Zprávy středa, 30. června 1999

A nyní zprávy podrobné:

Bělehrad si zatím oficiálně nestěžoval na Havlovu návštěvu Kosova

Praha zatím neobdržela žádnou oficiální protestní nótu proti víkendové cestě prezidenta Václava Havla do jihosrbského Kosova. O ostré reakci na nedělní Havlovu zastávku v Kosovu informovala v pondělí státní agentura Tanjug s odvoláním na nejmenované zdroje z jugoslávského ministerstva zahraničí.

Vláda cestu prezidenta do Kosova neschválila

České ministerstvo zahraničních věcí 'MZV) v úterý zdůraznilo, že vláda cestu prezidenta Václava Havla do Kosova narozdíl od návštěvy Albánie neschválila. "A to vzhledem k tomu, že součástí mírové dohody je skutečnost, že Kosovo zůstává součástí Jugoslávské svazové republiky, byť s velkou mírou vlastní autonomie," řekl mluvčí ministerstva Aleš Pospíšil. Zároveň zdůraznil, že MZV se ale "zříká jakékoliv kritiky pana prezidenta.

Ministři obrany ČR a Litvy podepsali protokol o zapojení litevských zdravotníků do polské nemocnice české armády

Podpisem protokolu v úterý ministři obrany České republiky a Litvy Vladimír Vetchý a Česlovas Stankevičius stvrdili zapojení deseti litevských zdravotníků do šesté polní nemocnice české armády, která působí v humanitární operaci AFOR v Albánii. "Většinou to probíhá tak, že ústní dohoda je rychlejší, než se všechny písemnosti připraví," zdůvodnil Stankevičius ČTK, proč ministři podepsali dokument v době, kdy už litevští zdravotníci v českém polním špitále pracují.

Přesun české polní nemocnice z Albánie do sil KFOR v Kosovu by podle ministra obrany Vladimíra Vetchého nemusel být podmíněn schválením jejího nového mandátu parlamentem. Vetchý soudí, že pro přemístění nemocnice by se mohlo využít červnové parlamentní usnesení umožňující vyslat do KFOR českou vojenskou jednotku do 800 lidí.

Zieleniec důrazně žádá omluvy od Zemana i Kavana

Předseda vlády a sociální demokracie Miloš Zeman nehodlá zveřejnit jména čtyř agentur, která mají souviset s obviněním bývalého ministra zahraničí Josefa Zieleniece ze zneužívání státních prostředků na vlastní reprezentaci, přestože ho exministr k tomu vyzval. Místo toho v úterý Zeman novinářům řekl, že jejich kolega Ivan Brezina za úplatu psal články podporující dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Neochotu uvést jména agentur Zeman zdůvodňoval tím, že respektuje přání ministra zahraničí Jana Kavana a jeho profesionální kolegialitu s bývalým ministrem.

Exministr zahraničí Josef Zieleniec v úterý znovu důrazně vyzval premiéra Zemana a jeho ministra zahraničí Kavana, aby se omluvili za obvinění. Dodal, že Kavan se "snaží odlákat pozornost od lži o šedesáti smlouvách na propagaci jeho osoby šířením další nepravdy" o existenci alespoň čtyř podobných smluv. "Chtěl bych rozhodně požádat ministra Kavana, aby tyto smlouvy ihned zveřejnil, aby bylo jasné, co je pravdou a co je lží," řekl Zieleniec novinářům. Pondělní tvrzení o existenci zmíněných čtyř smluv odmítl ještě týž den, kdy požádal o doložení obvinění.

O výstavbě plotu v Matiční bude asi rozhodovat sněmovna

Problémem výstavby plotu v ústecké Matiční ulici, který by měl podle místního zastupitelstva ochránit obyvatele rodinných domků od hluku z areálu obecních bytů pro neplatiče nájemného, by se mohla Poslanecká sněmovna zabývat až na své příští, tedy říjnové schůzi. Vyplynulo to z úterních vyjádření poslanců pro ČTK. Zákonodárci si výsledek sněmovního jednání o této věci netroufli předpovědět.

Sněmovna by se věcí měla zabývat na základě úterní žádosti přednosty ústeckého obecního úřadu Leoše Nergla. Ten pozastavil platnost usnesení zastupitelů Neštěmic o výstavbě plotu a dalších úpravách v Matiční ulici. Čeští i zahraniční odpůrci stavby, včetně vlády, se domnívají, že plot omezuje lidská práva a diskriminuje obyvatele obecních bytů, mezi nimiž převažují Romové.

Návrh o partnerství homosexuálů čelí zamítnutí

Návrhu na zamítnutí bude čelit poslanecký návrh zákona, který má dát homosexuálním párům možnost právně upravit svůj vztah smlouvou o partnerském soužití. Sněmovna v úterý po krátké rozpravě jednání o tomto zákonu přerušila. O zamítnutí, které nezávisle na sobě navrhly poslankyně Eva Fischerová 'ČSSD) a Vlasta Parkanová 'zvolená za KDU-ČSL), se bude hlasovat ve středu.

ČSSD a KSČM marně prosazovaly debatu sněmovny o kauze Ocalan.

Poslancům z ČSSD a KSČM se v úterý nepodařilo rozšířit program schůze Poslanecké sněmovny o rozpravu o odsouzení předáka kurdských povstalců Abdullaha Ocalana k trestu smrti. Rozšíření programu jednání neúspěšně navrhl předseda sněmovního zahraničního výboru Lubomír Zaorálek. Před ním podobný návrh na obohacení pořadu jednání sněmovny neprosadil předseda komunistických poslanců Vojtěch Filip.

Ocalana v úterý odsoudil k trestu smrti turecký Soud státní bezpečnosti číslo dvě na ostrově Imrali v Marmarském moři. Důvodem trestu smrti jsou podle agentury Anadolu "útoky na jednotu státu a tisíce vražd". Ocalan stál 15 let v čele ozbrojeného kurdského separatistického hnutí a turecký soud mu klade za vinu především to, že během násilné kampaně za vytvoření nezávislého Kurdistánu přišlo o život téměř 37.000 osob.

MZV i prezident věří, že předák kurdských povstalců nebude popraven

Ministerstvo zahraničí České republiky vyjádřilo hluboké politování nad rozhodnutím tureckého soudu. Současně doufá, že trest nebude vykonán. Rovněž prezident Václav Havel jako odpůrce trestu smrti věří, že Ocalan nebude popraven. Prezidentův mluvčí Ladislav Špaček to v úterý řekl ČTK. Havel už letos v únoru při rozhovoru s tureckým ministrem zahraničí Ismailem Cemem zdůraznil, že je celoživotním a principiálním odpůrcem trestu smrti.

Trest smrti, který v úterý turecký soud první instance vynesl nad kurdským předákem Abdullahem Ocalanem, odmítli také předseda vlády Miloš Zeman a vicepremiéři Egon Lánský a Vladimír Špidla. "Domnívám se, že pokud chce Turecká republika vstoupit do Evropské unie, což chce, měla by respektovat normy Evropské unie a součástí těchto norem je i zákaz trestu smrti," řekl premiér novinářům.

Podle velvyslance Černého je zapotřebí dát Čechům čas

Poslední průzkum, v němž se většina Čechů vyslovila proti trvalému návratu sudetských Němců do staré vlasti, dává za pravdu pražskému velvyslanci v Německu Františku Černému, že jeho země ještě potřebuje čas, aby se vypořádala s kapitolou vyhnání, napsal středeční list Die Welt. Jednoho dne však Češi bezpráví spáchané na sudetských Němcích uznají, řekl nedávno diplomat listu Rhein-Zeitung. Vyhnání bylo podle něj po celá desetiletí tabu. Aktuální situace v Kosovu však i jeho krajany učinila k utrpení německých vyhnanců citlivější.

Černý jako velký znalec Německa a jako komunikační talent využívá každou příležitost, aby zveřejnil své poselství: Deset let od sametové revoluce je málo na to, aby se lidé s touto historickou zátěží vyrovnali. On osobně hledá dialog s vyhnanci jak nejčastěji může a jak je také možné pro zástupce České republiky. Dne 29.května byl mezi hosty na slavnosti Svazu vyhnanců v berlínském Dómu. Předtím se zúčastnil ojedinělého sudetoněmecko-českého fóra na hradě Hohenbergu. Sudetoněmeckému krajanskému sdružení 'SL) také poděkoval za pozvání na 50.sudetoněmecké shromáždění v Norimberku.

Osud lidoveckého zákona o referendu je stále nejasný

Nejasný osud lidoveckého návrhu ústavního zákona o referendu zůstal i po úterním druhém parlamentním čtení této předlohy. Ve sněmovní rozpravě o ní vystoupili pouze stoupenci všelidového hlasování z řad KDU-ČSL, ČSSD a KSČM. Ti ale nemají dostatek hlasů pro to, aby ve třetím čtení, tedy při schvalování zákona, prosadili jeho přijetí.

O změně volebního zákona se bude ve sněmovně jednat znovu ve středu

Další kolo vyjednávání mezi ODS a ČSSD o změně volebního zákona se uskuteční ve středu. Představy obou stran, jak by se mělo volit v příštích parlamentních volbách, se zatím rozcházejí. Místopředseda ODS Ivan Langer však věří, že se obě strany na změně volebního zákona, k níž se zavázaly v opoziční smlouvě, nakonec shodnou. Není ale vyloučeno, že hrozící porušení opoziční smlouvy budou muset vyřešit předsedové obou stran - Václav Klaus a Miloš Zeman.

Poslanci nemají shodný názor na zvýšení poplatků za automaty

Rozporné reakce v úterý vyvolal mezi zákonodárci poslanecký návrh předlohy, jejímž cílem je zvýšení peněžních odvodů z výherních automatů. Sněmovna dokonce dvakrát hlasovala o jejím zamítnutí, ale jednou o šest a podruhé o čtyři hlasy nebyla tato iniciativa úspěšná. Podstatou návrhu novely zákona o místních poplatcích je zavedení tříměsíční sazby poplatku za každý výherní hrací přístroj v rozmezí od 5000 do 20.000 korun. Nyní je toto rozpětí od 1000 do 5000 korun. Podle autorů předlohy představuje nynější sazba citelný zásah do rozpočtu obcí. Poslanci také chtějí svým návrhem přispět k omezení gamblerství.

Poslanecká sněmovna novelizovala transformační zákon

Poslanecká sněmovna v úterý znovu schválila novelu transformačního zákona, která upravuje vypořádání majetkových nároků v zemědělských družstvech. Novela, kterou zamítl Senát a po opětovném přijetí ve sněmovně ji pak poslancům vrátil prezident, má začít platit dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů. Pro přijetí předlohy se v úterý vyslovila 103 poslanců, což bylo o dva hlasy více, než bylo třeba. Poslanci ODS, kteří novelu považují za protiústavní, oznámili, že navrhnou Ústavnímu soudu její zrušení.

O novele zákona o léčivech sněmovna rozhodne ještě na této schůzi

Sněmovna v úterý propustila do závěrečné fáze projednávání vládního návrhu novely zákona o léčivech. Předloha, o které by poslanci měli rozhodnout ještě na této schůzi, má mimo jiné umožnit lékařům v rámci léčebné péče vybavit pacienta potřebnými léky a za přesně určených podmínek použít i neregistrovaný léčivý přípravek.

Pacient by podle vládního návrhu mohl získat přímo od lékaře potřebné množství léků v případě, že je to nutné vzhledem k jeho zdravotnímu stavu a v místě není dostupná lékárna. Předloha v podobě, v jaké ji předložil kabinet, také upřesňuje podmínky registrace léků k volnému prodeji mimo lékárny, mění zařazení transfúzní služby a stanoví změny v klinickém hodnocení léčiv a v jejich registraci.

Léčba methadonem se v krátké budoucnosti stane normální metodou léčení drogově závislých

Léčba methadonem, opiátem schopným nahradit nebezpečnější heroin, by měla být v budoucnu dostupná všem závislým v České republice, pro které je tento léčebný postup vhodný. Vyplývá to z informací, které v úterý novinářům poskytl náměstek.

Ze zneužití pravomoci veřejného činitele obviněn bývalý šéf odboru Krajského vyšetřování v Brně Petr Netík

V souvislosti s nedávným zátahem na obchodníky s drogami zadrželi kriminalisté o víkendu na hraničním přechodu se Slovenskem Petra Netíka, který kdysi řídil třetí odbor Krajského úřadu vyšetřování v Brně, Tento odbor bojoval s organizovaným zločinem. Vyšetřovatel nyní Netíka obvinil ze zneužití pravomoci veřejného činitele a muž je ve vazbě na severní Moravě. ČTK to v úterý řekl ředitel Úřadu vyšetřování ČR Zdeněk Pelc. Při protidrogové akci zadrželi kriminalisté osm lidí, z toho dva pracovníky Městského úřadu vyšetřování v Brně.

Pět úspěšných podnikatelů z Česka zapleteno do aféry s transportem heroinu

V britském hlavním městě Londýně bylo tento měsíc zadrženo pět českých příslušníků rozsáhlého mezinárodního gangu, který se zaměřoval na transport heroinu z Turecka do Velké Británie po takzvané balkánské trase. Všichni zadržení měli v regionech České republiky, kde žili, pověst úspěšných podnikatelů. ČTK o tom v úterý informovala tisková mluvčí policejního prezidia Ivana Moosová. "Čeští občané zadržení v Anglii, plnili funkci takzvaných finančních spojek pro území celé Velké Británie," uvedla.

Hrad: Návštěva ženy prezidenta Tchaj-wanu nemá politický rozměr

Návštěva manželky tchajwanského prezidenta Li Teng-chueje paní Ceng Wen-chuej v České republice nemá politický rozměr. Podle mluvčího českého prezidenta Ladislava Špačka je jejím smyslem charitativní a nadační činnost. Ceng Wen-chuej, která je v Praze na pozvání Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97, se v pondělí sešla s Dagmar Havlovou, aby spolu hovořily o svých zkušenostech s nadační činností. V úterý večer se účastnily představení klasické čínské opery v provedení tchajwanského souboru v Divadle na Vinohradech, nad nímž choť českého prezidenta převzala záštitu. Loni touto dobou Dagmar Havlová na pozvání nadace manželky tchajwanského prezidenta studovala na Tchaj-wanu možnosti léčby rakoviny pomocí kombinace tradiční čínské medicíny s moderními technologiemi.Podle Špačka se nedají návštěvy prezidentských manželek spojovat s podporou českého prezidenta snahám o širší mezinárodní uznání tohoto ostrova.

Veřejné mínění - výsledky průzkumů

Místopředsedkyně ČSSD Petra Buzková a předseda poslanců této strany Stanislav Gross byli i počátkem tohoto měsíce osobnostmi, které čeští občané vnímají nejkladněji. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury Sofres-Factum, podle nichž na dalších místech figurují guvernér České národní banky Josef Tošovský a poslankyně za KDU-ČSL Vlasta Parkanová. Nově se do skupiny kladně hodnocených dostal zvláštní zmocněnec OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii Jiří Dienstbier a šéf odborů Richard Falbr na pátém a šestém místě. Z přehledu osobností agentura vynechala členy sociálnědemokratického kabinetu i takzvané stínové vlády ODS s výjimkou jejich předsedů Miloše Zemana a Václava Klause. Ti se spolu s kardinálem Miloslavem Vlkem, šéfem Demokratické unie Ratiborem Mejzlíkem, předsedou ODA Danielem Kroupou či ředitelem společnosti CET 21 Vladimírem Železným zařadili mezi neutrálně hodnocené osobnosti.

Propad obliby sociální demokracie, který trápil vítěznou stranu loňských voleb v posledních měsících, se zastavil. ČSSD nyní preferuje 18 procent lidí, což je o dvě procenta více než v květnu. Největší podporu si přes zhruba čtyřprocentní ztrátu udržela ODS, kterou by volilo 20,6 procenta lidí. Koncem května ji preferovalo 24,3 procent voličů, přesto by podle agentury Sofres-Factum vyšla z volebního klání vítězně. Její volební prognóza je odhadována na 27,3 procenta, kdežto sociální demokraté by získali 23,5 procent.

K politickému středu se v červnu tohoto roku řadilo 60,1 procenta občanů. Mírně přitom převládá počet těch, kteří se zařazují napravo od středu. Vyplývá to ze zveřejněných výsledků průzkumu agentury Sofres-Factum mezi 1049 respondenty. K čistému politickému středu se přihlásilo 29,7 procenta lidí, k levému středu 13,7 procenta a k pravému středu 16,7 procenta dotázaných.

Téměř tři čtvrtiny veřejnosti, tedy 73 procent, jsou přesvědčeny o tom, že policie a obecní zastupitelstva nepostupují důrazně vůči fašistickým skupinám. Vyplývá to z výsledků průzkumu Institutu pro výzkum veřejného mínění, které v úterý získala ČTK. Podle nich také 91 procent lidí pokládá tyto skupiny za nebezpečné. Jen 18 procent z 1020 dotázaných respondentů se domnívá, že práce policie a zastupitelstev je v pořádku. Jako důrazný hodnotí jejich postup především mladí lidé, lidé se základním vzděláním a občané ze severní Moravy a západních Čech.

Devět z deseti českých občanů považuje za dobré, že do České republiky jezdí zahraniční turisté. Pětapadesát procent Čechů neschvaluje, že by cizinci měli v České republice platit za služby vyšší ceny než tuzemci. Opačného názoru je 38,1 procenta lidí. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které v úterý zveřejnila agentura Sofres-Factum. Průzkum se týkal poměrně rozšířené praxe dvojích cen, kdy jsou v hotelích, restauracích nebo při prodeji vstupenek finančně lépe situovaným cizincům účtovány vyšší ceny než občanům České republiky.

Novým ředitelem Národní galerie se stal Milan Knížák

Výtvarníka a profesora Akademie výtvarných umění Milana Knížáka v úterý jmenoval ministr kultury Pavel Dostál do funkce generálního ředitele Národní galerie v Praze. Knížák bude slavnostně inaugurován 1.července, kdy Dostálovo rozhodnutí vejde v účinnost. Podle ředitelky sekretariátu ministra kultury Magdaleny Hůrkové bude téhož dne na tiskové konferenci zveřejněna Knížákova vize budoucnosti pražské Národní galerie.

Eva Urbanová chystá do Prahy dva galakoncerty

Sopranistka Eva Urbanová, která v úterý dodatečně převzala Cenu Classic 98 za interpretační přínos, chystá do Prahy dva galakoncerty. První se má za klavírního doprovodu Fabia Bidiniho uskutečnit 28.srpna v Rudolfinu, další, plánovaný na 10.prosince do Obecního domu, se stane základem pro novou profilovou desku. Umělkyně, která většinu roku tráví v zahraničí, a která během posledních dvou let výrazně zeštíhlela, novinářům řekla, že přemluvila organizátory hudebního dění v Torontu, aby tam na podzim roku 2000 mohla zpívat nikoli v Pucciniho opeře "Děvče ze zlatého západu", ale Mařenku ve Smetanově "Prodané nevěstě". První den roku 2000 bude "první dáma české opery" zpívat v Praze "Libuši".

Novák vystavuje v Míčovně Pražského hradu malby z posledních let

Představitel skupiny "12/15 Pozdě, ale přece" Vladimír Novák vystavuje od úterka v Míčovně Pražského hradu malby z posledních pěti let. Malíř neopustil velké formáty, oproti starším dílům použil krajinné prvky, figurální tématika však v jeho obrazech zůstává. Výstava, kterou uspořádala Správa Pražského hradu ve spolupráci s galerií Gema, nese jméno jednoho ze starších Novákových artefaktů "Muž ve větru" - papírové hlavy pověšené na provaze. "Jde o výraz určitého intelektu kolísajícího mezi nadějí a depresí," vysvětlil Novákna úterní vernisáži novinářům název výstavy. Doplnil, že titul projektu byl ovlivněn také jeho stále častějším ohlížením se do vlastní minulosti. "Rád jsem v mládí chodil proti jarnímu větru, později se to prohloubilo do existenciální roviny," konstatoval dvaapadesátiletý výtvarník, který je podle kurátora výstavy Ivana Neumanna jedním z "nejtišších" umělců své generace.

V Senátu začala výstava obrazů českých krajanů z Chorvatska

Výstava obrazů českých krajanů z Chorvatska začala v úterý v prostorách horní komory parlamentu. Čtyři chorvatští umělci - Siniša Njegovan Stárek, Ante Živkovič Fošar, Saša Petroševsi Novak a Branko Bazina - patří k české národnostní menšině a jsou členy Českých besed v Chorvatsku. Jejich díla se těší značné pozornosti doma i v zahraničí. Autoři pracují mimo jiné ve výtvarné dílně, která již sedm let působí v centru české menšiny v chorvatském Daruvaru.

Nejnovější snímek ruského režiséra Nikity Michalkova "Lazebník sibiřský" se bude promítat ještě letos i v českých kinech

Do konce roku se má v českých kinech objevit nejnovější snímek ruského režiséra Nikity Michalkova "Lazebník sibiřský". O distribučních právech jedná akciová společnost Barrandov, která je spolu s partnery ve Francii, Rusku a Itálii jedním z jeho koproducentů. Slavnostní českou předpremiéru tohoto snímku uspořádaly v úterý vpodvečer v pražském kině 64 U hradeb Třinecké železárny, jejichž majoritním vlastníkem je stejně jako v případě Barrandova firma Moravia Steel, a dále společnosti Vítkovice a Nová huť.

Filmová komora bude podporovat podnikání v audiovizi

Koordinačním orgánem sdružení podnikatelských subjektů působících v oblasti audiovize je Česká filmová komora 'ČFK). Jako zájmové otevřené sdružení právnických osob ji na úterním zasedání v Praze založili zástupci Asociace producentů v audiovizi 'APA), Unie filmových distributorů 'UFD) a Asociace provozovatelů kin 'APK). "Chceme prosazovat zájmy svých členů při vzniku a schvalování nových zákonů v kinematografii, hájit jejich zájmy v oblasti účetních a daňových předpisů, spolupracovat s ochrannými autorskými organizacemi a profesními asociacemi," shrnul po zasedání cíle ČFK její mluvčí Pavel Strnad.

Ze sportu:

Tři přípravné zápasy sehráli fotbalisté v přípravě na novou prvoligovou sezónu. Teplice porazily v Nymburce další tým Gambrinus ligy Slovan Liberec 3:2 a Jablonec remizoval v Semicíchs nováčkem nejvyšší soutěže Bohemians Praha 3:3. Hráči Bobby Brno sehráli přípravné utkání před Pohárem Intertoto a poraziliv Šardicích slovenský tým Ozmap Trenčín 3:2.

Pouze mužstva Olomouce, Teplic a Liberce obdržela na úterním mimořádném zasedání výkonného výboru Českomoravského fotbalového svazu 'ČMFS) profesionální licence bez problémů, ostatních třináct mužstev první ligy získalo oprávnění ke startu v soutěži rovněž, ovšem s výhradou. V praxi to znamená, že tato mužstva budou pod přísnějším dohledem licenční komise.

Předpověď počasí na středu:

Na celém území České republiky má být většinou polojasno s teplotami 22 až 25 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.