Zprávy středa, 3. ledna 1996

Vazeni posluchaci, vitejte u ceskeho vysilani Radia Praha. Na uvod jsou pripraveny zpravy, ktere vam prinasi Eva Petrzilkova.

Tolik hlavni body. A nyni podrobnosti:

Holanova koncepce armady odmitnuta

Napodruhe neuspel ministr obrany Vilem Holan s navrhem koncepce Armady Ceske republiky do roku 2005. Porada vybranych ministru mu vratila v utery k zasadnimu prepracovani ministruv material o stavu ceske armady a jeji transformaci.

ODA navrhuje snizeni sazby dane z prijmu

Sazba dane z prijmu pravnickych i fyzickych osob by mela byt snizena o petinu, vyplyva to z navrhu novely zakona o danich z prijmu, kterou v utery Poslanecke snemovne predlozili poslanci Obcanske demokraticke aliance.

Program stredecniho jednani vlady

Pres ctyricet bodu je na programu stredecniho zasedani vlady. Na celnem miste stoji navrhy zakonu tykajici se zdravotnictvi. Dale novela zakona o investicnich spolecnostech a fondech, novy horni zakon, navrh zakona o mirovem vyuzivani jaderne energie a ionizujiciho zareni, tzv. atomovy zakon, a navrh novely zakona o pobytu cizincu.

SD-LSNS chce do parlamentu

Hlavnim letosnim politickym cilem nedavno vznikle strany SD-LSNS je podle jednoho z jejich dvou predsedu Jiriho Dienstbiera vstoupit v cervnu do parlamentu a v listopadu ziskat pozice i v Senatu. Vyjadril to v rozhovoru pro stredecni Praci spolu s presvedcenim, ze spolecnost potrebuje moderni politiku orientovanou na obcanskou spolecnost a trvale udrzitelny zivot.

Situace ve zdravotnictvi

Zvyseni mzdovych tarifu o 40 procent pro letosni rok pozaduje Odborovy svaz zdravotnictvi a socialni pece. Svuj pozadavek odborari oduvodnuji predevsim nizkou vydelkovou urovni zamestnancu ve zdravotnictvi.

Podle predsedy Lekarskeho odboroveho klubu Davida Ratha je dalsi stavka lekaru nevyhnutelna. Odborove organizace pusobici ve zdravotnictvi totiz nejsou spokojeny s tim, jak reditele nemocnic a vlada plni jejich pozadavky. Televizi Nova Rath v utery rekl, ze stavka by se mela uskutecnit asi v breznu. Reagoval tak na to, ze k zadnym zmenam zatim nedoslo - hodnota bodu ani tarifni platy nebyly zvyseny a novy sazebnik neexistuje. Podle Ratha neni vylouceno, ze by spolu se zdravotniky vystoupili i ucitele.

Budou Ceske drahy propoustet?

Ceske drahy, ktere jsou s vice nez sto tisici pracovniky nejvetsim zamestnavatelem v CR, propusti letos asi 4000 lidi, coz predstavuje zhruba tri procenta celkoveho poctu zamestnancu. S odvolanim na generalniho reditele CD Rudolfa Mladka to ve stredu uvedl list MF Dnes.

Ruska ropa stale netece

Situace kolem dodavek ropy z Ruska do Ceske republiky je nejasna. Podle mluvci spolecnosti Chemapol Group Jany Hejskove a vedouciho sekce dodavek ropy akciove spolecnosti Ceska rafinerska Rostislava Palicky ruska ropa prestala proudit do republiky v pondeli dopoledne. Hlavni pricinou preruseni dodavek je podle Hejskove skutecnost, ze obe strany dosud neuzavrely dohodu o podminkach dodavek pro letosni rok. Naopak ministerstvo prumyslu a obchodu o preruseni dodavek ruske ropy nema zatim zadne informace.

Zkusebni provoz ropovodu z Ingolstadtu

Se zahajenim zkusebniho provozu ropovodu z nemeckeho Ingolstadtu do Kralup se pocita koncem tohoto tydne. Zkusebni provoz by mel trvat dva mesice.

Vlastizrada

Sedm osob obvinenych z trestneho cinu vlastizrady v souvislosti s udalostmi v roce 1968 se uz seznamilo s vysetrovacim spisem. Podle tiskoveho mluvciho Uradu dokumentace a vysetrovani zlocinu komunismu Tomase Hornofa budou mit nyni moznost vyjadrit se prostrednictvim svych pravniku k moznemu doplneni spisu.

Byvaly ministr Rubas skoncil na ministerstvu

Byvaly ministr zdravotnictvi Ludek Rubas ukoncil na Silvestra cinnost poradce sveho nastupce ve funkci Jana Straskeho a opustil urad. Informuje o tom stredecni Pravo. Rubas chce nyni cast tydne provozovat ambulantni praxi detskeho chirurga v Koline a venovat se poslanecke cinnosti, pise list.

Mineni - zajimava prace

Z zivotnich hodnot spojenych s praci, podminkam i v zamestnani a vydelky povazuje 82 procent lidi v Ceske republice za nejdulezitejsi mit zajimavou praci, ktera by je bavila. Vyplyva to z pruzkumu, ktery zacatkem prosince uskutecnil Institut pro vyzkum verejneho mineni.

Vyroba automobilu v CR

Skoda Mlada Boleslav loni vyrobila o 20 procent automobilu vice nez v roce 1994. Na konci tohoto roku by mely z vyrobnich pasu automobilky zacit sjizdet i prvni nove vozy stredni tridy.

Zemrel Antonin Pasek

Zakladatel exiloveho vydavatelstvi Konfrontace Antonin Pasek zemrel v utery v Curychu. V 70. a 80. letech vydal pres 150 kniznich titulu - mezi jinymi take prvni ceske preklady Solzenicyna.

Nastup brancu

Kolem 9000 brancu nastupuje ve stredu k vykonu zakladni nebo nahradni vojenske sluzby. Odvedence armada povolava kazdy rok ve ctyrech nastupnich terminech, a to v lednu, dubnu, cervenci a v rijnu. Rocne je tak do vojenske cinne sluzby povolavano asi 40.000 muzu. Zakladni vojenska sluzba v CR trva jeden rok, nahradni pet mesicu. Na tu nastupuji mladi muzi zejmena ze socialnich duvodu, a to tehdy, pokud jsou napriklad ziviteli rodiny a podobne. Krome toho je mozne pozadat o civilni sluzbu, ktera trva 18 mesicu. Vyhybat se vojenske sluzbe je trestne.

Ze sportu.

Vysledky 30. kola hokejove extraligy: Trinec - Vsetin 2:4, Kladno - Slavia 2:4, Pardubice - Brno 1:2, Zlin - Jihlava 2:4, Olomouc - Sparta 3:4 po prodlouzeni, Ceske Budejovice - Vitkovice 3:0, Litvinov - Plzen 9:2. Na cele tabulky je Sparta, za ni Vsetin a treti je Litvinov. Na poslednich mistech jsou Plzen, Trinec a Brno.

V australskem Adelaide porazil Daniel Vacek Itala Pescosolida 4:6, 6:4, 7:6 a Jiri Novak Australana Raftera dvakrat 6:4. David Rikl podlehl Svedovi Johanssonovi 6:3, 3:6 a 1:6.

Na svetovem sampionatu hokejistu do 20 let pokracuji dnes zapasy ve skupine o udrzeni a semifinale. Mladi hokejiste CR zmeri sily ve druhem semifinale se svedskym tymem.

A jake bude ve stredu v nasi republice pocasi:

Zatazeno az oblacno, misty snezeni. Nejvyssi denni teploty minus 6 az minus 2 stupne Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha.