Zprávy středa, 22. listopadu 2000

Josef Kubeczka

Prezident Václav Havel má zprávu Evropské komise za příznivou pro Česko

Prezident Václav Havel považuje letošní hodnotící zprávu Evropské komise (EK) za "velmi důkladné a solidní dílo", které vyznívá pro Českou republiku vcelku pozitivně. Na rozdíl od většiny českých politiků nepřeceňuje to, že komise Česko zařadila až do třetí skupiny kandidátských zemí podle stavu jejich ekonomické připravenosti. "To není tak, že v tom dokumentu strategie rozšíření jsou země seřazeny v nějakém pořadí podle své kvality nebo podle toho, která kdy bude přijata... To je dílčí srovnání z určitého dílčího pohledu, jedna ze stovek rozmanitých kapitolek, kde jsme v takové odstíněné jedné formě odlišeni od některých zemí," uvedl prezident poté, co dva týdny starou zprávu probral s vedoucím delegace EK v Praze Ramirem Cibrianem. Také on zdůraznil, že hodnocení ekonomických kritérií není celkovou klasifikací a Česká republika má stejné šance na přijetí jako ostatní kandidátské země.

Milo Djukanovič chce dohodnout se Srbskem nezávislost Černé Hory

V zájmu Černé Hory i Srbska je podle černohorského prezidenta Milo Djukanoviče to, aby oba státy, spojené v jugoslávské federaci, byly nezávislé. Nepřistoupí-li srbské vedení k tomuto řešení, vyhlásí Černá Hora referendum o nezávislosti, řekl Djukanovič, který v Praze hovořil o situaci v Jugoslávii po odchodu Slobodana Miloševiče s prezidentem Václavem Havlem. Ten by však byl rád, aby se společně s řešením statutu dvou svazových jugoslávských republik vyřešilo i postavení Kosova. "Domnívám se, že by bylo dobré a z různých důvodů prozíravé, kdyby se k takovému nějakému respektovanému, všemi zúčastněnými sdílenému řešení dopracovaly všechny tři entity současně - Černá Hora, Srbové a Kosované," řekl Havel.

Ministr obrany Vladimír Vetchý oznámil český příspěvek do sil rychleho nasazení EU

Ministr obrany Vladimír Vetchý oznámil v Bruselu na půdě Evropské unie, že Česká republika je ochotna do budovaných sil rychlého nasazení Unie nabídnout kolem 1000 vojáků. Další evropské země NATO, stejně jako kandidáti členství v Evropské unii oznámily vyčlenění nejméně 10 tisíc vojáků pro budoucí mírové operace pod praporem Unie. "Česká republika deklarovala stejné jednotky, jež má vyčleněny pro NATO - mechanizovaný prapor, rotu speciálních sil, rotu chemické obrany, zdravotnický prapor, vrtulníkový odřad a humanitární centrum. Připravujeme je, aby byly k dispozici v roce 2003," řekl ministr po historicky prvním zasedání ministrů obrany EU a 15 nečlenských států.

Parlamentní shromáždění NATO podpořilo další rozšiřování Aliance

Parlamentní shromáždění NATO v úterý na závěr svého výročního zasedání v Berlíně vyzvalo, aby Aliance nejpozději v roce 2002 pozvala ke členství další reformní státy. Poslanci z 19 členských zemí NATO, včetně České republiky, v kompromisním usnesení vybízejí k pozvání blíže neurčených zemí, které splňují kritéria demokratického vývoje. Neprošly návrhy, aby rezoluce konkrétně jmenovala jako nejbližší adepty vstupu Slovensko, Slovinsko a Litvu. Informoval o tom člen stále delegace České republiky ve shromáždění, poslanec Jiří Payne.

Jiří Payne byl v Parlamentním shromáždění zvolen předsedou podvýboru pro střední a východní Evropu. Podvýbor má na starost otázky rozšiřování Aliance a udržuje kontakty s dalšími nečlenskými státy NATO, z nichž některé o členství usilují. Podle českého poslance je to poprvé, co byl zástupce Česka zvolen do čela některého z orgánů Parlamentního shromáždění NATO.

Vojáci jednají ve Vyškově o taktice a výcviku pozemních sil

Rozvoji bojové taktiky a také výcviku pozemních sil je věnovaná třídenní mezinárodní konference Taktika 2000, která začala ve Vysoké vojenské škole pozemního vojska ve Vyškově. Setkání se účastní stovka vojenských profesionálů z pěti zemí Evropy. Mluví se na něm i o sladění výcviku a taktiky armád ve třech nových členských zemích Severoatlantické aliance s ostatními státy NATO. Pro české vojenské profesionály je důležité, že mohou díky konferenci získat informace o tom, jak řeší otázky spojené s taktikou a výcvikem pozemních sil například německá, polská, slovenská nebo slovinská armáda.

Výsledky senátních voleb budou oficiálně vyhlášeny ve středu

Výsledky druhého kola voleb do Senátu budou oficiálně vyhlášeny ve středu 22. listopadu. Od tohoto dne začne plynout desetidenní zákonná lhůta, v níž je možné podat návrh na soudní přezkoumání výsledků. Na tiskové konferenci po zasedání Státní volební komise to oznámil její předseda a ministr vnitra Stanislav Gross. Uvedl, že komise vzala na vědomí výsledky druhého kola senátních voleb a "neshledala nic, co by mělo nechávat jakékoli otazníky nad výsledky těchto voleb". Při kontrolních výjezdech do šesti obvodů členové komise podle Grosse zjistili pouze drobné nedostatky, které byly odstraňovány přímo na místě.

Vedení KDU-ČSL je pro Jaroslava Kopřivu jako leadra čtyřkoalice

Celostátní výbor Křesťanské a demokratické unie - Československé strany lidové v úterý večer tajnou volbou rozhodl, že navrhne celostátní konferenci strany, aby lidoveckým kandidátem na funkci leadra čtyřkoalice byl Jaroslav Kopřiva. Po jednání výboru to novinářům oznámil předseda lidové strany Jan Kasal. Výbor se rozhodoval mezi generálním sekretářem České katolické charity a někdejším náměstkem ministra vnitra Kopřivou a místopředsedou KDU-ČSL Cyrilem Svobodou. Konečné slovo bude mít Celostátní konference KDU-ČSL, která bude jednat 8. až 9. prosince.

Senátory ve středu čeká poslední schůze v dosavadním složení

Novely zákonů o komunálních volbách a o daních z příjmů patří k nejkontroverznějším bodům poslední schůze Senátu v jeho nynějším složení. Třetině senátorů totiž ve čtvrtek skončí mandát a nově zvolení je zatím nemohou nahradit. Dvoudenní zasedání zahájí senátoři ve středu, přičemž dvě třetiny jeho programu tvoří schvalování mezinárodních smluv. Ve čtvrtek bude jeho dopolední část neveřejná kvůli projednání vládního návrhu na zapojení České republiky do integrovaného systému protivzdušné obrany zemí NATO. Tyto materiály jsou tajné, neboť se zabývají plněním závazků republiky v oblasti obrany.

IVVM: Volby do sněmovny by vyhrála čtyřkoalice před ČSSD a ODS

ČSSD sice v minulých dnech propadla v krajských a senátních volbách, pokud by se ale nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, svůj hlas by ji podle Institutu pro výzkum veřejného mínění dalo 22 procent lidí. Vítězem voleb by se ale stala čtyřkoalice - součet hlasů pro její jednotlivé strany s hlasy těch, kteří spontánně v průzkumu odpověděli, že by volili čtyřkoalici, by podle IVVM činil 25,5 procenta. Třetí nejvyšší preference má ODS - 21 procent, čtvrtá KSČM má 16 procent hlasů. Voleb by se zúčastnilo 63 procent lidí; kolem tohoto čísla se volební účast pohybuje dlouhodobě.

Schodek obchodní bilance České republiky v říjnu meziročně o 10 miliard vyšší

Na 16,4 miliardy korun z 6,0 miliardy v roce 1999 se letos v říjnu propadl schodek obchodní bilance České republiky. Záporné saldo vzniklo především ve skupině surovin, polotovarů a chemických výrobků ve výši 14,4 miliardy korun, z toho ve skupině nerostných paliv 9,4 miliardy korun. Aktuální údaje o vývoji zahraničního obchodu ČTK poskytl tiskový mluvčí Českého statistického úřadu Ladislav Pištora. Říjnový deficit předčil odhady analytiků. Ti jej odhadovali na deset až 13 miliard korun. Za leden až říjen vykázala obchodní bilance České republiky pasívum 92 miliard korun, což je o 57,6 miliardy více než ve stejném období loni.

Česká ekonomika ještě není plně vyléčena

Tuzemská ekonomika ještě není plně vyléčena. Jednou z "recidiv" je vývoj poskytování domácích úvěrů bankami. Řekl to viceguvernér České národní banky Oldřich Dědek na čtvrtém Strategickém fóru v Senohrabech. Zatímco před hospodářskou krizí v letech 1996 až 1997 poskytnuté úvěry meziročně rostly až o 18 procent, nyní stagnují, připomněl Dědek. Podle viceguvernéra není omezení úvěrové expanze problémem celé bankovní soustavy, ale především velkých tuzemských bank. Ty jsou zahlceny množstvím špatných nedobytných úvěrů. Viceguvernér Dědek zároveň sdělil, že Česká národní banka zatím neuvažuje o opatřeních ke snížení inflace. Současné inflační tlaky jsou podle něj především generovány nákladovou inflací v podobě rostoucích cen energií a silného dolaru. Tento nákladový šok má omezené trvání, uvedl Dědek.

Asi 90 procent zaměstnanců LET by se mohlo vrátit do března 2001

Asi 90 procent ze současných 1227 pracovníků a.s. LET Kunovice, která je od 24. října v konkursu, by se mohlo do března 2001 postupně vrátit do firmy. "Svědčí pro to získávané zakázky. Předjednané máme smlouvy na tři letouny L 420, jež jsou téměř před podpisem. Rozšiřujeme kooperace, počet lidí ve výrobě a činnost servisu. V současnosti v LET pracuje přes 450 zaměstnanců proti 200 v den prohlášení konkursu," řekla na úterním mítinku LET zhruba 600 pracovníkům správkyně konkursní podstaty firmy Zlatava Davidová.

Václav Havel chce odpolitizování Temelína

Prezident Václav Havel by chtěl, aby se na české i rakouské straně téma jaderné elektrárny Temelín odpolitizovalo. Příští týden bude o této otázce, která zatěžuje vztahy mezi oběma zeměmi, hovořit s rakouským prezidentem Thomasem Klestilem, který za ním přijede do Prahy. "Téma by mělo být na obou stranách asi trošku odpolitizováno, nemělo by být důvodem k přehánění politickému mezi jednotlivými účastníky rozpravy a mělo by se vrátit na zem," přiblížil prezident svá očekávání od schůzky s Klestilem. Současně poznamenal, že se nesmějí přehlížet starosti Rakušanů s Temelínem a že se musí zajistit bezpečnost této jihočeské jaderné elektrárny.

Rakouští odpůrci Temelína žádají okamžitou schůzku Zeman-Schüssel

Dolnorakouští odpůrci české jaderné elektrárny Temelín, sdružení v iniciativě "Stop Temelín", požadují okamžité svolání další schůzky šéfů vlád České republiky a Rakouska Miloše Zemana a Wolfganga Schüssela. Oznámila to agentura APA. Výsledkem schůzky by podle představitelů iniciativy mělo být okamžité zastavení řetězové reakce v temelínském reaktoru. Předpokládaný prosincový termín dalšího jednání obou premiérů označují zástupci iniciativy "s ohledem na existující ohrožení" za nepřijatelný. Je nejvyšší čas, aby červený telefon mezi Prahou a Vídní byl konečně použit, uvádějí představitelé iniciativy v prohlášení a poukazují na to, že "Praha nevolá ani tehdy, když dojde k poruchám".

Kauzou Karla Hoffmanna se bude zabývat ministr spravedlnosti

Případem předlistopadového vysokého komunistického funkcionáře Karla Hoffmanna, obviněného v souvislosti s událostmi roku 1968 z vlastizrady, se bude zabývat i ministr spravedlnosti. Vrchní státní zastupitelství v Praze se na něj hodlá do konce listopadu obrátit s návrhem, aby podal Nejvyššímu soudu podnět ke stížnosti pro porušení zákona. Vrchní soud v Praze totiž zamítl v září stížnost pražského státního zástupce proti postupu městského soudu, který mu v červnu případ vrátil k došetření. Na dotaz ČTK to uvedl vedoucí odboru přezkumného řízení Vrchního státního zastupitelství Jiří Dlouhý.

Členové PTP chtějí, aby zločiny komunismu byly v učebnicích

Ministerstvo školství by se mělo zasadit o to, aby se informace o politických procesech s odpůrci komunismu i dalších zločinech komunistického režimu staly povinnou součástí učebnic pro žáky základních a středních škol. V Plzni se na tom shodly dvě stovky bývalých členů armádních Pomocných technických praporů (PTP) na setkání své západočeské oblastní organizace. Bývalí "petépáci" zároveň pověřili své zástupce vyjednáváním na ministerstvu. "Pokud se o těchto zločinech, k nimž patří i budování koncentračních táborů na Jáchymovsku či střelba na hranicích po lidech, kteří chtěli opustit Československo, nebudou děti učit povinně ve škole, na všechny zločiny se zapomene," řekl ČTK předkladatel návrhu Všebor Fiala.

Pražští zastupitelé ODS nedůvěřují primátorovi Janu Kaslovi

Pražský primátor Jan Kasl z Občanské demokratické strany ztratil důvěru většiny pražských zastupitelů ze své strany a hrozí mu odchod z funkce. Na pondělním večerním jednání klubu zastupitelů ODS totiž 14 z 20 přítomných poslanců odmítlo vyslovit Kaslovi důvěru. O jeho dalším osudu má v nejbližší době jednat vedení občanských demokratů, které ho do funkce po volbách v roce 1998 nominovalo. Po skončení jednání to řekl předseda klubu Petr Bratský a potvrdil to i Kasl. "Pokud grémium a předseda Václav Klaus řekne, že mám odejít, odejdu," řekl Kasl.

Rodina krajanů z Kazachstánu převzala moderní byt

Sedmičlenná rodina krajanů z Kazachstánu převzala moderní čtyřpokojový byt vytápěný tepelnými čerpadly v Nedakonicích na Uherskohradišťsku. Guiblovi, jejichž původní české jméno znělo Hýblovi, přijeli na Moravu v červnu a zaměstnání jim našel obecní úřad. Ťaťána pracuje v mlékárně a její muž Vladimír v zemědělském družstvu. Návrat krajanů do vlasti organizuje Společnost Člověk v tísni při České televizi. S nápadem přišel v roce 1994 filmový dokumentarista Milan Maryška, který v Kazachstánu objevil vesnici s početnou českou komunitou. S odborem pro uprchlíky ministerstva vnitra a za podpory ministerstva financí se podařilo vrátit domů 800 krajanů. Příští týden přijede další rodina do Velkého Boru na Klatovsku.

Ondříčkovi Samotáři úspěšní na třech filmových festivalech

Po ceně diváků, kterou získal v polovině října film režiséra Davida Ondříčka Samotáři na Mezinárodním filmovém festivalu ve Varšavě, byl v těchto dnech oceněn na dalších dvou mezinárodních přehlídkách v zahraničí. Podle informací, které ČTK poskytla společnost Lucky Man Films, kde Samotáři vznikli, získali na MFF v Mannheimu cenu mezinárodní federace filmové kritiky FIPRESCI, ocenění ekumenické poroty a zvláštní uznání mezinárodní poroty. Navíc byli porotou majitelů kin navrženi do německé distribuce. Samotáři byli úspěšní i na mezinárodním festivalu v Soluni, kde získali cenu publika.

Archeologové objevili na Znojemsku část pravěkého rondelu

Hrotitý příkop z období kultury s moravskou malovanou keramikou (4800 až 4000 let př. n. l.) objevili odborníci z Ústavu archeologické památkové péče Brno v Mašovicích na Znojemsku. Příkop byl nedílnou součástí takzvaného rondelu, kruhového objektu se čtyřmi vstupy, umístěnými na každé ze světových stran. Při terénních úpravách v Mašovicích zachytili archeologové 12 pravěkých objektů. Nejstarší osídlení náleží do období mladší a pozdní doby kamenné, a to kulturám s lineární keramikou (5500 až 5000 let př. n. l.), s moravskou malovanou keramikou a jevišovické (2600 až 2400 let př. n. l.). Osídlení pokračuje až do doby římské, kdy zde vznikla germánská osada (druhé století n. l.).

Evropský sraz "harleyů" se v roce 2003 uskuteční zřejmě v České republice

Harley-Davidson Club Praha, nejstarší existující klub této značky na světě, má šanci uspořádat v roce 2003 v České republice největší evropský sraz motocyklistů. ČTK to s odvoláním na závěry listopadového jednání Federace evropských Harley-Davidson klubů v Paříži řekl prezident českého klubu Tomáš Kohout. "Nabídkou evropské federace, jejímž historickým rámcem je 75. výročí založení našeho klubu (1928) a 100. výročí zahájení výroby motocyklů H-D (1903), se intenzívně zabýváme; jednáme především o místě konání a finančním zajištění. Na rozhodnutí, zda nabídku přijmeme, máme pouze měsíc," dodal Kohout.

Ze sportu:

Oštěpař Jan Železný, světový rekordman a trojnásobný olympijský vítěz, byl pošesté v kariéře vyhlášen nejlepším českým atletem roku. Druhý skončil držitel stříbrných medailí z olympiády i z halového mistrovství Evropy Roman Šebrle, třetí byl obhájce trofeje, světový rekordman v desetiboji a evropský rekordman v sedmiboji Tomáš Dvořák.

Oštěpař Jan Železný byl v internetovém hlasování, vyhlášeném Evropskou atletickou asociací, zvolen nejlepším atletem Evropy za letošní rok.

Výsledky 25. kola extraligy ledního hokeje: Zlín - Třinec 4:1, Slavia Praha - České Budějovice 2:2, Kladno - Havířov 7:0, Vítkovice - Vsetín 3:1, Litvínov - Sparta Praha 1:2 po prodloužení, Pardubice - Karlovy Vary 1:1 a Plzeň - Znojmo 1:3. V tabulce vedou Pardubice před Vítkovicemi a Litvínovem. Poslední jsou České Budějovice.

A ještě krátce o středečním počasí v České republice:

Většinou oblačno, zpočátku místy, během dne ojediněle déšť nebo přeháňky. Teploty 6 až 10 stupňů Celsia.