Zprávy středa, 27. května 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Josef Kubeczka. Na úvod přináším zprávy.

A nyní podrobněji:

Pobyt v Lánech prezidentovi prospívá

Pobyt na čerstvém vzduchu v zámku v Lánech prezidentovi Václavu Havlovi mimořádně prospívá. Prezident Havel je podle svého lékaře Ilji Kotíka v dobré pohodě a výrazně se mu za poslední dva týdny zlepšily dechové funkce. O prezidentově kondici se v úterý do Lán přijeli přesvědčit i novináři, kteří Václava Havla a jeho ženu Dagmar zastihli na procházce v tamním parku. Hodně času prezidentovi přes den zabírá rehabilitace po operaci tlustého střeva, ale už pracuje a čte knihy. Návrat do Prahy v nejbližších dnech prezident neplánuje. "Zdravotní stav se podstatně zlepšil, ukázalo se, že náš postup vyčkat s operací (odstranění vývodu ze střev), byl oprávněný," řekl ČTK prezidentův osobní lékař Ilja Kotík.

Čeští biskupové v Bruselu

Smyslem dvoudenní návštěvy vysoké delegace české katolické církve v institucích Evropské unie v Bruselu není prosazovat restituci církevního majetku v České republice, ale získat informace, které církvi umožní lépe pomáhat integraci země do Evropské unie. Řekl to v úterý kardinál Miloslav Vlk po setkání se členem Evropské komise Hansem van den Broekem. Připomněl svůj dopis předsedovi Evropské komise Jacquesu Santerovi, v němž vysvětlil postoj církve k restitucím, a jeho odpověď, že bude záležitost sledovat. "Chápeme otázku majetku jako otázku lidských práv," prohlásil Jacques Santer. Uznal však, že na úrovni EU ji nelze řešit, protože i podle Smlouvy o EU jde jasně o vnitřní věc států.

Malé a střední podniky nebudou problémem při vstupu do EU

Žádné problémy pro přijetí České republiky do Evropské unie nebude představovat legislativa týkající se malých a středních podniků. Konstatovali to v úterý experti české vlády a Evropské komise, když ukončili srovnávání práva v této kapitole. "Jednání proběhlo velmi hladce. Komise řekla, že všechny dotazy byly zodpovězeny uspokojivě. V okamžiku vstupu do EU - a určitě dříve - budeme plně kompatibilní," sdělil ČTK rada ministerstva průmyslu a obchodu ČR Jiří Navrátil. Potvrdil, že se Česká republika od podzimu plně zapojí jako plnoprávný člen do Třetího víceletého programu pro malé a střední podniky pro období 1997-2000, který je pilířem této politiky na úrovni unie. Jeho letošní příspěvek bude činit asi 655.000 ECU (asi 23 miliónů Kč). Program řadě malých českých firem usnadní pronikání na trhy EU.

Senátoři jednali ve Francii

Na politický vývoj v České republice se zaměřilo úterní setkání předsedy francouzského Senátu René Monoryho s delegací zahraničního výboru českého Senátu, která je na pětidenní návštěvě Francie. Monory se zajímal o to, zda politické otřesy, jimiž Česká republika v poslední době prošla, mohou dlouhodobě negativně ovlivňovat politickou stabilitu v zemi, řekl ČTK předseda zahraničního výboru Michael Žantovský. Čeští senátoři Monoryho ujistili, že základní orientace české domácí i zahraniční politiky není v nadcházejících volbách v sázce.

Mocenská změna by byla první v dějinách ČR

Nadcházející parlamentní volby v České republice by mohly přinést první demokratické střídání vlády a opozice v dějinách země. Uvedl to předseda Senátu Petr Pithart v rozhovoru pro berlínský deník Der Tagesspiegel. Zároveň odmítl názor, že by politický vývoj v České republice zaostával za vývojem v Polsku a Maďarsku. Připustil však, že právě zkušenost s demokratickou mocenskou změnou, kterou mají v Polsku i Maďarsku od roku 1989 již dvakrát za sebou, nám dosud stále chybí. K možnému povolebnímu vývoji vyjádřil názor, že česká politická kultura zatím není zralá na model menšinové vlády a nakonec bude nějaká většina nalezena. Vznik skutečného centristicky pravého konzervativního bloku si však podle něj vyžádá ještě asi tři roky.

ČSSD bere zpět návrh na omezení suverenity centrální banky

Šéf finanční komise sociálních demokratů a stínový ministr financí Ivo Svoboda vzal zpět svůj návrh, aby byla omezena suverenita České národní banky při formulaci inflačních cílů. V úterním rozhovoru pro ČTK řekl, že jeho strana by chtěla po příchodu k moci ponechat ČNB nezávislost, ale jde jí o prohloubení spolupráce mezi bankou a vládním kabinetem v měnové a rozpočtové politice. ČSSD, tipovaná na vítěze červnových voleb, šokovala v pondělí oficiálním prohlášením, že by chtěla zbavit ČNB klíčové pravomoci, kterou je nastavení inflačního cíle. "ČSSD se přiklání k zavedení britského systému řízení centrální banky, v němž inflační cíl zadává vláda a banka jej plní," stojí v textu, jehož hlavním autorem byl Svoboda.

Budoucnost hutních a strojírenských firem je v jejich rozvoji

Budoucnost hutních a strojírenských společností na severu Moravy už nelze podle předsedy Poslanecké sněmovny Miloše Zemana spojovat s jejich útlumem, ale naopak s jejich rozvojem. Uvedl to na úterní tiskové konferenci v Ostravě. Česká republika podle jeho slov přichází vlastní vinou ročně přibližně o tři miliardy korun ze zdrojů Evropské unie například proto, že nemá instituce regionální samosprávy. Tyto finance by podle něj mohly být použity na restrukturalizaci podniků. Vláda musí mít své konkrétní rozpočtové priority. Orientace vládních nebo státních výdajů by se přitom měla zaměřit na řešení dopravní infrastruktury, externalit restrukturalizovaných podniků, jako je problém ekologické zátěže, učňovského školství a problém základního a aplikovaného výzkumu a vývoje, míní Zeman.

Volební preference

Volební preference Občanské demokratické strany stoupají, neboť počátkem května by tuto stranu volilo 14,8 procenta oproti březnovým 11,9 procenta voličů. Preference Unie svobody naopak klesají a nyní dosahují jen 7,2 procenta oproti březnovým 12,9 procenta. Stabilní počet příznivců mají sociální demokraté a Důchodci za životní jistoty, které by volilo 26,3 a 10,8 procenta občanů. KSČM je čtvrtá v pořadí s osmi procenty preferencí před unií a SPR-RSČ se 6,4 procenta. KDU-ČSL by nyní dosáhla zisku 5,4 procenta hlasů. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Sofres-Factum.

Senátor Benda údajně nutil ke vstupu do ODS

Předseda Unie svobody Jan Ruml má podle svých slov důkazy o tom, že senátor za Občanskou demokratickou stranu Václav Benda nutil ředitele finančního analytického odboru ministerstva financí Stanislava Kosíka a Daniela Radoměřského, náměstka ministra Vladimíra Mlynáře, ke vstupu do ODS. Na úterní mimořádné tiskové konferenci Ruml řekl, že má informace o nátlaku od obou postižených. Podle jeho informací se totiž po volbách připravuje velká koalice sociální demokracie a ODS. Ministrem financí má být předseda ODS Václav Klaus, a pokud si Kosík chce udržet místo na ministerstvu, měl ho Benda podle Rumla nutit ke vstupu do ODS.

Předseda ODS Václav Klaus popřel, že by jeho strana jednala o spolupráci s ČSSD. Zároveň požádal politiky, aby nebyli tolik nervózní z klesajících preferencí, a "říkají-li nikdy nelhat, aby vydrželi až do 19. června".

Luxova kritika programu ODS ztěžuje případnou spolupráci

Ostrá kritika, které podrobil předseda lidové strany Josef Lux volební program Občanské demokratické strany, staví podle tiskového mluvčího ODS Václava Musílka značné překážky do cesty případné povolební spolupráce těchto dvou stran, kterou ODS stále považuje za možnou. Reagoval tak na pondělní výrok Josefa Luxe, že po podrobném prostudování volebního programu ODS trvá na tom, že je programem pro bohaté, pro elity a programem, který není schopen zachytit realitu. Podle Musílka se Lux v poslední době soustřeďuje na kritiku ODS a vyrobil si z ODS nepřítele.

Daňová soustava je nepřehledná a žádá si radikální změnu

Česká daňová soustava je podle předsedy Občanské demokratické strany a expremiéra Václava Klause nepřehledná a žádá si radikální reformu, která by ji zjednodušila. Na úterní ekonomické konferenci "Česká ekonomika na prahu 21. století" připomněl, že jeho strana přichází ve volebním programu s návrhem na zavedení jediné, rovné daně pro všechny druhy příjmů. Pro fyzické i právnické osoby počítá ODS se sazbou, která by se pohybovala okolo 20 procent, stojí v jejím programu.

Největším rizikem ekonomického vývoje jsou banky

Největší hrozbou ekonomického vývoje a stability v nadcházejícím období je riziko spojené s bankovním sektorem. Na úterní konferenci Kapitálový trh 1998 to uvedl člen bankovní rady České národní banky Luděk Niedermayer s tím, že nejen proto je třeba urychlit privatizační proces. "Bankovní sektor se stává bolením hlavy pro všechny strážce veřejných financí," poznamenal, což podle něj dokládají i problémy bank ve vyspělých zemích jakými jsou Švédsko a Francie. Niedermayer varoval před rostoucí konkurencí v souvislosti s připravovaným vstupem do Evropské unie, před ztrácející se ziskovostí českých bank. Privatizace by měla podle jeho názoru zlepšit postavení domácích peněžních ústavů před vstupem do EU, posílit finanční systém České republiky a přispět k omezení nutných fiskálních injekcí do tohoto sektoru.

Pro zlepšení pozice českého kapitálového trhu by měl být vytvořen takový mechanismus regulace, kdy celá oblast finančních trhů bude oddělena od ministerstva financí i od České národní banky. Na stejné konferenci to řekl ministr financí Ivan Pilip. Za důležité kroky směřující k napravení situace na českém kapitálovém trhu označil kromě potřeby více koordinovat dozorčí orgány, které by obsáhly celý finanční sektor, také vznik Komise pro cenné papíry či novelu zákona o kolektivním investování.

Přímé investice do ČR

Za první čtvrtletí činily přímé zahraniční investice do České republiky 227 miliónů dolarů oproti téměř 304 miliónům dolarů za první kvartál roku 1997. Celkový příliv investic do České republiky dosáhl od 1. ledna 1990 do 31. března 1998 částky 7,2 miliardy dolarů. ČTK o tom informovala Česká národní banka.

Pokračující pokles přílivu přímých zahraničních investic v prvním čtvrtletí letošního roku proti roku 1997 není velkým překvapením. ČTK to sdělil analytik WoodCommerz Radomír Jáč. "Po ekonomickém i politickém průběhu roku 1997 jsou zřejmě zahraniční investoři v pohledu na ČR opatrnější," řekl s tím, že až do konce letošního dubna navíc museli investoři čekat na ucelenější "balíček" motivujících opatření.

BERD vydává korunový eurobond

Evropská banka pro obnovu a rozvoj (BERD) vydává na trhu eurobondů emisi dluhopisů denominovaných v české měně v objemu půl miliardy korun. O podmínkách emise cenného papíru informovala banka Chase, která je hlavním manažerem akce. Obligace bude splatná za rok a půl a dnem splatnosti 9. prosince z ní bude vyplacen celkový úrokový výnos 21 procent. Primárním investorům se bude prodávat 8. června za 100,50 procenta nominální hodnoty. S cenným papírem se bude obchodovat na burze v Londýně. V letošním roce jde již o čtyřiatřicátou emisi eurobondů vydávaných v české měně. Celková hodnota letos vydaných korunových euroobligací činí 29 miliard korun.

Předseda Senátu postrádá Deklaraci lidských povinností

Předseda Senátu Petr Pithart se domnívá, že Listinu základních lidských práv a svobod, která je obsažena i v Ústavě České republiky, by měla doplnit Deklarace lidských závazků a povinností, na jejímž znění nyní pracuje Organizace spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Podle něj totiž neexistují procesní prostředky, které by umožnily vymahatelnost práv, pokud dá soud člověku za pravdu. Petr Pithart to uvedl na závěr mezinárodní konference Klubu UNESCO na téma Minulost a současnost práv občanů, národů a národnostních menšin, která se konala v jihomoravské v Kroměříži. Konferenci pořádal jediný český Klub UNESCO při příležitosti 150. výročí kroměřížského zákonodárného sněmu národů Rakouska.

Vnitro potvrdilo, že Komorous působil u Státní bezpečnosti

Ministerstvo vnitra oficiálně potvrdilo, že šéf Národní protidrogové centrály Jiří Komorous před listopadem 1989 působil u Státní bezpečnosti. "Prvého října 1988 nastoupil jako starší referent zálohy náčelníka 1. správy SNB," řekla ČTK mluvčí ministra vnitra Dagmar Raupachová. O týden později, 7. října 1988, byl podle ní Komorous povolán ke studiu. Raupachová tak potvrdila část neoficiálních informací, které se v tisku objevily minulý týden. Odmítla však, že by Komorous dostal pro působení ve funkci šéfa protidrogové centrály výjimku z lustračního zákona. "Žádná výjimka udělena nebyla, protože splnil všechny podmínky lustračního zákona, který se týkal policie. Zákon porušen nebyl," uvedla Raupachová. Podle vyjádření ministra vnitra Cyrila Svobody splňuje Komorous všechny zákonné podmínky pro výkon své funkce.

Jiří Komorous prohlásil, že nikdy nepracoval u žádné operativní skupiny Státní bezpečnosti a že má negativní lustrační osvědčení. Anonymní udání poukazující na jeho činnost před listopadem 1989 dal do souvislosti s úspěšnými zákroky protidrogové centrály. Ministra vnitra Cyrila Svobodu minulý týden v této věci interpelovala v Poslanecké sněmovně republikánská poslankyně Vlasta Hrůzová.

Při protidrogové akci zadrženo 470 kilogramů heroinu

Celkem 470 kilogramů heroinu, z toho 120 v České republice, za dohromady téměř dvě miliardy korun bylo zadrženo při rozsáhlé dlouhodobé operaci Národní protidrogové centrály české policie a Generálního ředitelství cel. Poslední fáze akce se odehrála v Liberci a skončila v noci na úterý. Na tiskové konferenci o tom informovali zástupci těchto institucí. Policisté a celníci při operaci spolupracovali se svými kolegy z Velké Británie, Norska a Švédska. Podle šéfa protidrogové centrály Jiřího Komorouse se díky této akci na evropský nelegální drogový trh nedostalo pět miliónů dávek heroinu.

Pro většinu obyvatel ČR je název země "Česko" nepřijatelný

Patrně pro nezvyklost slova "Česko" vadí tento jednoslovný název České republiky více než polovině jejích občanů. Vyplynulo to z květnového výzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění. Název je rozhodně přijatelný pro osm procent občanů, spíše přijatelný pro 27 procent. Výraz "Česko" je přitom více přijímaný na Moravě a u lidí s dobrou životní úrovní. Devět procent lidí by navrhovalo použít název, který by v sobě zahrnoval i Moravu.

Třetí biskup v české pravoslavné církvi

Česká pravoslavná církev má třetího biskupa. Byl jím delegáty ze všech církevních obcí v Čechách zvolen teolog Radivoj Jakovljevič (72), ovdovělý farář v Mariánských Lázních. Stal se pomocným biskupem-vikářem pražské diecéze-eparchie, v jejímž čele stojí metropolita Dorotej (85). Duchovní správce pražské pravoslavné katedrály Jaroslav Šuvarský ČTK řekl, že vysvěcení biskupa Jakovljeviče a jeho uvedení v úřad má následovat v nejbližší době.

Viktor Fischl hovořil s ministrem Šedivým

O osobních zkušenostech z působení v diplomatických službách hovořil v úterý v pražském Černínském paláci ministr zahraničí Jaroslav Šedivý se spisovatelem Viktorem Fischlem. Tento pětaosmdesátiletý autor, pocházející z Hradce Králové, za sebou totiž má nejen několik desítek knih, ale i více než dvacet let ve službách izraelské diplomacie. Oba bývalí velvyslanci si podle informací ČTK vyměnili i své knihy: Fischl ministrovi věnoval sbírku povídek "Setkání" a Šedivý naopak vzpomínky "Černínský palác v roce nula (ze zákulisí polistopadové zahraniční politiky)". Ministr se také pochvalně zmínil o Fischlových "Hovorech s Janem Masarykem". S bývalým ministrem zahraničí, jenž tragicky zahynul právě pod okny Černínského paláce, Fischl spolupracoval během svého válečného londýnského exilu. Do Izraele odešel po únoru 1948.

Zakladatel genetiky převzal v Praze medaili

Objevitel struktury nukleových kyselin, biochemik a genetik James Dewey Watson, který za objev molekulární struktury DNA a jejího významu pro přenos dědičnosti získal v roce 1962 Nobelovu cenu, převzal v úterý v Praze medaili Johanna Gregora Mendela. Tuto cenu, zřízenou v roce 1965, dostávají vědecké osobnosti, které se zasloužily o rozvoj biologických věd. Watson, kterému bylo letos v dubnu sedmdesát let, převezme dnes v Karolínu i vědeckou hodnost doktor honoris causa lékařských věd, kterou mu udělila Univerzita Karlova u příležitosti 650. výročí jejího založení.

Čeští a francouzští vědci budou zkoumat slavkovské bojiště

Hromadné hroby obětí "bitvy tří císařů" u Slavkova v roce 1805 budou na bitevním poli v příštích šesti letech hledat a zkoumat vědci z Masarykovy univerzity v Brně a Université de Bordeaux. "Projekt byl vybrán v rámci bilaterálního programu Barrande na letošní rok," řekl ČTK vedoucí české části projektu Vladimír Novotný z Masarykovy univerzity. Zpočátku se podle něj budou vědci snažit získat letecké snímky z archívu Vojenského topografického ústavu, případně provést letecký průzkum nad teritoriem bojiště. Cílem bude nalézt místa hromadných hrobů obětí bitvy a provést rovněž předběžný geofyzikální výzkum. Z vědeckého hlediska je úkolem francouzsko-českého projektu dokumentace průběhu bitvy a způsobu pohřbívání padlých, dále jejich zdravotního stavu, válečných zranění a zdravotnického zabezpečení. Součástí bude i zjištění genetického profilu populací z počátku 19. století.

Zpěvačka Lucie Bílá vystoupila na festivalu Pražské jaro

Úterní koncertní večer na Pražském jaru obohatilo sopránové sólo populární zpěvačky Lucie Bílé v premiérovém provedení Soukromého poselství od od Jana Jiráska. Koncert ve Dvořákově síni provázela v zákulisí Rudolfina zpřísněná bezpečnostní opatření a během vystoupení stáli neobvykle po stranách pódia osobní strážci. Lucie Bílá totiž čelí v posledních dnech anonymním výhrůžkám v souvislosti se svým koncertem na podporu předsedy ODS Václava Klause, ohlášeným na 6. června na Staroměstské náměstí.

Ze sportu:

Český tenista Daniel Vacek porazil v prvním kole mezinárodního mistrovství Francie Nizozemce Sjenga Schalkena 1:6, 6:2, 6:4, 7:5. Až příliš snadno se s turnajem rozloučil Jiří Novák, který podlehl Maročanovi Hichamu Arazimu 0:6, 2:6 a 6:7. Soutěž dvouhry opustil také Ctislav Doseděl. Přerovský rodák nestačil na Švéda Mikaela Tillstr”ma, jemuž podlehl 5:7, 1:6 a 2:6.

Krátce o počasí:

V České republice je dnes polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty se pohybují mezi 20 až 24 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.