Zprávy středa, 29. září 1999

Nyní podrobněji:

Klienti Komerční banky začali na Ostravsku vybírat vklady

Na některých pobočkách Komerční banky na Ostravsku se v úterý začaly tvořit fronty klientů, vybírajících své vklady. Podle mluvčího Iva Polišenského však výběry vkladů v pobočkách banky zatím nepřesahují průměr běžný na konci každého měsíce. Fronty, tvořící se v Ostravě, Frýdku-Místku a Třinci, byly údajně způsobeny spekulacemi o fungování banky. Ty spekulace se podle mluvčího neobjevily poprvé a jejich cílem je zřejmě poškodit jméno Komerční banky před avizovanou privatizací tohoto bankovního domu.

Za "nepodložené fámy" označil spekulace o problémech Komerční banky mluvčí České národní banky Martin Švehla. Řekl, že banka v současné době plní beze zbytku všechna kritéria obezřetného podnikání stanovená bankovním dohledem České národní banky. Také ministr financí Pavel Mertlík uvedl, že banka je v dobrém stavu a není důvod k panice. Vláda ani centrální banka nechystají vyhlášení nucené správy či konkursu.

Na pražském letišti stávkovali řídící letového provozu

Odlety i přistání letadel na ruzyňském letišti v Praze se v úterý zpozdily asi o dvě hodiny a přelety nad Českou republikou byly odkloněny. Mimořádná situace souvisela s akcí 13 řídících letového provozu, kteří nepřišli do práce. Důvodem bylo překročení limitu přesčasových hodin. Ministerstvo dopravy a spojů se po několika hodinách s dispečery dohodlo. Někdejší ministr dopravy Petr Moos, který byl na schůzce jako nezávislý zprostředkovatel, uvedl, že budou okamžitě vyřešeny otázky spojené s odměnami za přesčasy a s účinností od 1. října nebude řídícím bez jejich souhlasu nařizováno jiné využití fondu pracovní doby než vyplývá z kolektivní smlouvy. Provoz mezinárodního letiště v Praze-Ruzyni byl dnes ráno normální a letadla už žádné zpoždění nemají.

Václav Klaus požádal přezidenta o setkání v souvislosti s návrhem ústavních změn

Předseda sněmovny a Občanské demokratické strany Václav Klaus požádal prezidenta Václava Havla, aby se s ním sešel a probral návrhy ústavních změn, které připravuje komise sociálních a občanských demokratů. Prezident podle svého mluvčího přání vyhoví. Klausova žádost přichází den poté, co prezident odmítl výzvu ODS, aby o ústavních změnách debatoval v televizi.

Vláda dnes projedná ústavní změny, které navrhly ČSSD a ODS

Návrh ústavních změn, které společně vypracovaly ČSSD a ODS by měl být prvním bodem pravidelného středečního zasedání vlády. Předpokládá se, že kabinet předlohu podpoří. Ačkoli ještě není známo, kdy se parlament začne návrhy zabývat, předloha již nyní štěpí politickou scénu. Změny odmítají hlavně lidovci a Unie svobody. Jednání vlády se zúčastní prezident Václav Havel.

ČSSD a ODS chtějí prezidentovi odejmout jeho výlučné právo jmenovat členy Bankovní rady České národní banky a vedoucí představitele Nejvyššího kontrolního úřadu a Nejvyššího soudu. Dále navrhly zúžit prezidentovy kompetence při udělování milostí tak, že by hlava státu pouze odpouštěla a zmírňovala tresty uložené soudem a zahlazovala odsouzení. Nyní může prezident navíc nařídit, aby se nezahajovalo trestní řízení, nebo aby se v něm nepokračovalo. Změny se mají týkat také způsobu jmenování vlády. Spory vyvolala představa, podle níž by měl prezident po vyhlášení volebních výsledků požádat představitele vítězné strany, aby mu navrhl složení vlády. Odpůrci návrhu argumentují tím, že v případě volebního vítězství KSČM by hlava státu musela pověřit jednáním o vládě právě zástupce této strany.

ČR navštívil bývalý německý ministr zahraničí Hans-Dietrich Genscher

Světu bude v nadcházejícím století podle bývalého německého ministra zahraničí Hanse-Dietricha Genschera dominovat několik supervelmocí a řada regionálních uskupení. Vedoucí úlohu by politicky a hospodářsky měly hrát Spojené státy, nezanedbatelný však bude i vliv Evropské unie, řekl na úterní přednášce v Praze. Dnes si Genscher připomene deset let po symbolickém přestřižení drátů na česko-německé hranici, kterého se zúčastnil s někdejším československým ministrem zahraničí Jiřím Dienstbierem. Ve čtvrtek pak tomu bude přesně deset let od doby, kdy z balkónu německého velvyslanectví v Praze oslovil asi 4000 východních Němců, kteří zde trávili už týdny v naději, že se dostanou na Západ.

Premiéři Zeman a Persson hovořili o Evropské unii a stíhacích letounech

Švédsko je ochotno nabídnout České republice své zkušenosti s členstvím v Evropské unii a s překonáním hospodářské krize, kterou tato skandinávská země prodělala počátkem 90. let. Švédský premiér Göran Persson to navrhl svému českému protějšku Miloši Zemanovi. Oba politici hovořili také o možnosti nákupu švédských stíhacích letounů pro českou armádu. Zeman uvedl, že by o tendru na nákup stíhaček měla vláda jednat ještě tento podzim.

Připomeňme, že premiér Zeman oslavil v úterý své 55. narozeniny.

ČR a Turecko podepsaly smlouvu o průmyslové spolupráci v obraně

Český ministr obrany Vladimír Vetchý a jeho turecký resortní protějšek Sabahattin Cakmakoglu v Ankaře podepsali dohodu o průmyslové spolupráci v oblasti obrany. Dokument se zabývá spoluprací v oblasti vědy, výzkumu i výroby. Cakmakoglu Vetchému nabídl prodej stíhacích letounů F- 16. Turecko licenčně vyrábí tyto stroje, jejichž originály od americké firmy Lockheed Martin patří ke kandidátům na přezbrojení českého vojenského letectva.

Český a turecký ministr obrany se setkali v rámci prvního dne zbrojního veletrhu IDET '99. Mezi 600 společnostmi, které jsou na výstavě zastoupeny, je i sedm českých firem. Jejich stánek však Vetchý nenavštívil. Ministrův postoj mohl souviset s tím, že české zbrojaře na IDETu zastupuje společnost Meridyen, v jejímž čele stojí turecký občan Yekta Uzunoglu, který strávil v České republice dva a půl roku ve vyšetřovací vazbě a který údajně bude v dohledné době souzen českým soudem. "Je to účast soukromých firem, které si tu vybraly určité zastoupení. Je to jejich soukromá akce," řekl Vetchý. Jeho turecký protějšek Cakmakoglu přitom český stánek navštívil již dopoledne mezi prvními.

Turecký podnikatel Uzunoglu byl v České republice v září 1994 vzat do vazby a obviněn z trestných činů podvodu, vydírání, nedovoleného ozbrojování a omezování osobní svobody. Zatčen byl poté, co byl v kanceláři jeho firmy nalezen zmučený turecký novinář, který tvrdil, že jej Uzunoglu týral. Z vazby byl Uzunoglu propuštěn až v březnu 1997. Uzunoglu v Ankaře českým novinářům řekl, že za jeho problémy v České republice stála zřejmě jeho konkurence.

Čeští vojáci na cvičení Cooperative Bear v Polsku úspěšní

Vyzkoušet nasazení letounů a specialistů ozbrojených sil při humanitárních katastrofách velkého rozsahu je hlavním cílem cvičení, které se na letecké základně Balice u Krakova koná tento týden od nynějšího pondělí do pátku. Cvičení se zúčastní více než 300 příslušníků letectva a zdravotnických služeb z 19 států. Českou republiku na cvičení zastupuje 15 vojáků a dopravní letoun An-26 v sanitní úpravě.

Zahraniční zadluženost k 30. červnu klesla na 800,394 mld. Kč

Zahraniční zadluženost České republiky se k letošnímu 30. červnu snížila oproti závěru 1. čtvrtletí roku 1999 na 800,394 miliardy z 824,590 miliardy korun (na 22,611 miliardy USD z 23,004 miliardy USD). ČTK to sdělil tiskový odbor České národní banky.

Lékaři budou stávkovat

Lékaři sdružení v Lékařském odborovém klubu (LOK) zahájili stávkovou pohotovost a ve středu 6. října uspořádají výstražnou stávku, při níž omezí provoz v nemocnicích pouze poskytování akutní péče. Sněm potvrdil, že ve dni stávky se sejdou před Úřadem vlády nespokojení lékaři, aby podpořili požadavek zvýšení platů na 37 tisíc korun, což je trojnásobek průměrného platu v zemi. Pro sestry požadují zvýšení průměrného platu o třetinu.

Zadlužené nemocnice zřizované okresními úřady dostanou finanční výpomoc

Nemocnice zřizované okresními úřady by nejpozději do konce listopadu měly dostat finanční výpomoc na úhradu svých dluhů. Ministr zdravotnictví Ivan David novinářům potvrdil, že ve středu předloží vládě návrh, jak rozdělit mezi 24 nejvíce zadlužených zdravotnických zařízení v majetku okresů 220 miliónů korun.

Stanislava Grosse potvrdil jeho Poslanecký klub ve funkcích

Místopředsedu sněmovny a předsedu poslanců ČSSD Stanislava Grosse v úterý poslanecký klub strany podle očekávání potvrdil v jeho funkcích. Pro hlasovalo 55 členů klubu, čtyři byli proti. Gross požádal klub o hlasování proto, že od volební kampaně v roce 1996 po určitou dobu používal mobilní telefon, jehož provoz hradila soukromá reklamní agentura.

Čtyřkoalice uzavřela dohodu o společném postupu

Předsedové lidovců /KDU-ČSL/, Unie svobody, Občanské demokratické aliance /ODA/ a Demokratické unie /DEU/ podepsali svatováclavskou čtyřkoaliční dohodu. Zavazují se v ní, že jejich strany budou společně postupovat před parlamentními volbami i po nich. Smlouvou potvrzují, že žádná ze stran neuzavře na parlamentní úrovni dohodu o dlouhodobé spolupráci s jinou stranou nebo politickým subjektem.

Vývoz do Evropské unie stoupl za osm měsíců o 14 procent

Vývoz českého zboží na trh Evropské unie stoupl za osm měsíců letošního roku meziročně o 14 procent a dosáhl 407,1 miliardy korun. Dovoz se zvýšil o 3,7 procenta přibližně na 402 miliard Kč. Obchodní bilance tak skončila pro ČR aktivem 5,1 miliardy korun, zatímco za leden až srpen 1998 to bylo pasívum 30,7 miliardy Kč. ČTK to sdělil Český statistický úřad.

ČR začne s Evropskou unií jednat o dalších čtyřech kapitolách práva

Další čtyři kapitoly legislativy Evropské unie budou ve čtvrtek poprvé otevřeny při přístupových rozhovorech ČR s unií. Jedná se o legislativu týkající se hospodářské a měnové unie, sociální politiky, energetiky a volného pohybu kapitálu. Do posledně jmenované kapitoly patří kontroverzní požadavek ČR na přiznání přechodného období, po něž by zůstaly v platnosti restrikce na prodej zemědělské a lesní půdy cizincům ze zemí EU a také "druhých bytů", čímž se míní zejména rekreační objekty. Očekává se, že EU zaujme k těmto žádostem negativní postoj.

Přípravu pozičních dokumentů pro jednání v kapitole "energetika" blokuje Rakousko kvůli náročným požadavkům ohledně jaderné bezpečnosti. Podle rakouského diplomatického zdroje se může stát, že tato kapitola nebude při jednání vůbec otevřena.

Fond budoucnosti hodlá nově přispívat na pobyty až 60 žákům

Čeští školáci, kteří chtějí studovat v Německu, mají novou možnost, jak na pobyt získat peníze, a to díky česko-německému Fondu budoucnosti. Fond je připraven přispívat pravidelně až 60 žákům na roční studijní pobyty, řekla Anna Knechtlová z pražského sekretariátu fondu. Žádat o podporu ve výši 2000 marek mohou jak jednotlivci, tak školy. Fond hodlá přispívat i německým zájemcům o studium v ČR.

Fond budoucnosti působí na základě česko-německé deklarace, přijaté v roce 1997 po komplikovaných jednáních o událostech spjatých s druhou světovou válkou. První prostředky z účtu fondu, měřovaly loni v rámci takzvaného sociálního projektu k dosud žijícím českým obětem nacismu.

Exodus Romů má podle premiéra Miloše Zemana spíše ekonomický než politický charakter

Předseda vlády Miloš Zeman soudí, že exodus Romů z České republiky má "spíš ekonomický než politický charakter". Novinářům řekl, že v odpovědi na dopis britskému premiérovi Tonymu Blairovi vypočítal "naprosto konkrétní opatření, která byla na podporu romské menšiny podniknuta". Podle některých názorů mnozí Romové neodjíždějí do Británie proto, aby v této zemi získali politický azyl, nýbrž kvůli sociálním dávkám, které tam dostanou během vyřizování žádosti. Ty jsou mnohem vyšší, než ty, které by mohli dostat v České republice. Blair minulý týden v dopise Zemanovi pohrozil zavedením vízového režimu mezi Británií a ČR, nepřijme-li česká vláda transparentní opatření v souvislosti s trvajícím exodem českých Romů do Británie.

Ministr zahraničí Jan Kavan označil srpnové údaje o počtu romských žadatelů o azyl v Británii za "velmi znepokojivé", nicméně uvedl, že to nekomplikuje jednání České republiky o vstupu do Evropské unie.

Britové slíbili vybavit Romské kulturní centrum v Karlových Varech

Britské velvyslanectví v České republice přislíbilo, že pomůže vybavit Romské kulturní centrum v Karlových Varech pod podmínkou účasti města na financování části provozních nákladů na chod střediska. Vybraná romská organizace, s níž město uzavře smlouvu za spíše symbolické nájemné, se následně přihlásí o granty vypsané britským velvyslanectvím. To by zřejmě centrum vybavilo nejen počítačovou technikou, ale podílelo by se i na financování chystaných programů věnovaných protidrogové prevenci prevenci kriminality.

Policie se po sedmi letech omluvila Petru Wohlmuthovi

Sedm let trvalo, než policie uznala, že v roce 1992 nepravdivě informovala veřejnost o údajném přiznání studenta Petra Wohlmutha k útoku na tehdejšího předsedu komunistické strany Jiřího Svobodu. Policie se v úterý prostřednictvím své mluvčí Ivany Zelenákové Wohlmuthovi omluvila. Učinila tak však až poté, co o omluvě rozhodl odvolací soud.

V rámci Dnů vědy chtějí odborníci oslovit především mladé lidi

Především mládež a děti chtějí vědci oslovit v rámci druhého ročníku Dnů vědy, které se konají od 21. do 24. října. Prostřednictvím dnů otevřených dveří, jež se uskuteční na více než 40 pracovištích Akademie věd, se odborníci pokusí veřejnosti přiblížit výsledky své badatelské činnosti. Přesná data dnů otevřených dveří na jednotlivých ústavech lze nalézt na internetové stránce: http://www.cas.cz/cz/AkademickaRada/dny.htm.

S politickou situací je nespokojeno 78 procent lidí

S politickou situací je nespokojeno 78 procent obyvatel České republiky, pouhých 17 procent dotázaných si myslí opak. Vyplývá to z průzkumu, který na přelomu srpna a září uskutečnil Institut pro výzkum veřejného mínění.

Demonstrace proti likvidaci části nejstaršího židovského hřbitova v ČR

Proti likvidaci části nejstaršího židovského hřbitova v České republice, na jehož místě staví Česká pojišťovna garáže, protestovala v úterý v Praze stovka demonstrantů, převážně členů Pražské židovské obce. "Nikoho nezasvěceného nenapadne, že za slovy záchranný archeologický výzkum se fakticky skrývá likvidace, nikoli likvidace lidí za živa, ale po jejich smrti," řekl účastníkům akce rabín Karol Sidon. Podle představitelů židovské obce dalo ministerstvo kultury svým pokynem pro archeology, aby dokončili záchranný výzkum, přednost výstavbě podzemních garáží před ochranou vzácné památky. Obec a Židovské muzeum považují takový přístup za nepřijatelný a za barbarský.

Plzeňské pivovary oslavují

Dny otevřených dveří u příležitosti 157. výročí založení pivovaru Plzeňský Prazdroj a 130. výročí založení pivovaru Gambrinus pořádá od 1. do 3. října akciová společnost Plzeňský Prazdroj. Pro návštěvníky jsou v těchto dnech připraveny zdarma exkurze provozů plzeňského pivovaru včetně možnosti návštěvy pivovarského muzea. V obřích stanech na nádvoří pivovaru nebude chybět ani občerstvení.

Jizerskohorské bučiny jsou pátou největší rezervací

Osm let usilovali ochránci přírody, vědci a lesníci o vyhlášení největšího bukového komplexu lesa v České republice Národní přírodní rezervací Jizerskohorské bučiny. Při úterním slavnostním otevření rezervace, kterého se zúčastnil ministr životního prostředí Miloš Kužvart, to řekl ředitel Správy chráněných krajinných oblastí František Pelc. Jizerskohorské bučiny jsou podle něj pátou největší rezervací v České republice. Rozkládají na cca 26 kilometrech čtverečních.

Pražská Sparta porazila v Lize mistrů nizozemský Tilburg 4:0

Pražská Sparta porazila v Lize mistrů především díky preciznímu výkonu během prvního poločasu nizozemský Tilburg 4:0. Po výhře Sparta nasbírala už pět bodů, více než za šest zápasů při svém vystoupení v Lize mistrů před dvěma lety.

Počasí

Bude oblačno, přechodně polojasno, teploty 15 až 19 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Peaha.