Zprávy středa, 26. dubna 2000

Při sledování zpravodajské relace českého vysílání Radia Praha vás vítá Evelina Himalová. Krátce k některým tématům...

A nyní zprávy podrobné:

Změny ve vládě budou dnes dokončeny

Změny v sociálnědemokratické vládě, avizované před několika měsíci premiérem Milošem Zemanem, budou dnes dokončeny. Prezident Václav Havel totiž odvolá ministra dopravy Antonína Peltráma a ministra pro místní rozvoj Jaromíra Císaře. Na jejich místa pak jmenuje jejich nástupce Jaromíra Schlinga a Petra Lachnita. Výměny ve vládě premiér oznámil poté, co sněmovna schválila státní rozpočet na letošní rok. Vládu od té doby opustili ministr bez portfeje Jaroslav Bašta a ministr vnitra Václav Grulich. Nahradili je dosavadní vedoucí Úřadu vlády Karel Březina a poslanec Stanislav Gross.

Vláda ve středu rozhodne o prostředcích pro oběti holocaustu a hokejovém MS

Návrh na převedení financí ke zmírňování majetkových křivd způsobených obětem holocaustu do Nadačního fondu obětem holocaustu projedná ve středu vláda, stejně jako zprávu o postupu reformy veřejné správy. Kabinet čeká i schválení nového zákona o zbraních a střelivu nebo rozhodnutí o kandidatuře České republiky na uspořádání mistrovství světa v ledním hokeji v roce 2003.

Zpráva o postupu veřejnoprávní reformy obsahuje informace o nových zákonech o volbách do krajských zastupitelstev, o obcích, o krajích, o okresních úřadech a o hlavním městě Praze, zabývá se ale i personální politikou při obsazování nových krajských úřadů. Kabinet bude jednat také o novele zákona o státní statistické službě. Vláda by měla schválit i rozšíření počtu zaměstnanců na pracovních úřadech nebo systém standardizovaných jazykových zkoušek pro ministerské a jiné správní úředníky.

Vláda možná usnadní vízový styk s Guatemalou a naváže nové styky

Vláda ve středu rozhodne o tom, zda usnadní vízový styk s Guatemalou. Ministerstvo zahraničí připravilo na jednání vlády návrh dohody s Guatemalou, který ruší vízovou povinnost pro držitele diplomatických, konzulárních a služebních nebo úředních pasů. Tiskové oddělení ministerstva v úterý ČTK sdělilo, že držitelé stanovených pasů by nepotřebovali víza pro pobyt dlouhý nanejvýš 90 dnů. Členové diplomatických misí nebo konzulárních úřadů by vízum nepotřebovali po celou dobu svého služebního přidělení. Podle ministerstva připravuje limitovanou bezvízovou dohodu s Guatemalou například i Polsko. Bezvízové dohody má tento středoamerický přímořský stát již s řadou zemí Evropské unie.

Vláda také rozhodne o tom, zda ČR naváže nové diplomatické styky s pacifickými státy Bhútánským královstvím, Kiribati, Republikou Marshallových ostrovů, Mikronésií, Nauru, Palau, Tongu a monarchií Tuvalu. Tyto státy patří do skupiny zemí ACP (Africa- Caribbean-Pacific), která v roce 1975 podepsala Úmluvu z Lomé - rámec pro spolupráci s Evropskou unií. Ministerstvo uvedlo, že zatím poslední z těchto úmluv vyprší letos. Brusel ale již připravuje strategie pro novou úmluvu, k níž po vstupu do EU přistoupí i Česká republika. Roli při rozhodování o formalizaci styků sehrál i fakt, že Pacifik je stále častějším cílem českých turistů, obchodníků a sportovců. ČR ale nepočítá s tím, že by v těchto zemích otvírala nová zastupitelství; chce pouze rozšířit rádius existujících úřadů. České zájmy v Bhútánu bude zastupovat zastupitelství v indickém Dillí, zastupováním v Tongu bude pověřeno zastupitelství v australské Canbeře, pro Mikronésii, Marshallovy ostrovy, Palau a Nauru bude příslušné zastupitelství ve filipínské Manile a pro Kiribati a Tuvalu to bude české zastupitelství v malajské metropoli Kuala Lumpur.

Bezpečnostní rada schválila návrh koordinace tajných služeb

Bezpečnostní rada státu (BRS) v úterý schválila návrh koordinace českých tajných služeb. Ministr zahraničí a vicepremiér pro zahraniční a bezpečnostní politiku Jan Kavan novinářům řekl, že rada vládě doporučuje, aby koordinaci zpravodajských služeb měl napříště na starosti nově zřízený Výbor pro zpravodajskou činnost v rámci Bezpečnostní rady státu. Výbor, jehož vznik ještě musí schválit vláda, má řídit vicepremiér pro zahraniční a bezpečnostní politiku, tedy Kavan. politikou při obsazování nových krajských úřadů. Kabinet bude jednat také o novele zákona o státní statistické službě. Vláda by měla schválit i rozšíření počtu zaměstnanců na pracovních úřadech nebo systém standardizovaných jazykových zkoušek pro ministerské a jiné správní úředníky.

BIS: Extremisté v ČR směřují k lepší organizaci a koncepčnosti

Aktivity extremistických skupin se v posledních letech stávají v České republice podle Bezpečnostní informační služby (BIS) lépe organizovanými a koncepčnějšími. Přitom roste jejich úsilí o "etablování se na veřejné politické scéně", a proto extremisté mění své taktické postupy. "Dochází ke zdánlivému utlumení nejradikálnějších aktivit v zájmu veřejně účinnějšího a přijatelnějšího vystupování," řekl v úterý na odborném semináři k bezpečnostní strategii státu představitel BIS, který si nepřál být jmenován. Jako "závažné a ve společnosti rozšířené" označil na prvním místě extremistické aktivity, které "produkují neobolševické a s nimi spojené levicové, extrémně nacionalistické skupiny sdružující se na základě ideje všeslovanské vzájemnosti". Takových skupin podle BIS existuje v ČR "celá řada", přičemž počty jejich členů a sympatizantů jsou "řádově několikanásobné oproti příznivcům pravicového extremismu". Levicoví extremisté prý navíc disponují větším společenským kreditem, jsou více provázáni s běžnou občanskou společností a silněji propojeni do státních struktur než extremisté pravicoví. Záměry levicových extremistů, jako například opětovné začlenění střední a východní Evropy do ruské mocenské sféry mají přitom podporu oficiálních struktur Ruské federace a Běloruska, uvedl zástupce BIS.

Proces s Liborem Novákem (ODS) pokračuje již druhý týden

Již druhým týdnem pokračuje u pražského městského soudu projednávání případu bývalého výkonného místopředsedy ODS Libora Nováka. Žalobce viní Nováka z toho, že v roce 1995 rozepsal dva sponzorské dary na více falešných dárců. Tím podle obžaloby připravil stát na daních o 1,077.000 korun.

Dosavadní průběh přelíčení je poznamenán neúčastí některých důležitých svědků, což podle názoru odborníků povede k odročení jednání. Řada tehdejších i současných představitelů ODS si přitom na inkriminované události příliš nepamatuje a jejich výpovědi zatím nepřinesly žádné převratné informace.

Žádné překvapivé informace v úterý neuvedl ve svědecké výpovědi v procesu s Liborem Novákem ani bývalý místopředseda ODS Josef Zieleniec; jenom znovu zopakoval své dřívější vyjádření, že na jaře 1996 tlumočil předsedovi strany Václavu Klausovi své podezření ohledně některých stranických sponzorů. Vedení strany se podle Zieleniece v té době skandálem s fiktivními sponzory Lájosem Bácsem a Radžívem Sinhou zabývalo, členové politického grémia i Výkonné rady ODS ale tehdy diskutovali jen o tom, jak problém řešit v politické rovině; na těchto

ČNB oznámila cíl čisté inflace pro rok 2001 mezi 2,0 až 4,0 pct

Česká národní banka si stanovila pro konec roku 2001 cíl čisté inflace mezi 2,0 až 4,0 procenta. Na úterní tiskové konferenci to oznámil guvernér ČNB Josef Tošovský. Cílové pásmo čisté inflace pro příští rok je nižší o 1,5 procentního bodu než letošních 3,5 až 5,5 procenta. ČNB tak postupně směřuje k dlouhodobému cíli čisté inflace 1,0 až 3,0 procenta pro rok 2005, kdy by se již čistá inflace měla shodovat s celkovou. Inflační cíl určuje nastavení měnové politiky centrální banky. ČNB zároveň poprvé vyjádřila svůj cíl i v podobě celkové inflace. "Při naplnění výhledu změn regulovaných cen cíl odpovídá celkové inflaci v intervalu 4,3 až 5,8 procenta," řekl Tošovský. Čistá inflace je počítána na neúplném spotřebním koši, z něhož jsou vyloučeny položky s regulovanými a administrativně upravenými cenami.

Počet žádostí romských azylantů z ČR se v Británii opět zvýšil

V březnu požádalo v Británii o azyl 230 českých Romů, což je v letošním roce dosud nejvyšší počet. V lednu evidovaly britské úřady 170 a v únoru 175 žádostí českých Romů. Loni požádalo v Británii o azyl celkem 1790 českých Romů, přičemž nejvíce jich bylo v srpnu, kdy se na britské úřady obrátilo se žádostí o azyl 255 Romů. Organizace na obranu lidských práv Amnesty International ve své zprávě za loňský rok zveřejněné tento měsíc uvedla, že Romové v České republice byli nadále vystavováni rasistickým útokům a česká policie jim prý neposkytuje dostatečnou ochranu.

Hromadný odchod českých Romů do Británie způsobil v uplynulých letech jisté napětí v jinak dobrých vztazích mezi Londýnem a Prahou. Britská vláda dala v minulosti opakovaně najevo, že v případě nutnosti by byla připravena zavést vůči ČR víza, byla by to však až krajní možnost. Mluvčí britského ministerstva vnitra v úterý ČTK řekla, že na dosavadním postoji britské vlády se ani po březnovém nárůstu romských žadatelů nic nemění a nadále jsou "všechny možnosti otevřené".

MZV: Němci si českou půdu v dohledné době nebudou moci koupit

Sudetští Němci, kteří museli po druhé světové válce opustit české území, se zřejmě hned tak nedočkají možnosti kupovat pozemky v České republice. Po vstupu ČR do Evropské unie bude moci jakýkoliv Evropan, včetně sudetského Němce, na území republiky studovat, pracovat nebo podnikat; termín možnosti nákupu půdy se čeští vyjednavači snaží oddálit, připomněl v úterý mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil. Nepřímo tak reagoval na víkendové vyjádření mluvčího frakce CDU/CSU pro otázky vysídlenců Hartmuta Koschyka, podle něhož by vlády v Praze a Varšavě měly "projevit dobrou vůli" a ještě před přijetím do unie umožnit německým vyhnancům a jejich potomkům kupovat v jejich staré vlasti pozemky a také tam pracovat. "Je v našem zájmu vyjednat jisté přechodné období, protože v současné době je dosti značný nepoměr mezi cenou zemědělské půdy, půdy a nemovitostí v ČR a zemích EU," řekl Pospíšil ČTK. "Nejsem schopen říci, jak dlouhé toto přechodné období bude, to záleží na schopnostech našich vyjednavačů," dodal.

Česká a polská vláda se podle Koschyka musejí konečně vzdát svého obecného odporu proti udělení "práva na usídlování" ve své zemi cizincům už s ohledem na to, že je to beztak jedna z podmínek členství v unii. Vlády německých sousedů by kromě toho neměly pokulhávat za pozitivním vývojem, který se projevuje potěšitelnými pokroky v součinnosti vyhnanců a občanů Polska i České republiky zejména při společném financování oprav kostelů a kulturních památek i udržování společných kulturních tradic, zdůraznil Koschnyk.

Jaroslav Kopřiva byl zvolen do čela Sdružení České katolické charity

Bývalý náměstek ministra vnitra Jaroslav Kopřiva byl v úterý na zasedání katolických biskupů v Litoměřicích zvolen generálním sekretářem Sdružení České katolické charity. ČTK to oznámil mluvčí České biskupské konference Daniel Herman. Kopřiva do své nové funkce nastoupí 1.července. Prezidentem Sdružení České katolické charity zůstává Miloslav Fiala.

Biskupská konference podle Hermana věří, že Kopřiva má nejlepší předpoklady k tomu, aby zastával tuto funkci. V minulých letech se podílel na poskytnutí dočasného útočiště pro 11.000 bosenských uprchlíků, později měl na starosti záležitosti spojené s péčí o uprchlíky přicházejícími z Kosova. Podílel se také na organizování záchranných akcí při povodních na Moravě v minulých letech. Všechny tyto aktivity dávají předpoklady k tomu, aby se Kopřiva ujal své funkce v katolické charitě, řekl Herman.

Ing. Jaroslav Kopřiva se narodil 27.února 1961 v Šumperku. Po absolvování Stavební fakulty ČVUT v Praze pracoval pět let jako projektant v Šumperku. V roce 1990 byl zvolen místopředsedou ONV v Šumperku a v tomtéž roce ho vláda jmenovala přednostou okresního úřadu. Od roku 1992 do 5.dubna letošního roku byl náměstkem ministra vnitra. Z titulu této funkce byl od konce roku 1998 členem vládní Rady pro lidská práva, byl také členem Meziresortní komise pro záležitosti romské komunity. Čtyři roky předsedal správní radě Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra. Z funkce náměstka ho odvolal Stanislav Gross po svém nástupu do funkce ministra vnitra. Kopřiva je členem celostátní konference KDU-ČSL.

Deska na žulovém kameni v Petrovicích připomíná oběti holocaustu

Osud skupiny Židů z Petrovic na Příbramsku, kteří byli vyvražděni během druhé světové války v koncentračních táborech, připomíná pamětní deska, jež byla v pondělí odhalena na tamním náměstí. Peníze na výrobu desky s židovskou hvězdou a krátkým nápisem získala obec z veřejné sbírky, řekla ČTK starostka Marie Křížová. Deska je připevněna na velkém žulovém balvanu.

Z téměř 30 židovských obyvatel Petrovic, kteří byli v roce 1942 odvezeni do koncentračních táborů, se nikdo nevrátil. Byli umučeni nebo skončili v plynových komorách v Terezíně nebo polské Osvětimi. Iniciátory vzpomínkové akce byli nynější sedmdesátníci, kteří si na židovské rodiny pamatují. "V Petrovicích byla poměrně silná komunita Židů a oni s jejich dětmi chodili do školy a hráli si," uvedla starostka. Připomněla, že peníze na zhotovení desky lidé vybrali mezi sebou. Pamětní deska byla umístěna na obrovský kámen, kterých je v kraji spousta, podotkla. S jeho opracováním pomohl akademický sochař Ivar Kodým, jenž pobývá v nedalekém Jalovčí.

V Českých Budějovicích začala přehlídka francouzské kultury

Vernisáží malíře Františka Januly, žijícího ve Francii, začal v úterý v Radniční výstavní síni v Českých Budějovicích Týden francouzské kultury. Po obdobné akci, která v jihočeské metropoli skončila 17.dubna a představila jejím obyvatelům slovenskou kulturu, se nyní zájemci mohou blíže seznámit s uměním Francie. Týden francouzské kultury, který pořádají město České Budějovice, Jihočeská univerzita, českobudějovická konzervatoř, velvyslanectví Francouzské republiky a Francouzský institut, potrvá do soboty, kdy ho v hudebním klubu K2 ukončí francouzská diskotéka. Úterní program podle mluvčí českobudějovického primátora Hany Bumbové zahrnoval také představení pražského divadla Na voru nazvané Orfeus (sen) na konci světa a zahájení výstavy fotografií Karla Slámy Lidé Paříže a Francie. Součástí přehlídky je rovněž promítání francouzských filmů na Malé scéně GIMI, recitační pásmo z díla Francoise Villona a módní přehlídka pařížských modelů.

Trenér Chovanec usedne ve středu na lavičku s novou smlouvou

Při středečním přátelském utkání proti Izraeli usedne trenér českých fotbalistů Jozef Chovanec na lavičku už s novou smlouvou. Vpředvečer zápasu se svým podpisem zavázal, že mužstvo povede i v dalším kvalifikačním cyklu, jehož vrcholem bude mistrovství světa v roce 2002 v Japonsku a Korejské republice. Finanční náležitosti nebyly oznámeny, ale předseda svazu František Chvalovský prohlásil, že smlouva je na vyšší úrovni než ta dosavadní.

Čtyřicetiletý Chovanec převzal mužstvo na začátku roku 1998 od Dušana Uhrina a kvalifikací pro evropský šampionát prošel jeho tým bez ztráty bodu. Na kontě má celkem osmnáct vítězství, tři remízy a tři porážky, o něž se postaraly Polsko, Anglie a Irsko.

Nová fotbalová jedenadvacítka zdolala Izrael hladce 5:1

Výtečně se uvedl nově se rodící český reprezentační výběr fotbalistů do 21 let, hrající zatím pod hlavičkou "dvacítky". V prvním mezistátním souboji si v úterý poradil bez nejmenších potíží v Příbrami se stejně starými hráči Izraele, které vyprovodil z trávníku po velmi dobrém výkonu výsledkem 5:1.

Informace o středečním počasí V ČR :

Polojasno až skoro jasno, odpoledne a večer při zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty 20 až 24, v tisíci metrech kolem 16 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.