Zprávy středa, 23. srpna 2000

Evelina Himalová

A nyní zprávy podrobné:

Prezident Václav Havel vyjádřil soustrast pozůstalým po obětech z ponorky Kursk

Hlubokou soustrast všem pozůstalým po obětech havárie jaderné ponorky Kursk vyjádřil v úterý v telegramu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi jeho český protějšek Václav Havel. Ruské námořnictvo v pondělí oficiálně přiznalo smrt všech 118 členů posádky ponorky, která z dosud neobjasněných příčin klesla na dno Barentsova moře 12. srpna.

"Stali jsme se svědky velké tragédie a zmaru velkého počtu životů," uvedl Havel v soustrastném telegramu s tím, že vzdává čest památce tragicky zahynulým členům posádky. ČTK o telegramu informoval prezidentův mluvčí Ladislav Špaček. Prezident podle něj zároveň vyjádřil lítost nad tím, že "celým světem s napětím a nadějí" sledované záchranné operace s jejich nesnadným průběhem nevedly k zachování lidských životů.

Na ministerstvu obrany se konalo shromáždění účastníků SNP

Účastníci Slovenského národního povstání (SNP) si v úterý na ministerstvu obrany připomněli blížící se 56. výročí této historické události. Slavnostnímu shromáždění byli přítomni první náměstek ministra obrany Jaromír Novotný, náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý, slovenský velvyslanec v Praze Jozef Stank a vojenští a letečtí přidělenci pěti evropských zemí. "Povstání se zúčastnila spousta Čechů. Vojenští historici navíc nadále v zásadě tvrdí, že slovenské povstání mělo velký význam i pro nás, protože trochu uspíšilo východní frontu," zdůvodnila na dotaz ČTK oslavy SNP v Praze mluvčí Českého svazu bojovníků za svobodu Šárka Helmichová s tím, že názory na význam SNP, které vypuklo 29. srpna 1944, se nicméně mezi historiky rozcházejí. Zatímco část z nich považuje povstání za puč proti vlastnímu státu, většina se přiklání k názoru, že účastí v SNP Slováci odmítli kolaboraci s nacistickým Německem a nedemokratický režim v zemi a připojili se k protihitlerovské koalici. Slovenského národního povstání se účastnilo přes 60.000 vojáků slovenské armády, více než 8000 zahraničních bojovníků a kolem 7000 partyzánů, kteří operovali ve slovenských horách již před vypuknutím povstání. Během SNP působily na území Slovenska vojenské mise Spojenců, a to sovětská, britská a americká.

MZV: Německá vláda nevyzvala ČR, aby zastavila spuštění Temelína

Německá vláda v úterý Českou republiku nevyzvala, aby se vzdala projektu spuštění temelínské jaderné elektrárny, jak uvedla agentura Reuters. Nejde o vyjádření německé spolkové vlády, ale pouze o postoj představitele strany Zelených, ministra životního prostředí Jürgena Trittina, řekl ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Ministerstvo podle mluvčího neobdrželo z Německa ani žádnou oficiální nótu, a nepovažuje tedy za nutné na Trittinova slova oficiálně reagovat. "To ale neznamená, že bychom se bránili diskusi o jaderné elektrárně Temelín s německými sousedy nebo s kýmkoli z Evropské unie (EU)," dodal Pospíšil. Německé ministerstvo životního prostředí, do jehož kompetence spadá i bezpečnost jaderných reaktorů, vydalo v úterý prohlášení, v němž poukazuje na údajné "otevřené bezpečnostní otázky" kolem Temelína. Ministerstvo uvádí, že výsledky obsažené v nové studii předalo Státnímu úřadu pro jadernou bezpečnost s naléhavým přáním, aby pochybnosti o bezpečnosti byly ještě před spuštěním reaktorů projednány při společném expertním setkání. Prohlášení připomíná i předchozí Trittinovy výzvy, aby se česká vláda projektu jaderné elektrárny Temelín vzdala.

