Zprávy středa, 24. ledna 2001

Milena Štráfeldová

Ústavní soud jedná o návrzích prezidenta Havla na změnu volebního zákona

Ústavní soud dnes jedná o návrzích na zrušení části novely volebního zákona. Tyto návrhy soudu předložil prezident Václav Havel a později také skupina senátorů. Václav Havel se dnešního jednání Ústavního soudu účastní. Některá ustanovení podle jeho názoru omezují volnou soutěž politických stran a rovnost šancí politických subjektů ve volbách. Novelu schválila loni Poslanecká sněmovna i po prezidentově vetu hlasy zákonodárců ODS a ČSSD.

Lucie Pilipová prohlásila, že oba Češi zadržovaní na Kubě jsou nevinní

Lucie Pilipová se včera v Havaně setkala se zahraničními novináři, které informovala o případu svého manžela Ivana Pilipa a bývalého studentského Jana Bubeníka, kteří jsou zadržováni na Kubě. Kubánské úřady sdělily zadrženým českým občanům obvinění z činnosti namířené proti bezpečnosti státu za účelem povstání. Podle Lucie Pilipové jsou teď oba v "předběžné vazbě" a běží šedesátidenní lhůta, během které by měl kubánský prokurátor rozhodnout o dalších krocích. Pilipová sdělila, že toto obvinění Kubánci zakládají na jediném faktu, a to na setkání Pilipa a Bubeníka se "dvěma osobami z kontrarevoluční opozice". Při setkání s novináři Pilipová zdůraznila, že oba muži neporušili žádný zákon a že jsou nevinní. Jejich obvinění označila za absurdní. Uvedla také, že od kubánských úřadů dostala zvláštní vízum na dva týdny, přičemž vyjádřila naději, že úřady toto vízum prodlouží, když je o to požádá. Agentura Reuters napsala, že v předchozích podobných případech byli cizinci, kteří navštívili Kubu na turistické vízum a setkali se s disidenty, vyhošťováni.

Evropské instituce požadují propuštění dvou českých občanů, kteří jsou zadržováni na Kubě

Petici na podporu českých občanů zadržovaných na Kubě připravují poslanci Parlamentního shromáždění Rady Evropy. Návrh petice vyzývá k okamžitému propuštění obou českých občanů a odsuzuje jejich zatčení. Ivan Pilip a Jan Bubeník nespáchali žádný trestný čin, všechny důkazy ukazují na to, že zadržení je bezdůvodné a odporuje všem principům, které hájí všechny demokratické národy, uvádí návrh petice s tím, že zatčení obou mužů a následné kroky kubánských úřadů jsou vážným ohrožením lidských práv. Také Evropská unie podniká diplomatické kroky ve prospěch dvou českých občanů zadržovaných na Kubě. Aktivitu vyvinuli především zástupci Belgie a Švédska spolu se zástupcem Evropské komise z Mexika.Vyjádřili tak solidaritu s Českou republikou, která je přidruženým členem Evropské unie. Meziparlamentní unie sídlící ve Štrasburku vyšle na Kubu delegaci. Povede ji generální tajemník Anders Johnsson. Na místě chce delegace zjistit okolnosti uvěznění poslance Ivana Pilipa a dalšího českého občana Jana Bubeníka. ČTK to v úterý telefonicky řekl generální tajemník unie Johnsson s tím, že o tom rozhodl řídící výbor Meziparlamentní unie na pokračujícím uzavřeném zasedání v Ženevě.

Náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček včera v České televizi řekl, že podle neoficiálních informací kubánské strany by měl být v nejbližších hodinách hotov podrobný kubánský právní rozbor situace zadržovaných Ivana Pilipa a Jana Bubeníka. Byla by to podle něj vůbec první oficiální informace kubánské strany toto téma. Kmoníček očekává, že tento rozbor by měl kubánský chargé d'affaires v Praze David Paulovich urychleně předat českému ministerstvu zahraničních věcí.

Poslanci už mají kubánská víza, termín cesty je ale stále nejasný

Kubánská víza už mají poslanci, kteří chtějí cestovat na Kubu kvůli zadržení dvou českých občanů Ivana Pilipa a Jana Bubeníka. Termín jejich zahraniční cesty však ještě není pevně určen. Vyslání šestičlenné poslanecké delegace do Havany schválil minulý týden sněmovní organizační výbor. Šéf KSČM Miroslav Grebeníček ale v úterý naznačil, že odvolá účast svého poslance Miloslava Ransdorfa v této parlamentní delegaci. Komunisté také pochybují o smyslu poslanecké mise a zvažují vlastní řešení. "V tuto chvíli si myslím, že je takřka neúnosné pro KSČM, aby držela svého zástupce v této delegaci," řekl ČTK bez bližších podrobností Grebeníček. Šéf KSČM naznačil, že o aktivitách Pilipa a Bubeníka na Kubě byl informován Václav Havel. Prezidentův mluvčí Ladislav Špaček tuto informaci popřel.

Premiér Miloš Zeman vyzval německé automobilky k investicích v České republice

Na komplexním česko-bavorském dialogu se včera v Mnichově dohodl premiér Miloš Zeman s ministerským předsedou Bavorska Edmundem Stoiberem. Dialog bude mimo jiné zahrnovat evropskou integraci, hospodářskou a správní spolupráci nebo partnerství škol. Český premiér Miloš Zeman současně vyzval německé automobilky BMW a Audi, aby následovaly společnost Volkswagen a také zaměřily své zájmy na Českou republiku.

Sněmovna přehlasovala Senát a schválila svou novelu zákona o ČT

Podle očekávání Sněmovna v úterý odmítla pozměňovací návrhy Senátu a schválila vlastní znění novely zákona o České televizi. Novela má Dolní komoře parlamentu umožnit, aby dočasně převzala pravomoci Rady ČT a zvolila prozatímního ředitele veřejnoprávní televize. Vedle toho však nově upravuje i další části zákona, které se týkají například kontroly hospodaření ČT a způsobu volby televizní rady. Tu by měli podle sněmovní verze i v budoucnu volit jen poslanci. Senát neúspěšně navrhoval zredukovat novelu jen na přechodná ustanovení, která mají pouze pomoci řešit aktuální krizovou situaci v ČT. Zákon, který v úterý schválili poslanci, však začne platit až dnem vyhlášení, tedy v okamžiku, kdy vyjde ve Sbírce zákonů. Kromě prezidenta připojil svůj podpis pod zákon předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus a ještě ho musí podepsat premiér Miloš Zeman.

Poslanci z ČSSD a ODS zahájí debaty o plnění tolerančního patentu

Debaty o plnění tolerančního patentu, tedy dodatku opoziční smlouvy, zahájí poslanci z ČSSD a ODS možná už tento týden. Schůzku iniciuje ODS. Právě ta kritizuje vládu, že nedodržela dohody a překročila schodek rozpočtu za loňský rok o více než deset miliard korun. Původní dohoda mezi ČSSD a ODS předpokládala schodek ve výši 35,2 miliard korun. Debaty by se měli zúčastnit: předseda sněmovního rozpočtového výboru Vlastimil Tlustý, místopředseda rozpočtového výboru Martin Kocourek, ministr financí Pavel Mertlík a poslanec rozpočtového výboru Bohuslav Sobotka.

Ministr Mertlík: Ztráta skupiny KoB bude za rok 2000 bude 24 miliard korun

Ztráta finanční skupiny Konsolidační banky za rok 2000 by měla podle ministra financí Pavla Mertlíka činit 24 miliard korun. Samotná ztráta banky se na této hodnotě přitom podílí částkou 12,5 miliardy korun, zbývají část je ztráta České finanční a společnosti Konpo. Mertlík to uvedl v rámci úterní rozpravy k vydání dluhopisů na pokrytí ztráty KoB za rok 1999 ve výši 36 miliard korun.

Václav Havel dostal návrh na jmenování Bureše ministrem, hledá se termín

Prezident Václav Havel již obdržel od premiéra Miloše Zemana návrh na jmenování ministra spravedlnosti, kterým by se měl stát dosavadní předseda pražského vrchního soudu Jaroslav Bureš. ČTK to v úterý potvrdil prezidentův mluvčí Ladislav Špaček s tím, že zatím není stanoven přesný termín jmenování nového člena vlády. Datum jmenování neupřesnil ani tiskový mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Voráček.

Podle ministra Grosse se přezbrojení České policie novými pistolemi nejspíš znovu oddálí

Přezbrojení České policie novými pistolemi se nejspíš znovu oddálí. Doplňkové uživatelské a technické testy zbraní z České zbrojovky Uherský Brod totiž odhalily jejich další nedostatky. Ministr vnitra Stanislav Gross bude trvat na jejich odstranění. Podle Grosse doplňkové zkoušky zjistily, že zbrojovka sice odstranila nedostatky, které experti zbraním v minulosti vytýkali, ale objevily se závady nové. O tom, že bude při přezbrojení policie bez výběrového řízení oslovena Česká zbrojovka, rozhodla vláda loni v dubnu. Předchozí řízení na nákup pistolí totiž skončila bezvýsledně. Celkem by měla zbrojovka dodat 46 tisíc pistolí za 460 miliónů korun.

V ČR v loňském roce poklesla celková kriminalita o 8,2 procenta

Celková trestná činnost v loňském roce na území České republiky proti předchozím letům výrazněji poklesla. V roce 2000 policisté zaznamenali celkem 391.469 trestných činů, což je o 35.000 případů méně, než v roce 1999 a představuje tak pokles o 8,2 procenta. Na úterní tiskové konference o tom informoval novináře ministr vnitra Stanislav Gross. "Poprvé po dlouhých letech došlo k výraznému poklesu počtu trestných činů spáchaných na území České republiky," prohlásil ministr. Významný pokles zaznamenali policisté i na území hlavního města Prahy, kde se kriminalita snížila proti roku 1999 o 11 procent, konkrétně o 13.000 trestných činů, nejvýrazněji se situace zlepšila ve Středočeském kraji, kde snížení kriminality představuje 13 procent.

Chřipková epidemie v ČR postupuje

Hygienici zatím nevědí, jak bude chřipka postupovat Českou republikou. Vzhledem k tomu, že epidemie začala v pohraničních okresech Ústecka a postupuje dál na východ, očekávají, že brzo dorazí do Prahy. Do hlavního města se epidemie blíží také z východních Čech. O epidemii hovoří hygienici, když během jednoho týdne onemocní dva tisíce, případně tři tisíce ze sta tisíc obyvatel. Chřipková sezóna probíhá od ledna do března; loni začala epidemie už o Vánocích, druhá vlna epidemie může přijít i v dubnu. Chřipka byla loni v Česku příčinou smrti 56 lidí.

V Praze dnes začíná 8. ročník Febiofestu

Více než 460 filmů z produkce 44 zemí nabídne filmovým fanouškům 8. ročník mezinárodní přehlídky filmu, televize a videa Febiofest 2001. Dnes večer ho v deseti sálech pražského Multiplexu Ster Century ve Slovanském domě zahájí předpremiéra nejnovějšího filmu Jana Švankmajera Otesánek. Festival se až do začátku března postupně uskuteční v 19 městech České republiky a Slovenska. Ředitel tohoto prestižního filmového svátku Fero Fenič očekává, že celková návštěvnost letošního Febiofestu přesáhne 120.000 diváků.

Peníze na opravu Sovových mlýnů dá Praze Nadace Jana a Medy Mládkových

Nadace Jana a Medy Mládkových poskytne pražskému magistrátu finanční příspěvek 20 miliónů korun na opravu Sovových mlýnů v centru města. Novinářům to v úterý řekl radní Filip Dvořák s tím, že v areálu na Kampě má být umístěna umělecká sbírka této nadace. Celková investice do oprav nyní dosahuje zhruba 100 miliónů korun. Opravy mlýnů měly skončit už loni v prosinci a sbírka v nich měla být slavnostně představena v březnu. Kvůli úpravám projektu a kvůli tomu, že se doposud nerozhodlo o některých sporných úpravách budov, má být rekonstrukce dokončena patrně až koncem června.Město pronajalo Sovovy mlýny nadaci, která má muzeum spravovat na 99 let. Darem má získat několik set obrazů a soch českých a evropských autorů, jejichž účetní hodnota činí 380 miliónů korun.

Sport

Běžkyně na lyžích Petra Letenská vyhrála závod na pět kilometrů volnou technikou v rámci Mezinárodního mistrovství České republiky. Druhá doběhla v Novém Městě na Moravě Zuzana Kocumová a třetí Kamila Rajdlová. Mistrovský titul na desetikilometrové trati mužů získal Petr Michl. Za ním skončili druhý Martin Koukal a na třetím místě Josef Kučera.

Sprinter Radek Zachoval je prvním českým atletem, který splnil limit pro letní mistrovství s věta v Edmontonu. Na mítinku v jihoafrickém Rustenburgu vyhrál závod v běhu na 200 metrů časem 20,67 sekundy. O tři setiny tak překonal kritérium Českého atletického svazu.

Čeští házenkáři prohráli ve svém úvodním vystoupení na mistrovství světa ve francouzském Montpellieru ve skupině A s Portugalskem vysoko 19:29.

A ještě krátce o středečním počasí:

Zataženo, místy slabé sněžení, déšť se sněhem, mrznoucí déšť nebo mrholení. Teploty 1 až 5 stupňů Celsia.