Zprávy středa, 22. prosince 1999

A nyní podrobněji:

Vláda bude před Vánocemi jednat o pracovním právu a smlouvách

Změny v oblasti pracovního práva patří mezi body programu středečního jednání vlády. Prvním bodem je novela zákoníku práce, která obsahuje změny pracovní doby, pracovních smluv na dobu určitou, výši odstupného a další návrhy. Vláda projedná i novelu obchodního zákoníku nebo zákona o mzdě. Ministři by se mohli zabývat i požadavkem Poslanecké sněmovny, aby do konce letošního roku uvolnili až 400 miliónů korun pro občany, kterým podniky zadržují mzdy déle než dva měsíce.

Novela pracovního zákoníku, kterou se má kabinet zabývat, má zajistit soulad českého pracovního práva s právem Evropské unie. Podstatnější změny by mohl přinést až návrh věcného záměru rekodifikace zákoníku práce, který má být předložen vládě v prvním čtvrtletí roku 2002.

Ministerstvo obrany žádá vládu o 50 miliónů korun, aby mohlo uhradit vyšší cenu dodávky podzvukových bojových letounů L-159 způsobenou oslabením kursu české koruny vůči americkému dolaru. Kursové rozdíly jen letos prodražily armádní zakázku o 427 miliónů korun.

Vláda by měla uvolnit 400 miliónů pro občany bez vyplacených mezd

Poslanecká sněmovna na návrh předsedy komunistických poslanců Vojtěcha Filipa požádala vládu, aby do konce letošního roku uvolnila částku do 400 miliónů korun pro občany, kterým podniky zadržují mzdy déle než dva měsíce. Peníze by měly obdržet obce formou bezúročné půjčky. Problematika nevyplácení mezd zaměstnancům a insolventnosti podniků dominovala úternímu jednání Poslanecké sněmovny.

Sněmovna podpořila vládní návrh zákona o konkursním právu

Poslanecká sněmovna v úterý v prvním čtení podpořila vládní návrh zákona o konkursu a vyrovnání. Kabinet premiéra Miloše Zemana uspěl v rozpravě se silným politickým nábojem i přes výraznou kritiku předlohy z řad poslanců ODS a Unie svobody. Zákonem hodlá vláda pomoci podnikům, které nemají finanční prostředky na vyplacení mezd svým zaměstnancům. Premiér Miloš Zeman kritiku vládní předlohy ze strany opozičních demokratických stran odmítl. Novinářům řekl, že obdivuje "odvahu", se kterou si tehdy vládnoucí a dnes opoziční strany dovolují tvrdit, že vládní předloha není dobrá. Projednávání zákona o úpadkovém právu bylo pozorně sledováno širokou veřejností a odboráři, kteří se už od ranních hodin shromáždili v okolí Poslanecké sněmovny. Jejich část byla přítomna i na galerii pro hosty přímo v Poslanecké sněmovně. Předložená novela se do úpravy konkursu pokusila promítnout například revitalizaci podniků, přehodnocovala systém zachování preferencí přednostních pohledávek, posilovala pozici věřitelů, zkracovala na deset dnů lhůtu pro vyhlášení konkursu a v neposlední řadě posilovala kontrolní mechanismy při konkursu. Pravicoví poslanci však opakovaně upozorňovali, že zákon ve své podstatě nemůže vyplacení mezd zaměstnancům zaručit.

Poslanecká sněmovny v rámci novely zákona o spotřebních daních rozhodla o zavedení takzvané zelené nafty, tedy vrácení 60 procent z daně z nafty používané zemědělci. Přijetí návrhu na zavedení zelené nafty podpořilo 105 ze 178 poslanců, proti jich bylo 71. Zavedení zelené nafty je po několika letech průlomem v této problematice. Pokud předlohu schválí i Senát a podepíše prezident republiky, vznikne nárok na vrácení procentuální částky daně právnickým a fyzickým osobám provozujícím zemědělskou prvovýrobu, lesní školky, a obnovu a výchovu lesa.

Demonstraci odborářů před sněmovnu neprovázely incidenty

Policisté, kteří dohlíželi na úterní odborářskou demonstraci u sídla Poslanecké sněmovny, nezaznamenali žádné incidenty či narušení veřejného pořádku. Na Malostranském náměstí demonstrovalo zhruba tisíc lidí svou nespokojenost s tím, že jim podniky nevyplácejí mzdy. V 10:00 šéf pořádající Českomoravské konfederace odborových svazů Richard Falbr demonstraci na náměstí ukončil, asi 300 radikálních protestujících však přešlo zpět před sněmovnu. Tam ještě asi hodinu skandovali hesla jako "Hanba", "Ať oni dělají zadarmo" či "Za mříže, zloději", pískali, bušili do kovového kontejneru a vyzývali poslance, ať vyjdou ven. Nespokojení zaměstnanci požadovali rychlé přijetí zákona o konkursu a vyrovnání, který v prvním čtení v úterý poslanci projednávali, a zákona o insolvenci. Falbr počet demonstrantů odhadl na 2000. Během akce sledovali někteří z nich dění v jednacím sále z galerie pro veřejnost, další podepisovali na náměstí petici poslancům. V okolí sněmovny hlídkovali policisté, proti lidem nijak nezasáhli.

Odbory čekají na systémové řešení včasného vyplácení mezd

Odborářské předáky potěšil požadavek Poslanecké sněmovny, aby vláda ještě do konce roku uvolnila až 400 miliónů korun pro občany, jimž podniky zadržují mzdy déle než dva měsíce. Od poslanců však očekávají urychlené systémové legislativní řešení. Řekli to shodně místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch a Ladislav Binko, člen výkonné odborové rady firmy ČKD Dopravní systémy, která svým zaměstnancům dluží mzdy za několik měsíců. Solidaritu s českými a moravskými zaměstnanci, kteří se domáhají mezd za vykonanou práci, vyjádřila Mezinárodní konfederace svobodných odborů. Za povinnost každého státního orgánu považuje přijetí nezbytných opatření k ochraně práv zaměstnanců, která vyplývají z pracovních smluv. V tomto duchu mezinárodní odborová centrála podpořila odborářskou demonstraci u sídla sněmovny proti nevyplácení mezd i její výzvu vládě a parlamentu, aby přijaly takové legislativní normy, které by s těmito praktikami skoncovaly.

ODA kritizuje představu ministra Grulicha k řešení nelegální migrace

Občanská demokratická aliance kritizuje představu ministra vnitra Václava Grulicha o hromadné deportaci cizinců nelegálně žijících v České republice do jejich vlasti. Podle místopředsedy ODA Michaela Žantovského jde o nesmyslné a nestandardní řešení bezpečnostních rizik. Grulich v pondělí v Brně uvedl, že ministerstvo vnitra už příští rok zavede deportace občanů Ukrajiny a Ruska, aby tak snížilo počet ilegální přistěhovalců, kteří jsou v České republice zaměstnáváni "načerno". Doplnil, že cizinci budou opouštět zemi ve speciálně vypravených osobních vlacích a v doprovodu policie. Dodal, že s ministerstvem práce a sociálních věcí diskutuje o postizích firem zaměstnávajících ilegální migranty. Žantovský zdůraznil, že bezpečnostní politika státu musí být racionálním a komplexním souborem opatření, reagujících na jasně definované a prokazatelné bezpečnostní hrozby a rizika, "nikoli hysterickou reakcí na mediální kauzy či paranoidní úvahy některých politiků". Ohrožením bezpečnostních a zahraničně politických zájmů České republiky je podle něj i rychle se rozvíjející obchod s totalitními a autoritářskými režimy za podmínek, které se ani zdaleka nepřibližují podmínkám tržním. Žantovský jako předseda senátního zahraničního výboru v posledních dnech opakovaně upozorňoval na bezpečnostní rizika související s nelegálním působením tajných zahraničních služeb, zejména ze zemí bývalého Sovětského svazu. Trvá na osvědčené metodě zavedení vízové povinnosti vůči těmto zemím.

Policie rozbila mezinárodní gang obchodníků s drogami

Policie ve spolupráci s celníky rozbila mezinárodní gang obchodníků s heroinem. Protidrogová operace s krycím názvem Direkt 1, při níž byli zatčeni čtyři hlavní organizátoři, vyvrcholila v pondělí současně v Plzni, Praze a v Kodani. Šlo o dva Albánce, kteří působili v Praze a v Plzni, a dva Albánce působící na území Dánska. Při operaci byla zmapována činnost skupiny, jejíž část operovala na území České republiky. Odtud byly zásilky heroinu prostřednictvím kurýrů z Německa dopravovány do Dánska. Postupně bylo zatčeno sedm členů skupiny - pět Albánců a dva Němci. V říjnu zatkla policie v Kodani tři členy této skupiny při předávání sedmi kilogramů heroinu a zbylé čtyři muže pak při pondělním zátahu.

