Zprávy středa, 23. června 1999

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Na úvod je připraven přehled zpráv.

Nyní podrobněji:

Letečtí dispečeři odvolali stávkovou pohotovost

České sdružení řídících letového provozu odvolalo stávkovou pohotovost, kterou vyhlásilo v pátek. Byla ukončena poté, co ministr dopravy a spojů Antonín Peltrám dočasně do 31. července odvolal ředitele Řízení letového provozu. Zaměstnanci protestovali proti špatnému vedení a nedostatku pracovníků, kteří musí sloužit velké množství přesčasových hodin. Ministerstvo si vyžádá odborné posouzení zaváděného řídícího systému i pracovní zátěže pracovníků, aby mohlo navrhnout účinná opatření k nápravě.

Společenskou situaci vnímá jako krizi 65 procent lidí

V ČR je podle názoru 65 procent občanů krize. Plyne to z výsledků červnového průzkumu agentury STEM. Podle analýzy je však vzrůstající pocit krize povrchním míněním, které se nepromítá ve vážných politických postojích. Vypsání nových parlamentních voleb si totiž přeje jen 24 procent lidí.

Se způsobem, jakým vládne kabinet předsedy ČSSD Miloše Zemana, bylo počátkem června spokojeno jen 25,5 procenta občanů. V září loňského roku, když vláda teprve začínala pracovat, s ní bylo spokojených 51,3 procenta lidí, od té doby její podpora vytrvale klesá. Podle názoru občanů kabinet málo dbá na názory lidí, to si myslí čtyři pětiny dotázaných. Skoro 58 procent míní, že vláda neusiluje o řešení nejdůležitějších problémů ČR.

Prezident Havel navštíví Albánii

Prezident Václav Havel navštíví v neděli 27. června Albánii, v níž našly útočiště statisíce kosovských Albánců, kteří uprchli před režimem jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče. Pokud to podmínky dovolí, rád by poznal i stav v poválečném Kosovu. O Havlovu bezpečnost se zde postarají vojáci KFOR. Nad jeho cestou však visí řada otazníků. Kromě toho, že mu vstup na jugoslávské území možná překazí podmínky na hraničním přechodu z Albánie do Jugoslávie, z výroků některých členů vlády vyplývá, že by sami chtěli Havla od cesty do Kosova odradit. Místopředseda vlády Egon Lánský ji označil z právního i protokolárního hlediska "za nesmírně choulostivou situaci", ale dále ji nechtěl komentovat, protože nechtěl vyvolat napětí mezi vládou a Hradem.

Cesta prezidenta Václava Havla do Kosova přispěje podle předsedy Unie svobody Jana Rumla k tomu, že ČR bude vnímána jako země, která se chce účastnit rekonstrukce Kosova i dohlížení na návrat uprchlíků. Havel však do Kosova nejede ani na oficiální návštěvu ani nemá pozvání. "Já si myslím, že je legitimní jet na území, které je kontrolováno mezinárodními silami a vlastně v té chvíli ztrácí kontinuitu s jugoslávským režimem. Myslím, že tam prezident Havel může sehrát pozitivní roli," řekl Ruml.

Pfeiffer: Krizi v Kosovu nelze chápat jako zkoušku nováčků v NATO

Zástupce generálního tajemníka NATO Holger Pfeiffer odmítl, že by přístup ČR, Maďarska a Polska k řešení krize v Kosovu byl posuzován jako zkouška nováčků v NATO. Jednání s novými členskými zeměmi během kosovského konfliktu Pfeiffer, který se zúčastnil pražské konference o pozici ČR v NATO, zhodnotil v rozhovoru pro ČTK jako bezproblémové. Reagoval tak na skutečnost, že někteří čeští opoziční politici kritizovali vládu za to, že dostatečně nepodpořila vojenské operace aliance, a za česko-řeckou iniciativu, jejímž spoluautorem byl ministr zahraničí Jan Kavan.

