Zprávy středa, 24. června 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská.

A nyní podrobně:

Jednání Klaus - Lux a Klaus - Ruml

Úterní schůzka předsedů ODS a Unie svobody Václava Klause a Jana Rumla nepřinesla podle šéfa unie ve vzájemných vztazích nic nového. Jak unie, tak lidovci, jejichž předseda Josef Lux se týž den s Klausem rovněž setkal, podmiňují možnou koaliční spolupráci s ODS změnou jejího stylu. Předsedové ODS a unie se však shodli, že koalice nelevicových stran je pro ně prioritou. Přestože Klaus s Rumlem počítají se 102 mandáty, kterými by disponovala sestava ODS, unie a KDU-ČSL, šéf lidovců Josef Lux dal opět najevo, že je mu bližší koalice se sociální demokracií a unií. Ta by podle něj ostatně i více respektovala výsledek voleb.

Dnes jednání: Zeman - Klaus a Zeman - Grebeníček

Předseda Poslanecké sněmovny a České strany sociálně demokratické Miloš Zeman, kterého prezident Václav Havel v pondělí pověřil jednáním o sestavení nové vlády, má dnes dvě schůzky: s předsedy ODS Václavem Klausem a KSČM Miroslavem Grebeníčkem. Ve čtvrtek bude Zeman jednat s předsedou KDU-ČSL Josefem Luxem a s předsedou Unie svobody Janem Rumlem. ČTK to řekl šéf Zemanovy kanceláře v Poslanecké sněmovně Karel Březina.

ODS připravena usilovat o vládu s KDU-ČSL a Unií svobody

Výkonná rada ODS v úterý opět zdůraznila připravenost strany usilovat o většinovou vládu s KDU-ČSL a Unií svobody. Po jednání rady to uvedl předseda ODS Václav Klaus. Odmítl zároveň, že by takovou vládu, byť je pro stranu významnou prioritou, chtěla ODS prosadit za každou cenu. "Naopak ta cena by musela být zcela jasná, zcela zřetelná, zcela pregnantně formulovaná, aby o té ceně nemohlo nikdy být pochyb. Takže za každou cenu nikoliv," prohlásil Klaus.

Pehe: jednání o vládě může trvat několik týdnů

Na několik týdnů odhaduje jednání o sestavení vlády prezidentův poradce Jiří Pehe, podle něhož se politici musí přednostně pokusit sestavit buď pravolevou (ČSSD, KDU-ČSL a Unie svobody) nebo pravostředovou (ODS, KDU-ČSL, Unie svobody) vládu. "Až pokud se nepodaří ani jedna z nich, tak se může uvažovat o dalších možnostech," řekl v úterý Pehe v rozhovoru pro ČTK, v němž nevyloučil, že koaliční vyjednávání by mohla vyvolat zemětřesení uvnitř stran. To může zachvátit podle prezidentova poradce při jednání o budoucí vládě každou ze stran, snad jen s výjimkou ODS, která je disciplinovaná.

KSČM chce poměrné zastoupení v orgánech sněmovny

Komunistická strana Čech a Moravy má zájem na uplatnění principu poměrného zastoupení při obsazování funkcí v orgánech nově zvolené Poslanecké sněmovny. Sama by ráda obsadila funkci jednoho z jejích místopředsedů a dále posty šéfů dvou výborů, jedné stálé zahraniční delegace a jedné komise. Vyplynulo to z informací, jež po úterní ustavující schůzi poslaneckého klubu KSČM poskytl ČTK jeho předseda Vojtěch Filip.

Ekonomové by uvítali středopravicovou vládu

Čeští ekonomičtí odborníci dávají přednost středopravicové vládě složené z ODS, KDU-ČSL a US, jež by podle jejich názoru pokračovala v hospodářské politice minulých vlád. Ani případnou koalici ČSSD, KDU-ČSL a US však nepovažují za jednoznačně špatnou zprávu. Avšak dodávají, že na konkrétní kroky nové vlády můžeme čekat nejen týdny, ale i měsíce.

Volby na internetu

Desetitisíce lidí využily několika speciálních internetových stránek, které se týkaly letošních předčasných parlamentních voleb. Nezřídka operátoři stránek zaznamenali i několikasetprocentní nárůst počtu návštěv svých stránek v počítačové síti Internet. Z průzkumu ČTK plyne, že značná část návštěvníků se připojovala ze zahraničí.