Věznice v České republice jsou přeplněné, umístěno je v nich přes 23.000 lidí

O více než 19 procent je přeplněno 32 věznic v České republice, v nichž si odpykává trest a čeká na uzavření svého případu před soudem 23.324 lidí. I když si vězni na nedostatek prostoru stěžují a vězeňská služba přistavuje nové objekty, problém s přeplněností nápravných zařízení může vyřešit pouze změna trestního systému. Podle statistik si například v českých věznicích odpykává trest asi 2500 obyvatel Moravy, z nichž většina chce být umístěna v nápravných zařízeních svého regionu, které jsou ale plné. Mnozí píšou dopisy a požadují přeřazení, ale vězeňská služba většině z nich zatím nemůže vyhovět.

Pražští radní se rozhodli vypsat soutěž na pronájem stanoviště taxi u Hlavního nádraží

Pražští radní se rozhodli vypsat počátkem příštího roku soutěž na pronájem stanoviště taxi u Hlavního nádraží. Důležitým kritériem nebude cena za nájem, ale záruky na dodržování pořádku. Na praktiky na lukrativních místech, které jsou na hranici zákona, poukazují i samotní taxikáři. Nejhorší situace panuje vedle nádraží na Václavském, Staroměstském a Malostranském náměstí. Pronájem prvního stanoviště, které by soukromá firma měla získat zhruba na jaře, je podle Hejla pilotním projektem. Pokud se osvědčí, budou zástupci města uvažovat o pronájmu dalších.

V Neštěmicích vzniklo vzdělávací středisko pro Romy

Vzdělávací středisko především pro romské děti a dospělé otevřel kulturní svaz Jekhetane (Spolu) v ústeckém obvodu Neštěmice, které "proslavil" plot v místní Matiční ulici. Ředitel ústeckého kulturního střediska Albis a spolupracovník Jekhetane Jindřich Šrejber řekl, že jde o první podobné středisko ve stotisícovém Ústí nad Labem. Dětem nabízí denně od pondělí do pátku od 12:00 do 19:00 možnost napsat si pod dohledem úkoly do školy a věnovat se například malování či modelářství. Dívky se ve středisku budou moci naučit šít, a to i na šicích strojích, které tam už mají. V lednu se pak nabídka rozšíří o práce na dvou počítačích. Pro dospělé bude kurs psaní a čtení, protože už někteří starší Romové o něj projevili zájem.

Pod stromem splněných přání bylo splněno 1257 dětských přání

Přesně 1257 dětských přání bylo splněno v nákupním centru Vinohradský pavilón díky charitativní akci Strom splněných přání, v níž občané darovali vánoční dárky opuštěným dětem z 35 dětských domovů. Akce byla původně pro 20 dětských domovů s počtem 685 dětských přání. Díky opravdu velkému a upřímnému zájmu lidí vzrostl konečný počet na 35 domovů s 1257 splněnými přáními. Kontakt s dětskými domovy zajišťovala Nadace Terezy Maxové, už druhým rokem pomáhali také studenti Gymnázia profesora Jana Patočky a pracovníci humanitární organizace CID, kteří od 1. do 21. prosince každý den, soboty a neděle nevyjímaje, od 09:30 do 21:00, registrovali, přebírali a třídili všechna přání dětí. Za všechny obdarované převzalo v úterý dárky 200 dětí z dětských domovů z celé republiky, které přijely do Prahy ze Znojma, Hodonína, Nymburka, Valašského Meziříčí, Ostravy, Plzně, Karlových Varů, Chebu a řady dalších měst.

Ze sportu:

V neúplném 29. kole české hokejové extraligy vyhrály z domácích mužstev jen České Budějovice, které zdolaly Litvínov přesvědčivě 7:2. Pardubice podlehly Spartě 3:4, Vítkovice Znojmu 3:5, Třinec hrál s Havířovem nerozhodně 2:2 a Kladno remizovalo s Plzní 1:1. Zápas Zlína se Vsetínem se hraje ve středu a duel pražské Slavie s Karlovými Vary byl kvůli chřipkovému onemocnění Pražanů odložen na neurčito. Tabulku po neúplném kole vede Plzeň, druhá je Sparta Praha a poslední příčka patří Vítkovicím.

Korunu pro nejlepšího českého fotbalistu roku převzal v úterý v Teplicích útočník belgického Anderlechtu Jan Koller. O jeho vítězství v 35. ročníku tradiční ankety rozhodli svými hlasy sami hráči. Na dalších místech skončili loňský vítěz Pavel Nedvěd, autor vítězné branky Lazia Řím ve finále PVP, a Patrik Berger z Liverpoolu, který už letos získal Zlatý míč jako vítěz ankety novinářů.

A ještě krátce o středečním počasí v České republice:

Jasno až polojasno, nejvyšší denní teploty -5 až -1 stupeň Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.