Zprávy středa, 25. března 1998

Zprávy 25.3.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Zdeňka Kuchyňová. Začínáme zprávami.

Nyní podrobněji:

Z jednání poslanecké sněmovny

Ve středu dopoledne poslanecká sněmovna doporučila pozastavit výběrová řízení ve zdravotnictví a anulovat výsledky těch výběrových řízení, která se již uskutečnila. Doporučení sněmovna přijala na návrh poslankyně z KSČM Taťány Jirousové. Poslanecká sněmovna dále požádala vládu, aby s ohledem na svůj dočasný a omezený mandát pozastavila veškeré kroky vedoucí k rušení nemocnic. Touto žádostí, kterou přijala na návrh republikánského poslance Jana Vika, uzavřela dolní parlamentní komora dvoudenní debatu o transformaci zdravotnictví.

V úterý poslanci přijali senátní verzi novely zákona o Ústavním soudu, podle níž má oprávněnost stížnosti podané k tomuto orgánu posuzovat senát složený ze tří soudců a nikoli jen soudce zpravodaj, jak je tomu nyní.

Poslanecká sněmovna dále přijala senátní verzi novely zákona o mimosoudních rehabilitacích, která rozšiřuje okruh rehabilitovaných obětí komunismu o příslušníky vojenských báňských oddílů z let 1948 až 1950. Podmínkou rehabilitace je podle novely minimálně dvanáctiměsíční nepřetržitá práce v dolech. Odškodnění se prakticky dotkne pouze několika stovek lidí, protože většina z nich již zemřela. O výhody, které ze zákona vyplývají, budou moci oprávněné osoby požádat do šesti měsíců od začátku platnosti zákona.

Státní rozpočet zakončí první čtvrtletí v mírném přebytku

Státní rozpočet zakončí první čtvrtletí v mírném přebytku, který by se měl udržet přinejmenším do červnových parlamentních voleb. Uvedl to první náměstek ministra financí Michal Frankl v rozhovoru pro ČTK na Evropském bankovním a finančním fóru v Praze. Zopakoval dřívější ujištění šéfů státní pokladny, že účty státu by mohly být vyrovnané i na konci roku vzdor původně neplánované valorizaci penzí. Ke konci února 1998 byl rozpočtový přebytek 4,8 miliardy korun.

Ekonomika by letos měla zrychlit o více než dvě procenta

Zrychlení ekonomického růstu na více než na dvojnásobek proti loňskému roku očekává letos převážná většina nevládních ekonomů, růst hrubého domácího produktu /HDP/ o 2,5 procenta odhaduje i ministerstvo financí. Mírně pesimističtější vývoj však nastínil ve své poslední únorové prognóze Český statistický úřad, jehož odhad se pohybuje mezi 1,6 až 2,2 procenta. "Rozhodujícím momentem bude výsledek voleb, který určí další příliv zahraničního kapitálu do České republiky," podotkl např. k dalšímu vývoji ekonom Expandia Finance Miroslav Singer. Zahraniční kapitál je totiž vedle zahraničního obchodu jedinou složkou HDP, která může působit expanzivně při restriktivně nastaveném státním rozpočtu a měnové politice, dodal Singer.

Inflace podle ČNB až 12%

Česká národní banka předvídá na konci roku 1998 míru inflace 10,2 až 12,0 procenta. Řekl to dnes na Evropském bankovním a finančním fóru viceguvernér ČNB Jan Vít. Uvedl, že centrální banka v současnosti nezmírní měnovou politiku a úrokové sazby zůstanou v nejbližším období na relativně vysoké úrovni. Jan Vít dále očekává zrychlení ekonomického růstu v roce 1998 alespoň na 2,0 procenta z jednoprocentního HDP loni.

Tajná služba se vyjádří k libyjskému vlastnictví hotelů

Bezpečnostní informační služba se vyjádří k informacím o tom, že společnost, která jedná jménem libyjské vlády, vlastní v České republice rozsáhlou síť hotelů. Vzhledem k tomu, že Spojené státy považují Libyi za zemi podporující terorismus, vydalo americké velvyslanectví v Praze v pondělí prohlášení, v němž americkým občanům pod pohrůžkou trestního stíhání zakazuje, aby využívali služeb těchto hotelů. Podle dostupných informací společnost Corinthia Group se sídlem na Maltě, kterou vlastní libyjští majitelé, získala v ČR zhruba před měsícem síť hotelů. Jsou mezi nimi například pražské hotely Forum a Panorama, táborský hotel Palcát a hotel Černigov v Hradci Králové. Libyjská společnost hotely podle deníku Lidové noviny získala zakoupením firmy Top Spirit, která má tato zařízení ve svém majetku. Společnost Top Spirit měl předtím vlastnit Bankovní holding, který je údajně úzce svázaný s Investiční a poštovní bankou (IPB).

Místopředseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Jaroslav Bašta (ČSSD) považuje skutečnost, že Libyjci ovládaná společnost Corinthia Group získala největší síť českých hotelů, za velké pochybení a naprosté selhání tajných služeb. Připomněl, že síť poměrně lukrativních hotelů prodávala společnost, ve které má stát nezanedbatelnou účast. Za další skandál považuje poslanec skutečnost, že na celou aféru přišli dříve novináři než tajná služba.

České ministerstvo zahraničí dosud nemá žádné poznatky o tom, že by byl v souvislosti s údajným ovládnutím několika významných tuzemských hotelů Libyí, mezinárodně sankciovanou kvůli terorismu, porušen zákon. Na vystoupení Washingtonu proti řadě hotelů označených za "libyjské" přitom ministerstvo dopředu upozorněno nebylo. Uvedl to v úterý ředitel tiskového odboru ministerstva Rudolf Hykl.

Generální ředitel české hotelové sítě Top Spirit Jiří Legner odmítl v rozhovoru pro ČTK spojení této sítě hotelů s Libyí. Rovněž neví nic o tom, že by občané USA měli zakázáno se v nich ubytovat. "Naším vlastníkem je firma Corinthia Hotels International se sídlem na Maltě a k nákupu Top Spirit si půjčila peníze od britských bank", řekl.

Dospěli jsme k závěru, že společnost Corinthia jedná jménem libyjské vlády, prohlásila v úterý večer v rozhovoru s ČTK zástupkyně Úřadu pro kontrolu zahraničních kont při ministerstvu financí USA Beth Weaverová. Úřad kontroluje prosazování zákona o sankcích proti Libyi. Americká činitelka zopakovala, že Spojené státy, jak to již uvedlo ve svém prohlášení velvyslanectví USA v Praze, zařadily společnost Corinthia Group již dávno do dané kategorie. Jelikož společnost koupila skupinu českých hotelů, dostala se do ní i tato zařízení. Žádní američtí občané nebo společnosti nesmějí podle amerického zákona vstupovat s nimi do jakékoli finanční transakce. Spojené státy mají zákon o sankcích proti Libyi a musejí ho uplatňovat. Kromě toho existují také sankce OSN, k nimž se připojila i ČR.

Stálá mise ČR při OSN ČTK sdělila, že problém zatím v OSN vznesen nebyl a patnáctičlenný sankční výbor OSN jako orgán, který má na starosti režim sankcí uvalených na jakýkoli stát, se jím nezabýval. Sankční výbor považuje věc údajně za vnitrostátní záležitost, s níž si musí česká vláda poradit. Podle mise je ale třeba ujasnit, jaký význam má seznam vedený Američany ve vztahu k sankčnímu režimu OSN.

Prezident k tzv. bamberské aféře sociálních demokratů

Politickým stranám, které aspirují na to, že převezmou moc v zemi nebo že se na ní budou podílet, by se rozhodně nemělo podle prezidenta Václava Havla stávat, že "naletí podvodníkům". Prezident tak stručně komentoval tzv. bamberskou kauzu, v níž sociální demokraté čelí podezření, že několikrát jednali s česko-švýcarskými podnikateli o jejich podílu na moci v České republice za poskytnutí výhodných finančních úvěrů .

Bývalý první místopředseda ČSSD Karel Machovec přiznal, že pořad České televize /ČT/ Nadoraz jeho výpověď o cestě představitelů na setkání s českošvýcarskými podnikateli do Bambergu nezkreslil. Machovec to uvedl v úterní hlavní zpravodajské relaci ČT s tím, že je připraven kdykoli potvrdit vše, co přinesla původní reportáž.

Miloš Zeman by za určitých podmínek zvážil své další setrvání v politice

Předseda sociální demokracie Miloš Zeman v úterý poslance své strany upozornil, že zváží své další setrvání v politice, pokud zjistí, že se na kampani, která je podle něj proti ČSSD vedena, podílí někdo zevnitř strany. ČTK to řekl poslanec ČSSD Jaroslav Bašta. Zeman pak na dotaz ČTK jeho slova nechtěl potvrdit, ale ani vyvrátit.

Prezident Havel mapuje českou politickou scénu

Prezident Václav Havel se v úterý setkal v rámci svého neoficiálního programu se zástupci Politického klubu-Strany demokratického středu, aby se před předčasnými volbami seznámil s nově vzniklými politickými subjekty. ČTK o tom informoval prezidentův mluvčí Ladislav Špaček.

Václav Klaus zakládá CEP

Nikoliv obávanou husitskou zbraň cep, nýbrž nově zakládanou organizaci na tvorbu myšlenek nazvanou Centrum pro ekonomiku a politiku (CEP) chce použít předseda ODS Václav Klaus v zápase proti politickým protivníkům, a to ještě před předčasnými červnovými volbami do Poslanecké sněmovny. Uvedená instituce, jak řekl Klaus na úterním mítinku s občany v Praze 10, vznikne 1.dubna, jejím cílem bude nezávisle a nestranicky hodnotit politickou a hospodářskou situaci. Hlavními pilíři nového institutu budou bývalí Klausovi vládní poradci, kteří s ním po pádu jeho kabinetu koncem loňského roku odešli do ODS.

Mítink předsedy ODS Václava Klause s občany v Praze 10 navštívilo podle ČTK mnohem více zájemců, než kolik jich chodívalo v době, kdy byl ještě premiérem a jeho autorita nebyla otřesena rozštěpením strany a stranickými skandály.

Podle prezidenta Havla není zákon o zkrácení volebního období sněmovny nejlepší cestou k předčasným volbám

Prezidentovi Václavu Havlovi nepřipadá schválení ústavního zákona o zkrácení volebního období sněmovny jako nejlepší cesta k předčasným volbám, avšak nezbývá mu podle jeho slov nic jiného než respektovat rozhodnutí parlamentu a zákon co nejdříve podepsat. Po své schůzce se zástupci justice, představiteli ministerstva spravedlnosti a ministerstva vnitra to v úterý Václav Havel řekl s tím, že z nabízených postupů, jak se dobrat k předčasným volbám, byly stejně všechny špatné.

Ministerstvo zahraničí k odvolání ruské vlády

Vedení české diplomacie nespojuje pondělní odvolání ruské vlády prezidentem Borisem Jelcinem s nějakým obratem v ruské zahraniční či vnitřní politice. Reformní kurs ruské vlády nebyl zpochybněn, řekl ředitel tiskového odboru českého ministerstva zahraničí Rudolf Hykl.

EU schválila texty úvodních prohlášení ke vstupním jednáním

Rada ministrů EU schválila texty prohlášení, která budou 31.března odevzdána ministrům zahraničí ČR, Polska, Maďarska, Slovinska, Estonska a Kypru, s nimiž budou zahajována jednání o vstupu do unie. Unie se v prohlášení zavazuje, že v rozhovorech bude se všemi kandidáty postupovat podle stejných zásad a kritérií. Unie ČR v prohlášení upozorňuje, že přistoupením k EU přestanou platit všechny její dosavadní smlouvy s unií, ale i se třetími stranami, jež by byly v rozporu s povinnostmi členství - může se to týkat například celní unie se Slovenskem nebo dohod o bezvízovém styku se zeměmi Společenství nezávislých států.

Předseda Poslanecké sněmovny Miloš Zeman se setkal s rumunským prezidentem

Setkáním s rumunským prezidentem Emilem Constantineskem zakončil předseda české Poslanecké sněmovny Miloš Zeman pobyt v Bukurešti. Zúčastnil se zde dvoudenního jednání šéfů parlamentů z deseti přidružených zemí s předsedou Evropského parlamentu. Zeman s rumunským prezidentem diskutoval mimo jiné o dosavadních výsledcích boje proti organizovanému zločinu.

Podepsána česko-chorvatská dohoda o spolupráci ve vojenské oblasti

Náměstek ministra obrany Chorvatska generál Krešimir Čosič se svým českým protějškem Jaromírem Novotným podepsal dvoustrannou smlouvu mezi českým a chorvatským ministerstvem obrany o spolupráci ve vojenské oblasti. Česká republika chce podle Novotného podpisem smlouvy naznačit, že se vstupem do NATO neuzavírá před styky s dalšími zeměmi. Domnívá se, že Česká republika by mohla Chorvatsku nabídnout například své zkušenosti z účasti v mírových silách či z procesu přibližování do NATO.

Česká armáda se musí zaměřit především na angličtinu

Česká armáda se ve zbývajícím roce před předpokládaným vstupem do NATO bude muset zaměřit především na studium pracovního jazyka aliance - angličtiny. V souvislosti s tím musí také připravit podmínky pro komunikaci a integraci svých systémů - například systémů protivzdušné obrany. Na tiskové konferenci na závěr své čtyřdenní návštěvy České republiky to ČTK řekl zástupce náčelníka štábu Vrchního velitelství spojeneckých sil v Evropě (SHAPE) kontraadmirál Andrew Gough, který je odpovědný za přípravu české armády při její integraci do NATO. Rovněž je nutné zajistit, aby české dopravní komunikace byly v případě nutnosti použitelné pro NATO.

Čeští vojáci na cvičení NATO obstáli, výstroj nikoliv

Čeští vojáci na prvním společném cvičení armád NATO a zemí zapojených do Partnerství pro mír, nazvaném Strong Resolve, opět nezklamali. Potíže se ale projevily zejména s výstrojí, uvedl na tiskové konferenci velitel českého kontingentu kapitán Jaromír Jančura. Tohoto dosud největšího cvičení na území Norska, Portugalska a Španělska se od 9.do 21.března zúčastnilo na 50.000 vojáků ze 16 zemí NATO a devíti států Partnerství pro mír.

Rakousko nesouhlasí s meziskladem jaderného paliva v Dukovanech

Rakouská vláda zaujala odmítavé stanovisko k projektu rozšíření meziskladu vyhořelého jaderného paliva v moravských Dukovanech. Rakouský ministr životního prostředí Martin Bartenstein v této souvislosti prohlásil, že Vídeň promítne otázku jaderných elektráren v zemích střední a východní Evropy do rozhovorů o rozšíření Evropské unie. Mezisklad leží 35 kilometrů od rakouských hranic. Odborník na otázky jaderné energie z úřadu spolkového kancléře Andreas Molin kritizoval, že v českých podkladech není označen typ kontejnerů, v nich bude vyhořelé palivo uloženo. Chybí prý také analýzy důsledků, které by měla nehoda v dukovanské jaderné elektrárně, která je od skladu vzdálena 50 metrů.

Ministr životního prostředí Martin Bursík je ochoten diskutovat o problematice budování meziskladu vyhořelého paliva v moravských Dukovanech se svým rakouským protějškem Martinem Bartensteinem. Očekává ale, že nebude jakkoli spojována se vstupem České republiky do Evropské unie.

Odbory varují vládu před privatizací dolů

Před privatizací dolů bez provedení řádného rozboru důsledků, které tento krok přinese, varoval vládu předseda odborů Richard Falbr. Není možné, aby vláda, která nemá mandát k privatizaci strategických podniků, rozhodla o privatizaci dolů, která může mít za následek propuštění desetitisíců horníků, řekl Falbr v projevu na sněmu odborů. Doly by podle něj měly být privatizovány, až bude přijat horní zákon, až budou známy ekologické důsledky a bude zajištěno, že nenastane masové propouštění.

Exministr Jindřich Vodička vystoupil z Unie svobody

Exministr a poslanec Jindřich Vodička vystoupil z Unie svobody i z jejího poslaneckého klubu. Podle informací ČTK Vodička v dopise předsedovi Janu Rumlovi kritizoval program Unie svobody, který podle něj stranu dostatečně neodlišuje od dalších pravicových stran. V dopise vyjádřil i zklamání z toho, že Ruml odmítl kandidovat do Poslanecké sněmovny. Podle Vodičky navíc není Unie svobody stranou pravicovou. Proto se rozhodl zcela opustit politiku. Vodička se koncem minulého roku společně s Rumlem a ministrem financí Ivanem Pilipem velmi aktivně podílel na útoku řady předních politiků ODS proti tehdejšímu premiérovi a šéfovi nejsilnější vládní strany Václavu Klausovi.

Polní chirurgická armádní nemocnice je připravena

Polní chirurgická armádní nemocnice, jejíž personál podstoupil odborný výcvik, je připravena v případě potřeby k okamžitému nasazení v krizové oblasti na Středním Východě. Po prohlídce nemocnice, vybudované v lokalitě Podvoří v boletickém výcvikové prostoru, to prohlásil náčelník generálního štábu Jiří Nekvasil. "Tuto nemocnici nebudujeme jenom pro případné nasazení na Středním Východě, ale prakticky tak v předstihu testujeme i možnost vytvoření takovéto jednotky," řekl s tím, že jde o úkol v rámci začleňování do NATO. Celá nemocnice bude schopna do 24 hodin po rozhodnutí o jejím nasazení zahájit přesun na určené místo.

Téměř polovina občanů chce vrátit majetek církvím

Téměř polovina občanů, konkrétně 47 procent, je pro vrácení majetku církvím, ať už veškerého či alespoň jeho části. Naproti tomu 41 procent lidí se domnívá, že by se církvím již nic vracet nemělo. Pro finanční soběstačnost církví je 51 procent dotázaných, 37 procent respondentů připouští finanční příspěvek od státu a tři procenta jsou pro úplné financování církví státem. Vyplývá to z výsledků šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění.

Převažuje příznivý názor na česko-německé vztahy

Celkem příznivě hodnotí česká veřejnost současné česko-německé vztahy. Podle 58,5 procenta občanů se tyto vztahy od roku 1990 zlepšily a podle 58,1 procenta respondentů jsou nyní poměrně dobré. Vyplývá to z výsledků šetření společnosti Sofres-Factum. Účast zástupců sudetských Němců v česko-německém Diskusním fóru přivítalo 26 procent lidí, opačný názor mělo 31 procent dotázaných a 43 procent se nevyjádřilo. Toto fórum vzniklo na základě česko-německé deklarace a má umožnit širokou výměnu názorů na různých úrovních - například vědecké, kulturní, církevní či mezi mládeží obou zemí.

Západočeská Letecká záchranná služba bude opět pod armádou

Západočeskou Leteckou záchrannou službu bude od 1.května opět provozovat česká armáda. Dohodli se na tom náměstek ministra obrany Vladimír Šuman a náměstek ministryně zdravotnictví Miroslav Čerbák. Armáda provozovala Leteckou záchrannou službu v Líních na Plzeňsku do března minulého roku. Od 1.dubna přešla záchranka do kompetencí ministerstva zdravotnictví, které vypsalo na její provoz výběrové řízení. V soutěži zvítězila firma Aerocentrum, která však nedodržovala smluvní podmínky, proto z rozhodnutí ministerstva zdravotnictví provozuje do konce března Leteckou záchrannou službu v západních Čechách policie.

ČSA budou v létě pasažérům garantovat návrat do ČR

České aerolinie se rozhodly, ve spolupráci s partnerskými cestovními kancelářemi, garantovat cestujícím, kteří v letošní letní sezóně odletí charterem ČSA, návrat do vlasti. ČTK to sdělil ředitel vnějších vztahů společnosti Jan Barták. Společnost tak podle Bartáka reaguje na situaci v loňské turistické sezóně, kdy kvůli krachu několika tuzemských cestovních kanceláří zůstalo několik set turistů v zahraničí bez prostředků a letecký dopravce je odmítl přepravit zpět.

Ze sportu:

V úterý pokračovalo třetími zápasy play-off extraligy ledního hokej. Pardubice podlehly Vsetínu 3:4, což znamenalo třetí výhru Vsetínských a jejich postup do semifinále. Litvínov zdolal Vítkovice 2:0 a snížil tak stav série zápasu na 1:2. Plzeň po vítězství nad Spartou Praha 5:2 upravila celou sérii ve svůj prospěch a vede 2:1. Slavia Praha podlehla Třinci 4:5 a před dnešním čtvrtým zápasem prohrává v sérii 1:2.

Sen o postupu na první místo světového žebříčku ATP se českému tenistovi Petru Kordovi rozplynul již v osmifinále turnaje v Key Biscayne na raketě Brita Tima Henmana. Přitom k sesazení Američana Peta Samprase z postu světové jedničky Korda potřeboval postoupit do semifinále. Korda ale s Henmanem prohrál dvakrát 4:6 za devadesát minut hry.

Počasí

A ještě informace o počasí. Dnes je polojasno, teploty 3 až 7 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.