Zprávy středa, 29. listopadu 2000

Ivo Prokop

Rakousko a Česká republika zvou na setkání Zemana se Schüsselem i Verheugena

Rakousko a Česká republika se dohodly na přizvání komisaře Evropské unie pro otázky rozšíření Güntera Verheugena na nadcházející schůzku rakouského spolkového kancléře Wolfganga Schüssela a předsedy české vlády Miloše Zemana, která se bude konat 12. prosince ve Vídni. Jednání mezi Zemanem a Schüsselem, které bude věnováno především tématu české jaderné elektrárny Temelín, se stejně jako předchozího setkání v Židlochovicích zúčastní i český ministr zahraničí Jan Kavan s rakouským ministrem životního prostředí Wilhelmem Moltererem. S komisařem Verheugenem mají přijet i další tři experti Evropské unie.

Wieselova akademie chce předat Havlovi cenu začátkem roku 2001

Slavnostní ceremonie předání Velké ceny Světové akademie kultur českému prezidentovi Václavu Havlovi plánovaná v Paříži na tuto středu byla odložena a dojde k ní určitě na začátku příštího roku. Řekla to zástupkyně akademie, kterou před osmi lety založil nositel Nobelovy ceny za míru Elie Wiesel. Nemáme zatím přesné datum a samozřejmě vše závisí na vývoji zdravotního stavu Václava Havla, dodala s tím, že předsedovi akademie Eliemu Wieselovi "záleží na na tom, aby Havel převzal cenu osobně". Cenu, která sebou nese 500.000 franků (více než 2,6 miliónu Kč), měl Havlovi spolu s Wieselem předat francouzský premiér Lionel Jospin. V pondělí byla nicméně cesta do Paříže zrušena kvůli prezidentově nemoci. Ocenění, jež má být od nynějška udělováno každoročně, dostal český prezident za "výjimečné literární dílo" a za svou "historickou politickou činnost".

Sněmovna přehlasovala prezidenta, lustrační zákony platí dále

Lustrační zákony, které brání aktivním představitelům předlistopadového komunistického režimu a jeho bezpečnostních složek zaujmout funkce ve státní správě, budou platit i po letošním 31. prosinci. Rozhodla o tom Poslanecká sněmovna, když přehlasovala veto prezidenta Václava Havla. Havel totiž návrhy na prodloužení platnosti lustračních zákonů nepodepsal a 16. listopadu je vrátil poslancům. Prodloužení platnosti obou lustračních zákonů bylo prvním bodem řádné sněmovní schůze, která začala v úterý odpoledne. Pro prodloužení platnosti obou norem hlasovala podle očekávání především pravice, tedy ODS, KDU-ČSL a Unie svobody, a část sociálních demokratů. Část ČSSD a komunisté byli proti. Pro přehlasování prezidentova veta bylo třeba 101 hlasů poslanců, jichž je celkem 200. Přehlasování prezidentova veta znamená nejen prodloužení platnosti obou lustračních zákonů, ale i to, že nově se lustracím nebudou podrobovat lidé narození po 1. prosinci 1971. Těm bylo v době pádu komunismu v Československu nejvýše 18 let. Až dosud se na tyto osoby žádná výjimka nevztahovala.

Poslanecká sněmovna přehlasovala také senátní veto a schválila vládní energetický zákon. Předloha, kterou sněmovna původně schválila 21. září a Senát ji v říjnu po dramatické debatě zamítl, by měla nově upravit podmínky podnikání a licencování na trhu s energiemi. Zákon musí ještě podepsat prezident republiky. Senátním zamítnutím energetického zákona vyvrcholil v říjnu spor ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra s pravicovými senátory o jednotlivá ustanovení této předlohy. Nový energetický zákon by měl podle vlády poskytnout ucelený právní rámec pro regulaci podnikání v energetice a zajistit harmonizaci české legislativy s legislativou Evropské unie. Předloha počítá s tím, že úplné otevření trhu s elektřinou nastane v roce 2006. V roce 2002 by tedy mělo být v případě schválení navrhovaného zákona sněmovnou otevřeno 30 procent trhu, v roce 2005 pak 50 procent trhu. Plynárenství bude kvůli dlouhodobým smlouvám se společností Transgas otevřeno ve dvou termínech, a to v roce 2005 a 2008, ale pouze z 33 procent, což předepisuje Evropská unie.

Poslanecká sněmovna nepodpořila senátní verzi návrhu ústavního zákona o referendu o vstupu České republiky do Evropské unie. Návrh místo potřebných nejméně 120 podpořilo jen 97 ze 190 přítomných poslanců. Proti jich bylo 81. Rozhodnutí sněmovny znamená, že Parlament České republiky se předlohou dále zabývat nebude.

Pracovníci Jaderné elektrárny Temelín již provedli 45 ze 154 zkoušek druhé podetapy

Od 14. listopadu, kdy Státní úřad pro jadernou bezpečnost povolil Jaderné elektrárně Temelín přechod do druhé podetapy energetického spouštění s výkonem reaktoru maximálně do 12 procent, provedl personál elektrárny 45 z celkem 154 zkoušek plánovaných na této výkonové úrovni. V této podetapě se několikrát testovalo turbosoustrojí 1000 MW a jeho následné odstavení. Pokračovaly také zkoušky regulace výkonu reaktoru, zkoušela se turbonapájecí čerpadla, regulace napájení parogenerátorů a probíhala řada dílčích testů zařízení primárního a sekundárního okruhu. Ve druhé podetapě energetického spouštění, při němž personál zvyšuje výkon reaktoru až na úroveň 100 procent, si obsluha bloku osvojuje provoz do výkonu 12 procent. V současnosti je výkon reaktoru snížen na 0,5 procenta a turbína je vychlazena. Pracovníci Škody Praha kontrolují třetí nízkotlaký díl turbíny, který vykazoval při zkouškách soustrojí nejvyšší naměřené hodnoty chvění. Po ukončení této kontroly bude výkon reaktoru opět zvýšen a plánované zkoušky budou pokračovat.

Náčelník generálního štábu Šedivý do Izraele

Na třídenní návštěvu Izraele odletí ve středu náčelník generálního štábu české armády Jiří Šedivý. Se svým izraelským protějškem Šaulem Mofazem bude diskutovat o současném stavu armád obou zemí a jejich další možné spolupráci. Generál také navštíví tankovou brigádu a vrtulníkovou základnu. Další dvoustranné jednání čeká Šedivého krátce po návratu z Izraele. V pondělí se na zámku Mikulov na Břeclavsku setká s generálním inspektorem rakouské armády Horstem Pleinerem, s nímž bude rovněž probírat otázky možné spolupráce.

Britští ministři nepřiletěli kvůli povinnostem v Londýně

Sedm britských státních ministrů, kteří měli přiletět do Prahy, svou návštěvu odvolalo. Před středečními rozhovory s českými partnery o otázkách spojených s rozšiřováním Evropské unie museli dát přednost řešení nově vzniklé vnitropolitické situace v Británii. Návštěva byla zrušena z důvodu neodkladných parlamentních povinností všech členů delegace," řekl mluvčí britského velvyslanectví Zbyněk Havránek. Všichni členové delegace jsou podle něj členy Dolní sněmovny. Ta by měla v příštích hodinách hlasovat o Sněmovnou lordů čerstvě zamítnutém vládním návrhu dopravního zákona. Kromě státního ministra zahraničí a záležitostí Společenství Keitha Vaze měli být v britské delegaci například státní tajemníci na ministerstvech vnitra, zemědělství a dopravy. Britové měli v Praze jednat zejména s náměstky ministrů. Vaz se měl setkat hlavně se státním tajemníkem pro evropské záležitosti, hlavním českým vyjednavačem pro vstup do unie a prvním náměstkem ministra zahraničí Pavlem Teličkou. Přijmout ho měl i šéf české diplomacie Jan Kavan. O případném novém termínu návštěvy zatím nejsou informace k dispozici.

Ruský tým zahájil inspekci konvenčních zbraní na Olomoucku

Ruský inspekční tým zahájil na základě Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě předem ohlášenou inspekci v Přáslavicích na Olomoucku. Kontrola čtyř deklarovaných míst na území České republiky bude pokračovat až do 2. prosince. Podle Smlouvy o konvenčních ozbrojených silách v Evropě, která vstoupila v platnost v červenci 1992, smí Česká republika vlastnit 957 tanků, 1367 obrněných vozidel a 767 dělostřeleckých systémů. Vzájemné inspekce signatářských zemí jsou součástí smlouvy. Zahraniční inspekce, které v České republice v minulých letech pobývaly, nezjistily žádné prohřešky proti smlouvě. Jediné výhrady k plnění dohody zatím měly v Rusku.

Letoun L-159 má osvědčení, armáda může začít s kontrolními lety

Nový podzvukový letoun L-159 z Aera Vodochody obdržel od resortu obrany typové osvědčení. Aero Vodochody tak může vyjednat se zástupci vojenské správy termín počátku kontrolně-přejímacích letů, které se skládají nejen z letové části, ale také z dodávky logistiky, tedy příslušenství jednotlivých letounů. Armáda by podle dřívějšího vyjádření ředitele pro strategické plánování a vnější vztahy Aera Adama Straňáka měla převzít první ze 72 strojů L-159 poslední listopadový den, tedy ve čtvrtek. Tento termín Straňák nepotvrdil ani nevyvrátil. Aero předpokládá, že do konce roku dodá armádě prvních 14 letounů L-159, dalších sedm by měli vojáci obdržet do konce ledna. Prvních pět letounů přitom měla armáda přebrat již loni, letos bylo podle smlouvy naplánována dodávka dalších 16 strojů. Roční zpoždění projektu se ještě prohloubilo po zářijovém nouzovém přistání jednoho z letounů L-159 při zkušebním letu, které způsobila závada na výstupní trysce. Za zpoždění v dodávkách by mělo Aero zaplatit několikamiliónovou pokutu.

Klienti zkrachovalých záložen opět protestovali před Úřadem vlády

Přibližně 40 zástupců členů zkrachovalých záložen se sešlo před budovou vlády, aby pokračovalo v protestních akcích zahájených v pondělí. Demonstranti stejně jako v pondělí vyzývali vládu a parlament k vrácení svých vkladů. Protesty se mají konat celý tento týden. Cílem je přimět politiky ke schválení zákona, umožňujícího vyplacení 100 procent vkladů. Pokud k tomu vláda do konce roku nepřistoupí, chtějí členové záložen podat řetězec soudních žalob, a to až k mezinárodnímu soudu. Vláda předminulý týden potřetí schválila návrh zákona na výplatu klientů zkrachovalých kampeliček prostřednictvím vydání dluhopisů v objemu šesti miliard korun a se splatností 20 let. Poslanecká sněmovna jej však již dvakrát zamítla a naopak požádala vládu, aby do konce letošního roku vyplatila klienty zkrachovalých kampeliček penězi získanými z finanční skupiny Konsolidační banky.

Lidé v Česku se nemusejí bát jíst hovězí maso

Lidé v Česku se nemusejí bát jíst hovězí maso. Tvrdí to hlavní hygienik České republiky Michael Vít, podle něhož nebyl dosud v Česku diagnostikován žádný případ nové varianty Creutzfeldt-Jakobovy nemoci (CJD), která se přenáší na člověka z infikovaného hovězího masa. Klasická forma CJD je v Česku diagnostikována několikrát do roka, loni to byly dva případy, předloni tři," upřesnil. Situaci podle Víta řeší hygienici s veterináři. "Veterináři dělají základní filtr, aby se onemocnění nedostalo potravinovým řetězcem do Česka, my musíme zavést diagnostiku, abychom onemocnění dokázali určit a pak běžnou epidemiologickou činností cyklus přenosu přerušit, pokud se nemoc vyskytne," řekl. Ministerstvo zdravotnictví proto vybuduje specializované pracoviště pro diagnostiku nové varianty nemoci. "Požádali jsme neurologickou společnost, aby doporučila pracoviště, které se na tuto diagnostiku zaměří, a stanovila kritéria pro hodnocení nemoci. Pracoviště vybavíme z prostředků ministerstva," řekl Vít a potvrdil, že hovězí maso je součástí jeho jídelníčku.

Profesor Rostislav Koďousek z Ústavu patologie Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, podle něhož zemřelo na klasickou formu CJD jen na Moravě za pět let šest lidí a dva případy nemohli patologové určit se stoprocentní jistotou, řekl, že důvodem rozdílných čísel je i to, že v Česku není národní centrum pro toto onemocnění a nejsou tedy jednotná data.

Děkan třetí lékařské fakulty Univerzity Karlovy Michal Anděl, který je stejně jako přednosta neurologické kliniky Fakultní nemocnice Motol Martin Bojar a ředitel Státního zdravotního ústavu Jaroslav Kříž v pojídání hovězího opatrný, řekl, že dlouhá inkubační doba komplikuje zjištění původce nemoci. Podle Bojara obavy nejsou přehnané. Bojar radí maximální obezřetnost.

Profesor Bohumír Kříž z Centra epidemiologie a mikrobiologie Státního zdravotního ústavu upřesnil, že v případě klasického onemocnění, které nesouvisí s požitím hovězího masa, se vyskytuje podle statistiky jeden případ na milión obyvatel. Klasická forma je obvyklá u starších lidí nad 60 let, nová forma u mladších lidí mezi 30 a 40 lety.

Projekt o Václavu Havlovi vyvrcholí divadelním festivalem

Od 8. do 10. prosince se v pražském Paláci Akropolis uskuteční divadelní festival inscenací Václava Havla. Bude vyvrcholením celoročního projektu s názvem Václav Havel - spisovatel a dramatik, jehož pořadateli jsou společnost Praha - Evropské město kultury roku 2000 a divadelní a literární agentura Aura-Pont. Festival doplní beseda divadelních kritiků o Havlově dramatické tvorbě. Plánován je také seminář studentů s Václavem Havlem.

Valašské království Bolka Polívky má konzulát v Praze

Svůj třetí konzulát otevřeli představitelé fiktivního Valašského království v Soukenické ulici v centru Prahy. "Po slovenské Povážské Bystrici jsme naše druhé zahraniční zastoupení zřídili v polovině listopadu ve skotském Edinburghu," řekl správce Valašského království pro zahraničí a mluvčí krále Boleslava Polívky Tomáš Harabiš. Na konzulátu lze získat pas valašského království, domovské listy a další dokumenty. Svá zastoupení zřejmě Valašsko otevře i jinde ve světě. "Když jsme na jaře prozradili, že otevřeme konzuláty v různých zemích, aby tam naši reprezentanti propagovali krásnou valašskou přírodu a kulturu, dívali se na nás někteří lidé rozpačitě. Nyní nás již v Edinburghu propaguje Neil Wilson, přítel a současně redaktor světového nakladatelství Lonely Planet," dodal Harabiš. Skotská a valašská kultura jsou si podle něj velice podobné. Představitel recesního spolku tvrdí, že "po deseti pivech mluví Skoti a Valaši stejným jazykem a valašský klobouk ladí se skotskou sukní", což prakticky vyzkoušel. Skotského hrdinu v boji za nezávislost Williama Wallaceho prý Angličané ve 13. století nepopravili, jak tvrdí historici. Wallace totiž přeplaval kanál La Manche a prchl na Moravu. Tam narazil na komunitu přátelských a svobodomyslných lidí a založil s nimi Wallachii - Valašsko. "Společných znaků je mnohem více. Počínaje stejným humorem a konče jitrnicemi, které v žádné zemi západní Evropy mimo Skotsko nenajdete," zdůraznil Harabiš.

Ze sportu:

Hokejisté Českých Budějovic vyhráli první ročník Českého poháru po vítězství ve finále v Pardubicích 2:1.

Třinečtí hokejisté se díky vítězství 3:2 v prodloužení nad Plzní v dohrávce 26. kola posunuli na šesté místo extraligové tabulky. Severomoravané přeskočili jak pražskou Spartu, tak i Znojmo. Plzeň zůstala devátá.

A ještě krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle s přeháňkami, na hřebenech hor sněhovými. Nejvyšší teploty 5 až 9 stupňů Celsia.