Zprávy středa, 26. května 1999

Nyní podrobněji:

ČR a Řecko předaly NATO text iniciativy k politickému řešení kosovské krize

Česká republika a Řecko předaly vedení Severoatlantické aliance a zástupcům členských států text společné iniciativy k politickému řešení kosovské krize. Základním požadavkem iniciativy je zastavení bombardování Jugoslávie na 2 až 3 dny. Během nich by měla urychleně proběnout mírová jednání, včetně přijetí rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Bělehradu by zároveň byla dána možnost aby dokázal, že chce se světovým společenstvím spolupracovat. Dalším požadavkem je stažení srbských jednotek z Kosova a minimalizace armádních kontrolních bodů spolu s odzbrojením Kosovské osvobozenecké armády. V provincii by současně byla pod kontrolou OSN vytvořena etnicky smíšená policie. Pokud bude jugoslávská strana všechny podmínky západu dodržovat, měla by Severoatlantická aliance okamžitě vyhlásit příměří.

Generální tajemník Severoatlantické aliance Javier Solana se zatím odmítl vyjádřit k česko-řeckému návrhu řešení kosovské krize, dokud se s obsahem dokumentu blíže neseznámí. Stejně tak odmítá iniciativu komentovat vyjádřit i mluvčí NATO Jamie Shea - řecko-česká iniciativa je prý zatím čerstvý neanalyzovaný materiál.

Grulich navrhne vládě, aby ČR přijala další kosovské uprchlíky

Ministr vnitra Václav Gurlich předloží na dnešním zasedání vlády návrh, aby Česká republika přijala dalších 750 kosovských uprchlíků. Grulich novinářům řekl, že pro jejich přijetí by musela vláda ze státní rezervy pro ministerstvo vnitra uvolnit 60 miliónů korun. "Naše vlastní prostředky jsou v tuto chvíli vyčerpány prakticky na celý rok," řekl Grulich s tím, že dosud ministerstvo vnitra hradilo péči o uprchlíky z rozpočtu na řešení celé migrační politiky. V rámci humanitárních akcí již bylo do ČR dopraveno 823 lidí postižených válečným konfliktem v Jugoslávské svazové republice.

Vládní výbor pro NATO končí, práce na přičleňování pokračují

Vládní výbor pro integraci do NATO, který se zabýval úkoly spojenými s členstvím republiky v Severoatlantické alianci, ukončil ke dnešku svou činnost. Šéf výboru Egon Lánský uvedl, že vyvrcholením aktivit bylo přijetí do Aliance letos 12. března. Agendou se bude napříště zabývat Bezpečnostní rada státu. Mezi její úkoly bude patřit např. zajistit dostatečný počet prověřených pracovníků pro práci s utajenými materiály , projednávání legislativních změn, vyslání vojenských jednotek do zahraničí či pobyt cizích vojsk u nás.

Policie je ve střehu, někdo pohrozil výbuchem na cvičení NATO

V plné pohotovosti jsou před cvičením vojsk NATO ve Vyškově policisté i tajné služby, které se kvůli válce v Jugoslávii obávají protestů zejména levicových organizací a anarchistů. V době, kdy měl cvičení navštívit generální tajemník Severoatlantické aliance Javier Solana s prezidentem Václavem Havlem, dokonce někdo anonymním dopisem pohrozil pumovým atentátem. Oba představitelé sice odvolali svou účast na cvičení, ale z úplně jiných důvodů. Do pátrání po autorovi dopisu se zatím neúspěšně pátrá.

Mluvčí Bezpečnostní informační služby Jan Šubert připustil, že kvůli návštěvě vysokých představitelů NATO v době konfliktu v Jugoslávii se mohou na území ČR aktivovat skupiny extremistů či teroristů, o konkrétních bezpečnostních rizikách však nechtěl hovořit. "Obecně mohu říci, že společně s policií i zahraničními službami se snažíme jakákoliv rizika eliminovat," řekl ČTK Šubert.

Dobrovolníci z ČR začali pracovat v Albánii

První skupina dobrovolníků z České republiky vyslaná Obecně prospěšnou společností Člověk v tísni začala pracovat v uprchlickém táboře v Peqinu v Albánii. ČTK o tom informoval zástupce společnosti Petr Sýkora. Jejich úkolem je podílet se na zlepšení životních podmínek v táborech a hlavně uvést do chodu školní vyučování a organizovat pro děti různé sportovní a společenské akce. Potřebné školní potřeby, sportovní materiál a další nezbytné věci zajistí Dětský fond OSN UNICEF ve spolupráci s Obecně prospěšnou společností Člověk v tísni. V sobotu odcestuje do Albánie druhá skupina dobrovolníků, kteří budou pracovat v dalších uprchlických táborech a budou mít zhruba stejnou náplň.

Několik stovek kosovských dětí stráví v ČR letní prázdniny

Letní tábor pro kosovské děti připravuje v těchto dnech Česko-albánská společnost v rekreačním středisku ministerstva vnitra v Krkonoších. Od července do září se zde bude každý měsíc střídat zhruba 100 až 150 dětí. ČTK to řekl předseda správní rady společnosti Tomáš Finger. Výběr dětí, jejich materiální zabezpečení, pojištění, potřebné doklady a další organizační záležitosti zajišťuje Česko- albánská společnost ve spolupráci s tiranským úřadem Vysoké komisařky OSN pro uprchlíky 'UNHCR) a s českým ministerstvem zahraničí. Děti poletí do České republiky i zpět vojenským speciálem ministerstva obrany.

Vláda přijme asi za dva týdny daňovou strategii pro příští roky

Vláda by měla zhruba za dva týdny přijmout zásady základní daňové strategie pro několik příštích let. Po úterní tiskové konferenci k výročnímu zasedání MMF to novinářům řekl ministr financí Ivo Svoboda s tím, že příjmy veřejných rozpočtů musí být pro fungování sociálního systému zvýšeny ze současných 37 ke 40 procentům. Svoboda potvrdil, že ministerstvo financí připravuje další zvýšení spotřebních daní. Odmítl však říci, zda-li k dalšímu nárůstu dojde 1. ledna příštího roku či jindy.

Poslanec Tollner: Na sudetský sraz jsem jel jako soukromá osoba

Lidovecký poslanec Pavel Tollner potvrdil, že sudetoněmeckých dnů, které se uskutečnily minulý týden v Norimberku, se zúčastnil jako soukromá osoba a nikoli jako zástupce parlamentu. Akce se zúčastnil mimo jiné na základě pozvání od katolíků ze sdružení Ackermann Gemainde. Pozvánky na sudetoněmecký den dostával již v minulých letech, ovšem nyní se domníval, že po přijetí česko-německé deklarace a po vstupu ČR do NATO je situace výrazně jiná.

Účast Pavla Tollnera na 50. sudetoněmeckých dnech v Norimberku odsuzuje většina poslanců parlamentu. Jeho čin se stranickým kolegům nezamlouvá. I zástupci dalších parlamentních stran hodnotí tuto iniciativu negativně. Navíc v době, kdy jsou zpochybňovány dekrety prezidenta Edvarda Beneše, je návštěva Tollnera podle poslance KSČM Jaroslava Šraita značně citlivou záležitostí.

Odbory podaly trestní oznámení na management holdingu ČKD

Odborová organizace ČKD Dukla podala v úterý na městském státním zastupitelství trestní oznámení na management holdingu ČKD Praha a na firmu INPRO jako celek. Odbory je viní z vytunelování společnosti ČKD Dukla v době, kdy se stala součástí holdingu ČKD Praha. Novinářům to řekl předseda odborové organizace Josef Plesnivý. Majitelem společnosti INPRO 'Inpro je držitelem 38,5 procenta akcií v ČKD Praha Holding) je bývalý předseda představenstva a generální ředitel holdingu ČKD Praha Jiří Maroušek. Plesnivý uvedl, že od roku 1996 do roku 1998 přišla ČKD Dukla asi o 335 miliónů korun. Tyto peníze byly většinou fakturovány za smlouvy za poradenství a konzultativní činnosti a vedly k obrovskému zadlužení Dukly. Přesto nemusí situace v Dukle vyústit v podobnou krizi jako ČKD Dopravní systémy, protože podnik může zaplatit prostředky získanými z prodeje části stávajícího majetku.

Odboráři ČKD Dopravní systémy očekávají obnovení výroby

Odboráři ČKD Dopravní systémy očekávají obnovení výroby a vyplacení dlužných mezd. Podle sdělení představenstev firmy INPRO a ČKD PRAHA holding prý věřitelské banky, zejména Konsolidační banka ve spolupráci s Investiční a poštovní bankou, dokončují převod akciových podílů majitelů ČKD. Odboráři však nedokáží předpovědět, do kdy zaměstnanci dostanou mzdy, které jim nebyly už dva měsíce vyplaceny. Předseda odborů v Dopravních systémech Jan Zlatník uvedl, že odbory jsou připraveny pomoci svým členům alespoň půjčkou. Počítají s tím, že by asi 1200 lidem půjčily do konce května 2 a půl miliónu korun. Jan Zlatník uvedl, že na to, aby Dopravní systémy byly schopny dokončit velkou zakázku tramvají pro filipínskou Manilu, by bylo třeba, aby prostředky na zahájení výrobu přišly do konce května. To, že zaměstnanci nedostávají mzdy, je nejen velký sociální problém, ale ohrožuje to i budoucí výrobu.

Bratislava oceňuje českou obhajobu celní unie vůči EU

Českou pozici při jednáních s Bruselem, hájící zachování česko-slovenské celní unie, ocenil v úterý v Bratislavě místopředseda slovenské vlády pro integraci Pavol Hamžík. "Předpokládám, že až se příští rok dostaneme tak daleko, že budeme jednat o této kapitole s Evropskou unií, tak nám řekne totéž: pokud by Slovensko dříve vstupovalo do EU než ČR, EU taky nebude podporovat zachování celní unie," poznamenal Hamžík před novináři. Strategickým záměrem slovenské vlády je přitom dosáhnout vstupu do EU spolu s ČR, Maďarskem a Polskem. Za důležité však vicepremiér považuje skutečnost, že Česká republika prosazuje při jednání s Bruselem zachování celní unie. "Celní unii je třeba zachovat a zachování celní unie je v zájmu obou států," zdůraznil Hamžík.

Motejl: Vztahy mezi justicemi ČR a SR nejsou zatíženy problémy

Vzájemné vztahy mezi resorty spravedlnosti České republiky a Slovenska nejsou podle ministra spravedlnosti ČR Otakara Motejla zatíženy nedořešenými problémy souvisejícími s dělením federálního státu. Uvedl to v úterý v Brně po setkání se svým slovenským protějškem Jánem Čarnogurským. "Jsem si vědom pouze jednoho malého problému; v ČR je stále vázána jedna třetina zbytku fondu kulturních a sociálních potřeb bývalého federálního Nejvyššího soudu ve výši asi 33.000 korun," poznamenal Motejl s úsměvem. Upřesnil, že již za federace existovala v obou republikách samostatná ministerstva spravedlnosti a kompletní tříčlánkové soudní soustavy. Společná byla pouze federální soustava vojenských soudů a federální Nejvyšší soud.

Uhl vyhrotil spor okolo Matiční ulice, tvrdí neštěmický starosta

Starosta ústeckého obvodu Neštěmice Pavel Tošovský 'ODS) obvinil vládního zmocněnce pro lidská práva Petra Uhla, že jeho zpráva vládě o situaci v Matiční ulici obsahuje "zkreslující, nepravdivá a skandální" tvrzení. Tošovský tvrdí, že Uhl svými prohlášeními v dubnu tohoto roku zničil "křehkou rovnováhu" mezi oběma stranami ulice. Tošovský to uvedl v dopise vládě, která má ve středu jednat o situaci v této ústecké ulici, známé záměrem radních postavit zeď mezi majiteli zdejších domků a obyvateli obecních domů pro neplatiče.

V případě stávky David tvrdě zasáhne proti stávkujícím lékařům

Ministr zdravotnictví Ivan David je připraven zasáhnout proti stávkujícím lékařům stejně tvrdě, jak tvrdě oni plánovanou stávkou za zvýšení platů zasáhnou nemocné. Ministr to v úterý řekl novinářům v reakci na připravovanou stávku, kterou hrozí Lékařský odborový klub 'LOK) v případě, že státní správa neučiní do podzimu nic pro to, aby do zdravotnictví plynulo více peněz právě na platy lékařů.

Prezidentův zdravotní stav se od pondělí nezměnil

Žádných výrazných změn nedoznal od pondělí zdravotní stav prezidenta Václava Havla. Ve střešovické nemocnici pokračuje podle prezidentova osobního lékaře Ilji Kotíka v antibiotické léčbě zánětu průdušek. V pondělí Havlovi lékaři konstatovali, že se zdraví jejich pacienta zlepšuje a že se schyluje k jeho propuštění z nemocnice. Prozatím zůstává Havel podle Kotíka na nemocničním lůžku a pokračuje v rehabilitaci. Lékaři mu postupně snižují dávky antibiotik, která zabraňují postupu zánětu z průdušek do plic.

Clinton poděkoval Havlovi za jeho podporu akcím NATO v JSR

Přání brzkého uzdravení a poděkování za významnou podporu akcím Severoatlantické aliance v Jugoslávii vyjádřil v úterý americký prezident Bill Clinton v dopise svému českému protějšku Václavu Havlovi. "Plně sdílím Váš názor, že musíme učinit vše, co je v našich silách, abychom zastavili zločiny páchané Miloševičovým režimem, zločiny proti lidskosti a všemu, za čímž jste Vy a ostatní středoevropští vůdcové pevně stáli v posledních několika desetiletích," napsal Clinton Havlovi v dopise, jehož text získala ČTK. Původně plánovaný telefonický rozhovor, v němž chtěl Clinton svému českému protějšku a příteli popřát brzké uzdravení, zrušil americký prezident kvůli příznivým zprávám o Havlově zdravotním stavu. Oba státníci se domluvili na písemné formě kontaktu.

Havel spolupracoval na vzniku porcelánového servisu pro Hrad

Speciální porcelánovou soupravu, na jejímž vzniku spolupracoval prezident Václav Havel, vyrobila na zakázku Pražského hradu společnost Thun - Karlovarský porcelán. Zlatem zdobený servis pro sto lidí je první jídelní soupravou, kterou si Hrad pořídil od dob vlády prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka, řekla v úterý mluvčí společnosti Hana Čechová. Nový tvar s ochrannou známkou Thun President navrhl akademický sochař Jiří Laštovička. Dekor, jemuž dominuje státní znak v červenomodrobílém provedení, je zdoben technikou pravého leptu. Část servisu se čtyřiadvaceti druhy porcelánu lemuje zlatý proužek, zbylý díl je opatřen kobaltovým pruhem. Podobný servis firma vyrobila před dvěma lety pro ruského prezidenta. Porcelánka pro Havla vyvinula zcela nový design podle prezidentova přání. "Havel věděl co chce. Vybíral tvary i dekor a měl k nim vlastní připomínky," popsala mluvčí podíl prezidentových prací.

Osud dědictví po spisovateli Jaroslavu Foglarovi je stále nejasný

Osud pozůstalosti spisovatele a skautského vůdce Jaroslava Foglara není stále vyřešen. Majetek odhadovaný na deset miliónů korun by podle závěti, která se objevila v březnu, měla zdědit Nadace Jaroslava Foglara, ta je ale nyní v likvidaci. Na jediného zákonného dědice, Foglarova synovce Petra Foglara, závěť nepamatuje. Po zvážení všech okolností však spisovatelův synovec nehodlá iniciovat žádné soudní řízení. Pokud v likvidačním řízení nezískají majetek členové původní nadace a likvidátor pozůstalost nepřevezme, pak by podle Petra Foglara mohla připadnout radnici Prahy 3, státu či nadaci podobného zaměření. Nárok by tak mohlo mít brněnské Sdružení přátel Jaroslava Foglara a nový Nadační fond Jaroslava Foglara.

Německá firma postaví v Dejvicích univerzitní a obchodní centrum

Vysokoškolské učebny i kanceláře by měly vyrůst na Vítězném náměstí v Praze 6. Německá společnost Timon Bauregie má totiž na nezastavěné části náměstí vybudovat na vlastní náklady komplex budov, zčásti určený pro dvě pražské vysoké školy - České vysoké učení technické a Vysokou školu chemicko-technologickou - a zčásti obchodní centrum. Na stavbu areálu hodlá proinvestovat 275 miliónů německých marek 'asi 5,225 miliard korun) a za to získá vlastnické právo k pozemkům, na nichž postaví komerční centrum. Rámcovou smlouvu o výstavbě firma podepsala s ministerstvem školství a zástupci škol v úterý. Řešení uvítali i rektoři obou vysokých škol. Naplňuje se podle nich projekt bývalého rektora ČVUT Antonína Engela z roku 1928.

Úspěšné Kvinteto Afflatus zahrálo na festivalu Pražské Jaro moderní hudbu

Komorní soubor pěti mladých českých hráčů na dechové nástroje Afflatus Quintet, který se oficiálně představil veřejnosti před dvěma lety, měl v úterý první koncert na mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro. Ve Španělském sále hrál vedle Mozartových skladby modernistů dvacátého století Paula Hindemitha, Pavla Haase, György Ligetiho a v Čechách takřka neznámého Theodora Blumera. Český soubor vyhrál v roce 1997 mezinárodní soutěž ARD v Mnichově, po níž absolvoval sérii prestižních vystoupení, zejména v Německu. Loni na podzim účinkoval jako reprezentant české hudby na sedmi koncertch v rámci belgického festivalu Europalia věnovaného české kultuře.

V Praze se poprvé uskutečnila přehlídka vokálních skupin

Jazzové, swingové, muzikálové a populární melodie českého i světového původu, spirituály, country i písně z klasického repertoáru zněly bez doprovodu nástrojů po dva večery v Městské knihovně v Praze, kde v úterý skončil program nultého ročníku přehlídky vokálních skupin nazvané Hlasy '99. Zatím blíže neurčený výtěžek z festivalu bude podle Edwarda Tomase z pořádající agentury věnován na dobročinné účely. Organizátoři se chtějí také spojit s neziskovou organizací CASA, založenou v roce 1990 v USA a sdružující desetitisíce fanoušků a zpěváků, profesionálů i amatérů, rekreačních i renomovaných skupin na celém světě.

Sbírka starého umění NG v Praze pořádá netypickou výstavní akci

Střet starého umění a současnosti představuje od středy videoinstalace s názvem Dívá se obraz, kterou netradičně ve výstavních prostorách Šternberského paláce uvádí Sbírka starého umění Národní Galerie. Autorem této netypické dvoudenní výstavní akce je Krištof Kintera 'narodil se v roce 1973 v Praze). Video a televizní přijímač budou po dva dny nepřetržitě vysílat čtyřicetiminutovou smyčku reakcí návštěvníků galerie, kteří pozorují nejvzácnější obraz Sbírky starého evropského umění, Růžencovou slavnost od Albrechta Dürera z roku 1506. Reakce návštěvníků snímal Kintera několik dní skrytou kamerou, aby zjistil, jak se diváci chovají před starým uměním.

Ze sportu:

Zlatý gól Pavla Horvátha ze sedmé minuty prodloužení rozhodl o tom, že se fotbalisté Slavie Praha stali vítězem letošního Poháru Českomoravského fotbalového svazu. Liberec statečně držel ve finále s favorizovaným soupeřem dlouho krok a utkání po 90 minutách skončilo bez branek. Nakonec se ale radovala šťastnější Slavia, která bude český fotbal reprezentovat v prvním kole Poháru UEFA.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy přeháňky ojediněle i bouřky. K večeru ubývání oblačnosti a ustávání srážek. Teploty l9 až 23 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha