Zprávy středa, 30. prosince 1998

Zprávy 30.12.98

A nyní podrobně:

Někteří politici si od roku 1999 slibují novou vládu

Více klidu, méně skandálů a afér, ale také vytvoření nové silné vlády, která by nahradila menšinový sociálnědemokratický kabinet - taková jsou přání některých českých politiků do Nového roku. O více politického klidu by stál místopředseda Poslanecké sněmovny Ivan Langer 'ODS). Sám však příliš nevěří, že právě opoziční smlouva, která měla zajistit stabilitu, vydrží. "Upřímně řečeno, nejsem si stoprocentně jist, že přežije rok 2000," řekl v úterý ČTK Langer.

Úřadujícího předsedu KDU-ČSL Jana Kasala letos nejvíce roztrpčila právě opoziční smlouva uzavřená mezi ODS a ČSSD. "Opoziční smlouva znamenala novou nekvalitu v české politice," řekl Kasal. Vláda sociálních demokratů by podle něj měla být podrobena opětovné zkoušce hlasování o důvěře ve sněmovně, tentokrát však se všemi poslanci.

Volební úspěch a následné vytvoření vlády ČSSD si naopak pochvaluje místopředseda sociální demokracie a Poslanecké sněmovny Stanislav Gross. "Doufám, že sociálnědemokratická vláda vydrží, a doufám, že se jí podaří, alespoň ve druhé polovině příštího roku, obrátit negativní vývoj růstu hrubého domácího produktu," řekl Gross.

S celkovou politickou situací je spokojeno stále méně lidí

Skoro tři čtvrtiny občanů České republiky jsou nespokojeny s celkovou politickou situací. Vyplývá to z šetření Institutu pro výzkum veřejného mínění. Naopak spokojeno je 23 procent lidí. Právě před rokem klesla spokojenost lidí s politickou situací na historické minimum - pouhých šest procent. Pak se ale jejich počet začal zvyšovat a těsně po červnových volbách vzrostl téměř na jednu čtvrtinu. V říjnu však začal opět opačný trend a podíl spokojených zase klesal.

Senátor Benda vyzval ministra Grulicha k odstoupení z funkce

Bývalý šéf Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu a senátor za ODS Václav Benda v úterý veřejně vyzval ministra vnitra Václava Grulicha, aby opustil vládní funkci. Podle Bendy se Grulich dopustil za několik měsíců, kdy stojí v čele resortu vnitra, řady chyb, které poškodily snahu České republiky o plné začlenění do NATO. "Domnívám se, že naše současná proevropsky orientovaná vláda si nemůže dovolit, aby jeden z klíčových postů zaujímal člověk, jehož působení je - ať již záměrně či díky neschopnosti - v přímém rozporu s našimi integračními snahami," uvedl senátor Benda v prohlášení, které poskytl ČTK.

Ministr vnitra Václav Grulich pokládá za zbytečné, komentovat výzvu senátora Václava Bendy, aby opustil vládní funkci. "Když Václav Benda mluví o neschopnosti, tak je to velice přiléhavé, protože z vlastní činnosti jistě dobře ví, co je to totální neschopnost," řekl v úterý Grulich.

Prohlášení senátora Václava Bendy považuje ODS za Bendovu soukromou záležitost. Skutečnostmi, které uvedl na adresu ministra Grulicha, se nicméně hodlá co nejdříve zabývat, uvedla pro TV Nova místopředsedkyně ODS Libuše Benešová.

Čechoameričanka Jiřina Fuchsová ukončila hladovku

Protestní hladovku za získání dvojího občanství ukončila v úterý Čechoameričanka Jiřina Fuchsová, která od pondělí tábořila před Úřadem vlády. Po telefonickém rozhovoru s ministrem vnitra Václavem Grulichem a po jednání s ředitelem civilně-správního úseku ministerstva vnitra Václavem Henychem na Úřadu vlády ocenila vstřícný přístup současné vlády. "Lišíme se pouze v časovém harmonogramu," řekla Fuchsová. Ta kromě vrácení českého občanství požaduje rovněž nárok na zákonné restituce a volební právo pro české krajany žijící v zahraničí.

Vondra: Ve věci českého občanství se určitá křivda děje

Udělování českého občanství americkým krajanům, kteří po roce 1968 emigrovali do USA, je podle českého velvyslance v USA Alexandra Vondry problém, který by česká vláda měla vyřešit stejně, jako se pokouší řešit postavení českých "občanů či neobčanů" na Slovensku. "Určitá křivda se zde děje a bylo by žádoucí tuto křivdu napravit," řekl Vondra v rozhovoru pro Český rozhlas. Důvody, proč Čechoameričané požadují zavedení dvojího občanství, podle Vondry sahají od důvodů mravních až po restituční, kdy je české občanství podle zákona nutné.

Virus chřipky byl už v ČR potvrzen, epidemie ale zatím není

Na území České republiky byl potvrzen výskyt viru chřipky, epidemie zatím nehrozí. S odvoláním na Národní referenční laboratoř to v úterý uvedl hlavní hygienik Jiří Vytlačil. Zdůraznil, že právě zjištěný kmen je obsažen v letošní očkovací látce, a tak očkovaní lidé jsou dobře chráněni. Vytlačil připomněl, že toto očkování nechrání proti nákazám vyvolaným nechřipkovými viry, které v současné době trápí velkou část obyvatelstva.

Profesní sdružení se budou vyjadřovat k rozmístění dálniční sítě

Ministr pro místní rozvoj Jaromír Císař se rozhodl využít zkušeností profesních sdružení pro objektivitu posouzení optimálního umístění dálniční sítě České republiky. Za tímto účelem se ministr v úterý sešel s prezidentem Asociace dopravních inženýrů a bývalým ministrem dopravy a spojů Petrem Moosem. Ten na společném jednání přislíbil vypracovat stanovisko asociace k současným návrhům na řešení dálnic D5 a D8.

Langer žádá prověření uchazečů o funkce ve společnosti ČEZ

Stínový ministr vnitra za ODS Ivan Langer žádá prověření uchazečů o funkce ve statutárních orgánech společnosti ČEZ. V souvislosti s lednovou mimořádnou valnou hromadou ČEZ, kde se očekávají personální změny v dozorčí radě a představenstvu společnosti, proto v úterý vyzval ministra vnitra Václava Grulicha a ředitele Národního bezpečnostního úřadu Tomáše Kadlece, aby k takovým prověrkám přistoupili. Údiv nad Langrovu žádostí vyslovil předseda poslaneckého klubu ČSSD Stanislav Gross. Podle něj jsou bezpečnostní prověrky v podobných případech běžnou praxí.

CEFTA bude od 1.ledna uplatňovat panevropskou kumulaci původu zboží

Smluvní země Středoevropské dohody o volném obchodu 'CEFTA), jejímž členem je rovněž ČR, budou od 1.ledna uplatňovat ve vzájemném obchodě zásady panevropské kumulace původu zboží. To podle ministerstva průmyslu a obchodu umožní domácím výrobcům používat materiály a suroviny pocházející z kterékoli z 29 zemí zapojených do tohoto systému. Uvedené zboží přitom neztratí status původu a tím i nárok na preferenční zacházení.

Podle názoru veřejnosti zemědělci letos protestovali oprávněně

Naprostá většina české společnosti považuje letošní listopadové demonstrace zemědělců za oprávněné. Lidé však nejsou za jedno v tom, zda blokáda silnic byla tím nejsprávnějším nástrojem jejich protestů. Ve společnosti také převládá názor, že zemědělci produkují kvalitní potraviny, avšak nejsou schopni konkurovat světu. Vyplývá to z šetření společnosti Sofres-Factum, jehož výsledky obdržela ČTK.

Vstoupí v platnost zákon o znakové řeči

Od 1. ledna 99 vstoupí v platnost zákon o znakové řeči, který upravuje její používání. Neslyšící a těžce sluchově postižení budou mít podle něj právo na tlumočníka znakové řeči při vyřizování úředních záležitostí a zajišťování nezbytných potřeb, právo na vzdělávání s využitím znakové řeči a na její výuku. Podle zákona o znakové řeči mají také rodiče neslyšících dětí nárok na bezplatnou výuku znakové řeči. Úřady zatím nevědí, jak budou novou situaci řešit, protože tlumočníků znakového jazyka je málo.

Od Nového roku bude moci policie zadržet podezřelého na 48 hodin

Příští rok bude v naší republice také prodloužena lhůta k zadržení osoby podezřelé z trestného činu ze 24 na 48 hodin. Od 1.ledna budou totiž platit novely trestního řádu a Listiny základních práv a svobod, které tuto lhůtu prodlužují. Policisté tak budou mít jednou tolik času na to, aby zjistili, zda u zadrženého existují důvody pro vzetí do vazby, předtím, než požádají soud o její uvalení.

V ČR se zkracují odpisové sazby u některých skupin

Od počátku roku se zkracují odpisové sazby hmotného a nehmotného majetku u některých skupin. Vstupuje totiž v účinnost novela zákona o dani z příjmu, která by měla posílit finanční zdroje podnikatelů, ale i snížit celoroční výnos z daní o téměř 14 miliard korun. Při schvalování novely upravili poslanci také jednotlivé odečitatelné položky ze základu daně.

Zemřel člen jedné z úspěšných výsadkových skupin v protektorátu

V New Yorku zemřel Antonín Bartoš, který vedl za druhé světové války trojčlenný výsadek "Clay-Eva", považovaný za jednu z nejúspěšnějších diverzích a špionážních skupin na území bývalého protektorátu Čechy a Morava. Čechoamerický čtrnáctideník Československé noviny dnes oznámily, že Bartoš zemřel 13.prosince ve věku 88 let a je pochován hřbitově St. Michael's. Členy výsadkové skupiny byli vedle Bartoše radista Čestmír Šikola a šifrant Jiří Štokman.

Senioři mohou od pátku jezdit vlakem téměř zadarmo

V pátek 1.ledna začne platit nově koncipovaný průkaz Senior pas, který umožní důchodcům nad 70 let cestovat osobními vlaky Českých drah ve 2.třídě po celý rok za pouhých 290 Kč. Cestující tak zaplatí paušální cenu na celý rok a při jednotlivých cestách osobními vlaky si již nemusí kupovat žádné jízdenky. Ve spěšných vlacích, rychlících a vlacích EuroCity a InterCity musejí však senioři a nadále platit 50 procent z ceny obyčejného jízdného a ve vlacích vyšší kvality navíc příslušný poplatek.

Krajané z Borodinovky našli nový domov v Bohdalově

Právě před rokem našly dvě rodiny krajanů z kazašské Borodinovky nový domov v Bohdalově na Žďársku. V roce 1996 zareagovalo místní obecní zastupitelstvo na výzvu Nadace Člověk v tísni a rozhodlo se pro české běžence zrekonstruovat nevyužitou budovu staré školy. Loni 4.prosince pak krajané poprvé překročili práh nového domova.

Praha prý slouží jako tranzit pro pašování imigrantů do Británie

Organizované gangy propašují měsíčně do Velké Británie až 4000 ilegálních imigrantů. Česká republika je společně s Polskem vyhledávanou tranzitní zemí, protože sousedí s Německem. Britský list The Independent na základě údajů Národní zpravodajské služby pro odhalování trestných činů v úterý napsal, že jeden z největších pašeráckých gangů dopravuje ilegální imigranty do Británie z Hongkongu nebo Singapuru, přičemž jako přestupní stanice slouží Moskva, Budapešť nebo právě Praha.

Levnější připojení k Internetu se opozdí

Zavedení služby Internet 99, umožňující levnější připojení k počítačové síti Internet, se oproti původním předpokladům o několik týdnů zpozdí. Podle mluvčí společnosti SPT Telecom Dany Dvořákové jsou příčnou tohoto zpoždění protahující se jednání mezi Telecomem a Českým telekomunikačním úřadem o zvláštních přístupových číslech. Přidělení těchto čísel je přitom nutné pro uplatnění speciální ceny spojení v rámci služby Internet 99.

Národní muzeum bylo oceněno za svou internetovou stránku

Internetová stránka Národního muzea v Praze byla na mezinárodním festivalu audiovizuálních a multimediálních projektů z oblasti muzeí a památkové péče FAIMP'98, který se konal tento měsíc v africkém státě Burkina Faso, odměněna třetí cenou. Internetová stránka pražského muzea zaujala mezinárodní porotu především tím, že využívá technologie umožňující vytvářet trojrozměrné digitální modely sbírkových předmětů. Síť Internetu nabízí informace o Národním muzeu, které si letos připomnělo 180.výročí svého založení, teprve od října na adrese - "http://www.nm.cz".

Ministerstvo nedoporučuje kupovat Viagru přes Internet

Před obstaráváním léku Viagra přes Internet varuje Ministerstvo zdravotnictví. Nabídka na prodej Viagry, která vrací až 92 procentům mužů nad 65 let schopnost erekce, se objevila v těchto dnech na Internetu s tím, že podmínkou její dodávky není lékařský předpis. Lék je však v ČR registrován jako léčivo vázané výhradně na lékařský předpis.

Plzeňský Prazdroj letos prodal již pět miliónů hektolitrů piva

Pětimilióntý hektolitr piva v letošním roce prodala v úterý akciová společnost Plzeňský Prazdroj. Její celkový letošní výstav se bude pohybovat na úrovni 5,03 miliónu hektolitrů piva, což je historický rekord. ČTK o tom v úterý informovalo vedení společnosti s tím, že konsolidovaný výstav Prazdroje po započtení asi 250.000 hl piva vyrobeného licenčně na Slovensku a v litevském pivovaru Ragutis, kde má Prazdroj majoritní podíl, bude ještě vyšší.

Český rozhlas chystá přímý přenos Káti Kabanové z Metropolitní opery

Janáčkovu Káťu Kabanovou chystá pro přímý přenos z newyorské Metropolitní opery na 9.ledna 1999 Český rozhlas. V představení řízeném Charlesem Mackerrasem mají mezi jinými v hlavních rolích zpívat mezzosopranistka Eva Randová a tenorista Peter Straka - čeští umělci působící trvale v zahraničí.

Ze sportu

Ve 30-tém kole hokejové Staropramen extraligy Karlovy Vary prohrály se Zlínem 6:8, Kladno zvítězilo nad Plzní 4:1, Pardubice porazily České Budějovice také 4:1, Jihlava podlehla Vítkovicím 2:6 a Sparta přehrála Opavu jednoznačně 10:1.

Čeští hokejisté do 20-ti let zvítězili na mistrovství světa v kanadském Brandonu nad týmem Spojených států amerických 6:3. Naši reprezentanti si tak ve svém druhém vystoupení ve skupině A připsali první vítězství.

Sdruženář Ladislav Rygl obsadil v závodě Světového poháru v německém Oberwiesenthalu výborné sedmé místo, kterým si udržel 4-tou pozici v průběžném hodnocení.

Cyklokrosař Radomír Šimůnek obsadil šesté místo na závodech první kategorie v belgickém Loenhoutu.

Informace o počasí

Na území České republiky je dnes většinou skoro jasno až polojasno, denní teploty 3 až 6 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.