Zprávy úterý, 01. srpna 2000

Ivo Prokop

A nyní podrobně:

Ředitel MMF Horst Köhler je spokojen s přípravou České republiky na zářijové zasedání světových finančníků

O připravenosti České republiky a konkrétně Prahy na pořádání zářijového zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) v Praze jednal v pondělí předseda Poslanecké sněmovny Václav Klaus s výkonným ředitelem MMF Horstem Köhlerem. Klaus po jednání poznamenal, že Köhler hodnotí přípravy pozitivně, trvá však podle něj problém, jak najít vhodnou formu jednání s protestujícími demonstranty. Součástí příprav každoročního zasedání MMF a Světové banky jsou i bezpečnostní opatření. Tisíce policistů a vojáků budou jednak dohlížet na ochranu asi 15.000 bankéřů, významných obchodníků a členů vlád více než 180 zemí, ale také na až 30.000 odpůrců globalizace, kteří se mají sjet do Prahy.

Praha je podle výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu Horsta Köhlera už téměř plně připravena na to, aby se v září stala místem úspěšného zasedání MMF a Světové banky a konstruktivního dialogu lidí rozdílných názorů. Stejně jako prezident Václav Havel, s nímž se v pondělí Köhler rovněž sešel, míní, že obavy z protestních akcí odpůrců globalizace jsou přehnané. "Jako bychom se chystali na občanskou válku a těšili se na to, až ji budeme mít za sebou," konstatoval prezident Havel nad faktem, že se poslední týdny všude mluví o bezpečnostních opatřeních kvůli očekávaným demonstracím, ale že se poskrovnu někdo věnuje tomu, jaké je poslání MMF a Světové banky a proč je jejich práce často terčem kritiky. Oba politici věří, že se do Prahy koncem září sjedou lidé otevření dialogu.

Prezidenti Mezinárodního měnového fondu a Světové banky budou ještě před výročními zasedáními těchto institucí v Praze jednat o procesu oddlužení chudých zemí. Zástupci nevládních organizací doufají, že do konce tohoto roku budou odpuštěny dluhy zhruba dvacítky nejchudších států. Po jednání s prezidentem MMF Horstem Köhlerem to řekl Tomáš Tožička z kampaně Milostivé léto 2000. Zástupci nevládních sdružení podle Juraje Zamkovského ze slovenské pobočky Přátel Země jednali s Köhlerem o přístupu k informacím z činnosti MMF. "Pan prezident mluví o tom, že chce změny a snaží se o nich přesvědčit ostatní úředníky fondu," uvedl k setkání Petr Hlobil ze sdružení CEE Bankwatch Network. Köhler podle něj řekl, že pokud o reformách MMF další zaměstnance nepřesvědčí, bude je muset vyměnit. Hlobil je překvapen, jakým způsobem ministerstvo vnitra vyvolává očekávání násilí při zářijovém kongresu MMF a SB v Praze. Podobně minulý týden hovořil také vládní zmocněnec pro zasedání Zdeněk Hrubý, který uvedl, že některé informace z internetových stránek vnitra téměř hraničí se šířením poplašné zprávy. Kampaň Milostivé léto 2000, CEE Bankwatch Network a Přátelé Země organizují v Praze v září kontrasummit, který se má uskutečnit v Městské knihovně a v kostele sv. Salvátora. Úvodní panelová diskuse má být na Pražském hradě pod záštitou prezidenta Václava Havla.

Vnitro a firma FAM podepsaly smlouvu o poskytnutí Strahova kvůli MMF

Zástupci příspěvkové organizace ministerstva vnitra Zařízení služeb a firmy FAM podepsali smlouvu o poskytnutí plochy strahovského stadiónu pro ubytování odpůrců globalizace. Ministerstvo, které si plochu vypůjčilo na měsíc od 10. září bezplatně od pražského magistrátu, poskytlo Strahov firmě FAM rovněž prakticky zadarmo. Bude chtít uhradit pouze organizační náklady a část pojištění. Státní ani městská pokladna nevynaloží v souvislosti se Strahovem ani korunu. Za ubytování přitom každý zájemce zaplatí jednorázovou částku 75 německých marek (téměř 1400 korun). Stanové městečko připravuje firma pro zhruba 15.000 odpůrců globalizace, přičemž kapacita by se podle něj mohla rozšířit o dalších 5000 lidí. Lidé budou moci na Strahově od 21. do 29. září bydlet jak ve vlastních stanech, tak ve velkoplošných stanech až pro 150 lidí. Na pozemku má být i parkoviště a veškeré potřebné zařízení, jako mobilní záchody, buňky se sprchami, kuchyně a různé obchody. Pravděpodobně tam vznikne i směnárna, internetová kavárna a tiskové středisko.

Evropská federace novinářů slíbila na září pomoc českým kolegům

Informační síť a své zaměstnance slíbila Evropská federace novinářů poskytnout po dobu zasedání Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v Praze Syndikátu novinářů České republiky. Informovala o tom předsedkyně syndikátu Irena Válová, která o tuto službu požádala v neděli v Bruselu na zasedání řídícího výboru federace. Jako důvod uvedla, že pražské jednání finančníků není národní, ale evropská, respektive světová událost. Podle Válové nehodlá syndikát komentovat organizaci zasedání ani zasahovat do práce organizátorů, "z pověření Evropské federace novinářů však bude trvat na dodržení všech obvyklých pravidel a podmínek pro práci novinářů". Předsedkyně syndikátu v této souvislosti uvedla, že v nejbližších dnech hodlá jednat se zástupci organizátora zasedání a policie.

Iniciativa proti ekonomické globalizaci bude v Praze pořádat happeningy proti činnosti MMF a SB

Členové sdružení Iniciativa proti ekonomické globalizaci budou každých zhruba deset dní pořádat v Praze happeningy proti činnosti Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. První akce v rámci kampaně s názvem "55 let stačilo" se uskuteční ve středu na Palachově náměstí v prvním obvodu. Název kampaně obsahuje počet let od založení těchto institucí a středu pro první akci si sdružení vybralo kvůli tomu, že bude zbývat 55 dní do jejich výročních zasedání v Praze. Na Palachově náměstí budou informační stánky a aktivisté budou rozdávat letáky, zbytek programu bude "vizuálně zajímavé" překvapení.

Ministr obrany Vladimír Vetchý hledá perspektivní strojírenské programy na offset

Strojírenské výrobní programy s perspektivou budoucích investic hodlá nalézt v nejbližší době ministr obrany Vladimír Vetchý. Chce tím nasměrovat zahraniční firmy k průmyslové spolupráci, tzv.offsetům, po plánovaném nákupu nadzvukových stíhaček pro českou armádu. Ministr to uvedl v pondělí v Brně, kde navštívil akciovou společnost Šmeral a další strojírenské podniky. V rámci offsetového programu se firmy zavazují, že investují peníze nejméně v ceně získané zakázky, ale spíše vyšší obnos, v České republice. Společnost Šmeral Brno předložila ministru materiál k zapojení do offsetových programů, uvedl generální ředitel firmy Vladimír Novák. Jako některé z možností spolupráce vidí odběr strojů pro dodavatele, případně financování technického rozvoje. Podnik je napojen na automobilový i letecký průmysl. Vetchý v Brně navštívil další dva strojírenské podniky, Zetor Brno a Alstom power.

Ministr dopravy a spojů Jaromír Schling žádá účast samosprávy na kontrole financování dopravy

Místní samospráva, která se spolupodílí na financování veřejné autobusové dopravy, by se měla podílet na procesu kontroly a spolurozhodování o prostředcích na dopravní obslužnost. V Jihlavě to v pondělí řekl ministr dopravy a spojů Jaromír Schling. Smluvním partnerem pro dopravce, pokud jde o veřejnou obslužnost, je podle silničního zákona okresní úřad a samospráva. Ta se také podílí na úhradě jízdného ve veřejné autobusové dopravě, je však vyřazena z procesu kontroly a rozhodování. Zda bude novelizován silniční zákon, nebo bude stačit pokyn ministerstva vnitra okresním úřadům, aby postupovaly v souladu se samosprávami, ministr nedokázal odpovědět. Podle něj zůstává také otevřeno, jak bude situace vypadat po začátku příštího roku, kdy by se partnery dopravců měly stát krajské úřady. V přechodném období podle ministra zůstanou partnery okresní úřady.

České dráhy mohou i nadále počítat s podporou vlády. "V příštích letech ze státního rozpočtu rozhodně nepoplyne na úkor železnice více peněz na rozvoj silniční sítě," řekl ministr dopravy a spojů Jaromír Schling. Podle silničářů však peníze resortu plynou tam, kam by neměly. Podle Schlinga České dráhy současně vykazují zvýšený objem přepravovaného nákladu i počtu cestujících. Zatímco v jiných zemích se budují nové železniční tratě a dochází k obměně vozového parku, Česká republika je podle něj ve fázi, kdy musí obtížně stabilizovat finanční situaci Českých drah. Připomněl, že už nyní vláda schválila garanci na úvěr pro nákup souprav na koridorové a příměstské tratě. Privatizace regionálních tratí je podle něj problémem obchodním, nikoliv politickým a rozhodovat o ní budou především krajské úřady a České dráhy.

Ministr Petr Lachnit rezignoval na jednatele ve firmě Alfa Horizont

Ministr pro místní rozvoj a místopředseda České strany sociálně demokratické Petr Lachnit rezignoval na funkci jednatele v soukromé společnosti Alfa Horizont. Ve firmě, o níž se začala zajímat média v souvislosti s darem od tajemného sponzora, však zůstává jako jeden z pěti společníků. Majetkový podíl ve společnosti si po nedělní valné hromadě ale ponechal. Firma, jíž Lachnit vlastní společně s bývalými místopředsedy ČSSD Vladislavem Schromem a Jaromírem Kučou, senátorem Alfrédem Michalíkem a místopředsedou severomoravské ČSSD Jiřím Grosmannem, tají jméno sponzora, za jehož peníze koupila dům v Ostravě. Tím majitelé firmy zavdali příčinu k domněnkám, že sponzor profituje na státních zakázkách, o kterých zřejmě rozhoduje i Lachnitovo ministerstvo.

Česmad nesouhlasí se zákazem jízd kamiónů před volnými dny

Se zákazem jízdy pro vozidla o hmotnosti nad 7,5 t poslední pracovní den před sobotou nebo dnem pracovního klidu, který zavádí nový zákon o provozu na pozemních komunikacích, nesouhlasí sdružení autodopravců Česmad Bohemia. Zákon, který minulý týden schválila poslanecká sněmovna, zakazuje kamiónům v tento den jízdy mezi 15:00 a 21:00 hodinou. Zákon umožní dopravním firmám podnikat prakticky pouze čtyři a půl dne, čímž ztratí většina z nich schopnost dostát svým finančním závazkům plynoucích z leasingových smluv na nová vozidla a povede k jejich krachu. Dosud platil celodenní zákaz jízd pouze v neděli a v červenci i v sobotu. Zákaz jízd naruší chod značné části podniků s just in time zásobováním a firem s nepřetržitým provozem. V neposlední řadě bude vážně narušena mezinárodní výměna zboží a ještě více zkomplikována situace na hraničních přechodech, kde odbavení vozidel v takto zkráceném čase bude prakticky nemožné, uvádí Česmad ve svém prohlášení.

Pražský magistrát dosud nedostal peníze na prevenci kriminality

Pražský magistrát dosud nedostal od státu 2,3 miliónu korun na projekty prevence kriminality, o které žádal ministerstvo vnitra. Informovala o tom koordinátorka prevence kriminality Prahy Alena Šindlerová. Upozornila přitom, že se projekty prevence kriminality mají uskutečnit do konce tohoto roku. Ředitelka příslušného odboru na ministerstvu Jitka Gjuričová řekla, že peníze neposílá vnitro, ale ministerstvo financí. Petra Hájíčková z tiskového oddělení ministerstva financí řekla, že ministerstvo vnitra musí o uvolnění peněz pro jednotlivá města požádat. Pro první tři čtvrtletí roku podle ní vnitro o uvolnění prostředků pro hlavní město nežádalo a magistrát dostane peníze až v posledním čtvrtletí. Pražský magistrát žádal ministerstvo vnitra, aby na 23 projektů přidělilo přes 6,1 miliónu korun, dostal však jen 2,3 miliónu korun na 20 projektů. Radní pro bezpečnost Rudolf Blažek již dříve řekl, že výše příspěvku ministerstva neodpovídá podílu trestné činnosti na území hlavního města a ani významu Prahy. Příspěvek podle něj představuje pouze tři procenta z částky určené pro celou republiku, přestože podíl trestné činnosti v metropoli je 27 procent.

Občané protestují proti výstavbě plzeňského závodu firmy Nemak

Více než 500 podpisů shromáždily dosud občanské iniciativy pod petici, která protestuje proti plánované výstavbě závodu mexické společnosti Nemak na plzeňských Borských polích. Odpůrci poukazují zejména na znečištění plzeňského ovzduší a na umístění stavby v rozporu s územním plánem. Zastupitelstvo na začátku roku předběžně souhlasilo s prodejem pozemků o rozloze 30 hektarů mexické firmě Nemak, která zde plánuje výrobu hliníkových hlav automobilových motorů. V závodě by mělo postupně vzniknout na 1000 pracovních míst, na něž by mělo navázat nepřímo další 2000 pracovních míst v regionu. Argumentem zastánců výstavby závodu je ponechat diskuse až do zveřejnění studie vlivu na životní prostředí - takzvanou EIA.

Za politické vězně by měli být považováni i ukrývaní lidé

Jen politická vůle chybí k tomu, aby se morální satisfakce dočkali i lidé, kteří se za druhé světové války museli ukrývat před deportací do koncentračních táborů nebo byli kvůli svému židovskému původu internováni ve vojenských pracovních táborech na Slovensku a v Maďarsku. Řekli to zástupci Petičního výboru českých obětí holocaustu, podle nichž ministerstvo obrany odmítá těmto lidem vydat osvědčení jako politickým vězňům s odůvodněním, že se na ně příslušný zákon nevztahuje. Odůvodnění, že internace a ukrývání jsou nesrovnatelné s utrpením jiných, pokládá Eva Benešová z Petičního výboru českých obětí holocaustu za nešetrné. Celý problém se podle tajemníka Federace židovských obcí Tomáše Krause týká asi 80 osob. V žádném případě jim nejde o finanční odškodnění, zdůraznil. Dodal, že Federace židovských obcí požádala o osobní schůzku ministra obrany Vladimíra Vetchého. Ministrova kancelář má podle Bayerové podrobnou informační zprávu o problematice k dispozici od minulého týdne.

Představitelé křesťanských hnutí budou v Praze jednat o rodině

Význam rodiny v novém tisíciletí bude tématem 3. Evropského kongresu Mezinárodní konfederace křesťanských prorodinných hnutí ICCFM, který se bude konat od 2. do 6. srpna v budově pražského Arcibiskupského semináře. Kongres zajišťuje občanské sdružení YMCA - Živá rodina, které je přidruženým členem ICCFM. Kongresu by se mělo zúčastnit zhruba 150 lidí, z toho 130 ze zahraničí. Účastníci kongresu, jehož těžiště nebude v přednáškách, ale v diskusi delegátů zastupujících národní hnutí, o roli hnutí křesťanských rodin v místních podmínkách, o vlivu zaměstnání na rodinu, o ekonomických aspektech života rodin a společenské prestiže rodiny, o zázemí a bezpečí, které rodina poskytuje. Hnutí podporuje rodinu jako instituci v tradičním křesťanském slova smyslu. Kromě toho, že usiluje o duchovní růst jednotlivých rodin, snaží se vytvořit protiváhu hnutím relativizujícím význam rodiny, jako jsou feminismus a hnutí homosexuálů.

Retrospektiva malířky Toyen bude prodloužena do 27. srpna

Pro velký zájem veřejnosti bude retrospektivní výstava díla malířky Marie Čermínové (1902 až 1980), známé pod pseudonymem Toyen, prodloužena do 27. srpna. Expozici obrazů, grafiky, textilních a scénografických návrhů a knižních ilustrací malířky Toyen zatím v domě U kamenného zvonu na pražském Staroměstském náměstí navštívilo více než 40.000 lidí. Retrospektiva jedné z nejpozoruhodnějších osobností českého a evropského výtvarného umění tohoto století byla zahájena 11. května a původně měla skončit 6. srpna. Výstava je přístupná denně s výjimkou pondělí od 10:00 do 18:00. Navíc každou středu bude návštěvní doba prodloužena do 20:00. Exponáty si galerie zapůjčila nejen z mnoha českých veřejných i soukromých sbírek, ale i z Francie, kam Toyen v roce 1947 odešla, a ze sbírek německých, britských, švýcarských, italských, rakouských, slovenských; několik pochází i ze Spojených států a Venezuely.

A ještě informace o úterním počasí v České republice:

Většinou polojasno, na severu přechodně místy oblačno, ojediněle s možností slabého deště. Nejvyšší denní teploty 23 až 27 stupnňů, v 1000 metrech na horách kolem 19 stupňů Celsia.

Tolik zprávy Radia Praha.