Zprávy středa, 29. prosince 1999

Posloucháte české vysílání Radia Praha. Úvodní zprávy vám přináší Zdeňka Kuchyňová.

Nyní podrobněji:

Prezidenta trápí pokles mravních hodnot, který potkal i politiky

Prezidenta republiky Václava Havla trápí pokles mravních hodnot, který potkal i politiky. Řekl to v rozhovoru pro Českou televizi. Je to podle něj jedna z hlavních příčin našeho současného neblahého politického a sociálního stavu. Prezident věří ve změny, které povedou k tomu, že politiku nebudou lidi vnímat jako hru "papalášů mezi sebou". Obměna vlády na většinový kabinet by podle něj mohla nastat i bez předčasných voleb. Nebránil by se ani "mírnému sociálnímu otřesu". Prezident však nechce žádné sociální katastrofy. Pokles mravních standardů je podle Havla příčinou i toho, že desetitisíce lidí nedostávají za svou práci mzdu a zároveň byly desítky miliard korun vykradeny z bank.

Ministerstvo financí uvolnilo peníze pro občany, kteří nedostávají mzdu

Ministerstvo financí uvolnilo z rezerv státního rozpočtu 400 miliónů korun na bezúročné půjčky občanům, kterým zaměstnavatelé nevyplácejí mzdy déle než dva měsíce. Peníze budou rozděleny mezi radnice a okresní úřady, které je budou poskytovat na základě smlouvy uzavřené mezi obcí a občanem. Na jednoho zaměstnance je určen limit 10 tisíc korun a doba splatnosti půjčky může činit maximálně dva roky. O uvolnění 400 miliónů korun na tyto účely požádala vládu minulé úterý Poslanecká sněmovna. Podle vicepremiéra Vladimíra Špidly se problém nevyplacených mezd týká až 70 tisíc lidí.

Bývalí zaměstnanci Zetoru dostali nabídku na vymáhání jejich mezd

Bývalým zaměstnancům brněnského Zetoru nabídla společnost P.F. Managering Service vymáhání jejich mezd. Odborový předák Antonín Kallus však uvedl, že o společnosti nemají odboráři téměř žádné informace. "Zajímalo by nás však, kde získali přehled o lidech, kteří odešli ze Zetoru," dodal. P.F. Managering Service údajně nabízí bývalým pracovníkům Zetoru úhradu dluhu do tří až šesti měsíců od uzavření smlouvy.

Vojenské letouny NATO létaly nad ČR v době kosovské krize po civilních trasách

Vojenské letouny NATO, které v rámci operace v jugoslávské provincii Kosovo přelétaly území České republiky, se údajně pohybovaly po civilních leteckých trasách, ačkoliv měly létat zvláštními bezpečnými koridory. Prezident Českého sdružení řídících letového provozu Ondřej Křivánek uvedl, že civilní kontrolní věže neměly k dispozici ani nouzové postupy pro případné technické závady. Kritizoval také fakt, že v době, kdy nad ČR vzrostl kvůli uzavřenému vzdušnému prostoru nad Jugoslávií provoz o 40 procent, vedení Řízení letového provozu chtělo zavádět nový nevyzkoušený radarový systém a ustoupilo až po tlaku pracovníků.

Únos letadla na lince Praha-Düsseldorf

Muž libanonského původu, který se pokusil unést letadlo německých aerolinií Lufthansa letící na pravidelné lince Praha - Düsseldorf, označil při výslechu německou policií svůj čin za žert. Letadlo mělo na palubě 19 cestujících převážně z Německa a ČR. Podle údajů Lufthansy vešel únosce během letu do kuchyňky, kde se obrátil na jednoho člena posádky s výhrůžkou, že má ve svém zavazadle "zápalné těleso". Nebyl prý agresivní a jeho jediným požadavkem bylo, aby stroj přistál v Düsseldorfu, kam stejně směřoval. Po přistání oznámil, že se chce vydat do rukou německých orgánů, a vzápětí tak učinil. Policejní psi nenalezli ani stopy po bombě. Svérázný vzdušný pirát měl pouze v tašce dětský revolver, který však nepoužil. Podle posledních informací žije v roku 1991 v Německu. Byl v psychiatrickém léčení místní nemocnice, odkud byl propuštěn teprve před měsícem.

Od Nového roku se zvýší ceny elektrické energie a plynu

Od 1. ledna příštího roku vstoupí v platnost nové maximální ceny zemního plynu a elektrické energie pro domácnosti. V porovnání s letošní cenovou úrovní v průměru vzrostou shodně o 15 procent, budou se však lišit v jednotlivých tarifech.

Novela, která zabrání promlčení komunistických zločinů, vstoupila v platnost

Promlčení závažných trestných činů, kterých se dopustil komunistický režim, zabrání novela trestního zákona, která nabyla účinnosti. Týká se zločinů, jež nemohly být stíhány v době od 25. února 1948 do 29. prosince 1989. Nepromlčitelné budou činy spáchané veřejnými činiteli nebo v souvislosti s pronásledováním lidí z náboženského, rasového a politického přesvědčení.

Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu nyní předal návrh na obžalobu 19 vysokých důstojníků komunistické Státní bezpečnosti a funkcionářů. Měli organizovat akci, jejímž cílem bylo donutit několik desítek disidentů k opuštění republiky. Zhruba u dvaceti lidí se tento záměr podařil. Vůči nepohodlným osobám StB používala fyzický a psychický nátlak.

Děčínský republikán byl obviněn z hanobení rasy, národa a přesvědčení

Z hanobení rasy, národa a přesvědčení obvinil vyšetřovatel děčínského člena Sdružení pro republiku - Republikánské strany Československa /SPR-RSČ/. Muž měl ve vývěsní skříňce strany umístit fotografie Václava Havla, Václava Klause, Miloše Zemana a Jana Rumla s označením "židozednáři a vrazi českého národa". Fotografie doprovázel dodatek, že "cílem těchto Židů je zničení státu a likvidace národa".

Nadace Nehemia vypraví humanitární pomoc čečenským uprchlíkům

Teplé oblečení, vánoční dětské balíčky, stoly, židle a dětské skládací postele pro čečenské uprchlíky nakládali v Havířově na Karvinsku členové nadace Nehemia do kamiónu, který dnes vypraví do ruského Vladikavkazu. "Prostřednictvím křesťanské humanitární organizace Miloserdie budou věci 8. ledna rozdány v uprchlickém táboře ve stanici Slipcovskaja v Ingušské republice," upřesnil mluvčí nadace Stanislav Bubík. V táboře, který je umístěn na hranicích s Čečenskem, asi 40 kilometrů od Grozného, nyní žije kolem 8500 lidí, převážně matky s malými dětmi a starší občané.

Začalo jednání o smlouvě ČR s Vatikánem

O plánované smlouvě mezi Vatikánem a Českou republikou jednal apoštolský nuncius Giovanni Coppa a náměstek ministra zahraničí Martin Palouš. Pracovní skupina, která by měla zmíněnou smlouvu připravovat začne zřejmě pracovat až po Novém roce. Spolu se Slovinskem byla Česká republika poslední z postkomunistických zemí, která na zmíněné téma dosud s Vatikánem nezahájila rozhovory.

Image romské menšiny se od roku 1991 výrazně zlepšilo

"Image" romské menšiny se v očích majoritní části společnosti od roku 1991 výrazně zlepšilo. Zatímco před osmi lety souhlasilo 58 procent lidí s názorem, že na Romy platí jedině hrubá síla, nyní si to myslí o 19 procent občanů méně. Vyplývá to z průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění. Pozitivnější vnímání romské komunity dokazují i další názory. Více než třetina je přesvědčena, že Romové jsou schopni uplatnit se ve společnosti stejně jako ostatní občané; v roce 1991 si to myslelo 20 procent lidí.

Podle senátorky Roithové žádal exministr David o odposlechy

Bývalý ministr zdravotnictví Ivan David podle své předchůdkyně ve funkci, senátorky Zuzany Roithové, dělá ze sebe obětního beránka a sám přitom žádal o odposlechy jiných lidí. Roithová to řekla v reakci na Davidovy informace, že ve své pracovně odhalil odposlouchávací zařízení. "Podle mých informací David sám požádal tajnou službu o odposlech telefonů na ministerstvu. Údajně usiloval i o to, aby byla odečítána elektronická pošta, což správce sítě odmítl a raději z úřadu odešel," řekla Roithová.

Lázně v Karlově Studánce se připravují na pobyt prezidenta

Klimatické lázně v Karlově Studánce se v těchto dnech připravují na pobyt prezidenta Václava Havla, který do Jeseníků pravděpodobně přijede počátkem roku. Mluvčí prezidentské kanceláře Martin Krafl uvedl, že o místě ozdravného pobytu nebylo sice definitivně rozhodnuto, možnost, že pojede do Karlovy Studánky, je však podle něj velmi reálná. Lázně ležící v nadmořské výšce 800 metrů využívají k léčbě čisté horské klima a minerální prameny. Péči poskytují především nemocným trpícím chorobami dýchacích cest. Podle Havlových lékařů jsou prezidentovy plíce oslabené po neléčených zápalech a po operaci zhoubného nádoru. Kvůli slabosti nedávno zkrátil cestu do Říma, protože lékaři se obávali, že by mohlo propuknout virové onemocnění.

Jaderná elektrárna Dukovany je na příchod roku 2000 připravena

Jaderná elektrárna Dukovany je podle tiskového mluvčího Petra Spilky na příchod roku 2000 připravena. I když provoz reaktorů neřídí počítače a výpočetní technika v elektrárně pouze monitoruje, zpracovává a archivuje data, začal se už v roce 1997 problémem přechodu na rok 2000 zabývat tým expertů. Ze 169 zařízení, které byly vytipovány jako potenciálně ohrožené změnou data letopočtu, byly letos v listopadu všechny na tento případ připraveny a několikanásobně prověřeny.

Historický Karlův most bude na Silvestra otevřen

V ulicích Prahy bude na Silvestra na 1500 policistů a 150 strážníků. V pohotovosti bude také dvakrát vyšší počet pracovníků záchranné služby a hasičů než v jiných dnech. Nejbouřlivější silvestrovské oslavy, vedle různých placených akcí, se očekávají přímo v centru města. Navzdory původnímu rozhodnutí Prahy 1 zůstane pro veřejnost otevřen i Karlův most. Členové krizového štábu pražského magistrátu se dohodli, že se policisté budou snažit regulovat počet lidí, kteří se na historickou památku budou chtít dostat.

Jako na některém z karibských ostrovů by se měli o silvestrovské noci cítit návštěvníci pražského Střeleckého ostrova. Akce se uskuteční pod stovkami světel a v houpavých rytmech latinsko-americké hudby. V zateplených stanech budou moci návštěvníci ochutnávat mezinárodní kulinářské speciality jako francouzské ústřice, španělskou paellu, italské těstoviny či čínský mix. Podle Sedláčkové nebudou chybět ani české speciality, speciální pivo Milénium, výborná moravská vína a exotické míchané nápoje.

Podle poloviny lidí bude rok 2000 horší než letošní

Polovina občanů České republiky očekává, že rok 2000 bude celkově horší než letošní. Třetina předpokládá, že bude stejný a pouze necelých devět procent občanů soudí, že poslední rok druhého tisíciletí bude lepší než letošní rok. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Sofres-Factum. Více nadějí vyjadřovali dotázaní k vyhlídkám své rodiny, osobního života a práce; daleko skeptičtější byli k vývoji celé společnosti.

Formanův Muž na Měsíci bude mít českou premiéru začátkem března

Nový film režiséra Miloše Formana Muž na Měsíci s populárním Jimem Carreyem v roli nepochopeného amerického komika Andyho Kaufmana bude mít českou a slovenskou premiéru 9. března. Na uzavřenou projekci v polovině února bude pozván i prezident Václav Havel. Kromě Formana se jí účastní i představitel jedné z vedlejších rolí Danny DeVito. Téměř dvouhodinový film se zaměřuje na poslední část Kaufmanova života, který zemřel v roce 1984 v 35 letech na rakovinu plic.

Zemřel herec Vladimír Dvořák

Po dlouhé a těžké nemoci zemřel v Praze v Ústřední vojenské nemocnici herec, textař, scénárista a konferenciér Vladimír Dvořák. Oznámila to jeho rodina. Poslední rozloučení se bude konat v úzkém rodinném kruhu. Jako autor a konferenciér byl znám především z pořadu Televarieté.

Čeští házenkáři vyhráli mezinárodní turnaj ve Švýcarsku

Mezinárodní turnaj v házené ve švýcarském Winterthuru vyhráli čeští reprezentanti. Ve svém posledním zápase sice podlehli Korejské republice 21:22, ale v nepřímém souboji o celkové prvenství těsně předstihli druhé Švýcarsko díky vyššímu počtu vstřelených branek.

Hokejisté pražské Sparty vedou extraligu již o tři body Hokejisté pražské Sparty vedou po výhře v Litvínově 3:1 v utkání 31. kola extraligu již o tři body. Dosud druhá Plzeň totiž prohrála v pražském Edenu se Slavií 0:1 a na druhou příčku se dostal po vítězství v Pardubicích mistrovský Vsetín. Výsledky 31. kola extraligy ledního hokeje: Slavia Praha - Plzeň 1:0, České Budějovice - Havířov 4:2, Litvínov - Sparta Praha 1:3, Pardubice - Vsetín 2:5, Vítkovice - Kladno 3:0, Třinec - Znojmo 5:1 a Zlín - Karlovy Vary 6:0. V tabulce vede Sparta před Vsetínem a Plzni. Předposlední Vítkovice mají stejný počet bodů jako poslední Kladno.

Počasí

Dnes je oblačno, místy sněhové přeháňky, denní teploty kolem nuly.

Tolik zprávy Radia Praha.