Podnikatelé mají zájem na účasti při obnově Jugoslávie

Čeští podnikatelé mají zájem na poválečné obnově zemí bývalé Jugoslávie. Předseda Sdružení podnikatelů Bedřich Danda uvedl, že si uvědomuje, že velké zakázky dostanou pravděpodobně světové firmy. Střední a malé české podniky se však mohou na obnově podílet hlavně jako subdodavatelé těchto společností.

Domácí firmy by podle ministra zahraničí Jana Kavana neměly otálet s přípravou projektů, se kterými by se mohly ucházet v silné konkurenci o podíl na obnově balkánského regionu. "Konkurence bude velká, země, které se významně podílely na investování například do KFOR nebo humanitárních akcí, budou prosazovat své firmy," varoval Kavan. Podle něj je nutné, aby si jednotlivé podniky připravily projekty a resorty potom daly dohromady přehled.

Část české vojenské nemocnice bude pracovat i na severu Albánie

Zhruba 15 zdravotníků z české vojenské polní nemocnice umístěné v albánském městě Kavaje by od pátku mělo začít v pravidelných intervalech pracovat i v bývalém největším shromaždišti uprchlíků v severoalbánském Kukesu. Z tohoto příhraničního města, které je od základny nemocnice vzdáleno asi 15 hodin cesty, odjíždí totiž nemocnice Spojených arabských emirátů.

Prezident Václav Havel chce pomoci řešit problém Kurdů

Prezident Václav Havel chce odjet do Turecka pomoci řešit problém Kurdů. Uvedl to v diskusním pořadu České televize Na hraně. Na státní návštěvu Turecka, kterou prozatím vždy odmítl, by měl prezident odjet zřejmě na podzim. Havel se chce v členské zemi NATO setkat s "autentickými představiteli kurdského národa" a o kurdském problému hodlá mluvit v parlamentu, s prezidentem a s vládou. Podle prezidenta je to v dané chvíli asi maximum co může v této věci udělat.

ČR uzavřela jednání o osmi kapitolách práva EU

ČR uzavřela s Evropskou unií jednání o koncepci průmyslové politiky. Ukončila tak předběžně jednání o osmi kapitolách legislativy EU z 15, jež byly zatím nastoleny. Poprvé byla v úterý na pořad jednání zařazena kapitola "volný pohyb zboží", balík předpisů regulujících jádro jednotného vnitřního trhu pro prakticky všechny druhy výrobků. Ministr zahraničí Jan Kavan oznámil, že Praha nepožaduje přechodné období. Otevřená zůstane naopak problematika nadepsaná "vnější vztahy" a "celní unie" kvůli žádosti Prahy o přechodné období pro případ, že Slovensko vstoupí do EU později než ČR. Unie už v květnu zamítla český návrh, aby se celní unie mezi ČR a Slovenskem stala součástí evropského práva. Kavan slíbil, že na podzim bude Bruselu předložen kompromisní návrh řešení.

ČR chce od EU výjimky pro nákup nemovitostí

Možnost nákupu nemovitostí cizinci by měla podle ministra zahraničí Jana Kavana zůstat zřejmě omezena i po očekávaném vstupu ČR do Evropské unie. "O jisté přechodné období tam požádáme," řekl Kavan k oblasti volného pohybu kapitálu, o které má ČR začít s unií jednat již v příštím pololetí. Například Maďarsko již oznámilo, že bude požadovat desetileté přechodné období pro prodej zemědělské půdy cizincům. Stejný požadavek hodlá vznést i Polsko. Znalci varují, že zákaz prodeje půdy cizincům si naopak vyžádá ze strany EU dlouhodobý zákaz přístupu pracovních sil nových členských zemí na své trhy.

