Zprávy středa, 29. července 1998

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Jakub Kühnel. Na úvod jsou připraveny zprávy.

A nyní podrobně:

Prezident se přes drobné problémy zotavuje

Prezident Václav Havel se po nedělní operaci, kdy mu rakouský chirurg Ernst Bodner zacelil vývod střev, potýká s běžnými pooperačními komplikacemi. Uvedl to primář anesteziologicko-resuscitačního oddělení Ústřední vojenské nemocnice Bohumil Limberk. Prezident prožil klidnou noc, poseděl na lůžku a chtěl si přečíst noviny, což mu zatím lékaři nedovolili. Profesor Ernst Bodner zůstane pacientovi nablízku nejméně ještě do konce týdne, členové jeho týmu, jeho asistent a instrumentářka z Univerzitní kliniky v Innsbrucku, se dnes vracejí do Rakouska.

Ministr zahraničí Jan Kavan se setká ve čtvrtek s Klausem Kinkelem

Nový šéf české diplomacie Jan Kavan bude již tento týden ve čtvrtek v Berlíně jednat se spolkovým ministrem zahraničí Klausem Kinkelem. "Předmětem jednání by měly být především otázky spojené se začleňováním České republiky do Evropské unie," řekl ředitel tiskového odboru českého ministerstva zahraničí Rudolf Hykl. Na rychlosti, s jakou byla Kavanova schůzka s jeho německým partnerem dohodnuta, se odráží německá vnitropolitická situace poznamenaná blížícími se volbami.

Cílem další zahraniční cesty nového šéfa české diplomacie Jana Kavana se příští měsíc stane Varšava, kam jej pozval jeho polský ministerský protějšek BronisŒaw Geremek. Nadcházející pracovní setkání bude podle Kavana i výrazem důležitosti, kterou Praha spolupráci s Polskem přikládá.

Státní tajemníci polského a slovenského ministerstva zahraničí Andrzej Ananicz a Jozef Šesták odmítají návrh českého ministra zahraničních věcí Jana Kavana, který v pondělním rozhovoru pro polský list Gazeta Wyborcza označil Varšavu za možného neformálního prostředníka v některých otázkách česko-slovenských vztahů. Druhý muž polské diplomacie, který byl v úterý na návštěvě v Bratislavě, říká, že neví o potížích v přímé komunikaci mezi Českou republikou a Slovenskem. Uvedl, že pro potřebu prostředníka musí existovat "vážný problém". "Nemám informace, o jaký problém může jít, a nejsem si jistý, zda existují potíže s přímou komunikací mezi ČR a Slovenskem," řekl Ananicz.

Klaus: Česko-slovenské vztahy jsou normální

Představa, že po rozdělení Československa budou mezi ČR a Slovenskem nadstandardní vztahy, nebo že dokonce půjde o "jakési tiché pokračování česko-slovenské federace", se ukázala jako neúnosná. Proto lze současný stav vzájemných vztahů označit za normální. Uvedl to v rozhovoru pro vydání Pravdy předseda Poslanecké sněmovny českého parlamentu Václav Klaus. Bývalý český premiér vyslovil nespokojenost s realizací dohody, kterou uzavřel se svým tehdejším slovenským protějškem Vladimírem Mečiarem loni v Piešťanech. Za chybu přitom označil, že vláda Josefa Tošovského byla v této věci nečinná, čímž se ztratilo půl až tři čtvrtě roku.

Zásadní změna politiky vůči Rusku se nechystá

Nový levicový šéf české diplomacie Jan Kavan (ČSSD) nechystá podle vyjádření jeho tiskového odboru žádnou zásadní změnu české zahraniční politiky vůči Moskvě. "Ministr neočekává žádnou základní změnu politiky vůči Rusku," řekl ředitel tiskového odboru ministerstva Rudolf Hykl a nepřímo tak reagoval na tvrzení tisku, podle kterého vláda ČSSD hodlá výrazně posílit vztahy s Ruskem a resort ministerstva již připravuje novou tzv.východní doktrínu.

Neubauer odmítá Zemanovy výroky o Diskusním fóru

S "nepochopením" a "rozhořčením" reagoval předseda Sudetoněmeckého krajanského sdružení Franz Neubauer na výroky českého premiéra Miloše Zemana, který se kriticky vyjádřil o účasti zástupců landsmanšaftu v česko-německém Diskusním fóru. Neubauer v prohlášení pro ČTK "rozhodně odmítl" především skutečnost, že Zeman "fakticky přirovnal" sudetoněmecký landsmanšaft ke komunistům a pravicovým radikálům. Zeman podle českého tisku uvedl, že v Diskusním fóru by měli být lidé, kteří podpořili česko-německou deklaraci. "Sudetoněmecký landsmanšaft k organizacím, které podpořily tuto deklaraci, rozhodně nepatřil. A podobně jako z naší strany tam nejsou komunisté nebo republikáni, nevidím důvod, proč by tam z německé strany měl být landsmanšaft," řekl Zeman.

Ministerstvo životního prostředí vyčíslí škody způsobené povodněmi 3.srpna

Zástupci jednotlivých resortů budou vyčíslovat škody způsobené nedávnými povodněmi v okresech Třebíč, Rychnov nad Kněžnou a Náchod na jednání vládního povodňového výboru, které svolal ministr životního prostředí Miloš Kužvart na pondělí 3.srpna. Informoval o tom mluvčí ministerstva Petr Štěpánek. Vládní povodňový výbor se dosud zabýval zjišťováním škod a zajišťováním finančních zdrojů a jejich distribucí do oblastí postižených loňskými povodněmi.

Italští inspektoři zkontrolují vojenský objekt v Praze-Kbelích

Kontrolou vojenského objektu v Praze-Kbelích pokračuje mise italských inspektorů, kteří přiletěli do České republiky ověřit počty a zabezpečení zbraní na základě Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě. Italský inspekční tým již v úterý zkontroloval vojenskou posádku v Žamberku v okrese Ústí nad Orlicí. Inspektoři přijeli do ČR dva týdny poté, co počty a zabezpečení zbraní zkontrolovala ve třech vojenských objektech ruská inspekce. Stejně jako všechny mezinárodní inspekce v ČR v předchozích letech nezjistila žádné nedostatky.

Dnes se poprvé oficiálně schází nová vláda

Na svém vůbec prvním řádném zasedání po uvedení ministrů do funkcí se dnes v Praze schází menšinová sociálnědemokratická vláda premiéra Miloše Zemana. Na jednacím pořadu jsou základní dokumenty této vlády - návrh programového prohlášení a návrh žádosti o vyslovení důvěry v Poslanecké sněmovně.

Václav Klaus nechce komentovat teze programu vlády Miloše Zemana

Předseda Poslanecké sněmovny a ODS Václav Klaus v úterý nechtěl komentovat návrh tezí programového prohlášení nové sociálnědemokratické vlády premiéra Miloše Zemana. "To, co jsme viděli, jsou více méně teze a hrubá osnova, která podle mého názoru ve většině věcí není zásadním způsobem provokující," řekl Klaus na tiskové konferenci.

Předseda sněmovny Václav Klaus chce omezit poslancům cesty do zahraničí

Předseda sněmovny Václav Klaus (ODS) bude zřejmě usilovat o určité omezení zahraničních cest poslanců a o úsporu finančních prostředků, které na ně byly dosud vynakládány. "Už na prvním zasedání organizačního výboru jsem zadal úkol připravit nový koncept například zahraničních cest poslanců, protože se mi zdá, že ty cesty byly příliš extenzivní a opravdu stály daňové poplatníky hodně peněz," prohlásil Klaus na úterní tiskové konferenci.

Václav Klaus po necelém roce znovu oživil myšlenku změny režimu pohybu novinářů v sídle dolní komory Parlamentu. Z jeho vyjádření na tiskové konferenci přitom vyplynulo, že volný pohyb žurnalistů v parlamentní budově bude pravděpodobně omezen.

ODS patrně v senátních volbách příliš neposílí

V posílení pozice ODS po listopadových volbách do Senátu příliš nevěří místopředseda horní komory za tuto stranu Bohumil Kulhánek. "Nemyslím si, že bychom se měli nějak výrazně posílit, to asi nebude v našich silách," řekl v rozhovoru pro ČTK. ODS by podle něj ráda udržela nynější stav, i když i to bude vzhledem k počtu jejích senátorů zvolených na dva roky obtížné.

Čs. obchodní banka darovala 1,5 milionu na povodně

Jeden a půl miliónu korun věnovala obyvatelům a obcím ze záplavami postižených oblastí východních Čech Československá obchodní banka, která podepsala smlouvu o věnování tohoto daru s Výborem dobré vůle-Nadací Olgy Havlové. Nadace Člověk v tísni při České televizi, která pokračuje ve svých aktivitách ve prospěch oblastí postižených loňskými povodněmi, rozšiřuje činnost také na lokality, které byly zaplaveny letos ve východních Čechách a na Slovensku.

Počet dobrovolníků nestačí potřebám postižených obcí

Počet dobrovolníků, kteří se centru Duhový most letos přihlásili na výzvu k pomoci zaplaveným oblastem, zdaleka nestačí potřebám postižených obcí. Centrum proto naléhavě vyzývá zejména studenty vysokých škol, ale i všechny ostatní muže a ženy ochotné pomoci, aby centrum kontaktovali.

Ministr obrany udělil dovolenou vojákům z postižených obcí

Ministr obrany Vladimír Vetchý nařídil, aby byla udělena trvalá či zvláštní dovolená všem vojákům a odvedencům v základní nebo náhradní službě, jejichž rodinu či je samotné výrazně postihly záplavy na Rychnovsku. V některých případech může být náhradní služba prominuta.

Ministr zdravotnictví zkontroluje hospodaření

Důkladná kontrola hospodaření přímo řízených organizací a kontrola fungování úřadu budou prvními kroky ve funkci nového ministra zdravotnictví Ivana Davida. Bezprostředně na ně bude navazovat práce na koncepci hierarchické sítě zdravotnických zařízení.

Ministerstvo financí bude usilovat o dlouhodobě vyrovnané veřejné rozpočty

Ministerstvo financí bude usilovat o dlouhodobě vyrovnanou soustavu veřejných rozpočtů, která zřejmě letos skončí v téměř 40miliardovém deficitu. "Krátkodobě až střednědobě pak nelze tuto situaci vyřešit jinak, než velmi střízlivým nakládáním s veřejnými zdroji financí a nepřetěžováním ekonomiky zvyšováním daňové zátěže," říká se ve stanovisku MF. Co se týče zásadní modernizace daňové soustavy, tu provede MF v návaznosti na vznik samosprávných regionů, které budou ve velké míře financovány přímo. Podíly na přímých daních a financování obcí bude podpořeno zavedením daní obecních, uzavírá zpráva MF.

Mertlík: Vláda s umírněným rozpočtem předloží návrh změny daní

Vláda vypracuje rozpočet na příští rok s nulovým nebo jen mírným deficitem a současně parlamentu předloží návrhy na změny struktury daní, řekl v rozhovoru pro agenturu Reuters místopředseda vlády pro ekonomiku Pavel Mertlík. Součástí změn by mohlo být i snížení daně z firemních zisků výrazně pod současných 35 procent, řekl ministr. S deficitem rozpočtu chce být vláda opatrná. Důležitější pro ni však bude struktura výdajů, tedy to, aby peníze šly správnými směry. Podle Mertlíka bude kladen důraz na akceleraci ekonomického růstu a restrukturalizaci průmyslu. Co se týče daní, Mertlík řekl, že určité zvýšení daně vybírané jako sociální pojištění a spotřebních daní bude zřejmě nezbytné. Na druhé straně vidí prostor pro snížení daně ze zisku právnických osob, podle jeho osobního mínění až na 20 procent z nynějších 35 procent. Jednou z rozpočtových priorit bude podle místopředsedy vlády podpora investic.

Nadace Czech Photo uspořádá výstavy k 21.srpnu 1968

U příležitosti 30. výročí vstupu armád pěti států Varšavské smlouvy do Československa 21. srpna 1968 uspořádá nadace Czech Photo v praze dvě výstavy, které souhrnně pojmenovala "Rok 1968 očima fotografů". První, která se koná od 30. července do 29. srpna v Sále architektů Staroměstské radnice v Praze, nese název "Příběh pražského jara 68-69". Druhá výstava bude k vidění od 4. srpna do 6. září v Domě Josefa Sudka s názvem "Jak to bylo...nejen v srpnu 1968".

Praha bude mít nové výstaviště

Nové Prozatímní pražské výstaviště se základní výstavní plochou 23.000 metrů čtverečních otevře již v září v Letňanech v Praze 9 společnost ABF. Výstaviště vzniká na místě budoucího, zhruba pětkrát většího Pražského výstavního areálu, díky kterému by se měla Praha v roce 2006 zařadit do světového klubu veletržních měst.

O penzijní připojištění není zájem

Přestože si lidé uvědomují, že současný důchodový systém se zřejmě změnám nevyhne, o penzijní připojištění stále velký zájem nemají. Vyplývá to z průzkumu agentury Sofres-Factum. Penzijní smlouvu má nyní 29 procent občanů a 13 procent uvažuje o jejím uzavření, 51 procent lidí se připojistit zatím nechce. Obdobná čísla platila i na konci loňského roku.

Přes 80 procent občanů považuje předčasné volby za demokratické

Většina obyvatel, konkrétně 84 procent, považuje letošní předčasné volby do Poslanecké sněmovny za demokratické, sedm procent dotázaných demokratičnost voleb zpochybnilo. Vyplývá to z výsledků průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění (IVVM). Za demokratické považují volby vysokoškolsky vzdělaní respondenti, duševně pracující, podnikatelé a stoupenci pravicových stran spolu s příznivci sociální demokracie. Demokratičnost voleb zpochybňují dělníci, lidé se špatnou životní úrovní a voliči Strany pro republiku-republikánské strany Československa a strany Důchodci za životní jistoty.

Podle obyvatel byl zákrok Policie proti ekologům v květnu přiměřený

Policejní zákrok při květnové ekologické demonstraci v Praze byl podle 34 procent lidí přiměřený. Za příliš tvrdý ho pokládá 19 procent a příliš mírný 12 procent občanů. Skoro každý druhý člověk má zato, že policie zasáhla pozdě. Vyplývá to z průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění.

Na víkendy odjíždí 62 procent obyvatel

Na víkendy mimo domov odjíždí alespoň někdy 62 procent obyvatel. Podle průzkumu agentury Sofres-Factum své domovy na víkend opouštějí především lidé z velkých měst nad 10.000 obyvatel, pouze čtvrtina z nich zůstává vždy doma. Každý víkend odjíždí jen 11 procent lidí, jednou za čtrnáct dní 15 procent.

A na závěr krátce o počasí:

Dnes bude v České republice oblačno, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat mezi 19 a 23 stupni Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.