Zprávy středa, 25. února 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Renata Prátová. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobněji:

Nájemné od července dražší o 27 procent, energie o 20 až 30 procent

Porada ministrů se v úterý dohodla na zvýšení maximálních cen elektřiny pro obyvatelstvo o 20 až 30 procent a o zvýšení cen plynu o 27 procent pro obyvatelstvo a průměrně o deset procent pro ostatní odběratele. Nájemné by se od července mělo zvýšit průměrně o 27 procent. Jak uvedl ministr pro místní rozvoj Jan Černý, v Praze jde o nárůst 41 procent, v obcích do 10.000 obyvatel o deset až 15 procent.

Většina, ne-li všichni členové Tošovského vlády míní, že základní narovnání regulovaných cen by bylo dobré uskutečnit během dvou až tří let. Konečné rozhodnutí však nemůže udělat tato vláda, ale vláda příští. Novinářům to po jednání ministrů o deregulaci cen elektřiny, plynu a nájmů řekl ministr financí Ivan Pilip.

Poměrně rozpačitě přijali rozhodnutí ministrů zástupci parlamentních politických stran. Zatímco pravicové a středové strany postupující deregulaci vesměs vítají, krajní pravice a levice je považuje za katastrofickou.

ODA opouštějí Pavel Bratinka a Vladimír Dlouhý

Zakladatel Občanské demokratické aliance, muž s legitimací s pořadovým číslem jedna, Pavel Bratinka z aliance vystoupil. Spolu s ním opouští stranu i další poslanec Milan Kynčl. Oba však zůstavají členy poslaneckého klubu ODA. Po úterním jednání klubu to oznámil úřadující předseda strany Daniel Kroupa. Pavel Bratinka odmítá spojovat svůj odchod ze strany s finančním skandálem, neboť ODA a její bývalý předseda Jiří Skalický se podle něj s touto záležitostí vypořádali se ctí. Pavel Bratinka nechce odejít z politiky a cítí povinnost postarat se o "ryzí lidi v ODA", kteří musí dostat nějakou představu co dál.

Svůj odchod z ODA v úterý oznámil také exministr a bývalý místopředseda aliance Vladimír Dlouhý. Zároveň se vyjádřil k financování strany. Společnosti PPF, Philip Moris a Vítkovice byly podle něj pouze prostředníky, kteří sehnali ODA skutečné sponzory. Tito dárci zaslali alianci v letech 1995 a 1996 necelých šest miliónů korun prostřednictvím společnosti TMC se sídlem na Panenských ostrovech. Výpis z konta TMC podle Vladimíra Dlouhého naznačuje, že sponzoři pocházejí ze zahraničí, on sám prý jejich skutečnou totožnost nezná. Vladimír Dlouhý přiznal svůj částečný podíl na politické odpovědnosti a prohlásil, že o jeho jednání s prostředníky vědělo celé tehdejší vedení ODA.

ODA vyzývá své členy, aby odchody nekomplikovali straně situaci

Politická rada Občanské demokratické aliance v úterý vyzvala všechny členy strany, aby až do celostátní stranické konference nedělali nic co by komplikovalo situaci aliance. Místopředseda ODA Michael Žantovský informoval o tom, že rada rozhodla o zavedení úsporných opatření uvnitř strany, které mají pomoci k získání prostředků na volební kampaň. V této souvislosti by podle mínění rady měli jít příkladem poslanci a senátoři ODA a podpořit stranu mimořádnými členskými příspěvky. Tématem jednání byla i příprava volební kampaně. "Dohodli jsme se, že pro volební kampaň i nejbližší období bude nutno zásadně změnit tvář strany, ať už jde o nové osoby ve vedení či stranickou symboliku," přiblížil jednání rady Michael Žantovský. Podrobnosti prý novinářům sdělí na páteční tiskové konferenci úřadující předseda strany Daniel Kroupa.

O rozpuštění sněmovny budou poslanci hlasovat ve čtvrtek

Hlasování Poslanecké sněmovny o schválení návrhu ústavního zákona, který by měl vést k jejímu předčasnému rozpuštění a následnému vypsání mimořádných parlamentních voleb, se uskuteční ve čtvrtek. Sněmovna o tom rozhodla v úterý odpoledne s tím, že poslanci by tak měli s konečnou platností rozhodnout o osudu dvou předloh, které nezávisle na sobě předložili komunisté a sociální demokraté a které by její předčasné rozpuštění měly umožnit.

Obsah obou návrhů je podobný. Liší se jen v termínu, do něhož by se sněmovna měla rozpustit a do kterého by pak byly předčasné volby vypsány. Návrh sociálních demokratů předpokládá, že prezident republiky by volby vyhlásil tak, aby se konaly do konce letošního června. Komunistický návrh takové pevné termíny neobsahuje, neboť je odvozuje od chvíle, kdy vstoupí v platnost.

Senátoři ODS nepodpoří trvalou změnu Ústavy

Senátorský klub ODS se staví proti trvalé změně Ústavy, která by umožnila rozpouštět Poslaneckou sněmovnu jejím vlastním rozhodnutím či prostřednictvím prezidenta. Předseda klubu Milan Kondr to v úterý řekl ČTK s tím, že pokud sněmovna takový návrh podpoří, je pravděpodobné, že Senát jeho přijetí zablokuje. Senátoři ODS podle něj tento postoj vysvětlili na úterním společném zasedání obou parlamentních klubů svým kolegům ze sněmovny a poslanci jej akceptovali.

František Šnajdauf složil poslanecký slib a nastoupil do sněmovny

Novým členem Poslanecké sněmovny se v úterý stal František Šnajdauf. Ve sněmovně nahradil Tomáše Březinu z Unie svobody, který se předminulý týden svého mandátu z osobních důvodů vzdal. Na rozložení sil mezi jednotlivými kluby se příchodem nového poslance nic nemění. Jeden z poslanců US Jiří Novák v úterý uvedl, že k této straně se hlásí i František Šnajdauf, který se podle něj zúčastnil už úterního zasedání sněmovního klubu unie.

Poslanecký klub US má tedy stále stejný počet členů - 32, čeká ho však volba nového předsednictva. Předseda poslanců unie Jan Ruml v úterý potvrdil, že vzhledem ke svému zvolení předsedou strany se vzdá předsednictví v klubu a znovu se o něj ucházet nebude. Podle Jana Rumla, který očekává, že na své funkce "zřejmě rezignují" i ostatní členové předsednictva klubu, se volba nového vedení poslanců Unie svobody uskuteční za dva týdny.

Evropská komise i ČR chtějí vyjasnit ustanovení dohody

Český ministr průmyslu a obchodu Karel Khnl a místopředseda Evropské komise Leon Brittan se v úterý v Bruselu dohodli na nezbytnosti i vzájemné ochotě vyjasnit výklad některých ustanovení Evropské dohody, jejichž rozdílná interpretace poznamenala loni spor ohledně údajného dumpingu českých bezešvých ocelových trubek na trh EU. "Chceme dospět k upřesnění procedur, které by učinily proces pro naše výrobce předvídatelnějším, aby se zvýšila jejich jistota při vývozech do EU," řekl ministr Khnl po schůzce. Podle Brittanova mluvčího Nigela Gardnera jde komisi o konsensuální výklad procedurálních článků smlouvy, "aby se podobná nedorozumění v budoucnosti neopakovala". Experti obou stran se sejdou v Bruselu ve čtvrtek.

Od dubna se zvýší přídavky na dítě o devět až 32 korun

O devět až 16 korun se od 1. dubna zvýší přídavky na dítě rodinám, jejichž příjem se pohybuje mezi 1,8 násobkem a 2,2 násobkem životního minima. Rodinám jejichž příjem nepřevyšuje 1,8 násobek životního minima, vzroste přídavek na dítě o 22 až 32 korun. Vyplývá to z údajů, které v úterý ČTK poskytlo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Setkání s olympioniky zdravotní stav prezidenta Havla neovlivnilo

Prezident Václav Havel se po pondělním setkání s úspěšnými českými olympioniky cítí dobře. Je bez teplot a v dobré náladě. Potvrdil to prezidentův ošetřující lékař Ilja Kotík. V úterý dopoledne byla prezidentovi odstraněna speciální náplast zpevňující jizvu po plastické operaci z minulého týdne. V příštích dnech plastický chirurg rozhodne o termínu odstranění plastického stehu z této jizvy. Datum prezidentova návratu do úřadu je podle mluvčího Ladislava Špačka obtížné stanovit.

Na Pražském hradě se setkali bývalí komunističtí vězni

Padesáté výročí nastolení komunistického režimu v bývalém Československu by se mělo podle prezidenta Václava Havla využít k tomu, aby si lidé více uvědomovali hodnoty demokracie. Prezident to prostřednictvím svého kancléře Ivana Medka vzkázal 800 bývalých politických vězňů, kteří se v úterý shromáždili ve Španělském sále na Pražském hradě. Prezident se setkání nezúčastnil vzhledem ke svému zdravotnímu stavu.

Spisovatel a bývalý politický vězeň Jiří Stránský vyslovil přesvědčení, že nynější slavnostní setkání oživí paměť těch, kteří by na čtyřicet let nesvobody nejraději zapomněli, anebo naopak chtěli "vítězný únor 1948" oslavovat. Na přítomné se také obrátil s prosbou, aby setkání nebylo naplněno jen trpkými vzpomínkami. "Nenávist a msta nikdy nebyly náš program," poznamenal Jiří Stránský.

Předseda Senátu Petr Pithart v projevu připustil, že navzdory rehabilitacím a vyplacení odškodného se komunistickým vězňům nedostalo patřičného zadostiučinění. "Nemůže to nikoho z vás utěšit, ale mějme alespoň odvahu říci, že dnešní česká společnost nemá zatím své solidní, počestné, střízlivé a přitom sebevědomé jádro, střední vrstvy, aby skrze pravdivé poznání učinila zadost vašemu utrpení, vašemu boji," pronesl k zaplněnému sálu předseda horní komory parlamentu.

V katedrále byla mše za oběti komunismu

Památce obětí komunismu věnovala v úterý katolická církev bohoslužbu v zaplněné Katedrále svatého Víta na Pražském hradě. Mši sloužil s dalšími biskupy, kněžími a řeholními představenými český katolický primas kardinál Miloslav Vlk. V chrámu se v předvečer 50. výročí únorového komunistického puče sešli bývalí vězni a pronásledovaní. Připomněli si i ty, kdo byli popraveni, zahynuli nebo zemřeli na následky věznění a mučení.

ODA pod pěti procenty, pro ČSSD 28,8 procenta voličů

Občanská demokratická aliance by se podle posledního průzkumu agentury Sofres-Factum nedostala do Poslanecké sněmovny. Získala by pouze 4,9 procenta hlasů. Jasným vítězem voleb by se stala sociální demokracie, pro kterou by se rozhodlo 28,8 voličů. Občanskou demokratickou stranu by podpořilo 10,8 procenta občanů, Unii svobody 10,3 procenta a Komunistickou stranu Čech a Moravy 9,3 procenta. Republikány by volilo 7,4 procenta a lidovce 7,2 procenta voličů.

Do sněmovny by se ODA nedostala ani podle nedávno zveřejněných výsledků Institutu pro výzkum veřejného mínění. Naopak 5,8 procenta hlasů by od voličů získala podle posledního průzkumu volebních preferencí Sřediska empirických výzkumů.

Téměř dvě třetiny občanů pro vstup České republiky do NATO

Pro vstup České republiky do Severoatlantické aliance se na konci února vyslovilo 59 procent občanů. Vyplývá to z průzkumu Střediska empirických výzkumů. Při posledním průzkumu, který před týdnem institut zveřejnil, byla podpora o čtyři procenta nižší. Ke stoupencům vstupu do NATO patří nejčastěji mladí lidé, občané s vyšším vzděláním, obyvatelé velkých měst, dále příznivci ODS, ODA, KDU-ČSL a Unie svobody. Proti začlenění České republiky jsou zejména občané starší 60 let a lidé se základním vzděláním. Negativní postoj zaujímají také stoupenci KSČM a republikánů.

Obliba Tošovského vlády proti lednu stoupla

Vláda Josefa Tošovského zaznamenala v únoru ve srovnání s lednem podle posledního průzkumu agentury Sofres-Factum další vzestup obliby a naopak úbytek nedůvěřivců. Z výsledků, které v úterý agentura zveřejnila vyplývá, že v únoru vyjádřilo vládě Josefa Tošovského důvěru 60,9 procenta dotázaných, což je přesně o deset procent více než v lednu. Vládě nyní věří o polovinu více lidí než předchozímu kabinetu s dominantním postavením Občanské demokratické strany, vedenému Václavem Klausem.

Podle 16 procent občanů by se Ústava neměla nikdy měnit

Celkem 16 procent občanů je přesvědčených, že Ústava je výjimečný zákon a že by se neměla v žádném případě měnit. Pouze výjimečně by změny připustilo 66 procent dotázaných. Vyplývá to výsledků průzkumu, který v úterý zveřejnil Institut pro výzkum veřejného mínění. Úpravu znění Ústavy pouze ve vnitropoliticky nezjitřené době podporuje 34 procent občanů. Pro 27 procent respondentů jsou změny v Ústavě přípustné pouze výjimečně, a to bez ohledu na aktuální politickou situaci. Pro 11 procent dotázaných je možné provádět změny v Ústavě, kdykoli je třeba.

Na drogách všeho druhu je závislých minimálně 300.000 lidí

Na drogách, zejména na alkoholu, je podle šéfa Meziresortní protidrogové komise Pavla Béma závislých v České republice minimálně 300.000 lidí. Počet chronicky závislých uživatelů tzv. nealkoholových a netabákových drog, tedy omamných a psychotropních látek, je přitom maximálně 15.000. Pavel Bém o tom informoval na úterní tiskové konferenci věnované koncepci a programu protidrogové politiky vlády na období 1998 až 2000, kterou v pondělí schválil kabinet.

Olympijští hrdinové opustili v tichosti Prahu

Necelých šestnáct uchvátaných hodin strávili doma někteří vítězové olympijského hokejového turnaje století. Zatímco hráči domácí extraligy si ještě vychutnají oslavy ve svých klubech, hokejisté působící v zámořské NHL a krajánci ze švédské a finské ligy se po velkolepých oslavách v ulicích Prahy a většinou velmi krátkém spánku, opět posadili do letadla a vraceli se ke svým chlebodárcům. Jako první zvedl v úterý kotvy autor vítězného trestného nájezdu ze semifinále s Kanadou Robert Reichel, který odletěl s manželkou do New Yorku linkou ČSA již okolo desáté hodiny. Největší výpravu přivítalo na palubě letadlo nizozemské společnosti KLM. Sedm "zlatých hochů" nabralo půl hodinu před polednem směr Amsterdam, kde se jejich cesty rozdělily. Čtveřice z Pittsburghu Jaromír Jágr, Robert Lang, Martin Straka a Jiří Šlégr odletěla do Montrealu, kde se v prvním utkání NHL postaví proti domácím Canadiens. V letadle do Montrealu nechyběl ani útočník Canadiens Martin Ručinský. Brankář Dominik Hašek prosvištěl odbavovací halou na Ruzyni v doprovodu dvou tělesných strážců. Spolu s Richardem Šmehlíkem cestoval "domů" do Buffala.

Město Písek přivítalo Kateřinu Neumannovou

Symbolické klíče od městských bran s odůvodněním "aby sem v kteroukoli denní i noční dobu snadno našla cestu" převzala v úterý odpoledne z rukou starosty Písku Toma Zajíčka dvojnásobná olympijská medailistka z Nagana běžkyně Kateřina Neumannová. Současně přijala i druhý utajovaný dar píseckého městského zastupitelstva s pracovním názvem "havaj na Havaji". "Město Katce za její dlouholetou sportovní dřinu uhradí dovolenou, kterou si sama vybere. Nemusí to tedy bezpodmínečně být na Havaji, ale tu první 'havaj', ve smyslu relaxace a odpočinku, by tento dar zahrnovat měl," vysvětlil starosta Tom Zajíček. Oslavenkyně si ohledně tohoto daru vzala čas na rozmyšlenou. Určitě prý ale nehodlá jet kolem světa, spíše pobýt v teple u moře.

Kateřina Neumannová získá Medaili města Liberce

Za vzornou reprezentaci České republiky a Dukly Liberec na olympiádě v Naganu získá Kateřina Neumannová Medaili města Liberci. Jednomyslně to v úterý schválilo zastupitelstvo města, informoval tiskový mluvčí magistrátu města Liberce. Podle něj toto ocenění propůjčilo město Liberec dosud pouze dvakrát. Medaili zatím obdržel spoluzakladatel Liberecké vlastivědy Jaroslav Tomsa a herec František Peterka.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je dnes zataženo až oblačno, místy déšť, na horách déšť se sněhem. Teploty se pohybují mezi 6 až 10 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.