Hrubý domácí produkt klesl v prvním čtvrtletí o 4,5 procenta

Hrubý domácí produkt se v 1. čtvrtletí 1999 meziročně propadl o 4,5 procenta. Propad je hluboký, ovšem nejde o blesk z čistého nebe, říkají ekonomové oslovení ČTK. "V delším horizontu růst HDP závislý pouze na spotřebě není udržitelný. To, co česká ekonomika potřebuje, je růst tažený investicemi," řekl Ondřej Schneider z Patria Finance. Jak dále připomněl, HDP za 1. čtvrtletí 1999 je nejhorším výsledkem od roku 1994. Hana Fegutová z Investiční a Poštovní banky uvedla, že pokud by se zachovala stejná struktura HDP i v budoucnu, mohlo by to znamenat návrat do roku 1996, kdy byl ekonomický růst tažen spotřebou a obchodní deficit dosahoval nebezpečných výšin, což vyústilo až v útok na korunu v létě 1997.

Důvodem meziročního čtvrtletního propadu HDP o 4,5 procenta je podle předsedy vlády Miloše Zemana doznívání tzv. balíčků vlády z roku 1997. "Tím jsme dosáhli hospodářského dna a vládě se postupně daří obracet křivku hospodářského růstu," řekl Zeman. Podle jeho slov se splnila prognóza, že první čtvrtletí bude hospodářsky nejhorší. Pokles se bude zeslabovat a do konce letošního roku se zastaví, uvedl premiér.

Grégrovy představy o těžbě uranu jsou prý ekonomickým nesmyslem

Za "ekonomický nesmysl" považuje snahu o obnovení těžby uranu, jíž se má jako součástí energetické politiky státu ve středu zabývat vláda, pověřenec země Horní Rakousko pro otázky jaderných zařízení a konzultant v oblasti energetického hospodářství Radko Pavlovec. Uvedl, že vzhledem k nerentabilnosti těžby uranu by realizace tohoto návrhu znamenala další subvence ve výši několika miliard korun pro zcela neperspektivní průmyslové odvětví.

Známý podnikatel Fischer oznámil svou kandidaturu do Senátu

Majitel významné cestovní kanceláře Václav Fischer oficiálně oznámil, že se jako nezávislý hodlá ucházet o křeslo senátora uvolněné úmrtím Václava Bendy v Praze. Formou inzerátů ve většině celostátních i pražských deníků vyzval občany k podpisu petice podporující jeho kandidaturu. V inzerátu Fischer zdůrazňuje svoji politickou a finanční nezávislost i charitativní činnost. V Senátu by se chtěl věnovat především přípravě vstupu ČR do Evropské unei. Pokud bude zvolen, hodlá také usilovat o zlepšení života v centru Prahy a o další rozvoj turistického ruchu.

Další výhrady k českému tiskovému zákonu má WPFC

Další zahraniční organizací, která vyjadřuje výhrady vůči návrhu českého tiskového zákona, je Světový výbor pro svobodu tisku 'WPFC) sídlící v USA. V dopisu adresoval námitky prezidentu Václavu Havlovi a premiéru Miloši Zemanovi. Návrh zákona podle WPFC mimo jiné znemožní diskusi, poskytne vládě právo vymoci si u vydavatelů svobodného tisku zveřejňování jejích oznámení a nastolí obavy z trestního stíhání požadavkem na povinné zasílání výtisku periodik státnímu zastupitelství. Organizace považuje za nepřijatelnou povinnost uveřejnit odpověď toho, kdo se cítí dotčen na cti a důstojnosti, i když je materiál pravdivý, a skutečnost, že návrh zákona diktuje formu, místo a termín uvedení odpovědi.

Vietnamský disident požádal české představitele o podporu

Vietnamskou vládu je třeba neustále upozorňovat na fakt, že porušuje lidská práva, míní vietnamský bojovník za lidská práva Doan Viet Hoat. Hovořil o tom s vládním zmocněncem pro lidská práva Petrem Uhlem. Poznamenal, že v roce 1997 vydala vietnamská vláda vyhlášku, která policii umožňuje rozsáhlé represe bez nutnosti předložit případ soudu.

Profesor Doan, kterého zavřel na devatenáct let do vězení vietnamský komunistický režim, se také setkal s předsedou Unie svobody Janem Rumlem. Domluvili na tom, že je potřeba v ČR mobilizovat síly, které by apelovaly na vládu, aby při každém jednání s vietnamským režimem na program jednání zařadila dodržování občanských práv.

Předseda židovských obcí věří, že Malloth stane před soudem v ČR

Předseda Federace židovských obcí Jan Munk věří, že údajný válečný zločinec Anton Malloth skončí před českým soudem. Proti Mallothovi totiž zastavila řízení německá ústředna pro stíhání nacistických zločinů pro nedostatek důkazů. I když vyšetřování ukázalo, že obviněný jako dozorce v policejní věznici v Malé terezínské pevnosti za německé okupace brutálně zacházel s vězni. Sedmaosmdesátiletý Malloth žije už léta v jednom domově důchodců v Mnichově. Německo by ho však mohlo vydat českým úřadům, protože není německým občanem.

ČEZ se musí omluvit Hnutí Duha za poškození jeho pověsti

Elektrárenská společnost ČEZ se má za poškození dobré pověsti omluvit ekologickému sdružení Hnutí Duha a vyplatit mu k tomu 300.000 korun. Rozhodl o tom Městský soud v Praze. Duha žalovala ČEZ v roce 1993 u obvodního soudu v Praze za to, že bývalý generální ředitel společnosti Petr Karas v dopise adresovaném Sdružení měst a obcí regionu jaderné elektrárny Temelín napsal, že Duha veřejně hrozí umístěním bomby do blízkosti temelínských reaktorů. Duha použije peníze na rozvíjení svého energetického programu.

Průzkum Reuters: ČR členem EU zřejmě v polovině příští dekády

Španělsku a Portugalsku trvala cesta z diktatury ke členství v Evropské unii o něco déle než deset let. Zemím postkomunistické Evropy však může trvat dvojnásobně dlouho. Ekonomové a vědci z Východu i Západu soudí, že například Polsko a ČR by se mohly stát členy EU do poloviny příštího desetiletí a vyhlídky Maďarska nejsou podle agentury Reuters o mnoho lepší.

Kancelář místopředsedy ČSSD Škromacha vykradl neznámý zloděj

Poslaneckou kancelář místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha v Hodoníně vykradl neznámý zloděj. Odnesl si z ní především výpočetní techniku. Vyšetřovatel s kriminalisty zkoumají, zda v souvislosti s krádeží nehrozí únik utajovaných skutečností.

Policie zadržela vyšetřovatele, kteří měli obchodovat s heroinem

Osm osob, z nichž dva jsou pracovníci Městského úřadu vyšetřování v Brně, zadržela policie v pondělí večer při zátahu na obchodníky s drogami na severní Moravě. ČTK to zjistila z důvěryhodných zdrojů s tím, že jeden z policistů měl u sebe 25 kilogramů heroinu za téměř 30 miliónů korun.

Čeští a němečtí policisté vytvoří skupinu na ochranu hranic

Český ministr vnitra Václav Grulich se v Drážďanech dohodl se svým saským kolegou Klausem Hardrahtem na vytvoření stálé koordinační skupiny složené s představitelů české a saské policie. Komise by měla operativně řešit problémy spojené s ilegální migrací přes česko-německou hranici.

Policisté při nelegálním přechodu státních hranic ČR zadrželi v květnu celkem 2533 osob. Nejvíce běženců, konkrétně 503 lidí, pochází z Rumunska. Za nimi v pořadí podle počtu zadržených následují Afgánci, Bulhaři, občané Srí Lanky, Jugoslávie a Ukrajiny. Tradičně nejvíce využívali běženci česko-německou hranici, kde policisté evidují 1567 nelegálních přechodů.

První absolventky ukončily vyšší odbornou charitní školu

První absolventky vyšší odborné školy sociální v Olomouce, kterou před čtyřmi roky lety zřídilo při místní charitě olomoucké arcibiskupství, ukončily studium. Specialistky na sociální péči najdou uplatnění v charitních domech a dalších ústavech.

V centru Prahy bude památník Palacha a Zajíce

Soutěž o podobu pamětního místa Jana Palacha a Jana Zajíce, kteří se upálili v roce 1969 kvůli vzrůstající lhostejnosti lidí po okupaci Československa v srpnu 1968, vyhráli výtvarnice Barbora Veselá a architekti Čestmír Houska a Jiří Veselý. Památník ve tvaru dvou nízkých mohyl s křížem a postavou jako pochodní by měl vzniknout na chodníku pod Národním muzeem v centru Prahy.

Škoda Plzeň dokončila obří ruské kolo na oslavu nového tisíciletí

Dva upínací nosníky, každý o hmotnosti 30 tun na největší ruské kolo na světě nazvané British Airways Millennium Wheel 'Kolo tisíciletí), odeslala britskému zákazníkovi British Airways London Eye firma Škoda Plzeň. Kolo vysoké 135 metrů bude největší atrakcí na světě. Otáčet se začne na přelomu nového tisíciletí v Londýně proti budově parlamentu na břehu řeky Temže. Škoda už dodala britské společnosti středovou osu, která je složena z devíti odlitků ze speciální oceli. Součástí kola bude 32 kabin, jejichž cesta jednou dokola potrvá 30 minut.

Šéf archeologů našel při rybaření prastarý člun

Unikátní úlovek se podařil šéfovi olomouckých archeologů Jaroslavu Peškovi, když minulý týden rybařil na štěrkovišti nedaleko Mohelnice. Peškovu rybářskou vášeň vystřídal profesionální zápal poté, co ve vodě objevil deset metrů dlouhý kmen, ze kterého se po podrobnějším zkoumání vyklubala několik stovek a možná i tisíc let stará loď. "Podle prvních poznatků se dá předpokládat, že loď pamatuje nejméně slovanské osídlení," míní Peška.

Novotná vykročila k obhajobě ve Wimbledonu hladkým vítězstvím

Česká tenistka Jana Novotná splnila ve Wimbledonu roli favoritky a snadno přešla přes Wang Š'-ťing z Tchaj-wanu do druhého kola. Obhájkyně titulu a pátá nasazená hráčka zvítězila ve dvou setech 6:2 a 6:1. Ve druhém kole se třicetiletá Novotná střetne s vítězkou utkání Cary Blackové ze Zimbabwe a Rakušanky Sylvie Plischkeové. Do druhého kola postoupil i Jiří Novák, který přemohl zranění zad a porazil v pěti setech Švýcara Rogera Federera.

Počasí

Hladiny řek v povodí Odry a Moravy kvůli vydatným srážkám výrazně stouply. Nejvážnější situace byla na řece Stonávce a Těrlické přehradě na Karvinsku, kde byl vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity - stav ohrožení. Přibližně 15 chatek a domků v turistické oblasti Hradiště na Těrlicku zatopila voda. Voda z řeky Lučiny zalila čtyřproudovou silnici, která spojuje Ostravu s Havířovem. Na Hodonínsku se v obcích Javorník a Nová Lhota vylila říčka Velička a v sousedním Kněždubu museli záchranáři evakuovat zemědělské družstvo. Podle ranních středečních informací již na většině území neprší a řeky klesají.

Silný nárazový vítr v okresech pod hřebeny Jeseníků lámal větve stromů. Ty místy komplikovaly dopravu na silnicích a na několik hodin ochromily dodávky elektrické energie do stovek domácností. Podle meteorologů dosahoval vítr v Jeseníkách síly vichřice a více než stokilometrové rychlosti za hodinu.

A jaké je dnes počasí? Pokračuje příliv chladnějšího vzduchu od severozápadu. Je oblačno, denní teploty 14 až 18 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.