Zprávy středa, 28. dubna 1999

A nyní podrobněji:

Prezident Havel zahajuje třídenní státní návštěvu Kanady

Český prezident Václav Havel dnes zahájí státní návštěvu Kanady. Během tří dnů se sejde s generálním guvernérem Roméem LeBlankem, představiteli vlády a obou parlamentních komor. Do třicetimiliónové Kanady odlétá Havel po pětidenním pracovním pobytu ve Spojených státech. Kladně hodnocené vztahy mezi ČR a Kanadou kazí vízová povinnost pro české občany. K tomuto kroku se Kanada uchýlila po masovém přílivu českých Romů. Státní návštěvu Kanady nezahájí Havel jako tradičně v hlavním městě hostitelské země. Jeho dnešní první zastávkou bude Winnipeg, kde na Manitobské univerzitě převezme čestný doktorát práv a pohovoří s jejími studenty. Plánováno je i setkání s českými krajany.

Prvních 90 kosovských běženců dnes přiletí z Makedonie do ČR

Letoun s 90 prvními kosovskými běženci, kteří získají v ČR dočasné útočiště, má dnes přistát na letišti v Ostravě-Mošnově. Odtud se uprchlíci přemístí do tábora ve Vyšních Lhotách na Frýdeckomístecku a nejspíš v pátek by se měli ubytovat v novém humanitárním středisku zřízeném ve Zbýšově u Brna. V uprchlickém táboře ve Vyšních Lhotách uprchlíci stráví zhruba 48 hodin, potřebných ke zjištění jejich zdravotního stavu, sociálních potřeb a vybavení doklady. Další dva lety ministerstvo vnitra plánuje na 30. duben a 3. květen.

Jednala vláda

Návrh na poskytování měkkých vládních úvěrů pro jednotlivé vývozní projekty v souladu s Organizací pro ekonomickou spolupráci a rozvoj 'OECD) schválila na svém úterním mimořádném zasedání vláda. Za zcela výjimečná opatření směrovaná na třetí trhy označil schválený materiál ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Vláda podle něj může určité dodávky propojit s rozvojovou a humanitární pomocí. "Část takové dodávky je financována Českou exportní bankou, část poskytnuta darem," prohlásil Grégr. Každý případ bude k rozhodnutí o realizaci předkládán kabinetu. Na krytí měkké části dlouhodobých vládních úvěrů by mělo být ročně vynaloženo tři až pět miliard korun.

Ostatní materiály, výlučně ekonomického charakteru, vzala vláda pouze na vědomí. Jde o koncepci politiky ministerstva zemědělství na období před vstupem ČR do Evropské unie, koncepci energetické politiky, stejně jako Akční program k posílení konkurenceschopnosti českého průmyslu a střednědobou hospodářskou politiku ministerstva průmyslu a obchodu. Tyto materiály mohou být v konečné podobě přijaty až po posouzení vlivu na životní prostředí, což potrvá zhruba šest až osm měsíců. Definitivní verze by tak měly být předložena kabinetu do konce letošního roku, řekl ministr Grégr.

Greenpeace protestovala proti vládní energetické koncepci

Členové Greenpeace přišli v úterý před zámeček v Kolodějích protestovat proti vládní koncepci energetické politiky, kterou kabinetu předložil ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr. Ekologové zde postavili zhruba čtyřmetrovou sochu prehistorického veleještěra z automobilových výfuků, starých kanystrů a jiných zbytků kovového odpadu. Podle mluvčího Greenpeace Václava Vašků je "nucleosaurus gregrus" symbolem zastaralé ekologické politiky, zaměřené na plýtvání energií a rabování neobnovitelných zdrojů. Poukázal na to, že Evropská unie chce pokrývat do konce roku 2000 dvanáct procent své energetické spotřeby z obnovitelných zdrojů. Grégrova energetická politika podle Vašků počítá jen s osmi procenty ještě v roce 2020.

Možné zvýšení deficitního rozpočtu

Nejrůznější reakce vyvolal úterní materiál ministra financí Ivo Svobody nazvaný Střednědobý výhled státního rozpočtu v perspektivě do roku 2002. Materiál, který ministr financí připravil pro mimořádné zasedání vlády v Praze-Kolodějích, totiž předpokládá, že rozpočtový schodek bude v letošním roce vyšší než schválený. V letošním roce by měl dosáhnout 47,34 miliardy Kč, ačkoliv sněmovna schválila saldo 31 miliard korun. Maximální, 80,6 miliardy korun, by měl být deficit státního rozpočtu v roce 2000, o rok později by se měl snížit na 77,3 miliardy Kč a v roce 2002 na 64,6 miliardy korun. Zvýšení deficitu rozpočtu zaviní především nižší výběr daní než vláda předpokládala.

Za pasivní prognózu, která má varovný charakter a říká, co se stane, když vláda nebude provádět aktivní hospodářskou politiku, označil materiál premiér Miloš Zeman. "Záměrem vlády je, aby deficit rozpočtu v příštím roce nebyl v žádném případě stamiliardový," řekl Zeman na tiskové konferenci v Kolodějích. "Deficitní financování nám bylo doporučeno i Mezinárodním měnovým fondem," řekl Zeman s tím, že je to běžná praktika v případě ekonomické recese. Deficit státního rozpočtu má svou hranici, od které přestává být výhodný, řekl Zeman. Tou by podle něho bylo 80 miliard korun, protože by se překročila maastrichtská kritéria, která povolují deficit veřejných rozpočtů do tří procent HDP.

Podle bývalého ministra financí Ivana Pilipa je státní rozpočet zákonem a není možné konstatovat, že zřejmě nebude dodržen. Je třeba učinit kroky, aby došlo ke změně nepříznivých trendů, řekl Pilip. S ohledem na zveřejněné zprávy k odhadům vývoje ekonomiky bude Pilipova strana Unie svobody požadovat zařazení nového bodu na jednání nejbližší schůze Poslanecké sněmovny a žádat vládu o okamžité návrhy řešení situace.

Pro stínový kabinet Občanské demokratické strany neznamená nejnovější odhad deficitu státního rozpočtu žádné překvapení. Představitelé ODS při projednávání rozpočtu ve sněmovně upozorňovali na to, že deficit bude mnohem vyšší než nakonec odsouhlasených 31 miliard korun. "ODS od samého začátku upozorňovala na nadhodnocení příjmů rozpočtu, jak ho předkládal kabinet sociální demokracie," píše se v prohlášení stínové vlády.

Předsedkyně českého Senátu Benešová jednala v Sofii

Zejména proces rozšiřování Evropské unie, výměna zkušeností kandidátských zemí a vedení dialogu mezi parlamenty a občany jsou středem pozornosti sedmého setkání předsedy Evropského parlamentu José Marii Gila-Roblese s předsedy parlamentů přidružených zemí Evropské unie, které bylo v úterý zahájeno v Sofii. Českou republiku na konferenci zastupuje předsedkyně Senátu Libuše Benešová. "Hlavním cílem konference je nejen výměna zkušeností přidružených zemí z procesu rozšiřování, ale čím dál tím silněji i formulování vlastních zájmů pro urychlení vstupu do Evropské unie," řekla ČTK telefonicky Benešová. Uvedla, že zejména státy, které nebyly vybrány do první skupiny adeptů na členství EU, chtějí urychlit proces rozšiřování, protože mají pocit, že jejich snahy unie dostatečně neuznává.

Restrukturalizace se v ČR zpomalila

V České republice se na rozdíl od ostatních čekatelů na vstup do Evropské unie zpomalila restrukturalizace. Důvodem je privatizace, která nepřinesla efektivní vztahy mezi podniky, jejich vlastníky a bankami. Na pražském semináři o Evropské unii a programech podpory v ČR to uvedl první poradce Delegace Evropské komise Ralf Dreyer. Pokroku je podle něho nutné dosáhnout v řadě klíčových odvětví jako jsou privatizace bank a dokončení restrukturalizace průmyslu. Hospodářství ČR musí být v okamžiku vstupu do EU schopné odolat tlakům konkurence z unie, připomněl Dreyer. V tomto směru je nutné tlačit na růst produktivity, mzdová regulace zde totiž nebude navždy, řekl Ralf Dreyer.

Výroční zasedání MMF a SB bude jednat o bilanci reforem

Guvernér České národní banky 'ČNB) Josef Tošovský ve Washingtonu řekl, že navrhl jako jeden z tematických okruhů, kterým se může zabývat výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu 'MMF) a Světové banky 'SB), bilanci reforem ve středoevropských a východoevropských zemích. Tošovský se ve Washingtonu účastní jarního zasedání MMF a SB. Spolu s ním jsou ve Washingtonu ministr financí Ivo Svoboda a místopředseda vlády Pavel Mertlík. Výroční zasedání se uskuteční v Praze v roce 2000.

Výbor OECD doporučuje ČR zlepšit platy a postavení učitelů

Zlepšit platové postavení učitelů a vytvořit systém jejich dalšího vzdělávání, je jedním ze čtyř základních doporučení, které Výbor pro vzdělávání Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj 'OECD) letos navrhuje českému školství. Dvoudenní mimořádné zasedání tohoto výboru skončilo v úterý v Praze. Pětičlenná komise examinátorů výboru OECD jako druhý bod doporučuje pozměnit strukturu středoškolského vzdělávání tak, aby se změnil poměr mezi gymnázii se všeobecným vzděláním a odbornými či učňovskými školami. Doporučení výboru však nejsou zavazující, protože neuděluje žádné sankce za jejich nesplnění.

Reakce na Havlovu kritiku vlády

Kritika, kterou si od prezidenta Václava Havla vysloužila vláda za svá vyjádření o případné pozemní operaci NATO v Jugoslávii, rozdělila sněmovnu na dva přibližně stejné tábory. Zatímco zástupci ODS, Unie svobody a KDU-ČSL s Havlovým názorem souhlasí, komunisté jej odmítli a svých ministrů se zastali i poslanci sociální demokracie. Prezident Havel v úterý kabinet kritizoval za výroky jeho členů, podle nichž ČR nevyšle do případných pozemních vojenských operací české vojáky. Taková slova jsou podle Havla alibismem, který diskredituje stát.

Ministr Kavan se vrátil ze summitu NATO

Česká republika nepracuje podle ministra zahraničí Jana Kavana společně s Ruskem na žádném zvláštním diplomatickém řešení kosovské krize. Kavan to řekl na dotaz ČTK krátce po příletu z washingtonského summitu NATO. Ve Spojených státech měl pár hodin předtím podle agentury AP říci, že s Ruskem "neformálně připravuje" dohodu o ukončení bojů v Jugoslávii a o poválečném uspořádání Kosova. "Společně s Ruskem ČR nic takového nepřipravuje," řekl na ruzyňském letišti rozhodně Kavan.

Ministr Kavan také odmítl, že by na washingtonském summitu NATO nepanovala mezi vystupováním prezidenta Václava Havla a členů vlády ke Kosovu shoda. "To, co prezident říkal na jednáních i na tiskové konferenci, kde zdůraznil ochotu ČR účastnit se pozemní mírové akce, k níž by došlo po podepsání příměří, přesně odpovídalo postoji české vlády," řekl Kavan na dotaz ČTK po příletu do Prahy.

ČD ani ministerstvo obrany nemají zatím nahlášen tranzit NATO

České dráhy 'ČD) ani ministerstvo obrany nemají zatím žádné informace, že by v nejbližších dnech měly Českou republikou projíždět konvoje Severoatlantické aliance. Drahomíra Nová z tiskové služby ministerstva obrany na dotaz ČTK uvedla, že Česká republika zatím neobdržela žádnou nótu, která by se zabývala požadavkem na přepravu vojsk NATO.

Vlak se zbytkem zařízení polní nemocnice odjel

Na cestu se v úterý vydal vlak se zbytkem zařízení šesté polní nemocnice české armády, která se v Albánii zúčastní humanitární operace NATO na pomoc kosovským uprchlíkům. ČTK to potvrdilo ministerstvo obrany. Vlak jede do slovinského přístavu Koper. Tam bude po čtvrtečním příjezdu zařízení naloženo na loď. Asi 4. nebo 5. května by měla nemocnice připlout do největšího albánského přístavu Drač. V té době odletí z Prahy do Albánie také stočlenný personál nemocnice. Nemocnice by měla být podle posledních informací z rozhodnutí velitelství operace Spojenecký přístav umístěna 120 kilometrů jižně od Tirany u města Berat. Tam bude sloužit uprchlíkům, vojákům NATO a případně místním obyvatelům.

Dva kamióny s pomocí kosovským běžencům odjely do Makedonie

Dva kamióny plně naložené humanitární pomocí pro kosovské uprchlíky odjely z Prahy do makedonského uprchlického tábora Stenkovec. Zásilku vypravila nadace Člověk v tísni při České televizi ze sponzorských darů podniků a z konta SOS Kosovo ve spolupráci s Českou katolickou charitou. Kamióny vezou hygienické potřeby, oblečení a obuv pro děti i dospělé, šicí potřeby, hračky, matrace a přikrývky. Nadace Člověk v tísni vypravila od začátku náletů NATO na jugoslávské území šest kamiónů do Albánie a konvoj osmi kamiónů do Černé Hory. Po úterním odjezdu dvou vozů do Makedonie vyrazí v pátek do této země, sužované exodem kosovských běženců, další čtyři kamióny.

ODA zvažuje v souvislosti s kosovskou krizí zákaz KSČM

Možnost využít iniciativy směřující k zákazu Komunistické strany Čech a Moravy zvažuje Občanská demokratická aliance. Její předseda Daniel Kroupa je přesvědčen, že činnost představitelů KSČM je v rozporu s principy ústavního pořádku. "Odhalilo se to zejména při posledních událostech v Kosovu, kdy komunisté otevřeně podporují režim prezidenta Slobodana Miloševiče, to znamená otevřeně dávají najevo, že podporují hnutí hrubě porušující lidská práva," řekl Kroupa.

Snahu ODA zpochybnil předseda komunistických poslanců Vojtěch Filip. Kdo podporuje NATO, jež porušuje mezinárodní právo, podporuje pakt, který hrubě porušuje lidská práva, řekl Filip ČTK.

Socialistická akce mládeže proti NATO vyzývá k neposlušnosti

Protestní demonstrace během přísah českých vojáků a protestní víkendový tábor u letiště Praha-Ruzyně, jehož používání Severoatlantickou aliancí schválila vláda i parlament, chystá Socialistická akce mládeže proti NATO 'SAMN). K podpoře svých akcí občanské neposlušnosti vyzvala dopisem poslanecké a senátorské kluby KSČM a ČSSD. ČTK o tom informovali Josef Gottwald z Komunistického svazu mládeže a Petr Jindra z Budoucnosti, dvou levicových mládežnických organizací, z jejichž iniciativy SAMN vznikla. Levicová mládež žádá okamžité vystoupení České republiky z NATO, odmítnutí účasti české armády na operacích aliance na Balkáně a zrušení NATO.

Odpůrci útoků NATO se v Praze poznali podle oranžových stuh

Jasně oranžové stužky na oblečení se v úterý staly v okolí pražského Staroměstského náměstí symbolem odporu proti válce v Jugoslávii. Aktivisté Humanistické aliance touto formou protestovali proti vzdušným úderům NATO, které podle nich posilují jugoslávského prezidenta Slobodana Miloševiče a ještě zhoršují postavení Albánců v Kosovu. "Chceme, aby lidé nesouhlasící s jugoslávskou válkou byli na první pohled vidět a měli odvahu se ozvat," řekli ČTK organizátoři protestu. Po zhruba dvou hodinách organizátoři pokojný protest ukončili, ale v podobných akcích hodlají pokračovat.

Francouzské firmy zaměstnávají na Ostravsku 30 tisíc lidí

Zhruba 30 tisíc pracovních míst vytvořilo 15 francouzských firem podnikajících v ostravském regionu. Na úterním Francouzsko-českém ekonomickém fóru v Ostravě to řekl francouzský ekonomický a obchodní rada Dominique Mauppin. Akce zaměřené na rozvoj vzájemného obchodu a vytváření společných podniků se zúčastnilo 145 českých a francouzských firem.

Polovina občanů vnímá soužití s Romy jako velký problém

Polovina občanů České republiky, 49,7 procenta, vnímá jako velký problém soužití s romským etnikem. Jako malý jej hodnotí 27,5 procenta lidí a vůbec žádný problém v něm nevidí 13,8 procenta občanů. Z exkluzívního šetření agentury Sofres-Factum pro ČTK vyplývá, že podle 37 procent dotázaných, kteří vnímají soužití s Romy jako problém, jsou jakékoli snahy o zlepšení zbytečné. Opačný názor má 54 procent respondentů ze stejné skupiny.

Chirurgové předvedou v Praze laserové operace v přímém přenosu

Transplantaci vlasů, odstranění tetování či vyhlazení vrásek pomocí laseru předvedou v přímém přenosu přední čeští plastičtí chirurgové na pražském semináři o estetické laserové chirurgii. Seminář se koná v pátek v Ústavu lékařské kosmetiky na Vyšehradě. ČTK o tom informoval Tomáš Pakosta z pořádající firmy Coherent Medical Group. Upozornil, že významný americký plastický chirurg Leonard Singer jako čestný host semináře předvede v přímém přenosu operaci očních víček obnovující jejich funkci, takzvanou blefaroplastiku.

Hudba z Franusova kancionálu natočena na CD

Schola Gregoriana Pragensis natočila ve světové premiéře na CD repertoár z Franusova kancionálu, významné české památky hudby vrcholné gotiky a rané renesance. "Ve známost se tak dostávají ve světě dosud nedoceněné skladby," řekl při úterní prezentaci nahrávky muzikolog Jaromír Černý. Codex Franus, jak je iluminovaný rukopis z roku 1505 nazýván, nechal pořídit na vlastní náklady pro potřeby královéhradeckého literátského bratrstva, zpívajícího při bohoslužbách, zámožný a zbožný soukeník a člen tohoto sdružení purkmistr Jan Franus. Obrovský zpěvník váží 50 kilogramů. Snímek vznikl v zimě na hradě Zvíkov. Soubor je specializován na středověkou hudbu a jeho umělecký vedoucí David Eben se jí věnuje též jako muzikolog.

Ze sportu:

Český tenista Tomáš Zíb se postaral o první velké překvapení turnaje Tento Czech Open. Na centrkurtu pražské Štvanice porazil čtvrtého nasazeného Marata Safina z Ruska 1:6, 6:1 a 7:5. Zíb se přitom do hlavní soutěže dostal až jako druhý náhradník za zraněného Ukrajince Andreje Medveděva. Podle předpokladů z turnaje odstoupil horečkou sužovaný český tenista Bohdan Ulihrach, šestý nasazený.

Krátce o středečním počasí v České republice:

Většinou oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 15 až 18 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.