Zprávy středa, 26. ledna 2000

Nyní podrobněji:

Představitelé ČSSD a ODS podepsali pětici dílčích dohod

Čelní představitelé ČSSD a ODS dnes podpisem stvrdili platnost pěti dohod, které doplňují opoziční smlouvu mezi oběma stranami. Přijetí dohod umožní sociálním demokratům prosadit v Poslanecké sněmovně v prvním čtení návrh státního rozpočtu na letošní rok. Definitivní schválení rozpočtu však ODS ještě podmiňuje personálními změnami ve vládě. Dokumenty, které v úterý schválily Výkonná rada ODS a předsednictvo ČSSD, se týkají státního rozpočtu, změny volebního systému, vstupu ČR do EU, věcných podmínek tolerance menšinového sociálnědemokratického kabinetu a komunikace parlamentních klubů obou stran.

Havel nazval dohody ODS a ČSSD "opozičně koaličním vládnutím"

Prezident Václav Havel cítí "hluboké otazníky" nad způsobem, kterým se ODS a ČSSD rozhodly prohloubit svou opoziční smlouvu. "Tento zvláštní způsob opozičně koaličního vládnutí vyvolává určité mé pochybnosti a obávám se, zda nedojde k dalšímu zmrtvování politické scény u nás," řekl Havel novinářům před odletem na mezinárodní konferenci o holocaustu ve Stockholmu. Prezident je přesvědčen, že záležitosti řešené v pěti dohodách mezi ODS a ČSSD patří na parlamentní půdu a "mají být projednány před zraky veřejnosti". Obsahy dohod zná Havel podle svých slov jen "letmo z novin". Za přínosné považuje například ujednání o snižování daňové zátěže a liberalizaci cen. Naopak za sporný bod označil změny volebního zákona, které mají posílit roli silných stran. "Je tam mnoho dobrých a samozřejmých věcí, které jsou dávno v programu různých politických stran, nejen těch dvou," uvedl Havel.

Návrh zákona o rozhlasovém a televizním vysílání neúměrně posiluje podle pravicových poslanců pravomoce regulačního orgánu

Poslanecká sněmovna v prvním čtení podpořila další projednávání vládního návrhu zákona o rozhlasovém a televizním vysílání. Rozprava však naznačila, že předlohu zřejmě poslanci přepracují stejně radikálním způsobem jako před několika měsíci tiskový zákon. Zejména pravicoví zákonodárci návrhu vyčítali, že se snaží mediální scénu příliš regulovat a neúměrně posiluje postavení a pravomoce klíčového regulačního orgánu - Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Ta by mohla odebrat licenci, zkrátit dobu, na kterou byla licence udělena, či vysílání dočasně zakázat. Kritiku sklidil také záměr uložit televizním stanicím vysílat určitý podíl evropské tvorby.

Levici se v Poslanecké sněmovně nepodařilo zablokovat další projednávání návrhu novely trestního zákona, podle níž by lidem veřejně podněcujícím ke třídní nebo náboženské nenávisti mohl hrozit trest odnětí svobody až na dva roky. Podle očekávání se polemika poslanců soustředila na pojem třídní boj a jeho uplatňování v praxi. Novela by mohla umožnit důraznější postup státních orgánů při stíhání projevů fašismu, ale i komunistické ideologie. Předložila ji skupina poslanců z ODS, ČSSD a Unie svobody. Sami autoři ovšem popírají, že by bezprostředně mohla vést k zákazu Komunistické strany Čech a Moravy.

Sněmovna dále propustila do druhého čtení novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích. Převádí výkon správních činností z policie a Ministerstva vnitra na okresní úřady a Ministerstvo dopravy a spojů. Novinkou je ustanovení zakazující telefonování z mobilních telefonů za jízdy. To bude umožněno pouze v případě, že řidič bude mít v automobilu instalované speciální zařízení, které umožňuje hovořit a současně se plně věnovat jízdě.

Romano Prodi si přeje rozšířit EU před koncem svého mandátu

Předseda Evropské komise Romano Prodi vyjádřil přání, aby se Evropská unie začala rozšiřovat před vypršením jeho mandátu na konci roku 2004. V projevu před Parlamentním shromážděním Rady Evropy ujistil poslance 41 zemí, že komise povede přijímací jednání důsledně a bude dbát na to, aby kandidátské země uskutečnily všechny vnitřní reformy, které jsou nezbytné v politické a ekonomické oblasti.

EU uskutečňuje přijímací jednání již z ČR, Polskem, Maďarskem, Kyprem, Estonskem a Slovinskem. Koncem února zahájí tato jednání také se Slovenskem, Maltou, Bulharskem, Rumunskem, Lotyšskem a Litvou. Přijetí těchto 12 nových zemí do EU by podle agentury AFP zvýšilo počet obyvatel v unii o 30 procent, ale její příjmy jen o devět procent.

Erste Bank se s českou stranou dohodla na ceně za spořitelnu

Jednání o prodeji České spořitelny rakouské Erste Bank Sparkassen se blíží ke konci, neboť obě strany se již dohodly na ceně. Člen představenstva Erste Bank Reinhard Ortner pouze uvedl, že Erste zvýšila nabídku. Podle některých informací poslední nabídka za 52procentní podíl ve spořitelně činí přibližně 17 miliard korun. Za důležitý bod označil Ortner uzavření smlouvy o odkoupení špatných úvěrů mezi Českou spořitelnou a Konsolidační bankou.

Český prezident se ve středu zúčastní konference o holocaustu

Konference představitelů 47 zemí, která má přispět k mezinárodní spolupráci na výzkumu dějin holocaustu, začne ve středu ve švédské metropoli Stockholmu. ČR zastoupí na Mezinárodním fóru o holocaustu prezident Václav Havel, který přednese jeden ze zahajovacích projevů. Konference je součástí takzvané iniciativy Task Force, u jejíhož zrodu stála v květnu 1998 právě švédská vláda. Má přispět ke vzdělávání o válečném vyhlazování Židů. Podle informací zveřejněných na Internetu ji Švédsko iniciovalo jako odpověď na antidemokratické tendence a vzrůstající sympatie k extrémní pravici mezi švédskou mládeží.

Předsedou České biskupské konference byl zvolen arcibiskup Jan Graubner

Předsedou České biskupské konference, grémia šestnácti katolických hodnostářů, se po tajné volbě stal podle očekávání moravský metropolita, olomoucký arcibiskup Jan Graubner, zařazovaný do konzervativnějšího proudu v katolicismu. Ve funkci vystřídá českého primase kardinála Miloslava Vlka, jemuž skončila dvě volební období.

Událostí roku 1999 byl vstup ČR do NATO a válka v Kosovu

Nejvýznamnější tuzemskou událostí byl loni pro obyvatele ČR vstup do Severoatlantické aliance a hlavní zahraniční událostí válka v Jugoslávii. Vyplývá to z průzkumu agentury IVVM. Vstup do NATO byl událostí roku pro každého čtvrtého obyvatele, válku v Kosovu považovalo za hlavní událost v zahraničí 31 procent dotázaných.

Senátor Fischer se setkal se členy sdružení "Děkujeme, odejděte!"

Nezávislý senátor Václav Fischer se sešel s představiteli sdružení "Děkujeme, odejděte!". Jednání bylo především seznamovací a informativní. Představitelé sdružení sdílejí s Fischerem přesvědčení, že Senát je za současného rozložení politických sil jedinou bariérou proti ústavním změnám, které připravují ODS a ČSSD. Ty mají například omezit pravomoce prezidenta. Obě nejsilnější strany totiž právě kvůli Fischerovi nemají v horní parlamentní komoře ústavní většinu.

V Brně dostalo půjčku 1575 lidí, kteří nepobírají mzdu

Až padesát žádostí o bezúročné půjčky poskytované lidem, jimž zaměstnavatel nevyplácí mzdu, vyřizují denně pracovnice brněnského magistrátu. Podle vedoucí oddělení Lei Janků, poskytl magistrát půjčku 1575 lidem. Spolu se zaměstnanci firmy Zetor o ni žádají i pracovníci dalších 21 firem. O bezúročnou půjčku do výše 10.000 korun s dvouletou splatností mohou na obecních úřadech občané žádat od závěru loňského roku. Vláda uvolnila z rozpočtu na tyto účely 400 miliónů korun.

Možnosti záchrany brněnského Zetoru podnik stále zpracovává

Materiál zahrnující tři varianty záchrany brněnského výrobce traktorů, společnosti Zetor, se stále zpracovává a odboráři jej dostanou k vyhodnocení až příští týden. Odborový předák Zetoru Antonín Kallus uvedl, že i když se materiál dostane na příslušná ministerstva později než bylo stanoveno, stihne Zetor obnovit výrobu tak, aby zachytil ještě jarní zemědělskou sezónu. Podle Kalluse se již ozvalo několik potenciálních investorů. Zetor má dlouhodobé potíže s financováním výroby a dluží zaměstnancům část mezd.

Někteří členové ČSSD požadují kvůli dálnici D 8 odvolání ministra životního prostředí Miloše Kužvarta

Odvolání ministra životního prostředí Miloše Kužvarta, pokud nevydá výjimku pro trasu dálnice Praha-Ústí nad Labem-Drážďany přes České středohoří, požadovali někteří jeho straničtí kolegové na jednání předsednictva krajského výkonného výboru ČSSD Ústeckého kraje. Do usnesení se však tyto návrhy nedostaly. Kužvart výjimku udělit nechce, protože se domnívá, že jím prosazovaná tunelová varianta je kratší a šetrnější k chráněné krajinné oblasti. Ministr dopravy Antonín Peltrám je však pro trasu přes České středohoří, která by umožnila dokončit dálnici do roku 2005. Kužvartem navrhovaná tunelová varianta by tento termín podle Peltráma výrazně prodloužila a zvýšila by náklady.

Radní v Jablonci chtějí vysokou školu

Vysoké školství chtějí dostat do Jablonce nad Nisou tamní radní. Nejdále pokročila jednání s Vysokou školou uměleckoprůmyslovou, která by zde mohla zřídit nový obor "Oděv a doplněk, tedy šperk", který má na Jablonecku historickou tradici. V Jablonci by vznikly ateliéry, v nichž by získávali studenti praktické znalosti. Výuka teoretických předmětů by zůstala v Praze.

Počet romských azylantů z ČR v Británii v prosinci vzrostl

Loni v prosinci požádalo v Británii o azyl 205 českých Romů, což je o 40 víc než v listopadu. Uvedlo to ve svém pravidelném statistickém přehledu britské ministerstvo vnitra. Celkově požádalo v uplynulém roce v Británii o azyl 1790 Romů z České republiky. Údaje zahrnují jen hlavní žadatele (reprezentující občas velké rodiny), takže skutečný počet lidí usilujících o azyl je mnohonásobně vyšší.

Světoznámý plot z Matiční ulice je k mání za 210.000 korun

Betonový plot, který loni na podzim šest týdnů odděloval v ústecké Matiční ulici obyvatele místních rodinných domků od jejich převážně romských sousedů v obecních bytech, je k mání za 210.000 korun. Záměr prodat tento nejznámější plot na světě zveřejnili radní loni v prosinci a již obdrželi některé nabídky.

Po ostré kritice českých i zahraničních politiků a ochránců lidských práv, kteří plot považovali za projev rasismu, poslala vláda do Ústí nad Labem deset miliónů korun na řešení soužití obyvatel v této lokalitě. Ústečtí zastupitelé pak rozhodli, že plot bude rozebrán. Z deseti miliónů korun použila radnice zhruba třetinu na vykoupení rodinných domků, další peníze jsou určeny na demolice polorozbořených domů v okolí. Část peněz bude uvolněna i na sociální projekty.

Loni se v Praze stalo 64 vražd

Loni se stalo v Praze 64 vražd, což je o dvě více než v roce 1998. O 30 procent se také zvýšil počet loupeží. Celkem se v Praze stalo 120.000 trestných činů, což je o 6000 více než v předchozím roce. "Oproti ostatním krajům se nám nepodařilo zastavit nárůst trestné činnosti," konstatoval ředitel pražské policie Radislav Charvát. Policie podle něj objasnila 31 procent všech trestných činů, přičemž z 64 vražd se podařilo objasnit 52. Mezi trestné činy, jejichž počet poklesl, patří zejména kapesní krádeže a vloupání do aut. Ředitel Charvát připomněl, že v Praze se stane zhruba čtvrtina trestných činů z celé ČR.

Proti zřízení věznice ve Světlé radní nic nenamítají

Radní ve Světlé nad Sázavou nic nenamítají proti zřízení ženské věznice v areálu tamní bývalé školy v přírodě. Světlá loni proslula protesty radnice i obyvatel proti záměru vybudovat v areálu utečenecký tábor. Školský úřad pak odmítl nadále školu v přírodě provozovat kvůli ztrátám a nabídl ho k bezplatnému převodu státním resortům. "Ve věznici by mělo vzniknout asi 200 pracovních míst a vězni by neměli volný pohyb po okolí jako utečenci," vysvětlil starosta postoj radních.

Od zapálené svíčky shořel barokní oltář s obrazem sv. Lukáše

Škodu asi 300.000 korun napáchal požár v kostele sv. Lukáše ve Svárově na Kladensku. Příčinou byla zřejmě zapálená svíčka na hlavním oltáři, od níž se vzňalo plátno obrazu sv. Lukáše a poté celý oltář. Podle Zdeňka Kuchyňky z Okresního úřadu v Kladně je skutečná hodnota obrazu nevyčíslitelná. "Obraz byl výjimečný svým tématem. Zobrazoval svatého Lukáše, patrona malířů, autora prvního portrétu Panny Marie," vysvětlil. Oheň se podle něj naštěstí nerozšířil na interiér kostela, a uchráněny tak zůstaly náhrobky šlechtického rodu Ždárských ze Žďáru.

Spisovatel Bohumil Hrabal byl přeložen do vietnamštiny

Výběr povídek spisovatele Bohumila Hrabala vyšel ve vietnamštině. Jak informovalo české ministerstvo zahraničí, po několikaletém úsilí, zkomplikovaném Hrabalovým úmrtím a následnými dědickými spory, se tak podařilo zrealizovat první knižní vydání děl tohoto autora ve Vietnamu. Kniha obsahuje 15 známých povídek jako například Jarmilka, Automat svět, Slavnosti sněženek či Pábitelé. Překlad vychází u příležitosti 50. výročí navázání diplomatických vztahů. Dosud byly do vietnamštiny přeloženy například knihy Milana Kundery, Jaroslava Haška, Boženy Němcové, Franze Kafky a Vítězslava Nezvala.

Rybáři prosekávají led, neboť rybám hrozí udušení

Na ledem sevřené hladiny rybníků vyrážejí v těchto dnech rybáři se sekyrami v rukou, aby v silné ledové vrstvě prorazili otvory. Pod ledovým krunýřem totiž ubývá kyslíku a rybám hrozí udušení. "V třeskutých mrazech led značně narostl, takže sekyrami musíme prorážet až 15 centimetrů silnou vrstvu. Je to dosti namáhavé, navíc otvory musíme neustále obnovovat," řekl rybář Josef Gregůrek.

Trenér české hokejové reprezentace Ivan Hlinka se vrátil ze stáže v klubu Pittsburgh Penguins

Spokojen a v dobré náladě se vrátil z týdenní stáže v klubu Pittsburgh Penguins trenér české hokejové reprezentace Ivan Hlinka. Zkušený kouč, který oslaví ve středu padesáté narozeniny, byl v zámoří na pozvání generálního manažera týmu Craiga Patricka. Při této příležitosti se vyrojila řada spekulací, že právě Hlinka, jenž dovedl českou reprezentaci ke zlatým medailím na olympijských hrách v Naganu a na mistrovství světa v Norsku, by se mohl stát od příští sezóny prvním evropským trenérem v NHL. Hlinka stejně jako v Americe, ani v Praze neprozradil, zda jednání o této eventualitě probíhají. Poznamenal, že má smlouvu u české reprezentace do konce sezóny a nic se měnit nebude.

Jaromír Jágr bude nejspíš pro zranění chybět v Utkání hvězd hokejové NHL

Český hokejový útočník Jaromír Jágr z Pittsburghu zkoušel v pondělí trénovat, ale jeho potíže se zraněným břišním svalem přetrvávají a s největší pravděpodobností ho vyřadí i z účasti v Utkání hvězd. Slavnost, která se uskuteční o prvním únorovém víkendu v Torontu, tak zřejmě ztratí největší hvězdu, kterou si zvolil ve svém hlasování poprvé v historii více než milión příznivců.

Hokejová extraliga

39. kolo hokejové extraligy skončilo s těmito výsledky:

Pardubice - Plzeň 5:4 Litvínov - Zlín 3:1 Sparta Praha - Vítkovice 6:2 Havířov - Slavia Praha 3:7 Vsetín - Kladno 4:2 Znojmo - Karlovy Vary 3:1 Na prvním místě tabulky je Sparta Praha, druhý Vsetín a třetí Plzeň. Poslední zápas 39. kola mezi Českými Budějovicemi a Třincem se hraje ve středu.

A ještě krátce o počasí:

Na území České republiky je oblačno, místy sněhové přeháňky. Noční teploty minus 8 až minus 12, denní minus 6 až minus 2 stupně Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.