Zprávy středa, 24. února 1999

A nyní podrobněji:

NATO potvrdilo, že důvěřuje státním činitelům i bez prověrek

Severoatlantická aliance potvrdila českému ministerstvu zahraničí, že důvěřuje vysokým státním činitelům i bez bezpečnostních prověrek. Vyplývá to z úterního dopisu ředitele Bezpečnostního úřadu NATO Frederica Kruga českému velvyslanci při NATO Karlu Kovandovi. Jeho neoficiální překlad ČTK poskytl mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Podle Kruga se v několika členských zemích aliance vysokým státním činitelům běžně vydávají osvědčení "z moci jejich úřadu". "Tento postup je v intencích předpisů NATO a Bezpečnostní úřad nemá výhrady proti takové praxi," uvedl nejvyšší bezpečnostní představitel aliance.

NATO provede ve čtvrtek poslední kontrolu armády

Poslední velkou kontrolu připravenosti české armády před blížícím se vstupem do NATO provedou ve čtvrtek zástupci Vrchního velitelství spojeneckých sil v Evropě 'SHAPE). Po úterním zasedání Bezpečnostní rady státu to řekl ministr obrany Vladimír Vetchý. Uvedl, že česká armáda sama pravidelně kontroluje stav plnění úkolů, které je nutno splnit před vstupem do aliance. Jde především o zabezpečení utajovaných skutečností, zabezpečení vzdušného prostoru a úkoly v oblasti komunikací a spojení.

Britský generál jednal s veliteli, jejichž jednotkám bude velet

Britský brigádní generál Richard Smith navštívil v úterý velitelství Pozemního vojska české armády v Olomouci, aby dojednal spolupráci s veliteli, jejichž jednotky budou během dvou let začleněny pod velení britské královské armády. Britský generál vyzdvihl spolupráci, kterou navázali čeští a britští vojáci v Bosně a vyslovil přesvědčení, že během dvou let přípravy se 4. brigáda rychlého nasazení stane platnou součástí 1. britské obrněné divize.

Poslední kontrola před začleněním do jednotek NATO čeká tento týden elitní chemickou rotu v Liberci. Zástupce velitele Pozemního vojska české armády Jozef Fedorko v úterý ČTK řekl, že vojáci jsou na vstup mezi vybrané oddíly NATO, kam budou 12. března zařazeni, až na drobnosti připraveni. "Jsou menší problémy v jazykových znalostech a některých otázkách logistiky, ty však nebrání použití roty," uvedl Fedorko.

ČR se podle vládní zprávy nachází na úrovni roku 1990

Podle řady určujících ekonomických měřítek se Česká republika nachází přibližně tam, kde byla v roce 1990. Společnost je navíc zřetelně postižena nárůstem ekonomické kriminality, nízkou prestiží policie a justičních orgánů. Vážné problémy jsou v oblasti zdravotní a sociální. Uvádí to vládní zpráva o stavu české společnosti, kterou by měl na středečním zasedání projednat kabinet Miloše Zemana. Autor předlohy, místopředseda vlády pro ekonomiku Pavel Mertlík, spatřuje hrozby české společnosti především ve zvláštních formách trestné činnosti, která zapustila kořeny v souvislosti se zvolenou metodou kupónové privatizace a nedokončeným právním rámcem transformace. Uvedené neduhy, včetně korupce, prorostly i do státní správy, uvádí se mimo jiné ve zprávě.

Premiér Zeman a kardinál Vlk se shodli na nezastupitelnosti církví

Hodinu přes půlnoc se protáhla úterní soukromá večeře, k níž pozval předseda vlády Miloš Zeman do své pražské rezidence ministra kultury Pavla Dostála a katolické hodnostáře kardinála Miloslava Vlka a biskupa Václava Malého. Hovořilo se o budoucí podobě vztahu státu a církví. "Šlo o obnovování vzájemné důvěry a vysvětlování střetů," řekl mluvčí České biskupské konference Daniel Herman. Jak poznamenal, nebyla to konfrontační schůzka, ale přátelské a neformální setkání. Spory mezi vládou a církví se týkají zejména účasti komunistů ve vládní komisi pro řešení vztahů státu a církví.

Kardinál Miloslav Vlk obdrží ve čtvrtek v Berlíně vysoké státní vyznamenání Spolkové republiky Německo. Mluvčí České biskupské konference řekl, že Velký kříž za zásluhy udělený za přínos k česko-německému smíření má českému katolickému primasovi v přítomnosti prezidenta Václava Havla předat německý prezident Roman Herzog.

Odklad jednání o Kosovu na 15. března je pozitivní zpráva

Výsledek konference o Kosovu, která v úterý skončila na francouzském zámku Rambouillet, není pro zvláštního zpravodaje OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii Jiřího Dienstbiera překvapením. V rozhovoru s ČTK přitom označil za pozitivní rozhodnutí pokračovat v jednání 15. března. "Výsledek konference v Rambouillet mne nepřekvapuje. Od začátku jsem měl dojem, že nebude-li tento termín, bude termín jiný," řekl bývalý československý ministr zahraničí.

V úterý v 15:00 hodin uplynula druhá, prodloužená lhůta stanovená mezinárodní kontaktní skupinou kosovskoalbánské a srbské delegaci k uzavření mírové dohody o Kosovu. Strany sice žádný dokument nepodepsaly, ale vyslovily v zásadě souhlas s politickou částí mírového plánu kontaktní skupiny. Zároveň se dohodly na pokračování konference 15. března, kdy by se jednání měla zaměřit na realizaci dohody.

Značné množství financí si podle ministra obrany Vladimíra Vetchého vyžádá provoz polní nemocnice české armády, která by se měla podílet na připravovaném zásahu NATO v Kosovu. Po zasedání Bezpečnostní rady státu řekl, že dvouletý provoz nemocnice by Českou republiku stál podle předběžných odhadů 600 miliónů korun.

Prostředky EU na výstavbu koridoru vynaloženy účelně

Peněžní prostředky, které vložila Evropská unie do výstavby prvního železničního koridoru Děčín-Praha-Břeclav, byly podle člena Evropské komise pro dopravu Neila Kinnocka využity účelně. Kinnock to řekl na úterní tiskové konferenci poté, kdy se v Hrušovanech na jižní Moravě seznámil s postupem prací na modernizaci tohoto koridoru. Účelem návštěvy nebyla podle jeho slov přímo kontrola hospodaření s prostředky EU. Jejich vynakládání totiž sledují podrobné zprávy inspektorů i jednotlivých zúčastněných firem. "Je však užitečné když se mohu podívat na místa, kde se využívá prostředků EU či fondu Phare, na vlastní oči," dodal. Podpora výstavby koridu je druhou největší investicí Evropské unie do nečlenských zemí a je největší investicí v České republice.

Výbor OSN pro kontrolu drog je pro prevenci, ne kriminalizaci

Přijetím tzv. protidrogového zákona začala ČR plnit podmínky plynoucí z konvence z roku 1988, k níž se dříve přihlásila. Tuto skutečnost v úterý uvítal ředitel Výboru OSN pro mezinárodní kontrolu drog 'INCB) Andreas Nicklisch. Poznamenal ale, že výbor se nicméně staví spíše za léčbu a prevenci než za kriminalizaci a věznění drogových "hříšníků". Uvedl to v souvislosti s vágní formulací "malé množství drogy", kterou zákon obsahuje. "Taková formulace přináší dost velký tlak na celý právní systém, soudce, policisty, vyšetřovatele," prohlásil Nicklisch.

Velvyslanec Lambsdorff chce pomáhat ČR na cestě do EU

Významně přispět k cestě ČR do Evropské unie hodlá nový německý velvyslanec Hagen Lambsdorff, který v úterý předal na Pražském hradě pověřovací listiny prezidentu Václavu Havlovi. Jak poté diplomat sdělil ČTK, je také rád, že nastupuje úřad v době, kdy se výrazně zlepšují česko-německé vztahy. "Přijel jsem s pověřením pomoci, jak jen nejlépe umím, aby se Česká republika stala v realistické době členem Evropské unie," řekl velvyslanec. Je si zároveň vědom, že ČR má v poslední době hospodářské obtíže, což jí při přípravě na vnitřní trh EU situaci neusnadňuje.

ČR a Slovensko spojí síly k získání zakázky v Šen-tchou

Česká republika a Slovensko budou spolu hledat možnosti, jak se vejít do vysoce konkurenční limitní ceny požadované čínskou stranou pro projekt na výstavbu tepelné elektrárny v čínském Šen-tchou. "Projekt je dobře připraven a má vysoký stupeň naděje na úspěch," řekl na úterní tiskové konferenci v Praze ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr po jednání se slovenským protějškem Šudovítem Černákem. Pro ČTK Grégr uvedl, že současná cena je kolem 300 miliónů dolarů. Grégr s Černákem rovněž hovořili o spolupráci při vývoji, výrobě a prodeji nákladních automobilů z Tatry Kopřivnice, letadel, zbrojní techniky a energetiky a energetického strojírenství.

Bulhaři nabízejí spolupráci v boji proti organizovanému zločinu

Společný postup v boji proti nelegální migraci a organizovanému zločinu navrhl v úterý předseda zahraničněpolitického výboru bulharského parlamentu Asen Agov při jednání s ministrem zahraničí Janem Kavanem. Ten ho ujistil o negativním postoji svého resortu k zavedení vízové povinnosti pro Bulharsko, kterou prosazuje zejména ministerstvo vnitra. O definitivní podobě vízové politiky ČR, která se po vstupu do Evropské unie bude muset podřídit kritériím Schengenských dohod o ochraně vnějších hranic EU, rozhodne v nejbližších týdnech vláda. Kabinet Miloše Zemana uvažuje o zpřísnění podmínek vstupu do ČR pro některé východoevropské a postsovětské státy.

Lánský navrhuje odpovídat odpůrcům Temelína formálním dopisem

Za pokus předem zastavit diskusi o dostavbě jihočeské jaderné elektrárny Temelín považují ekologové materiál ministrů Egona Lánského a Jana Kavana, který má ve středu vyslechnout vláda. Zpráva doporučuje vyřizovat podněty odpůrců Temelína zdvořilostním dopisem a obsahuje návrh, aby v případě rozhodnutí o dostavbě Temelína byla protijaderná hnutí sledována tajnými službami. Informovali o tom exministři životního prostředí Ivan Dejmal a Martin Bursík. Na údajnou nevalnou úroveň materiálu a nedemokratické principy v něm obsažené upozornily ekologické iniciativy dopisem premiéra Miloše Zemana a požádaly ho, aby vláda zprávu projednala. Také ministr životního prostředí Miloš Kužvart požaduje, aby zpráva nebyla brána pouze jako materiál pro informaci.

Ježek podává na ministra Baštu žalobu

Člen prezidia Komise pro cenné papíry 'KCP) Tomáš Ježek podává žalobu na ochranu osobnosti na ministra Jaroslava Baštu. Stojí to v prohlášení, které Ježek poskytl ČTK. Žalobu podává podle svých slov poté, co v úterý uplynula lhůta, kterou poskytl ministru Baštovi k tomu, aby veřejně dementoval své výroky publikované ve sdělovacích prostředcích. "Výroky, které v žalobě napadám, se týkají domnělého trestního oznámení na mou osobu v souvislosti s privatizací Čokoládoven. Ve skutečnosti žádné takovéto trestní oznámení neexistuje. Výroky pana ministra Bašty těžce poškodily moji občanskou a profesionální čest a mají též důsledky v omezení mé funkce v prezidiu KCP," uvádí ve stanovisku Ježek.

Předseda KCP Jan Müller a členka prezidia KCP Jana Pospíšilová v úterý vydali prohlášení, ve kterém vyzývají Ježka, aby se až do vyšetření nebo veřejného objasnění situace kolem privatizace Čokoládoven nezúčastňoval jednání o rozhodování prezidia KCP.

Prezident zahájil výstavu fotografií o postkomunistických zemích

Bída a utrpení, které jsou nejčastějším námětem fotografií na výstavě o posledním desetiletí v postkomunistických zemích na Pražském hradě, podávají podle prezidenta Václava Havla pravdivý obraz skutečnosti, která byla dříve záměrně ukrývána před zraky lidí. Vlastností fotografie je, že ukazuje i špatné a ošklivé, abychom pod jejím vlivem hledali řešení, řekl prezident na úterní vernisáži výstavy s názvem Deset let poté '1989-1999). Výstavě je odbornou kritikou již nyní vytýkáno, že ukazuje na 160-ti fotografiích život v bývalých komunistických zemích přehnaně pochmurně a zaměřuje se převážně na válečné hrůzy a bídu. Problémy se před zhroucením "železné opony" ale podle prezidenta dusily pod jakousi zvláštní oponou a až v posledních deseti letech se projevily ve své skutečné velikosti. Námitka, že výstava ukazuje jen to zlé, není proto podle něj legitimní.

Prezident přijme příbuzné Jana Palacha, Jana Zajíce a Evžena Plocka

Příbuzné Jana Palacha, Jana Zajíce a Evžena Plocka, kteří se roku 1969 pokusili sebeupálením vyburcovat lid z lhostejnosti k postupující normalizaci, přijme dnes na Pražském hradě prezident Václav Havel. Od doby, kdy se na Václavském náměstí upálil student Jan Zajíc, uplyne ve čtvrtek 30 let. Svým činem navázal na první lidskou pochodeň - Jana Palacha. Ten vzplál na stejném místě o šest týdnů dříve, 16.ledna 1969. Třetí živou pochodní se stal 4.dubna 1969 na náměstí v Jihlavě technický úředník Evžen Plocek. Jeho čin však nepronikl do povědomí veřejnosti tak, jako činy jeho předchůdců.

Vyšla mapa židovských památek Moravy a Slezska

Židovské památky ve více než 80 obcích a městech, v nichž působily židovské komunity již od počátku 11. století, podrobně přibližuje mapa židovských památek Moravy a Slezska, kterou v těchto dnech vydala agentura Jako ve Zlíně. V rozsáhlé doprovodné textové části popisuje předseda brněnské Židovské obce Jaroslav Klenovský vznik a zánik židovských čtvrtí, synagog, židovských hřbitovů, obřadních síní a památníků spojených s židovskou historií. Podstatnou část, asi 55 z nich, registruje mapa na jižní Moravě. Informuje též o životě významných osobností židovské komunity. Mapa židovských památek vychází v české, anglické, německé a ruské verzi.

Soutěž Rádia Praha a Britské rady pro studenty středních škol

Prvním společným projektem Českého rozhlasu a Britské rady je soutěž pro studenty českých středních škol. Ti měli napsat esej v angličtině na téma Tam, kde jsem doma. Její výsledky budou vyhlášeny 3. března v Praze. Do soutěže, kterou loni na podzim vyhlásilo Rádio Praha - vysílání Českého rozhlasu do zahraničí ve spolupráci s Britskou radou, se podle šéfredaktora Rádia Praha Davida Vaughana přihlásili žáci z více než 150 škol. V osmi regionálních kolech bylo oceněno 24 studentů. Osm nejlepších postoupilo do finále.

Ze sportu:

Výsledky 45. kola extraligy ledního hokeje: Sparta Praha - Karlovy Vary 4:1, Litvínov - Pardubice 2:5, Plzeň - Jihlava 4:2, České Budějovice - Vsetín 2:2, Opava - Kladno 4:1, Vítkovice - Slavia Praha 5:2 a Zlín - Třinec 4:1. V čele tabulky zůstává Vsetín s 66 body, o tři body zpět je Zlín, třetí Sparta už má větší ztrátu, když dosud nasbírala 55 bodů. Stále beznadějně poslední Jihlava má pouhých 20 bodů a na předposlední Kladno ztrácí plných 12 bodů.

Český výběr fotbalistů do osmnácti let remizoval v přípravném zápase na dodatečnou kvalifikaci mistrovství Evropy své věkové kategorie v Řecku 1:1. Evropský šampionát hostí v červenci Švédsko.

Bývalý vítěz Australian Open Petr Korda se po dopinkovém skandálu opět představil v někdejší formě. Na tenisovém turnaji v Londýně vyřadil český hráč, který se na začátku sezóny propadl až na 75. místo žebříčku ATP, v prvním kole Jihoafričana Wayna Ferreiru ve dvou setech 6:3 a 6:4.

Vodohospodáři se zatím neobávají velkých záplav

Vodohospodáři se neobávají, že by v souvislosti s táním sněhu hrozily v těchto dnech rozsáhlé záplavy. První, nejnižší stupeň povodňové aktivity trvá na Mži u Stříbra, Radbuze ve Staňkově na Domažlicku a v Českém údolí u Plzně a na Berounce v Plzni. První stupeň by mohl být vyhlášen na Labi v Ústí. Pracovníci Povodí Odry záplavy neočekávají, současné počasí hodnotí jako ideální. V dolních částech toků sníh taje a v horských oblastech stále zůstává ležet. Stav řek a přehrad je normální.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Většinou oblačno, místy sněhové přeháňky. Teploty minus 2 až plus 2 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.