energetické politice

Dopracovávání surovinové a energetické politiky státu bylo smyslem pondělního setkání ministra průmyslu a obchodu Karla Khnla s ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem. V úterý to řekl ministr Khnl s tím, že spolu oba problémy velice úzce souvisí, zejména při zajištění primárních energetických zdrojů hnědého uhlí a ekologických limitů těžby. Dodal, že situace kolem jaderné elektrárny Temelín však nebyla předmětem jednání.

ČSSD chce před rozhodnutím o Temelínu zvážit jeho dopady

Sociální demokracie zatím nemá jednoznačné stanovisko k dostavbě a spuštění jaderné elektrárny Temelín. Domnívá se totiž, že před konečným rozhodnutím v této věci je nutné stanovit mimo jiné jasné podmínky bezpečnosti elektrárny, přesně zjistit, kdy a za kolik peněz bude tato stavba dokončena, a zvážit její vliv na životní prostředí. Na úterní tiskové konferenci o ekologické kapitole volebního programu ČSSD to řekl předseda ekologické komise strany Miloš Kužvart. Podle něho je v tomto smyslu formulováno i stanovisko předsednictva Ústředního výkonného výboru ČSSD k Temelínu z roku 1995, které stále platí.

Schodek obchodní bilance za březen 8,6 miliardy korun

Obchodní bilance České republiky vykázala za březen schodek 8,6 miliardy korun. Dovoz se v běžných cenách meziročně zvýšil o 32,8 procenta, vývoz o 47,0 procenta. Za první čtvrtletí dosáhl schodek 16,6 miliardy korun, což je o 21,9 miliardy méně než za stejné období minulého roku. Za první tři letošní měsíce vzrostl dovoz ve srovnání se stejným obdobím roku 1997 o 23,8 procenta, vývoz o 44,5 procenta. Tyto předběžné údaje o vývoji zahraničního obchodu dnes ČTK poskytl Český statistický úřad.

V letošním roce bude schodek zahraničního obchodu nižší

Schodek zahraničního obchodu ČR bude v letošním roce o desítky miliard nižší než loni. Na přednášce o globalizaci obchodu na konci tisíciletí na Vysoké škole ekonomické v Praze to řekl v úterý ministr průmyslu a obchodu Karel Khnl. Loni bylo obchodní pasivum přibližně 140 miliard Kč.

Deficit veřejných financí v roce 1997 byl 20,5 miliardy korun

Deficit veřejných financí se prohloubil za rok 1997 podle oficiálních čísel na 20,49 miliardy korun z 11,00 miliardy v roce 1996, řekl v úterý ČTK náměstek ministra financí Miroslav Havel.

Návratnost financí na konsolidaci českého bankovního sektoru bude minimální

Mluvčí centrální banky banky Martin Švehla v úterý připustil, že návratnost více než 60miliardové částky vynaložené na konsolidaci českého bankovního sektoru bude jen minimální. Podle nejoptimističtějších názorů se jí vrátí jen asi 12 až 18 miliard. Mluvčí ČNB v úterním pořadu České televize "21" zároveň přiznal jistou spoluzodpovědnost centrální banky a jejího bankovního dohledu za tento stav, za hlavní příčinu krachu středních a malých bank však označil transformaci ekonomiky, nezkušenost bankéřů a nelegální bankovní operace.

Mise OECD hodnotí stav životního prostředí České republiky

Stav životního prostředí a legislativu spojenou s jeho ochranou od úterý do 28. dubna hodnotí v České republice experti Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD). Ti budou také sledovat, jak ČR plní závazky, s nimiž do OECD v roce 1994 vstupovala. Mise také bude jednat se zástupci státní správy, průmyslu i nezávislými ekology. Do podzimu experti vypracují standardní zprávu OECD o životním prostředí.

K dnešnímu Dni Země Ministr životního prostředí Martin Bursík dnes ráno nepřijel do práce služební limuzínou, ale netradičně na horském kole, aby symbolicky podpořil myšlenky svátku ekologů nazývaného Den Země. Část cesty ho na kole doprovázel i ministr Vladimír Mlynář. /Ministr Bursík považuje cestu z centra do Vršovic, kterou dnes absolvoval, v ranní špičce za rychlejší na kole než v autě./

První kampaň nazvanou Den Země uspořádali američtí studenti v roce 1970, aby prosadili přijetí nových zákonů na ochranu životního prostředí a zvýšení výdajů státního rozpočtu USA na ekologii. V České republice byl tento svátek zaveden před osmi lety.

BIS odmítá kritiku o jejím možném rozpuštění

Mluvčí Bezpečnostní informační služby (BIS) Jan Šubert v úterý odmítl kritiku práce této služby a úvahy o jejím možném rozpuštění, které zazněly z úst některých poslanců. "BIS je funkční, pracuje profesionálně, plní své poslání a úkoly," řekl Šubert. Reagoval tak mimo jiné na slova předsedy sněmovní komise pro kontrolu BIS Jaroslava Bašty (ČSSD), který má podle dnešních Lidových novin pocit, že nazrává čas k rozpuštění kontrarozvědky.

Pokračuje soud s důstojníky SNB z Národní třídy

Výslechy svědků a čtením listinných důkazů bude ode dneška do pátku před senátem táborské pobočky Krajského soudu České Budějovice pokračovat již několikrát odročené hlavní líčení s bývalými důstojníky SNB Michalem Danišovičem a Bedřichem Houbalem. Oba jsou v souvislosti se zásahem proti demonstrantům na Národní třídě 17. listopadu 1989 obžalováni ze zneužívání pravomoci veřejného činitele, za což jim hrozí tři roky až deset let vězení.

Soud s Martou Chadimovou byl odročen na neurčito

Přibližně na druhou polovinu srpna odročil v úterý předseda senátu Městského soudu v Praze Jiří Horký další projednávání případu Marty Chadimové. Ta mimo jiné čelí obžalobě z podvodu kvůli údajnému falšování veřejných listin, které se týkaly rozsáhlého majetku řádu premonstrátů na pražském Strahově. Chadimová v úterý využila svého práva prozatím nevypovídat, dokud soud nebude mít k dispozici spisový materiál Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu, který by podle obhajoby mohl přinést do případu nová zjištění.

Gross a Buzková nejlépe hodnocenými osobnostmi v republice

Nejlépe hodnocenými osobnostmi v republice jsou podle agentury Sofres-Factum sociální demokraté Stanislav Gross a Petra Buzková. Ti po třech měsících vystřídali Josefa Tošovského, který klesl na třetí místo. Na čtvrté příčce se umístila Vlasta Parkanová a předstihla tak Václava Havla. Ředitel agentury Jan Herzmann uvedl, že premiér byl dříve přijatelnou osobností odleva doprava. Nyní se profiloval jako osobnost přijatelná více pro pravostředově a pravicově orientované občany. K umístění prezidenta řekl, že šetření bylo provedeno před jeho onemocněním, které mu při dalším výzkumu zřejmě přinese vyšší počet hlasů.

Důchodci za životní jistoty předstihují lidovce

Neparlamentní strana Důchodci za životní jistoty by podle průzkumu agentury Sofres-Factum ve volbách předstihla lidovce. Získala by totiž skoro 7 procent hlasů. KDU-ČSL by volilo necelých šest a půl procent. Vítězství ve volbách by ale získali sociální demokraté s téměř 26 procenty, před Unií svobody, pro kterou by hlasovalo zhruba 13 procent voličů. Třetí ODS vyjádřilo podporu necelých 12 procent, komunistům přes 9 a republikánům sedm procent dotázaných.

Unii svobody výsledek volebních preferencí těší

Za reálný výsledek považuje Unie svobody podle jejího tiskového tajemníka Patrika Nachera zisk 12 až 14 procent hlasů v červnových parlamentních volbách, kterým odpovídají i v úterý zveřejněné výsledky volebních preferencí podle průzkumu agentury Sofres-Factum. Podle nich by nyní dalo svůj hlas unii 12,9 procenta voličů. Přestože oznámený výsledek volebních preferencí Unii svobody podle Nachera těší, strana by ráda oslovila další voliče.

Občané republiky k sociální situaci

Většina občanů, konkrétně 74 procent, zastává názor, že vláda při přeměně ekonomiky nedostatečně přihlíží k sociální situaci obyvatel. Přitom všeobecná nespokojenost, kolem 90 procent, přetrvává v oblastech bytové politiky a finančních podmínek k založení rodiny. Vyplývá to z výsledků pravidelného ročního šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění. Nejvíce z dlouhodobého hlediska vzrostla nespokojenost při hodnocení pracovního uplatnění, a to ze 34 procent v roce 1996 na nynějších 66 procent.

MMR odpovídá na své internetové stránce na dotazy veřejnosti

Ministerstvo pro místní rozvoj /MMR/ otevřelo na své internetové adrese http://www.mmr.cz interaktivní konferenci v základních tématických okruzích. Na časté dotazy odborné i laické veřejnosti o bytové politice, cestovním ruchu, evropské integraci či regionální problematice odpovídají pracovníci odpovědných odborů MMR.

Fordovu cenu získal projekt zpřístupnění jeskyně neandrtálců

Projekt obnovy a veřejného zpřístupnění sídliště neandrtálského člověka v jeskyni Kůlna v Moravském Krasu se stal absolutním vítězem letošního ročníku českého kola Evropské ceny Henryho Forda. Cenu v úterý vyhlásil předseda Senátu a zároveň čestný předseda poroty Petr Pithart. Uvedený projekt bude Českou republiku reprezentovat v evropském kole soutěže, kterou již patnáct let pořádá společnost Ford Motor Company a jejímž cílem je podpora uchování kulturních a ekologických hodnot v Evropě. Jeskyně Kůlna je podle předkladatele projektu Karla Valocha z Moravského zemského muzea největší sídelní jeskyní v Moravském Krasu. K dokončení expozice v ní přispěje i částka 200.000 korun, jež k ceně Henryho Forda náleží.

V Praze začal kongres Mezinárodní federace filmových archivů

Až do konce týdne potrvá kongres Mezinárodní federace filmových archivů (FIAF), který začal v úterý v Praze. Tato organizace sdružuje archivy ze 106 zemí a právě letos si připomíná 60 let od svého vzniku. Pražské zasedání věnované 100. výročí české kinematografie zahájil za pořádající organizaci ředitel Národního filmového archivu a někdejší viceprezident FIAF Vladimír Opěla. Mezi dvěma sty účastníky byl například čestný člen FIAF, legenda severské kinematografie 96letý Einar Lauritsen ze Švédska a někteří účastníci dřívějších kongresů filmových archivářů, které se v letech 1958-1980 uskutečnily v Praze a Karlových Varech.

Michael Douglas se zúčastní zahájení MFF v Karlových Varech

Přední americký herec a producent Michael Douglas se má 3. července zúčastnit zahájení mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. V jeho dějišti by měl strávit dva dny a poté si prohlédnout Prahu, řekl v úterý zpravodaji ČTK mluvčí festivalu Pavel Melounek. Douglas dnes patří mezi nejvýznamnější osobnosti kinematografie USA. V posledních 20 letech ztvárnil množství divadelních, filmových i televizních rolí. Za výkon ve snímku Wall Street získal Oscara.

Vyšel obraz o české poezii uplynulého půlstoletí

Obraz o české poezii od čtyřicátých let do současnosti podává kniha literárních kritiků a teoretiků Zdeňka Kožmína (1925) a Jiřího Trávníčka (1960) Na tvrdém loži z psího vína, která vyšla nyní v brněnském nakladatelství Books v edici Jota-Odkaz. Knihu autoři rozčlenili na čtyři kapitoly: čtyřicátá léta, padesátá a šedesátá léta, sedmdesátá až osmdesátá léta a devadesátá léta.

Fidlovačka bude hrát od 1. října

Už 1. října má začít pravidelný provoz ve zrekonstruovaném pražském divadle Fidlovačka. Stejnojmenná nadace v čele s Tomášem T”pferem a Eliškou Balzerovou zde bude nejprve uvádět stejnojmennou Tylovu hru. "Nyní se s ní jako za Tylových časů vydáváme na jarní pouť po českých a moravských městech," řekl v úterý T”pfer ČTK. Na dočasnou "kočovnou společnost" čekají od příštího týdne diváci v Jihlavě, Sedlčanech, Děčíně, Liberci, Olomouci a Táboře. Nadace Fidlovačka byla založena v roce 1995 s cílem dvě desítky let chátrající divadelní objekt vzkřísit k životu.

Čápi z projektu Africká odyssea

Oba čápi černí, Kristýna a Martin, kteří se na přelomu března a dubna vrátili ze zimovišť v tropické Africe do Čech, se přestěhovali do jiných hnízd a mají každý nového partnera. Kristýna tento týden již zahřívá vajíčka, Martin byl zatím zpozorován pouze při ptačích námluvách. Uvedl to Miroslav Bobek z Českého rozhlasu, který je spoluorganizátorem projektu sledování čápů Africká odysea. Kristýna je sledována od července 1995, loni v létě dostali elektronické batůžky také její druh Jakub a později také další čápice Tereza s partnerem Martinem. Na sklonku léta tak pod dohledem družic odlétaly do Afriky dva páry černých čápů. Batůžek Terezy, která v říjnu zahynula v marockém pohoří Antiatlas, našel tým Českého rozhlasu "otevřený jako plechovku od sardinek" v domě berberského šejcha Velkásima v oáze Bou Zarif, uvedl Bobek. Čáp Jakub východní cestou překvapivě doletěl až do Nigérie, ale jeho satelitní vysílač se odmlčel v listopadu.

Sport

Hokejisté České republiky porazili ve svém prvním zápase na Švédských hrách ve Stockholmu Finsko 3:2 a získali další dva důležité body do tabulky Euro Hockey Tour.

Olga Šípková, mistryně světa a dvojnásobná mistryně Evropy ve sportovním aerobiku, se rozhodla ukončit sportovní kariéru a nadále se věnovat pouze lektorské a trenérské práci. Oficiálně se devětadvacetiletá Šípková rozloučí při finále mistrovství České republiky, které se uskuteční tuto neděli v hale pražské Sparty na Letné. "Končím, abych mohla znovu začít," komentovala své rozhodnutí úspěšná reprezentantka.

Informace o počasí

Na území České republiky je dnes převážně oblačno, místy déšť nebo přeháňky. Nejvyšší denní teploty 12 až 16 stupňů.

Tolik zprávy Radia Praha.