Zprávy středa, 25. listopadu 1998

Nyní zprávy podrobně:

Poslanci budou jednat o návrhu státního rozpočtu

Novým vládním návrhem státního rozpočtu na příští rok se poslanci začnou zabývat dnes odpoledne. Rozpočtový výbor ho sice doporučil v prvním čtení schválit, jeho členové z řad Občanské demokratické strany však předložili tzv. oponentní zprávu, v níž naopak navrhují vládní předlohu rozpočtu, která počítá s deficitem ve výši 31 miliard korun, vrátit k přepracování.

Poslanecká sněmovna udělala další krok k posílení finančních zdrojů podnikatelského sektoru, když do závěrečného třetího čtení propustila vládní návrh novely zákona o dani z příjmů. Novela usiluje o zkrácení odpisových sazeb. V případě přijetí by měla snížit celoroční výnos daně o 13,6 miliardy korun. Předseda sněmovního rozpočtového výboru Vlastimil Tlustý v rámci debaty nad předlohou navrhl, aby dlužníci museli k daňovému základu připočítat neuhrazené závazky, u nichž k poslednímu dni zdaňovacího období uplynul více než kalendářní měsíc ode dne splatnosti.

Poslanecká sněmovna propustila do závěrečného čtení také vládní novelu zákona o spotřebních daních. V rámci rozpravy poslanci a parlamentní výbory vznesly několik pozměňovacích návrhů, které většinou směřovaly k úpravám daňových sazeb paliv, lihovin a tabákových výrobků.

Čeští zemědělci v pátek zablokují Prahu, přechody i dálnice

Masivní protestní akci proti dotovaným dovozům zemědělských produktů ze zemí Evropské unie připravují na pátek čeští zemědělci. Jak se ČTK podařilo zjistit, zemědělci se v pondělí na krizovém štábu jednomyslně dohodli, že zablokují hlavní příjezdové komunikace do Prahy a zpomalí dopravu na všech dálnicích a hraničních přechodech.

Vláda připravuje legislativní změny na ochranu zemědělců

Vláda ČR připravuje řadu opatření v legislativně právní oblasti ke zvýšení konkurenceschopnosti českého zemědělství. Na jednání Svazu zemědělských družstev a společností na Jihlavsku o nich informoval ministr zemědělství Jan Fencl. Česká strana se podle jeho slov pokusí změnit dohodnuté asociační dohody a pro české zemědělce vyjednat lepší pozice. Rázná opatření vláda přijme i v oblasti levných dovozů vepřového masa, pokud EU nesjedná nápravu po druhém kole konzultací, které se odehrají v prvním prosincovém týdnu.

Jednání o přípravě ozbrojených sil ČR, Maďarska a Polska

Přípravou ozbrojených sil České republiky, Maďarska a Polska několik měsíců před přijetím do NATO se v Bruselu zabývali náčelníci generálních štábů těchto zemí a 16 členských států Aliance. Generál Jiří Šedivý - náčelník generálního štábu, se soustředil na vylíčení přípravy důstojníků, na prověrky z hlediska požadavků nového zákona o utajovaných skutečnostech a na začlenění do integrovaného systému protivzdušné obrany.

Začlenění České republiky do NATO a řešení krize v Kosovu dominovaly jednání ministra obrany Vladimíra Vetchého s jeho britským protějškem Georgem Robertsonem. Vetchý ubezpečil britského ministra v tom, že Česká republika splní včas základní úkoly, které před ni postavila Severoatlantická aliance před vstupem do této organizace.

Senátní klub ČSSD o konkrétní osobě na místo předsedy Senátu nejednal

Senátorský klub ČSSD zatím nejednal o konkrétním senátorovi, kterého by sociální demokracie podpořila do čela horní parlamentní komory. Předseda klubu Zdeněk Vojíř nicméně míní, že by šéf Senátu měl vzejít z ODS, a tím by měla být dodržena opoziční smlouva mezi touto stranou a vládnoucí ČSSD. S tím se však například neshoduje senátor ČSSD František Vízek, který by rád v křesle předsedy viděl i nadále dosavadního šéfa Petra Pitharta.

Současného předsedu Senátu Petra Pitharta 'zvolen za KDU-ČSL) budou opět navrhovat lidovečtí senátoři za šéfa horní parlamentní komory. Nejdříve se však na jeho kandidatuře musí dohodnout s dalšími stranami čtyřkoalice, které jednoznačnou odpověď nedaly. Přesto je Pithartova nominace zřejmě velmi reálná.

Ministr Kavan předal humanitární pomoc čtyřem středoamerickým státům

Ministr zahraničí Jan Kavan předal v Praze diplomatickým zástupcům čtyř středoamerických států /Hondurasu, Guatemaly, Salvadoru a Nikaraguy/, které nedávno zasáhl ničivý hurikán Mitch, humanitární pomoc v celkové výši pět miliónů korun. Zároveň přislíbil, že česká vláda bude hledat další cesty pomoci.

Podepsána deklarace o spolupráci mezi ČR a Kyrgyzstánem

Znovuobnovení vztahů mezi Českou republikou a Kyrgyzstánem, které byly intenzivní zejména ve 30. letech, napomůže deklarace, kterou na Pražském hradě podepsali prezidenti obou států Václav Havel a Askar Akajev. Prvním počinem v rozvoji spolupráce a současně výrazem solidarity je šek na 20.000 dolarů, který dostal kyrgyzský prezident od české strany na překonání nedávných povodní v této středoasijské republice.

Při rozhovoru s premiérem Milošem Zemanem projevil Akar Akajev zájem o obnovení tradičních obchodních vztahů s Českou republikou. Zdůraznil, že české výrobky jsou v jeho zemi oblíbené a že Kyrgyzstán bude v příštích letech potřebovat trolejbusy, technologie na zpracování zemědělských produktů a stovky malých vodních elektráren. S předsedou Poslanecké sněmovny Václavem Klausem jednal Akajev především o privatizaci a zkušenostech s ekonomickou transformací.

Nejvyšší soud obdržel po volbách do Senátu první stížnost

Nejvyšší soud obdržel první stížnost proti vydání osvědčení novým senátorům o jejich zvolení. Na dotaz ČTK to uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Martin Sláma. Podotkl, že podnět nesměřuje proti zvolení konkrétního senátora, ale je namířen proti Senátu jako celku.

Bašta označil informace o chystaném odvolání Vulterina za kachnu

Za novinářskou kachnu označil pro Český rozhlas ministr bez portfeje Jaroslav Bašta, který má ve své kompetenci tajné služby, informace tisku, že vláda se chystá brzy odvolat ředitele Bezpečnostní informační služby 'BIS) Karla Vulterina. Bašta ale připustil, že kabinet se nyní zaměřil na kontrolu BIS i jiných služeb.

Brněnský ústav nabídl na požádání vzorek nebezpečných bakterií

Výzkumný ústav veterinárního lékařství v Brně nabídl údajným neznámým obchodníkům z Maroka vzorek nebezpečné látky botulinum, kterou Irák používá k výrobě biologických zbraní. Potvrdil to ČTK reportér britského listu listu The Sunday Times David Leppard, který se společně se svými dvěma kolegy minulý týden za tyto obchodníky vydával. Ředitel ústavu Karel Hruška ve své první reakci tvrzení britského týdeníku odmítl. Brněnský ústav nicméně svou nabídku stvrdil faxem, jehož kopii poskytl Leppard londýnské odbočce ČTK. Podle Lepparda pracovníci brněnského ústavu změnili svůj názor na prodej bakterií, jakmile jim britští novináři prozradili svou totožnost.

Vedoucí sbírky zoopatogenních organismů brněnského Výzkumného ústavu veterinárního lékařství Lubomír Valíček tvrdí, že autory žádosti o nebezpečné bakterie považoval za teroristy. Valíček České televizi potvrdil, že byl minulý týden telefonicky kontaktován neznámým mužem z Anglie. Muž tvrdil, že je pracovníkem marockého výzkumného ústavu a že by potřeboval některé kmeny mikroorganismů pro vědecké účely. Nepřímo Valíčkovi nabídl určitý finanční obnos nebo spoluúčast na výzkumu. Valíček podle svých slov nabídku odmítl.

Universal banka uzavřela pobočky

Universal banka uzavřela všechny své pobočky. Udělala to na protest proti rozhodnutí Česká národní banky, která zahájila správní řízení o odnětí její bankovní licence.

Poslanci vyzvali EU a ČR, aby předcházely sporům

K maximálnímu úsilí s cílem předcházet sporům v obchodních vztazích vyzval orgány EU a českou vládu Smíšený parlamentní výbor EU-ČR. Poslanec Jaroslav Palas 'ČSSD) zástupce EU informoval o "velmi vypjaté situaci" způsobené dovozem levného vepřového. Zástupce Evropské komise Willem Aldershoff připomněl, že dohoda o přidružení České republice umožňuje za jistých podmínek použít ochrannou klauzuli, zejména pokud by dovoz nějaké komodity významně ohrožoval celý sektor. Zdůraznil, že by to muselo být jen výjimečné opatření, jemuž by předcházelo jednání s EU.

