Zprávy středa, 6. září 1995

Vazeni posluchaci, u vysilani Radia Praha vas vita Jakub Kuhnel Na uvod jsou pripraveny zpravy.

Clenstvi CR v EU.

O materialech, jez budou predlozeny spolecne s zadosti Ceske republiky o clenstvi v Evropske unii, dnes v Praze jednali clenove pracovniho vyboru pro provadeni asociacni dohody. Spolecne se zadosti o clenstvi bude predlozen take dokument, popisujici stav priprav Ceske republiky na clenstvi v Unii. Predseda pracovniho vyboru a namestek ministra zahranicnich veci Pavel Bratinka dnes informoval cleny vyboru o svem pondelnim jednani s reditelem odboru pro vztahy se zememi stredni a vychodni Evropy v Evropske komisi Sipke Browerem. Bratinka s Browerem v Praze jednali pred blizicim se zasedanim Vyboru pro pridruzeni, jehoz jsou spolupredsedy.

Armadni hry v Rime.

Na zahajeni prvnich svetovych armadnich her v Rime dnes odcestoval ministr obrany Vilem Holan, ktery takto zacne svou tridenni pracovni navstevu Italie. Na svetovych armadnich hrach bude hajit ceske barvy 57 vojaku v cinne sluzbe. Na programu ministrovy navstevy je ctvrtecni osobni audience u papeze, pri niz by se melo hovorit mimo jine i o pripravovanemu modelu humanitarni sluzby v ceske armade. Holan by se mel v Rime setkat rovnez s ministry obrany Italie, Svedska, Slovinska, Slovenska, Polska, pripadne z dalsich statu.

Premier se vyjadril k jadernym pokusum Francie.

Francie by mela podle dnesniho vyjadreni ceskeho premiera Vaclava Klause provadet sve jaderne zkousky "doma". Premier to uvedl ve stredu na mitinku s obcany v Praze 5 s tim, ze by nechtel vyjadrovat "silny nazor" k francouzskemu rozhodnuti uskutecnit na tichomorskem atolu Mururoa serii jadernych testu. "Rikame, ze ne jaderne zbrane. Ja si myslim, ze kdyz nekdo dela jaderne zkousky, tak si je ma delat doma a ne nekde daleko od sveho domova, " uvedl premier.

Zvysovani cen energie.

Do konce pristiho tydne by mel byt material ministerstva prumyslu a obchodu , ktery uvazuje s vyraznejsim zvysovanim cen energii pro domacnosti, doplnen jeste o analyzy nakladu a zisku. V cenach energii pro domacnosti a velkoodberatele existuji hluboke disproporce. Narozdil od cen pro domacnosti jsou ceny energii pro velkoodberatele pomerne vysoke. Namestek ministra prumyslu a obchodu Milan Cerny poznamenal, ze ministerstvo navrhne v nejblizsi dobe jednorazove zdrazeni elektriny pouzivane na vytapeni domacnosti o 50 az 100 procent.

Protest ekologu pred velvyslanectvim Francie.

Desitka ceskych ekologickych aktivistu zahajila ve stredu rano nenasilny tichy protest pred francouzskym velvyslanectvim v Praze. Vyjadruji tak svuj zaporny postoj k jadernym pokusum Francie v Tichomori. Prazska kancelar Greenpeace v te souvislosti sdelila, ze jim vsak policiste na miste neumoznili predani protestniho dopisu.

Pocasi.

A na zaver kratce o pocasi. Dnes je v Ceske republice polojasno az oblacno a teploty se pohybuji mezi 20 az 25 stupni Celsia.

Tolik zpravy Radia Praha. Dalsi informace pro vas pripravila Evelina Himalova.