Výsledky průzkumů STEM

Občané České republiky byli se stylem i obsahem letošní volební kampaně spíše spokojeni. V porovnání s volbami roku 1996 však počet spokojených poklesl. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který provedlo mezi 1.a 7.červnem Středisko empirických výzkumů (STEM). Spokojenost s kampaní vyslovilo letos 54 procent dotázaných, což je o 12 procent méně než v roce 1996. Šestačtyřicet procent občanů přitom považovalo za nedostatečné informace, které voličům politici nabídli. Styl volební kampaně vyhovoval 58 procentům občanů, což je o pět procent méně než v roce 1996. Se stylem volební kampaně byli častěji spokojenější příznivci ODS a SPR-RSČ, ke kterým se v slabší míře přidali i stoupenci Unie svobody.

Témata jako financování stran, špinavé peníze, pravdomluvnost politiků nebo korupce zůstaly jak v minulé, tak v letošní volební kampani na konci žebříčku toho, co považují voliči za důležité. Vyplývá to z dnes zveřejněného červnového výzkumu agentury STEM. Podle STEM tato okolnost vysvětluje, proč se ODS podařilo překonat krizi důvěry svých stoupenců a dosáhnout nakonec velmi dobrého volebního výsledku. Unie svobody, která "právě z tématu čistých rukou a čistého svědomí učinila osu své image, nenalezla pro moralizující politický postoj dostatek stoupenců, aby mohla ODS vážně konkurovat," píše se ve zprávě STEM.

České politické spektrum stále není dostatečně vykrystalizované a podoba systému politických stran se ještě rodí. Situace před volbami byla totiž podle předběžných výsledků panelového šetření Střediska empirických výzkumů (STEM) velmi těkavá a zranitelná, neboť od dubna do počátku června své preference změnilo 29 procent příznivců politických stran. "V roce 1998 nejsme o nic dále, než jsme byli v roce 1992," řekl ředitel STEM Jan Hartl.

Důvěra v osobnosti

Nejdůvěryhodnější osobností na české politické scéně je podle dnes zveřejněných výsledků průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění místopředsedkyně ČSSD Petra Buzková, které důvěřuje 67 procent respondentů, tedy o dvě procenta více než v dubnu. Na druhém místě se umístil její stranický kolega Stanislav Gross, jehož důvěryhodnost mezi občany vzrostla na přelomu května a června o tři na 62 procent. Důvěra v premiéra Josefa Tošovského, kterému od počátku tohoto roku věřilo nejvíce lidí, klesla oproti dubnu ze 68 na 59 procent. Také důvěra v prezidenta Václava Havla klesla o jedno na 57 procent. O osm procent se naopak zvedla důvěra v předsedu ČSSD Miloše Zemana, kterému věří 35 procent obyvatel. Předseda ODS Václav Klaus si polepšil o pět na 27 procent, stejný nárůst zaznamenal i předseda KDU-ČSL Josef Lux, kterému důvěřuje 31 procent obyvatel.

Itálie schvália rozšíření NATO

Itálie jako desátá z šestnácti členských zemí Severoatlantické aliance schválila v úterý rozšíření NATO o Českou republiku, Polskou republiku a Maďarskou republiku. Poslanecká sněmovna, dolní komora italského parlamentu, ratifikovala rozšíření Aliance hlasy 310 poslanců; 79 členů sněmovny bylo proti a 169 se zdrželo. Italský Senát, v němž má vládní koalice potřebnou většinu, již rozšíření Aliance schválil. Usnesením sněmovny byl proces ratifikace rozšíření NATO ze strany Itálie definitivně potvrzen.

Pilip: české hospodářství není přímo ohroženo krizí v Rusku

České hospodářství není přímo ohroženo ekonomickou krizí v Rusku vzhledem k absenci úzkých hospodářských vztahů. Prohlásil to v úterý ministr financí Ivan Pilip, který se účastní v pořadí již třetího ekonomického fóra v Salzburku na téma východoevropské hospodářství. Česká republika své hospodářské vztahy ve velké míře diverzifikovala a závislá je pouze na surovinových dodávkách z Ruska. Avšak i tady se ČR snaží dovoz diverzifikovat, dodal Pilip. Co se týče vstupu ČR do EU, ministr odhaduje, že Praze budou stačit "čtyři až pět let k tomu, aby splnila podmínky nutné k přijetí za plnoprávného člena", citovala jej agentura AFP.

Podle ministra průmyslu a obchodu Karla Khnla je stabilní domácí měna pro ČR potřebná. "Jakákoliv nestabilita do naší dnešní situace by nikomu nic dobrého nepřinesla," řekl zpravodaji ČTK ministr Khnl na středoevropském summitu v Salcburku.

Stabilní měna s co nejmenšími výkyvy je přáním a cílem všech finančníků. "Mile mne překvapilo, že proti všem očekáváním koruna po volbách příliš neskáče," dodal hlavní ekonom Komerční banky Kamil Janáček.