ÚDV uvítal iniciativu obnovit vyšetřování šéfa StB Lorence

Ředitel Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu Pavel Bret uvítal informaci, že slovenské vyšetřovací orgány zřejmě znovu zahájí vyšetřování nezákonností, jichž se dopustil poslední šéf Státní bezpečnosti 'StB) Alojz Lorenc tím, že v letech 1988 a 1989 protiprávně zadržoval téměř tři stovky tehdejších disidentů. Generál Alojz Lorenc byl v říjnu 1992 odsouzen Vyšším vojenským soudem v Táboře k nepodmíněnému trestu čtyř let odnětí svobody. Po rozdělení federace již jako slovenský občan využil svého práva a odmítl nastoupit výkon trestu.

Médiím nevěří 29 procent lidí

Skepticky k médiím přistupuje a příliš jim nevěří 29 procent občanů České republiky. Dalších 24 procent je v důvěře značně opatrných a vybírá si z několika novin, televizí či rozhlasových stanic. Plyne to z výsledků průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění, které získala ČTK. Pětina občanů - 22 procent - dá hlavně na názory svých oblíbených novin, ale zajímají je také informace jiných médií.

Místopředsedu vlády Mertlíka neznají dvě pětiny občanů

Dvě pětiny občanů, konkrétně 41 procent, neznají podle listopadového průzkumu Střediska empirických výzkumů 'STEM) místopředsedu vlády pro ekonomiku Pavla Mertlíka 'ČSSD). Nejméně známým politikem je však místopředseda Unie svobody Petr Matějů, kterého nezná 45 procent. Stoprocentní znalosti ve veřejnosti se mohou těšit pouze předseda vlády a ČSSD Miloš Zeman, předseda ODS a Poslanecké sněmovny Václav Klaus, předseda Unie svobody Jan Ruml a místopředsedkyně ČSSD a dolní parlamentní komory Petra Buzková.

Novela veterinárního zákona je podle ministra Kužvarta nelidská

Novela veterinárního zákona, jejíž schválení by umožnilo utrácení opuštěných zvířat po dvou týdnech od ukončení karantény, je podle ministra životního prostředí Miloše Kužvarta nelidská. Kužvart novinářům řekl, že bude vystupovat proti schválení novely, kterou předkládají Státní veterinární správa a ministerstvo zemědělství.

Vyhrají-li Havlovi soudní spory, peníze dají na dobročinné účely

Finanční odškodnění ve výši pět miliónů korun chtějí prezident Václav Havel a jeho žena Dagmar od Přemysla Svory, autora kontroverzní knihy "Sedm týdnů, které otřásly Hradem". Svora to uvedl v Českém rozhlasu. Žalobu podali Havlovi také na Lidové noviny, Blesk a provozovatele televize Nova. Pokud soudní spory vyhrají, darují peníze podle vedoucího tiskového oddělení Kanceláře prezidenta republiky Martina Krafla na dobročinné účely.

Žalovaná média se v říjnu obšírně zabývala vztahem mezi Dagmar a Václavem Havlovými a jejich údajnou manželskou krizí. Kniha Přemysla Svory se vrací k několika týdnům v roce 1996, kdy byl prezident v nemocnici, a k prvním dnům roku 1997 předcházejícím sňatku Havlových. V dovětku Svora upozorňuje na velmi přátelský vztah Dagmar Havlové a jejího tajemníka Miloše Rýce.

Přemysla Svoru žaloba Havlových sice překvapila, nehodlá však ustoupit z ničeho, co ve své knize napsal. "Takový soud tu ještě nebyl," prohlásil Svora. Soud totiž podle něj bude muset rozhodnout, co je a co není možné psát a jak je možné psát. Šéfredaktor zpravodajství televize Nova Jan Vávra se "nesmírně těší" na soudní proces. Také představitelé deníku Blesk se žaloby nebojí.

Bývalý majitel Poldovky Stehlík nebyl agentem StB

Vrchní soud v Praze rozhodl, že bývalý majitel kladenské Poldi Ocel Vladimír Stehlík byl neoprávněně evidován jako spolupracovník bývalé Státní bezpečnosti 'StB). Vyhověl tak v plném rozsahu Stehlíkově žalobě na ochranu osobnosti proti ministerstvu vnitra. Stehlík, který obdržel od ministerstva vnitra pozitivní lustrační osvědčení, se pět let snažil vysoudit neoprávněnost svého zápisu ve svazcích vedených StB.

Podle 55 procent lidí se česká společnost vyvíjí nesprávně

Česká společnost se od roku 1989 podle 55 procent občanů nevyvíjí správným směrem. Naopak o správnosti vývoje je nyní určitě přesvědčeno sedm procent občanů a spíše 38 procent. Od roku 1994 tak počet lidí přesvědčených o správnosti vývoje klesl o osmnáct procent. Se směrem vývoje společnosti bylo v květnu spokojeno 84 procent příznivců ODS, 72 procent příznivců Unie svobody a polovina příznivců KDU-ČSL. Voliči ČSSD byli spokojeni z jedné čtvrtiny a komunisté ze čtyř procent.

ČSSD s 28 procenty má téměř šestiprocentní náskok před ODS

Vládní sociální demokracie vede podle listopadového průzkumu veřejného mínění, jež uskutečnilo Středisko empirických výzkumů 'STEM), s téměř šestiprocentním náskokem před ODS. Podle volebních preferencí, jež STEM zveřejnilo, má ČSSD podporu 28,1 procenta a druhá ODS 22,2 procenta občanů. Tyto výsledky se rozcházejí s pondělní informací Institutu pro výzkum veřejného mínění 'IVVM), která tvrdí, že by každou z těchto stran volilo 28 procent občanů.

Tlumočníci překládají písemné materiály zabavené v Morava Academy

Velké množství písemných materiálů v anglickém jazyce, které by mohly pomoci objasnit týrání mladých cizinců v Morava Academy, překládají nyní tlumočníci pro potřeby vyšetřovatelů. V akademii bylo ubytováno 57 mladých cizinců, především Američanů. Se souhlasem rodičů zde měli být tvrdým způsobem převychováni. Za drobné prohřešky je vychovatelé měli zavírat na samotku, kde prý dostávali nižší příděly jídla a pití. Součástí trestu bylo například i svazování a údajně i zabraňování v návštěvě toalet. Jak ČTK v uplynulých dnech informovala, společnost Teen Help, která provozovala Morava Academy, čelí podobným obviněním také v americkém státě Utah, kde má své sídlo.

Českému divadlu by prospěl návrat Dagmar Havlové na jeviště

Českému divadlu by podle ministra kultury Pavla Dostála 'ČSSD) prospěl návrat prezidentovy manželky Dagmar Havlové na jeviště. "Já se domnívám, že paní Havlová je natolik výborná herečka, že její návrat do divadla by českému divadlu velice prospěl," uvedl Dostál v televizi Nova. S přáním navrátit se příští rok ke své původní herecké profesi se Havlová svěřila v Zemským novinám. Uvažuje o roli v jednom komorním dramatu. Měla by to být výpověď herečky, která přestala hrát a vyrovnává se s matkou, manželem a dítětem. "I já jsem přestala hrát v největším tvůrčím rozpuku, kdy herečka sbírá zkušenosti," uvedla v tisku prezidentova choť. Poslední angažmá v pražském Divadle na Vinohradech ukončila Havlová krátce po své svatbě s prezidentem Václavem Havlem v lednu 1997.

Organizace Čechů v zahraničí obdržela z ČR grant

Ministerstvo zahraničních věcí ČR udělilo organizaci amerických Čechů, Společnosti pro vědy a umění 'SVU), grant na vytvoření přehledu historických památek i archivních materiálů týkajících se Čechů v Americe. ČTK to oznámil předseda SVU Miloslav Rechcígl s tím, že v obavách o osud dokumentů a památek bývalého života navrhla před časem SVU a Slovanská podpůrná jednota státu Texas iniciativu, do níž chtějí zapojit všechny českoamerické spolky a organizace. Je třeba zmapovat existující veřejné i soukromé archivy a knihovny v USA, které mají vztah k americkým Čechům, a sestavit přehled památek a pamětihodností, které připomínají významné osobnosti či události, jež mají souvislost s Čechoameričany. Jde především o záchranu dokumentů a jejich uložení na bezpečném místě, přístupném vědeckému výzkumu.

Ze sportu:

Hokejisté Vsetína porazili v předehrávaném zápase 30. kola nejvyšší domácí soutěže pražskou Slavii vysoko 5:1 a upevnili si vedení v tabulce. Druhý Zlín na ně ztrácí tři body, Slavia zůstala i nadále osmá.

A ještě informace o počasí:

Na území České republiky je dnes většinou zataženo až oblačno. Nejvyšší denní teploty minus 1 až plus 3 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.