Zprávy středa, 27. září 2000

Eva Petržílková

V Praze se rozhořely nepokoje proti zasedání Mezinárodního měnového fondu

Demonstrace odpůrců globalizace proti pražskému zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky se během úterý proměnily v pouliční bitky radikálních aktivistů s policií a ničení, přičemž střety pokračovaly do nočních hodin. Lékařské ošetření v nemocnicích muselo vyhledat podle policie 53 lidí, avšak výčet zřejmě nebude úplný. Zároveň policejní lékaři ošetřili navíc 25 policistů a 18 demonstrantů. Řadu osob policie zadržela. Praha tak v první den výročního zasedání MMF a SB připomínala bouřlivé protesty, které loni v prosinci doprovázely zasedání Světové obchodní organizace v americkém Seattlu.

Otevřené a prudké střety vypukly kolem úterního poledne na několika místech blízko Kongresového centra, kde nicméně finančníci jednali podle plánu. Stovky radikálů mimo jiné z Itálie, Řecka, Španělska a Německa zaútočily na policejní jednotky z různých směrů dlažebními kostkami, tyčemi i zápalnými lahvemi; policisté odpovídali slzným plynem, vodními děly a obušky. Demonstranti napadli i na několik sanitek a na některých místech v Nuselském údolí a pod Vyšehradem vybudovali barikády, které zapálili.

Odpoledne se stovky radikálních demonstrantů přesunuly od Kongresového centra ke Státní opeře nedaleko Václavského náměstí. Večer vrcholily protesty antiglobalistů ničením výloh i zařízení různých institucí v centru Prahy. Demonstranti vzali útokem sídlo Investiční a poštovní banky v Bělehradské ulici. Převážně mladí a šátky maskovaní lidé se pak soustředili na provozovnu McDonald's nedaleko sochy sv. Václava a po zdemolování vnitřku zaútočilo několik jedinců na nedalekou restauraci KFC a později na další výlohy IPB na Václavském náměstí. Na Vinohradské třídě část radikálů pokračovala v ničení výloh, například u prodejny firmy Mercedes-Benz. Na Václavském náměstí i některých dalších místech byla proti demonstrantům vyslána zásahová policejní jednotka.

Zatčeno bylo asi 420 lidí, z toho 130 cizinců. Českému rozhlasu to ve středu ráno řekl ministr vnitra Stanislav Gross. Předpokládá, že zadržení budou obviněni z útoku na veřejného činitele, poškozování cizí věci i z jiných trestných činů.

Poté, co byl navečer zrušen zákaz vycházení z Kongresového centra, začali kolem 18:30 za dohledu policie budovu opouštět první bankéři. Policejním kordonem prošli do stanice metra Vyšehrad, kde pro ně byl připraven vlak metra. Ten je odvezl na Nádraží Holešovice, odkud pokračovali autobusy na Výstaviště na večerní recepci, která se obešla bez výraznějších incidentů.

Odhaduje se, že aktivistů vyrazilo do ulic 7000 až 10.000, tedy méně, než se původně očekávalo. K zajištění pořádku bylo v metropoli nasazeno na 11.000 policistů; během odpoledne ovšem policejní prezídium povolalo posily z dalších míst v Čechách.

Nepokoje ochromily v hlavním městě dopravu. Po několika hodinách byl vpodvečer obnoven provoz na trase metra C, provoz na všech trasách metra ale byl do pozdního večera omezen. Nadále neprůjezdný zůstává Nuselský most, přes který se v úterý odpůrci MMF a SB marně snažili dostat ke Kongresovému centru. Běžný provoz nebyl obnoven ani na magistrále u Národního muzea.

Někteří novináři a fotoreportéři, kteří v úterý informovali o protestech odpůrců globalizace a jejich násilných střetech s policií v ulicích Prahy, odcházeli z míst potyček se zraněními či s poškozeným novinářským náčiním. Několik z nich napadli demonstranti, jiní si stěžovali na neadekvátní zásah policistů. Policie zatím potvrdila, že jedna britská novinářka byla předvedena na policii a po výslechu propuštěna; podle novinářských zdrojů měli problémy s policii ještě přinejmenším další dva reportéři.

Městská část Praha 4 požádala v úterý českou vládu, aby povolala na pomoc policii při zásazích proti odpůrcům Mezinárodního měnového fondu a Světové banky armádu. ČTK to v úterý sdělilo tiskové oddělení Obvodního úřadu Prahy 4. Podle něj zástupci Prahy 4 vyjadřují stoprocentní podporu policii. Žádají ale o "daleko tvrdší zásahy proti levicovým teroristům, jelikož slibované pokojné demonstrace se staly nejen protestem proti pražskému zasedání obou institucí, ale hlavně útokem na policisty, majetek občanů a města a přímo ohrožují životy policistů a občanů Prahy".

Na připomenutí Dne boje proti Mezinárodnímu měnovému fondu a Světové bance se po celé Evropě konaly v úterý protesty proti globalizaci. Asi dvě stovky lidí protestovaly u pařížské pobočky světových finančních institucí. Akce proběhla v úplném klidu a v uvolněné atmosféře. Stejně poklidně proběhla demonstrace asi 35ti lidí před velvyslanectvím České republiky v belgickém Bruselu. Asi 150 odpůrců globalizace se sešlo v turecké Ankaře, 70 jich bylo v Istanbulu. Akce se obešly beze srážek s policií stejně jako pochod malé skupinky protikapitalistických aktivistů chorvatským Záhřebem a demonstrace asi tří desítek mladých lidí v centru Moskvy.

Prezident Havel odsoudil násilí a vyzval demonstranty k jeho zastavení

Projevy násilí, které v úterý rozpoutali radikální demonstranti proti policii v ulicích poblíž Kongresového centra, odsoudil prezident Václav Havel. Ten ve svém prohlášení vyzval všechny účastníky protestů proti zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze, aby upustili od násilných forem protestů, které si již vyžádaly desítky zraněných.

Také ministr životního prostředí Miloš Kužvart týž den uvedl, že jakékoli násilí je nesmyslné. "Násilí plodí jenom násilí - nepatří do pražských ulic," řekl. Připojil se tak k apelu prezidenta Václava Havla, který demonstranty k zastavení násilností vyzval.

Proti násilným protestům se vyslovili i další politici včetně předsedy ODS a Poslanecké sněmovny Václava Klause. Také český primas a pražský arcibiskup Miloslav Vlk vyzval v úterý demonstranty, aby upustili od násilí, ke kterému dochází v Praze. ČTK to sdělil tiskový mluvčí České biskupské konference Daniel Herman.

Podle ministra Grosse byly demonstrace mnohem brutálnější než očekával

Demonstrace v Praze byly během úterý brutálnější, než očekával ministr vnitra Stanislav Gross. Ten je přesvědčen, že policie, která byla podle názoru pozorovatelů často až příliš benevolentní, odvedla perfektní práci. "Nebudu riskovat životy příslušníků, kteří nejsou dostatečně vybaveni," ospravedlnil ministr na úterní tiskové konferenci skutečnost, proč policisté často jen přihlíželi násilnostem v pražských ulicích.

Ministr Gros dále uvedl, že skupiny agresivně naladěných demonstrantů, kteří ničili a ničí majetek v pražských ulicích, by měly být postupně izolovány a obklíčeny policií. Jednotliví zjištění výtržnici se pak podle něj budou zodpovídat ze svého jednání podle jeho závažnosti - buď v přestupkovém, nebo trestním řízení. Jak ministr řekl, velké množství z těchto vandalů tvoří cizí státní příslušníci. Pokud policie zjistí, že ve větším počtu chtějí například vlakem opustit Českou republiku, jejich pohyb bude důsledně sledován. Gross prohlásil, že udělá vše pro to, aby se pobyt těchto cizinců v ČR prodloužil co nejvíce nad dobu, kterou si naplánovali, anebo aby se do ČR v budoucnu dlouho nedostali.

Ve středu ministr Gross pro Český rozhlas uvedl, že policie odvedla během demonstrací "stoprocentní práci". Cíle, které si dala, se podle něho podařilo splnit. Ministr se domnívá, že česká policie je lepší než policejní sbory v Melbourne, Washingtonu či Seattlu, protože demonstrace proti světovým finančním organizacím zvládla lépe.

INPEG: Na násilí se podílelo jen jedno procento demonstrantů

Násilných činů na úterních pražských demonstracích se podle představitelů Iniciativy proti ekonomické globalizaci (INPEG) dopouštěli mezi protestujícími pouze jednotlivci, kteří dohromady představovali pouhé jedno procento všech demonstrujících. Na tiskové konferenci to prohlásil mluvčí INPEG Viktor Piorecký. Podle něj tedy v pražských ulicích převažovalo násilí ze strany policie, která podle něj útočila na skupiny pokojných demonstrantů zcela bezdůvodně.

Prezident Václav Havel zahájil zasedání MMF a SB

Výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky od úterý se účastní téměř všichni hlavní představitelé těchto institucí, tedy guvernéři, ministři členských zemí a jejich zástupci. Z celkového počtu 18.000 účastníků zasedání se jich do úterý akreditovalo přes 15 tisíc.

Slavnostní zasedání zahájil prezident Václav Havel slavnostním projevem. Ve své úvaze odsoudil současné chápání světa jako místa, které je rozdělené na chudé a bohaté. Chudobu nelze vnímat jako neštěstí jedněch a boj proti ní jako úkol druhých. Rovněž není pravda, že bohatší jsou na tom lépe díky tomu, že zvítězili nad světem a využili jeho zákonitostí, zatímco druzí naopak spoustu věcí nepochopili nebo prostě neumějí, prohlásil dále prezident Václav Havel. "Dnešní rozsáhlá chudoba je jedním z nejviditelnějších projevů naší rozporuplné civilizace. Tuto civilizaci ovšem tak či onak spolutvoříme všichni, v té či oné míře jsme za její dobré i špatné stránky všichni odpovědni a řešit problémy, které přináší, je naším společným úkolem," uvedl český prezident.

V závěru svého projevu prezident Havel poblahopřál vůdci jugoslávské opozice Vojislavu Koštunicovi k vítězství v nedělních prezidentských volbách v Jugoslávii. Připojil se tak k západním politikům, kteří se jednoznačně hlásí k názoru, že Koštunica porazil dosavadního prezidenta Slobodana Miloševiče. "Rád bych využil této příležitosti a poblahopřál panu Koštunicovi z Jugoslávie. Demokracie, doufejme, dobyla další prostor. Doufejme také, že dobude i Barmu a osvobodí mou přítelkyni Aun Su Ťij," prohlásil Havel.

Účastníci zasedání jednají o odlužení nejchudších zemí světa

Jedním z hlavních témat pražského Výročního zasedání Rad guvernérů Mezinárodního měnového fondu a Skupiny Světové banky je odpuštění dluhů nejchudším zemím světa. Neúnosné zadlužení rozvojových zemí a požadavek na úplné škrtnutí dluhů těmto zemím je častým tématem kritiků fondu a banky. Ministři členských zemí MMF již potvrdili záměr odpustit většinu dluhů dvaceti - namísto současných deseti - nejchudších, převážně afrických států. Zvláštní oddlužovací program se má časem rozšířit na 41 států.

Podle ministra Mertlíka neohrozí pozitivní přínos zasedání ČR demonstrace

Přínos výročních zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky České republice bude pozitivní a demonstrace už by jej neměly zvrátit. "Demonstranti jsou jako příroda kolem. Ví se, že měli přijet a ukázalo se, že česká policie je schopna situaci zvládnout," řekl v úterý ministr financí Pavel Mertlík. "Dojem, který ČR jako organizátor udělala, je příznivý. Nečekal jsem tak pozitivní ohlasy," řekl Mertlík s tím, že tento dojem se už nemůže zkazit. Celé zasedání ukázalo, že ČR je schopna připravit na důstojné úrovni takovou akci. "Z tohoto hlediska Praha obstála," řekl ministr. Zasedání finančních institucí by ČR měla přinést i zvýšení přílivu přímých zahraničních investic. Do Prahy podle Mertlíka přijela řada zahraničních bankéřů poprvé, přičemž první kontakt je nejdůležitější.

James Wolfensohn: Globalizace příležitostí, ne strachem a nejistotu

Světová globalizace by měla být nástrojem pro získání příležitostí a začlenění do světového vývoje, nikoli strachu a nejistoty. Uvedl to v úterý prezident SB James Wolfensohn na zasedání MMF a SB prezident Světové banky James Wolfensohn s tím, že není v pořádku, když nejbohatších 20 procent světové populace získá více než 80 procent světových příjmů. Podle něj není také v pořádku, když deset procent populace získává polovinu národního příjmu, jak se dnes stává v příliš mnoha zemích. Wolfensohn dále vyzval země s vysokými příjmy, aby zvýšily rozvojovou pomoc a poskytly tak finanční zdroje na větší a rychlejší odbourání dluhů a zrušily obchodní bariéry pro chudé země.

Horst Köhler: Odstranění bariér přinese chudým zemím 140 mld. USD ročně

Základem úspěšného boje proti chudobě je umožnit rozvojovým zemím přístup na světové trhy. Pokud by se totiž celosvětové bariéry omezující obchod snížily na polovinu, přineslo by to rozvojovým zemím 110 až 140 miliard dolarů ročně, uvedl při zahájení výročních zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky výkonný ředitel fondu Horst Köhler. Podle něj je přitom do roku 2015 dosažitelné snížení počtu lidí žijících v chudobě na polovinu. Předpokládá to však kromě otevření trhů rovněž pokračování reforem v průmyslových zemích. Rozvíjející se státy a rozvojové země k tomu musejí přispět tím, že důrazně vyřeší své problémy, jako jsou korupce či ozbrojené konflikty. Aby se posílila efektivnost Mezinárodního měnového fondu, musí fond změnit své zaměření a musí se nyní soustředit především na podporu makroekonomické stability, která je nezbytnou podmínkou pro stálý růst. Fond tak musí dohlížet na mezinárodní finanční systém a zajišťovat jeho efektivní fungování. Základem činnosti fondu tak podle Köhlera nebudou další programy půjčování, ale především prevence příchodu dalších krizí a určování zdrojů nestability finančního sektoru.

Ministr financí Jihoafrické republiky vyzval nejbohatší země splnit závazky pomoci nejchudším

Ministr financí Jihoafrické republiky Trevor Andrew Manuel při zahajovacím projevu Mezinárodního měnového fondu a Světové banky vyzval nejbohatší země ke splnění iniciativy pomoci nejvíce zadluženým zemím, která byla skupinou G7 slíbena v loňském roce v Kolíně nad Rýnem. Dluhy totiž podle jeho slov zůstávají překážkou udržitelného růstu a rozvoje. "Dokud budou rozvojové země ochromeny neudržitelným břemenem zadlužení, nemůžeme dosáhnout žádoucí rychlosti růstu", řekl Manuel. Na tom, zda budou či nebudou rozvojové země mít prospěch z plodů světového růstu, nezáleží pouze na jejich vlastním úsilí, ale též na snaze rozvinutých zemí, dodal.

Mats Karlsson: Pražská zasedání podpoří příliv investic do ČR

Pražská výroční zasedání Mezinárodního a měnového fondu a Světové banky znamenají pro Českou republiku velkou příležitost k nalákání zahraničního kapitálu. "Tato zasedání určitě přispějí k přílivu zahraničních investic," řekl v úterý viceprezident Světové banky Mats Karlsson. Zasedání podle něj ukazují, že Česká republika dokáže akci podobného rozsahu dobře zorganizovat. "Praha je v těchto dnech centrem světa," zdůraznil. Dodal rovněž, že zasedání je pro ČR příležitostí ukázat, jak zde pokročily reformy. Právě to je podle něj pozitivní pro příliv dalších investic do českého hospodářství.

Gordon Brown: ČR je příkladem úspěšné integrace do světové ekonomiky

Britský ministr financí Gordon Brown v úterý uvedl, že Česká republika se zdárně integrovala do světového hospodářství. "Česká republika je příkladem úspěšné integrace do světové ekonomiky," řekl Brown při výročním zasedání Mezinárodního měnového. Pro další globální rozvoj je přitom podle něj důležitá především shoda v základních otázkách, jako je růst stability a snížení chudoby.

Lawrence Sumers opět naléhal na zajištění stabilních cen ropy

Americký ministr financí Lawrence Summers během svého vystoupení při zahájení plenárního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky znovu zdůraznil nutnost pracovat na zajištění stabilních cen ropy. "V blízké budoucnosti může představovat prudký nárůst cen ropy velkou starost jak pro spotřebitele, tak pro producenty," uvedl s tím, že vysoké ceny ropy poškodí hlavně rozvojové země. Stabilita na ropném trhu je podle něj v zájmu jak spotřebitelů, tak producentů ropy. V té souvislosti přivítal, že zasedání nabízí příležitost pro diskusi těchto skupin.

Jak MFF, tak Světová banka a skupina sedmi nejvyspělejších zemí G7 již vyzvaly producenty ropy, aby zvýšily svou těžbu a přispěly tak ke snížení cen ropy. Ty dosáhly před několika dny svého desetiletého maxima.

Ministr Mertlík: Základem každé společnosti je transparentnost

Základem a nutnou podmínkou úspěchu každé společnosti je transparentnost. Nedokonalá transparentnost přitom brzdí ekonomický růst a zpomaluje probíhající strukturální reformy, uvedl při příležitosti zahájení pražských zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky český ministr financí Pavel Mertlík. Ten dodal, že přechod na otevřenou a transparentní ekonomiku v krátkém období přináší negativní dopady. Dlouhodobé dopady tohoto přechodu jsou však podle něj pozitivní. Ministr Mertlík připomněl, že tehdejší Československo stálo v roce 1944 u zrodu brettonwoodských institucí. Následovalo však více než 40 let komunistické izolace. Tato izolace však nezničila myšlení lidí a česká společnost tak nyní musí využít lidský kapitál, jehož potenciál je podle něj velký.

ASEAN a jeho spojenci odsouhlasili vytvoření záchranné sítě měn

Zástupci ministerstev financí členských států Sdružení zemí jihovýchodní Asie (ASEAN), tedy deset členů plus Japonsko, Čína a Jižní Korea, učinili v pondělí další krok k vytvoření záchranné sítě, která by měla ochraňovat jejich regionální měny. Hlavním úkolem takové sítě by přitom mělo být doplňování rezerv v dobách případné finanční krize, uvedla agentura Reuters. Všech třináct členů se u příležitosti výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze dohodlo, že budou usilovat o vytvoření základního rámce takové sítě již na schůzce šéfů svých vlád, která se bude konat koncem listopadu v Singapuru. Měnová síť má tvořit základ nové iniciativy, kterou povede Japonsko a která má vytvořit užší regionální spolupráci v oblasti měnového systému v případě vzniku krize.

Premiér Zeman v rozhovoru pro BBC zlehčoval "připravenost" demonstrantů

Připravenost odpůrců globalizace na dlouhé a velké protesty proti výročnímu zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky, které začalo v Praze, krátce před slavnostním zahájením zpochybnil premiér Miloš Zeman. V přímém vstupu do vysílání britské rozhlasové stanice BBC uvedl, že většina demonstrantů jsou cizinci, kteří přijeli do Prahy v pondělí, v hlavním městě jsou poprvé a určitě si nenechali ujít návštěvu některé z pražských hospod či restaurací. Premiér také prohlásil, že s odpůrci globalizace souhlasí v jediném - nepodporovat finančně diktátorské režimy. V době, kdy Zeman hovořil s BBC, bylo v pražských ulicích již několik tisíc demonstrantů, kteří v průvodech mířili na náměstí Míru.

V Městské knihovně pokračuje konference Jiná zpráva

Zatímco radikální odpůrci politiky Mezinárodního měnového fondu a Světové banky se shromáždili u Kongresového centra, umírněnější kritikové v Městské knihovně diskutovali v rámci konference Jiná zpráva o pomoci bank transformovaným zemím střední a východní Evropy. "Stovky miliónů dolarů dávaly na konkrétní podporu velkých korporací, měly však pomoci samosprávám, občanské společnosti," konstatoval účastník panelové diskuse James Barnes z ekologické organizace Přátelé Země. Před přibližně šesti desítkami posluchačů Barnes upozornil, že světové finanční instituce dávaly až 70 procent finanční pomoci velkým korporacím bez toho, aby zajistily transparentnost rozdělování peněz.

Organizátoři diskusního fóra Jiná zpráva také podpořili požadavky na urychlenou reformu Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Ostře však odsoudili zneužití protestu skupinami, které se v úterý násilně střetly s policií. Takový násilný přístup podle nich ztěžuje snažení o pozitivní reformu obou finančních institucí či například o odpis zahraničního dluhu rozvojových zemí. Fórum Jiná zpráva pořádají CEE Bankwatch Network, Milostivé léto 2000, Hnutí Duha a Přátelé Země.

Rakouští odpůrci Temelína tento týden nezablokují přechody s ČR

Rakouští odpůrci jaderné elektrárny Temelín tento týden nezablokují hraniční přechody s Českou republikou. Na některých přechodech však v pátek mezi 15:00 až 17:00 SELČ uspořádají protestní akce spojené s rozdáváním letáků. Tím chtějí vyjádřit odmítavý postoj s uvedením elektrárny do provozu. ČTK to řekl jeden z organizátorů protestů Gottfried Brandner z nevládní platformy Stop Temelín.

V Mirovicích bude odhalena pietní úprava romských hrobů

Výbor pro odškodnění romského holocaustu v úterý 31. října slavnostně odhalí pietní úpravy na hřbitově v Mirovicích na Písecku, u jehož zdi bylo za druhé světové války v neoznačených hrobech pochováno 189 Romů, kteří zemřeli ve sběrném táboře u sousední obce Lety. Předseda výboru Čeněk Růžička uvedl, že úpravy zahrnují opravy části zdi, ohrazení hrobů a osazení desek se jmény 159 dětí a 30 dospělých.

Zemřel Luboš Homola, který po léta vodil loutku Spejbla

Ve věku 72 let zemřel Luboš Homola, loutkoherec divadla Spejbla a Hurvínka. V souboru působil od roku 1951, kde dlouho vodil loutku Máničky a v posledních dvaceti letech také Spejbla. Homola se stal členem této populární scény už za doby jejího zakladatele Josefa Skupy a autorsky se podílel na mnoha hrách.

Poděbrady ožijí přehlídkou rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio

Mezinárodní přehlídku rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio, pořádanou v Poděbradech od 2. do 5. října Českým rozhlasem, doprovodí koncerty, galavečer s dechovkou, vyhlášení nejoblíbenějších českých folkových a country písní a seminář o duálním systému rozhlasového vysílání. Festivalová soutěž se uskuteční ve třech kategoriích - záznam živého vysílání, pořady uměleckého slova a s mezinárodní účastí v kategorii publicistický pořad na téma Současnost a budoucnost Evropské unie. Soutěžit má celkem na 60 příspěvků.

A na závěr zpráv ještě krátce o středečním počasí:

Polojasno až oblačno, teploty 17 až 21 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.