Zprávy středa, 27. prosince 2000

Kateřina Brezovská

V české veřejnoprávní televizi pokračuje krize, o situaci budou jednat senátoři a zřejmě i někteří poslanci

V české veřejnoprávní televizi pokračuje krize, její sídlo je stále obsazeno novináři protestujícími proti novému řediteli Jiřímu Hodačovi. V úterý večer se podařilo redakci zpravodajství České televize, která neuznává nového ředitele Jiřího Hodače a jeho tým, "promluvit" ke všem divákům. Redakce k tomu využila sportovních zpráv, které následují po hlavní zpravodajské relaci Události. Události totiž televize vysílala již třetí den po sobě ve dvou verzích. Většina diváků měla možnost sledovat zprávy v režii nového vedení, které šíří České radiokomunikace pozemními vysílači. Události vzbouřenců mohou sledovat jen lidé přijímající signál ČT ze satelitu či kabelu. Hodačovy Události však neměly vlastní sportovní zpravodajství a České readiokomunikace tedy vysílaly relaci připravenou na Kavčích horách. V úvodu sportovních zpráv ukázali Hodačovi odpůrci v přímém přenosu záběry z večerní demonstrace na svou podporu na Kavčích horách. Moderátor uvedl, že to byla jediná možnost, jak informovat všechny diváky. Na demonstraci přišlo po 19:00 přes dva tisíce lidí. Zaměstnance v jejich boji proti novému vedení podpořila senátorka Zuzana Roithová (KDU-ČSL), promluvil také ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD) a známí herci. Shromážděné se pokusila oslovit i členka Rady ČT Jana Dědečková, tu však demonstranti vypískali. Menší shromáždění asi tří stovek lidí se konalo i před budovou brněnského studia ČT. Z politiků vyjadřují rebelujícím zaměstnancům ČT podporu hlavně zástupci čtyřkoalice, kteří se obávají toho, že redaktoři budou z prostor zpravodajství vyvedeni násilím. Ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) odpoledne potvrdil, že vládá by měla 3. ledna projednat novelu zákona o České televizi, na jejímž základě by bylo možné předcházet podobným krizím, jaká nyní panuje.

Napjatá situace v ČT nezůstala bez odezvy u členů divadelních souborů, kteří před jednotlivými představeními seznamují diváky s výzvou ke změně ve vedení ČT a k zachování její nezávislosti. Text prohlášení "2000 slov v roce 2000" - u jehož vzniku stál spisovatel Ludvík Vaculík - přečetli herci v Národním divadle, pražském Divadle na Vinohradech, v Divadle Na zábradlí. Vyslechnou jej také v Praze také návštěvníci Divadla Pod Palmovkou, kde vystoupí Českomoravská hudební společnost. Oslovení zástupci souborů řekli, že jsou připraveni pokračovat ve čtení prohlášení i v následujících dnech. Již v pondělí podpořilo svými podpisy pracovníky ČT, kteří nesouhlasí se jmenováním nového ředitele Jiřího Hodače, několik desítek diváků olomouckého divadla. Herci Moravského divadla v Olomouci vyzvali diváky k podpoře v okamžiku, kdy skončilo jejich představení.

Trestní oznámení na neznámé osoby, ale i konkrétní revoltující zaměstnance České televize podalo ve středu nové vedení ČT. "Jde o řadu lidí, takže nemohu jmenovat," řekl generální ředitel Jiří Hodač. Dodal, že v zásadě jde o stejné lidi, kteří měli v úterý dostat výpověď. Hodač považuje situaci v ČT za nestandardní a revoltující zaměstnance, kteří připravují přes zásah nového vedení zpravodajské relace, za piráty vysílající neautorizované pořady. Řekl, že věří v brzké vyřešení situace zákonnou cestou. Protože policie začala prošetřovat podezření z porušování zákona konkrétními lidmi, odmítlo vedení televize přistoupit k razantním zásahům, napsal Hodačův tým v tiskovém prohlášení.

Výpovědi pro hrubé porušení pracovní kázně se v úterý pokusila předat dvacítce redaktorů ČT nově jmenovaná ředitelka zpravodajství Jana Bobošíková. Až na jednoho však redaktoři výpovědi nepřevzali a pokračovali v přípravě dalších zpravodajských relací. Bobošíková v úterý oznámila, že vedení televize podnikne všechny kroky, aby vzbouřenci nemohli používat mobilní telefony a počítače, aby byli bez tepla a vody. Kladně odpověděla na otázku, zda dá redaktory z objektu televize vyvést bezpečnostní agenturou. Podotkla ale, že o způsobu a termínu vyklizení zpravodajských prostor rozhodne ředitel Hodač.

O přípravě mimořádné schůze Senátu, která by se zabývala situací v České televizi, a také veřejného slyšení Senátu bude ve středu jednat krizová skupina senátorů. Místopředseda horní komory parlamentu Jan Ruml v úterý na tiskové konferenci skupiny senátorů řekl, že mimořádná schůze se asi uskuteční 3. ledna. Podle dřívějších vyjádření čtyřkoaličních politiků nelze také vyloučit, že skupina poslanců z KDU-ČSL, Unie svobody a ČSSD předloží žádost o svolání mimořádné schůze Poslanecké sněmovny, která by se zabývala současnou situací ve veřejnoprávní televizi. Předseda sněmovny i Senátu mají zákonnou lhůtu deseti dní na svolání mimořádné schůze od chvíle, kdy obdrží návrh na její svolání podepsaný určeným počtem zákonodárců.

STEM: Voliči pravicových stran jsou spokojeni se současnou politickou situací

Po listopadových volbách do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu se v řadách voličů pravicových stran zřetelně zvýšil počet lidí spokojených se současnou politickou situací. Vyplývá to z prosincového šetření Střediska empirických výzkumů (STEM). Ve volbách do Senátu jasně zvítězila čtyřkoalice, ODS získala nejvíce hlasů v krajských volbách. Propad naopak zaznamenala sociální demokracie. Od posledního průzkumu STEM z letošního června stoupl počet voličů ODS spokojených s politickou situací z 33 na 40 procent, u voličů Unie svobody pak z 21 na 30 procent.

STEM: Důvěra v prezidenta klesla, věří mu 45 procent lidí

Důvěra v prezidenta Václava Havla klesla v prosinci na dosud nejnižší hodnotu - věří mu 45 procent lidí. Přitom v předchozích dvou letech se důvěra v něj udržovala s mírnými výkyvy kolem 50 procent. I přesto věří prezidentovi podstatně více lidí než premiéru Miloši Zemanovi, jenž má důvěru 21 procent lidí, a předsedovi Poslanecké sněmovny Václavu Klausovi, jemuž důvěřuje 27 procent lidí. V prosincovém průzkumu to zjistilo Středisko empirických výzkumů (STEM). Podle STEM je pokles důvěry v prezidenta způsoben zejména sílícími výhradami voličů stran opoziční smlouvy, tedy ODS a ČSSD. Naproti tomu mezi voliči čtyřkoalice se důvěra v prezidenta udržuje mezi 65 až 70 procenty. Důvěra v Klause a obzvláště pak v Zemana od voleb v červnu 1998 do konce roku 1999 klesala. V jarních měsících letošního roku se důvěra v oba politiky mírně zvedla, avšak u Zemana nastal v závěru roku opět pokles, projevující se především ztrátou důvěry v řadách sympatizantů ČSSD. Jde zřejmě o reakci na vnitrostranické spory a na velmi neúspěšný výsledek podzimních krajských a senátních voleb.

Elektrárna Temelín dnes bude pokračovat v testech při spouštění

Pracovníci Jaderné elektrárny Temelín pokračují v testech, které předepisuje program spouštění prvního bloku. Ve čtvrtek 21. prosince bylo přifázováno turbosoustrojí a elektrárna poté dodala poprvé zkušebně elektřinu do rozvodné sítě. Den nato však byla obsluha nucena snížit výkon reaktoru na necelá tři procenta. Důvodem byla závada na ovládání klapky pro přívod páry jedné z nízkotlakých částí turbíny. Ještě před svátky však pracovníci elektrárny poruchu, která se stala v nejaderné části, odstranili a výkon reaktoru začali opět zvyšovat. Na protest proti jaderné elektrárně Temelín se na Štědrý den ráno shromáždilo asi 20 lidí na rakousko-českém hraničním přechodu Wullowitz/Dolní Dvořiště v takzvaném táboře odporu.

ČKD čeká na schválení kapitalizace dluhů, letos notně zeštíhlelo

Skupinu ČKD Praha, která v letošním roce notně zeštíhlela především prodejem výroby nákladních vagónů v ČKD Vagonka Studénka americké Thrall Car, čeká nejspíše již v lednu příštího roku zásadní krok na cestě k záchraně. Tím má být vládní souhlas ke kapitalizaci pohledávek Konsolidační banky (KoB) a Fondu národního majetku, kterým ČKD dluží zhruba sedm miliard korun. Zčásti má ČKD uhradit dluh z vlastních zdrojů. "ČKD je v situaci, kterou je možno řešit takovým způsobem, jako je kapitalizace pohledávek," řekl mluvčí ministerstva financí Libor Vacek. Kabinet podle něj tento krok s největší pravděpodobností schválí, čímž připraví půdu k soudnímu vyrovnání a téměř zamezí možnosti prohlášení konkursu. Valná hromada ČKD schválila v srpnu zvýšení základního jmění kapitalizací pohledávek KoB a FNM o pět až zhruba 8,9 miliardy korun nejméně na 5,474 miliardy korun. Tomu předcházelo snížení jmění na desetinu z 4,737 miliardy korun za účelem úhrady části kumulovaných ztrát 10,97 miliardy. Podíl KoB a fondu v holdingu ČKD tak má dosáhnout kolem 80 procent akcií. Naopak podíly Marouškovy firmy Inpro s 38 procenty, k nimž však měla hlasovací právo KoB, a Deutsche Börse s 33 procenty, klesnou na minimum. Nicméně na Krajském obchodní soudu v Praze (KOS) stále leží dva návrhy na konkurs ČKD Praha Holding od firem Chipo a R.N.P. Třetí navrhovatel, firma Aktiv, svůj podnět již stáhl. Vrchní soud zrušil 19. prosince předběžnou správu uvalenou KOS na ČKD 5. září.

Na jižní Moravě roste trestná činnost

Od letošního ledna do prosince evidovala policie na jižní Moravě 50.331 trestných činů, což je v porovnání se stejným obdobím loňska o 69 více. Mezi nejčastější zločiny v regionu patří vloupání do automobilů a objektů a krádeže. ČTK to v úterý řekl jihomoravský policejní ředitel Břetislav Břečka. Celkovou bezpečnostní situaci v regionu vnímá vzhledem k nepatrnému zvýšení trestné činnosti jako poměrně klidnou, zároveň ale přiznal, že vzrostl počet násilných trestných činů.

Na Olomoucku a Přerovsku se rozšířil počet státem chráněných památek.

Na Olomoucku a Přerovsku se v závěru roku 2000 rozšířil počet státem chráněných památek. Ministerstvo kultury zařadilo v prosinci mezi chráněné památky empírový kříž z roku 1822 na bouzovském hřbitově a Boží muka z roku 1847 v Cholině. ČTK to řekl Pavel Konečný z olomouckého Památkového ústavu. "V obou případech jde o kamenosochařská díla, která jsou v regionu ojedinělá," řekl Konečný.

Česká ilustrovaná kniha pro děti získala ocenění v Izraeli

Kniha českého autora Bedřicha Fritty s názvem Tommy dostala v úterý v Izraeli mimořádné čestné uznání. Udělila ho komise pro Ben Jicchakovu cenu za ilustraci dětských knih při Izraelském muzeu v Jeruzalémě. ČTK o tom informovalo velvyslanectví Izraele v České republice. V češtině Frittovu knihu s doprovodným textem Ivana Klímy vydalo Židovské muzeum v Praze v roce 1998 pod názvem O chlapci, který se nestal číslem. V hebrejštině vydal tuto knihu Památník holocaustu Jad Vašem v roce 1999 v překladu Ruth Bondyové. Fritta je současně jejím autorem i ilustrátorem. Jde vlastně o ilustrovaný rozhovor mezi otcem a synem. Je to rozhovor, který má obecnou platnost bez ohledu na to, že se odehrál v koncentračním táboře Terezín v roce 1944. Ilustrace otcových přání, adresované dvouletému synkovi, odhalují ilustrátorské mistrovství autora i jeho hluboké otcovské city. Kniha je svou výjimečnou kvalitou cenná pro dětské čtenáře i pro dospělé. Porotci vysoce ohodnotili i tiskařské zpracování a technickou kvalitu knihy.

Ze sportu

Čeští hokejisté do dvaceti let zvítězili ve svém úvodním utkání na juniorském mistrovství světa v Moskvě nad Švédskem 2:1.