Zprávy středa, 30. srpna 2000

Ivo Prokop

A nyní podrobněji:

Vláda vzala na vědomí návrh státního rozpočtu

Vláda vzala na vědomí ministerstvem financí předložený návrh státního rozpočtu na rok 2001 s úpravami podle připomínek členů vlády. Podle ministra financí Pavla Mertlíka jednání směřovalo ke snaze nalézt určité kompromisy mezi jednotlivými potřebami resortů. Ministerstvo financí navrhuje na příští rok příjmy státního rozpočtu 613 miliard Kč a výdaje 633 miliard korun při plánovaném deficitu 20 miliard korun, k němuž se vláda zavázala dohodou s Občanskou demokratickou stranou /ODS/. Nadměrné požadavky resortů by zvýšily rozpočtový deficit o 94 miliard Kč. O návrhu rozpočtu, který již bude obsahovat podrobně rozpracované jednotlivé kapitoly, by mohla vláda jednat znovu už 6. září.

V Praze bude jednat politický výbor Parlamentního shromáždění Rady Evropy

Debata o situaci v Bělorusku, na Blízkém východě a v Čečensku bude patřit mezi témata dvoudenního zasedání politického výboru Parlamentního shromáždění Rady Evropy, jehož členové budou jednat v Praze příští pondělí a úterý. Výbor se bude zabývat též rolí Organizace spojených národů a evropskou architekturou v příštím tisíciletí, ale obecně také financováním politických stran. Pondělního úvodu schůze výboru se zúčastní mimo jiné předseda sněmovny Václav Klaus a ministr zahraničí Jan Kavan.

Rakousko hodlá spojovat otázku Temelína s rozšířením Evropské unie

Rakouská vláda tvrdí, že rozhovory o vstupu České republiky do Evropské unie mají souviset s dodržováním bezpečnostních a ekologických standardů v jihočeské jaderné elektrárně Temelín. Prohlásil to kancléř Wolfgang Schüssel, jehož citovala agentura APA. Nebudou-li tyto standardy splněny, nebude Rakousko při jednáních o rozšíření souhlasit s uzavřením kapitoly energetika, pravil Schüssel po schůzce se zástupci vlády spolkové země Horní Rakousy a hornorakouského sněmu.

Podle Václava Havla nelze obavy o Temelín nelze spojovat s rozšiřováním Evropské unie

Obavy ekologických organizací a některých západoevropských vlád o bezpečnost jaderné elektrárny Temelín by podle prezidenta Václava Havla neměly být spojovány s otázkou rozšiřování Evropské unie. Reagoval tak na prohlášení rakouského kancléře Wolfganga Schüssela, podle něhož rozhovory o vstupu České republiky do Evropské unie mají souviset s dodržováním bezpečnostních a ekologických standardů v temelínské elektrárně. "Je to takové, řekl bych, krátké spojení, protože Evropská unie nemá žádnou smlouvu, že nesmí budovat jaderné elektrárny," řekl prezident.

V Rakousku se podle mluvčího jaderné elektrárny Temelín Milana Nebesáře v poslední době zvyšuje počet nepravdivých negativních prohlášení na účet Temelína ze strany rakouských politiků, protijaderných organizací i rakouských médií. Jde o hysterickou a demagogickou kampaň v souvislosti s blížícím se uvedením prvního bloku Temelína do provozu. Na rozdíl od seriózního přístupu německého souseda, který přistupuje k jaderné problematice bez emocí na základě faktů a dlouholeté praktické zkušenosti, vychází rakouská prohlášení pouze z polopravd nebo dokonce lží, tvrdí mluvčí elektrárny.

Na stáži v Japonsku bylo 72 odborníků na jadernou energetiku z České republiky

Již 72 specialistů z České republiky, pobývalo v Japonsku na stáži v rámci mezinárodního rozvojového programu v oblasti jaderné energetiky, který zajišťuje japonská vláda prostřednictvím ministerstva pro mezinárodní obchod a průmysl. Cílem je zvýšení kultury bezpečnosti jaderné energetiky. Program, který je plánován na dobu 10 let, byl zahájen před více než osmi lety. Ukončen bude v březnu 2002. Podle mluvčího temelínské elektrárny Milana Nebesáře, zkušenosti z Japonska byly využity například při budování informačních středisek na jaderných elektrárnách v Dukovanech a v Temelíně, organizaci směn blokových dozoren v Dukovanech, výběru postupů hodnocení lidských chyb při provozu elektráren, instalaci plnorozsahových simulátorů, zajištění seismické odolnosti jaderných zařízení či výcviku personálu.

Temelín podal trestní oznámení na šéfa české pobočky Greenpeace

Vedení jaderné elektrárny Temelín zaslalo podalo trestní oznámení na ředitele české pobočky ekologického hnutí Greenpeace Jiřího Tuttera. Vedení elektrárny Tuttera podezírá, že se dopustil šíření poplašné zprávy zveřejněním pondělní informace o údajném falšování dokumentace o opravě chladícího potrubí k reaktoru. Tutter v reakci na trestní oznámení Temelína řekl, že je rolí Greenpeace upozorňovat na to, že nejsou dodržovány všechny náležitosti jaderné bezpečnosti.

Generální dodavatel technologií pro jadernou elektrárnu Temelín a.s. Škoda Praha a subdodavatel a.s. Modřanská potrubní jsou připraveny bezodkladně poskytnout vyšetřujícímu orgánu veškeré podklady a informace dosvědčující, že potrubí k tlakové nádobě v prvním reaktoru vyhovuje všem normám. "Zařízení bylo podrobeno pěti inspekcím a kontrolám a nebylo na něm shledáno žádných závad," řekl mluvčí Škody Milan Kuchta.

Vláda bude ve středu schvalovat členy delegace České republiky na zasedání finančníků

Vláda bude dnes schvalovat návrh na jmenování delegace České republiky na výroční zasedání rad guvernérů Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze. Vedoucím delegace by se měl stát ministr financí Pavel Mertlík, dalšími členy, které musí schválit vláda, jeho náměstek Jan Mládek, guvernér České národní banky Josef Tošovský a viceguvernér České národní banky Oldřich Dědek. Mertlík je podle existujících pravidel zástupcem České republiky v radě guvernérů Světové banky a Tošovský v Mezinárodním měnovém fondu.

Radnice Prahy 1 zakáže při zasedání světových finančníků vstup na veřejné trávníky

Radní Prahy 1 rozhodli, že v době zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky lidé nebudou smět vstupovat na veřejné trávníky. Již v polovině září nechá vedení prvního obvodu rozmístit na vybraná místa tabulky, které budou vstup zakazovat. Opatření má chránit trávníky před případným vandalismem, řekl novinářům starosta Prahy 1 Jan Bürgermeister. Radnice nechá podle něj rozmístit 79 tabulek s nápisem, který vedle češtiny bude zakazovat vstup také v angličtině, němčině a ruštině. Na dalších 242 tabulkách bude přeškrtnutá stopa. Radní navíc nechají veřejnou zeleň a mobiliář parků pojistit před poškozením a krádeží.

Ministryně Albrightová dostane během návštěvy prezidenta Havla v USA cenu

Americká ministryně zahraničí Madeleine Albrightová obdrží příští týden ve čtvrtek během pracovní návštěvy českého prezidenta Václava Havla ve Spojených státech ocenění sdružení Američtí přátelé České republiky. Podle informací prezidentské kanceláře se tak Albrightová stane první laureátkou Ceny za mezinárodní spravedlnost a lidská práva, kterou se sdružení rozhodlo udělovat. Sdružení se jako nezávislá, nezisková organizace snaží prosazovat takovou politiku americké vlády, která by byla výhodná pro vzájemné vztahy obou zemí, a prosazovat kontakty mezi firmami, institucemi a jednotlivci. Členy sdružení jsou například filmový režisér Miloš Forman, bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger a tenistka Martina Navrátilová. Hlavním důvodem Havlovy návštěvy USA je účast na Summitu tisíciletí OSN, který se uskuteční v New Yorku od 6. do 8. září. V rámci summitu by se měl Havel také setkat se svými protějšky z pěti zemí. Na programu má například schůzku s novým maďarským prezidentem Ferencem Mádlem, s lotyšskou prezidentkou Vairou Vikeovou-Freibergaovou a makedonským prezidentem Borisem Trajkovským. S projevem vystoupí český prezident až v závěrečný den summitu.

Prezident Havel jmenoval prvního ředitele Úřadu na ochranu údajů

Svého prvního ředitele získal nový Úřad na ochranu osobních údajů. Prezident Václav Havel na Pražském hradě předal jmenovací dekret do této funkce Karlu Neuwirtovi, a to s účinností od 1. září. Úřad bude dohlížet na to, aby instituce, které shromažďují a zpracovávají osobní data občanů, tyto údaje nezneužívaly a dodržovaly zákon, který ochranu osobních údajů upravuje. Neuwirt řekl, že prvním úkolem úřadu, činného od 1. června, bude zjištění, jaké instituce s osobními daty občanů nakládají. Úřad může vyžadovat podklady od osob, institucí a firem, které budou osobní údaje shromažďovat. Zjistí-li porušení zákona, může udělit až miliónové pokuty nebo nařídit zničení databází s těmito údaji. Neuwirt byl ředitelem odboru ochrany osobních údajů v Úřadu pro státní informační systém a podílel se na přípravě zákona o ochraně osobních údajů.

Václav Havel jednal s kardinálem Miloslavem Vlkem o vztazích mezi státem a církví

Naději, že vztahy mezi státem a církví zaznamenají posun vpřed, vyjádřil na neformální večeři s kardinálem Miloslavem Vlkem prezident Václav Havel. Prezidentův poradce Pavel Fischer, který byl večeři přítomen, řekl, že Havla utvrzuje v tomto názoru i stav jednání o česko-vatikánské smlouvě. Prezident s kardinálem diskutoval i o zářijovém výroční zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze. Václav Havel seznámil kardinála se svým návrhem zorganizovat setkání zástupců fondu a odpůrců globalizace.

Děti z Čečenska nastoupí do škol v Bruntále 4. září

Šestnáct čečenských dětí, které našly se svými rodiči dočasný azyl v uprchlickém středisku v Bruntále, nastoupí do čtyř místních základních škol 4. září společně s českými dětmi. Správa střediska se na tom dohodla s pracovníky Školského úřadu v Bruntále. Čečenské děti mohou do českých škol docházet bezplatně. Podle zákona totiž nemusejí cizinci za výuku nic platit, pokud mají povolení k pobytu v České republice.

V Brně začíná celostátní sjezd učitelů

Problematika proměn škol, učitelů a žáků na přelomu tisíciletí je hlavním tématem dvoudenního celostátního sjezdu učitelů, který dnes začíná v Brně. Předseda České pedagogické společnosti Vlastimil Švec pokládá za pozitivní, že se na sjezdu setkají pracovníci různých oblastí školství. Sjezd se koná u příležitosti 80. výročí první sjezdu učitelstva v roce 1920.

V září se uskuteční česko-německý seminář

Místem výměny názorů a zkušeností Čechů a Němců by se měl stát seminář s názvem "V pravdě žít - pravda jako základ dobrého sousedství". Uskuteční se od 15. do 17. září v Horní Plané na Českokrumlovsku. Informovala o tom Lenka Hůlková ze Spolku Adalbert Stifter Centrum. Spolek seminář pořádá s městem Horní Planá a Unií pro dobré sousedství česky a německy hovořících zemí.

Pro postiženou mládež bude otevřena nová církevní praktická škola

Pro mládež s mentálním nebo kombinovaným postižením od 15 do 26 let je určena nová dvouletá církevní škola v Českém Těšíně na Karvinsku. Na začátku září nastoupí do prvního ročníku dvanáct žáků, kteří budou rozděleni do dvou skupin. Během praktického vyučování se žáci zaměří na přípravu pokrmů, ruční práce, pěstování rostlin a rodinnou výchovu. Mimo odbornou přípravu je čeká výuka českého jazyka, matematiky, občanské nauky, hudební a tělesné výchovy a další dva volitelné předměty. Na konci dvouleté výuky žáci obdrží závěrečné vysvědčení, které nahradí výuční list. Nová církevní škola sídlí ve stacionáři pro mentálně postiženou mládež Eden v Českém Těšíně. Jejím zřizovatelem je Slezská církev evangelická augsburského vyznání.

Švédský král se o víkendu nečekaně objevil v Českém Krumlově

Švédský král Carl XVI. Gustaf s chotí se o víkendu objevil nečekaně v Českém Krumlově a zaskočil místního starostu v kraťasech a s indiánským amuletem na krku. Starosta Antonín Princ v den překvapivé návštěvy spoluorganizoval recesistický závod v plavbě na duších. "Pan král navštívil město jako běžný turista a nikdo o něm dopředu nevěděl," řekl starosta. Že byla návštěva krále Carla XVI. Gustafa skutečně neplánovaná a neoficiální, sdělili i zástupci švédského velvyslanectví v Praze. Král se podle ambasády v Česku zastavil při zpáteční cestě z dovolené v Itálii. Král Carl XVI. Gustaf navštívil Český Krumlov již v roce 1995, kdy byl v České republice ovšem na státní návštěvě. Nyní v Českém Krumlově navštívil mimo jiné jednu z místních restaurací a překvapenému starostovi řekl, že na atmosféru města nemůže zapomenout.

A ještě krátce o počasí. Čekejte většinou polojasno. V horských polohách při zvětšené oblačnosti přeháňky. Teploty 20 až 24, na horách kolem 16 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Rádia Praha.