Zprávy středa, 26. srpna 1998

Zprávy 26.8.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Eva Kubátová. Na úvod si poslechněte zprávy.

A nyní podrobně:

Velvyslanci by se podle premiéra měli více věnovat ekonomice

České zastupitelské úřady by měly v nadcházejícím období zaměřit více pozornosti a energie na ekonomické otázky. Řekl to v úterý v Praze po setkání s českými velvyslanci premiér Miloš Zeman. Velvyslanci by přitom podle něj napříště neměli vidět nic ponižujícího na tom, jestliže se budou zabývat propagací českých firem a rozšiřováním možností exportního uplatnění českých produktů.

Víza do Velké Británie zatím nebudeme potřebovat

Nebezpečí zavedení vízové povinnosti pro české občany cestující do Velké Británie kvůli emigraci Romů přetrvává, i když v dané chvíli není vysoké. Řekli to po schůzce v Praze britský velvyslanec David Broucher a český ministr vnitra Václav Grulich, který dodal,že "snahou obou stran však je se tomu vyhnout". Zavedením vízové povinnosti pro české občany pohrozil Londýn loni na podzim po přívalu několika set českých Romů. Krátce před tím tak ze stejného důvodu učinila již Kanada.

Komuniké ministrů zemědělství zemí CEFTA

Další liberalizaci vzájemného obchodu s agrárními a potravinářskými produkty pozastavili ministři zemědělství zemí CEFTA. Vyplývá to ze společného komuniké, které podepsali ministři na závěr svého jednání v pražském hotelu Renaissance. Pokračování liberalizace musí totiž předcházet zpracování komplexního přehledu již existujícího systému koncesí a zemědělské a obchodní politiky. V komuniké se mj. uvádí že od poslední schůzky ve slovinském Mariboru nebylo dosaženo podstatného zlepšení ve vzájemném uznávání certifikátů a výsledků testů zemědělských výrobků a akreditovaných laboratoří. V září letošního roku se mají k této problematice sejít ve Slovinsku experti, kteří připraví návrhy bilaterárních dohod do 30. června 1999, přičemž do konce roku 1999 mají být tyto dohody uzavřeny.

Střídání českých vojáků v misi SFOR ukončeno

Dva lety letadla Tu-154 z letiště Planá u Českých Budějovic přepravily v úterý do Bosny zbývajících 92 z 503 vojáků 7. mechanizovaného praporu české armády a ukončily střídání české jednotky v misi SFOR. Česká jednotka bude působit v součinnosti s jednotkami Kanady a Velké Británie v britském sektoru. K jejím úkolům bude patřit i dohled nad klidným a hladkým průběhem voleb v Bosně a Hercegovině 11. a 12. září.

Pomoc při živelních pohromách

Protokol o výměně informací a spolupráci při přípravě opatření k poskytování pomoci při živelních pohromách podepsali v úterý po dvoudenním jednání velitel vojska územní obrany české armády Petr Voznica a velitel německého bundeswehru pro národní teritoriální úkoly generál Peter Jacobs.

Pietní akt k uctění památky jedné z obětí z r. 1968

Památku studentky Českého vysokého učení technického (ČVUT) Marie Charouskové, kterou 26. srpna 1968 při cestě do školy smrtelně zranila kulka z kulometu vojáka Varšavské smlouvy, uctilo v úterý u jejího pomníku na pražském Klárově vedení ČVUT. K pamětní desce obklopené květinami položil věnec rektor školy Petr Zuna. Marie Charousková, šestadvacetiletá studentka dálkového studia Strojní fakulty ČVUT, byla smrtelně zraněna, když nesla na fakultu dokončenou diplomovou práci. Byla jednou z 80 civilních osob, které zahynuly v období od 21. srpna do 18. října 1968 v souvislosti s okupací Československa armádami Varšavské smlouvy.

NKÚ má omezené možnosti při prověřování privatizace

Na omezené možnosti Nejvyššího kontrolního úřadu při prověřování nekalostí při privatizaci a při hospodaření se státním majetkem poukázal prezident úřadu Lubomír Voleník po úterní schůzce s místopředsedou vlády Pavlem Rychetským. Zdůraznil, že vláda, a exekutiva vůbec, by měly mít vlastní kontrolní orgány, které by se vypořádaly s již zjištěnými nedostatky a předcházely nepravostem. Pavel Rychetský připustil, že prověřit zpětně privatizační kauzy bude obtížné kvůli nedostatku dokumentace a neexistenci právních pravidel pro provádění privatizace.

Vláda projedná návrh zákona o státních dluhopisech

Návrh zákona o vydání státních dluhopisů na úhradu schodku státního rozpočtu za rok 1997 projedná ve středu na svém pravidelném zasedání vláda. Předchozí Tošovského vláda ještě stihla v červenci předložit Poslanecké sněmovně návrh usnesení státního závěrečného účtu za loňský rok, který vykazuje celkový schodek 15,7 miliardy korun. Uvedený schodek státních financí navrhovala vláda stejně jako v předchozích letech uhradit emisí státních dluhopisů, která by zvýšila státní dluhy se splatností nad jeden rok na celkových 173,1 miliardy korun. Emise státních dluhopisů se splatností 15 let by měla být vydána zvláštním zákonem.

Rozpočet bude projednán se všemi, kdo projeví zájem v termínu

V souvislosti s přípravou státního rozpočtu na rok 1999 počítá ministr financí Ivo Svoboda s jeho projednáním se členy rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, s klubem ČSSD a všem ostatními politickými kluby ČR, které o toto jednání projeví zájem v termínu, který neohrozí předložení návrhu rozpočtu vládě ČR. ČTK to sdělila vedoucí tiskového oddělení ministerstva Jana Vargová. ČTK dodává, že úterní vydání listu Právo citovalo obavy nejmenovaných poslanců ČSSD, že vláda s nimi návrh rozpočtu projedná nedostatečně a pak bude chtít, aby hlasovali pro tento návrh bez diskuse. Návrh rozpočtu vyvolává napětí, protože není jasné, zda ho vláda pojme jako úsporný, a tudíž restriktivní, nebo schodkový. Vláda má návrh rozpočtu předložit sněmovně do konce září.

Ministr Vetchý má v úmyslu sjednotit vojenské vysoké školství

Ministr obrany Vladimír Vetchý získal podporu předsedy Akademie věd ČR Rudolfa Zahradníka pro svůj úmysl sjednotit vojenské vysoké školství v jednu vojenskou vysokou školu univerzitního typu. ČTK o schůzce informoval ministrův mluvčí Milan Řepka.

O vysílání RFE/RL do Íránu a Iráku

Připravované vysílání Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) do Íránu a Iráku bylo tématem úterního jednání ministra vnitra Václava Grulicha s policejním prezidentem Jiřím Kolářem. Výsledky rozhovoru však ředitel tiskového odboru ministerstva vnitra Jan Decker neposkytl, neboť podle něj šlo většinou o tajné záležitosti. Situací kolem vysílání Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda (RFE/RL) do Íránu a Iráku se bude ve středu zabývat vláda.

Budou personální změny v podnicích se státní účastí?

Zemanova vláda podle televize Nova chystá personální změny v podnicích se státní účastí. Nova na to upozornila ve své hlavní úterní večerní zpravodajské relaci s odvoláním na tajné vládní usnesení z letošního 5. srpna. Vláda v tomto materiálu podle Novy jednotlivým členů vlády ukládá, aby ověřili činnost ředitelů a členů statutárních a kontrolních orgánů firem se státní účastí. "Vláda pak ukládá ministrům, aby na základě prověrky předložili návrh na odvolání těchto lidí, případně je rovnou odvolali. Na uvolněné posty v podnicích mají přijít lidé, které na tajném jednání vybere Zemanova vláda," uvedla Nova s tím, že pravost tohoto materiálu nepřímo potvrdil místopředseda vlády Pavel Rychetský a předseda vlády Miloš Zeman.

Jednání odborářů s vládou o mzdách opět bez výsledku

V úterý večer jednali zástupci odborových svazů rozpočtových a příspěvkových organizací s místopředsedou vlády a ministrem práce a sociálních věcí Vladimírem Špidlou a ministrem školství Eduardem Zemanem o zvýšení mzdových tarifů. Mluvčí odborových svazů Alena Vondrová řekla, že situace se podle odborářů natolik zkomplikovala, že se "k věci musí vyjádřit premiér". Zeman se spolu s Mertlíkem a Špidlou má zúčastnit v pátek mimořádného zasedání ČMKOS k programovému prohlášení kabinetu.

Stínová vláda ODS zřejmě nebude dříve než koncem září

ODS zcela jistě postaví stínovou vládu. Podle poslance Jana Zahradila však zatím nelze přesně říct, kdy ji představí, dříve než koncem září to však zřejmě nebude. ČTK to v úterý potvrdila i místopředsedkyně ODS Libuše Benešová. Podle neoficiálních informací by se ve stínové vládě předsedy ODS Václava Klause měla podle neoficiálních informací objevit Libuše Benešová, dále šéf rozpočtového sněmovního výboru Vlastimil Tlustý, bývalý náměstek ministerstva životního prostředí Vladimír Bízek a poslanec a Klausův poradce Jan Zahradil. Podle deníku Mladá fronta Dnes se hovoří i o někdejším ministru dopravy Martinu Římanovi.

Průměrná měsíční mzda v ČR se nominálně zvýšila o 54 %

O téměř 54 procent se od roku 1994 do roku 1997 nominálně zvýšila celková průměrná měsíční mzda v České republice. Jak vyplývá ze statistických údajů, vyšší průměrné mzdy dosahuje podnikatelská sféra. Nejvyšší hrubou průměrnou mzdu měli v těchto letech pravidelně zaměstnanci odvětví peněžnictví a pojišťovnictví, nejnižší v textilním průmyslu, zemědělství, myslivosti a lesním hospodářství, ve školství a zdravotnictví. Spotřebitelské ceny vzrostly nejvíce v roce 1994, a to o 10,2 procenta, nejméně v loňském roce (o 8,5 procenta).

Nový generální ředitel ČD příští týden

Generálním ředitelem Českých drah (ČD) se má od příštího týdne stát někdejší náměstek ministra dopravy Dalibor Zelený. Bez bližších podrobností to v úterý uvedla ve večerní zpravodajské relaci Česká televize. Zelený má ve funkci vystřídat dosavadního šéfa ČD Vladimíra Sosnu a stát se již desátým generálním ředitelem Českých drah.

Profesor Bodner překvapen dlouhodobým pobytem prezidenta Havla v nemocnici

Rakouský profesor Ernst Bodner, který operoval prezidenta Václava Havla, je překvapen jeho dlouhodobým pobytem v nemocnici. S odvoláním na rozhovor s Bodnerem to v úterý oznámila televize Nova. "Musím se přiznat, že jsem nepočítal s tím, že Václav Havel zůstane tak dlouho v nemocnici hlavně vzhledem k jeho plicním problémům," řekl Bodner podle Novy. Rakouský chirurg také uvedl, že Havlova návštěva ve Spojených státech, plánovaná na září, není jistá, protože nikdy nelze vědět, co přinesou další dny. "Každá malá infekce může znamenat posunutí tohoto termínu," řekl Bodner.

Český turista postřelený v Albánii v kritickém stavu

Zdravotní stav Ivana Dekaře, českého turisty postřeleného v Albánii, je kritický. ČTK to v úterý řekl Zbyněk Fuksa, ošetřující lékař z Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích, kde je Dekař hospitalizován. Za hlavní příčiny současného stavu označil Fuksa šokovou plíci a selhávající ledvinu pacienta. Negativně působí i stále vysoké teploty. "Projevila se nedostatečná zdravotní péče v Albánii, především to, že nebyl na umělé plicní ventilaci," řekl Fuksa. Rozhodující pro Dekařovo přežití budou podle Fuksy nejbližší dny. Ivan Dekař byl postřelen na jugoslávsko-albánské hranici v pátek 14. srpna. Při následující operaci ve vojenské nemocnici v Tiraně mu byla odejmuta jedna ledvina. Do Prahy byl letecky převezen v úterý 18. srpna.

Již 1 500 lidí nahlédlo do svazků StB

Do osobních svazků, které dříve vedla o občanech bývalá Státní bezpečnost, nahlédlo za téměř rok na 1500 lidí. Od 1. září loňského roku, kdy bylo v Pardubicích otevřeno jediné pracoviště v republice, kde mohou lidé na základě žádosti do svých svazků nahlédnout, bylo do letošního 21. srpna zpřístupněno na 180.000 stran svazků. ČTK to řekl vedoucí pardubického pracoviště ministerstva vnitra Václav Slejška. Z celkového počtu přijatých žádostí si nakonec své svazky prohlédne asi 13 procent lidí. Z přibližně 600.000 svazků, které za více než 40 let StB vedla, se zachovalo asi 60.000 svazků. Ty jsou v případě zájmu převedeny do digitální podoby a zpřístupněny. Agenti, kteří ve svazcích vystupují jen pod krycími jmény, jsou na požádání ztotožněni. Ve svazcích jsou znečitelněny osobní údaje o třetích osobách.

Sládkův případ bude znovu projednán

Městský soud v Praze v úterý zrušil v neveřejném jednání lednový rozsudek Obvodního soudu pro Prahu 1, kterým byl předseda SPR-RSČ Miroslav Sládek zproštěn obžaloby z podněcování k rasové a národnostní nenávisti, a případ vrátil k novému projednání. Městský soud nebyl spokojen zejména s tím, jak obvodní soud vyhodnotil důkazy, které předložil státní zástupce. Předseda SPR-RSČ je stíhán pro podněcování k rasové a národnostní nenávisti, kterého se měl dopustit protiněmeckým projevem 21. ledna 1997 na demonstraci před pražským Lichtenštejnským palácem, kde podepisovali předsedové české a německé vlády česko-německou deklaraci. Šéf republikánů podle žalobce veřejně vyzýval občany k nenávisti vůči německému národu.

Prostitutky z donucení

Počet případů, kdy jsou ženy z východoevropských zemí včetně České republiky a Slovenska nuceny se prostituovat v Německu, se od roku 1993 nejméně zdvojnásobil. Uvedl to v úterý v Mnichově bavorský ministr vnitra Günter Beckstein. Podle něj loni federální úřady zaznamenaly 1091 těchto případů. Dodal, že ženy většinou pocházejí ze zemí trpících hospodářskou depresí: 39 procent z bývalého Sovětského svazu, 18 procent z Polska a 12 procent z ČR a Slovenska.

ČSSD chce změnit způsob privatizace Becherovky

O změnu způsobu privatizace 59 procent akcií podniku Jan Becher-Karlovarská becherovka, které dosud drží Fond národního majetku, začala usilovat Česká strana sociálně demokratická. Ta chce, aby město Karlovy Vary získalo ze státního balíku firmy určitý podíl, nejlépe blokační minoritu 34 procent, řekl v úterý ČTK poslanec Parlamentu za ČSSD Michael Kuneš.

Více zahraničních investic do výroby

Přímé zahraniční investice do ČR by měly více směřovat do výroby, ať již do strojírenství, letectví, automobilového průmyslu, elektrotechniky či zpracování potravin. ČTK to řekl náměstek agentury Czechinvest Josef Lébl. Podle sdělení ČNB za první pololetí činil příliv tohoto kapitálu 589,2 miliónu dolarů, což představovalo meziroční zvýšení o 24,7 procenta. Přes polovinu částky pohltily peněžnictví a bankovnictví.

Bude Benzina prodejná?

Státní podnik Benzina je prodejný pouze za předpokladu, že mu stát promine téměř dvoumiliardové penále za prodlení ze splácení spotřební daně. Cena, kterou by stát mohl za prodej od některého ze zájemců o síť čerpacích stanic získat, by se tak mohla pohybovat mezi 800 milióny a jednou miliardou korun. Pro ČTK to uvedl generální ředitel společnosti Jiří Veselý. S.p. Benzina provozuje 190 benzínových stanic zbylých po vytvoření akciové společnosti Benzina v roce 1993.

Tatra předvedla hasičský vůz v USA

Nově vyvinutý vůz Tatra Wildfire předvedla počátkem tohoto týdne americkým hasičům akciová společnost Tatra Kopřivnice. Jak ČTK informoval tiskový mluvčí společnosti Karel Samec. Tatrovácký vůz byl podroben náročným zkouškám v členitém terénu pohoří Nevada při simulování přírodního požáru. "V porovnání s vozy jiných typů Tatra dokázala, že její technické řešení nemá v takovýchto extrémních podmínkách konkurenci," tvrdí Samec. Tatra se chce s těmito vozy prosadit nejen v USA, ale i v zemích Jižní a Střední Ameriky nebo Austrálie, kde rozsáhlé požáry v těžko přístupných terénech znemožňují příjezd normálních hasičských vozidel.

Pouliční prodej bez povolení v Praze snad už nebude

Pouliční a sezónní prodej v pražských ulicích začne od 1. října regulovat tržní řád, který v úterý schválili pražští radní. Mluvčí radnice Michaela Kynkorová ČTK řekla, že vyhlášku budou prosazovat živnostenské odbory obvodních úřadů a strážníci.

Mínění - dostavba jaderné elektrárny Temelín

Většina občanů, konkrétně 64 procent, si přeje, aby byla temelínská jaderná elektrárna vzhledem ke spotřebě elektřiny v České republice dostavěna. Vyplývá to z průzkumu, který v prvním týdnu srpna provedla pro ČTK firma Sofres-Factum. Od ledna, kdy se pro dostavbu vyslovilo 69 procent respondentů podobného průzkumu, tak "protemelínských" ubylo o pět procent.

Mínění - opalování

Pro dvě třetiny obyvatel ČR je opalování nedílnou součástí letních měsíců a jen třetina národa se neopaluje ze zásady. Z červencového průzkumu agentury Sofres-Factum mimo jiné vyplývá, že jedenáct Čechů ze sta nikdy nevynechá nejmenší příležitost vystavit svou pokožku slunečním paprskům. V porovnání s podobným výzkumem před dvěma lety se lidé opalují méně a opatrněji. Čtyři pětiny dotazovaných vnímají nebezpečí spojená s opalováním - například 43 % se obává vzniku rakoviny kůže.

Muzikál Evita má dnes předpremiéru v Praze

První předpremiérové představení české verze amerického muzikálu Evita se uskuteční dnes večer v pražském Divadle Spirála. Inscenátoři v čele s režiséry Petrem Novotným a Romanem Štolpou z produkční společnosti Musical chtějí navázat na úspěch rockové opery Jesus Christ Superstar, která měla na stejném místě během čtyř let 1288 repríz pro více než 850.000 diváků.

Setkání rodu Rohanů na Sychrově

Na státním zámku Sychrov se setká tento víkend šlechtický rodu Rohanů, který se zasloužil o největší rozvoj zámku. Šlechtici přicestují podle ředitele státního zámku Miloše Kadlece při příležitosti uvedení české premiéry slavné opery Maria di Rohan, kterou předvedou v zámeckém parku 29. a 30. srpna přední světoví operní pěvci. Dodal, že setkání zúčastní celkem asi 30 šlechticů.

Soudobé rakouské umění v Praze

Výstavou "Skulptury, obrazy" výtvarníka Klause Liedla, která byla v úterý otevřena v Galerii Oskara Kokoschky při Rakouském kulturním institutu v Praze, pokračuje institut v představování soudobého rakouského umění českému publiku. Výstava vznikla ve spolupráci s Centrem Egona Schieleho v Českém Krumlově a bude v Praze k vidění do 12. září.

Směrník v Ostravě - recese i poučení

Originální směrník, který ukazuje různé světové strany a vzdálenosti zajímavých měst a obcí, instaloval na Radničním náměstí Úřad městského obvodu Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky. "Směrník je vlastně recese, který má také vzdělávací účinek," řekla ČTK místní starostka Liana Janáčková. Směrové šipky, umístěné na sloupu s větrným kohoutem, ukazují kolemjdoucím, jak daleko je například do Sydney, kde se ostravským architektům líbí budova opery, do Toronta, kde bydlí sestra místostarosty, do Moskvy, kde mají balzamovaného Lenina, nebo do Osla, které libozvučně zní a je sídlem Vikingů.

Dominik Hašek měl menší nehodu

Nepřizpůsobení rychlosti jízdy stavu vozovky bylo podle policie příčinou dopravní nehody, při které v sobotu ve 22:30 mezi obcemi Seč a Zbohov na Chrudimsku havaroval se svým sportovním vozem Ferrari hokejový brankář Dominik Hašek. ČTK to v úterý řekla mluvčí chrudimské policie Věra Hamáčková s dodatkem, že to byla "menší nehoda, při které se Haškovi nic nestalo". Alkohol u řidiče nebyl zjištěn, na místě mu policisté udělili blokovou pokutu jeden tisíc korun.

Ze sportu:

Fotbalisté pražské Slavie prohráli v odvetě druhého předkola Poháru UEFA v Bratislavě s Interem 0:2 (0:1). Pražané vyhráli první zápas 4:0, a to jim zajistilo postup do hlavní soutěže, která se losuje v pátek v Ženevě.

V odvetném utkání druhého předkola Poháru UEFA zvítězila Sigma Olomouc ve Skotsku nad týmem FC Kilmarnock 2:0 (2:0). Po domácím vítězství 2:0 postoupili olomoučtí fotbalisté do hlavní soutěže Poháru UEFA.

Fotbalisty Sparty čeká dnes večer odvetné utkání druhého předkola Ligy mistrů proti Dynamu Kyjev. Český mistr má po výhře 1:0 na soupeřově hřišti pootevřená dvířka mezi evropskou fotbalovou elitu, ale svůj výtečný výkon z ukrajinské metropole musí ještě potvrdit. Případný postup přinese Spartě nejen sportovní úspěch, ale také jistý příjem ve výši 44 miliónů korun.

V soutěži čtyřhry na turnaji WTA v New Havenu porazila česká tenistka Jana Novotná, třetí hráčka světa, se svou jihoafrickou partnerkou v prvním kole nizozemskou dvojici Kristie Boogertová, Miriam Oremansová 6:1, 6:2.

Počasí:

Očekává se většinou oblačno a místy přeháňky, denní teploty 16 až 20 stupňů C.

Tolik zprávy Radia Praha.