Zprávy středa, 29. listopadu 1995

Vazeni posluchaci u vysilani Radia Praha vas vita Zdenka Kuchynova. Na uvod relace jsou pripraveny zpravy.

Nejdrive prehled udalosti:

A nyni podrobneji:

Ceska republika v OECD

Ministr zahranici Josef Zieleniec podepsal v Parizi dohodu o pristoupeni Ceske republiky k Organizaci pro hospodarskou spolupraci a rozvoj. Prohlasil, ze Ceska republika se tak vratila do rodiny vyspelych zemi. Zieleniec rovnez uvedl, ze Cesko bude v ramci OECD podporovat prijeti dalsich demokratickych zemi stredni a vychodni Evropy. Pri teto prilezitosti zaslal premierovi Vaclavu Klausovi osobni dopis s blahopranim americky prezident Bill Clinton. Nemecky ministr zahranici Klaus Kinkel uvedl, ze prijeti potvrzuje rozvoj demokracie i celkovou ekonomickou konsolidaci. Ceska republika vstoupi do teto prestizni organizace jako prvni z postkomunistickych zemi stredni a vychodni Evropy.

Premier Vaclav Klaus na navstevu USA

Na petidenni navstevu Spojenych statu odcestuje ve ctvrtek cesky premier Vaclav Klaus. V jejim prubehu bude jednat s ministrem obrany Williamem Perrym, uradujicim ministrem zahranici Strobem Talbottem a s namestkem ministra Richardem Holbrookem. Behem sve cesty prevezme Klaus Mezinarodni cenu Institutu Jamese Madisona a cestny doktorat na univerzite v Jacksonville na Floride. Setka se take s poradcem prezidenta pro otazky narodni bezpecnosti Anthonio Lakem, predsedou americke centralni banky Alanem Greenspanem a prezidentem Mezinarodniho menoveho fondu Michelem Camdessussem.

Ceska vlada bude jednat o vyslani jednotky do Bosny

Ceska vlada bude ve stredu jednat o vyslani ceske jednotky do Bosny. Jako vrchni velitel ozbrojenych sil se zasedani zucastni take prezident Vaclav Havel. Mnohonarodni mirove sily pod vedenim NATO v poctu asi 60.000 muzu maji dohlizet v Bosne na plneni mirove dohody o urovnani konfliktu v byvale Jugoslavii, ktera byla uzavrena v americkem Daytonu. Jak vyplynulo z neoficialnich informaci, ceska jednotka by mela mit 600 az 700 lidi. Na jejim financovani by se mela podilet armada a rezerva statniho rozpoctu.

Vojaci odmeneni odznakem Za sluzbu miru

Vice nez sto ceskych vojenskych pozorovatelu a prislusniku mirovych sil UNPROFOR obdrzelo v utery od ministra obrany Vilema Holane pametni odznaky Za sluzbu miru. Ministr vyzdvihl jejich prinos pro snahu mezinarodniho spolecenstvi o nastoleni a udrzeni miru v krizovych oblastech.

Obcane CR proti rozmisteni jadernych zbrani

Pro vstup Ceske republiky do NATO je rozhodne 15 procent a spise ano 24 procent lidi. Vyplyva to z vysledku setreni Institutu pro vyzkum verejneho mineni. Pokud by CR do NATO byla prijata, pak by vetsina, a to 55 procent dotazanych, rozhodne nesouhlasila s rozmistenim jadernych zbrani. Znacna podpora prijeti CR do Severoatlanticke aliance byla zaznamenana u Prazanu, a to ve 45 procentech.

Namestek ministra zahranici Pavel Bratinka jedna v Rumunsku

Postup integrace do zapadoevropskych hospodarskych struktur je hlavnim tematem jednani namestka ceskeho ministra zahranici Pavla Bratinky v Rumunsku. Ceska republika hodla podat prihlasku do Evropske unie v lednu 1996 pri navsteve premiera Vaclava Klause v Italii, ktera bude predsedajici zemi teto organizace.

Poslanci ustavne pravniho vyboru na navsteve Polska

Navstevu Polska zahajili clenove ustavne pravniho vyboru Poslanecke snemovny. Naplni petidenni navstevy budou setkani s odborniky na pravo z rad poslancu, vlady a soudni moci. Diskuze se budou tykat mimo jine srovnatelnosti narodniho pravniho radu s pravem Evropske unie.

Delegace poslancu jedna v Malajsii o hospodarskych vztazich

O perspektivach vzajemnych hospodarskych vztahu jednali v Malajsii poslanci zahranicniho vyboru ceskeho parlamentu. Pri serii schuzek vyjadrili malajsijsti predstavitele zajem o zakladani spolecnych podniku a o investice a to i ve vztahu ke tretim zemim. Mimo jine byl zminen Vietnam, ve vychodni Evrope pak Ukrajina a Slovensko. Poslanci sdelili, ze by Ceska republika uvitala otevreni zastupitelskeho uradu v Praze.

Olga Havlova ceskou kandidatkou pro volbu Zena Evropy

Ceskou kandidatkou pro volbu "Zena Evropy" se stala Olga Havlova. Podle predsedkyne ceskeho vyboru pro udileni teto ceny hlavnim duvodem byla dlouhodoba cilevedoma prace pani Havlove pro vytvareni obcanske spolecnosti, ktera vyustila v zalozeni Vyboru dobre vule. Cena, ktera byla zalozena v roce 1987, bude udelena o nadchazejicim vikendu v Madridu.

Fyzicke tresty ve skolach?

Namestek ministra skolstvi Miroslav Bartosek zvazuje umoznit zakonem fyzicke zasahy ucitelu vuci zakum. Uvedl, ze tuto moznost by meli ucitele vyuzit zejmena v pripadech, kdy je treba zasahnout do rvacky zaku a podobne. Ministr skolstvi Ivan Pilip vsak dosud legalizaci sebemensiho nasili na detech striktne odmita. Diskusi na toto tema vyvolal pripad ucitelky, ktera fyzicky potrestala zaka a byla za to okamzite propustena.

Seminar o drogach

Ucastnici prazskeho seminare kritizovali nedostatecnou legislativu v oblasti boje proti drogam. Sef protidrogove centraly Jiri Komorous uvedl, ze nekteri prodejci poskytuji ceske mladezi kvalitni heroin za cenu, ktera je v porovnani s okolnimi zememi az o 80 procent nizsi. Drogy se podle neho nedistribuuji na nejakych specifickych mistech, ale prakticky vsude. Zacina narustat take trestna cinnost pachana pod vlivem drog.

AIDS v CR

K 31.rijnu tohoto roku bylo za celou dobu registrace nemoci AIDS v ceskych zemich zaznamenano celkem 242 nositelu viru HIV (z toho 39 zen), ktery AIDS zpusobuje. V klinickem stadiu onemocneni AIDS bylo registrovano 68 lidi, z toho 44 pacientu zemrelo. V rijnu byly registrovany dva nove pripady HIV pozitivity. Ve vekove skupine deti do deviti let jsou dve deti HIV pozitivni, ktere byly pred rokem 1987 nakazeny pri podani krevnich derivatu. Celkem se pri podavani krevnich derivatu nebo pri transfuzi krve nakazilo 31 lidi, vsichni do roku 1987.

American Michael Dingman investoval v CR 140 milionu dolaru

Prahu navstivil dosud nejvetsi soukromy investor American Michael Dingman. Specialne pro podnikani v Ceske republice zalozil spolecnost Stratton Investments a ziskal za 140 milionu USD podily v sedmi vyznamnych ceskych podnicich. V rozhovoru pro Hospodarske noviny uvedl, ze jednim z duvodu investic je vyznamna pozice Ceske republiky ve stredni a vychodni Evrope a v neposledni rade konkurenceschopnost ceskych podniku.

Ze sportu:

Hokejova extraliga mela v utery na poradu 6 zapasu 25. kola: Jihlava - Zlin 8:2, Vsetin - Pardubice 5:0, Trinec - Vitkovice po prodlouzeni 4:4, Litvinov - Olomouc 6:2, Plzen - Poldi Kladno 4:3, Kometa Brno - Slavia Praha 4:6. Utkani Sparta Praha - Ceske Budejovice bylo odlozeno na 3. prosince.

V uvodnim zapase ctvrtfinale druheho rocniku turnaje KB Open nestacila prekvapive nejlepsi domaci tenistka Jana Novotna na Cechosvycarsku Martinu Hingisovou. Ve dvou setech prohrala 4:6, 2:6.

Pocasi

A jeste informace o pocasi. V Ceske republice bude ve stredu zatazeno, teploty se budou pohybovat kolem nuly stupnu Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha. Podrobnejsi informace pro vas pripravili Katerina Brezovska a Josef Kubeczka.