Zprávy středa, 26. července 2000

Referendum 2000 požádalo vládu o odložení aktivace Temelína

Iniciativa Referendum 2000 požádala v úterý členy kabinetu Miloše Zemana, aby při středečním jednání o návrzích zákonů o všeobecném hlasování o spuštění jaderné elektrárny Temelín hlasovali pro odložení aktivace elektrárny. Návrh usnesení vlády, který představil novinářům mluvčí iniciativy Petr Štěpánek, obsahuje požadavek odložení aktivace do doby, než o spuštění elektrárny rozhodne veřejnost v referendu, nebo než návrhy zákonů zamítne Poslanecká sněmovna. Ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr by měl podle návrhu s aktivací počkat také do chvíle, než bude dokončena a zveřejněna česko-německá studie posuzující bezpečnostní parametry zařízení a než bude dokončeno posouzení vlivů některých projektových změn elektrárny na životní prostředí. Petici iniciativy Referendum 2000 za všeobecné hlasování o Temelínu podepsalo od dubna do července 115.000 lidí.

Česká republika v hodnotící zprávě Evropské unie získá podle Jose Chaberta dobré ohodnocení

Podzimní hodnotící zpráva Evropské komise by podle prezidenta Výboru regionů Evropské unie Jose Chaberta měla pro Českou republiku vyznít příznivě. "Z hlediska toho jak, se rozvíjejí regiony a z hlediska nízké inflace a relativně nízké nezaměstnanosti má Česká republika značnou naději, že získá dobré bodové ohodnocení," řekl v úterý v Praze Chabert novinářům po jednání s šéfkou Senátu Libuší Benešovou. Rozšíření Evropské unie o první nové členy v roce 2003 je podle něj stále reálné, bude však záležet hlavně na výsledcích mezivládní konference. Ta by měla do konce roku vyústit v reformu institucí Evropské unie. Jose Chabera potěšilo, že všichni vrcholní čeští představitelé, s nimiž v Praze jednal, mají zájem o co nejrychlejší vstup do Evropské unie. V souvislosti s přípravou České republiky na integraci nešetřil chválou ani neskrýval optimismus. Zdůraznil, že pro členství je nutná příprava a předložení rozvojových programů pro čerpání peněz z evropských fondů. Chabert v úterý na závěr svých jednání v Praze jednal také s vrchním ředitelem kanceláře pro integraci České republiky do Evropské unie Petrem Kubernátem.

Senátoři Unie svobody a ODA se k ústavnímu podání mohou přidat individuálně

Společný klub Unie svobody a Občanské demokratické aliance nechá na svých členech, zda se individuálně připojí k ústavní stížnosti na spornou novelu volebního zákona připravované lidoveckými senátory. "V tuto chvíli je na jednotlivých senátorech, aby se na základě materiálů, které jsou k dispozici, rozhodli," řekla v úterý ČTK po jednání klubu jeho předsedkyně Jitka Seitlová. Zdůraznila, že podání ústavní stížnosti není věcí politickou, ale "svědomí každého senátora". Seitlová považuje za pravděpodobné, že se senátoři Unie svobody a ODA k ústavnímu podání připojí. "Ale v tuto chvíli za každého nemohu hovořit," dodala.

Klub lidoveckých senátorů se v úterý rozhodl, že umožní i senátorům z ostatních politických stran, aby se k ústavní stížnosti přidali. Šéf klubu Jiří Šenkýř ČTK řekl, že podpisy pod chystanou stížnost bude sbírat zřejmě během nadcházející schůze horní parlamentní komory. Uvedl, že klub ve stížnosti zřejmě napadne paragraf zvyšující počet volebních obvodů z osmi na 35, dále část stanovující procentuální hranici pro vstup koalice do parlamentu, příspěvek 30 korun za volební hlas politickým stranám a volební kauce. Kritizovanou možnost odstoupení kandidáta před druhým kolem senátních voleb chtějí lidovci vyřešit novelou.

KDU-ČSL připravuje už druhou stížnost na volební zákon. První podal prezident Václav Havel k Ústavnímu soudu uplynulý týden. Havel nesouhlasí se zvýšenou uzavírací klauzulí pro vstup volebních subjektů do sněmovny podle počtu členů koalice, navrhuje zrušit způsob přepočtu získaných hlasů na mandáty podle D'Hondtova systému volebního dělitele a má výhrady rovněž ke zvýšení počtu volebních obvodů.

Senátoři ODS se obrátili na Ústavní soud kvůli krajským zákonům

Senátní klub Občanské demokratické strany se rozhodl podat Ústavnímu soudu návrh na zrušení některých pasáží zákonů o obcích, krajích a hlavním městě Praze. Ty patří mezi klíčové normy územněsprávní reformy. Klub napadá oprávnění ministerstva financí pověřit uložením pokuty za porušení povinnosti obce, kraje nebo hlavního města Prahy místně příslušný finanční úřad. Senátoři ODS se rovněž rozhodli připravit návrh takových ústavních změn, které by vedly k souladu nynější praxe radnic a znění zákonů s Ústavou. V této věci však ustoupili od zvažovaného podání ústavní stížnosti.

V Praze začal pátý světový kongres Mezinárodní romské unie

Mezinárodní romskou hymnou a minutou ticha za romské oběti válečných a etnických konfliktů začal v úterý v pražském sídle Rádia Svobodná Evropa - Rádia Svoboda pátý světový kongres Mezinárodní romské unie (IRU). Delegáti z téměř 40 zemí světa by na něm měli přijmout nový program, statut a nové vedení IRU. Jedním z témat, o nichž budou jednat, je situace Romů v jugoslávské provincii Kosovo. Dalšími oblastmi jsou restituce pro romské oběti holocaustu, migrace Romů ze střední a východní Evropy a standardizace romského jazyka.

Člen IRU Georgij Demeter v zahajovacím projevu hovořil o perzekuci, kterou Romové zažili a zažívají v historii i v současné době. Romský holocaust rozdělil na tři části. Kromě vyhlazování za druhé světové války zmínil pronásledování Romů včetně sterilizace romských žen za komunistického režimu v Rusku, Rumunsku a Československu. Současná doba je podle Demetera třetí fází nenávistného postoje k romskému etniku. Jak dodal, projevují jej mnohá nacionalistická hnutí nejen v postkomunistických zemích, ale i v Rakousku či Německu.

"Chtěli bychom pomoci k vytvoření ekonomických struktur Romů v jednotlivých státech, protože ty tady chybí," uvedl po slavnostním zahájení generální tajemník IRU Emil Ščuka. Romové jsou totiž podle něj vnímáni spíše jako sociální skupiny. Země střední a východní Evropy mají mnohdy dobré programy pro zlepšení společenského postavení romské komunity, ale nemají prostředky na to, aby je mohly realizovat, domnívá se Ščuka. Delegáti kongresu budou proto podle něj projednávat možnost požádat světové finanční instituce i západoevropské státy, aby pomohly chudším východoevropským zemím při realizaci těchto programů. Ščuka se zmínil také o migraci Romů, jejichž nespokojenost se mnohdy obrací vůči vládám zemí, kde žijí. Podle něj se domnívají, že v západoevropských zemích může být lepší život. "Kongres chce naznačit, že tomu tak nemusí být, že by se problémy měly řešit tam, kde vznikají," upřesnil generální tajemník IRU.

Slavnostního zahájení kongresu se zúčastnili také velvyslanec USA v České republice John Shattuck, kanadský velvyslanec Ronald Halpin a náměstek ministra zahraničních věcí Martin Palouš. Romská modrozelená vlajka s vozovým kolem, která symbolizuje putování za vlastní identitou a zemí, bude v Praze vlát do pátku, kdy se jednání přesune do zámku ve Štiříně.

V jednání o odškodnění nešlo podle ministra zahraničí Jana Kavana o sbírání politických bodů

Zhruba stejné částky jako oběti nucených prací v Německu by se měli v budoucnu dočkat i nuceně nasazení na území Rakouska v době druhé světové války. Řekl to v úterý ministr zahraničí Jan Kavan v souvislosti se završením jednání o odškodnění z německé strany. Zdůraznil, že vleklá jednání měla hlavní cíl v pomoci nuceně nasazeným a že české straně nešlo o "sbírání politických bodů". "Smyslem bylo pomoci našim obětem, pokud se to podařilo skloubit s ujištěním, že jakékoli dohody, ať už byly německo- americké či jiné, nezpochybňují poválečná česká opatření, včetně opatření vůči německému majetku, tak to je jenom dobře," řekl Kavan v narážce na to, že USA v půlce července potvrdily na žádost české strany platnost poválečných aktů někdejšího Československa proti majetku bývalých německých občanů.

Začalo plánované střídání hlavních sil české jednotky v misi KFOR

Skupina 86 vojáků 2. průzkumné roty české armády, která v úterý ráno odletěla z vojenského letiště Planá u Českých Budějovic do Kosova, zahájila plánované střídání hlavních sil české jednotky v misi KFOR. Zbytek jednotky se do místa nasazení přesune letecky 31. července, stejnými letadly se do České republiky vrátí příslušníci vystřídané roty bechyňského praporu 4. brigády rychlého nasazení. Úkoly 2. průzkumné roty nebudou zásadně odlišné od úkolů jejích předchůdců, jediným specifikem bude zajištění podzimních voleb. K úkolům kontingentu patří především monitorování a střežení kosovsko-srbské hranice, ochrana srbské menšiny a humanitární pomoc civilnímu obyvatelstvu.

Mise vimperských průzkumníků v Kosovu bude trvat šest měsíců. Vláda na počátku května rozhodla, že čeští vojáci zůstanou v KFOR stejně jako v silách SFOR v Bosně minimálně do konce roku. Do konce října mají ministři rozhodnout o dalším českém působení v obou misích v příštím roce. Pokud se vláda na podzim rozhodne prodloužit pobyt českých vojáků v Kosovu či Bosně, bude muset o souhlas požádat Poslaneckou sněmovnu.

Do Kosova v úterý také odjela pojízdná stomatologické ordinace, která bude poskytovat bezplatnou péči pro sociálně slabé skupiny tamních obyvatel a odbornou konzultaci kosovským lékařům. Na projektu se podílí humanitární organizace Adra a ministerstva zahraničí, obrany a zdravotnictví. Peníze na něj uvolnila vláda. Ambulance, která stala 3,6 miliónu korun, vznikla na podvozku Avie v Chiraně Praha. Je v ní plně vybavená ordinace a přepravuje materiál, který bude lékař při práci potřebovat.

Čeští příslušníci SFOR uctili památku padlých Čechů

Čeští vojáci ze 43. mechanizovaného praporu Stabilizačních sil (SFOR) v Bosně v úterý společně s pozůstalými a s představiteli Armády České republiky a chorvatských ozbrojených sil uctili památku českých vojáků, kteří padli při plnění úkolů v mírových misích na území Chorvatska v letech 1994-1995. ČTK o tom informovala tisková mluvčí praporu nadporučice Jana Růžičková.

Britové a Češi budou v České republice školit vojáky střední a východní Evropy

Čeští a britští vojáci vytvoří společný tým, který bude na Vojenské akademii v moravském Vyškově školit instruktory pro výcvik praporčíků a poddůstojníků ze zemí střední a východní Evropy. Předpokládá to memorandum, které v úterý v Praze podepsali ministr obrany Vladimír Vetchý a britský velvyslanec v České republice David Broucher. Školící středisko bude sloužit pro výcvik vojáků ze středoevropských členských států NATO a ze zemí zapojených do programu Severoatlantické aliance Partnerství pro mír. "Školící středisko se týká zejména těch zemí, které mají zájem v budoucnu vstoupit do NATO," řekl ČTK po podpisu smlouvy ministr Vetchý. První školící kurz by měl začít v polovině září a mělo by jej absolvovat asi 60 vojáků.

Pro školící středisko, které předpokládá dlouhodobější pobyt cizího vojáka na českém území, není podle nové legislativy třeba předchozí souhlas vlády a obou parlamentních komor, podle ministra Vetchého stačí jejich dodatečné schválení. To by se mělo v obou parlamentních komorách zvládnout asi do poloviny září.