Romové předmětem jednání náměstka Winklera v Británii

O situaci českých Romů usilujících o získání azylu v Británii bude ve středu jednat v Londýně první náměstek českého ministra zahraničí Jan Winkler. Smyslem jednání je podle něj vyhodnotit česká opatření přijatá před šesti měsíc v souvislosti s odchodem Romů do Velké Británie, uvedl na dotaz ČTK k plánovanému jednání na londýnském ministerstvu vnitra tiskový odbor českého ministerstva zahraničí. Kvůli stovkám Romů, kteří loni zamířili za novými domovy do Británie, Winkler v Londýně jednal na ministerstvech vnitra i zahraničí již v listopadu. Stejně jako nyní tehdy také navštívil oblast Doveru, kam byl hlavní romský nápor namířen.

Přijímání Romů k policii

Policejní ředitelství v severočeském Mostě si přeje rozšířit řady policistů o Romy. Ti však velký zájem o službu u policie nemají, nebo nesplňují základní podmínky nutné pro výkon služby. Informoval o tom v úterý okresní policejní ředitel Ivan Hromada. Romští policisté by podle něj mohli být nasazováni do služby v oblastech sídliště Chanov nebo podobných lokalitách, kde je početnější romská komunita. "Jejich znalost tohoto prostředí je samozřejmě velmi dobrá," vysvětlil. O přijetí k policii v Mostě dosud požádali dva Romové, kteří ale nevyhověli nutným podmínkám po zdravotní stránce. O posílení o Romy by měla zájem i mostecká městská policie. Ta však musela dosavadní romské zájemce podle dostupných informací odmítat především kvůli tomu, že nesplnili podmínku beztrestnosti.

Policejní experti zatím přesně nevědí, co před soudem vybuchlo

Policejní experti na výbušniny zatím jednoznačně neprokázali, jaká trhavina explodovala před soudem v Přerově, a podle dosavadních výsledků se obávají, že ani složitá analýza vzorků z okolí výbuchu nemusí dát jasnou odpověď. ČTK to řekl vrchní komisař severomoravské policie Václav Hrček. Specialisté již jednoznačně určili, že v odpadkovém koši před soudem minulý týden neexplodovala výbušnina, kterou by si někdo sám vyrobil, ale průmyslově vyráběná trhavina. Mohutný výbuch nálože tehdy poškodil jeden automobil a rozmetal kousky kovového koše do vzdálenosti 50 metrů. Experti rovněž zjišťují, jak byla nálož odpálena.

Po bývalém majiteli fotbalové Sparty Machovi vyhlášeno pátrání

Kriminální policie již několikrát podnikatele a bývalého majitele fotbalové Sparty Petra Macha, který je podle ní důvodně podezřelý ze spáchání zvlášť závažné hospodářské trestné činnosti, od přelomu března a dubna kontaktovala. Mach se však k výslechu nedostavil a údajně policistům do telefonu tvrdil, že je v zahraničí. Policisté po něm proto vyhlásili celostátní pátrání. ČTK to řekl vyšetřovatel případu Ivo Prokel. Reagoval tak na úterní Machovo vyjádření pro ČTK, podle něhož jej údajně policie nikdy nekontaktovala "ani osobně, ani telefonicky, ani písemně".

Výstava Muchových poštovních známek

Výstava Alfons Mucha a poštovní známka, podávající obraz o umělcových nejmenších grafických dílech, začíná dnes v muzeu v Ivančicích u Brna. Výstavu, která potrvá do 3.října, připravil brněnský Klub filatelistů Alfonse Muchy ze sbírky Romana Skalického. Na 304 listech svébytnými filatelistickými způsoby se snaží přiblížit život a dílo významného českého malíře a grafika, který žil v letech 1860 až 1939 a patří k předním světovým představitelům secese. Expozice soustřeďuje známky, razítka, obálky a další filatelistický materiál. Podávají obraz o době, kdy Mucha žil, o místech, kde tvořil a kde byly muchovské expozice. Vystaveny jsou zde známky vytvořené podle Muchových návrhů i podle jeho obrazů. Filatelistickým způsobem výstava dokumentuje také nejrozsáhlejší Muchovo dílo Slovanskou epopej.

Ze sportu:

Druhým českým tenistou, který se s kurty All England Clubu ve Wimbledonu rozloučil již v prvním kole, se stal Martin Damm, když nestačil na Francouze Sebastiena Grosjeana a prohrál ve třech setech 6:3, 6:7 a 3:6. Prvním vyřazeným českým hráčem byl Jiří Novák, který podlehl po pětisetové bitvě domácímu tenistovi Timu Henmanovi.

Počasí

Ve středu má být v ČR zataženo, na většině území občasný déšť a ojediněle bouřky. Teploty 16 až 20 stupňů C.

Tolik zprávy Radia Praha.