Zprávy středa, 30. srpna 1995

V diskusi o rozsireni Evropske unie o evropske reformni staty vystoupi ve ctvrtek na Alpbasskem evropskem tydnu cesky premier Vaclav Klaus, ktery do tohoto alpskeho strediska odcestuje ve stredu odpoledne. Alpbassky evropsky tyden se kona od 28. srpna do 1. zari v ramci Evropskeho fora, ktere se uskutecnuje kazdy rok. Informovalo o tom velvyslanectvi v Rakousku. Spolubesedniky ceskeho premiera v panelove diskusi budou jeste polsky ministr zahranicnich veci Wladyslaw Bartoszewski, predseda slovinske vlady Janez Drnovsek a rakousky vicekancler a ministr zahranicnich veci Wolfgang Schussel.

Britska spolecnost Baring Securities vydala doporuceni k nakupum akcii Komercni banky. Jeji rozhodnuti vychazi z vysokeho rustu bezurocnych prijmu a vysoce priznivych vysledku hospodareni v letosnim prvnim pololeti, uvedla ve stredu agentura Reuter.

Pripadne prebytky obili by nemely byt v budoucnu prekazkou pri jednani o vstupu Ceske republiky do Evropske unie. Rekl to ve stredu vrchni reditel zahranicni sekce ceskeho ministerstva zemedelstvi Jindrich Koska. Tuto skutecnost naznacuje podle jeho slov prubeh jednani, ktere Ministerstvo vede se svymi partnery z Evropske Unie. Reagoval tak na zpravu evropskych zemedelskych analytiku, podle ktere by se rostouci prebytky obili ve stredoevropskych a vychodoevropskych zemich mohly stat problemem pro vstup techto zemi do Evropske unie. Podle teto zpravy prebytek obili v deseti perspektivnich zadatelskych zemich by do roku 2000 mohl vzrust sestinasobne na sest milionu tun.

Temer polovina obcanu Ceske republiky se domniva, ze ceske politicke strany, hnuti a organizace vyuzivaji cesko-nemecke vztahy pro sve politicke cile. Podle 37 procent dotazanych muze pripadne prohlaseni parlamentu Ceske republiky a Nemecka prispet ke zlepseni cesko-nemeckych vztahu. Vyplyva to z pruzkumu Institutu pro vyzkum verejneho mineni. Temer tretina respondentu se stavi k moznosti zlepseni vztahu mezi obema zememi v souvislosti s pripadnym spolecnym prohlasenim parlamentu pesimisticky. Za cil, ktery chteji politicke subjekty vyuzivanim zminenych vztahu dosahnout, oznacilo 35 procent respondentu zvyseni popularity a ovlivneni volice ve svuj prospech.

Slavnostne bude festival Stary zakon v umeni zahajen v patek 1. zari dopoledne v Rytirskem sale Valdstejnskeho palace. Ojedinela udalost, kterou inicioval izraelsky velvyslanec v Praze Mose Jegar, zahrne na sedmdesat akci, od vytvarneho umeni a fotografie pres divadlo, film, hudbu, operu i balet. Vrcholem vikendovych poradu a predstaveni, ktere dvoutydenni jedinecnou umeleckou prehlidku odstartuji, bude provedeni varhanni skladby Petra Ebena Job v Lichtenstejnskem palaci na Male Strane, kterou jako vypravec doprovodi prave Mose Jegar.

A na zaver kratce o pocasi. Dnes je v Ceske republice oblacno az zatazeno, misty prehanky. Teploty se pohybuji v rozmezi od 12 do 16 stupnu Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha. Podrobnejsi informace pro vas pripravila Eva Petrzilkova.