Ministr Jaromír Schling ve Farnborough jednal se zástupci BAE Systems a Boeing

Mezinárodní aerosalón v anglickém Farnborough navštívil v úterý na závěr své návštěvy Británie ministr dopravy a spojů Jaromír Schling. Setkal se tam s představiteli firem BAE Systems a Boeing, které se ucházejí o zákazku na dodávky stíhaček české armádě. Rozhovory se týkaly zejména offsetů, které by tyto firmy v případě získání kontraktu nabídly. Ministr Schling řekl, že nabídky, které zájemci o koupi stíhaček předkládají, by byly pro českou ekonomiku velmi atraktivní. Jednání s BAE Systems trvalo déle než rozhovory se zástupci Boeingu, podle ministra to však bylo dáno tím, že zástupci BAE Systems byli "iniciativnější". Schling nicméně podotkl, že všichni zájemci o prodej stíhaček mají stejné šance a že je zatím vše otevřeno. Ministr Schling za svého pobytu v Londýně jednal také s investory, kteří podle jeho slov projevili "zřetelný zájem" podílet se na zajímavých projektech v České republice.

Pražský magistrát vypůjčí plochu Strahova ministerstvu vnitra, to však smlouvu o výpůjčce stadiónu - jak ji navrhli radní - odmítlo

Pražští radní v úterý rozhodli, že magistrát vypůjčí na jeden měsíc plochu strahovského stadiónu ministerstvu vnitra. ČTK to během jednání rady řekl primátor Jan Kasl. Vnitro stadión poskytne firmě FAM, která tam postaví stanové městečko pro odpůrce činnosti Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB). Pro návrh hlasovalo všech sedm radních, kteří byli na jednání přítomni. "Rozhodně to neznamená, že schvalujeme, že v Praze budou demonstranti. Znamená to, že se chováme vstřícně k ochraně Pražanů," prohlásil primátor Kasl. Ministerstvo vnitra společně s policií totiž podle něj tuto variantu vyhodnotilo tak, že je z hlediska bezpečnosti nejvýhodnější.

Ministerstvo vnitra ale smlouvu o výpůjčce plochy Strahovského stadionu pro ubytování demonstrantů v době zářijového zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze ve znění, které v úterý schválila Rada zastupitelstva hlavního města Prahy, odmítlo podepsat. ČTK o tom informovala mluvčí ministerstva vnitra Gabriela Bártíková s tím, že ministr vnitra Stanislav Gross bude v této souvislosti iniciovat další jednání s primátorem Janem Kaslem. Rada městského zastupitelstva totiž smlouvu podle vnitra neočekávaně doplnila o bod, z jehož textu vyplývá, že ministerstvo převezme odpovědnost za škody způsobené nejen na přilehlých tribunách Strahova, které nejsou předmětem výpůjčky, ale dokonce i uvnitř těchto tribun. To považuje vnitro za nepřijatelné.

Na Strahově má bydlet ve stanech zhruba 15.000 lidí, pro které by bylo připraveno stravovací zařízení, sociální zázemí a různé stánky a obchody. Vedle pořadatelské služby má na pořádek v areálu dohlížet bezpečnostní služba. Do hlavního města má přijet v září na dobu zasedání podle některých odhadů až 20.000 kritiků globalizace. Vnitro očekává protesty až 50.000 lidí.

Armádní jednotky nebudou při MMF nasazovány v Praze

Příslušníci armádních jednotek nebudou v době zářijového pražského zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky nasazováni v hlavním městě. Podle mluvčí ministerstva vnitra Gabriely Bártíkové doplní policejní útvary v okresech, které svými policisty posílí řady v Praze. O způsobu použití vojska v souvislosti se zajištěním bezpečnosti při konferenci rozhodne vláda ve středu.

Schodek zahraničního obchodu v červnu propadl na 10,3 miliardy korun

Schodek přes deset miliard korun vykázala za uplynulý měsíc obchodní bilance České republiky. Za stejné období minulého roku činil schodek zahraničního obchodu necelé tři miliardy korun. Údaje v úterý ČTK poskytl tiskový mluvčí Českého statistického úřadu Ladislav Pištora. Růst dovozu je letos ovlivněn zejména zvýšeným importem nerostných paliv. Jeho hodnota tak byla v důsledku vysokých cen ropy dvakrát vyšší než v červnu 1999.

Daňové nedoplatky v červnu vzrostly na 105,6 miliardy korun

Daňové nedoplatky v České republice dosáhly necelých 106 miliard korun. Za uplynulý měsíc vzrostly tyto nezaplacené částky o dvě miliardy. Z toho zaujímají většinu nedoplatky na daních nové daňové soustavy, které se proti květnu zvýšily téměř o 6 miliard korun. Proti stejnému období minulého roku vzrostl objem splatných daňových nedoplatků přibližně o 11 miliard korun, což znamená meziroční nárůst asi o 12 procent.

Premiér Miloš Zeman slíbil zástupcům poškozených H-Systémem vyšetření případu

Premiér Miloš Zeman v úterý slíbil vyšetření případu zkrachované stavební společnosti H-Systém představitelům občanského sdružení Maják, které zastupuje část poškozených klientů firmy. Případ bude podle Zemana vyšetřen v rámci protikorupční akce "Čisté ruce", řekli ČTK po schůzce s premiérem členové představenstva Majáku Jitka Drunecká, Tomáš Rozsypal a Eva Kodešová. "Chápeme, že nám vláda nemůže pomoci finančně," uvedl Rozsypal. On a jeho kolegyně však odcházeli spokojeni s ujištěním, že věc bude dotažena až do zatčení pachatelů a do zjištění, kam se "poděly" vklady klientů, kterým za zhruba miliónové částky H-Systém slíbil vystavět rodinné domky či byty.

Zájmy klientů nyní hájí dva spolky - Svatopluk a Maják. Zatímco Svatopluk chce v bytové výstavbě pokračovat, Maják usiluje pouze o vrácení peněz. Prozatím zastupuje kolem 120 klientů H-Systému a spolupracuje s řadou dalších poškozených. Sdružení Svatopluk, s jejichž zástupci se premiér nesetkal, svolalo na středu před Úřad vlády shromáždění na podporu svých požadavků.

Konkurs na H-Systém vyhlásil Krajský obchodní soud v Praze 3. listopadu 1998. Akciová společnost H-Systém byla založena v roce 1993. Uzavřela smlouvy s více než 1100 klienty o výstavbě a převodu bytů či domků, za které čekatelé na bydlení zaplatili jednorázově nebo ve splátkách. H-Systém však zkrachoval, přičemž za dobu své existence dokončil jen asi 30 rodinných domků.

Asociace samostatných odborů má šanci stát se členem tripartity

Rada hospodářské a sociální dohody bude v září jednat o návrhu změny statutu. Tato změna by mimo jiné měla umožnit Asociaci samostatných odborů (ASO) členství v tripartitě. "Předsednictvo asociace o tom informoval ministr práce a sociálních věcí a předseda tripartity Vladimír Špidla", řekl v úterý novinářům předseda ASO Bohumil Dufek. Asociace usiluje o vstup do tripartity několik let, dosud však narážela na to, že podle statutu měl mít nový subjekt nejméně 300.000 členů. Podle ministra Špidly návrh novely statutu snižuje limit na 200.000 členů. Bohumil Dufek uvedl, že ASO sdružuje odboráře z resortu zemědělství, potravinářského průmyslu, železnic, energetiky a letecké dispečery, celkem 215.000 členů.

Děti Země žádají po havárii ve Spolaně data o chemické výrobě

O informace o toxických chemikáliích používaných při výrobě ve Spolaně Neratovice požádala v úterý vedení firmy organizace Děti Země. V souvislosti s páteční havárii v této středočeské chemičce ekologové žádají o uzákonění pravidel pro vydávání informací o toxických látkách užívaných v průmyslu a vypouštěných v odpadech. Už před uzákoněním těchto pravidel chtějí ekologové vyzvat velké podniky k dobrovolnému vydávání informací. "Vládní návrh zákona o integrované prevenci, který by mohl do Poslanecké sněmovny přijít v polovině příštího roku, tuto povinnost podnikům neukládá, předtím proto ve sněmovně předložíme návrh vlastní," řekl novinářům předseda Dětí Země Jindřich Petrlík. Na návrhu zákona o integrovaném registru znečištění prostředí pracují nevládní organizace od roku 1994.

Neratovický chemický závod Spolana pokládá žádost ekologů o informace o chemikáliích ve výrobě a v odpadech vypouštěných z továrny za legitimní. Mluvčí továrny, ve které se v pátek stala havárie, Zdeněk Joska v úterý ČTK řekl, že informace o objemu chemikálií uniklých z továrny Spolana zveřejňuje každým rokem ve zprávě o životním prostředí.

Česká společnost je stále nakloněna přechylování ženského příjmení

Pouze 23 procent mužů a o jedno procento více žen by podle výzkumu agentury Dema preferovalo příjmení bez koncovky -ová. Kladné odpovědi přitom zaznívají častěji u těch, kteří jsou mladší, bydlí ve velkých městech a mají soukromé podnikání jako své hlavní zaměstnání. Podle průzkumu by na nepřechylování svého příjmení přistoupilo 41 procent žen - podnikatelek. Pokud jde o muže - podnikatele, 39 procent z nich by si přálo, aby se jejich žena jmenovala stejně jako oni.

Vládní návrh zákona o matrikách, který změnu koncovky příjmení umožňuje, schválila Poslanecká sněmovna 30. června. Ženy v České republice by podle něj měly mít v budoucnu možnost si vybrat, zda budou používat příjmení v přechýlené podobě podle pravidel české mluvnice, či nikoli. Ze dvou forem příjmení však budou jejich nositelky moci použít jen tu, kterou si při podání žádosti zvolí.

V Brně se budou od soboty cizinci zdokonalovat v češtině

Na prohloubení znalostí českého jazyka, staré i novější historie a kultury českého národa je zaměřena Letní škola slovanských studií, jejíž 33. běh začne v sobotu na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Přihlásilo se celkem 140 zájemců z více než tří desítek států světa, informovala ČTK ředitelka školy Eva Rusinová. Připomněla, že studenti budou rozdělení do 11 kurzů podle stupně pokročilosti.

Točna v Českém Krumlově nabídne 100. reprízu Shakespeara

Nejúspěšnější inscenací otáčivého hlediště v Českém Krumlově je Shakespearův Sen noci svatojánské. Inscenace, kterou před šesti lety nastudoval režisér Jiří Menzel, má dnes večer stou reprízu. Členové Jihočeského divadla z Českých Budějovic, kteří v českokrumlovském zámeckém parku vždy v létě hostují, se nechtějí smířit s tím, že divadelní točna má před sebou po letošku už jen dvě sezóny. Podle rozhodnutí památkářů skončí její provoz v roce 2002. Zanikne tak skutečná rarita, neboť podobné otáčivé hlediště mají v Evropě už jen ve finském městě Tampere. Ministr kultury Pavel Dostál tvrdí, že Česká republika se k ukončení provozu hlediště mezinárodně zavázala. Otáčivé hlediště je údajně prvkem, narušujícím prostředí mimořádně hodnotné národní kulturní památky zapsané na seznam světového dědictví UNESCO.

Nádvoří liberecké galerie rozkvetlo stovkami fuchsií

Zhruba 220 druhů fuchsií v plném květu připravil pro letošní výstavu v liberecké Oblastní galerii jejich pěstitel Jiří Pevný z Liberce. Ojedinělá výstava, která se na nádvoří galerie koná už pošesté, bude pro veřejnost otevřena do neděle 30. července. "Loni jsme tu měli 140 rostlin, letos je jich o 80 více. Víc se jich na nádvoří nevejde a tak budu v příštích letech květiny spíše obměňovat," řekl v úterý při instalaci výstavy Pevný. Dodal, že letos rostliny vykvetly opravdu výstavně.

A ještě informace o středečním počasí v České republice:

Zpočátku polojasno až oblačno, od jihozápadu přibývání oblačnosti a na většině území přeháňky, místy bouřky. Nejvyšší denní teploty 22 až 26 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.