Zprávy středa, 25. srpna 1999

A nyní podrobně:

Česká polní nemocnice v Gölcüku přijala v úterý první pacienty

Prvních 15 pacientů ošetřili během úterý lékaři 6. polní nemocnice české armády, kteří v pondělí dorazili do zemětřesením těžce postiženého tureckého města Gölcüku. ČTK to z Ankary sdělil český velvyslanec Jozef Braun. Podle něj se jedná v těchto podmínkách o rutinní práci, jak si na ni zdravotníci už zvykli v severní Albánii, kde byli původně dislokováni. Díky lepšímu šíření informací o dostupnosti zdravotní péče začalo v průběhu dne do nemocnice přibývat lidí žádajících lékařské ošetření. Dá se očekávat, že už ve středu budou mít lékaři opravdu plné ruce práce.

K českému lékařskému týmu, který má na starosti 5000 lidí z nejbližšího okolí a obyvatele okolních stanových táborů, se připojili i záchranáři ze 75. záchranné výcvikové základny Civilní ochrany v Olomouci. Obě skupiny pracují společně.

Naši záchranáři se vrátili ze zemětřesením postiženého Turecka

Skupina pěti českých kynologů ze Svazu záchranných brigád se v úterý i se svými speciálně vycvičenými psy vrátila ze zemětřesením poničeného Turecka do ČR. Amatérskému týmu, který tvořili čtyři muži a žena, se v tureckém Gölcüku podařilo zachránit dva lidské životy. Do Turecka skupinu vyslalo občanské sdružení Adra. Vedoucí záchranářů Jaroslav Sedlák kritizoval české úřady za to, že o pomoci rozhodli pozdě. "V době, kdy o životech zavalených lidí rozhodují minuty, je to od vlády špatná pomoc", řekl novinářům Jiránek. Pět záchranářů odletělo do zemětřesením poničeného Turecka minulý čtvrtek, tedy o dva dny později, než dorazily první záchranné týmy z ostatních zemí. Na místě neštěstí začali čeští záchranáři zasahovat v pátek v poledne.

Česká pomoc Turecku byla podle ODA vyslána pozdě

ODA je nespokojena s nekoordinovanou činností jednotlivých ministerstev při rozhodování o pomoci Turecku. Podle předsedy Aliance Daniela Kroupy je třeba vyvodit důsledky proti těm, kteří selhali. Ke kritice se připojil také předseda České strany národně sociální Jan Šula. Obvinil jmenovitě prvního náměstka ministra zahraničí Otto Picka, který podle něj neobstál v pozici koordinátora české humanitární pomoci Turecku. Strana zelených vznesla už v pondělí požadavek na odvolání Picka z funkce za to, jakým způsobem opožděné vyslání pomoci omlouval.

Praha chce věnovat tři milióny korun na pomoc Turecku

Tři milióny korun na nákup lékařského materiálu hodlá poskytnout Praha zemětřesením postiženému Turecku. Návrh schválila městská rada, ale 9. září ho ještě posoudí zastupitelé. Praha původně zvažovala vyslání záchranářů se psy, kvůli nepružnosti ministerstva zahraničí však podle primátora Jana Kasla ze záměru sešlo. Kasl novinářům řekl, že záchranáři se psy z Hasičského záchranného sboru byli podle něj schopni okamžitě nastoupit a pomoci vyhledávat zavalené lidi. Náklady na jejich vyslání by navíc hradilo město.

Vypravena další humanitární pomoc z České republiky do Turecka

Český červený kříž letecky zaslal krevní deriváty pro oběti zemětřesení v Turecku. Finanční prostředky v hodnotě 500.000 korun na nákup krevních derivátů uvolnil Český červený kříž ze svého Fondu humanity, cestu sponzorovaly České aerolinie.

Prvních pět tisíc kusů černých plastových vaků pro oběti zemětřesení v Turecku vyrobili v mimořádných směnách pracovníci Fatry Napajedla. Vaky ze speciální fólie jsou vybavené zdrhovadly a bezpečně chrání úniku zápachu a mikroorganismů do ovzduší. Byly vyrobeny podle požadavku občanského sdružení Adra, které organizuje jejich distribuci do Turecka. Výroba bude pokračovat podle požadavků

Další skupina kosovských uprchlíků odletěla z Ostravy

V pořadí už čtvrtá skupina kosovských uprchlíků odletěla v úterý z Ostravy zpět do vlasti. Český armádní speciál měl na palubě 102 běženců a směřoval na letiště v makedonské metropoli Skopje. Odtud pracovníci Mezinárodní organizace pro migraci přepravují běžence do Kosova. Program dobrovolné repatriace, který organizuje ministerstvo vnitra, zahájila Česká republika v pátek 13. srpna. Čtyřmi lety se už zpět do vlasti vrátila téměř polovina běženců umístěných u nás. Celá akce by měla skončit 14. září.

V Bonnu jednají zástupci nuceně nasazených

Zástupci nuceně nasazených, mezi nimiž tehdy byli také občané Československa, zahájili v úterý v Bonnu další rozhovory s představiteli 16 německých firem a spolkové vlády. Podle vyjednávače vlády Spojených států Stuarta Eizenstata jde o první schůzku, kdy se hovoří o konkrétních částkách. Úterní schůzky se zúčastnili představitelé vlád Německa a USA, právní zástupci obětí a činitelé židovských organizací. Ve čtvrtek se mají připojit představitelé vlád zemí střední a východní Evropy, mezi které patří také Česká republika.

Informace o středečním programu vlády

Především o procesu integrace naší republiky do Evropské unie a návrzích některých zákonů bude jednat ve středu česká vláda. Na zámku v Kolodějích se má kabinet opět zabývat koncepcí a termíny zavedení víz s tak zvanými rizikovými zeměmi, posoudit návrh na zrušení letošních čtrnáctých platů ústavních činitelů a věcným záměrem zákona o soudních exekutorech. Jednání vlády má doprovázet demonstrace asi 150-ti horníků z Mostecka. Ti mají vyjádřit svůj nesouhlas s prodejem státního podílu v Mostecké uhelné společnosti.

Ministerstvo zemědělství je proti navrhovanému státnímu rozpočtu na příští rok

S podobou rozpočtové kapitoly svého resortu na příští rok tak, jak ji předložilo Ministerstvo financí, nesouhlasí Ministerstvo zemědělství. Navrhovaný rozpočet ve výši 14,7 desetin miliardy je oproti letošním přiděleným skoro devatenácti miliardám, příliš nízký. Zemědělci především nesouhlasí s navrhovanou výší dotací a investičních výdajů a požadují jednu miliardu korun jako vratku za naftu spotřebovanou zemědělci.Tuto částku totiž vláda přislíbila jako náhradu za zrušení daňové úlevy u bionafty, což bylo součástí novelizace zákona o spotřební dani.

Václav Klaus obvinil Mladou frontu Dnes z politické cenzury

Předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus obvinil deník Mladá fronta Dnes z politické cenzury, protože odmítla vytisknout inzerát ODS před doplňovacími senátními volbami. "Rozhodli se z politických důvodů odmítnout náš volební inzerát, respektive diktovat nám, co v tomto inzerátu smíme nebo nesmíme zveřejnit. To považujeme za formu cenzurního zásahu, která nemá obdoby, a se kterou se prostě nejsme ochotni smiřovat," prohlásil Klaus na tiskové konferenci ODS. Podle něj tím vrcholí snaha uzavírat ODS přístup do médií. Obvinění se týkalo i Lidových novin, ty ale ve středu inzerát otiskly v plném znění.

Podle Václava Fischera je text inzerátu ODS odrazem jejího současného stavu

Text volebního inzerátu ODS, který odmítla v původním znění otisknout Mladá fronta Dnes, je podle nezávislého kandidáta do Senátu Václava Fischera odrazem současného stavu této strany. "Jsem zdrcen skutečností, že Václav Klaus je schopen kvůli odvrácení volební porážky své strany dokonce i lhát a urážet ostatní kandidáty," stojí ve Fischerově prohlášení, které poskytl ČTK. V kopii inzerátu, kterou dostali novináři, ODS vyzývá voliče, aby volili její kandidátku do Senátu Jiřinu Jiráskovou. V jednom z odstavců textu však kritizuje jednoho z jejích protikandidátů, majitele cestovní kanceláře Václava Fischera.

Ministr Jaromír Císař se vyjádřil k dálničnímu obchatu Plzně

Definitivní rozhodnutí ve věci dálničního obchvatu Plzně vydá ministerstvo pro místní rozvoj do poloviny října. Uvedl to v úterý v Plzni ministr Jaromír Císař s tím, že proti tomuto rozhodnutí nebude možné se odvolat. Podle něj existuje dostatek materiálu na posouzení několika možností trasy, ale v zásadě ministerstvo hodlá podpořit časově nejméně náročnou variantu, tedy SUK 2. Její dokončení očekává v roce 2004.

Zemřel arciopat benediktinského kláštera v Praze Břevnově Anastáz Opasek

Ve věku šestaosmdesáti let zemřel v úterý krátce po poledni v Bavorsku arciopat benediktinského kláštera v Praze Břevnově Anastáz Opasek. Podle mluvčího České biskupské konference Daniela Hermana byl příčinou smrti pravděpodobně infarkt.

