Zprávy středa, 28. května 1997

Vazeni posluchaci, u vysilani Radia Praha vas vita Zdenka Kuchynova. Na uvod jsou pripraveny zpravy.

Nyni podrobneji:

Personalni zmeny ve vlade musi doprovodit opatreni, ktera vyvedou zemi ze soucasnych potizi

Prezident Vaclav Havel se shodl s koalicnimi partnery, ze personalni zmeny ve vlade musi co nejrychleji doprovodit take hlubsi kratkodoba i dlouhodoba opatreni, ktera vyvedou zemi ze soucasnych potizi. Prezident vladu podporil, ale naznacil, ze pokud jednani koalicnich partneru selzou, mela by odstoupit.

ODA Jednani predsedu koalicnich stran

Politicka gremia koalicnich stran jednala v noci na stredu za zavrenymi dvermi o spolecnem prohlaseni, ktere v utery vecer sepsali sefove ODS, ODA a KDU-CSL. Dokument by mel byt jakymsi dovetkem ke koalicni dohode a mel by doprovazet chystane personalni zmeny ve vlade. Jednani predsedu stran vladni koalice o rekonstrukci vlady bude pokracovat dnes v prazske Kramarove vile.

Josef Lux k uvodu pripravovaneho dokumentu

Predseda KDU-CSL Josef Lux v utery naznacil, ze koalice se zatim neshodla na uvodu dokumentu, ktery by mel vyvest zemi z krize. Podle nej trvaji rozporne nazory na to, jak ma vypadat hodnoceni soucasne situace. Lux k tomu jeste dodal, ze nezaznamenal zadne signaly o tom, ze by nektery z koalicnich partneru mel v umyslu odmitnout variantu zavedeni dovozni prirazky, jak to navrhuje KDU-CSL.

Zasedani predsednictva KDU-CSL

KDU-CSL se po uternim zasedani predsednictva vyslovila pro okamzite vyhlaseni kratkodobeho stabilizacniho programu ekonomiky. Jeho soucasti by mela byt selektivni dovozni prirazka a dalsi rozpoctove uspory. Podle sefa KDU-CSL Josefa Luxe je predseda vlady Vaclav Klaus o navrhu lidovcu pripraven jednat. To ocenil take predseda Poslanecke snemovny a socialnich demokratu Milos Zeman. Pripomnel zaroven, ze premier diskusi o techto navrzich jeste pred nekolika dny v parlamentni debate vehementne odmital.

Jednani politicke rady ODA

Politicka rada ODA na svem uternim zasedani zvolila kandidata na funkci ministra prumyslu a obchodu, jehoz kreslo opousti po osmi letech pusobeni ve vlade mistopredseda ODA Vladimir Dlouhy. Sef aliance Michael Zantovsky ale odmitl prozradit jmeno kandidata s tim, ze s nim nejprve rano seznami sve koalicni partnery. Podle informaci jednoho z ucastniku jednani rady, ktery si nepral byt jmenovan, se v konecnem hlasovani rozhodovalo mezi kandidatem ODA a nestranickym odbornikem.

Vysledek zasedani gremia ODS

Na dodatku ke koalicni dohode pracovali v noci na stredu i spicky Obcanske demokraticke strany pod vedenim premiera a sveho predsedy Vaclava Klause. Po jednani v sidle vlady ve Strakove akademii, ktere skoncilo tesne po pulnoci, vsak nebyl zadny z predstavitelu ODS ochoten zverejnovat podrobnosti. "Pracovali jsme, " konstatoval lakonicky predseda poslaneckeho klubu ODS Milan Uhde. Neoficialne pak dalsi clenove vedeni strany upresnili, ze na schuzce vypracovavali konkretni podobu dodatku koalicni dohody, s niz v zakladnich tezich vyslovili souhlas i sefove zbylych koalicnich stran.

Premier Vaclav Klaus pripustil, ze situace ceske meny je krizova

Podle premiera Vaclava Klause je pro nadchazejici hodiny a dny zapotrebni urychlene dokoncit koalicni jednani. A to jak z hlediska personalnich zmen ve vlade, tak i z hlediska vypracovani cilu vlady pro nasledujici obdobi. Premier pripustil, ze situaci ceske meny je mozne v soucasne dobe pokladat za krizovou. K menovym opatrenim Ceske narodni banky premier Klaus uvedl, ze lituje toho, ze tato opatreni centralni banka jiz nezavedla drive, protoze by nyni mela jemnejsi dopady.

Soucasti stabilizacniho programu budou dalsi skrty v rozpoctu

Soucasti stabilizacniho programu, na jehoz nutnosti se shodli pri jednani s prezidentem Vaclavem Havlem predsedove lidovcu a ODA Josef Lux a Michael Zantovsky, budou nutne dalsi skrty ve statnim rozpoctu. Setkani s prezidentem se tykalo soucasne situace v zemi. Podle lidovcu by soucasti stabilizacniho programu mela byt i selektivni dovozni prirazka. Josef Lux uvital rovnez ochotu premiera Vaclava Klause diskutovat o stabilizacnim programu.

Predseda CSSD povazuje rozpoctove skrty za dukaz neschopnosti vlady

Predseda opozicnich socialnich demokratu Milos Zeman povazuje pripravovane rozpoctove skrty po fakticke devalvaci ceske meny za dalsi dukaz bezmocnosti a neschopnosti vlady. Za vhodne reseni povazuje rekonstrukci vlady, pripadne vytvoreni vlady odborniku.

ODS nepomysli na nahrazeni Klause v cele strany a vlady

Predseda ODS Vaclav Klaus zustava i pres slozitou situaci ve spolecnosti nespornym leadrem Obcanske demokraticke strany. I on se ale musi prizpusobit rychlosti zmen, ktere vyzaduje doba. Rekla to v utery rozhlasove stanici Svobodna Evropa byvala mluvci ODS a poslankyne Jana Petrova. Pozadavek na odstoupeni Klause z funkce premiera a predsedy ODS zaznival zatim neoficialne jako dusledek zpomaleni hospodarskeho rustu a propadu platebni bilance Ceske republiky. Tlak na odstoupeni zesilil po zavedeni plovouciho kursu koruny, coz je podle odborniku nyni rovnocenne devalvaci.

Po odchodu ministra vnitra mohou propuknout skandaly

Mistopredseda snemovniho vyboru pro obranu a bezpecnost Jaroslav Basta nevyloucil, ze odchod ministra vnitra Jana Rumla a jeho namestka by mohl vest v konecnem dusledku k propuknuti nekterych skandalu. Ty by mohly zapricinit i otresy v bezpecnostnim resortu. Basta pripomnel, ze oba prestali mnoho skandalu. Domniva se, ze jejich odchod prisel prilis pozde.

Dramaticky pokles koruny se v utery nekonal

Zadny dramaticky pokles koruny se v utery nekonal. Nase mena oslabila marce na 19 korun 40 haleru. Dolar se prodaval za 33 korun. Dalsi kurz po zruseni fluktuacniho pasma koruny bude zaviset na tom, jak se vlade stabilizovat politicke pomery v zemi.

Pokles ceske koruny oslabil i reckou drachmu

Pokles ceske koruny po uvolneni jejiho pohybu Ceskou narodni bankou se odrazil v tlaku na slovenskou korunu a prekvapive i na reckou drachmu. Ceska koruna klesla v utery rano zhruba o osm procent. Hned nato oslabil i polsky zloty.

Centralni banka ma vice nez 10 miliard dolaru devizovych rezerv

Ceska narodni banka ma nyni k dispozici vice nez deset miliard dolaru devizovych rezerv. Za bezpecnou uroven je povazovan ekvivalent tri mesicnich dovozu, tj. 7,5 miliardy USD. Uvedl to clen bankovni rady Ceske narodni banky Ludek Niedermayer.

Tomas Jezek: rozhodnuti banky je obratnou odpovedi na utoky spekulantu

Zruseni fluktuacniho pasma koruny a posun diskontni sazby nahoru Ceskou narodni bankou souhlasne privital predseda Burzovni komory Tomas Jezek. Uvedl, ze rozhodnuti centralni banky jsou velmi obratnou odpovedi na utoky spekulantu. Podle Jezka bude mit vzrust ceny cizich deviz ucebnicovy dopad, tj. usnadni vyvoz a pribrzdi dovoz. CNB se pak bude moci opet soustredit na svoji zakladni ulohu - stabilizaci cele cenove hladiny a nebude muset vycerpavat energii jen na stabilizaci jedne ceny, tj. kursu koruny.

Podle Briana Atwooda ma cesky ekonomicky system pevne zaklady

Reditel Americke agentury pro mezinarodni spolupraci Brian Atwood je presvedcen, ze cesky ekonomicky system ma pevne zaklady. Soucasne zmeny ve vlade jsou podle nej snahou o prosazeni opravdu volneho trhu. Atwood na dotaz CTK dodal, ze ani pripadna vymena cele vlady neohrozi demokracii v Ceske republice.

Podle druhe nejvetsi belgicke banky zustava koruna nadhodnocena

Podle nazoru odborniku druhe nejvetsi belgicke banky Banque Bruxelles-Lambert zustava koruna i po poslednim poklesu vuci nemecke marce nadale nadhodnocena. Expertka banky Lisbet van der Craenova ocekavala pokles koruny od okamziku, kdy byl zverejnen propad platebni bilance. Jakmile ustredni banka zacala odrazet spekulativni utoky a prudce zvedla urokove miry, bylo jasne, ze fluktuacni pasmo neudrzi. Kvuli spojeni s dolarem byla koruna nadhodnocena vuci marce az o 20-22 procent, coz je pro zemi silne zavislou na exportu z dlouhodobeho hlediska neunosne. Svazani koruny pouze s markou je z hlediska zahranicniho obchodu CR naprosto logicke.

Index ekonomicke svobody radi CR na 62. misto mezi 115 zememi sveta

S indexem ekonomicke svobody, ktery je vyznamnym indikatorem rozdilu ekonomicke svobody mezi zememi, ve vysi 5,2 stupne zaujima CR 62. misto mezi 115 zememi sveta. Novinare o tom v utery informoval Jiri Schwarz z Liberalniho institutu. Mezi transformujicimi se ekonomikami stredni a vychodni Evropy je tak CR v hodnoceni vyse nez napr. Madarsko (63.misto), Slovensko (66.) a Polsko (81.), a naopak nize nez Estonsko (52.) a Litva (55.). Novinare o tom informoval Jiri Schwarz z Liberalniho institutu. Index zahrnuje ctyri oblasti: zdravou menu a cenovou stabilitu, trzni prostredi, svobodu cloveka ponechat si to, co vydela, a mezinarodni smenu.

Ministr zahranici Josef Zieleniec uvital podpis dohody mezi NATO a Ruskem

Cesky ministr zahranici Josef Zieleniec uvital podpis dohody mezi NATO a Ruskem. Ujednani otevira podle jeho slov cestu k nekonfliktnimu rozsireni aliance. To je pro Ceskou republiku potvrzenim toho, ze rozsireni NATO je prispevkem ke stabilite Evropy, jak jsme zduraznovali v poslednich letech, uvedl cesky ministr.

Recko podporuje vstup CR do Evropske unie a NATO

Recko podporuje pripojeni Ceske republiky k Evropske unii a NATO. Po jednani s namestkem ceskeho ministra zahranici Karlem Kovandou to uvedl recky ministr pro evropske zalezitosti Jorgos Papandreu. Spolu s Polskem a Madarskem je Ceska republika povazovana za favorita pro ucast v prvni etape rozsireni aliance.

V Praze bude izraelske centrum

V Praze ma vzniknout izraelske centrum, jez bude vystavami a dalsimi kulturnimi aktivitami predstavovat Izrael i mesto Jeruzalem. Ceska metropole a Jeruzalem se pred casem staly partnerskymi mesty, a proto chce prvni prazsky obvod podporit vztahy pronajmutim nebytovych prostor pro vznik centra. Rekl to v utery novinarum starosta Prahy 1 Jan Burgermeister. Izraelske centrum by melo byt v Maiselove ulici a s otevrenim se pocita behem roku a pul.

Hustota telefonnich stanic v CR se letos zvysi

I kdyz CR nedosahuje v poctu telefonnich stanic evropske urovne, zvysi se jejich pocet z 16 na 100 obyvatel v 90.letech na 30 v letosnim roce a na 40 stanic v roce 2000. V utery na zahajeni 5. rocniku veletrhu telekomunikacnich, informacnich a sitovych technologii ComNet Praha '97 to rekl ministr dopravy a spoju Martin Riman.

Vybuch v sanatoriu v laznich Jesenik zpusobil sebevrah

Za nedelnim vybuchem v Priessnitzove sanatoriu v laznich v Jeseniku stoji podle policie sebevrazedny cin byvaleho zamestnance Synthesie Semtin, ktery si v laznich uz drive lecil dusevni potize. Dva na sobe nezavisle policejni zdroje CTK rekly, ze muz k sebevrazde pouzil vyrobek Synthesie semtex.

Ze sportu:

Prvnim ceskym reprezentantem, ktery prekonal prvni kolo mezinarodniho mistrovstvi Francie v tenise, se stal Bohdan Ulihrach po vitezstvi nad Nemcem Nicolasem Kieferem 6:3, 6:3, 6:3.

Cesti hazenkari skoncili na letosnim sampionatu v japonskem Kumamoto v osmifinale, kdyz podlehli Madarsku 19:20.

Pocasi

Ve stredu ma byt v Ceske republice oblacno az zatazeno, misty dest nebo prehanky, nejvyssi teploty 11 az 15 stupnu Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha.