Zprávy středa, 31. května 2000

Při sledování zpravodajské relace Radia Praha vás vítá Evelina Himalová. Stručně k některým tématům:

A nyní zprávy podrobné:

Estonsko a Česko jsou podle estonského prezidenta Lennarta Meriho nedílným článkem evropské integrace

Nezpochybnitelné místo Estonska a Česka při evropské integraci zdůraznil při úterní slavnostní večeři na Pražském hradě estonský prezident Lennart Meri. "My nejdeme do Evropy, my jsme vždycky v Evropě byli. Probíhající procesy nejsou milostivým podáním ruky ze strany Evropy, ale obnovením její celistvosti," pronesl ve svém přípitku prezident pobaltské země, která je spolu s Českou republikou v první skupině uchazečů o členství v Evropské unii. Myslící a zodpovědná Evropa potřebuje obě země a evropské integraci nesmí bránit "dodatečné umělé podmínky" pro jednotlivé kandidáty na členství v Evropské unii, upozornil Lennart Meri, který je v České republice na čtyřdenní státní návštěvě. Prezident Václav Havel v přípitku připomněl, že při rozšiřování unie i NATO je důležitá politická vůle k rozšíření na obou stranách. Podtrhl, že budoucí uspořádání Evropy musí být rovnocenné. Estonský prezident si od své návštěvy v Česku, jak řekl při večeři, slibuje prohloubení hospodářských vztahů. Podíl ČR na estonském dovozu a vývozu totiž nedosahuje ani jednoho procenta. Přeje si i oživení turistického ruchu a kulturní výměny. K rozkvětu vztahů by mělo přispět české velvyslanectví v Tallinu, které bylo otevřeno tento měsíc, věří Václav Havel. Večeře se kvůli nemoci nezúčastnila Havlova manželka Dagmar.

Vláda projedná aktualizovaný Národní program příprav na EU

Rozsáhlý program úkolů České republiky týkající se příprav na vstup do Evropské unie projedná ve středu vláda. Ministerstvo zahraničí informovalo, že úkoly v rámci příprav na členství se dělí na krátkodobé, jejichž splnění se předpokládá ještě letos, a na střednědobé. Ty je potřeba splnit během let 2001 a 2002 - tedy před pracovním datem vstupu ČR do unie v lednu 2003. Jde o novou verzi Národního programu, která vychází z poznatků jednotlivých ministerstev se screeningem a vyjednáváním o přistoupení. Program, který už počátkem května projednal vládní výbor pro evropskou integraci, údajně bere ohled i na kritická hodnocení Evropské komise, obsažená v posudcích z let 1998 a 1999. Priority českých příprav zůstávají totožné s cíli minulé verze Národního programu, uvedlo ministerstvo. Mezi prvořadé úkoly patří ekonomická a sociální soudržnost, regionální politika, prohlubování demokratického systému, zavedení evropského práva a mechanismy k jeho vynucení, životní prostředí, zdokonalování veřejné správy a soudnictví, ale i hospodářská a měnová politika, zapojování do programů EU a dokončení transformace bankovního a průmyslového sektoru. Nově obsahuje každá kapitola programu tabulkové přehledy úkolů, které umožní lépe sledovat jeho naplňování.

Havel: Volební zákon zpochybňuje smysl dvoukomorového parlamentu

Návrh novely volebního zákona, který minulý týden v Poslanecké sněmovně prosadily ČSSD a ODS, zpochybňuje podle prezidenta Václava Havla smysl dvoukomorového parlamentního systému. "Věřím, že si to senátoři uvědomí a že si nebudou pod sebou podřezávat větev a odnímat Senátu smysl tím, že schválí tak prudké zavádění většinových prvků do systému poměrného," řekl v úterý prezident ČTK. Novela volebního zákona, která vznikla na základě opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS, má zdůrazněním většinových prvků v poměrném systému voleb do sněmovny posílit roli velkých stran, jimiž jsou nyní v parlamentu právě občanští a sociální demokraté. Zástupci ostatních parlamentních stran tvrdí, že novela v případě jejího schválení zakonzervuje nynější stav na české politické scéně. Novelu díky většině hlasů zřejmě navzdory Havlovu apelu prosadí senátoři ODS a ČSSD i v horní parlamentní komoře.

Politické strany se mohou těšit na finanční příspěvek od státu

Poslanecká sněmovna v úterý schválila výroční finanční zprávy všech rozhodujících politických stran za rok 1999 a otevřela jim tak cestu k vyplacení státního příspěvku na činnost. Příspěvek se týká pouze těch stran či hnutí, které získaly v posledních volbách do sněmovny nejméně tři procenta hlasů nebo mají aspoň jeden mandát v některé z parlamentních komor. Poslanci schválili mimo jiné výroční zprávy všech stran zastoupených ve sněmovně, tedy ČSSD, ODS, KDU-ČSL, KSČM a Unie svobody. Příspěvek dostane rovněž Strana za životní jistoty a Občanská demokratická aliance (ODA). Přijetí zákona o Státním zemědělském intervenčním fondu a novely obchodního zákoníku, s jejímž osudem spojoval své další setrvání ve funkci ministr spravedlnosti Otakar Motejl, byly dva nejvýznamnější body úterního jednání Poslanecké sněmovny. Dolní komora večer ukončila květnovou schůzi, kterou zahájila před 14 dny. Další schůzi zahájí 27.června.

Sněmovna na návrh ČSSD zřídila komisi pro důchodovou reformu

Sněmovna v úterý na návrh poslanců sociální demokracie zřídila dočasnou parlamentní komisi, v níž se členové jednotlivých stran pokusí dohodnout na podobě důchodové reformy. Zřízení komise ČSSD prosadila i přes odpor zákonodárců ODS a Unie svobody, kteří se netají názorem, že další sněmovní orgán žádné velké výsledky nepřinese.

Vznik důchodové komise velmi důrazně odmítl již minulý týden předseda ODS Václav Klaus. Vláda sociální demokracie tím podle něj říká, že není ochotná ani schopná předložit vlastní návrh reformy a snaží se tak odpovědnost přenést na sněmovnu. Vicepremiér a ministr práce a sociálních věcí Vladimír Špidla (ČSSD) považuje zřízení sněmovní komise za logické. Upozornil, že to bude právě dolní komora parlamentu, kdo bude rozhodovat o klíčových zákonech, jež mají důchodovou reformu odstartovat. Třináctičlenná důchodová komise má podle rozhodnutí poslanců pracovat do konce roku 2001. Složena bude podle zásady poměrného zastoupení, což znamená, že největší strany v ní budou mít nejvíc členů.

Ministr spravedlnosti Otakar Motejl dal najevo, že odchod z vlády zatím neplánuje Spokojenost neskrýval po úterním schválení rozsáhlé novely obchodního zákoníku ministr spravedlnosti Otakar Motejl. Současně dal najevo, že zatím ze své vládní funkce neodchází. Novela byla totiž poslední ze tří předloh, s jejichž osudem ministr v polovině května svázal své setrvání ve funkci. "Jsem rád, že se něco konečně taky povedlo," řekl novinářům Motejl, který ve sněmovně nedávno zaznamenal vážné neúspěchy s novelami Ústavy a trestního řádu. "Každý zákon znamená kus vykonané práce, který vás vždycky může inspirovat k tomu, že už jste toho udělal dost, a zrovna tak vás to může inspirovat k tomu, že máte ještě další úkoly plnit," řekl Motejl. Dodal však, že by byl rád, kdyby se v budoucnu podařilo prosadit některé další zákony, které mají zreformovat českou justici.

Novelu obchodního zákoníku poslanci nakonec schválili drtivou většinou hlasů. "Jsem samozřejmě spokojen, protože to je velmi důležitá norma, velice dlouhodobě připravovaná. Doufám, že beze zbytku splní účel, pro který byla připravena," řekl ministr. Zbylými dvěma předlohami byla novela zákona o výkonu vazby a návrh zákona o Probační a mediační službě, které sněmovna schválila již minulý týden. Všechny tři normy však ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident.

Jirovský: Schválení zákona o Státním intervenčním fondu Poslaneckou sněmovnou je krok správným směrem

Za krok správným směrem, nezbytný a potřebný pro řešení současné situace českého zemědělství, označil předseda Svazu zemědělských družstev a společností Miroslav Jirovský úterní schválení vládního návrhu zákona o Státním zemědělském intervenčním fondu Poslaneckou sněmovnou. Fond se má zabývat organizací trhu se zemědělskými a potravinářskými výrobky. Navrhované zásahy do agrárního trhu by měly mít především formu intervenčních nákupů a podpor a zavádění produkčních kvót pro citlivé komodity. Systém českého zemědělství velice obtížně umožňuje zemědělským prvovýrobcům dostat odpovídající úhradu za svoje výrobky, uvedl Jirovský. "Právě systém správných a objektivních pravidel umožní obstát v ekonomické soutěži těm, kteří hospodaří dobře," dodal.

S existencí intervenční agentury souhlasí i Josef Stehlík ze Sdružení soukromých zemědělců, přičemž důraz klade na nezávislou kontrolu. Nesouhlasí ovšem se zaváděním kvót. Pokud se neuskutečnila restrukturalizace, je podle Stehlíka nemožné zakonzervovat výrobu. Tajemník Asociace soukromého zemědělství ČR Michal Pospíšil trvá na oddělení exekutivní moci od politické. Zároveň podle něj záleží na způsobu zavedení zákona do praxe. Asociace prosazuje úřad, který by vykonával rozhodnutí vlády a nikoli svou zemědělskou politiku. Pospíšil dále uvedl, že rychlé použití kvót by bylo chybou.

Poslanci reagují na zákon o intervenčním fondu protikladně

Na výslednou podobu zákona o Státním zemědělském intervenčním fondu, který přijala Poslanecká sněmovna, reagovali poslanci protikladně. Zatímco ministr zemědělství ve stínové vládě ODS Miloslav Kučera označil jeho přijetí za tragédii pro české zemědělství, sociálnědemokratický místopředseda sněmovního zemědělského výboru Ladislav Skopal ho přivítal. Kučera považuje za nepřijatelný zejména systém produkčních kvót pro citlivé komodity. Soudí, že nový zákon zastaví expanzi "zdravých podniků" a naopak zamezí likvidaci těch nejhorších. Fond podle něj zachovává zásady, z nichž mají prospěch některé politické strany, ale nikoli zemědělci. Sociální demokrat Skopal vyzdvihl, že nový zákon přibližuje ČR k možnosti přijetí společné zemědělské politiky Evropské unie (EU). Zpochybnil názory pravice, podle níž zákon přispěje ke zvýšení cen potravin. Připustil sice, že "určité narovnání tam bude", ale "jenom v potřebné míře". S výslednou podobou zákona je spokojen i unionista Pavel Pešek. ČTK řekl, že sněmovna přijala jeho pozměňovací návrhy, které mimo jiné odkládají zavedení kvót až na dobu vstupu ČR do EU. Domnívá se proto, že schválená norma je "v pořádku".

Předsedové KDU-ČSL a US chtějí hovořit s premiérem Zemanem o vládní novele zákona o ČNB

Předsedové KDU-ČSL a Unie svobody Jan Kasal a Karel Kühnl v úterý požádali předsedu vlády Miloše Zemana o schůzku, na níž by hovořili o vládní novele zákona o České národní bance (ČNB). Konečné schvalování novely, která je předmětem kritiky představitelů centrální banky a některých politiků, přeřadila sněmovna minulý týden na červencovou schůzi sněmovny. Předsedové v dopise, který má ČTK k dispozici, upozorňují, že podané pozměňovací návrhy k předloze "vzdalují české právo právu Evropské unie a vedly by také k závažnému narušení nezávislosti ČNB". Soudí, že původní změní novely, navržené vládou, je v souladu s normami Evropské unie. "Cítíme povinnost přispět k přijetí takové novely zákona o ČNB, která bude v plném souladu s normami EU a která žádným způsoben nenaruší nezávislost ČNB", píší politici.

Při projednávání předlohy, ke které sněmovní rozpočtový výbor a především poslanci ODS vznesli zhruba padesát pozměňovacích návrhů, se prozatím ČSSD a ODS nemohou shodnout na její výsledné podobě. Klíčový spor je veden o to, zda má na některé operace ČNB dohlížet Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) a některé její obchody s cennými papíry dozorovat Komise pro cenné papíry.

Unionisté ve čtvrtek posoudí návrh na přímou volbu prezidenta

Předsednictvo Unie svobody bude při čtvrtečním jednání republikového výboru strany navrhovat, aby se unie připojila k návrhu na přímou volbu prezidenta. S touto myšlenkou přišli lidovci a v sobotu se kvůli ní sejde odborná konference celé čtyřkoalice. Místopředseda unie Vladimír Mlynář v úterý ČTK řekl, že republikový výbor by měl vedení strany vybavit mandátem, aby se k návrhu na přímou volbu hlavy státu připojilo. Podle Mlynáře neměla unie tento bod ve svém volebním programu, a proto je nutné prodiskutovat ho v republikovém výboru. "Předsednictvo strany jde na zasedání republikového výboru s jednomyslným názorem a doporučí mu, abychom jako člen čtyřkoalice prosazovali přímou volbu hlavy státu," uvedl místopředseda unie. Věří, že výbor návrh vedení strany podpoří.

Prezidenta nyní volí parlament a lidovci chtějí tento systém změnit. "Myslím si, že lidé chtějí - a právem chtějí - posílit svoji vlastní správní autonomii. Není, myslím, správné, aby se o hlavě státu rozhodovalo někde ve stranických kuloárech," zdůvodňuje jejich iniciativu místopředseda KDU-ČSL Cyril Svoboda. Proti bude zřejmě ČSSD. Její předseda a premiér Miloš Zeman již dříve prohlásil, že pro přímou volbu nevidí "dostatečné důvody". Také předseda ODS Václav Klaus tento návrh odmítá. Místopředseda této strany Ivan Langer v pondělí prohlásil, že o přímé volbě hlavy státu dokáže uvažovat pouze za předpokladu zásadní rekonstrukce ústavního pořádku, která by znamenala redukci dvoukomorového parlamentu na jednokomorový a zavedení kancléřského systému.

Vláda projedná návrh na sjednání dohody o visegrádském fondu

Rozvíjet spolupráci visegrádských zemí by měl Mezinárodní visegrádský fond. Návrh na sjednání dohody o jeho ustavení projedná ve středu vláda. Premiéři visegrádské čtyřky by měli dohodu uzavřít na schůzce 9.června v Praze. Slovenský premiér Mikuláš Dzurinda již v polovině května řekl, že fond by mohl začít fungovat už koncem roku. Členy visegrádské čtyřky jsou Česká republika, Polsko, Maďarsko a Slovensko. Podle informací, které v úterý ČTK poskytlo ministerstvo zahraničí, bude fond sídlit v Bratislavě. Měl by financovat společné projekty visegrádských zemí a podporovat kulturní spolupráci, vědecké výměny, výzkum, školství, výměnné pobyty mládeže a přeshraniční spolupráci. Na jeho zřízení se dohodli premiéři zemí Visegrádu loni v říjnu ve slovenské Javorině. Činnost fondu bude financována z příspěvků členských zemí. První roční příspěvek má činit milión eur (asi 36 miliónů korun) a jednotlivé státy jej uhradí rovným dílem. Výši ročních příspěvků a plány činnosti fondu, stejně jako výroční zprávy bude schvalovat Konference ministrů zahraničí. Šéfové diplomacií se budou scházet nejméně jednou ročně, ministři se budou také střídat v předsednictví Konferenci. Řídícím orgánem fondu bude Rada velvyslanců, která se má scházet alespoň jednou za půl roku.

Orchestr z Filadelfie a klavírista Bronfman Prahu nadchli Nadšení ve zcela vyprodané Smetanově síni Obecního domu vyvolalo na mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro úterní vystoupení Filadelfského orchestru a jeho vitálního sedmasedmdesátiletého německého šéfdirigenta Wolfganga Sawallische. Příjezd proslulého amerického tělesa, počítaného k nejlepším na světě, provázelo již předem očekávání jednoho z jasných interpretačních vrcholů letošního ročníku festivalu. Vedle Šostakovičovy Páté symfonie přivezl orchestr z Filadelfie 3.klavírní koncert Bély Bartóka, který měl v jeho podání počátkem roku 1946 nedlouho po autorově smrti premiéru. Sólistou byl americký pianista Yefim Bronfman, který se v Praze výborně uvedl již letos v lednu souborným provedením pěti Beethovenových klavírních koncertů s Pražskou komorní filharmonií. Také tentokrát sklidil nekončící potlesk.

Orchestr měl v úterý úspěch už na počátku večera, kdy hrál Dvořákovu předehru Karneval. Sawallisch, který spojil svůj umělecký život především s rodným Bavorskem a v USA je sedmou sezónu, k české hudbě projevil vztah už v 80.letech, kdy v Praze natočil obě velká oratorní díla Antonína Dvořáka a kdy mu také bylo svěřeno jako druhému cizinci v historii festivalu zahájení Pražského jara Smetanovou Mou vlastí.

Na festivalu vystoupí Pražští symfonikové, Bürger a Lapšanský

Na mezinárodním hudebním festivalu Pražské jaro, jehož koncerty se konají do 3.června, zahrají ve středu večer v Obecním domě Pražští symfonikové s Jiřím Bělohlávkem díla Leoše Janáčka a Bohuslava Martinů a Vokální symfonii Vladimíra Sommera. Předtím již odpoledne zazpívá v pravoslavném kostele sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici ortodoxní liturgické zpěvy basista Milan Bürger s Pražským smíšeným sborem. V Rudolfinu má mít večer recitál klavírista Marián Lapšanský, který program pojal jako poctu Zdeňku Fibichovi. Opera Národního divadla uvede v rámci festivalu v Divadle Kolowrat komorní díla Chudák námořník od Daria Milhauda a Dvakrát Alexandr od Bohuslava Martinů.

Gina Lollobrigida přijela na zlínský filmový festival

Láska k dětem přivedla v úterý italskou filmovou herečku Ginu Lollobrigidu na nejstarší světový festival filmů pro děti a mládež, jehož 40.ročník začal v pondělí ve Zlíně. "Děti a mládež mám nesmírně ráda a toužila jsem navštívit Prahu. Přerušila jsem svou práci, což bych kvůli ničemu jinému neudělala," řekla ČTK třiasedmdesátiletá filmová hvězda po příjezdu do hotelu Tuskulum v Lukově u Zlína. Uvedla, že ji v úterý v Praze přijal prezident Václav Havel, kterého zná z dřívějška z jednání Mezinárodní organizace práce v Římě. "Organizace sdružuje 140 zemí a bojuje proti hladu ve světě, jímž trpí 800 miliónů lidí," podtrhla. Lollobrigida prozradila, že s sebou má fotoaparát, poněvadž ráda zachycuje krásu kolem sebe. "Vyfotografovala jsem si i vašeho pana prezidenta," řekla zpravodaji ČTK. Litovala, že se nemohla setkat s prezidentovou manželkou. "Paní Dagmar je nemocná, ale telefonovali jsme spolu a slíbili si, že se zde sejdeme příští rok," prozradila. Ve středu přijme italskou herečku na zlínské radnici primátor Zdeněk Dostál.

Annie Girardotová převzala ve Zlíně cenu Hvězda betlémská

Hvězdu betlémskou, cenu Ateliérů Bonton Zlín, převzala v úterý na 40.Mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně za mimořádný přínos světové kinematografii francouzská filmová hvězda Annie Girardotová. Cenu představuje obraz jesliček se Svatou rodinou ze stejnojmenného filmu slavné české režisérky animovaných snímků Hermíny Týrlové, řekl ČTK generální ředitel ateliérů Zdeněk Skaunic. Liidé ve zcela zaplněném sále zlínského Academia centra povstali a bouřlivým potleskem ocenili umění devětašedesátileté herečky, která na sebe prozradila, že věří v život a je optimistka. "Mám to štěstí, že umím diváky motivovat, že jim mohu něco dát. Dělá mne to šťastnou," řekla zpravodaji ČTK.

Adolf Born vystavuje své práce v Městském divadle ve Zlíně

Ilustrace, volná grafika a desítky prací pro film malíře Adolfa Borna jsou instalovány na výstavě, zahájené v úterý v Městském divadle ve Zlíně při příležitosti 40.Mezinárodního festivalu filmů pro děti a mládež. "Jsou zde zastoupeny tři moje výtvarné cesty. Největší potěšení mně stále dělají filmový Mach, Šebestová a Jonatán. Vždyť věk těchto tří pohádkových osobností podle mého odhadu překročil čtvrt století," řekl Born, který za 14 dnů oslaví sedmdesátiny, ČTK při vernisáži a současně prozradil, že Mach s Šebestovou se zřejmě objeví na filmovém plátně v živém originálu. O natáčení údajně projevily zájem zlínské Ateliéry Bonton. Bornovy práce, které nikdy nevystavuje, jsou nyní k vidění ve Zlíně do 30. června.

Praha bude od středy patřit festivalu Entermultimediale

Prvnímu ročníku mezinárodního festivalu umění a nových technologií s názvem Entermultimediale bude od středy do soboty patřit hlavní město Praha. Cílem festivalu je představit originální umělecká díla a projekty využívající počítačové hudební a grafické programy, virtuální realitu a digitální zpracování obrazu a zvuku veřejnosti. Festival je rozdělen do čtyř základních sekcí, které se vzájemně prolínají, přitom zahrnuje umění na Internetu, multimediální umění, video-art a experimentální film a multimediální performanci. "Někdy je těžké říct, kde končí video a začínají roboti," konstatoval umělecký ředitel festivalu Pavel Smetana. Výstava "uměleckých" robotů v prostorách památníku na pražském vrchu Vítkově bude mít podle něj celosvětovou premiéru. Interaktivní instalace s působivými zvukovými, světelnými a počítačovými efekty, které podle Smetany ukáží, jak nové komunikační možnosti mění postoj lidí k prostoru a času, budou vystaveny v románském podlaží Pražského hradu. V Paláci Akropolis budou moci diváci zhlédnout představení vycházející z experimentálního videa a hudební tradice současné vážné hudby. Pořadatelé zde také otevřou internetovou galerii. Každý festivalový den budou v sále Francouzského kulturního institutu promítány filmy, které dosud nebyly v českých kinech uvedeny. Nápad uspořádat mezinárodní festival umění a technologií se zrodil asi před rokem a půl v hlavách členů Asociace Film & Sociologie, nastínila producentka festivalu Jarmila Poláková. Akce je součástí projektu Praha 2000 - Evropské město kultury.

Na festivalu Janáčkův máj vystoupí proslulý tenorista Joseph Malovany

Světově proslulý tenorista Joseph Malovany z New Yorku vystoupí ve středu za klavírního doprovodu Jaroslava Šarouna na mezinárodním festivalu Janáčkův máj. "Celý večer v sále Domu kultury Vítkovice v Ostravě bude věnován židovské hudbě," řekl v úterý ČTK ředitel festivalu Jaromír Javůrek s tím ,že profesor Malovany, jehož hlas je srovnávám s Pavarottiho tenorem, se ostravskému publiku představí židovskými zpěvy a gospely. "Ve svém vystoupení oslovuje Jeruzalém, jako mystické město hudby," upřesnil Javůrek. Letošní ročník hudebního festivalu Janáčkův máj nabídne do 15.června obyvatelům a návštěvníkům Ostravy a Opavy celkem 18 koncertů a jednu operu. Účinkovat budou přední sólisté a soubory nejen z České republiky, ale i ze zahraničí. Mezi největší lákadla budou podle Javůrka určitě patřit Janovy pašije Johanna Sebastiana Bacha v podání Janáčkova komorního orchestru i recitál Jana z Arku na hranici, v němž na závěr festivalu vystoupí francouzští a čeští umělci.

Na hudebním festivalu třinácti měst bude znít barokní hudba

Barokní hudba bude znít na pátém ročníku mezinárodního hudebního festivalu Concentus Moraviae, který bude od pátku do 29.června hostit postupně třináct moravských měst a obec Lysice na Blanensku. "Letošním ročníkem počínaje se chceme zaměřit pouze na komorní hudbu a na mladé špičkové interprety," řekl na úterní tiskové konferenci ředitel festivalu David Dittrich. Dramaturgie festivalu vychází z podtitulu letošního ročníku, kterým je téma evropské barokní klávesy. V rámci varhanní řady koncertů budou mít posluchači podle dramaturgyně varhanní série Věry Heřmanové možnost porovnat francouzskou a německou varhanní školu. Upozornila například na koncert titulárního varhaníka katedrály Notre-Dame v Paříži Oliviera Latryho, který se uskuteční 24.června v Boskovicích, či na vystoupení rakouského interpreta Wolfganga Kreuzhubera, který v Bystřici nad Pernštejnem předvede umění varhanní improvizace.

Ze sportu:

Čeští volejbalisté porazili v úterním tréninkovém utkání v Nymburku národní tým Egypta, který zavítal do Čech v rámci přípravy na olympijské hry v Sydney. Po dohodě obou celků se zápas hrál na pět setů. Češi vyhráli 4:1, když v každém dějství byli lepší o pouhé dva míče. Odveta se uskuteční ve středu opět v Nymburku.

Útočník Václav Pletka se stal dalším hokejistou, který rozšíří již tak početnou kolonii českých hráčů v zámořské Národní hokejové lize. Člen širšího kádru reprezentace v úterý podepsal smlouvu na dva plus jeden rok s celkem Philadelphia Flyers, která mu vedle řady bonusů v případě, že bude hrát v hlavním týmu, údajně zaručuje příjem téměř dvou miliónů dolarů.

Pár hodin po Václavu Pletkovi jako druhý český hráč podepsal smlouvu s celkem zámořské NHL Philadeplhií Flyers také vítkovický hokejista Petr Hubáček. Dvacetiletý útočník, který v uplynulé sezóně poprvé nastoupil i za českou seniorskou reprezentaci, uzavřel s finalistou Východní konference tříletou smlouvu. Kontrakt mu zaručuje příjem 1,5 miliónu dolarů ročně, pokud bude hrát v prvním týmu. "Jedná se trochu o průlom, neboť Philadelphia nechtěla akceptovat české hráče a teď podepsala smlouvu se dvěma," podotkl hráčův zástupce v České republice Jaroslav Jiřík. 'Letci' si Hubáčka vybrali v draftu v roce 1998 jako 243. hráče a pokud by s ním nyní nepodepsali smlouvu, mohl by být opět draftován. "Jako každý mladý hokejista to chce v zámoří zkusit a už se na to těší," dodal Jiřík. Hubáček odehrál v letošní sezóně poprvé kompletní extraligový ročník a s 23 body za jedenáct branek a dvanáct asistencí obsadil čtvrté místo v týmové produktivitě.

Předpověď počasí:

Ve středu očekáváme zataženo až oblačno, občas déšť. Během dne v Čechách postupně od západu ubývání oblačnosti a místy přeháňky. Denní teploty 14 až 18, na horách kolem 10 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.