"Temelínská elektrárna splňuje všechna velmi přísná kritéria, která jsou na jadernou energetiku kladena v zemích EU," zopakoval Pospíšil. Zdůraznil přitom připravenost informovat různé partnery o krocích souvisejících s chystaným spuštěním jaderných reaktorů. Na dotaz ČTK mluvčí MZV rozhodně odmítl, že by sílily náznaky, že by se Temelín mohl stát komplikací na české cestě do EU. Proti temelínské jaderné elektrárně zní odpor tradičně zejména ze sousedního Rakouska.

APA: Haiderovy hrozby přicházejí českým konzervativcům velmi vhod

Nejnovější požadavky rakouských Svobodných (FPÖ) na podmínění vstupu České republiky do Evropské unie zrušením tzv. Benešových dekretů i útoky Svobodných proti rakouskému vládnímu zmocněnci pro rozšíření EU Erhardu Busekovi přicházejí konzervativní Občanské demokratické straně (ODS) předsedy dolní sněmovny českého parlamentu a expremiéra Václava Klause velmi vhod. Nabízejí jí totiž možnost prezentovat se v roli strážkyně národních zájmů a požadovat tvrdší postup Prahy při integračních jednáních, napsala v úterý rakouská agentura APA.

Že je zrušení Benešových dekretů "cenou, kterou rozhodně nechceme zaplatit", zdůraznil v pondělí stínový ministr zahraničí ODS Jan Zahradil a zároveň požadoval od Prahy větší sebevědomí při vstupních rozhovorech s Bruselem. Rakouská agentura v této souvislosti cituje také jeho poukaz na výrazně tvrdší rétoriku Polska nebo Maďarska, kde jsou u moci pravicové vlády, vůči Bruselu, přičemž vidí za Zahradilovými slovy očividnou orientaci na nadcházející předvolební kampaň před senátními a komunálními volbami. Ještě nedávno přitom ODS a její šéf Klaus zastávali vůči Haiderově FPÖ poněkud odlišné stanovisko, zdůrazňuje dále APA. Právě Klaus přece na rozdíl od prezidenta Václava Havla a premiéra Miloše Zemana zastával názor, že účast Haiderovy strany v koaliční vládě je ve srovnání s vměšováním EU do politiky jednoho ze svých členských států tím menším zlem. V únoru Klaus dokonce zaslal "solidarizační" list spolkovému kancléři Wolfgangu Schüsselovi, připomíná APA, a v ODS pak v souvislosti s protirakouskými sankcemi EU, k nimž se připojila i Praha, zdomácněl výrok o "spiknutí evropské levice".

Haider znovu žádá po České republice a Slovinsku zrušení dekretů

Rakouský vůdce pravicových extremistů Jörg Haider v úterý znovu vznesl požadavek na anulaci dekretů o vyhnání německých menšin po 2. světové válce, vůči České republice a Slovinsku před jejich vstupem do Evropské unie (EU). Oznámila to agentura AFP. "Není hodné moderních demokracií, aby zákony, které pohrdají lidmi a pocházejí z období diktatury, tvořily stále součást platných Ústav," prohlásil Haider v komuniké. Nedávno se vyjádřil, že by kandidátské země měly "vyslat jasný signál", že dekrety zruší. Slovinsko, bývalá republika Jugoslávie, i Česká republika, vzniklá z Československa, patří mezi příští vlnu zemí, které se mají začlenit do EU.

Jugoslávské dekrety z roku 1943 a československé Benešovy dekrety z roku 1945 nařídily vysídlení německých menšin po válce. Asi tři milióny německých obyvatel Sudet, které byly Třetí říší anektovány v roce 1938, byly vysídleny v letech 1945 a 1946. Deset procent z nich údajně zahynulo cestou. Většina z těch, co přežili, se usídlili v Bavorsku, zbytek v Rakousku, píše agentura AFP. Anulace dekretů v obou zemích tvoří část programu rakouské vlády sestavené v únoru z konzervativců a extrémní pravice. Vídeň se však snažila ujistit Prahu a Lublaň, že nebude klást podmínky jejich vstupu do EU. Haider, který není členem vlády, se naopak nechal několikrát slyšet, že by zrušení dekretů mělo být podmínkou vstupu.

Ministr spravedlnosti Otakar Motejl dočasně zprostil soudce Městského soudu v Praze Jiřího Horkého funkce

Ministr spravedlnosti Otakar Motejl v úterý dočasně zprostil funkce soudce Městského soudu v Praze Jiřího Horkého. ČTK o tom informoval mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Voráček. Ministrovo rozhodnutí souvisí s tím, že s Horkým má být na podzim zahájeno kárné řízení kvůli podezření ze spáchání tří deliktů. Horkému je kladeno za vinu, že se nevhodně choval vůči jiné soudkyni, že způsobil neodůvodněné průtahy v trestním řízení, které měl na starosti, a že falšoval protokol ze soudního jednání. Podle zákona nemůže ministr spravedlnosti soudce odvolat. U soudců pražského městského soudu tak může učinit jen kárný senát složený ze soudců Vrchního soudu v Praze. Motejl se před několika týdny připojil k návrhu předsedy Městského soudu v Praze Jana Sváčka na zahájení kárného řízení se soudcem Horkým a doporučil kárnému senátu, aby Horkého odvolal.

Unionistický poslanec Vladimír Paulík je připraven rezignovat

Unionistický poslanec a starosta obce Petrovice na Blanensku je připraven rezignovat na všechny své stranické i veřejné funkce v případě, že se prokáže podezření z machinací s členskou základnou v blanenské okresní organizaci, které je předsedou. Paulík to v úterý řekl ČTK. Z machinací s členskou základnou jej a celé vedení okresní organizace unie v Blansku obvinil bývalý šéf městské blanenské organizace Jiří Škaroupka. "Pokud však Škaroupka svá obvinění neprokáže a nadále setrvá v Unii svobody, chce tuto stranu opustit přibližně 50 členů místní organizace v Petrovicích, kteří již nechtějí být s tímto člověkem v jedné straně," uvedl Paulík.

Celý spor by měl ve středu řešit krajský výbor Unie svobody, který se sejde v Brně. Tam by měl svá obvinění Šakroupka doložit. Ten však již dříve oznámil, že se jednání krajského výboru zúčastnit nehodlá, protože ho v nynějším složení považuje za podjatý. Nelze proto vyloučit, že ze zasedání krajského výboru vzejde návrh na Škaroupkovo vyloučení ze strany. Konečné slovo v celém sporu musí mít Republikový rozhodčí výbor Unie svobody v Praze. Podle Škaroupky je v blanenské Unii svobody podobná situace jako v sousední okresní organizaci v Brně, kde již stranická komise prokázala existenci klasických "černých duší" i účelové přijímání nových členů v rozporu se stanovami. Největší nárůst členské organizace zaznamenaly na Blanensku místní organizace v Petrovicích, kde se zvýšil počet členské základny z původních 56 na 87 lidí, a v obci Ostrov u Macochy, kde vzrostl počet členů z 20 na 61 lidí. Představitelé okresní organizace i celé Unie svobody Škaroupkova obvinění z machinací odmítají s tím, že jde o jeho osobní spor s vedením okresní organizace.

Sofres-Factum: ČSSD je opět druhou nejsilnější politickou stranou

Vládní sociální demokraté na přelomu července a srpna předstihli podle průzkumu agentury Sofres-Factum KSČM a stali se po ODS druhou nejpreferovanější stranou. Strany čtyřkoalice by v případě společné kandidatury dosáhly se ziskem 25,1 procenta hlasů podle volební prognózy téměř stejného výsledku jako ODS. Tu preferuje 19,1 procent lidí a podle prognózy by ve volbách získala 26 procent hlasů.

ČSSD preferovalo počátkem měsíce 16,9 procenta lidí, což by pro ni znamenalo zisk 21 procenta hlasů. Komunisté by s 14,6 procenta volebních preferencí mohli získat 19,1 procenta hlasů. Unii svobody preferuje 11 procent voličů a prognóza volebního zisku dosáhla 13,6 procenta. KDU-ČSL chce odevzdat hlas 7,6 procenta lidí, což by pro ni znamenalo zisk 9,3 procenta hlasů.

S postoji ekologů k SB a MMF seznámí vládu ministr životního prosatředí Miloš Kužvart

S postoji ekologicky zaměřených nevládních organizací ke Světové bance a Mezinárodnímu měnovému fondu chce ve středu seznámit své kolegy na zasedání vlády ministr životního prostředí Miloš Kužvart. Společně s ministrem Karlem Březinou vypracoval zprávu, ve které zdůrazňuje právo kritiků politiky obou institucí na legální protesty. "Při zářijovém zasedání finančníků v Praze je třeba umožnit konání demonstrací, veřejné diskuse a vyvarovat se skandalizace kritiků politiky obou institucí," řekl Kužvart novinářům.

Navrhovaná metodika k poskytování informací má podle poslance Kužílka množství závažných chyb

Návrh metodiky k poskytování informací podle zákona o svobodném přístupu k informacím, který má ve středu projednat vláda, obsahuje podle bývalého poslance Oldřicha Kužílka množství závažných chyb. Jak podotkl, ODA proto doufá, že vláda v této podobě metodiku neschválí a vyhne se situaci, kdy by vydala pokyn úředníkům, aby porušovali zákony. Kužílek, který je spolu se senátorem Michaelem Žantovským spoluautorem zákona, v rozhovoru s novináři upozornil, že navržená metodika například neoprávněně zužuje okruh povinných osob.

MDS dostane z USA grant na zabezpečení restrukturalizace drah

Ministerstvo dopravy a spojů získá od americké Agentury pro obchod a rozvoj grant 144.405 USD (5,7 miliónu Kč) na pořízení materiálu a služeb spojených s technickým zabezpečením restrukturalizace Českých drah. ČTK to sdělil René Skuček z americké ambasády. Grantovou smlouvu by měli ministr dopravy Jaromír Schling a velvyslanec USA John Shattuck podepsat ve středu. V návaznosti na poskytnutí grantu bude agentura zvažovat poskytnutí dalších financí ve výši 253.000 USD (deset miliónů Kč). Zákon o přeměně Českých drah by měla definitivně projednat správní rada podniku v září. Poté jej musí schválit vláda a parlament.

Vítkovice dodají do Německa unikátní válec za 10 miliónů korun

Unikátní hydraulický hlavní válec za 10,32 miliónu Kč pro německou firmu SMS Meer v úterý vyexpedovala hutní a strojírenská akciová společnost Vítkovice z divize Těžkého strojírenství. ČTK to sdělila Šárka Seidlerová z tiskového oddělení ostravské firmy. Zařízení o hmotnosti 132 tun, délce 6,5 metru a průměru 2,9 metru bude podle Seidlerové hlavní součástí zařízení sloužícího k výrobě produktů z hliníku. "Vítkovice dosud takový výrobek nikdy nevyráběly," řekla Seidlerová. Doplnila, že složitou přepravu výrobku zajišťuje ostravská firma NH-Trans.

Na 30 starostů hodlá v Chebu upozornit na problém prostituce

Problematikou prostituce v příhraničních okresech Čech a Moravy se budou ve středu v Chebu zabývat starostové 30 měst a obcí se zástupci policie a ministerstva vnitra. Pozvání k diskusi přijal i tajemník německého velvyslanectví v Praze, řekl ČTK místostarosta Chebu Petr Jakš. Zástupci obecních samospráv chtějí na zasedání přijmout deklaraci, která by přispěla k rychlému schválení zákona o prostituci. "Situace je nadále neudržitelná. V některých městských částech bují prostituce takovým způsobem, že v nich nelze žít. Požadujeme proto legislativní úpravu, která by umožnila vytlačit prostitutky do veřejných domů v předem vyčleněných lokalitách," zdůvodnil Jakš význam setkání.

Chebská radnice chce informovat o přínosech obecní vyhlášky o poskytování sexuálních služeb, díky níž mohou být postihováni i zákazníci prostitutek. Podle Jakše má vyhláška klady i zápory. "U těch, co vyžadují sexuální styk, má spíše preventivní význam. Jde převážně o Němce, kteří si jsou vědomí, že mají záznam na policii a podruhé si již dávají pozor. Naopak pro postih prostitutek je vyhláška nedostatečná," sdělil. Radnice v Chebu podle Jakše volá po zřízení samosoudců, kteří by nepřetržitě sloužili a mohli okamžitě rozhodovat o trestech pro prostitutky. "V první fázi porušení zákona by šlo o přestupek, za který by policie nařídila pokutu. Jakmile by prostitutka do určité doby na sankci nereagovala, změnil by se přestupek v trestný čin, za který by šla bez prodlení před soud," nastínil Jakš představu chebské radnice.

Valná hromada odstranila ze stanov Barrandova zlatou akcii státu

Valná hromada AB Barrandov v úterý odstranila ze stanov společnosti pasáže, vztahující se k existenci tzv. zlaté akcie, která státu mimo jiné zaručovala zachování filmové výroby v ateliérech. Oprávněnost využití zlaté akcie byla již v minulosti zpochybněna řadou právních posudků. Její faktickou neexistenci od samého počátku potvrdil Krajský obchodní soud v Praze letos v únoru. ČTK to sdělil Radek Vítek ze společnosti GCI, která mediálně zastupuje AB Barrandov. Rozhodnutí valné hromady, které definitivně odstranilo zlatou akcii ze stanov AB Barrandov, je jedním z řady kroků při dokončení převodu společnosti na nového majitele, kterým je kanadské sdružení investorů Kodiak. AB Barrandov uhradil před termínem splatnosti všechny svoje závazky z titulu privatizace vůči Fondu národního majetku ve výši zhruba 250 miliónů korun, řekl Vítek. Mluvčí FNM Jana Víšková dodala, že investor se zavázal k zachování filmové výroby na Barrandově. Jaká je však forma závazku firmy Kodiak vůči státu, Víšková s odvoláním na obchodní tajemství nesdělila. Vzhledem k neplatnosti zlaté akcie, o níž rozhodl soud, se tak podle Víškové podařilo nalézt jiný způsob, jak zachovat filmovou výrobu na Barrandově.

Mladí vědci se budou v Praze seznamovat s novými trendy biologie

Aktuální trendy v biologickém výzkumu jsou náplní semináře pro tři desítky mladých vědců z celého světa, který od úterka v Praze organizuje Karlova univerzita ve spolupráci s Ústavem živočišné fyziologie a genetiky Akademie věd. "Patnáct velmi kvalifikovaných lidí z celého světa sem přinese vědu. Deset dní se zde bude od rána do večera přednášet a prakticky cvičit," řekl k semináři nazvanému "Window to the zygote (Okno do oplozeného vajíčka) 2000" ČTK profesor Jan Motlík. Každý ze studentů si z pražského semináře podle něj odveze nové poznatky, takže bude moci v práci doma pokračovat na vyšší úrovni. "Pro nás jako organizátory spočívá význam akce v možnosti osobního kontaktu s vědci z celého světa," uvedl Motlík.

Díky semináři financovanému Organizací Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) se podařilo také vylepšit technické zázemí pražských laboratoří. Seminář se bude věnovat vývojové biologii, jejíž součástí je i klonování. O morálních aspektech klonování lidí bude například mluvit americký profesor Gerald Shatten, jehož týmu se jako prvnímu podařilo vyklonovat opičku, jejíž fotografie v polovině letošního ledna obletěla svět. Za svůj vědecký přínos a dlouholetou spolupráci s českými laboratořemi obdrží profesor Shatten od Akademie věd čestnou medaili Jana Evangelisty Purkyně.

Zoologické sbírky Národního muzea obohatil unikátní přírůstek

Zoologické oddělení Národního muzea v Praze získalo do svých sbírek unikátní a mimořádně vzácný přírůstek - dva rohy vietnamského kopytníka lyrorožce. Je o to cennější, že tento záhadný tvor s latinským jménem Pseudonobovis spiralis byl pro vědu objeven a popsán teprve před šesti lety právě na základě několika rohů získaných převážně na tržišti v bývalém Saigonu, dnešním Ho Či Minově Městě, nebo od překupníků. ČTK to řekl vedoucí zoologického oddělení muzea Miloš Anděra. "Předpokládá se, že jeho domovinou jsou těžko přístupné hornaté oblasti na pomezí jižního Vietnamu a Kambodže. Zatímco vietnamští domorodci mu říkají Linh Duong neboli horský kamzík, v Kambodži je lidově nazýván džunglovou ovcí. Nejnovější výzkumy na biochemické úrovni ukazují, že nejblíže příbuzný bude překvapivě alpským kamzíkům," uvedl Anděra.

Skutečností ovšem zůstává, že živé zvíře dodnes nikdo neviděl, a tak jedinými doklady jeho existence zůstávají právě zachované trofeje - rohy a v jednom případě i malá část lebky. Rohy lyrorožce se vyznačují neobvyklým tvarem - jsou výrazně kroužkované, dole vzpřímené a zakončené jakousi spirálou. U žádného jiného žijícího kopytníka se rohy podobným způsobem netvarují. Až dosud se podařilo nashromáždit jen asi 20 rohů, z toho jsou údajně jen tři nebo čtyři kompletní páry. Pár rohů, který získalo zoologické oddělení muzea, je tak pátým na světě. Kromě Vietnamu se nacházejí pouze ve sbírkách přírodovědných muzeí v Německu (Drážďany) a USA (Lawrence). Navíc rohy uložené v Národním muzeu jsou jedny z nejlépe vyvinutých, ne-li vůbec největší - na výšku měří asi čtvrt metru a celkově jsou dlouhé přes půl metru.

Ze sportu:

Fotbalisté Slavie Praha prohráli v odvetě třetího předkola Ligy mistrů s ukrajinským Doněckem 0:2 po prodloužení. O postupovou remízu 0:0 přišla Slavia až v nastaveném čase, když střelu vyraženou brankářem Černým vrátil do branky Voroběj. V sedmé minutě prodloužení přidal druhý gól hostů Atělkin. Slavia tak bude hrát stejně jako loni Pohár UEFA.

Stejně tak v nastaveném čase přišla o postup i Sigma Olomouc v odvetě finále Poháru Intertoto. Na hřišti italského Udine vedla v poločase po brance Pavla Hapala. V 87. minutě sice vyrovnal Muzzi, ale hned vzápěti Olomouc znovu vedla po brance Josefa Muchy. Ve třetí minutě nastaveného času nešťastně hlavičkoval do vlastní sítě Ujfaluši a v následném prodloužení Sosa a Margiota pojistili vítězství Udine 4:2 a tím i jeho postup do Poháru UEFA.

Hokejisté Litvínova porazili ve svém posledním utkání ve druhém kole Českého poháru prvoligový Chomutov 5:2 a zajistili si postup do semifinále. V něm se utkají s vítězem skupiny D, o kterém ještě není rozhodnuto. Litvínovští den před odjezdem na švýcarské turné rozhodli o své výhře zejména při přesilových hrách, v nichž čtyřikrát skórovali.

Předpověď počasí na středu pro Českou republiku:

Polojasno, ojediněle při přechodně zvětšené oblačnosti možnost přeháněk. Nejvyšší denní teploty 21 až 25, v 1000 m na horách kolem 16 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.