Zprávy středa, 31. března 1999

Nyní podrobněji:

Pozemní operace NATO nepřichází podle Kovandy v úvahu

Pozemní operace NATO proti srbským silám v Kosovu nepřichází podle českého velvyslance při alianci Karla Kovandy v úvahu, protože pro takový krok není politická vůle. Souhlasil s tím, že ze vzduchu nelze zabránit řádění polovojenských srbských band v kosovských vesnicích. Kovanda přiznal, že aliance nepředpokládala tak surové a rozsáhlé etnické čištění. Na druhé straně je nabíledni, že prezident Miloševič měl toto řešení připravené již dávno; existuje pro to řada důkazů a dokumentů. Naprosto se mýlí ti, kdo v humanitární katastrofě vidí důsledek útoků NATO, uvedl Kovanda.

ČR poskytne pomoc civilnímu obyvatelstvu v Kosovu

Pomoc civilnímu obyvatelstvu v jugoslávské provincii Kosovo poskytne nejen česká vláda, která z rozpočtu ministerstva zahraničních věcí uvolní 60.000 dolarů, ale také humanitární organizace a poslanci. Příští týden v pondělí bude podle humanitární organizace ADRA vyslán do Kosova vůz s více než dvaceti tunami nákladu potravin, oblečení a hygienických potřeb.

Vražda při demonstraci v Praze neměla politický motiv

Pondělní demonstraci na náměstí Míru v Praze, při níž byl zastřelen svým krajanem devětatřicetiletý Albánec z bývalé Jugoslávie, zabezpečoval dostatečný počet policistů. Mluvčí pražské policejní správy Eva Brožová uvedla, že není v silách policie nenadálé střelbě v davu zabránit. Politický motiv střelby vyloučila. Policie podle dosud zjištěných informací považuje za motiv dlouhotrvající spory mezi rodinou oběti a útočníka. Střelbě předcházelo několik potyček mezi účastníky akce, při nichž policie zasahovala.

ODA je ochotna podpořit vyslání jednotky české armády do Jugoslávie

Občanská demokratická aliance 'ODA) je ochotna v parlamentu podpořit případné vyslání jednotky české armády do Jugoslávie v rámci sil NATO. Jednotka by se zúčastnila pozemní operace, pokud se pro ni Severoatlantická aliance rozhodne. ODA, narozdíl od mnoha jiných politických představitelů, jednoznačně podporuje vojenský zásah NATO v Jugoslávii.

Zieleniec: Sounáležitost s NATO je v zájmu ČR i podporou humanity

Souhlas s kroky NATO včetně jejích útoků v Jugoslávii je vyjádřením sounáležitosti vůči alianci. Vyplynulo to z vyjádření bývalého ministra zahraničí ČR Josefa Zieleniece pro Českou televizi. Zieleniec, který nyní přednáší na univerzitě v americkém městě Princenton, zdůraznil výhodnost členství v NATO, neboť díky němu ČR konečně zakotvila mezi přátelskými národy, což však není zadarmo. "Část té ceny platíme teď. Jestliže ji nechceme zaplatit, naše politická elita bude rozpačitá, alibistická a navíc, nedej bůh, by opomíjela násilí v Kosovu, stane se nevěrohodná jako spojenec," prohlásil exministr zahraničí v reakci na vyhýbavé postoje většiny české politické reprezentace k zahájení útoků NATO proti jugoslávskému režimu.

Češi mají pochyby o tom, k čemu NATO je, tvrdí politolog Rupnik

Reakce některých českých politiků na bombardování Jugoslávie vyvolávají dojem, že mají pochyby o tom, k čemu NATO je a že Češi vstoupili do NATO, aniž chápali, oč jde. ČTK to řekl francouzský politolog Jacques Rupnik. Je to první taková zkouška, do jaké míry jsou Češi schopni se v krizi chovat skutečně jako spojenci, dodal s tím, že jde o nepochopení i o "jisté selhání". Průzkumy veřejného mínění také potvrzují "sklony k neutralismu". Obecně připustil pochyby, zda intervence byla v této chvíli nejrozumnější.

Češi v Jugoslávii jsou zklamáni postojem České republiky

Češi žijící v Jugoslávii jsou zklamáni postojem České republiky, která podporuje letecké údery NATO. Vinu však přisuzují politickým vůdcům, přičemž nechápou především postoj prezidenta Václava Havla, jemuž za jeho disidentských dob pomáhali vydáváním knížek a uváděním divadelních her.

Clinton poděkoval Havlovi za jeho podporu útokům NATO v JSR

Za podporu útokům aliance v Jugoslávii poděkoval českému prezidentovi Václavu Havlovi jeho americký protějšek Bill Clinton. Za vojenský zásah NATO proti srbským vojenským cílům se od jeho začátku postavil jednoznačně z předních českých politiků pouze Havel.

Makedonie hodlá vstoupit do NATO

Makedonie hodlá co nejdříve vstoupit do Severoatlantické aliance. Její velvyslanec se sídlem ve Vídni Ognen Maleski po audienci u prezidenta Václava Havla uvedl, Makedonie nepovolí vojenské operace z vlastního území proti sousedním zemím. Vojáci NATO, kterých je nyní v souvislosti s krizí v Kosovu v Makedonii rozmístěno přes deset tisíc, nemají podle Maleskiho záměr ani vybavení k útoku na Jugoslávii a pouze jsou připraveni zajišťovat plnění mírové smlouvy o Kosovu. Dvoumiliónová Makedonie už vyčerpala podle jejího velvyslance možnosti přijímat další uprchlíky z Kosova a potřebuje okamžitou pomoc ze zahraničí, které by část běženců přijalo.

Makedonie je jednou ze tří zemí, do kterých se rozhodlo české ministerstvo zahraničí směřovat finanční pomoc kvůli hromadnému přílivu uprchlíků z Kosova. Další peníze mají pomoci usnadnit situaci v Černé Hoře a Albánii, kam se zejména před srbským násilím uchýlily desetitisíce utečenců.

Koncepci reformy veřejné správy projedná parlament

Kabinet Miloše Zemana vzal v úterý pozdě večer na vědomí návrh koncepce reformy veřejné správy, kterou vypracovalo ministerstvo vnitra. Materiál nyní čeká široká diskuse v obou parlamentních komorách, řekl novinářům krátce před půlnocí mluvčí vlády Libor Rouček. Vláda také uložila řediteli Národního bezpečnostního úřadu Tomáši Kadlecovi, aby upravil seznam utajovaných skutečností v souvislosti s novelou zákona o utajovaných skutečnostech, kterou se vláda též zabývala.

Poslanci pustili do druhého čtení zákon o vojácích z povolání

Poslanecké sněmovna postoupila do druhého čtení vládní návrh zákona o vojácích z povolání. Předloha je v duchu legislativy členských států NATO. Základní změnou je pojetí služebního poměru, které se již nepovažuje za celoživotní povolání. Je stanoven na dobu určitou, podle potřeb ozbrojených sil v trvání od dvou do 20 let, s výjimkou služby v zahraničí, která může být i kratší než dva roky. Vládní předloha chce zachovat vojenskou službu v délce 12 měsíců.

Ministerstvo obrany neuvažuje o zrušení prodeje tanků do Gruzie

Ministerstvo obrany podle mluvčího Milana Řepky neuvažuje o tom, že by kvůli údajným obavám některých zahraničních tajných služeb zrušilo kontrakt na odprodej zastaralých tanků T-54 a T-55 do Gruzie. Řepka uvedl, že nic neví o varováních západních zpravodajských služeb, které prý upozorňují na možnost odprodeje tanků z Gruzie afgánskému hnutí Taliban. Podle něj se kontrakt řádně naplňuje a Gruzie by měla složit zálohu na první fázi obchodu.

Ministr Bašta nechtěl komentovat, zda navrhl Růžka na šéfa BIS

Ministr Jaroslav Bašta, který je odpovědný za tajné služby, stále nechce prozradit, koho navrhne na ředitele Bezpečnostní informační služby. V posledních dnech často zmiňované jméno dosavadního šéfa Vojenského obranného zpravodajství Jiřího Růžka nechce Bašta potvrdit, přestože předseda sněmovního výboru pro obranu a bezpečnost Petr Nečas řekl, že právě Růžka předběžně Bašta navrhuje. V pondělí také padla poslední překážka, která mohla navržení Růžka bránit. Vyšetřovatel totiž upustil od jeho stíhání kvůli údajnému zneužití pravomoci veřejného činitele. Toho se měl dopustit tím, že v roce 1995 ještě jako vedoucí pracovník v civilní rozvědce neoprávněně zapsal na seznam agentů služby svého kamaráda, aby jej ochránil před stíháním za autonehodu. Růžek se hájil tím, že tento krok byl legální a souvisel s tajnou operací.

Místo řádného ředitele BIS není obsazeno od 27. ledna, kdy vláda z této funkce odvolala s okamžitou platností Karla Vulterina. Kabinet zdůvodnil své rozhodnutí tím, že Vulterin se dopustil vážných profesionálních pochybení. Neoficiální zdroje hovořily o tom, že Vulterinovo odvolání souviselo s dopisem, který napsal rezident britské tajné služby v Praze a v němž kritizoval práci BIS.

Centrální banka očekává v závěru roku míru nezaměstnanosti 10 procent

Česká národní banka prognózuje na letošní rok vývoj hrubého domácího produktu v intervalu od minus 1,5 do 1 procenta a nezaměstnanost v závěru roku kolem deseti procent. Na setkání s analytiky to uvedl člen bankovní rady Oldřich Dědek. Centrální banka očekává průměrnou inflaci 2,7 až 3,6 procenta.

Podpora jaderného programu klesla během pěti let o pětinu

Podpora jaderného programu klesla mezi českými občany během posledních pěti let o jednadvacet procent. Další rozvoj jaderné energetiky nyní podporuje 47 procent dotázaných. Vyplývá to z průzkumu firmy STEM. Nadšení veřejnosti pro jadernou energetiku silně ochladlo, a to zřejmě pod vlivem nákladného a zdlouhavého budování jaderné elektrárny Temelín. Při stejném průzkumu v roce 1994, zaměřeném jak na ochotu občanů dále podporovat rozvoj jaderné energetiky, tak na podporu dostavby Temelína, se záporně vyjádřilo 32 procent dotázaných. Letos počet negativních vyjádření stoupl na 53 procent.

V Praze začal druhý ročník veletrhu Prague Internet World

Vyvrcholením dlouhodobější akce "Březen - měsíc Internetu" se stalo zahájení druhého ročníku specializovaného veletrhu Prague Internet World. Ve Veletržním paláci v Praze vystavuje od úterý více než šedesát firem a organizací, které mají s celosvětovou počítačovou sítí něco společného.

Pro rozšíření elektronického obchodu v ČR musí vláda vytvořit příslušnou legislativu, která by zaručila právní jistoty pro šíření informací po Internetu. Na konferenci Prague Internet World'99 to řekl místopředseda vlády a předseda vládní rady pro státní informační politiku Pavel Mertlík. Pro ČTK uvedl, že dvě základní normy v této oblasti, kterými jsou zákon o elektronickém obchodu a zákon o elektronickém podpisu, by měly být alespoň ve věcném záměru hotov v tomto roce. Jednou z dalších norem by měl být zákon o ochraně osobních dat. Podle Mertlíka je problém vytvořit dostatečně kvalitní normu reagující na aktuální stav, protože Internet se velmi dynamicky rozvíjí.

Spisovatel Milan Kundera se dožívá 70 let

Sedmdesáti let se 1. dubna dožívá ve světě zřejmě nejznámější současný český spisovatel Milan Kundera, který však své poslední knihy píše ve francouzštině, jazyku země, kde žije skoro 25 let. On sám je pro čtenáře poměrně záhadnou osobou, protože se již dlouho vyhýbá novinářům i veřejnosti. Podle jeho knih bylo natočeno několik filmů, z nichž zřejmě nejúspěšnější byla adaptace "Žertu" natočená Jaromilem Jirešem '1968), na níž se také podílel jako scénárista. Američan Philip Kaufman natočil roku 1987 komerčně úspěšnou hollywoodskou velkoprodukci podle "Nesnesitelné lehkosti bytí". Od té doby Kundera nepovoluje filmové přepisy svých knížek. Milan Kundera patřil k výrazným postavám 60. let a také k těm, kterým byla po sovětské invazi v srpnu 1968 brzy zakázána publikace. V roce 1975 odejel do Francie, kde přednášel na univerzitě v bretaňském Rennes a v Paříži.

Automobily nad 3,5 tuny nebudou smět od čtvrtka do centra Prahy

Nákladní a dodávkové automobily, jejichž hmotnost přesahuje 3,5 tuny, nebudou smět od čtvrtka ve všedních dnech od 08:00 do 18:00 vjíždět do centra Prahy. Zákaz by měl zlepšit dopravní situaci v lokalitách, které jsou v nadměrné míře zatíženy zásobováním. Zóna bude vedle Prahy 1 zahrnovat malé části Prahy 2 a Prahy 5.

Při výbuchu diskotéky zahynul člověk

Silný výbuch zničil v pondělí večer v Hrádku nad Nisou na Liberecku diskotéku Paradies, přilehlou samoobsluhu i tělocvičnu. V sutinách nalezli kriminalisté mrtvého muže. Škoda přesáhla podle předběžných odhadů několik miliónů korun. Příčinu exploze vyšetřují kriminalisté. Jedna z verzí hovoří o možnosti výbuchu plynu. Místní obyvatelé tomu příliš nevěří, neboť podle jejich názoru plyn nebyl cítit.

Valdštejnská zahrada v Praze bude od čtvrtka opět přístupná

Valdštejnská zahrada v Praze na Malé Straně bude od čtvrtka po pětiměsíční přestávce znovu otevřena. Procházka zahradou usnadňuje a zpříjemňuje cestu na Pražský hrad přes Malostranské náměstí od stejnojmenné stanice metra, v jejíž blízkosti byla loni vybudována nová brána. Ranně barokní zahrada v manýristickém stylu, založená v 17. století, je oblíbeným místem turistů. Do zahrady se vrátí pávi, kteří se již stali jejím tradičním koloritem a mají je v oblibě zejména děti.

Ze sportu:

Ani v pátém kvalifikačním vystoupení fotbaloví reprezentanti do jednadvaceti let neinkasovali. Po úterní výhře na hřišti Skotska 1:0 jsou jasně v čele deváté kvalifikační skupiny mistrovství Evropy.

Vynikající druhé místo obsadila na mezinárodním turnaji kategorie A v Římě česká judistka Andrea Pažoutová. Svým úspěchem si juniorská mistryně Evropy z loňského roku z Bukurešti zajistila start na letošním evropském šampionátu v Bratislavě. Po vítězství nad Mizziovou z Malty, Maďarkou Soosovou a Blancovou ze Španělska se musela sklonit až ve finále kategorie do 70 kilogramů před další Španělkou Ursulou Martinovou, které podlehla před časovým limitem.

Stručně o středečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, noční teploty 4 až 0, denní 11 až 15 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.