Lítost a smutek vyjádřil nad úmrtním arciopata Anastáze Opaska předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus (ODS). V písemném prohlášení, která má ČTK k dispozici, Opaska označil za velkou osobnost českého společenského života. "Osobně jsem ho vždy považoval za symbol duchovního a morálního rozměru českého kulturního světa a také za symbol kontinuity celého dvacátého století," uvedl Václav Klaus v prohlášení. Osobnost arciopata Opaska vyzdvihl i v rovině listopadových událostí. "Právě díky lidem, jako byl on, jsme po listopadu nemuseli začínat v hodnotovém vzduchoprázdnu, mohli jsme navázat na národní tradice a vrátit se k totalitou přerušenému vývoji," napsal Klaus.

V Poldi propustí 320 zaměstnanců

Brány kladenské Poldi opustí do konce měsíce dalších zhruba 320 zaměstnanců. Po jejich odchodu a uzavření většiny provozů závodu Hrádeckých železáren zůstane v podniku asi 80 dělníků oceláren a necelé dvě desítky technicko-hospodářského personálu. S odchodem kvalifikovaných sil však zásadně nesouhlasí majitel Mossei International Holding Josef Totzauer, který chce Poldi koupit od nynějšího vlastníka Zdeňka Zemka. Po realizaci prodeje proto počítá se stažením výpovědí stávajících zaměstnanců huti.

Reklamní agentury požadují peoplemetrový výzkum sledovanosti televizních stanic

Asociace reklamních agentur v úterý požádala o opětovné uvolnění kompletních dat peoplemetrového výzkumu sledovanosti televizních stanic. Obnovení transparentnosti by mělo přispět k stabilizaci reklamního trhu, který nemá v současnosti k dispozici pravidelné informace o sledovanosti celoplošných kanálů. Jejich dodavatelem je Asociace televizních organizací, jejímž partnerem je za TV Nova společnost ČNTS. Poté co Nova začala vysílat nezávisle, nemá kdo dodávat kódy k peoplemetrovým výsledkům sledovanosti jednotlivých pořadů. Televizní stanice patří k významným zákazníkům reklamních agentur. Loňské výdaje na televizní reklamu činily 5,3 desetiny miliardy korun.

CET 21 smí opět vysílat pořady s jejich původními názvy

Společnost CET 21 už opět smí od úterý vysílat v TV Nova některé pořady s jejich původními názvy. Krajský obchodní soud v Praze totiž zrušil své staré předběžné opatření, kterým zakázal vysílat určité pořady s jejich názvy. Podle rozhodnutí soudu nebyly důvody pro předběžné opatření dostatečné. Návrhy na něj podala Česká nezávislá televizní společnost, která donedávna zajišťovala program Novy. Ta má zapsány ochranné známky na výrobu těchto pořadů. CET 21 však vlastní práva na jejich vysílání.

V Praze proběhne soutěž na využití bývalého Stalinova pomníku

Pražská městská rada schválila podmínky nutné k vyhlášení soutěže na smluvního partnera pro využití bývalého Stalinova pomníku na Letné. Opuštěné prostory podstavce pomníku Josifa Vissarionoviče Stalina - lidově nazývaného fronta na maso, by mohly tedy časem opět ožít. Od smluvního partnera Praha především očekává, že převezme náklady na údržbu prostor a případně bude platit nájemné.

Blokáda pralesa pokračuje

Ekologové ustupují ze svého původního návrhu zastavit kácení v celé první zóně Trojmezná na Šumavě. V blokádě pralesa však pokračují. Aktivisté, kteří od 27. července brání dřevorubcům v šumavském parku v kácení stromů napadených kůrovcem, svůj kompromisní návrh zaslali správě Národního parku Šumava. K jednání o něm by se zástupci obou stran měli sejít ve středu.

V Olomouci protestují proti výstavbě nového hypermarketu

Petici proti výstavbě nového hypermarketu sepisují obyvatelé luxusních bytů v Olomouci. Nesouhlasí totiž se záměrem místní radnice vybudovat v jejich sousedství nákupní středisko s parkovištěm pro bezmála tisíc automobilů, namísto původních dalších bytů. Ty měly vyrůst na základě původně schváleného územního plánu. Se stavbou hypermarketu nesouhlasí ani zhotovitel bytových jednotek

Petra Buzková a Stanislav Gross jsou nadále nejlépe hodnocenými osobnostmi

Místopředsedkyně ČSSD a Poslanecké sněmovny Petra Buzková a její stranický kolega Stanislav Gross podle našich občanů nejvíce prospívají státu. Vyplývá to z průzkumu agentury Sofres-Factum, podle kterého další místa zaujímají guvernér České národní banky Josef Tošovský a poslankyně za KDU-ČSL Vlasta Parkanová. Ze seznamu hodnocených osobností byli vynecháni ministři sociálnědemokratického kabinetu i členové takzvané stínové vlády ODS, kromě předsedů obou stran Miloše Zemana a Václava Klause. Oba veřejnost nadále řadí mezi osobnosti škodící společnosti.

Factum: Nejvíce lidí preferuje ODS; další jsou KSČM a ČSSD

Nejvíce lidí - celých 23 procent - preferuje Občanskou demokratickou stranu. KSČM na druhém místě podporuje téměř 17 procent a třetí ČSSD 15 procent lidí. Podle průzkumu agentury Sofres-Factum z počátku srpna by se nyní voleb zúčastnilo 75 procent lidí.

Factum: Lidé považují hrubé vyjadřování politiků za zcela nevhodné

Užívání obhroublých výrazů politiky považuje za naprosto nevhodné 78,3 procenta občanů České republiky. Za neobvyklou, ale pochopitelnou pokládá hrubost v politice 14,9 procenta lidí. Normální je však jen podle 2,6 procenta lidí. Rozhodnout se nedokázalo 4,1 procenta z 958 dotázaných. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Sofres-Factum.

Brněnská zoo bude po jedenácti letech opět chovat lední medvědy

Osmiměsíční mládě medvěda ledního z kazašské zoo v Alma-Atě rozšíří ve středu počet dravců chovaných v brněnské zoologické zahradě na Mniší hoře. Návštěvníci tam spatří tuto šelmu po jedenácti letech. Poslední lední medvěd, kterým byla samice Severka, totiž uhynul v roce 1988. Medvídka získali pracovníci zahrady při své nedávné cestě po zoologických zahradách bývalého Sovětského svazu. Brzy k němu přibude i medvědice z Petrohradu. Zoo na Mniší hoře chová 1000 zvířat více než 200 druhů. Její nedílnou součástí je stálá akvarijní výstava. Velmi oblíbená je také expozice Tropické království, která přibližuje faunu různých oblastí tropů. Vedle piraní představuje asi 30 živočišných druhů, mezi nimi cibetkovité šelmy surikaty, hady a krokodýly.

Archeologové našli v Boskovicích pravěký hrob dítěte

Hrob z 8. století před naším letopočtem s pozůstatky horní části dětského těla a nádobu pravděpodobně se zpopelněnými ostatky jeho spodní části objevili pracovníci brněnského Ústavu archeologické památkové péče v Boskovicích na Blanensku. ČTK o tom informoval vedoucí výzkumu Antonín Štrof, podle něhož se výzkum v Boskovicích provádí v souvislosti s rekonstrukcí tamního náměstí. Mezi nejstarší nálezy patří podle Štrofa stopy sídlišť z mladší doby kamenné s lineární a s moravskou malovanou keramikou z 5. a 4. tisíciletí před naším letopočtem. Několik desítek objektů, většinou zásobních sklípků, pochází z rozmezí mladší doby bronzové až počátku starší doby železné, tedy ze 13. až 8. století před naším letopočtem.

V Portheimce jsou k vidění návrhy loga České republiky

Propagaci České republiky v zahraničí chybí podle Asociace reklamních agentur jednotný vizuální styl. Sdružení proto v březnu vyzvalo výtvarná studia a reklamní agentury, aby navrhly podobu loga a slogan České republiky pro prezentační potřeby. Výsledky projektu si mohou Pražané od úterý prohlédnout v galerii smíchovské vily Portheimka. Výtvarníci se nejčastěji nechali inspirovat českou vlajkou. Ta se objevuje ve své tradiční podobě i v nejrůznějších modifikacích. Na obrázcích také často figurují lvi a Pražský hrad. Invenci projevili například autoři návrhu loga, na němž vlajka kopíruje ženský klín, či výtvarníci, kteří lva, symbol české státnosti, ztvárnili jako roztomilé zvířátko.

V Mariánských Lázních začne v září Karlovarský folklórní festival

Jedenáct souborů ze čtyř zemí vystoupí na čtvrtém ročníku Karlovarského folklórního festivalu, který se uskuteční od 3. do 5. září. Přehlídka lidové hudby a tanců je poprvé zahrnuta do kalendáře nejvýznamnějších akcí Světové organizace lidového umění (I.O.V.), která působí pod patronací UNESCO. Vedle sedmi nejlepších českých souborů se představí dvě skupiny z Německa a po jedné ze Švédska a Nového Zélandu. Právě aucklandský soubor Oceans Stars of the Pacifik, který zachovává tradice jižních oblastí Tichého oceánu, má být největším lákadlem pro diváky.

Ze sportu:

Česká atletika má další Mistryni světa - ve španělské Seville vyhrála Ludmila Formanová výkonem 1 minuta 56 celých a 68 setin sekundy závod na osm set metrů.

A ještě krátce o středečním počasí v České republice:

Skoro jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha