Zprávy středa, 31. května 1995

Ceske republika byla vyzvana OSN, aby zvazila rozsireni ceske ucasti v mirove misi v Chorvatsku o zenijni jednotku. Ministerstvo obrany CR je pripraveno poskytnout do sil OSN zenijni jednotku v pripade, ze o tom rozhodne vlada a parlament Ceske republiky. Zapadni mocnosti, zejmena Britanie a Francie, v poslednich dnech vyjadrily pripravenost podstatne zvysit pocty svych vojaku v silach UNPROFOR v Bosne. Cesti vojaci jsou ovsem zacleneni do jednotek UNCRO v Krajine na uzemi Chorvatska.

Desetiprocentni inflaci v Ceske republice letos predpoklada Evropska banka pro obnovu a rozvoj /BERD/. Podil soukromeho sektoru na hrubem domacim produktu v lonskem roce dosahl podle stejneho pramene v CR 65 procent, coz je nejvyssi podil ze zemi vychodni Evropy a byvaleho Sovetskeho svazu. Za CR nasleduje s 55 procenty Estonsko, Madarsko, Litva, Polsko a Slovensko.

Na setkani ministru zahranici zemi Severoatlanticke rady pro spolupraci v nizozemskem Noordwijku odletel dnes rano sef ceske diplomacie Josef Zieleniec. Ma se zde setkat mimo jine i se svym americkym resortnim kolegou Warrenem Christopherem. Generalni tajemnik NATO Willy Claes pri zahajeni schuzky rekl, ze je nutne vtisknout evropske bezpecnosti novou dynamiku. Za jeden z prvku nove dynamiky oznacil Willy Claes budouci rozsireni NATO. Nova Evropa je podle jeho nazoru zalozena nikoli na sferach vlivu, ale na zakladech integrace a spoluprace.

Pri reseni dosavadni platebni dohody mezi Ceskou republikou a Slovenskem zaujme slovenske ministerstvo prumyslu a obchodu stejne stanovisko jako ceske ministerstvo financi. Podle namestka slovenskeho ministerstva prumyslu a obchodu Miroslava Somoly jsou duvodem k tomuto opatreni vazby na Mezinarodni menovy fond a na zadost CR o clenstvi v OECD, kde predpokladem je eliminace clearingoveho uctu. Slovenska strana vi, ze platebni dohoda musi byt zrusena, zduraznil.

Ceska vlada by se na svem pravidelnem jednani zabyva zejmena zpravou ministra financi Ivana Kocarnika o plneni statniho rozpoctu v prvnim ctvrtleti. Zprava konstatuje, ze rozpocet byl prebytkovy a ministerstvo v komentari hodnoti vyvoj jako uspokojivy. Premier Vaclav Klaus predklada navrh statutu Rady pro zpravodajskou cinnost. V programu zasedani kabinetu ma byt mimo jine i kontrolni zprava o privatizaci byvalych vojenskych prostoru Ralsko a Mlada.

Urad pro dokumentaci a vysetrovani zlocinu komunismu dnes v Praze oznamil, zepravdepodobne do dvou mesicu zahaji trestni stihani odpovednych osob v souvislosti se smrti Jana Masaryka.

Urad pro dokumentaci a vysetrovani zlocinu komunismu dale ocekava, ze do dvou mesicu zpracuje a pripravi, v souvislosti s udalostmi roku 1968, podklady pro trestni stihani dvaceti vyznamnych osob pro spachani trestneho cinu vlastizrady formou rozvraceni republiky. Urad predevsim prosetruje, kdo se, nehlede na takzvany zvaci dopis, fakticky na vlastizrade podilel.

Kratce o pocasi: Dnes je v Ceske republice na vetsine uzemi oblacno s prehankami a bourkami, behem dne prechodne i polojasno. Nejvyssi denni teploty se pohybuji mezi 22 az 26 stupni Celsia.

A nyni uz predavam slovo kolegymi Eve Petrzilkove, ktera ma pro vas podrobnejsi informace: