Zprávy středa, 25. června 1997

Vazeni posluchaci, u vysilani Radia Praha vas vita Josef Kubeczka. Na uvod prinasim zpravy.

A nyni podrobneji:

Rad Bileho lva generalu Joulwanovi

Rad Bileho lva druhe tridy vojenske skupiny udelil v utery prezident Vaclav Havel vrchnimu veliteli spojeneckych sil v Evrope americkemu generalovi Georgi Joulwanovi. Nejvyssi ceske statni vyznamenani mu bylo udeleno za zvlaste vyznamne zasluhy o Ceskou republiku. General Joulwan pri prevzeti radu uvedl, ze jej prebira jmenem vsech vojaku, kterym kdy velel. Ocenil pri teto prilezitosti zasluhy Ceske republiky a jejich jednotek pri udrzovani miru v Bosne. Udeleni Radu Bileho lva si Joulwan podle vlastnich slov vazi tim spise, ze se tak stalo dva tydny pred summitem NATO v Madridu, ktery zasadne zlepsi bezpecnostni situaci v Evrope.

Konference NATO v Praze

Rozsireni Severoatlanticke aliance na madridskem summitu udela vice zemi nestastnych nez stastnych a prinese vice nejistoty nez dosud. Na prazske mezinarodni konferenci NATO o vojenskem a politickem rozhodovani to rekl rusky velvyslanec v Bruselu Vitalij Curkin. Podle pozorovatelu tim Curkin reagoval na skutecnost, ze mnohe zeme budou patrne citit zklamani, az se definitivne dozvedi, ze nebudou prizvany k clenstvi v NATO v prvni vlne. Do ni se podle vseobecneho ocekavani pocita jen s Ceskou republikou, Polskem a Madarskem.

Severoatlanticka aliance musi byt podle ministra obrany Miloslava Vyborneho otevrena, aby sirila demokracii a toleranci. Hodnoty, jez brani NATO, jsou nadcasove, coz se ukazalo v obdobi po skonceni studene valky. Tehdy byly mozne dve cesty: Cesta demokracie a tolerance, nebo cesta, jiz se vydala po rozpadu byvala Jugoslavie, poznamenal ministr Vyborny na mezinarodni konferenci NATO o politickem a vojenskem rozhodovani.

Letosni 14. pravidelny workshop NATO byl podle namestka ceskeho ministra zahranici Karla Kovandy nejvetsim v jeho dosavadni historii. Na prazske konferenci bylo zastoupeno 36 zemi, rekl na zaver jeji pracovni casti Kovanda. Pripomnel, ze workshopu na tema "Nove NATO: cesta kupredu" se zucastnili mimo jine tri prezidenti, jeden premier a 17 ministru obrany nebo zahranici.

Prezident inicioval jednani o NATO

Premier Vaclav Klaus se ve ctvrtek zucastni pracovni porady zastupcu stran vladni koalice a opozicni socialni demokracie, svolane prezidentem Vaclavem Havlem. Jejim tematem bude diskuse o clenstvi Ceske republiky v NATO pred nadchazejicim summitem v Madridu. Sdelil to premieruv mluvci Ivo Strejcek. Vaclav Klaus vyzval v patek vsechny demokraticke strany zeme, aby daly najevo plnou a jasnou podporu vstupu republiky do NATO. Socialni demokrate i pres svuj v podstate kladny postoj ke vstupu zeme do NATO zadaji, aby v teto veci rozhodlo lidove hlasovani, ktere vsak koalicni strany odmitaji.

Podle pruzkumu verejneho mineni neni podpora vstupu Ceske republiky do NATO u ceske verejnosti jednoznacna. Ovlivnuje ji predevsim obava, aby na uzemi Ceske republiky nebyly rozmisteny jaderne zbrane a cizi vojenske zakladny.

Nacelnik generalniho stabu Belgie do Prahy

Na tridenni oficialni navstevu Ceske republiky dnes prileti nacelnik generalniho stabu belgicke armady viceadmiral Willi Herteleer. Cilem jeho navstevy je vymena nazoru na problematiku spojenou s blizicim se rozsirenim NATO, informovani o stavu ozbrojenych sil obou zemi, zhodnoceni dosavadni spoluprace a projednani aktualnich otazek vzajemne spoluprace mezi obema armadami v budoucnosti.

Vojenska inspekce na Morave

Mezinarodni tym pod vedenim Francie zahajil v utery inspekci vojenske zakladny v Hranicich na Morave. Na zaklade Smlouvy o konvencnich ozbrojenych silach v Evrope, ktera vstoupila v platnost v cervenci 1992, zkontroluji inspektori zabezpeceni a pocty prebytecnych zbrani. Jak informovalo ministerstvo obrany, misto inspekce nebylo do priletu tymu znamo. Obvykle je kontrola oznamuje do jedne hodiny po priletu, aby zamezila moznosti presunu vojenske techniky.

Manazerske forum na Zofine

Ekonomicky rust v tomto roce se bude pohybovat kolem dvou az tri procent, jak predpovedel Cesky statisticky urad. Predseda vlady Vaclav Klaus to rekl na uternim Manazerskem foru v Praze na Zofine. Premier se vice priklani k nizsi hodnote tohoto intervalu. "Sdilim take nazor, a kvetnova data o vyvozu a dovozu to naznacuji, ze deficit bezneho uctu platebni bilance vuci HDP poklesne z 8,2 procent v roce 1996 na neco kolem sedmi procent, " rekl premier Klaus.

Premier Klaus k verejnemu mineni

V nedavno zverejnenych pruzkumech verejneho mineni, podle nichz je se soucasnym rezimem spokojena mene nez polovina dotazanych, se odrazi chaos, ktery lide prozivali v souvislosti se zavadenim opatreni na oziveni ekonomiky, hlasovanim Poslanecke snemovny o duvere vlade a poklesem kursu koruny. V rozhovoru pro Cesky rozhlas to uvedl premier Vaclav Klaus. Ma za to, ze pokles spokojenosti je nyni zakonity a veri v obrat k lepsimu. Podle setreni Institutu pro vyzkum verejneho mineni povazuje ctvrtina dotazanych pomery pred listopadem 1989 za lepsi nez soucasne. Situaci pred listopadem povazovalo v roce 1991 za lepsi 14 procent obcanu, loni jiz 18 procent a nyni 25 procent.

Predseda ODA a senator Michael Zantovsky podezira ctvrtinu obyvatel Ceske republiky ze ztraty pameti, pokud se domnivaji, ze jim za socialismu bylo lepe nez v poslednich sedmi a pul letech. Ve vyzkumu IVVM, podle nehoz ctvrtina dotazanych povazuje pomery pred listopadem 1989 za lepsi, se podle Zantovskeho nejspise stala statisticka chyba.

ODA o NATO a EU

Politicka rada Obcanske demokraticke aliance je presvedcena, ze ocekavane rozhodnuti cervencoveho summitu NATO o prizvani Ceske republiky ke clenstvi v NATO a zavery amsterdamske vrcholne konference Evropske unie, ktere predpokladaji zahajeni jednani o clenstvi CR v EU, oteviraji cestu k naplneni historickych aspiraci ceskeho naroda. "Clenstvi v obou organizacich stvrdi nasi evropskou identitu, zajisti bezpecnost nasi zeme a otevre cestu k prosperite v tesne spolupraci s ostatnimi evropskymi narody, " uvadi prohlaseni politicke rady ODA, s nimz v utery seznamil novinare predseda ODA Michael Zantovsky.

Obchodni deficit CR s EU

Zahranicni obchodni deficit Ceske republiky se zememi Evropske unie roste nejrychleji v resortu zemedelstvi. Hlavni cast deficitu, 51 procent, tvori dovoz stroju a technickych zarizeni. Vlada presto nebude iniciovat zadne restriktivni opatreni vuci dovozu zbozi z EU. Po uternim jednani Vladniho vyboru pro evropskou integraci to rekl premieruv zahranicne-politicky poradce Jan Zahradil. Podle vysledku analyzy dosavadnich obchodnich vztahu mezi CR a EU, pripravene ministerstvem prumyslu a obchodu, zpusobuji pasivni obchodni bilanci CR ctyri zakladni faktory: vyssi ekonomicka sila a vykonnost EU, propracovanejsi system ochrany trhu, utlumeni poptavky v zemich EU a mala konkurenceschopnost ceskeho zbozi.

Obchodni vztahy CR a JAR

Zlepseni obchodnich vztahu Ceske republiky s Jihoafrickou republikou, pro ktere je doposud charakteristicka pomerne mala obchodni vymena, bylo hlavnim tematem rozhovoru predsedy senatniho vyboru pro zahranicni veci, obranu a bezpecnost Michaela Zantovskeho s delegaci jihoafrickeho parlamentu. Poslanci z jihu Afriky pricestovali v pondeli do Prahy na petidenni navstevu. Senator Zantovsky uvedl, ze dlouhodobou pasivitu obchodni vymeny, ktera dosahuje asi jen 30 milionu dolaru rocne, by chtela Ceska republika napravit zvysenim vyvozu strojirenskych vyrobku, vyrobku obranneho prumyslu a spotrebniho zbozi do JAR. Z Jihoafricke republiky by CR naopak chtela dovazet hlavne zemedelske vyrobky a suroviny.

CNB uvolnuje svou politiku

Centralni banka pokracovala v utery v uvolnovani sve politiky a snizila repo sazbu z 20 na 18,5 procenta. Koruna na tento krok vyrazne nereagovala a mirne posilovala. Dosahla az rekordnich 5,5 procenta vuci byvale centralni parite. Sdelili to dealeri Komercni a Ceskoslovenske obchodni banky.

Byvaly ministr Kocarnik v pojistovne

Byvaly ministr financi Ivan Kocarnik byl na navrh Fondu narodniho majetku zvolen valnou hromadou Ceske pojistovny za clena jejiho predstavenstva. Nahradil tak dosavadniho clena predstavenstva Jakuba Hradce, ktery abdikoval.

Pocitacove piratstvi v CR

Podle odhadu Sdruzeni vyrobcu a distributoru softwaru - BSA, je v soucasne dobe v Ceske republice pouzivano 80 procent pocitacovych programu nelegalne. Vyrobcum softwaru tak loni vznikla skoda sedm miliard korun. Na uterni tiskove konferenci poradane v ramci seminare pro statni zastupce a soudce k problematice softwaroveho piratstvi to rekl zastupce BSA Zdenek Weig. V Ceske republice od roku 1993 poklesl podil nelegalniho softwaru z 90 na dnesnich 80 procent, avsak s rostoucim poctem pocitacu se ztraty vyrobcu softwaru zvysily oproti predchozimu roku o temer 1,5 miliardy korun. Ve vyspelych statech pritom dosahuje podil nelegalniho softwaru maximalne 50 procent.

Festival spisovatelu

Vzpominkou na prazsky sjezd PEN klubu v roce 1939 uvital na Staromestske radnici ucastniky Mezinarodniho festivalu spisovatelu primator Prahy Jan Koukal. Zahajil tak jiz sedme prazske setkani spisovatelu z celeho sveta, ktere zde organizuje americky basnik Michael March. Naplni ctyrdenniho setkani budou v prazskem Centru Franze Kafky a kulturnich strediscich jednotlivych zemi autorska cteni, besedy spisovatelu se ctenari, diskuse o literature a prekladu, autogramiady, vystavy a dalsi akce.

Legendarni skupina Nazareth vystoupila v Plzni

V plzenskem lochotinskem amfiteatru vystoupila v utery vecer legendarni hardrockova skotska skupina Nazareth, ktera timto zahajila sve turne po Ceske a Slovenske republice. Na dotaz CTK, zda chutna clenum skupiny plzenske pivo, ktere po prijezdu do hotelu popijeli, odpovedel manazer skupiny McQuillan, ze davaji prednost budejovickemu Budvaru.

Kratce o pocasi

V Ceske republice je dnes polojasno az oblacno, ojedinele prehanky. Teploty se pohybuji mezi 17 az 21 stupni Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha.