Zprávy středa, 29. dubna 1998

ZPRAVY 29.4.98

Vážení posluchači, u vysílání Radia Praha vás vítá Kateřina Brezovská. Začínáme zprávami.

Nyní podrobněji:

Zdravotní stav prezidenta Havla

Lékaři musejí mírnit aktivitu prezidenta Václava Havla, protože se sám pouští do činností nad rámec rehabilitace po těžké operaci tlustého střeva a následných komplikacích s ucpanou průduškou a zánětem na břišní stěně. Řekl to novinářům v innsbrucké Univerzitní nemocnici prezidentův ošetřující lékař Bohumil Limberk. Se zřejmou spokojeností Limberk poté ČTK řekl, že od úterý byla Havlovi vysazena všechna antibiotika a byly odstraněny všechny stehy po operaci, při níž mu byla vyňata před dvěma týdny zanícená a perforovaná část tlustého střeva. Ani úspěšné uzdravování a projevy čilosti zatím neuspíšily odpověď na otázku, kdy se prezident vrátí do ČR. Sám se k tomu podle slov lékařů nevyjadřoval a prezidentská kancelář dala najevo, že bude respektovat rozhodnutí lékařského týmu.

Tošovský bilancoval v Bruselu dosavadní cestu ČR do EU

Příprava České republiky na vstup do Evropské unie byla v úterý ze všech stran rozebírána při rozhovorech premiéra Josefa Tošovského s předsedou Evropské komise Jacquesem Santerem a posléze s předsedou Evropského parlamentu Josém Mariem Gilem-Roblesem. Mluvilo se o vlastním přijímacím jednání, o českém ekonomickém a politickém vývoji i o některých obchodních sporech. Generálního tajemníka NATO Javiera Solanu Josef Tošovský při krátkém setkání informoval o výsledku hlasování o vstupu ČR do NATO v Poslanecké sněmovně a o pozitivním očekávání před stejnou procedurou v Senátu. V evropských institucích kladl Tošovský důraz na dobrou bilanci své krátké vlády, která dokončila přípravu pozičních dokumentů pro jednání o přijetí do EU, vypracovala národní program přejímání legislativy a ustavila jednací tým. Zmínil se také o metodě: "Snažíme se teď pracovat méně halasně, ale o to účinněji." Santer v rozhovoru pro ČTK uvedl, že Tošovského vláda předvedla odhodlání překonat loňskou krizi a směřovat přímo ke vstupu do EU. "Podporujeme její program, zejména snahu držet zdravou makroekonomickou politiku, potírat inflaci i snižovat rozpočtový deficit," uvedl. Zdůraznil požadavek komise, aby před vstupem do EU nastala konsolidace státní správy a justice, zesílil dohled nad bankovnictvím, pojišťovnictvím a kapitálovým trhem, aby pokračovala liberalizace a privatizace. Spor kolem české kvóty na zvýhodněný dovoz jablek z EU bude v příštích dnech podle Santera řešit v Praze komisař pro zemědělství Franz Fischler. Santer také uvedl, že doufá, že unie povede s ČR rychlé a důsledné jednání, které vyústí v přijetí v první vlně během několika let.

Podle úterního zpravodajství České televize řekl český premiér Josef Tošovský předsedovi Evropské komise Jacquesu Santerovi, že česká vládá zruší dovozní kvóty na jablka ze zemí EU nejpozději do konce června.

Začlenění ČR do Evropské unie podporuje většina občanů.

Začlenění České republiky do Evropské unie podporuje většina občanů. Jejich počet však v dubnu mírně poklesl. Jak zjistila agentura Sofres-Factum, zatímco nyní by pro vstup v případném referendu hlasovalo 57 procent lidí, před dvěma měsíci to bylo zhruba o sedm procent více. Přesto je podpora našeho začlenění do Unie trvale vyšší než podpora vstupu do NATO.

Poslanci chtějí, aby předsednictvo ČSSD posoudilo nedůvěru vládě

Poslanci sociální demokracie chtějí, aby předsednictvo ČSSD posoudilo možnost vyslovení nedůvěry vládě. Poslancům se totiž nelíbí postoj vlády k dalšímu postupu privatizace a vyjádření některých ministrů k žádosti Poslanecké sněmovny, aby vláda přerušila další privatizační kroky ve strategických podnicích. Po úterním jednání poslaneckého klubu ČSSD jeho předseda Stanislav Gross řekl, že poslanci požádali šéfa strany Miloše Zemana, aby k této věci svolal mimořádné jednání jejího předsednictva. Odmítl však, že by poslanci ČSSD případně podpořili iniciativu komunistických poslanců, kteří v úterý oznámili, že kvůli stejné záležitosti chtějí na květnové sněmovní schůzi usilovat o nastolení otázky důvěry nynější vládě. Komunisté ale pro prosazení svého návrh nemají sami dostatek sil.

Žádost sněmovny o zastavení privatizace zpochybnil již krátce po jejím přijetí v polovině dubna například ministr financí Ivan Pilip (US), podle kterého kabinet nemusí žádost vyslyšet. Tento týden Pilip informoval, že v případě České pojišťovny, Aera Vodochody a možná i jednoho z dolů stále ještě existuje šance učinit před volbami finální rozhodnutí o jejich privatizaci.

FNM žádá navýšení sněmovnou schváleného rozpočtu o 16,5 mld. Kč

Fond národního majetku žádá vládu a poslaneckou sněmovnu o navýšení sněmovnou schváleného rozpočtu a jeho přiblížení k původně navrhované výši. Celkové snížení oproti původnímu vládnímu návrhu představuje 3,655 miliardy Kč, proti poslanci schválené verzi však činí navýšení 16,583 miliardy korun. ČTK tom informoval tiskový mluvčí FNM Miloš Růžička. FNM navrhuje snížit mzdové a osobní náklady oproti původnímu rozpočtu o 1,9 miliardy Kč, ostatní provozní náklady pak o 1,755 miliardy korun. Výkonný výbor FNM podle Růžičky konstatoval, že komunistickou verzi rozpočtu nelze zejména v oblasti mzdových prostředků splnit, aniž by nebyla ke konci roku paralyzována většina činností zabezpečovaných fondem.

Povolební stabilita by mohla zvýšit důvěru investorů v ČR

Největšímu zájmu zahraničních investorů se budou letos v rámci středoevropského regionu těšit opět Maďarsko a Polsko, míní analytici. Šance České republiky by mohla zvýšit až stabilizace politického vývoje po červnových volbách. "O Českou republiku nebude velký zájem minimálně do té doby, než bude ustavena nová vláda, která bude mít jasnou představu o své hospodářské politice," komentoval situaci pro ČTK analytik Brno Broker Group Petr Sedlář. Radek Jáč z WoodCommerz vidí důvody zaostávání ČR také v institucionální oblasti (regulace a transparentnost trhu) a v nedostatečném poskytování pobídek pro zahraniční investory. Úplným "outsiderem" pak zůstane tento rok v očích zahraničních investorů Slovensko, a to vzhledem k nejasné politické situaci, shodují se ekonomové.

Zeman považuje Mackovu žalobu za kulturnější než ránu do zubů

Žalobu, kterou chce místopředseda ODS Miroslav Macek podat na předsedu Poslanecké sněmovny a ČSSD Miloše Zemana kvůli jeho výrokům o privatizaci Knižního velkoobchodu, považuje Zeman za daleko kulturnější krok než předchozí Mackovo vyhrožování, že dá Zemanovi ránu do zubů. Macek chce podat na předsedu sněmovny žalobu na ochranu osobnosti kvůli Zemanovu nedělnímu prohlášení, že zprivatizoval v roce 1992 Knižní velkoobchod díky intervenci některých politických činitelů. Dosud neuzavřený případ privatizace Knižního velkoobchodu označil Zeman za jednoznačné tunelování. Zeman požádal sociálnědemokratického předsedu senátního ústavně-právního výboru Pavla Rychetského, který mu podle jeho slov poskytl veškeré informace o privatizaci Knižního velkoobchodu, aby jej v nové kauze zastupoval.

OKD krizový štáb nezruší a apeluje na stát, aby získal majoritu

Odboráři z ostravské těžební a.s.OKD prozatím nezruší svůj krizový štáb a požádají vládu, aby se snažila získat majoritu ve společnosti. ČTK to po skončení úterního jednání zástupců základních odborových organizací řekl předseda Koordinačního odborového orgánu OKD Jan Sábel. "Nejsme spokojeni, protože je zjevné, že OKD ovládá neznámý vlastník," dodal. Odboráři podle něj proto nemohou očekávat, že se tento vlastník bude starat o ostravsko-karvinský region s ohledem na zaměstnanost a je pravděpodobné, že nastane problém s vyřešením důlních škod. Pokud si stát nezajistí obnovení majority, mohl by podle Sábela přijít o deset miliard korun. Odboráři varují, že nový vlastník může během dvou let v rámci valných hromad rozprodat odpovídající majetek rozsáhlého bytového fondu a rekreačních středisek.

Potomci ruských emigrantů usilují o společenskou satisfakci

Především o společenskou a historickou satisfakci usilují potomci ruských emigrantů, kteří jsou sdruženi ve výboru "Oni byli první". Na jejich úterním setkání to zdůraznil předseda organizace Vladimír Bystrov, podle něhož je případné finanční vyrovnání s oběťmi komunistického režimu z řad ruských emigrantů až druhořadou záležitostí. Bystrov připomněl, že za pět let existence výboru se jeho členům podařilo shromáždit značné množství dokumentů o ruské emigraci a zmapovat situaci v českých archivech, které k tomuto tématu mají fondy. Upozornil také na jednání s představiteli Poslanecké sněmovny o odškodnění obětí komunismu a na instalaci dvou pamětních desek, o něž se výbor zasloužil.

Železniční nehoda na Jihlavsku způsobila osm těžkých zranění

Série železničních nehod v posledních několika dnech vyvrcholila úterní čelní srážkou dvou vlaků na trati Dobronín-Jihlava u železniční zastávky Střítež, při níž bylo osm lidí těžce a 17 lehce zraněno. Škoda byla předběžně vyčíslena na milión korun.

Úterní havárie je již čtvrtá za poslední týden. V pátek ráno se z brněnského hlavního nádraží rozjel osobní vlak bez strojvedoucího. Souprava dorazila do 38 kilometrů vzdálené Skalice nad Svitavou, kde ji železničáři vykolejili. V sobotu se nikým neřízeny rozjely prázdné železniční vagóny po trati u Morkovic na Kroměřížsku a některé vykolejily. Podle železničářů se daly do pohybu zřejmě proto, že jim někdo rozebral brzdy. Pracovníci Českých drah tvrdí, že staré vozy zajistili tak, aby se nepohnuly. V úterý 21. dubna vykolejil 800 metrů za železničním nádražím v obci Modřice na Brněnsku vlak a z převrácených cisteren vyteklo kolem 1500 litrů benzínu.

Kvůli sérii nehod má být odvoláno několik zaměstnanců ČD

Požadavek na odvolání několika vedoucích pracovníků Českých drah vznesl ve středu na jednání s generálním ředitelem ČD Vladimírem Sosnou ministr dopravy Petr Moos. Samotného ředitele, který s ministrem jednal o sérii nehod na dráze, se však odvolání nedotkne. Povolení kázně na železnici, které je podle předběžné analýzy příčinou nehod, je důsledkem předchozího období, řekl Moos po jednání novinářům. Ministr požaduje, aby generální ředitel odvolal vrchního ředitele obchodněprovozní divize ČD a několik dalších vysokých představitelů této divize. Změny by však podle Moose měly nastat i ve funkcích, které dohlížejí na chování zaměstnanců.

Předseda OSŽ trvá na systémových chybách na dráze

Předseda Odborového sdružení železničářů Jaromír Dušek trvá na tom, že nehody na dráze jsou důvodem k odstoupení nebo k odvolání generálního ředitele Vladimíra Sosny, protože jsou důsledkem systémových chyb, na kterých Sosna měl jako řídící pracovník podíl. Generální ředitel přes opakované výzvy nepřijal žádná opatření, kterými by jejich důsledkům čelil, řekl Dušek. Sosna obvinění odmítá.

STEM: Více než polovina má za to, že volby nevyhrají ti nejlepší

Více než polovina občanů, 63 procent, si myslí, že v letošních předčasných parlamentních volbách nezvítězí ti nejlepší a nejschopnější. Ve srovnání se stavem před volbami v roce 1996 počet lidí s tímto názorem vzrostl o deset procent. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění společnosti STEM. Okolo 60 procent potenciálních voličů se ztotožňuje s názorem, že je jedno, kdo bude po volbách vládnout. Tito lidé jsou podle výzkumu skeptičtí k vývoji demokracie v ČR a zastávají levicové názory. Výsledek voleb podle nich nepřinese žádné změny.

STEM: Občané považují za hlavní problém země ekonomickou situaci

Rozvoj a prosperitu ekonomické situace považuje pětina občanů České republiky za nejdůležitější problém státu dva měsíce před volbami. Obavy týkající se životní úrovně, vývoje příjmů a růstu cen patří překvapivě k problémům označených respondenty za relativně méně důležité. Vyplývá to z výsledků dubnového šetření Střediska empirických výzkumů. Za další důležité problémy státu považují lidé nedbalost a neschopnost státu dodržovat zákony a pravidla slušné společnosti a chránit řadové občany před kriminálními a nemorálními jevy i sociálními nejistotami.

Ostrava vypsala odměnu za zprávu vedoucí k pachateli výbuchu

Jednorázovou finanční odměnu ve výši půl miliónu korun vyplatí ostravský magistrát tomu, kdo policii poskytne jednoznačné a průkazné informace vedoucí k dopadení pachatele či pachatelů výbuchu na tramvajové zastávce v Ostravě v pondělí ráno. ČTK o tom informoval vedoucí kanceláře ostravského primátora Petr Vaněk. Časovaná a podomácku vyrobená výbušnina v kovové trubce explodovala v pondělí kolem čtvrt na šest ráno v odpadkovém koši na tramvajové zastávce Frýdlantské mosty blízko centra Ostravy. Vážně zranila tři muže, další muž byl zraněn lehce a po ošetření v nemocnici mohl být propuštěn domů. Podle odhadu policistů mohlo stát na zastávce zhruba 40 lidí a není vyloučeno, že úlomky koše a skleněných tabulí mohly lehce poranit i další.

Rodina kazašských Čechů našla domov na Hodonínsku

První den v novém domově prožila v úterý Ostrovánkách na Hodonínsku rodina kazašských Čechů, kteří se do vlasti svých předků vrátili v pondělí. V rekonstruovaném třípokojovém domku ubytovala obec pětičlenou rodinu, která přicestovala pouze s jedním kufrem osobních věcí, řekl ČTK starosta Vojtěch Krejčíř. Podle něho bude nyní nejtěžší sehnat pro dospělé zaměstnání. "Myslel jsem, že budou umět lépe česky, ale snad se to spraví," dodal Krejčíř. Slovácké vesnici Ostrovánky v minulosti hrozilo vymření. "Za dvě volební období jsem pochoval 40 lidí a přivítal na svět čtyři děti. Dvě z nich se už s rodiči odstěhovaly," vysvětlil starosta zájem zastupitelstva o příchod nových obyvatel. Ve vesnici také už tři roky žije rodina Rumunů, jimž obecní úřad poskytl domov. "

Gaensel pokračuje v hledání legendární jantarové komnaty

Dva proutkaři zkoumali v úterý hraniční vrch u krušnohorské hraniční obce Hora svaté Kateřiny na Mostecku, do něhož měli vojáci hitlerovského Německa údajně uložit na konci války Jantarovou komnatu uloupenou v Rusku. Tým hledače pokladů Helmuta Gaensela zde obnovil přípravné práce, které mají zajistit proniknutí do mikulášské štoly, v níž by mohl být poklad uschován. Gaensel se zatím dostal do prostoru závalu, jímž 20 metrů za vchodem uzavřely podzemní labyrint těsně po válce státní úřady. Zbytek závalu, který dosud proniknutí do chodby brání, bude muset ještě odstranit. "Přímé proniknutí do štoly je vázáno na povolení báňského úřadu", dodal Gaensel. Uložení beden s neznámým obsahem, jenž by mohl být Jantarovou komnatou, do štoly potvrzují svědectví starousedlíků a dalších svědků. Podle nich měla poklad na konci války v Berlíně naložit zvláštní jednotka SS a s transportem dorazit do Hory svaté Kateřiny. Bedny, které vojáci převáželi na nákladních vozech, měli uschovat do mikulášské štoly.

Ze sportu

V posledním přípravném utkání před středečním odletem na světový šampionát do Švýcarska zvítězili v Litvínově čeští hokejisté nad mužstvem Kanady 3:1.

Petr Korda splnil do puntíku roli prvního nasazeného hráče pražského turnaje Paegas Czech Open. Ve svém úvodním utkání nedal šanci junioru Petru Kralertovi a vyhrál za šedesát minut 6:2 a 6:1. Prvním z nasazených hráčů, který opustil pavouka tenisového turnaje Czech Open, se stal Slovák Karol Kučera, který podlehl překvapivě českému hráči Radomíru Vaškovi po setech 2:6, 6:1 a 2:6. Kolaps nasazených hráčů se tím rozjel a nezastavil jej ani v závěrečné dvouhře dne Francouz Cedric Pioline, finalista z Monte Carla, který prohrál s Italem Renzem Furlanem, 1:2 na sety.

Počasí na území České republiky

Ve středu bude oblačno, přechodně až zataženo s četnými přeháňkami, místy i bouřkami. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat kolem 20-ti stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.